Saturday, 23 September 2017

COMEBACK GIVEAWAY

Saturday, September 23, 2017 8

Assalamualaikum. Pada minggu lepas kawan blogger senegeri, Mek telah tag abam kie untuk menyertai Comeback Giveaway anjuran Cik BelBel. Bagi tidak menghampakan harapan Mek yang tinggi menggunung itu, abam kie pun bersetuju untuk join GA ini. Lagipun hadiahnya boleh tahan hebat gak iaitu shawl. Boleh la bagi kat isteri atau anak-anak. Takkan la abam kie pulak nak pakai?

Selain daripada abe kie, Mek turut 'mengetag' sis hawa dan pokucu. Diharapkan mereka pun join GA ini. Bagus juga join GA sebab boleh menang hadiah dan tambah follower/rakan blogger.

Baiklah, abam kie ingin tag 3 orang rakan blogger untuk join GA ini iaitu Lin Azlina, Amy Syeera dan FAMF Tower.  Semoga rakan2 sudi menyertai GA ini, OK? Terima kasih.

All the best to me and other contestants! May I win the prize this time. In Shaa Allah.

Friday, 22 September 2017

Meraih simpati dengan pemeriksa kertas SPM

Friday, September 22, 2017 9

 

Assalamualaikum. Dah 10 tahun Abam Kie berhenti menjadi pemeriksa kertas Bahasa Inggeris SPM. Sempatlah juga berkhidmat selama 5 tahun sebelum menarik diri kerana faktor peribadi dan cuaca. Sebenarnya menjadi pemeriksa kertas ini ada banyak kelebihannya. Pertama sekali guru2 akan tahu teknik menjawab soalan yang betul dan tips ini dapat dikongsi dengan murid2 mereka. Kedua, guru2 juga akan mengetahi kaedah dan teknik yang betul untuk menyemak kertas subjek yg mereka ajari di sekolah. Sememangnya banyak kelebihan menjadi pemeriksa ni. 

Semasa menjadi pemeriksa kertas dahulu ada banyak pengalaman yang menarik. Antaranya, kami pemeriksa akan merasa tersangat gembira sekiranya menerima skrip jawapan yg tidak dijawab. Ini bermaksud kami dapat wang mudah atau 'easy money'. Bayaran akan dikira berdasarkan jumlah skrip calon yang hadir. Kadang-kala berharap juga dapat skrip dari sekolah yang lemah prestasi calon2nya. Hahahaha...

Tetapi untuk kertas Bahasa Inggeris ini, kami paling tak gemar bila mendapat skrip jawapan dari sekolah sederhana. Why? Kerana kebanyakan calon akan menjawab semua soalan dan karangan tetapi ada banyak kesalahan. Nak tak nak kena baca baris demi baris dan menanda semua kesalahan yang ada. Selepas tu barulah diberikan markah. Letih dan mengambil masa tul! Namun begitu kami akan rasa tenang bila mendapat kertas jawapan dari sek2 berprestasi tinggi spt SBP, MRSM dan sek kawalan kerana sedikit sahaja kesalahan yang dilakukan oleh calon2. We enjoyed reading their good compositions! 

Kadang-kala ada gak calon SPM yang merasuah pemeriksa ni seperti menyelitkan wang kertas dicelah2 kertas dengan harapan pemeriksa akan berasa simpati dan memberikan markah yg tinggi kepada mereka! Ada yang siap bagi no HP lagi! Mati hidup balik pun pemeriksa2 tak akan PM calon2 tu! Kepada yang tak mampu mereka akan menulis ayat2 seperti berikut:

Assalamualaikum kepada cikgu yang Muslim dan Salam Sejahtera kepada guru yang bukan Muslim. Tolonglah kasihan kepada saya kerana tak dapat jawab karangan BI ni. Tolonglah saya agar lulus kertas BI ini. Sekian. Terima kasih.

Namun demikian memeriksa kertas BI SPM memerlukan komitmen dan tanggungjawab yang besar daripada abam kie. Jadi kerana tidak sanggup menerima tekanan maka abam kie meletakkan jawatan. Ingat pada tahun terakhir tu terpaksa meredah air banjir untuk pergi bermesyuarat dan pulang ke rumah.Lagipun masa tu anak2 masih kecil jadi tumpuan selalu terganggu. Bagi tidak menyusahkan pihak lain baiklah abam kie mengundur diri. Manalah tahu bila anak2 dah besar nanti abam kie akan memohon menjadi pemeriksa pula?

Gambar di atas adalah snapshot daripada kertas jawapan anak2 murid abam kie yang cuba membodek guru mereka dengan kata2 pujian agar bagi markah kesian. No way! You must work hard to deserve high marks from me.   

Wednesday, 20 September 2017

Bagaimana Mengajar Pendidikan Seks Kepada Anak?

Wednesday, September 20, 2017 17

Hiba rasanya membaca berita anak lelaki sekecil umur 7 tahun sudah melampaui batas hingga merogol anak asuhan ibunya yang muda setahun darinya. Laporan perubatan menyatakan selaput dara anak kecil itu terkoyak. Allahuakbar!

Zaman anak-anak kita hari ni sudah tidak sama seperti zaman kita kecil-kecil dulu. Begitu naif main petik-petik bunga, main mak-mak. Anak-anak zaman menjelang 2020 ini sangat mudah terdedah dengan perkara yang kita rasakan terlalu advanced untuk mereka termasuklah hal seks antara lelaki wanita.

Sebagai ibubapa yang melahirkan anak-anak, adalah tanggungjawab kita juga untuk mengajar mereka tentang kehidupan ini. Anak-anak tak salah sepenuhnya kerana mereka melihat dan belajar dari akhlak sekeliling.

Sebagai ibubapa, antara perkara penting yang perlu diambil perhatian;

1) Sentiasa temankan anak-anak kecil semasa mereka memegang gadget dan menonton video secara online. Gunakan apps for kids yang akan menapis video yang tidak sesuai untuk tontonan anak-anak. Tapis apa yang anak baca, tonton dan katakan. Jangan sesekali biarkan mereka bersendirian dengan telefon bimbit yg ada data dan komputer yang boleh melayari internet.

2) Ajar anak tentang perbezaan anatomi bahagian intim antara lelaki dan wanita serta fungsinya. Ajar mereka serba sedikit. Jangan fikir anak kita naif, jika kita tidak mengajar mereka, mereka bertanya kepada kawan-kawan, lebih buruk lagi mencarinya sendiri di internet yang tanpa tapisan. Telah digesa dalam Islam, ibubapa kena mengasingkan tempat tidur anak lelaki dan perempuan  seawal 4-5 tahun. 

3) Ajar anak-anak untuk mengetahui bahagian intim (private parts)nya yang tidak boleh disentuh oleh orang lain selain ibubapa. Jangan biar 'stranger' menyentuh sesuka hati kemaluannya, punggung mahupun dada. Tolonglah beritahu anak-anak bahawa mereka dan tubuh mereka perlu dihormati, tak boleh memperlakukan mereka sesuka hati. Pesan juga kepada anak-anak kita untuk menghormati orang lain dan jangan sewenangnya menyentuh private parts mereka.

Nota tambahan : anak perempuan selepas umur 5 tahun sebaiknya diuruskan oleh ibunya.

4) Ibubapa juga perlulah elakkan diri dari menonton secara online atau menyimpan gambar atau video yang berbau seks. Jika menonton filem non-muslim yang ada adegan ke arah seks seperti bercium, bersentuhan anggota badan dan adegan atas katil, kalau perlu elakkanlah menonton bersama anak-anak.

Ada kenalan pernah bercerita sebuah pusat jagaan kanak-kanak terpaksa dibuka separuh hari sahaja kerana terjadi 1 kes student lelaki dan student perempuan 6 tahun hilang dari tempat tidur di kala kawan lain sedang tidur selepas solat. Cari punya cari rupanya mereka berdua dalam toilet sedang melakukan adegan suami isteri. Selepas siasatan student lelaki itu mendedahkan selalu melihat ibu dan ayahnya menonton pornografi di TV rumah dan menyimpan banyak video lucah dalam telefonnya. Seperti kes ini, salah anak-anak lagikah?

5) Ibubapa tolonglah jangan berjimak depan anak-anak, walaupun kita rasa anak-anak masih kecil dan tidak faham. Jagalah adab, terutamanya jika masih tidur sebilik dengan ibubapa. Kita tak tahu mungkin anak sudah terjaga dan menyaksikan semua perbuatan ibubapanya lalu meniru perbuatan tersebut dengan kawan-kawan seumurnya.

6) Pakaikan anak perempuan baju yang sopan menjelang umur 2 tahun. Ada ibubapa yang sedari awal sudah mengajar anak-anak memakai hijab kids. Itu pilihan ibubapa, jika anak-anak suka teruskan. Jika anak belum selesa, jangan pula paksa. Sayang anak kita, sedarlah bahawa dunia tidak lagi naif. Pedophile is everywhere. Sebagai ibubapa kita perlu lindungi anak-anak kita.

7) Last but not least, which is the most important: anak-anak yang sudah berumur 6-7 tahun sudah boleh dididik untuk selektif dalam bersalaman, berpelukan dan beri ciuman kepada orang yang dijumpainya. Pada umur begini sudah mula boleh terangkan tentang aurat, malu dan bukan mahram (who can you touch, who you cannot simply touch). Memandangkan umur sebegini sudah cerdik dan mula solat. Sangka baik dengan anak. Mereka anak cerdik, soleh dan solehah. Terangkan secara santai dan 'ringan'.

Setakat pemerhatian Abam Kie, inilah perkara yang perlu kita ambil berat dan titipkan kepada anak-anak. Jika ada yang abam kie tertinggal, jom tambah lagi di bahagian komen untuk kita sama-sama sebagai ibubapa meningkatkan lagi kesedaran tentang pendidikan awal seks kepada anak-anak.

Abam Kie pasti sejahat mana kita sebagai manusia, bila kita melahirkan anak, tidak terlintas langsung di hati kita untuk anak kita menjadi perogol mahupun dirogol. Nauzubillahi min zaliq. Maka janganlah sediakan jalan untuk anak-anak kita ke arah itu.

Allahuakbar. Allahumma islih zuriyyati. Ya Allah bantulah kami dalam mendidik anak-anak amanahMu kepada kami. Aamiin...

Semoga Allah pelihara anak-anak syurga kita.

Tolong abam kie sebarkan parenting awareness ini dengan menekan button "share". Terima kasih.

Monday, 18 September 2017

Sambutan dua dekad di alam pendidikan

Monday, September 18, 2017 16
Melawat Labuan pada tahun 2000 bersama kawan senegeri, Azrul Abdul Wahab

Selesai peperiksaan akhir kursus TESL di UM pada Mac 1997 abam kie mengambil keputusan untuk bekerja sementara di KL bagi mendapatkan sedikit wang saku. Maklumlah masa tu menumpang di rumah akak di AU3 Keramat Hulu Kelang. Jadi x moleklah kalau tak hulur sedikit sebanyak biarpun akak x pernah minta pun.

Namun pada bulan Mei ayah menelefon dari Kelantan memaklumkan bahawa surat penempatan guru sandaran terlatih telah sampai di rumah. Terkejut 'beruk' jugak bila ayah bagitahu yang abam kie diarahkan bertugas di SABAH! Pada mulanya memang x nak pergi la melapor diri di sebuah hotel di KL pada akhir Mei sebelum berlepas ke Kota Kinabalu. Tapi kalau x nak pergi nanti kena bayar balik biasiswa KPM sebanyak RM50K! Mana nak cari duit?

Berjaya sampai ke puncak Gunung Kinabalu semasa SUKOM 98

Lalu abam kie abaikan dulu panggilan bertugas itu sehingga selesai konvokesyen pada Ogos 1997. Cadangnya lepas konvo tu nak buat rayuan di KPM Pusat Bandar Damansara dengan menggunakan kabel di sana. Tapi rayuan tu x dilayan. Huhuhuhu. Terpaksalah pergi juga ke Sabah. Pegawai KPM siap bagi tiket penerbangan ke Kota Kinabalu bertarikh 17 September 1997. Jadi abam kie cuma ada masa 1 minggu untuk bersiap.

Tiba hari yang dinantikan, abang ipar dan kakak menghantar abam kie ke Terminal 3 Lapangan Terbang Antarabangsa Subang. Penerbangan ke KKIA mengambil masa 2 jam 30 minit. Sesampainya di balai ketibaan pada tengahari, abam kie terlihat placard tertera nama abam kie dan sekolah yang bakal abam kie pergi. Terus abam kie berjalan ke arah abang tu. Nama dia Rosleh Saneh, kerani kewangan SMK Majakir, Papar. Dia membawa abam kie menaiki keretanya bersama seorang lagi staff sekolah yang abam kie sudah lupa namanya. Dalam perjalanan tu abam kie tanya abg rosleh sama ada jauh lagi tak nak sampai ke sekolah tu. Dia kata kena seberang 5 batang sungai lagi. Huh! macam jauh tu. Rupa2nya dia bergurau aje. Jarak ke sekolah dari KKIA cuma 30 km. 

Pada hari minggu Abam Kie menjemput anak-anak murid menjamu selera di rumah

Sampai di sekolah sesi pagi sudah tamat namun abam kie sempat berjumpa dengan pengetua untuk melapor diri. Selepas tu Rosleh membawa abam kie ke sebuah rumah teres di Taman Sinaran terletak di belakang Hospital Papar. Jadi untuk malam tu abam kie akan tidur bersendirian di rumah itu yang dilengkapi dengan perabot dan sebagainya. (fully furnished). Teman serumah x ada lagi. 

Selepas Asar seorang guru di sekolah yg sama dan tinggal di taman yg sama mengajak abam kie ke pekan Papar untuk membeli barang dapur seperti gula, garam, teh, biskut kering dll. Dah lupa nama cikgu tu tapi dia berasal dari Pasir Puteh. Pada malam tu abam kie makan malam di rumahnya. Selepas Isyak baru la balik ke rumah sewa tu. Huh! Semalaman abam kie x boleh tidur sebab berpindah tempat tidur. Bukannya takut hantu, OK? Jiran di kiri tu cikgu India dan di kanan pula peniaga Cina. 

Jamuan perpisahan dengan SPM Batch 2000 sebelum berpindah ke Kelantan

Keesokan harinya abam kie menumpang kereta abe Pasir Puteh ke sekolah. Balik pun dengan dia sehinggalah cuti panjang akhir tahun berkenaan. Demikianlah pengalaman abam kie melapor diri sebagai guru di sekolah pertama tanggal 17 September 1997 iaitu dua dekad yang lampau. Jadi entri ini khusus untuk berkongsi pengalaman tersebut bagi meraikan genapnya 20 tahun abam kie di dalam dunia pendidikan. Sekian, terima kasih.

Friday, 15 September 2017

Sambutan Hari Lahir Yaya ke 10

Friday, September 15, 2017 11

Assalamualaikum. Pada 12 September 2017 maka genaplah 10 tahun usia anak perempuanku yang ketiga, Nur Alin Dahlia binti Marzuki. Dia dilahirkan 10 tahun yang lalu di Hospital Tanah Merah, Kelantan berbanding dengan dua orang kakaknya yang dilahirkan di Hospital Kota Bharu.

Jadi pada 10 September 2017 kami sekeluarga mengadakan majlis sambutan hari lahir Yaya secara kecil-kecilan di rumah sahaja kerana anak bongsu abam kie iaitu Imtinan demam dan selsema. Memang hajat asalnya nak makan di Pizza Hut aja. Tapi terpaksa dibatalkan pada saat2 akhir.

Jadi pada petang tu abam kie dan yaya menaiki motor aje ke Pizza Hut Tanah Merah untuk membeli 3 keping pizza dan sup cendawan. Air Milo sejuk tu anak2 kacau di rumah aje. Jimat sikit kan? 


Abam Kie jarang2 sekali makan pizza ni. Dan kalau makan pizza pun yang dibeli di Pizza Hut aje. Kalau beli di Domino Pizza atau di pasar malam terasa kurang berselera jadinya. Cuma tak boleh makan pizza selalu nanti terus naik berat badan ni. Memang la sekarang ni dah masuk kategori mild obesity. Bimbang gak menjadi acute obesity!

Baiklah, berbalik kepada Yaya yang menjangkau 10 tahun pada 12 September  2017, abam kie berdoa agar dia akan menjadi anak yang solehah, rajin, mendengar kata, bijak, cergas, menghormati ibubapa, guru-guru dan orang tua. Pendekata, abam kie mendoakan perkara yang baik2 aje la untuk kesemua anak abam kie yang 5 orang tu. Aamiin.  

Wednesday, 13 September 2017

Lima Kelebihan Tentang Bitcoin

Wednesday, September 13, 2017 9

Telah ramai warga Malaysia memperkatakan tentang Bitcoin sejak akhir akhir ini. Mungkin kerana nilai harga dan permintaannya kini mencecah antara  *RM10,000++ hingga RM12,000++* berbanding _tahun 2016 baru mencapai lingkungan_ *RM2000++ hingga RM5000++* untuk 1 bitcoin, kenaikan yang sangat tinggi berbanding matawang dan coin yang lain. Oleh itu, abam kie ingin berkongsi pandangan tentang kelebihan kelebihan Bitcoin di sini.

1. Bitcoin memenuhi dan menepati teori asas ekonomi iaitu faktor bekalan dan permintaan (supply and demand factor).

Apabila “demand” terhadap Bitcoin naik, harga Bitcoin naik. Apabila “demand” kurang, harga akan turun. Begitulah sebaliknya. Tidak seperti matawang fiat atau barangan kawalan yang mana harga dan nilainya boleh dikawal oleh pihak berkuasa atau dimanipulasi oleh pihak pihak tertentu.

Tetapi Bitcoin tidak begitu. Bitcoin bersifat “community base” di mana segala maklumat transaksi “supply and demand” boleh diperolehi oleh mana mana individu yang ingin menganalisa maklumat tersebut. Maka, Bitcoin dilihat lebih telus dan berintegriti dalam penentuan nilai dan harganya.

2. Bitcoin tidak dikawal dan diselia oleh mana mana badan atau pihak.

Bitcoin bersifat “decentralized” yang mana ia menjadikan kesemua pemilik Bitcoin menjaga jaringan sistem tersebut. Ia bukan tidak dikawal, tetapi ia tidak dikawal oleh mana mana individu atau pihak. Contoh mudah, apabila kita membeli saham IPO atau mana-mana saham. Dapatkah kita ketahui sedalam dan secara terperinci setiap transaksi duit kita? Jawapannya tidak bukan? Bahkan kita tahu peluang dan ruang untuk mereka menipu adalah tinggi. “Creative accounting” dan “nak cashout saja” sudah menjadi terma biasa dalam perjalanan sesebuah syarikat.

Maka kerajaan terpaksa menubuhkan pihak ketiga untuk memantau dan menjaga sistem tersebut disebabkan kita tidak punya ruang dan peluang menjaganya. Tetapi, sistem Bitcoin yang bersifat “decentralized” telah menjadikan penggunanya bukan sekadar pemilik dan pengguna, bahkan sebagai autoriti terhadap sistem tersebut. Adakah ini tidak baik?

3. Setiap Bitcoin yang dikeluarkan adalah unik dan mempunyai jumlah yang terhad.

Pengeluaran Bitcoin akan berakhir apabila Bitcoin ke 21,000,000 dilahirkan. Dapat kita fahami apabila sesuatu pengeluaran bersifat terhad, ia akan menjadi sangat bernilai. Sudah pasti nilainya juga stabil dan kekal relevan.

Selain itu, kita dapat meyakini yang Bitcoin tidak boleh diwujudkan sesuka hati atau dipalsukan kerana setiap Bitcoin adalah unik. Tidak seperti duit kertas yang boleh dicetak sesuka hati. Kita juga tidak perlu takut dengan kewujudan Bitcoin tiruan kerana ia mustahil dihasilkan.

4. Bitcoin boleh dibawa ke mana saja dengan mudah dan selamat.

Jika kita ingin ke luar negara, kita perlu menukar matawang negara ke matawang negara lain yang kita ingin lawati. Terdapat beberapa masalah dan kerugian ketika proses tersebut.

Pertama, kerugian ketika pertukaran wang asing. Kerugian terhadap “rate” yang digunapakai oleh “money changer”. Jika menggunakan perkhidmatan bank, selain “rate”, fi servis juga dikenakan.

Kedua, jumlah yang boleh dibawa dibatasi oleh peraturan dan kemampuan untuk membawa. Peraturan melarang membawa keluar pada jumlah tertentu. Manakala, kemampuan mengangkut sejumlah wang dengan banyak bergantung kepada faktor keselamatan dan kepayahan.

Bitcoin pula hanya perlu dibawa dengan telefon bimbit sahaja. Ya, kesemua jumlahnya dibawa dengan mudah dan selamat. Kerugian tukaran wang dan fi servis dapat dikurangkan, bahkan dielakkan.

Bayangkan wang milik kita dikawal pihak lain untuk kita bawa. Dengan Bitcoin, tiada siapa boleh mengawal kita. Ke mana mana saja, bila bila masa, kita adalah bank untuk kita.

5. Semua orang boleh memiliki Bitcoin.

Selain daripada terus membeli Bitcoin di “exchanger” secara “peer to peer”, web dan individu secara berdepan. Semua orang boleh “melombong” Bitcoin. Tidak seperti melombong di dunia nyata, selain dari kos yang tinggi, kita perlu meminta kebenaran pihak berkuasa walaupun di atas tanah kita sendiri.

Tetapi sistem Bitcoin tidak begitu. Hanya berbekalkan ilmu, kuasa komputer dan internet, Bitcoin boleh dilombong oleh sesiapa sahaja. Kita tidak perlu memohon permit atau kebenaran. Kita boleh lakukan sendiri.

Kita juga tidak perlu risau tentang keselamatan, kerana Bitcoin adalah produk dari sebuah sistem hebat yang dipanggil Blockchain.

Bitcoin adalah ASET. Tahu tak apa aset? Macam rumah, tanah atau item item yang menguntungkan pada masa akan datang. Bukan saya cakap, FORBES yang cakap. Majalah EKONOMI yang diiktiraf satu dunia.

Satu dunia dah bercakap pasal bitcoin matawang baru dunia, siap dah ada huruf sendiri (Ƀ) untuk simbol matawang mcm USD $€£¥. Tu baru cakap pasal basic, belum detail detail lagi pasal regulator, mining dan banyak lagi la.

Pelan pelan kayuh orang kata. Yang penting MILIKI dulu baru belajar. Takut duk sibuk kaji sampai pandai harga dah cecah $10k sama dengan RM45k tu pun tak habis study lagi. Pastu sibuk percaya cakap orang. Yang ni scam la, Money game la. Tapi orang yang cakap tu duk camtu jaa tak pernah pun kaji benda ni. Depa pun dengar dari mulut orang lain. Sama gak orang lain tu tak pernah kaji apa pun. Akhirnya sampai kesudah dok camtu. Orang lain dah kedepan kita masih takuk ni. Pi tanya orang tu kalau kita susah, mau tolong ke. Entah entah jauhkan diri.

ZENITHGOLD membawa anda ke dunia terkini *BITCOIN*

☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀

Monday, 11 September 2017

Sambutan Hari Raya Aidil Adha 1438H

Monday, September 11, 2017 13

Assalamualaikum. Sudah 10 hari Hari Raya Aidil Adha berlalu. Tapi rasanya masih belum terlambat untuk Abam Kie ceritakan bagaimana abam kie dan keluarga menyambut Hari Raya Haji tahun ini. Memanglah di Kelantan ni raya haji lebih meriah berbanding dengan negeri2 di pantai barat. Kenapa ya? Sebab orang2 Kelantan ni rajin membuat ibadah korban terutama sekali di kampung2 secara berkumpulan. Jarang benar kami menyembelih haiwan ternakan di masjid atau surau. 

Untuk Raya Haji kali ini, abam kie dan kak ton masing2 mengambil satu bahagian korban. Harga sebahagian ialah RM600. Sepupu kak ton bernama Kak Zah dan suaminya Ustaz Harun sudi menjadi tuanrumah bagi korban tahun ni. Keluarga mereka mengambil 3 bahagian. Memandangkan 10 Zulhijjah jatuh pada hari Jumaat maka tempoh untuk menyembelih, melapah dan memasak daging korban tu singkat kerana kena pergi solat Jumaat lagi. Maka abam kie pun turut sama merebahkan, melapah dan menyiang daging lembu tu. Penat gak buat benda2 ni. Maklumlah kita buat sekali setahun je. Belasah je lah biarpun tak reti sangat. Alhamdulillah kerja-kerja kasar ni selesai sebelum azan Zuhur hasil berkat kerjasama semua kaum lelaki yang hadir. Manakala kaum wanita pula bergotong-royong menyiapkan hidangan makan tengahari.

Selesai menjamu selera abam kie balik ke rumah untuk membersihkan diri dan solat. Letih betul buat kerja korban ni. Habis berpeluh. Tangan pulak tergeliat dek kerana mengapak tulang-temulang tu. Aduh! Sakitnya. Pada sebelah petangnya dalam pukul 6, abam kie dan kak ton keluar menjelajah kampung sebelah untuk mengagihkan daging korban mentah kepada golongan yang kurang berkemampuan. Pada malam tu kami menyiapkan ramuan dan menyiang daging untuk dimasak bagi menjamu tetamu pada hari raya kedua pulak. Dalam pukul 11.40 malam baru la kami masuk tidur.


Pada hari raya kedua kak ton bertungkus-lumus memasak sedikit juadah untuk dijamu kepada kaum keluarga, saudara-mara, jiran, kawan-kawan dan anak murid. Sejak waktu syuruk sampai ke jam 11 pagi kami sibuk di dapur. Abam Kie juga kena keluar ke pasar untuk membeli apa-apa barang yang perlu. Menu kami pada hari tersebut ialah daging goreng, singgang daging special, sup gearbox, ulaman, budu dan ikan kering. Nampak macam mudah dan ringkas tetapi jenuh gak nak menyiapkannya. 

Malangnya pada hari rumah terbuka ini, kakak dan sepupu abam kie tak dapat datang kerana jalan 'jem' teruk di atas jambatan Sungai Kelantan yang menghubungkan jajahan Machang dan Tanah Merah tu. Huh! Kalau di Kelantan ni bukan raya namanya kalau tak jem! Anak2 murid pun cuma 4 orang je yg datang. Bengang tul abam kie! Lalu abam kie mengambil keputusan untuk tidak menjemput mereka pada tahun2 akan datang! Mungkin pada tahun seterusnya abam kie dan kak ton x akan buat open house lagi. Siapa nak datang beraya datang lah. Dan kami akan menjamu apa yang ada di atas dapur dan rak. 

Selepas Asar hari yang sama, abam kie menaiki motosikal menuju ke kampung di Machang untuk mengagihkan daging korban kepada orang2 miskin di sebelah kampung abam kie pulak. Memang jalan tengah jem giler time tu! Polis trafik pulak x bertugas! Maka ramai la pemandu2 yg x mengikut undang2 jalan raya seperti berada di dalam petak kuning, potong Q dan sebagainya! Sebelum Maghrib abam kie dah tiba di Tanah Merah. Tengok2 ibu mentua, kakak ipar, adik ipar dan anak2 buah sudah sampai di rumah. 

Air asam perut muda lembu ala Machang

Hari ketiga abam kie dan kak ton cuma berehat di rumah. Kami mengemas mana yang patut. Pinggan mangkuk dan periuk belanga perlu dicuci. Selepas tu baca surat khabar Ahad sambil tengok apa2 rancangan yang menarik di TV. Maklumlah kan, jarang benar dpt tengok TV pada pagi Ahad. 

Bagi abam kie dan kak ton kami merancang untuk mengambil satu bahagian lembu secara bergilir2 mulai tahun depan kerana tidak mampu menangani beban tugas menguruskan daging korban yang banyak ni. In Shaa Allah setiap tahun dapatlah kami merasa daging korban tu jika kami ambil bahagian. Nak harapkan orang bagi daging korban kat kami memang tak dok la. Mungkin sebab kami ni golongan pertengahan. Lagi satu, kalau tak melakukan korban semasa Raya Haji ni memang tak dok suasana raya la gamaknya! Jadi mari kita pakat berkorban setiap kali Hari Raya Aidil Adha, orait?

Saturday, 9 September 2017

First Giveaway By Blog Buku Pinky!

Saturday, September 09, 2017 7

Assalamualaikum. Minggu lepas abam kie telah dipelawa That Azie untuk menyertai giveaway yang julung2 kali dianjurkan oleh blogger dari Sarawak ini. Tapi abam kie tak boleh join terus sebab auto published posts memang tengah menunggu giliran untuk disiarkan di blog abam kie yang suam2 kuku ni. Alhamdulillah pada hari ini sempena Hari Keputeraan Yang Dipertuan Agung ke 15, Sultan Muhammad ke5 dapatlah abam kie meluangkan masa untuk menaip entri GA That Azie ni.

Jadi abam kie ingin menyeru kepada rakan2 blogger yang belum menyertai GA yang 'awesome' ini agar berbuat demikian pada kadar yang segera. Mana tahu ada rezeki kita kali ini. Dah bertahun rasanya abam kie belum menang apa2 GA. Harapnya ada tuah dengan pemilik blog dari seberang Laut China Selatan ini. In Shaa Allah. 

Ayuh! Mari kita join GA yang hebat ini sambil menikmati laksa sarawak dan kek lapis sarawak yang lazat itu. Auuummmm!   

Friday, 8 September 2017

Kisah si penyapu sampah

Friday, September 08, 2017 8

Ada seorang sahabat saya, dia seorang penyapu sampah di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. Malam yang lepas kami bertemu. Dia datang ke rumah saya. Dia seorang penyapu sampah tinggal di rumah pangsa iaitu di Sentul.

Tuan²...Subhanallah.. Apa kisah hidup dia ni? Dia pergi kerja sampai umur dekat nak 50 tahun tapi masih kayuh basikal. Kawan² dia yang kerja tempat yang sama ada kereta tapi dia tak nak. Dia tetap naik basikal.

Tuan² apa yg berlaku? Kawan dia ni sentiasa hina dia. Satu bangunan flat hina dia, kata kat dia macam². Tapi tuan² pada hari ini, anak-anaknya dua orang doktor & dua orang lagi arkitek. Anak2 yang kerja doktor ni bagi kat ayah tiap² bulan RM2 ribu seorang. 2 orang anak jadi RM 4 ribu. Manakala anak2 yang kerja arkitek pula seorang bagi RM1 ribu, 2 orang RM2 ribu. Jumlahnya RM6000 sebulan.

Tuan² tau tak orang yang sapu sampah kadang² hati dia lebih mulia daripada kita semua? Lebih mulia dari saya. Dia hanya sapu sampah... Allahuakhabar... tapi hati dia mulia. Tuan² dengan RM6 ribu, tuan² tau tak apa yg dia buat? Agak²lah apa yang dia buat?

Dia SEDEKAHKAN kepada kawan² yang kerja sama tempat. Yang budak² baru ni yang ada masalah bayar sewa rumah, dia tolong sewakan. Tolong bayar duit deposit rumah. Cuma dia pesan, jangan tinggal solat, jangan claim overtime lebih, jangan ada komisen atau pun rasuah.

Tuan² satu hari nanti saya cerita, tuan² tak berapa nak percaya. Satu hari nanti kalau tuan² jumpa dia, saya bawa sembang dgn dia. Org yang bercakap ni dia akan bercakap di hati.

"Ustaz, harta bukan milik kita ustaz." Anak dia baru belikan dia BMW yg latest punya, 320i. Allahuakhbar. Tapi dia kata : "Ustaz , drpd naik BMW ..saya ada sifat SOMBONG, BONGKAK, RIAK. Saya lebih selesa naik basikal ustaz." "Basikal saya tak pernah putus rantai, tak pernah pancit tayar, botak ja tukar."

Apa maknanya? Maknanya itu BERKAT. Anak dia tak pernah sakit tuan². Kita ni? Gaji RM10 ribu tapi tak bayar zakat. Zakat pendapatan pun tak nak! Zakat simpanan pun tak nak! Zakat harta pun tak nak! Ohh...semua tak nak! Zakat perniagaan pun tak nak bayar!

Bak kata orang Cina "suai maa" kejap² anak sakit, kejap² kamu sakit..mcm² masalah. Kalau menunggu flight tanpa tiket, pasti dikatakan gila. Inikan pula menunggu Syurga Allah tanpa solat. Mungkin lebih teruk daripada gila!

Dulu Iblis Laknatullah dihalau dari Syurga kerana meninggalkan 1 sujud. Bagaimana pula dengan manusia yang meninggalkan 34 sujud dalam sehari semalam?

Senyum selalu
Selalu bersangka baik
In Shaa Allah hati tenang
        
‎ #IngatanUntukDiriSendiri

Sumber: Ustaz Hanafiah Abdul Malek

Wednesday, 6 September 2017

Agenda Jahat Di Dalam Industri Perubatan Moden

Wednesday, September 06, 2017 9

Tahukah anda bahawa Industri perubatan moden merupakan industri yang kedua terbesar di dunia selepas industri minyak mentah? Purata pendapatan tahun 2013 untuk industri perubatan ialah melebihi USD 1.32 Trillion.

Oleh kerana matlamat sebenar industri perubatan adalah untuk mengaut keuntungan, maka jangan berharap mereka akan “menyembuhkan” penyakit anda. Anda adalah “pelanggan tetap” mereka.

Perkataan “Cure” atau “Penawar” adalah suatu istilah yang “DIHARAMKAN” di dalam kamus kedoktoran dan mereka hanya mahu menggunakan perkataan “Treatment” atau “Rawatan”.

Di dalam Bahasa Greek, perkataan “Pharmacy” bermaksud “SIHIR”. Kenapa jadi begitu?

Ubat Sintetik (Tiruan)

Setiap ubat yang dibuat oleh syarikat perubatan (BIG PHARMA) adalah dari jenis sintetik iaitu tiruan (bukan dari bahan semulajadi). Bahan-bahan yang digunakan oleh mereka terdiri daripada kimia dan racun yang amat merbahaya.

Ubat tersebut dicipta untuk menghilangkan kesan-kesan sampingan akibat sesuatu penyakit dan bukannya untuk menyembuhkan penyakit. Contohnya ialah ubat untuk penyakit kencing manis. Ubat kencing manis hanya akan mengurangkan tahap kencing manis tersebut dan bukannya menyembuhkan penyakit kencing manis. Sebab itu para pesakit terpaksa makan ubat untuk sepanjang hayat mereka.

Malah ubat kencing manis tersebut juga akan memberi kesan buruk sehingga mengakibatkan penyakit lain pula akan muncul. Begitulah seterusnya sehingga pesakit tersebut meninggal dunia.

Antibiotics

Antibiotics ialah sejenis ubat yang akan membunuh kesemua bakteria (yang baik dan jahat) di dalam badan kita. Ini akan memberi peluang kepada bakteria jahat untuk bertambah di dalam badan kerana tidak ada keseimbangan. Akibatnya ialah kita akan mudah mendapat penyakit seperti kanser, kerosakan buah pinggang dan sebagainya.

Antibiotics juga boleh mengakibatkan masalah hilang ingatan atau digelar sebagai “memory loss”. Bawang putih (garlic) merupakan antibiotics yang semulajadi dan telah digunakan sejak beribu-ribu tahun untuk mengubati berbagai jenis penyakit. Amalkan memakan antibiotics semulajadi iaitu bawang putih (garlic). Antibiotics semula jadi (bawang putih) tidak ada sebarang kesan sampingan untuk kesihatan.

Chemotherapy

Penyakit kanser merupakan punca pendapatan utama industri perubatan moden. Sebenarnya telahpun ada banyak cara semulajadi untuk menyembuhkan penyakit kanser tetapi tidak dibenarkan oleh industri perubatan moden (BIG PHARMA).

Chemotherapy digunakan oleh para doktor untuk “berubat” pesakit kanser. TETAPI chemotherapy mempunyai kesan sampingan yang sungguh dahsyat iaitu ia akan membunuh sel-sel yang sihat, membunuh pesakit dengan cepat, kerosakan sistem pertahanan badan (immune system), dan banyak lagi.

Apabila pesakit kanser itu mati selepas proses chemotherapy, maka para doktor akan menyalahkan penyakit kanser tersebut dan bukan menyalahkan chemotherapy.

Chemotherapy merupakan punca keuntungan nombor 1 kepada hospital dan klinik. Dari setiap 100 pesakit, 97 pesakit akan mati kerana chemotherapy. Hanya 2% hingga 3% sahaja yang akan hidup selepas rawatan chemotherapy.

GcMAF

Para doktor (yang jahat) amat takut sekiranya pesakit kanser tahu tentang “GcMAF” iaitu rawatan yang menggunakan sejenis protin dalam darah. Oleh kerana rawatan GcMAF adalah sungguh murah maka para doktor (yang jahat) amat menentang penggunaan GcMAF untuk merawat pesakit kanser. Di Amerika, lebih dari 50 doktor yang menggunakan “GcMAF” telah dibunuh oleh MAFIA PERUBATAN yang didalangi oleh FDA dan syarikat-syarikat perubatan besar (BIG).

Bagaimanakah “GcMAF” melawan kanser?

"Macrophages" adalah "Ketua" dalam sistem pertahanan badan dan akan sentiasa memberikan arahan kepada "Tentera"(immune system), untuk melawan virus. Virus pula akan menghasilkan "Nagalase" iaitu sejenis enzim yang akan menghalang penghasilan vitamin "D" dalam "Macrophages" dan mengakibatkan "Macrophages" menjadi lemah dan tidak aktif.Maka pada ketika itu, badan kita pula akan menghasilkan"GcMAF" iaitu sejenis protin dalam darah. "GcMAF" akan menolong untuk mengaktifkan semula "Macrophages".

Para pesakit kanser akan mempunyai "Nagalase" yang terlalu banyak dalam badan mereka kerana "Nagalase"dihasilkan oleh virus. Oleh itu, "Macrophages" tidak akan aktif dan tidak dapat melawan penyakit.. Jadi para doktor (yang baik) akan menyuntik "GcMAF" untuk mengaktifkan semula "Macrophages" supaya dapat melawan penyakit kanser.

Suntikan Vaksin

Setiap vaksin (MMR, Tdap, Dtap, Gardasil dan sebagainya) terdapat di dalamnya sel manusia yang diambil dari bayi yang mati akibat keguguran. Apabila sel ini disuntik ke dalam badan manusia, maka sistem pertahanan badan (immune system) akan menganggapnya sebagai benda asing dan akan menyerang sel tersebut. Apabila ini berlaku, maka sel badan kita juga akan dianggap sebagai benda asing oleh sistem pertahanan badan kita. Maka peluang untuk mendapat penyakit kanser dan juga berbagai penyakit lain adalah tinggi.

Di dalam vaksin juga terdapat virus yang telah diubahsuai oleh saintis (Yahudi Laknatullah) dan virus tersebut boleh menyebabkan manusia menjadi bodoh dan tidak mampu untuk mengurus diri sendiri, contohnya ialah penyakit “Autism”.

Virus adalah ciptaan manusia

Kesemua “Virus” yang terdapat di zaman ini contohnya seperti AIDS, SARS, EBOLA, ZIKA, H1NI dan sebagainya adalah ciptaan manusia (Yahudi Laknatullah) dan dibuat di dalam makmal. Setiap tahun mereka akan mencipta suatu “virus” yang baharu dan akan menyebarkannya melalui suntikan vaksin yang kononnya untuk “berubat” penyakit tersebut. Sebab itulah “virus” tersebut tidak pernah wujud 100 tahun dulu malah ibu bapa kita juga tidak pernah mendengarnya sewaktu mereka masih kecil. Penciptaan “virus” tersebut adalah sebahagian daripada “Agenda 21” dari United Nations (UN). 

Apakah itu “Agenda 21”?

“Agenda 21” ialah untuk “mengurangkan jumlah penduduk dunia” sehingga hanya tinggal 500 juta sahaja. (Penduduk bumi kini ialah 7.3 billion). Bidang kedoktoran telah digunakan oleh Yahudi untuk menjayakan “Agenda 21” dari United Nations.

Kesimpulan

Allah S.W.T. telahpun menciptakan “Cure” atau “Penawar” untuk setiap penyakit. Semuanya terdapat dalam bentuk semulajadi seperti herba-herba, sayur-sayuran dan buah-buahan. Amalkan memakan herba-herba, sayur-sayuran (yang tidak beracun), dan buah-buahan (yang asli dan bukan GMO).

Berikut adalah herba-herba yang sesuai untuk “penawar” penyakit:

1) Darah tinggi (High blood pressure): Bawang putih (garlic), jus limau suam (warm lemon juice), Pisang (banana), tembikai (watermelon),Hempedu Bumi

2) Sakit kepala (Migraine): Halia dan limau (ginger with lemon).

3) Demam (fever): Jus limau (lemon juice), halia (ginger).hempedu bumi

4) Barah (Cancer): Daun ganja (marijuana), Halia (ginger), bawang putih (garlic), Daun semambu (neem leaves),

5) Sakit mata (eye problem): Kurma (dates) ,Lobak merah (carrot).

6) Cirit-birit (Diarrhea): Bawang putih (Garlic).

7) Gastrick: Air kelapa (coconut water), Kurma (dates).

8) Asthma: Pisang (banana), bawang putih (garlic), hempedu bumi

9) Alzheimer: Minyak kelapa (Coconut oil).

10) Batuk (Cough): Jus nenas (pineapple juice), Bawang putih (garlic).

11) Gout: jus nenas (pineapple juice), daun rerama (butterfly leaf plant).

12) Sakit jantung (heart disease): Lobak merah (carrot).

13) Sakit perut (stomach ache): Bawang putih (garlic), halia (ginger).

14) Kencing manis (Diabetes): Bawang putih (garlic), halia (ginger). Daun semambu (neem leaves), hempedu bumi

# Sesudah dibaca sila kongsi dengan kawan2 kita...

Terima Kasih 

Monday, 4 September 2017

Syurga atau dunia, mana satu pilihan kita?

Monday, September 04, 2017 1

Syurga atau dunia, mana satu pilihan kita?

 Dunia:

1)  Utk hidup/survive, kena kerja, cari rezeki dsbnya.

2) Nak makan, kena masak, sediakan makanan. Ataupun cari, order & byr  (kalau makan luar). Begitu juga minuman dll.

3) Setelah makan/minum, kena jalani aturan alami biasa, keluarkan toksik dgn masuk tandas.

4) Nak dptkan/beli sesuatu, kena cari & shopping. Kalau nasib baik, kena lak beratur panjang.

5) Sakit, kena ikhtiar, masuk hospital & cari ubat.

6) Mesti kena mandi, kalau tak bdn berbau.

7) Perlu berhadapan dgn berbagai masalah, yg tiap satu perlu diselesaikan.

8) Badan kecil, tenaga kecil, kahwin 4 belum tentu terlayan.

9) Wanita kat dunia, cantiknya sekadar saja, itupun x kekal lama.

10) Hidup sekadar sejam setengah (dinisbah hari akhirat), hidup sementara yg teramat singkat.

 Syurga:

1) Tak perlu fikir utk kerja keras, cari rezeki dll. Semua dah sedia depan mata.

2) Nak makan apa saja, minta saja, nescaya segera tersedia. Sebagai contoh, kita nampak seekor burung terbang, terlintas di hati nak makan burung celup tepung, terus burung tu siap dihidangkan 'celup tepung' dgn segera. Makanlah. X perlu susah2 langsung nak sedia.

3) Setelah makan minum, x perlu fikir nak masuk tandas, krn x perlu. Kita hanya berpeluh wangi, sebagai ganti kena masuk tandas.

4) Nak kan apa saja, just wish 4 it, you'll get it on the spot.

5) x ada yg namanya sakit, tua dll dlm Jannah. Kita kekal sihat sesihat2nya, GAGAH segagah2nya (umur jejaka 30an), muda selama2nya, cantik yg kekal selama2nya. Alhamdulillah...

6) x perlu mandi langsung, krn badan harum mewangi sentiasa. Mmg x ada toksik/kotoran langsung  terkumpul dlm badan waktu di syurga, seperti halnya di dunia, faktor yg sbbkan ia berbau. Kalau nak mandi di sungai syurga pun, sekadar suka2.

7) Dah x ada masalah langsung, atau fikir camne nak selesaikannya. Yg ada hanya nikmat, nikmat, nikmat......x ada selain itu.

8) Badan hamba Allah dlm syurga, akan dibesarkan menjadi sebesar Adam as, semasa dia diturunkan ke dunia. Mengikut riwayat, 70 hasta besar & tinggi. Kekuatan batin tiada batasan, x ada yg namanya kena rehat ambil tenaga, dll. Ahli syurga boleh ada isteri/permaisuri berapa ramai pun yg dia mahu, krn mmg dia mampu (maaf, kerana ini kategori 18SX sikit). Ahli syurga, mmg perkasa, x boleh nak bayangkan di minda.

9) Bidadari syurga, tiada tandingan langsung dgn wanita dunia. Satu jarinya saja, adalah lebih bernilai & cantik dari dunia seisinya.

10) Kehidupan yg penuh nikmat, utk selama2, selama2, selama2, selama2nya tanpa penghujung.......... 

  Setelah mengetahui betapa nikmatnya syurga & alam akhirat, adakah kita masih terliur dgn dunia sehingga dilalaikan dari  mengejar yg abadi di sana? Org mukmin sejati, x akan sesekali tertipu dgn duniawi. Hakikatnya dia yakin, dunia hanyalah tempat persinggahan smentara, utk persiapkan segala2 demi kehidupan penuh nikmat di sana. Bagi org yg tertipu dgn mainan dunia, seakan dunialah segala2nya, walhal ia adalah fana, bakal tamat bila tibanya masa. Berapa lama? Sejam setengah punya masa, itupun kalau ditakdirkan hidup hingga hujung usia. Sama2 kita muhasabah, di manakah kedudukan kita dgn dunia, di manakah pula letaknya akhirat kpd diri kita? Semoga kita jadi yg terbaik, dlm mempersiapkan utk kehidupan abadi di akhirat, dgn masa didunia yg teramat singkat. Bak kata pepatah, 'sesal dahulu pndapatan, sesal kemudian tiada gunanya'.

Nota: Apa yg dibayangkan di atas di dlm syurga, sekadar bayangan yg x capai pun hakikat sebenar kenikmatan, sekadar bayangan kasar.

Ia (syurga) itu sesuatu yg x pernah mana2 hamba lihat & x mungkin dibayangkan dgn minda. Segala2nya bakal tersurat, bila kita sampai kat akhirat.

Wallaaahua'lam...


Wednesday, 30 August 2017

Apa yang patut buat apabila mencecah usia 40an

Wednesday, August 30, 2017 9


USIA 45 KE ATAS SEBAIKNYA SUDAH TIDAK USAH FOKUS MEMBURU MAKANAN. PERBANYAKKAN REKREAKSI SAJA..*

Kepada Saudara2ku yg Telah Berusia 45 Thn ke atas, Lebihkan Disiplin Jaga Kesihatan. Proses Penuaan (Aging Process) sudah Bermula Sejak Umur 32 Tahun dgn Mulanya Penurunan Fungsi Organ-organ Seperti Ginjal/Buah Pinggang, Hati, Hypophyse dsbnya dan Penurunan Hormon-Hormon Seperti Testosteron, Hormon Tumbesaran, Coenzym Q10, Melatonin dan Antioxydant.

Pada Usia 45 thn Bermula Penurunan Estrogen utk Wanita & Penurunan Hormon Progesteron dan Testosteron utk Lelaki.

Penuaan Adalah Suatu 'Penyakit' yg Berlangsung Kronik yg Sebenarnya Tidak Dapat Dicegah, Diubati dan Dikembalikan Menjadi Muda. Penuaan Bukanlah Hukuman, tetapi Akibat 'Perintah dari Gen.'

Beberapa Penyakit yang Muncul Akibat Proses Penuaan adalah;

1. Osteoporosis.
2. Metabolic Syndrome menjadi penyebab Penyakit Cardiovascular seperti Strok, Penyakit Jantung Koroner dan Hypertensi Renal.
3. Cancer (seperti Payudara, Colorectal/Usus, Prostat, Ovarian).
4. Alzeimer (Pikun).
5. SD (Sexual Dysfunction).

APA PULA YANG HARUS DILAKUKAN?

1. BERGERAK
Jalan kaki 3-5 km/hari dapat Mencegah Osteoporosis (Rapuh Tulang) dan Hypertension.

2. SENAM OLAH NAFAS
Seperti Pranayama, Orhiba, Cikung, Yoga dsb 2x/minggu. Paru-paru Perlu Latihan Deep/Maximal Breathing untuk Meningkatkan Aliran Darah di Alveoli dan Menuras CO2.

3. KURANGI KARBOHIDRAT
Cukup Protein, Buah & Sayur.

4. JAGA BERAT BADAN
Berat Ideal Lelaki (Tinggi Badan Kurangkan 100), Wanita (Tinggi Badan Kurangkan 110). Ukurlilit Perut Tak Boleh Lebih 80cm utk Wanita, 90cm utk Lelaki. BMI Tak Boleh Lebih 30 kg/m2.

5. TEKANAN DARAH TIDAK BOLEH LEBIH 140/90.
Periksa BP Setiap Minggu.

6. KADAR GULA DARAH PUASA TIDAK BOLEH LEBIH 110, Trigliserida 150, HDL Harus Lebih 50.
Jadi Periksa Darah Max Tiap 6 Bulan.

7. WANITA WAJIB BUAT MAMMOGRAM dan PAP SMEAR Setiap Tahun.
Kesan Awal Kanser Servik dan Payudara.

8. ISTIREHAT CUKUP
- Tidur 6 - 8 jam sebaiknya seawal jam 10 malam
- Matikan Lampu (Merangsang Growth Hormon).
- Jangan Makan 3 jam Sebelum Tidur (Mencegah GERT & Sesak).
- Bantal Rendah (Meningkatkan Oksigen ke Otak).
- Miring ke Kanan (Mengurangi Beban Jantung).

9. KURANGI STRESS
- Jgn bekerja di Luar Kapasiti/Kemampuan
- Perbanyak Rasa Syukur, Doa atau Meditasi
- Sentiasa Perbaiki Kualiti Ibadah, Iman, Sosial & Hiburan yg Positif
- Perbanyak Masa Borak2, Sembang2 Santai, Gurau-senda,  Erat Silaturahim atau Berkumpul dgn Keluarga & Teman2.
- Elakkan Marah2 atau Terlalu Emosi, Hindari Hal2 yg Berpotensi Membuat Sedih/Angkara (Hukum/Permusuhan), Hadapilah Segalanya dgn Senyum Bahagia.
- Lebih Bijaksana dlm Penggunaan Harta (JIMAT lebih BAIK tapi BUANG JAUH2 sikap KEDEKUT).
- JGN TERLALU BERKIRA TERUTAMA DGN ORANG2 TERDEKAT DENGAN KITA..

Kongsi Jika Bermanfaat..

Tuesday, 29 August 2017

MINI GIVEAWAY BY NADIA

Tuesday, August 29, 2017 5

Assalamualaikum. Menjelang penutup Sukan SEA KL2017, Hari Kebangsaan dan Hari Raya Aidil Adha yang mulia ini, Abam Kie dengan sukacita ingin menyertai satu giveaway yang dianjurkan oleh Puan Nadia. Hadiah-hadiah yang ditawarkan berupa topup! In Shaa Allah, kalau ada rezeki pasti menang kali ini. Dulu-dulu selalu gak menang. Cuma sekarang je nasib tak menyebelahi Abam Kie.

Baiklah, jika kawan-kawan nak join GA yang menarik, tertarik, kau memang debomb ni, sila klik banner kat atas tu! Selamat maju jaya kepada semua peserta dan penganjur... Terima kasih.

Monday, 28 August 2017

Koperasi Sekolah Menjadi Ejen Bank Rakyat

Monday, August 28, 2017 3

Asslamualaikum. Pada minggu lepas abam kie ternampak banner ni kat depan koperasi sekolah. Terus tanya ustazah yang jaga koperasi tu. Katanya kini koperasi sekolah sudah dilantik sebagai ejen Bank Rakyat. Wow! Hebat tu. Biasanya BSN aje yang ada ejen2nya di kawasan luar bandar. Tambah beliau, kini warga sekolah boleh melakukan transaksi seperti deposit wang, pengeluaran tunai, pindahan wang intrabank, pembayaran bil utiliti (kecuali ASTRO) dan juga bayaran pembiayaan (pinjaman) di koperasi sekolah!


Bagaimana transaksi dijalankan? Rupa2nya dengan penggunaan POS terminal ini semua transaksi boleh dilakukan secara mobile. Peranti ini menggunakan line Celcom. Contohnya jika abam kie nak keluarkan wang, cuma bawa Mykad dan kad ATM dan serahkan kepada guru koperasi. Lepas tu dia suruh tekan no PIN di peranti tersebut. Dalam peranti tu memang la x ada duit tunai! Sebaliknya duit akan diambil menerusi akaun koperasi sekolah dan diserahkan kepada pelanggan. Resit juga akan dicetak dan diserahkan kepada pelanggan sebagai bukti transaksi. Sama juga kalau nak bayar bil utiliti cuma perlu bagi no akaun perkhidmatan berkenaan. Bagi setiap transaksi Bank Rakyat akan memberikan komisen sebanyak 50 sen kepada ejen.  


Oleh kerana abam kie menjadi antara 10 orang terawal melakukan transaksi Bank Rakyat di koperasi sekolah maka abam kie dihadiahkan sehelai tuala muka oleh pihak bank. Sebenarnya abam kie cuma bayar bil TNB sebanyak RM10 aje bagi melayakkan abam kie memenangi hadiah berkenaan. Alhamdulillah.

Friday, 25 August 2017

Blog Abam Kie Bertukar Wajah

Friday, August 25, 2017 11

Assalamualaikum. Bila tengok banyak blog yang menggunakan template yang baharu dan cantik serta kemas membuatkan abam kie teringin memiliki template sedemikian rupa. Iyolah kan, dah 5 tahun abam kie tak tukar template asal blogger tu. Tak berani nak pasang template dari sumber2 luar sebab sukar diedit oleh blogger designer yang As You See Is What You Get tu! 

Pada mulanya abam kie ingin mengupah seorang template designer yg senegeri dengan abam kie. Dah siap bayar deposit pun. Tapi kerana ada masalah yang tidak dapat diselesaikan diantara kami maka MOU tu terlerai  juga. Fullstop.

Kemudian abam kie teringat kat blogger Mellya yang pernah hadiahkan blog header abam kie dahulu. Manalah tahu dia boleh tolong abam kie edit template kali ini. Terus abam kie PM dia. Dia kata boleh je nak tolong edit template abam kie tu. Cuma dia kata dia cuma boleh buat benda alah ini pada Sabtu dan Ahad je sebab pada hari2 lain dia sibuk dengan tugas hakiki. Lagipun dia cuma ambik 1 tugasan setiap hujung minggu sebab x nak terkejar2 dan bekerja di bawah tekanan.

Lalu abam kie mencari2 template yang bersesuaian untuk diguna buat 5 tahun akan datang. Cari punya cari akhirnya terjumpa dengan Vipi blogger template. Bila abam kie test di blog kedua memang nampak lawa...nampak lawa...dia pakai Vipi. Lepas tu abam kie invite Mellya untuk edit dan customize template tu secara terus di akaun blogger abam kie. Memang susah gak nak menepati citarasa abam kie. Banyak kali gak Mellya kena tukar itu dan ini sebelum abam kie berkenan dengan template baharu ni. Alhamdulillah, dalam masa 24 jam template baharu ini berjaya dimuatnaik ke blogger dan dilancarkan secara rasmi! Memang la sehingga kini ada lagi bahagian2 kecil yg perlu diubahsuai tapi tu cuma benda2 harus je. Secara dasarnya template ini sudah 95% siap!

Akhir kata sekiranya kawan2 nak customize template tu boleh la minta tolong dengan Mellya. Cuba kawtim dengan dia. Tapi yang pasti caj yg dia kenakan jauh lebih rendah daripada template designers yang lain di pasaran. Dah la murah, cantik dan kemas pulak tu hasil kerjanya. Untuk keterangan lanjut sila layari blog Mellya di http://mellyacrayola.blogspot.com


Wednesday, 23 August 2017

Traveloka Official Online Travel Partner KL2017

Wednesday, August 23, 2017 5

Sukan SEA ke29 atau lebih dikenali dengan KL2017 sedang berlangsung di Kuala Lumpur sehingga 30 Ogos ini. Acara dwi-tahunan ini sudah pasti menghimpunkan barisan atlit sukan terbaik di rantau Asia Tenggara untuk merebut 404 pingat emas yang ditawarkan! Buat julung kalinya Traveloka menjadi penaja Emas untuk KL2017 ini. Selain daripada itu, Traveloka adalah Official Online Travel Partner untuk KL2017. Oleh yang demikian, Traveloka, bersama penaja-penaja lain akan memastikan kejohanan Sukan SEA KL2017 ini sebagai satu acara yang akan dikenang buat selama-lamanya oleh rakyat Malaysia, khasnya. Traveloka merupakan salah satu laman web e-dagang pelancongan yang utama di rantau Asia Tenggara akan menawarkan tiket penerbangan terendah dan tawaran hotel yang hebat di luar sana. Sebagai mengenang penajaan dengan Kuala Lumpur 2017, Traveloka telah menggerakkan sumbernya untuk memberikan perkhidmatan terbaik di bandar anda. Semasa acara dwi-tahunan ini, Traveloka akan bersama-sama melancarkan kempen jenama terbaharu dan aktiviti lapangan untuk dinikmati oleh kita semua.


Sebagai penaja Emas bagi acara sukan bersejarah ini, Traveloka menawarkan aktiviti-aktiviti menarik untuk dinikmati oleh orang awam. Kempen besar-besaran sejak bermulanya acara pembukaan Sukan SEA KL2017 iaitu Hello, Malaysia dan Go S.E.A.! Kempen utama ini akan memberikan peluang melancong yang akan dinikmati sekali seumur hidup!

Kempen Go S.E.A.! akan membawa anda untuk melancong ke tempat-tempat menarik di rantau Asia Tenggara ini. Abam Kie tahu, anda perlu juga melancong kan? Jadi rantau Asia Tenggara adalah destinasi yang paling sesuai lebih-lebih lagi dengan adanya kempen Go S.E.A.! ini. Anda akan menikmati diskaun sehingga 60% untuk tiket penerbangan dan hotel ke 10 destinasi utama ASEAN seperti Singapura, Bangkok, Phuket, Chiang Mai, Ho Chi Minh City, Hanoi, Bali, Jakarta, Bandung and Lombok!! Kalau nak lebih murah, tempahlah dengan Traveloka App!


Hello, Malaysia akan membawa anda ke dalam pengembaraan ajaib untuk meneroka Malaysia dengan lebih dekat lagi.Untuk melayakkan diri menyertai kempen Hello, Malaysia!, anda perlu membuat tempahan mulai sekarang hingga 31 Ogos 2017. Traveloka kali ini menawarkan potongan tiket penerbangan dan hotel penginapan sehingga 40%. Untuk mendapatkan lebih nilai dan keselesaan, anda perlu menempah dengan Malaysia Airlines. Jadi waktu cuti sekolah yang berlaku serentak dengan Sukan Sea KL2017 sepatutnya digunakan sebaik mungkin untuk melancong ke Malaysia.


Di laman web Traveloka KL2017 juga ada menyediakan Traveloka Livestream bagi memudahkan anda menonton acara-acara yang sedang dipertandingkan di KL2017 secara langsung. Ada dua saluran livestream yang disediakan iaitu Facebook Live dan Youtube Live. Pilihlah mana-mana yang berkenan. Anda juga boleh menyertai peraduan yang disediakan di laman Livestream seperi 'Predict The Winner, Be The Winner' yang menawarkan kupon percutian yang bernilai lebih daripada RM45,000! Hebatkan Traveloka? 

Selain daripada itu Traveloka juga akan menganjurkan peraduan menarik dan tawaran hebat untuk tiket penerbangan dan hotel sepanjang KL2017 berlangsung. Pelawat-pelawat boleh menyertai aktiviti yang diadakan di gerai foto (photo booth) dan peraduan poster (placard contest) dimana pelbagai hadiah menarik bakal menanti pemenang-pemenang bertuah! Terdapat juga gerai promosi (on-ground booth) dan siaran langsung acara sukan terpilih di laman web Traveloka yang akan memastikan anda sentiasa dapat menyaksikan acara sukan pilihan anda secara terus! Booth Traveloka terletak di luar Stadium Nasional Bukit Jalil membolehkan anda menyertai peraduan-peraduan dan sekaligus berpeluang memenangi pelbagai bentuk hadiah bernilai sehingga RM200,000!

Semuanya menarik dengan Traveloka!

Monday, 21 August 2017

TIDAK MEROKOK SYARAT CALON SUAMI DAN MENANTU

Monday, August 21, 2017 12

Seorang kawan mengadu kpd saya betapa tersiksa hidup bersuamikan perokok, menghidu asap rokok dalam rumah, dalam kereta, bahkan dlm bilik tidur menghidu bau badan dan mulut yg teruk sangat. Dia mengeluh hingga ke matikah dia harus melalui hal ini kerana suami perokok tegar yg tidak mahu mendengar nasihat.

Dia telah tersalah membuat keputusan dalam memilih suami. Saya teringat salah satu syarat tambahan yg dikenakan kpd bakal menantu saya adalah tidak merokok. Sebagaimana lelaki disarankan untuk memilih calon isteri yang solehah, wanita juga disarankan untuk memilih calon suami yang soleh. Nabi menyebut mereka yg memilih pasangan hanya main tangkap atau tertipu oleh pandangan pertama adalah mengundang celaka.

Dari Abu Hurairah Radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

تُنْكَحُ الْمَرْأَةُ لأَرْبَعٍ لِمَالِهَا وَلِحَسَبِهَا وَجَمَالِهَا وَلِدِينِهَا ، فَاظْفَرْ بِذَاتِ الدِّينِ تَرِبَتْ يَدَاكَ
 
“Umumnya wanita itu dinikahi kerana 4 pertimbangan: hartanya, nasabnya, parasnya, dan agamanya. Pilihlah yang memiliki agama, jika tidak kamu celaka.” (HR. Bukhari 5090, Muslim 3708, dan yang lainnya).

Semua orang berharap bila bernikah akan kekal hingga ke mati, hidup bersama, berkongsi segalanya. Bolehkan anda bertahan dengan suami yg mencemar udara di ruang rumah, kereta, bilik rehat, bilik tidur bahkan hingga ke tandas. Pencemaran udara ini mengancam anak-anak, mengancam bayi yg akan lahir meskipun mereka bukan perokok. Anak-anak yg terbiasa dgn asap rokok bapa akan mula ketagihkan rokok bila remaja yg membentuk keturunan merokok.

Bolehkah anda bertahan bau badan perokok, mulutnya, pakaiannya? Saya biasa melihat dan mengalami satu ketika dlm solat jamaah, tetiba seorang perokok tegar masuk bertakbirratulihram dlm saf, bau mulutnya, ya Allah! Sangat menusuk hidung, tak tertahan, lalu saya berubah kedudukan, begitu juga orang di sebelahnya. Sebab itu nabi melarang mereka yg makan bawang ke masjid. Itu baru bawang yg tidaklah sekuat mana baunya. Bau mulut perokok berpuluh-kali lebih teruk dan lebih lagilah dilarang ke masjid. Tak payah sembang sombong, jika ada perokok nak kata dia tak berbau mulutnya. Seorang isteri akan menghidu kebusukan ini seumur hidup! Hiiii, tak tau nak kata lagu mana.

Merokok semuanya merosakkan. Merosak persekitaran. Merosak diri, tunggulah masanya. Dan yg akan berkongsi menanggung kerosakan kesihatan ini ialah isteri yg kena membela suami yg bakal berpenyakit barah, jantung serta 1001 penyakit lagi. Silap langkah, si isteri pun sama kerana menumpang asap rokok suami.

Hakikatnya perokok makin dihalau ke sana sini menerusi tegahan dan larangan merokok. Suatu masa nanti mungkin tinggal tandas sahaja dibenarkan merokok. Tidakkah mereka terasa dibenci bagai anjing kurap yg dihalau sana sini, yg akhirnya dicerok longkang yg busuklah tempatnya, sama seperti perokok yg mencari tandas tempat syurga dunianya. Cheh!

Kepada yg nak memilih juga perokok sebagai suami diingatkan juga perokok tegar biasanya sangat tegar juga menerima nasihat terutama untuk meninggalkan rokok. Merokok itu haram, maka perbuatan haram itu berterusan. Jika dgn sebatang rokok pun sudah tewas keimanan mereka, kerana ketika manusia berbuat dosa,mereka tidak beriman, apa lagi dgn cubaan lain yg lebih besar! Perokok tegar juga adalah manusia yg mementingkan diri, tidak mempedulikan kepentingan anak isteri dan orang sekeliling.

Akhirnya, jika semua gadis menolak perokok sebagai suami, bila semua bapa menolak perokok sebagai calon menantu, bila semua majikan menetapkan syarat tidak merokok sebagai syarat diterima bekerja, barulah kempen anti merokok akan berjaya kerana 'ketegaqnya' orang kita menerima hakikat bahawa rokok itu memudaratkan. Kepada semua yg belum bersuami, fikirkan apa yg saya tulis ini, Apakah anda sanggup lalui hidup bersama perokok? Kpd para ibubapa, apakah sanggup anda lepaskan anak gadis yg dibela bagai menatang minyak yg penuh ke neraka penuh asap dan kebusukan sepanjang hidup? Kepada anda yg telah bersuamikan perokok, berikhtiarlah, berilah nasihat dan ingatan, suruh suami merenung mata anak-anak. Kepada perokok, jika anda rasa terhina dgn tulisan ini, berubahlah, bukan mencari alasan dan hujah untuk terus bertahan dgn merokok. Wallahua'lam. 

(Kongsi tulisan ini seluasnya sebagai satu kempen, satu nasihat dan sindiran kpd orang tertentu dan kpd awam.)

Sumber: Facebook Tuan Haji Abd Ghani bin Haron.

Saturday, 19 August 2017

ATIEHILMI.COM FIRST GIVEAWAY UKHWAH KITA KERANA ALLAH

Saturday, August 19, 2017 2
Assalamualaikum. Masa jalan2 ke blog Sis Hawa semalam, abam kie terpandang entri terbaharu beliau tentang giveaway di atas. Terus abam kie terdetik hati untuk menyertai GA tersebut. Mana tahu ada rezeki kali ini. Tajuk GA pun dah cukup menginsafkan abam kie. In Shaa Allah, dengan menyertai GA seperti ini dapat menambah rakan blogger baharu dan memperkenalkan blog abam kie ini di mata dunia gitu!

Jadi sekiranya kawan2 berminat, silakan join GA ini. Syarat2nya pun mudah aje. Cuma perlu follow dan like 4 media social sahaja. Jom, apa lagi? Klik aje banner di atas tu sekarang!

Friday, 18 August 2017

Sardin pilihanku

Friday, August 18, 2017 9

Memang sedap. Itulah yang dapat abam kie nyatakan apabila menikmati ikan sardin kegemaran semasa kecil2 dulu. Sehingga era 80an, ikan sardine dalam tin dianggap sebagai makanan orang2 susah di kampong kerana harganya murah dan mudah didapati serta dimasak. Namun pada zaman sekarang, harga setin sardin melambung naik sehingga sukar dinikmati oleh golongan kelas bawahan. Kalau sardin cap ayam tu harga dekat RM8 manakala cap Marina tu hampir RM6. Ada la jenama2 ikan sardin yg lain tetapi rasanya tidak la sesedap dua jenama seperti dalam gambar ni.

Di cabinet dapur abam kie pasti ada dua jenis sardin di atas. Mengapa? Jawabnya sardin cap ayam tu memang turun-temurun dimakan oleh keluarga abam kie. Rasanya pun sedap dan sesuai dimakan dengan nasi. Kalau masak sardin cap ayam ni kena la tambah kicap manis cap kipas udang. Pasti menyelerakan!

Untuk membuat sandwich pula, abam kie cadangkan kawan2 menggunakan sardin cap Marina. Ia kurang sedap sikit daripada cap ayam jadi berbaloilah kalau dihancurkan sebagai inti sandwich. Cap ayam tu mahal, jadi kena makan dengan nasi aje. Kiranya sardin Marina ni menjadi kelas kedua la untuk kategori sardin. 

Macam2 jenama sardin yang ada di pasaran, namun abam kie dah serik nak membelinya kerana tidak sedap bila dimakan. Bab-bab makan ni memanglah kena makan yang sedap2 dan berkhasiat, sesuai dengan selera dan gaya hidup kita. Jadi kalau nak beli sardin, kawan2 seharusnya memilih dua jenama di atas. Pasti menyelerakan! 

Wednesday, 16 August 2017

Apabila Allah Tidak Mengkehendaki Kita

Wednesday, August 16, 2017 12

Kata Ulama, apabila Allah tidak mengkehendaki kita lagi:

• Allah akan sibukkan kita dengan urusan dunia.
• Allah akan sibukkan kita dengan urusan anak-anak.
• Allah akan sibukkan kita dengan urusan perniagaan.
• Allah akan sibukkan kita dengan harta.
• Allah akan sibukkan kita dengan mencari pengaruh pangkat dan kuasa.

• Alangkah ruginya kerana kesemuanya itu akan kita tinggalkan. Sekiranya kita mampu bertanya pada orang-orang yang telah pergi terlebih dahulu menemui Allah SWT dan jika mereka diberi peluang untuk hidup sekali lagi sudah semestinya mereka memilih tidak lagi akan bertarung bermati-matian untuk merebut dunia.

• Tujuan kita diciptakan adalah untuk menyembah Allah dan beribadat kepada Allah SWT. Sebenarnya apa yang kita dapat dari habuan dunia ini telah pun ditentukan oleh Allah SWT.

• Kita mungkin cemburu apabila melihat orang lain lebih daripada kita dari segi gaji, pangkat, harta, kereta mewah dan rumah besar.

• Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat ilmu dan amalan orang lain lebih daripada kita. Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat orang lain bangun disepertiga malam untuk solat tahajjud.

• Kita cemburu melihat orang lain tukar kereta baru, tetapi jarang kita cemburu melihat orang lain boleh khatam Al-Quran sebulan 2 kali.

• Kesemua petanda-petanda ini menunjukkan dunia akhir zaman apabila duit, pangkat dan harta mengatasi segalanya.

• Setiap kali menyambut hari lahir kita sibuk hendak raikan sebaik mungkin tetapi kita telah lupa dengan bertambahnya umur kita maka kita akan dipanggil oleh Allah SWT semakin dekat. Kita patut bermuhasabah mengenai bekalan ke satu perjalanan yang jauh yang tidak akan kembali lagi buat selama-lamanya.

Sesungguhnya *Mati* itu benar, *Alam Kubur* itu benar, pertanyaan *Munkar dan Nakir* itu benar, *Mahsyar Allah* itu benar, *Syurga dan Neraka* itu benar.

(Jom kita kongsikan tazkirah ringkas yang banyak memberi kesedaran bahawa dunia ini hanya sementara dan Akhirat itu kekal abadi)

Monday, 14 August 2017

Ceramah Pelajar Terbaik STAM Peringkat Kebangsaan 2016

Monday, August 14, 2017 3
Barisan guru lelaki bergambar dengan adik Ahmad Faiz Ibrahim, 
insan istimewa yang cemerlang

Pada perhimpunan mingguan hari Ahad lepas sekolah tempat abam kie mengajar ini telah dikunjungi oleh tetamu istimewa iaitu adik Ahmad Faiz bin Ibrahim. Dia ditemani oleh bapanya yang bertugas sebagai ustaz di SMK Meranti, Pasir Mas. Abe Kie berasa malu mendengar kisah adik Faiz bin Ibrahim, pelajar cemerlang yang mendapat 10 Mumtaz dalam peperiksaan STAM 2016. Beliau walau tidak sempurna seperti orang lain amat menjaga hubungan dengan Allah dengan selalu bersyukur padaNya.

Beliau mempunyai idola yang mana idolanya ialah sesorang yang lebih teruk kecacatan dibandingkan dengan dirinya. Beliau termotivasi dengan nasihat dan kata2 ayahnya supaya beliau belajar dengan bersungguh2 kerana beliau tidak sempurna seperti orang lain. Tanpa ilmu beliau akan dianggap sebagai sampah dalam masyarakat. Dengan motivasi tersebut, beliau berusaha untuk menjadi seorang yang terbaik seperti manusia sempurna yang lain.

Beliau dari darjah 1 hingga 3 mendapat tempat terakhir di dalam kelas..darjah 4 hanya lulus 2 subjek. Darjah 5 beliau berjaya mendapat 2A...dan atas usaha yang tak pernah jemu dan tawakkal yang hebat beliau berjaya memperoleh 4A 1B dalam UPSR.

Betapa kuatnya semangat untuk berjaya dan menjadi orang yang bermanfaat dalam masyarakat.

Beliau  menulis jawapan exam STAM sehingga menitik darah di dagunya.😭😭😭😭. Adik Faiz menulis menggunakan dua jari yg ditolak dgn dagu beliau...Allahu...betapa hebatnya semangat beliau dan kuatnya iman adik Faiz. In Shaa Allah.. adik Faiz akan menyambung pengajian ke Universiti Islam Madinah bawah tajaan kerajaan Arab Saudi.

Kecacatan adik Faiz tidak menghalang dirinya untuk berjaya walaupun 95% urusan harian diuruskan oleh ibunya. MashaAllah..anak yang hebat dan ibubapanya juga hebat. Disebabkan oleh cerebral palsy...adik Faiz hanya buleh menggerakkan kepala dan boleh mengangkat tangannya sedikit sahaja tanpa boleh menggerakkan jarinya.

Foto di bawah ini menunjukkan hasil tulisan adik Faiz yang menggunakan 2 jari tangan kiri dan ditolak dengan dagu... Hasilnya dia menulis satu doa mohon keampunan daripada Allah untuk dirinya...Allahurobbi....😭😭😭😭😭


Beliau sangat menjaga hubungan dgn Allah...dengan sentiasa bersyukur 😭😭😭.
Bagaimana dengan kita? Kongsikan kisah adik Faiz dengan anak2 kita supaya mereka termotivasi untuk berusaha bersungguh2.

Pada akhir perhimpunan tersebut kami para guru dan pelajar berjaya memungut derma melebihi RM1K untuk disumbangkan kepada adik Faiz bagi keperluannya semasa melanjutkan pelajaran di Madinah nanti.

Friday, 11 August 2017

Segmen Blogwalking Merdeka 2017 Mialiana.com

Friday, August 11, 2017 11


Segmen Blogwalking Merdeka 2017 Mialiana.com bermula dari saat ini sehingga 11.59 malam 14 Ogos 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. 5 pemenang bertuah dicari dan akan menerima RM10 setiap seorang.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Blogwalking Merdeka 2017 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
  5. Segmen akan tamat pada 11.59 malam 14 Ogos 2017.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 21 Ogos 2017.

** sila klik pada banner untuk join segmen ini.....

Wednesday, 9 August 2017

Hebatnya ganjaran bersedekah

Wednesday, August 09, 2017 6


Assalamualaikum. Pada pagi ini abam kie ingin berkongsi kisah sebenar yang terjadi kepada kawan abam kie yang mengajar di KL tu. Kisahnya tentang rezekinya yang melimpah ruah selepas dia membelanja kawan2nya di kantin sekolah. Semoga ianya menjadi panduan berguna kepada kita semua tentang perlunya bersedekah dan menderma ini kerana ganjarannya yang berlipat kali ganda di akhirat kelak. Selamat membaca...

Hari ini abg neo nak cerita satu kisah yang benar dan terjadi pagi tadi.... Dan mungkin ada kaitan dengan belanja kawan... Pagi tadi sampai sekolah dalam pukul 6.40, abg neo macam biasa pergi punch card dan check in kantin...nak breakfast sebab hari ini kelas habis pukul 11 mula dari pagi....

Dipendekkan cerita, abg neo tapau nasi paprik dan nescafe ais. total rm6. Lepas tu datang 2 org kawan perempuan. Diaorang pun tapau la nasi n air. Yang si A total rm7, si B rm6.50....org yang kira pulak lambat mengira. Kemudian datang lagi kawan abg neo, si C. Dia pun tapau jugak. Total dia punya rm8.50. abg neo pun nak bayar. abg neo bawak duit rm50. Lepas tu tauke kantin tak ada duit kecil jadi abg neo kata dalam hati: Tak apalah. Belanja la mereka semua sebab nak tunggu duit kecil tak ada lagi sebab pagi orang kantin belum tukar. Jadi abg neo pun bayar la untuk semua yang kawan2 abg neo beli tadi. Then diaorang pun cakap, Terima Kasih, Reza. Settle....

Lepas tu dalam pukul 10, abg neo haus lalu menapak ke kantin. Masa tu ada pegawai tengah minum lalu abg neo order air. Dia kata x pe la, saya belanja. Alhamdulillah. Lepas tu tgh hari nak balik ada kawan bagi subway dan letak di atas meja. Ustazah belakang pulak panggil suruh abang neo ambik KFC sebab dia kata x habis makan seorang. Dan kawan abg neo, cikgu lelaki pulak bagi gulai kawah daging panas2 buat balik makan kat rumah. Penuh atas meja abg neo makanan sampai buleh buat balik bagi budak2 rumah makan....

Lepas tu kawan2 kat meja abg neo cakap, "Weh...apasal ramai sangat bagi kau makanan hari ni? Kat aku tak bagi pun?"

Moral of the story is: abg neo yakin dan percaya pada kelebihan berkongsi rezeki dan belanja kawan masa susah.... sedikit kita bagi...berganda Allah balas balik... just to share this story with you all....

#CERITABENARBERLAKUHARINI

Sumber: https://www.facebook.com/neoreza86

Monday, 7 August 2017

Sabar jika nak kaya

Monday, August 07, 2017 6

KENAPA KITA SABAR KAYAKAN ORANG LAIN? ..
TAPIIII..X SABARRRR...NAK KAYA KAN DIRI SENDIRI..

Ramai yang mudah putus asa bila berbisnes.. Ada cabaran sikit dah nak 'give up'. Sales drop sikit dah down, lemah semangat.

Orang kutuk sikit dah tak boleh tahan.

Baru sebulan berniaga dah harap dapat pulangan beribu-ribu.

Tak sampai setahun dah kecewa tak dapat income 5 angka.

Harapan tinggi menggunung...tapi bila dilandai badai sikit pun dah mula rasa goyah.

Harap berniaga semua nak mudah saja.. Tak sanggup nak usaha lebih. Tak sanggup nak berkorban masa dan tenaga. Keringat dan Air mata apatah lagi. Semua nak mudah-mudah saja, tapi hasil nak yang besar-besar belaka.

Sedar ke tak..
Kita belajar di universiti sampai 3-4-5 tahun.. Keluar universiti gaji baru dalam RM2000-RM3000... 5 tahun kita boleh bertahan bersabar belajar. Padahal bila keluar banyak tu je pun gaji kita. ..Kita boleh sabarrrrrr

Bila kerja kita keluar awal pagi, balik lewat petang atau malam... Tambah traffic jem lagi.. berjam-jam atas jalan. Kalau naik Federal Highway lagi lah. Kita pun boleh sabar lagi…..

Bertahun-tahun kerja kenaikan peratusan gaji pun sikit sangat. 10 tahun kerja belum tentu gaji RM10,000. Kita pun blh boleh sabar lagi….

Bertahun-tahun kerja, naik pangkat belum tentu lagi. Kalau ada pun tunggu 8-10 tahun baru dapat naik pangkat jadi manager. Kita pun boleh sabar lagi….

Penat-penat bekerja, gaji cukup-cukup makan je. Apa yg anak isteri pun nak pun kadang kala dapat...kadang kala pula x dpt. Sanggup ikat perut bila hujung bulan. Barang2 lak segala2 dah naik harga. Kerja hari2 untuk bayar hutang dan perbelanjaan. Nak simpan pun tak sempat. Nak reward diri pun tak dapat. Kita boleh sabar lagi…..berkorban lah katakan....

Hari-hari pergi kerja buat kerja yang tak terpaksa. Kalau x buat, Boss pulak marah-marah, arah itu ini. Dah rasa macam robot, buat kerja tak bawak hati bersama. Hari-hari macam tu.. sebulan.. setahun.. 5 tahun.. 10 tahun... Kita pun boleh sabar lagi…..

Sebulan bekerja.. Setahun bekerja.. 5 tahun bekerja... 10 tahun bekerja...15 tahun bekerja.. Kita tak nampak pun perubahanya. Kalau ada pun sikit2 je. Dari bujang sampai kita kahwin.. Sampai anak 3..
Rumah kita macam tu jugak..
Kenderaan...dahh naik panauuu
Masih kena ikat perut untuk perbelanjaan diri dan anak-anak seadanya. Kita boleh pun blh sabar lagi....

Hidup seadanya ala kadar je. Rumah pun ala kadar.. Janji ada tempat berteduh. Bila tengok rumah org lain...mula lah rasa kekurangan pd diri sendiri. Kereta ala kadar.. Hulur duit kat mak ayah ala kadar.. kalau ada hulur.. Kalau tak ada buat-buat lupa.. Kita pun boleh sabar lagi....

Tapi kenapa bila berbisnes.. Baru seminggu.... sebulan... setahun.. 2 tahun.. kita cepat sangat nak putus asa.. Sikit-sikit nak give up. Padahal kita sedang kayakan diri sendiri. Bukan orang lain pun. Kita berusaha untuk impian kita. Kita nak bagi yang terbaik untuk keluarga.. anak-anak..dan mak ayah kita... Kita nak tolong lebih lagi dengan duit kita sendiri.

Kenapa boleh sabar kayakan orang lain, tapi tak boleh sabar untuk mencapai impian sendiri? Kayakan diri sendiri?

PERSOALANNYA...

Apakah impian anda?
Apakah hala tuju anda
Apakah matlamat anda?
Adakah anda fokus dgn apa yg anda lakukan?
Adakah impian anda sudah jadi kenyataan?
................

Buatlah BISNES dgn hati yg tulus dan ikhlas kerana Allah..Nawaitu kita tu kena jaga…..

√ Niatkan dlm hati… aku nak tolong org..
√ Aku nak meningkatkan
pendapatan bersama-sama org yg berimpian.
√ Aku nak jadi jutawan dunia akhirat..begitu juga rakan yg mengikutiku…..barulah segala impian akan dimakbulkan yg maha Esa....