Monday, 20 November 2017

Dumpster ialah Recycle Bin Untuk Telefon Android

Monday, November 20, 2017 8

Assalamualaikum. Tentu kawan-kawan pernah mengalami situasi dimana dengan tidak sengaja terpadam gambar atau video yang bernilai di dalam telefon bimbit kawan2, kan? Sekarang tak perlu risau kerana ada satu aplikasi Android bernama Dumpster yang berfungsi sebagai Recycle Bin Untuk Telefon Android kita. Aplikasi ini memudahkan kita mengembalikan foto, video, dokumen dan fail yang terpadam tanpa sengaja

Penggunaan Recycle Bin pada komputer Windows boleh dikatakan salah satu perkara yang membantu ramai pengguna – terutamanya apabila mereka terpadam sesuatu fail tanpa sengaja, dan ingin mengembalikannya kembali. Fungsi serupa juga kini boleh ditambah pada peranti Android kita dengan sebuah aplikasi khusus dinamakan sebagai Dumpster.

Menggunakan Dumpster, pada pertama kalinya, kita akan ditanya berkenaan fail jenis apakah yang kita ingin uruskan melalui Dumpster – sama ada imej sahaja, atau muzik, video, dokumen, aplikasi dan sebagainya. Sebaik sahaja kita menetapkannya, ia akan membuat analisa ringkas, dan kita boleh meninggalkan aplikasi berkenaan.

Selepas ia dipasang, setiap dokumen yang telah ditetapkan yang dipadam, akan dihantar ke Dumpster dan ia akan beroperasi sebagai sebuah Recycle Bin. Kita akan diberi pilihan untuk mengembalikan sesuatu fail kembali ke tempat asal sekiranya terpadam tanpa sengaja – ataupun turut membuat tetapan pada Dumpster untuk membuang semua fail apabila telah capai sesuatu tempoh – seperti seminggu selepas dipadam dan sebagainya.

Aplikasi ini hadir dengan sokongan pengiklanan – yang mana bagi Abam Kie tidak begitu menganggu. Namun, kita masih boleh membuang iklan tersebut dengan membuat pembelian dalam aplikasi pada harga RM8.99.

Bagi kita yang menguruskan pelbagai jenis fail, termasuk gambar – dan tidak ingin terpadam sesuatu fail tanpa sengaja, mungkin boleh memasang dan mencuba Dumpster hari ini.

Friday, 17 November 2017

Destinasi Unik Di Pulau Pinang

Friday, November 17, 2017 11
Assalamualaikum. Pada akhir tahun 2016 abam kie dan keluarga melawat Pulau Pinang buat kali pertama. Namun lawatan singkat itu cuma membawa kami ke dua tempat popular dan wajib pergi iaitu Pesta Pulau Pinang dan Bukit Bendera. Terasa macam tak lengkap saja jika tidak dibuat lawatan kali kedua. Lalu pada cuti Deepavali yang lalu kami berkunjung ke sana lagi dengan kali ini lawatan kami bertemakan Travel Penang. Kiranya kali ini kami mahu betul-betul meneroka destinasi-destinasi unik yang jarang dilawati oleh pelancong tempatan dan luar negara. Kalau orang putih kata ‘The Hidden Gems of Penang’ gitu! Jadi kalau mahu tahu tempat-tempat menarik yang Abam Kie kunjungi pada bulan lepas, jom la semak Travel Penang yang menarik ini!


Sesampainya kami di Pulau Mutiara pada pagi 16 Oktober 2017 lalu, kami terus menuju ke Countryside Stables Penang yang terletak di Jalan Sungai Burung, Balik Pulau. Oleh kerana kami sekeluarga ingin sangat melihat dan menunggang kuda, maka kandang kuda ini adalah salah satu tempat menarik di Pulau Pinang yang mesti kami lawati. Di sini Abam Kie dan keluarga berpeluang melihat pelbagai spesis kuda dari pelbagai negara sama ada kuda kecil yang comel atau yang besar untuk berlumba.


Pada petangnya kami berkunjung ke Saanen Dairy Goat Farm. Teringat semasa zaman kanak-kanak dan remaja dahulu abam kie sekeluarga ada memelihara kambing kampung. Jadi bila dating ke ladang kambing ini dapat mengimbau kenangan pada zaman itu. Ladang Kambing Susu Saanen ini terletak di kawasan yang memiliki landskap cantik dan menempatkan sebuah ladang ternak kambing biri-biri. Satu tempat menarik di Penang yang ideal untuk anak-anak lebih mendekati dan belajar tentang haiwan ini selain mereka juga boleh merasai pengalaman memberi makan dan rumput kepada kambing-kambing di sana. Terdapat juga tempat untuk membeli susu kambing segar dan ais krim perisa susu kambing. Abam Kie memang peminat susu kambing jadi banyak la susu dana ais krim yang dibeli pada pagi itu.


Pada malam itu kami sekeluarga sempat menunaikan solat jamak Maghrib dan Isyak di Masjid Terapung Tanjung Bungah. Kami sampai di sini ketika air laut sedang pasang yang mana keadaan ini adalah waktu terbaik untuk melihat masjid ini dalam keadaan terapung! Ketika waktu senja pemandangan masjid ini dilimpahi cahaya mentari jingga yang pasti memberikan panorama yang cantik untuk mengambil foto-foto kenangan.


Pada hari kedua, pengembaraan kami diteruskan ke Taman Negara Pulau Pinang yang terletak di Teluk Bahang. Taman Negara ini sesuai sebagai singgahan percutian kepada kami yang sukakan aktiviti seperti jungle trekking, berkhemah, berenang dan melihat flora dan fauna di dalam hutan. Di sini juga terdapat titian kanopi (canopy walkway) dan yang paling menarik ialah di Tasik Meromiktik iaitu kawasan pertemuan air tasik yang tawar dan air laut yang masin. Di kawasan ini juga terdapat empangan air yang sangat tinggi dan mempunyai pemandangan yang menakjubkan. Kalau datang ke sini jangan lupa ambil gambar banyak-banyak, tau?


Destinasi seterusnya ialah Tropical Spice Garden di Jalan Teluk Bahang. Apakah yang istimewa tentang tempat ini? Ia ialah sebuah kebun dengan tumbuhan eksotik tropika yang berada dalam keluasan 8 ekar dan lebih 500 spesis ditanam. Di kebun ini abam kie boleh mengenali tumbuhan herba seperti kacip fatimah dan tongkat ali dan melawat taman ini yang agak besar. Macam-macam ada kat sini seperti pokok serai kayu, daun kaduk dan serai wangi. Ada juga ruangan memasak dan juga kedai untuk membeli herba yang boleh dijadikan penawar untuk merawat penyakit dan penjagaan diri. Herba berkenaan boleh juga dibuat sebagai cenderahati kepada kawan-kawan abam kie di Kelantan tu. Kepada anak tani macam abam kie ni memang sudah biasa bergelumang dengan tanah dan lumpur sejak kecil lagi. Jadi bila datang ke sini dapatlah menjumpai pokok-pokok dan buah-buahan hutan yang sudah hampir pupus kat kampung tu. 


Tidak jauh dari kawasan peranginan Batu Feringgi terdapat sebuah taman tema darat yang mencabar dan lokasi tepatnya ialah di Teluk Bahang. Pada petang tu abam kie dan keluarga mengunjungi taman tema tersebut yang diberi nama Escape Theme Park Penang. Jika kawan-kawan gayat kepada ketinggian, apa kata dating ke sini untuk melatih diri membuang perasaan gayat tersebut? Taman tema ini sesuai untuk mereka yang suka kepada cabaran dan memanjat di tempat tinggi. Antara aktiviti yang ada di sini ialah permainan gelonsor tayar, flying fox, meniti titian tinggi dan sebagainya. Abam Kie cuma sempat mencuba musang terbang (flying fox) dan meniti titian tinggi sahaja pada petang tu. 


Pada hari ketiga kami ke Tropical Fruit Farm di Jalan Teluk Bahang. Ia adalah sebuah ladang buah yang menempatkan pelbagai jenis pokok buah tropika seperti nanas, betik, pisang dan durian. Waktu terbaik untuk datang ketika musim buah dan kebetulan masa abam kie dating tu musim buah masih lagi ada biarpun sudah hampir  ke penghujungnya. Abam Kie dan keluarga boleh menikmati buah-buahan segar yang dipetik terus dari ladang. Pakej lawatan kebun buah ini disediakan oleh pemilik dengan harga berpatutan termasuk dengan pakej merasai buah dan jus-jus buahan segar. Bayar dulu lepas tu petik la apa yang nak dimakan.


Abam Kie memang suka makan jeruk dan Jeruk Madu Pak Ali adalah jenama yang pasti abam beli dan makan. Biasanya kena pesan dengan kawan-kawan yang ke Pulau Pinang. Tetapi pada kali ini abam kie boleh beli banyak-banyak di Kedai Jeruk Madu Pak Ali. Selain jeruk, abam kie juga membeli sos char kuey teaw, sos pencicah buah, halwa buah pala, cincalok, gula-gula perisa buah dan macam-macam lagi. Yang best tu kat sini pun ada jual cenderahati seperti rantai kunci, baju T, magnet peti sejuk dan sebagainya. Borong aje lah!


Selepas selesai membeli-belah di Kedai Jeruk Madu Pak Ali, kami sekeluarga berkunjung ke Penang Time Tunnel (Terowong Masa Pulau Pinang) yang terletak di Jalan Green Hall. Sudah tentu ia satu destinasi menarik untuk abam kie dan keluarga  untuk lebih mengenali sejarah Pulau Pinang dalam pendekatan yang berbeza daripada biasa. Iyalah kan, asyik google dan baca dalam media bercetak sudah tentu pengalaman tu tak sama dengan mengalaminya sendiri. Terowong Masa Pulau Pinang ini boleh dibahagikan kepada dua zon lawatan utama di mana zon pertama merupakan kawasan yang menceritakan perjalanan kemajuan Penang dari era penjajahan sehinggalah ke sekarang. Zon kedua pula merupakan kawasan yang lebih kepada tarikan santai untuk bergambar di mana terdapat beberapa lukisan mural 3D yang tidak kurang menariknya. Kira berbaloi gak dengan tiket masuk yang mahal tu. Puas hati tul!


Jadual lawatan Abam Kie sekeluarga ke Pulau Mutiara diakhiri dengan Pasar Malam Batu Feringgi yang menjual pelbagai barangan cenderahati seperti rantai kunci, pakaian, kraftangan, makanan dan sebagainya. Lokasi pasar malam ini ialah di Batu Feringgi dan tidak jauh dari Pantai Tanjung Bungah. Sebenarnya kami x beli barang pun sebab dah shopping sakan semalam. Cukuplah kami beli makanan di gerai-gerai yang menjual pelbagai makanan tempatan seperti char kuey tiaw, passembor dan cendol. Nak makan nasi kandar pun terasa macam berat sangat. Sesungguhnya Pasar Malam Batu Feringgi ialah tempat menarik dan sesuai untuk membeli cenderahati buat keluarga dan kawan-kawan sambil-sambil makan malam di sini.

Pada hari keempat ni kami bertolak balik ke Kelantan usai sarapan pagi di rumah sepupu isteri abam kie yang tinggal di Relau. Jadi kawan-kawan yang dihormati sekalian, jom tengok senarai tempat-tempat menarik dan unik tetapi masih tersembunyi dari pengetahuan ramai di portal pelancongan yang paling popular di Malaysia iaitu https://www.traveloka.com/en-my/infographic/malaysia/unseen-malaysia 

Wednesday, 15 November 2017

Selamat Hari Isteri Sedunia

Wednesday, November 15, 2017 14

Seorang suami menyesal kerana menceraikan isterinya... Lalu dia menelefon isterinya...

Suami : Syg... Maafkan abg, abg nak rujuk semula...

Isteri : Di sebelah abg ada cawan??''

Suami : Haa?? Cawan?? Xde... Kenapa??

Isteri : Kalau begitu pergi dapur ambil cawan sekarang...

Suami : Ok dah... Nak buat apa dengan cawan nie???...

Isteri : Lemparkanlah cawan tu ke lantai...

Suami : Abg dah lempar... Kenapa??

Isteri : Sekarang kembalikan cawan itu seperti sedia kala... Tidak mungkin bolehkan... Begitu juga hati ini...

Suami : Uikk cawannya x pecah laa syg... Cawan plastik...

Isteri : Eeeee...nyampah. Lepas maghrib datang ambik kat rumah mak...

😛😝😜😆😅😄😃😂

"SELAMAT  HARI ISTERI" ✌

👸Kerana isteri, rezekimu bertambah.
👸Kerana isteri, maka lahirlah zuriatmu.
👸Kerana isteri, makan, pakaianmu terjaga.
👸Kerana isteri, tenang hatimu.
👸Kerana isteri, lembut pandangan matamu.
👸Kerana isteri adalah satu2nya manusia yang boleh melihat cacat-celamu yang tersembunyi dari pandangan matamu dan masih menerimamu seadanya.
👸Janganlah sakiti hati mereka, ingatlah setiap pengorbanan mereka, 
👸Walaupun kecil di matamu, tapi besar bagi dirinya.
👸Setiap peluh yang menitik, kerana bekerja untuk keluarganya, 
👸Setiap airmata yang menitis untuk anak-anak dan suaminya adalah salah satu tanda, 
👸Dia isteri yang terbaik buat anda wahai yang bergelar suami.
👸Renungan sepintas lalu. Mengapa WANITA sering menangis?

👸Jawab Allah :
Kerana WANITA itu unik.

👸Aku ciptakan ia sebagai makhluk istimewa.
👸AKU kuatkan bahunya utk menjaga anak2nya,
👸AKU lembutkan hatinya utk memberi rasa aman,
👸AKU kuatkan rahimnya utk menyimpan benih manusia,
👸AKU teguhkan peribadinya utk terus berjuang saat yg lain menyerah,
👸AKU beri dia naluri utk tetap menyayangi, walau dikhianati oleh pasangannya.
👸Walau disakiti oleh orang yg disayangi, WANITA makhluk kuat.
👸Tapi jika suatu saat dia menangis, itu kerana AKU beri air mata utk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru.

🍁WANITA sangatlah istimewa

Monday, 13 November 2017

Senarai Peserta SPM Fever Giveaway

Monday, November 13, 2017 20
SILA KLIK BANNER JIKA NAK SERTAI GIVEAWAY INI.

Pada hari pertama peperiksaan SPM 2017 abam kie dan rakan-rakan penaja telah melancarkan SPM Fever Giveaway. Ada 13 orang blogger yang sudi menaja GA ini dengan hadiah2 yang menarik dan bernilai. Semuanya ada 25 hadiah yang bakal dimenangi. Kalau kawan2 x nak join memang rugi la. Mungkin syarat2 tu rumit sikit sebab kena follow dan like itu ini, tapi prosedur ini boleh dilakukan secara berperingkat. X perlu buat sekali harung jika x mampu.

Lepas tu bakal peserta dikendaki menulis memori semasa menduduki peperiksaan SPM dalam tidak melebihi 100 patah perkataan. Nukilan ini bakal dinilai oleh abam kie bagi memilih pemenang bertuah. Jadi siapa yg pandai menarik hati abam dengan memori yang tidak dapat dilupakan semasa SPM bakal memenangi hadiah utama. Kali ini x guna random.org dah. Nak kasi adil kepada semua peserta jadi pemenang ditentukan secara merit. Macam Gegarvaganza tu la... 100% markah juri. X main la macam Akademi Fantasia tu. Kalau kacak dan comel terus boleh banyak undi biarpun nyanyian tu ke Lautan Pasifik!

Baiklah, tanpa membuang masa abam kie senaraikan peserta-peserta SPM Fever Giveaway yang akan dikemaskini dari masa ke semasa. Enjoy!

1. http://salatulzarida.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
2. http://farhannajafri.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
3. http://norminieza.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
4. http://messarah.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
5. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
6. http://cikash.blogspot.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
7. http://shafyqahazahar.blogspot.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
8. http://www.vitaminwawa.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
9. http://robiahtul.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
10. http://akukaudansesuatu.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html

11. http://hanahhuzairi.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
12. http://anumabdullah93.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
13. https://galaksiviral.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
14. http://www.azhafizah.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
15. http://www.huhahuhajerr.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
16. http://madey09.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
17. http://deariescouple.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
18. http://jombercontest.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
19. http://raizahalisah.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
20. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html

21. http://www.kisahsidairy.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
22. http://ajussix.blogspot.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
22. http://www.maisarahsidi.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
23. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
24. http://colouroflifek.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
25. http://ape-kinah.blogspot.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
26. http://chanchueshahida.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
27. http://kasihkuamani.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
28. http://www.mariafirdz.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
29. http://hiphiphorray15.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
30. http://cikdylah.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html

31. http://at-tarmizi.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html

MUNGKIN ANDA!

Saturday, 11 November 2017

Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com

Saturday, November 11, 2017 8



Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com bermula dari saat ini, 12.00 tengahari 9 November 2017 sehingga 11.59 malam 16 November 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. 13 pemenang bertuah dicari. Hadiah berupa ole-ole fridge magnet dan keychain di SINI.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.comAdd To Circle Google+ Mia LianaLike Fanpage Mialiana.com dan Follow Instagram @mialiana (jika ada)
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
  5. Segmen akan tamat pada 11.59 malam 16 November 2017.

Pemenang akan dipilih melalui cabutan bertuah manual dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 November 2017.

** support Mia ya.....

Friday, 10 November 2017

Menutup akaun Amanah Saham Wawasan 2020

Friday, November 10, 2017 12

Assalamualaikum. Abam Kie memang mula melabur dengan ASW2020 sejak 10 tahun yang lalu. Masa tu ada duit raya anak2 jadi abam kie pi la buka akaun ASW2020 di Maybank. Sebelum tu memang abam kie sudah memiliki akaun ASB yang dibuka semasa Minggu Haluansiswa di Universiti Malaya pada 1991 dulu. Baguslah kita melabur ni sebab boleh buat bekalan pada hari tua nanti atau pada waktu kecemasan. Satu lagi kebaikan menyimpan di ASB dan ASW ni susah sikit nak keluarkan duit sebab kena berurusan di kaunter. Lainlah kalau menyimpan di Tabung Haji, boleh gi cucuk di bank2 spt Maybank, Bank Islam dan Bank Rakyat. 

OK, berbalik kepada proses menutup akaun ASW ni. Abam Kie pi tutup akaun ASW ni di cawangan ASNB di Pasir Puteh, Kelantan. Abam Kie ambik kesempatan cuti Deepavali tempohari untuk menyelesaikan urusan ini. Tak nak pi KB sebab pasti ramai orang dan jauh pula perjalanannya. Masa abam kie nak tutup akaun tu, kerani ASNB siap kata akaun ASW ni tak boleh ditutup terus melainkan jika abam kie nak menukar kerakyatan atau berhijrah ke luar negara pada masa yang panjang. Huh! Ngeri gak dengar. Walaupun Malaysia ni ada GST dan x sekaya Brunei tapi Malaysia tetap di hatiku. X ada yang lain! 


Jadi kerani tu mencadangkan agar abam kie mengosongkan akaun tu aje. Maksudnya abam kie boleh mengeluarkan segala duit yang ada namun akaun itu masih aktif cuma x ada duit je dalam tu. Abam Kie kena isi borang untuk proses ni. Leceh tul sebab kena isi 4 keping borang termasuk 3 untuk anak2 tu. Dalam 10 minit mengadap kerani tu akhirnya dapat la sedikit duit. Selepas keluar dari pejabat ASNB tu abam kie dan anak2 terus gi shopping di Pasaraya Pantai Timur di sebelahnya. Habis je shopping anak2 pula teringin nak makan di McDonald. Jadi abam kie terus memandu ke McDee Kok Lanas yang terletak kira2 30 km dari situ. 


Akhir kata abam kie menyeru kawan2 membuat pelaburan sebagai sumber kewangan bila dah tua nanti. Terima kasih.

Wednesday, 8 November 2017

Berakhir sudah kertas Bahasa Inggeris SPM 2017

Wednesday, November 08, 2017 28

Assalamualaikum. Setelah berhempas-pulas mendidik murid2ku untuk menduduki SPM pada tahun ini maka tarikh yang dinantikan sudah tiba. Tanggal 7 November 2017 mereka menduduki kertas Bahasa Inggeris 1119 pada sebelah pagi. Pada tahun ini aku mengajar 3 kelas tingkatan 5 dan 2 kelas tingkatan 4. Keseluruhannya 33 masa yang setiap satu tempohnya 30 minit. Penat kan jadi cikgu?

Pada setiap minggu aku kena mengajar mereka sebanyak 6 ke 7 masa. Pada sebelah petang dan malam serta hujung minggu ada tusyen (kelas tambahan). Untuk kelas tusyen ni aku dibayar sedikit elaun oleh PIBG. Dapatlah cover minyak kereta. Alhamdulillah. Semakin hampir dengan SPM makin banyak aktiviti akademik yang diadakan seperti kem akademik, seminar teknik menjawab, kelas tusyen tajaan pihak luar dan sebagainya. Yang tension tu bila murid2 kena tidur di sekolah untuk kem akademik hujung bulan selama 3 hari 2 malam. Cikgu2 pun kena tidur di sekolah!


Selepas peperiksaan percubaan SPM, aku memberikan soalan latihtubi berdasarkan soalan2 percubaan dari negeri2 lain bagi membiasakan murid2ku dengan contoh soalan mirip SPM. Dalam kekangan masa yang singkat sempat juga dihabiskan soalan dari 5 negeri. Murid2ku ni rajin buat esei. Kesian kepada cikgu mereka nak semak satu-satu. Tapi 2 hari sebelum kertas BI semua karangan berjaya aku pulangkan kepada mereka.

Nampaknya soalan2 BI tahun ni boleh tahan la. Tak terlalu susah dan tak terlampau senang. Jadi semua calon yang berusaha ada peluang untuk lulus dan 'score'. Aku dah berjanji nak beri sedikit duit kepada mereka yang dapat A untuk kelas pandai, C untuk kelas sederhana dan E untuk kelas lemah. Bagi mereka semangat sikit kpd mereka.


Akhir kata murid2 datang dan pergi di sekolahku tapi aku aje yang menjadi penunggu di sini sejak 2004. Setiap masa bila aku keluar pekan pasti terjumpa dengan bekas2 pelajarku dahulu. Alhamdulillah, ramai yang menjadi 'orang' biarpun ada segelintir yang menjadi sampah masyarakat. 

Monday, 6 November 2017

SPM Fever Giveaway

Monday, November 06, 2017 49

Assalamualaikum kepada semua rakan blogger. Bersempena dengan Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang bermula pada hari ini, 6 Nov 2017, Abam Kie dan penaja2 yang baik hati dengan secara rasminya melancarkan SPM Fever Giveaway. Jom sertai GA yang hebat ini kerana kami sudah menyediakan pelbagai hadiah menarik dan barangan eksklusif untuk dimenangi. Kalau tak join memang rugilah. Berikut ialah hadiah-hadiah yang ditawarkan:

Hadiah Pertama: Full Edit Blog X 1 pemenang
Hadiah Kedua: RM30 X 1 pemenang
Hadiah Ketiga: Instant Shawl X 2 pemenang
Hadiah Keempat: Preloved Novel X 3 pemenang
Hadiah Kelima: Buku Agama X 1 pemenang
Hadiah Keenam: Buku Cerita dan Year Planner X 1 pemenang
Hadiah Ketujuh: RM20 X 3 pemenang
Hadiah Kelapan: RM10 X 5 pemenang
Hadiah Kesembilan: Topup RM10 X 8 pemenang

Kesemuanya 25 orang pemenang bakal kami cari!

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow blog penganjur dan penaja-penaja berikut:

* Abam Kie * Henrietta Jose * Aira * Najah Mustapa * Mamapipie * JMBelog * Shalimar Yusof * Lea Azleeya * Sheila Adziz * Shikin Razali * Kak Yong * Pokucu * Nona Sani *

2. Follow instagram berikut: (Bagi peserta yang ada akaun IG sahaja)

* Hernee Nazir * Najah Mustapa * JMBelog * Shalimar Yusof * Lea Azleeya * Sheila Adziz * Kak Yong * Pokucu * Nona Sani *

3. Like Facebook berikut:

* Abam Kie * Hernee Nazir * Aira * JMBelog * Shalimar Yusof * Shikin Razali * Kak Yong * Pokucu *

4. Follow Google Plus berikut:

* Abam Kie * Hernee Nazir * Aira * Sheila Adziz * Shikin Razali *

5. Letakkan URL Blog Mamapipie di dalam blog list anda.

6. Buat entri bertajuk 'SPM Fever Giveaway'.

7. Salin dan tampal kod HTML di bawah:

 

8. Dengan tidak melebihi 100 patah perkataan, tuliskan satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan semasa menduduki SPM dahulu. Contohnya, terlewat bangun, terlupa membawa MyKad, terpaksa ambik periksa di dalam wad, terkantoi dengan pengawas SPM dan sebagainya. Perenggan ini hendaklah ditaip di dalam entri anda dengan menggunakan huruf italic. Pemenang-pemenang akan dipilih berdasarkan coretan pengalaman yang paling menarik dan asli (authentic).

9. Terbitkan

10. Tinggalkan pautan entri giveaway anda di ruangan komen entri di SINI sahaja.

11. Siap!

Pastikan anda mematuhi segala syarat yang dinyatakan. Boleh follow blog2 di atas tu sikit2. Lama2 habis la. Honesty is the best policy. Kerjasama rakan2 blogger amat diperlukan dan Abam Kie akhiri dengan ucapan jutaan terima kasih kerana sudi menyertai GA ini.

Jom klik di SINI jika nak join SPM Fever Giveaway.
Peraduan berlangsung sehingga 11.59 malam, 30 November 2017.

SEKIAN. TERIMA KASIH.

Friday, 3 November 2017

Bila perlu mula berniaga?

Friday, November 03, 2017 12

Halangan terbesar untuk seseorang berjaya dalam perniagaan adalah DIRI SENDIRI!

Contoh?

1. Saya malu nak promote
2. Saya tiada pengalaman
3. Saya ada anak kecik
4. Saya tiada masa
5. Saya belum bersedia
6. Saya Sibuk Banyak Kerja 

1. SAYA MALU NAK PROMOTE
Kalau kita malu nak promote, orang takkan tahu kita ni ada kedai. Lebih-lebih lagi jika kedai kita ni online. Kedai di alam maya, jika tidak diiklankan, takkan ada yang menjenguk. Betul tak?

2. SAYA TIADA PENGALAMAN
Semua orang bermula dari bawah. Bermula daripada tidak tahu apa-apa dan tidak pernah melakukan, tetapi sanggup belajar dan praktis supaya lebih pandai akan selok-belok perniagaan. Selagi kita belum bermula selagi tu kita takkan ada pengalaman. Selagi tu lah kita takkan berjaya.

3. SAYA ADA ANAK KECIK
Sebab kita ada anak kecik ni lah kita jadikan sebagai motivasi untuk terus berusaha sehingga berjaya. Sebab kita nak menyediakan dan memberikan yang terbaik untuk anak-anak kita sepanjang dia membesar. 

Jika kita nak tunggu anak-anak dah besar baru kita nak berniaga maka dikhuatiri kita dah sangat tua pada masa tersebut dan dah kekurangan tenaga. Sementara masih bertenaga muda yang kuat ni, GO FOR IT!

4. SAYA TIADA MASA
Sesiapa pun boleh cakap dengan mudahnya 'Saya takde masa'. Pepatah Inggeris ada mengatakan, 'Where there's a will, there's a way' Kalau kita nak, kita akan dapatkan. Sesemput mana pun masa, kita akan gagahkan jugak. 

Berniaga online seperti trend sekarang ni, tak perlu guna tenaga dan masa untuk jaga kedai pun. Semuanya hanya di hujung jari anda. Selagi kita sempat bukak facebook, Instagram tu, sempat sangat nak promote. Itu sudah dikira sebagai satu usaha. Jangan lupa doa. In shaa Allah dimakbulkan

5. SAYA BELUM BERSEDIA
Bersedia ni sangat umum. Jika ni yang anda rasa satu halangan bagi anda, nyatakan apakah yang akan membuat anda bersedia. Cepat-cepat sampai ke garisan bersedia tu.

6. SAYA SIBUK BANYAK KERJA DI PEJABAT
Dan satu lagi sibuk la ngan kerja opis ni...Tapi masih ada masa utk comment fb.. Apa kata ubah comment fb dgn promote online business kan berbaloi?

Selagi Anda BerAlasan.. Anda Tetap Anda yang Suka BerAlasan.

Biarlah org nk kutuk kita buat bisnes partime daripada org kutuk kita meminta2 dan meminjam duit...
PEDULIKAN cakap2 org sbb bila kita susah bkn org nk tolong..

🚜🚜🚜🚜🚜💯✅🕋   ✅✅✅✅

Wednesday, 1 November 2017

A Meeting With My Former Physics Teacher

Wednesday, November 01, 2017 13

Last Saturday when I was teaching my 5 Silikon students during the monthly SPM academic camp, my colleague, Abang Aziz told me that my former Physics teacher, Tuan Haji Burhan Ramli was also giving a talk to the science stream students in the seminar room just a block away. Yes, I still remember him vividly as he taught me this killer subject when I was studying in Sekolah Menengah Sains Machang (SMACH) 28 years ago. At that time, I did not fancy the pure science subjects as I found them challenging and tricky. My brain was more inclined to language and social science subjects. Therefore, it best explained why I did not get a credit for Physics in SPM as I was not good at science concept and calculation. Poor me.

Armed with 4As in SPM 1990, I did apply for the foundation course in TESL offered by three public universities namely UM, UPM and UKM. Though I ticked UPM as my second choice, I was given a place at the renowned university in Malaysia, UM. As a village boy, I was not certain if I could survive the Pre - ESL course in UM. But somehow, I pulled through.  

OK, back to my former Physics teacher, Mr Bob. For your information, he is the chief SPM examiner for Physics at the national level. On top of that, he is also the chairman of the Majlis Guru Cemerlang Malaysia (Super Teachers Council). Wow! He has gone all the way to achieve these feats! I am proud of him. So, it's quite amazing of me to meet him again after 27 years!

So the moral is, do always remember and keep in touch with your former teachers as you will never know when you are able to meet them again. Then, give your full concentration when your teachers are teaching. Till then enjoy you days!

Monday, 30 October 2017

Melanggan UniFi Lite 10Mbps RM129 sebulan

Monday, October 30, 2017 13

Assalamualaikum. Baru-baru ini, seorang reseller Telekom Malaysia datang ke sekolah abam kie. Dia menawarkan perkhidmatan UnifiLite berharga RM129 sebulan dengan kelajuan download 10Mbps dan upload 5Mbps. Mula2 tu abe kie keberatan nak ambik Unifi sebab abe kie guna Streamyx 4Mbps pada harga RM120 ni pun dah cukup laju. Tapi dia siap tawarkan pakej HyppTv plak! Pakej Aneka tu termasuk sekali dalam yuran bulanan. Unfortunately, free calls to TM numbers have been abolished. Kalau nak gak kena bayar RM20 untuk 600 minit. Pening kepala pokcik!


Lalu pada 13 Ogos 2017 abe kie pun menyuruh pemasang Unifilite tu datang ke rumah. Dia install Unifilite ni. Memanglah selepas install speed spt yg dijanjikan. Tapi pada esoknya anak2 mengadu line lebih slow drp Streamyx 4Mbps. Abe Kie pun perasan benda yang sama. Yalahkan, bila nak download foto yg diterima di Whatsapp ambik masa gak berbanding dgn line Digi. Geram tul! 

Lalu abe kie panggil balik tukang installer tu yang bernama Nassir. Dia mari ke rumah dan betulkan setting. Mula2 tu dpt la spt sped yg abe kie nak. Tapi selepas seminggu, ia kembali kpd asal. Lalu abe kie call 100. Seminggu lepas tu iaitu pd 30 Ogos satu pasukan teknikal dari TM Pasir Mas dtg ke rumah. Mereka cuba reinstall dan reset Unifilite tu. Last2 mereka tukar modem tu. Modem asal warna hitam tu memang bawa masalah.  Bila digantikan dengan kaler putih tu baru OK sikit.

Entahlah. Kadang2 rasa geram tahap dewa kat TM ni. Mungkin bila habis kontrak pd Ogos 2019 abe kie akan berpindah ke telco lain lah pulak! Jadi apa pendapat kwn2 tentang perkhidmatan Streamyx atau Unifi? Bagus, baik, sederhana, memuaskan, hampeh atau sila meninggal? Sila berikan komen, OK? Thanks.

Friday, 27 October 2017

Peribahasa moden zaman siber

Friday, October 27, 2017 16

Berikut ialah 11 Peribahasa Moden zaman siber yang boleh dijadikan panduan buat kita semua.

1. Bagaikan smartphone tiada data internet.
Maksudnya : Org yg mempunyai byk ilmu tapi tidak dimanfaatkan ilmunya. 

2. Ibarat whatsapp dan facebook.
Maksudnya : 2 orang yang bersahabat baik. 

3. Bagaikan twitter tiada follower.
Maksudnya : Melakukan kerja yang sia-sia. 

4. Bagaikan akaun instagram tiada bergambar.
Maksudnya : Org yg tidak mendatangkan manfaat kepada sesiapa. 

5. Bagaikan camera 360.
Maksudnya : Org yg suka menipu org lain. 

6. Ibarat look around menggunakan wechat.
Maksudnya : Org yg rajin bersilaturrahim. 

7. Seperti ada whatsapp tapi tak boleh download gambar.
Maksudnya : Org yang tidak dapat maklumat sepenuhnya. 

8. Ibarat status facebook tiada orang like.
Maksudnya : Orang yg tidak dipedulikan oleh orang lain. 

9. Sudah ada whatsapp, wechat berguna juga.
Maksudnya : Orang yang sering memanfaatkan sesuatu. 

10. Bagaikan diviral di YouTube
Maksudnya : Sesuatu berita yang telah dihebohkan. 

11. Ibarat whatsapp messages yang tiada bluetick
Maksudnya: Anda tidak lagi dihargai/diperlukan sangat/tidak penting. Dalam erti kata lain kera sumbang.

Abam Kie: Sumber dari Whatsapp, Facebook dan Google.

Wednesday, 25 October 2017

Kawan-Kawan di Facebook Sudah Mencecah 5K

Wednesday, October 25, 2017 16

Assalamualaikum. Abam Kie sudah menyertai FB pada 10 September 2002.Selang 5 tahun kemudian tanpa disedari bilangan pengikut atau rakan FB ni dah mencecah 5000 orang. Tak sangka ramai juga yang memohon nak jadi kawan abam kie di FB ni dan x ku menduga ramai juga yang sudi meluluskan permohonan abam kie nak menjadi rakan mereka. Terima kasih semuanya!

Sebenarnya akaun FB yang abam kie gunakan ni merupakan akaun kedua. Akaun yg pertama dulu telah terabai sebab tak larat nak monitor. Jadi skrg abam kie maintain akaun kedua aje. Sekiranya kawan2 nak add abam kie di FB, sila cari 'Abam Kie' atau klik di SINI

Dulu2 bila ada org yg request nak jadi kwn, abe kie akan check akaun dia tu. Sekiranya profile pic tu pic haiwan atau pokok memang abe kie block terus! Jika ada foto2 tentang kehidupan seharian dia maka abe kie akan approve. Kalau foto 30SX meme siang2 lagi kena block la jawabnya. Jadi ketulusan dan ketelusan kena ada dlm akaun FB. Abe kie x nk berkawan dgn org yg kurang yakin dgn identitinya di alam maya. Maksudnya org yg jenis letak pic org lain. Kira menyamarlah tu.

Namun setelah bilangan kwn di FB mencecah 5000 org baru abe kie menyedari yang kualiti itu lebih penting daripada kuantiti. Lalu abe kie semak semula profile kawan2 yg ada tu. Ada yg dah x aktif, x ada profile pic, dah bertukar tuan atau tuannya dah meninggal. Maka slow2 abe kie delete kwn2 tersebut. Alhamdulillah, kini bilangan kawan2 di FB tu tinggal 4700 aje dan mungkin akan dibuang lagi sedikit demi sedikit. Wallahualam.

Monday, 23 October 2017

Hukuman Buang Sekolah Perlu Diteruskan

Monday, October 23, 2017 15

Ada 10 sebab mengapa jika hukuman buang sekolah di'tiada'kan, ia akan membawa malang kpd sistem pendidikan negara ini.

1) Alasan "Apabila mereka dibuang sekolah, tiada sesiapa yang akan bertanggungjawab terhadap mereka selepas itu", yg dikemukakan oleh menteri berkenaan, cuba memindahkan semua tanggungjawab mendidik anak drp tanggungjawab ibubapa kpd guru2 di sekolah.

2) Undang2 dan peraturan2 sedia ada tidak memihak kpd guru jika konflik berlaku antara murid dan guru.

3) Tuntutan kurikulum dan kokurikulum yg semakin bertambah di sekolah tidak membolehkan guru2 menangani murid bermasalah secara berkesan.

4) Mengharapkan khidmat kaunselor di sekolah juga tidak menjanjikan perubahan.. kerana, sejak kaunselor diperkenalkan di sekolah serta bilangan mereka ditambah, masalah murid tak nampak berkurangan.

5) Hukuman buang sekolah adalah hukuman yg paling digeruni oleh murid dan ibubapa. Itu shj yg tinggal buat modal pengetua di sekolah! Jika ini ditiadakan, kata arwah P. Ramlee... "hah2, heh2, hih2, ,hoh2, huhu......".  Hancus!

6) Punca (roots) masalah murid ini bermula drp didikan ibubapa bapa di rumah sejak kecil lagi. Ia perlu ditangani di rumah.

7) Tugas guru masakini adalah rencam menyebabkan masa dan kemahiran mereka tidak berfokus.

8) Seorang guru mempunyai tanggungjawab terhadap sekurang2nya 30 org murid satu kelas. Jika guru tersebut diberi minima mengajar 5 kelas, bermaksud ada 150 murid yg perlu diperhatikan.

9) Masa di sekolah hanya 6 atau 7 jam, selebihnya masa di rumah, cubalah berfikir secara waras, mampukah jumlah masa tersebut mengubah keadaan?

10) Mulut memang sedap bercakap, apa lagi jika bercakap ikut sedap mulut! Tetapi yg menanggung bebannya tidak mampu lagi berkata2... Umpama kata pepatah moden, "Jika pandang tak nampak, ringan mulut bercakap, dijerit tidak didengari, bau busuk pun tidak dirasai, maka sedarlah, ada bahu yg terbeban, ada emosi yg terganggu, ada hati yg terluka, ada dosa yg tidak tertanggung! Hadoi!

Apa yg diharapkan ialah:

1) Perubahan sistem pendidikan mengutamakan akhlak diperingkat awal usia murid. Ajar adab sebelum ajar peradaban.

2) Ubah undang2/peraturan2 sedia ada yg memberi sokongan kpd kaum pendidik.

3) Hukum ibubapa yg mengabaikan akhlak anak masing2.....

PEACE!! ✌✌✌

Saturday, 21 October 2017

Tak Nak Sunyi Sepi Lagi GiveAway by ASTraveler

Saturday, October 21, 2017 16

Assalamualaikum. Pada hari ini Abam Kie nak join giveaway yang mudah dan ringkas anjuran ASTraveler bertajuk Tak Nak Sunyi Sepi Lagi GiveAway by ASTraveler. AS kata dia buat GA ini sebab nak menghidupkan kembali blog dia yg sendu tu. Macam dia nak buat comeback la gitu.

Baiklah hadiah2 yang ditawarkan oleh ASTraveler adalah seperti berikut:

3x Pemenang, Topup RM10 setiap sorang
2x Pemenang, sebuah buku terpilih setiap seorang

Baiklah kepada kawan2 yg nak join GA ini, sila klik banner di atas tu, orait?

Friday, 20 October 2017

Taksubnya kita terhadap telefon pintar

Friday, October 20, 2017 19

*AKU MENYINDIR DIRI KU SENDIRI*

Tidak tua,
tidak yang muda,
tidak laki-laki,
tidak perempuan,
kalau sudah letak HP,
ditinggal sekejap dilihat lagi,
ditutup sekejap dibuka lagi...
Semua sayang sangat sama yang namanya​ HP...
Pergi ke mana-mana, HP dalam kantung...
Kumpul-kumpul sama teman bawa beg sandang isinya mesti ada HP...
Sehari HP boleh keluar masuk dari beg atau poket baju lebih dari lima puluh kali... he...he...

Habis mandi lihat HP...
Habis menyapu lihat HP...
Habis masak lihat HP...
Habis cuci baju lihat HP...
Habis makan lihat HP...
Habis kedatangan tamu lihat HP...
Bangun tidur lihat HP...
Tengah malam terjaga lihat HP...
Pokoknya asal habis apa saja yang dilihat mesti HP...

Kerana setianya sama HP data tinggal sedikit cepat-cepat dibelikan...
Lowbat satu strip bingung cari pengecas bateri...
Internet lemah 'siput' yang dimarahi...
Apa lagi kalau "ngam" lowbat letrik mati lagi, TNB yang diumpat... he...he...
Dipanggil suami / isteri pura-pura tidak dengar, HPnya bunyi cepat-cepat lari mencari di mana HP ditaruhnya tadi...ha...ha...

Pokoknya kalau sudah selesai acara apa saja, yang dicari HP...
Kalau perempuan, namanya Nokia Binti Samsung.
Kalau laki-laki, namanya Sony Bin Lenovo.
Semoga saya tidak 'kejangkitan' seperti itu.

Yang merasa seperti itu jangan senyum-senyum sendiri...
Nanti suami / isteri kita tidak faham dengan sikap kita.

DOA UNTUK KITA YANG CINTA HP

"YA Allah, ampuni dosa-dosa saya yang mempunyai HP ini YA Allah. Kerana saya:                                          

1. Lebih banyak mengisi kredit HP daripada memberi sumbangan di Masjid / Surau.
2. Lebih banyak baca SMS / WhatsApp / FB daripada baca Al-Quran.
3. Lebih sering update status daripada update 'keimanan' diri kepada-Mu, Ya Allah...
4. Lebih sering buka BLUETOOTH daripada BERLUTUT SUJUD BERDOA.
5. Sering TELEPON tapi jarang BERKUNJUNG KE KELUARGA.
6. Isi Relod RM30 tidak puas, tapi isi RM1 ke  tabung  masjid saja terasa byk sangat.
7. Kalau dengar HP bunyi terus saja cepat-cepat angkat, tapi masa imam sedang khutbah asyik santai picit-picit HP...

Ya Allah, Ya Tuhan ku... ampuni dosa-dosa saya yang punya HP ini...
Dan semoga HP yang saya punya ini memberi manfaat buat kepentingan beribadah kepada-Mu Ya Allah...
Dan semoga teman-teman saya yang seperti saya juga Allah Ampunilah dosa-dosanya, Ya Allah. Aamiin.

*Edisi ini bukan menyindir, tapi mengingatkan diri ku sendiri. Terima kasih dan mohon maaf bila ada yang tersinggung, saya juga sama tersinggung, hanya untuk renungan lembut tapi nyata. Aamiin*


*#muhasabah diri*

Wednesday, 18 October 2017

Pelancaran Laman Peminat Facebook Abam Kie

Wednesday, October 18, 2017 18

Assalamualaikum. Sejujurnya abam kie sudah lama membuat beberapa pages (mukasurat) Facebook cuma pages tersebut tidak aktif. Namun selepas hari raya haji tempohari barulah abam kie berkira2 nak memberikan nafas baharu kepada pages berkenaan. 

Memandangkan bilangan kawan2 di FB sudah mencecah 5000 orang maka abam kie fikir kenalah buat satu FB page yg aktif. Page ini dibuat baharu dan diberikan nama Abam Kie: Man of The House. Selepas cipta page ni terus beria2 jemput kawan2 klik like. Tapi setakat ni baru je melepasi angka 100. Slow gak orang nak cari dan jumpa page ni. Dalam page ni cuma ada status update abam kie je. Kalau suka, sila klik 'like'.

Baiklah, jika kawan2 belum like page abam kie tu silakan berbuat demikian dengan klik ikon social media dipenjuru atas dan bawah blog ini. Terima kasih abam kie ucapkan diatas kesudian kawan2 like page abam kie yang tak seberapa ni.

Monday, 16 October 2017

Hari Sukan Negara di Sekolah

Monday, October 16, 2017 16
From six packs to single pack!

Assalamualaikum.  Pada hari Sabtu, 14 Oktober 2017 telah dilangsungkan Hari Sukan Negara di seluruh negara. Sekolah Abam Kie juga tidak ketinggalan menganjurkan Hari Sukan Negara ini. Pada tahun ini HSN melibatkan pelajar2 di tingkatan 1, 2 3 dan 4 sahaja kerana pelajar2 tingkatan 5 dikehendaki menghadiri kelas tambahan yang ditaja oleh Kolej NIC. Kalau tiada kelas tambahan pun memang Pengetua tak izinkan mereka join sebab SPM hampir menjelang. Baiklah mereka fokus kpd SPM kan?

HSN dimulakan dengan acara senamrobik dan sesi memanaskan badan yang dikendalikan oleh Cikgu Najib dan Cikgu Jaiton. Selepas itu pelajar2 ke padang dan gelanggang mengikut jenis sukan yang ditetapkan. Semua pelajar lelaki menyertai pertandingan antara kelas manakala pelajar2 perempuan tingkatan 1 dan 2 bermain bola jaring. Pelajar2 perempuan tingkatan 3 dan 4 pula bermain bola tampar. Abam Kie sempatlah juga menonton perlawanan bola sepak sekejap sebelum bergegas ke kelas untuk mengajar pelajar2 tingkatan 5 pula pada jam 10.30 pagi.

Selesai kelas tambahan pada jam 12.30 p.m. Abam Kie bergegas ke koperasi sekolah kerana ada jamuan 'potluck'. Kali ini bertemakan selera kampung aje seperti nasi putih, ikan aya singgang, ikan selayang rebus goreng, ulaman, budu, ikan bakar dan sebagainya. 

Pada hari tersebut murid-murid pulang ke rumah pada jam 1 p.m. manakala guru2 boleh check out pada pukul 1.30 p.m. Sesampai di rumah, abam kie, isteri dan anak2 pergi ke rumah jiran sebelah pulak sebab dia buat jamuan aqiqah untuk anaknya. Wallahualam.

Friday, 13 October 2017

Perlukah bekerja sehingga usia 60 tahun?

Friday, October 13, 2017 18

HAKIKATNYA ANDA HANYA MENAMBAH PENDAPATAN BEBERAPA PERSEN SAHAJA JIKA BEKERJA SEHINGGA UMUR 60 TAHUN

Seorang kawan yg dah capai umur 58 tahun bertanya pandangan saya, apakah dia patut bersara awal dari penjawat awam. Saya kongsikan jawapan saya, moga anda yg tengah memikir atau tak pernah fikir, menilai pandangan ini, khusus kpd penjawat awam, mungkin juga swasta yg istiqamah mencarum KWSP.

Secara kasar, jika seseorang bersara dia akan dapat gratuiti (jika berijazah) biasanya lingkungan 200k, dicampur ganjaran cuti rehat dan wang pencen bulanan lebih kurang 60% dari gaji akhir. Berbanding jika terus kerja dapat gaji lebih 40% lagi. Contoh jika gaji sekarang 6000, jika pencen dapat 3600. Tetapi jika terus kerja kena bayar cukai pendapatan hampir sebulan gaji, duit minyak berulang ke tempat kerja. Sedangkan jika pencen tiada cukai pendapatan lagi. Duit gratuiti yg lingkungan 200k boleh dibelanja utk diri atau disimpan dlm pelaburan selamat spt tabung haji akan menjana pendapatan dan boleh ditambah kpd wang pencen setiap bulan. Jadi jika kerja pun, gaji kena tolak cukai, kena tolak duit minyak kereta. Sedangkan jika pencen wang pencen boleh ditambah dgn keuntungan pelaburan wang gratuiti atau kerja sambilan. Dan dgn itu perbezaan tidaklah banyak jika terus bekerja pada hakikatnya.

Bila pencen semuanya bebas, tidak ada tekanan hidup, berebut ke tempat kerja, bangun awal, tekanan tempat kerja dan 1001 masalah lagi. Berbaloikah dgn sedikit tambahan gaji berbanding jika pencen? Hakikatnya, meneruskan tugas setelah umur melebihi 56 hanya menambah sedikit shj hasil, tetapi bebannya besar. Sedangkan kita sudah ada hak utk berehat dan dapat pendapatan tanpa kerja. Bila pencen pun rawatan ditanggung kerajaan, bahkan keperluan alatan perubatan juga ditanggung berbanding jika kita masih bekerja.

Pandangan ini mungkin nampak negatif. Tetapi jom kita merenung pesan nabi. Hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA dari Rasulullah SAW, beliau bersabda, “Umur umatku adalah antara 60 hingga 70 tahun. Sedikit dari mereka yang melebihi itu.”

Ini adalah hadis yang sahih, dikeluarkan oleh Imam at-Tirmidzy (3550), Ibn Majah (4236), Ibn Hibban (II:96), al-Hakim (II:427).

Memang benar hari ini rata-rata 60an sudah mula sakit itu ini dan tak kurang yg berpindah alam. Jika kita bekerja sampai 60an, peratus berulang ke hospital dan mc akan meningkat berbanding hari kerja. Bila pula masa nak bersedia untuk bekal mati? Jika kita bekerja selama 30 tahun, umur kita lebih kurang 55 tahun, maka baki umur selanjutnya patut ditumpukan kpd ibadat dan kerja kebajikan. Cukuplah menghambat dunia 30 tahun dan menghambat akhirat mungkin beberapa tahun shj yg berbaki.

Akhirnya, saya mengajak anda yg di penghujung 50an, lebih2 lagi jika wanita untuk menilai berbaloikah berulang ke tempat kerja untuk menambah pendapatan yg sedikit shj berbanding kita boleh duduk dirumah, ada pencen, ada duit ratus ribu, boleh berziarah, boleh mengaji agama yg tertinggal masa muda dulu, boleh menggerakkan kerja kebajikan dsbnya. Berhentilah menghambat dunia dgn sukarela setelah berpuluh tahun menghambakan diri. Berbimbang Allah hentikan kita dgn penyakit atau terus dicabut nyawa. Jika anda rasa anda perlu terus kerja, teruskanlah. Pendapat anda lebih betul pada diri anda, saya mungkin hanya mengukur pendapat pada diri saya shj. Wallahua'lam

Sumber: Facebook Tuan haji Abd Ghani bin Haron.

Wednesday, 11 October 2017

Ibubapa yang melahirkan tuan mereka

Wednesday, October 11, 2017 20

DIDIK ANAK MENJADI HAMBA AGAR IBUBAPA TDAK MELAHIRKAN TUAN

Ibu : Dina...Dini...nak makan ape?
Dina : Dina nk mkn mi goreng
Dini : Dini nk mkn mi kari
Tudiaaaa...mak ambk oder kt anak dara diaaaa

Acap kali kita terlihat. Si ibu bersusah payah mengemas rumah, mengemas bilik, menyapu sampah, mengemop lantai, membasuh baju, memasak, basuh pinggan dan pelbagai lagi. Sedangkan si anak dara bersenang-lenang di depan tv, menghadap laptop, dan bermain smartphone. Bila disuruh tolong merungut, tak reti, malas dan ada yang buat cincai2 sebab terpaksa. Tak kurang juga anak lelakinya, mana mahu nak buat kerja2 perempuan.

Budaya anak menjadi RAJA semakin berleluasa sekarang. Sebab apa?. Sebab mereka tidak dididik menjadi "hamba" sedari kecil. Mereka tidak diajar untuk mengerti kesusahan dan kepayahan ibu bapa mereka. Mereka tidak diajar untuk memamahami bagaimana keadaannya bila di tempat ibu bapa mereka.

Alasannya?
"Kesian anak tu kecik lagi.."
"Tengok Timah tu, nak dera anak ke apa?"
"Ish, janganlah bagi budak tu buat, dah jadi macam orang gaji je.."
Jika beginilah alasannya, bersiap sedialah untuk *menjadi "hamba" anak sampai ke tua.

Dah kahwin beranak pinak pun bila balik kampung masih nak menyusahkan mak bapak. Ini terjadi dalam dunia masa kini. Baju laki-bini, anak-beranak mak basuh. Makan laki-bini, anak-beranak mak masak. Anak yang tidak dididik dengan kesusahan kerja sedari kecil, mereka akan kekok untuk melakukannya bila menginjak dewasa. Mereka akan buat secara terpaksa. Mereka akan buat hanya bila disuruh kerana tiada kesedaran dalam diri mereka. Dan yang akan menjadi hambanya ialah mak bapak mereka. Sementara si anak sedap menggoyang kaki.

Jadinya. Sedari umur anak 2 tahun, pupuklah mereka perlahan-lahan sesuai dengan usianya. Bila besar mereka akan mampu berdikari. Usah terlalu kasihankan anak. Jangan terlalu memanjakan anak. Ajar mereka erti susah payah sejak kecil. Ajar mereka tentang kerja rumah. Ajar mereka erti kehidupan. Pupuk kesedaran dalam diri mereka.

Yang perempuan didik mereka kerja-kerja mengemas, memasak, mencuci rumah dan segala macam kerja rumah. Didik mereka tentang pentingnya kebersihan. Yang lelaki, ajar mereka buat kerja seperti mencuci kereta, mengangkat barang. Ajar mereka kerja-kerja perempuan, tak salah itu. Malah lebih baik.

Biarkan orang nak kata kita buat anak macam orang gaji atau hamba. Abaikan mulut-mulut mereka-mereka yang hanya tahu mengata sedangkan mereka tidak berada di tempat kita. Sementara anak masih kecil, didiklah anak menjadi HAMBA. Agar besar nanti dia tidak menjadi RAJA.

*"Ramai Sebar, Ramai Dapat Manfaat"*

Monday, 9 October 2017

Pencarian Penaja SPM Fever Giveaway

Monday, October 09, 2017 22

Assalamualaikum kepada semua rakan blogger yang dihormati sekalian. Sukacita dimaklumkan bahawa Abam Kie bakal menganjurkan satu lagi giveaway sempena musim peperiksaan SPM yang bakal bermula pada 6 November 2017 nanti. Sehubungan dengan itu abam kie ingin mempelawa rakan2 blogger yg berminat lagi dermawan untuk menjadi penaja 'SPM Fever Giveaway by Abam Kie and Staff' yang bakal dilancarkan pada 6 Nov 2017 dan berakhir tiga minggu kemudian.

Syarat2 untuk menjadi penaja mudah sahaja:

1. Minima tajaan ialah RM20.

2. Anda boleh mengenakan maksima mana-mana 3 syarat berikut kepada bakal peserta:

a. 'Follow' blog.
b. 'Follow' Google Plus.
c. 'Like' FB Page.
d. 'Follow' Instagram.
e. Apa-apa syarat yang bersesuaian.

3. Maksima penaja yang dicari ialah 10 orang sahaja.

4. Jika anda berminat, sila hantarkan nama penuh, URL blog dan emel ke nombor HP Abam Kie iaitu 0129820100 pada atau sebelum 14 Oktober 2017 (Sabtu).

Semoga tawaran ini mendapat maklumbalas yang positif daripada rakan2 blogger yang dihormati sekalian. Ucapan jutaan terima kasih abam kie hulurkan. Semoga kerjasama dan persahabatan sesama blogger ini akan terus terjalin selama-lamanya. Aamiin...

Friday, 6 October 2017

Segmen Bloglist Akhir Tahun 2017 oleh HASRULHASSAN.COM

Friday, October 06, 2017 15
Biar Tahu Dengan Ilmu - HASRULHASSAN.COM

Assalamualaikum. Abam Kie tertarik hendak menyertai segmen bloglist akhir tahun 2017 oleh hasrulhassan.com setelah membaca mengenainya di dalam emel tempohari. Memang abam kie melanggan entri terbaharu daripada blog HH kerana tidak mahu ketinggalan membaca entri2 yang panas dan bermaklumat gitu!

Blog abam kie dah dimulakan sejak Nov 2012. Sebenarnya abam kie sudah menulis blog sejak 2007 menggunakan platform wordpress. Tapi blog tu sendu aje sebelum diberikan nafas baharu di medan blogspot pula. Blog www.zukidin.com ini berkisar tentang kisah kehidupan abam kie yang boleh dikongsi dengan orang awam. Kalau kisah tu rate 'U' maka boleh disiarkan dan dikongsi dengan semua rakan. Selain daripada itu, entri2 yang ada di dalam blog ini boleh dijadikan kenangan dan warisan kepada anak2 dan cucu2 serta cicit2 abam kie nanti. Blog ini juga memaparkan artikel2, nasihat dan memo yang menarik, dikutip dari segala sumber yang sah dan dinyatakan sumbernya. 

Abam Kie mengenali blog HH ini semenjak dia menulis di blog bangku kosong lagi. Abam Kie tak pasti sama ada blog itu masih wujud atau tidak. Abam Kie melihat HH bangkit daripada blogger amatur kepada sifu blogger gitu. Syabas!

Blog abam kie ini berbentuk peribadi dan perkongsian pintar. Tak ada yang istimewa sangat. Cuma kadang-kala tu ada la orang yang menawarkan ulasan produk. Dapatlah sedikit duit untuk membayar harga domain kat NetKL tu. Hehehehe.... Bukan berbentuk komersial kerana sampai sekarang belum boleh mengutip hasil daripada Adsense dan Nuffnang. Huhuhuhu....

Akhir kata abam kie berdoa agar blog abam kie ini akan tersenarai di dalam 30 blog bertuah yang akan dimasukkan ke dalam blog list HH nanti. Besar sungguh harapan abam kie tu. In Shaa Allah ada la rezeki tu. Aamiin.


Bertukar Kepada Kad MyDebit Bank Rakyat Secara Online

Friday, October 06, 2017 8

Assalamualaikum. Abam Kie nak tanya ni. Adakah kawan2 memiliki kad ATM Bank Rakyat? Alah, kalau staff kerajaan dan swasta pasti ada sekali buat pinjaman peribadi kan? Abam Kie pun pernah buat sekali sebelum zaman GST dulu. Semasa bank2 komersial lain sibuk menukarkan kad ATM kpd kad mydebit tahun lepas, Bank Rakyat ni buat derk aje. Alih2 lepas Raya Haji lepas keluar pengumuman suruh pemegang2 kad agar menukar kpd Mydebit. Abam Kie dapat tahu pun bila log in ke perbankan internet bank berkenaan. Kalau tak, pasti tak tahu. Pemegang2 kad kena bertukar kpd mydebit sebelum 31 Oktober 2017 sebab kad sedia ada tidak boleh digunakan mulai 1 Nov 2017.


Bagi Abam Kie lebih mudah menukar kad mydebit ni secara online je. Sama spt bertukar kad mydebit Maybank dulu. Tak kuasa nak beratur panjang dan menjadi penunggu di bank tu. Caranya mudah aje. Mula-mula, log masuk ke iRakyat. Lepas tu klik 'My Profile'. Kemudian kemaskini maklumat diri. Lepas tu klik 'mohon' dan taip nombor TAC yang dihantar ke HP. Akhir sekali klik butang 'Hantar'. Mudah kan? Pengalaman abam kie la, selepas 3 minggu baru saja kad tu sampai ke rumah menggunakan Poslaju. Tak apalah, duit dalam tu bukannya banyak pun. Hehehehe...

Kepada mereka yg x berapa reti ICT dan tiada perbankan iRakyat, boleh saja berkunjung ke cawangan Bank Rakyat yang berhampiran. Sepanjang bulan Oktober ni, semua cawangan akan dibuka pada hujung minggu bermula dari jam 9 pagi sehingga 5 petang kecuali pada hari cuti umum. Jom, apa lagi? Marilah cepat2 menukar kad ATM kepada Mydebit. Wallahualam..

Wednesday, 4 October 2017

Fikir Kembali Kebenaran Penggunaan Telefon Pintar Di Dalam Kelas

Wednesday, October 04, 2017 11

Abam Kie ingin komen sedikit tentang kenyataan Menteri Pendidikan yang akan membenarkan penggunaan peranti komunikasi mudah alih di sekolah. Meluluskan penggunaan peranti sedemikian sebagai alat pembelajaran mungkin perkara biasa  dalam era digital ini. Tetapi sekali lagi, ia melibatkan kanak-kanak yang tidak cukup dewasa untuk menggunakannya dengan bijak. Orang dewasa sering harus diberitahu untuk menjauhkan diri daripada media sosial atau melayari Internet untuk perkara yang tidak berkaitan dengan pekerjaan semasa waktu pejabat. Sesetengah syarikat, terutamanya di jabatan jualan, meminta agar telefon pekerja dimatikan semasa waktu kerja dan diambil hanya apabila mereka meninggalkan tempat kerja. Begitu juga, kanak-kanak sekolah akan tergoda untuk menggunakan peranti ini untuk perkara bukan akademik. Dari muda, mereka telah menggunakan peranti ini untuk hiburan dan bukannya sebagai alat pembelajaran. Adalah sukar untuk memastikan mereka tidak membuat rakaman video atau mengambil gambar semua perkara dan semua orang di sekolah dan berkongsi dengan umum di laman sosial. Lebih buruk lagi, ada murid-murid yang akan mengambil foto kawan yang tidur di dalam kelas atau ditangkap dalam situasi yang memalukan, dan mengancam untuk menyebarkannya.

Ini adalah masalah disiplin serius yang menunggu masa untuk berlaku. Guru perlu mengawasi dan memastikan kesejahteraan kanak-kanak terjaga semasa waktu sekolah. Mendapatkan pelajar untuk memberi perhatian di dalam kelas adalah tugas yang sukar. Dengan peranti di tangan, kanak-kanak mungkin tidak memberi perhatian. Keselamatan akan menjadi satu lagi isu utama. Bukan semua kanak-kanak yang dihantar ke sekolah oleh ibu bapa atau pemandu ke sekolah. Membawa alatan mudah alih bernilai ribuan ringgit semasa berjalan atau mengambil pengangkutan awam ke sekolah pada waktu pagi atau pulang lewat malam akan mendedahkan kanak-kanak kepada bahaya ragut atau lebih buruk, penculikan. Kita tidak boleh menunggu seorang kanak-kanak menjadi mangsa ragut yang boleh mengakibatkan kehilangan nyawa sebelum memohon larangan membawa alat-alat ini ke sekolah. Terdapat juga kemungkinan kecurian di sekolah akan berlaku lebih kerap. Selain itu, kanak-kanak sentiasa bergerak semasa mereka berada di sekolah. Mereka pergi ke kantin untuk istirahat atau ke padang untuk pendidikan jasmani, misalnya. Di mana mereka akan meninggalkan komputer riba dan tablet mahal mereka? Atau siapakah yang akan menjaga mereka?

Insiden ponteng mungkin juga meningkat. Daripada pergi ke sekolah, sesetengah kanak-kanak mungkin membawa peranti mereka ke tempat-tempat yang menawarkan akses internet percuma. Berbanding buku teks dengan kandungan yang sesuai untuk umur mereka, tidak ada cara untuk kanak-kanak tidak terganggu oleh notifikasi atau mesej masuk. Selain itu, bacaan dari buku teks tidak memerlukan sebarang sumber kuasa elektrik. Tidak perlu tergesa-gesa untuk memasang pengecas ke dalam soket yang terhad, dengan itu menghapuskan kebimbangan dan pergaduhan yang tidak perlu untuk punca kuasa elektrik. Malah ‘power bank’ mungkin habis dan perlu dicaj.

Sekolah-sekolah hari ini adalah satu-satunya tempat di mana kanak-kanak tidak dibenarkan membawa peranti mudah alih mereka. Ini membebaskan mereka untuk bercampur dengan rakan sekolah mereka untuk membina persahabatan yang bermakna dan belajar menghormati orang lain. Bila diberikan peluang, kanak-kanak dan remaja mungkin akan melayan peranti mereka dari pagi ke malam, bahkan lewat malam. Apakah jenis orang yang mereka akan jadi apabila dewasa? Dan apa gunanya memberi nasihat kepada orang dewasa untuk menjauhkan diri dari peranti mereka sedangkan anak-anak dibenarkan menggunakan telefon pintar sepanjang masa? Ini juga bercanggah dengan kajian yang menasihatkan kanak-kanak untuk tidak menghabiskan masa melebihi dua jam sehari terhadap telefon pintar dan lain-lain peranti mudah alih.

Abam Kie menggesa kerajaan untuk menimbang semula keputusan itu kerana kita akan membiarkan anak-anak menikmati akses 24/7 ke peranti ini yang memerlukan tahap kematangan yang tinggi untuk membolehkan kawalan diri. Ingat, televisyen dan pawagam mempunyai tangan yang melakukan penapisan untuk penonton awam semua peringkat umur. Peranti dengan sambungan Internet tidak! Sama seperti menutup pintu rumah kita dan mengunci mereka tetapi meninggalkan tingkap yang luas terbuka untuk penceroboh masuk dan menyebabkan kerosakan yang tidak dapat dikembalikan. Lebih bijak untuk meninggalkan peranti di luar sekolah dan biarkan guru menumpukan kepada mendidik murid-murid mereka dengan cara yang hanya guru tahu yang terbaik.