Saturday, 30 December 2017

Tahukah anda?

Saturday, December 30, 2017 15

Assalamu'alaikum wbt.... 🌺🌹🌺
🌺Tahukah Anda?

Di saat kita bersin, seluruh anggota tubuh kita terhenti berfungsi, seolah2 kita mati, Ini terjadi dalam hitungan yg sgt pantas. Setelah itu baru berfungsi spt semula. Inilah kenapa dalam Islam disunnahkan kita membaca "Alhamdulillah" setelah bersin sebagai ungkapan kesyukuran atas berfungsinya kembali seluruh anggota badan kita.

🌺Tahukah Anda?

Menguap itu bukan tanda bahwa kita mengantuk, tapi itu adalah petanda bahawa tubuh kita perlu tambahan oksigen.

🌺Tahukah Anda?

Bahawa memakan buah kurma dalam jumlah yg genap itu akan menghasilkan gula dlm darah. Kerana itu Rasulullah SAW telah menganjurkan kita untuk makan kurma dalam jumlah ganjil, agar hanya berubah menjadi karbohidrat.

🌺Tahukah Anda?

Bahawa waktu setelah dikumandangkan azan, itu adalah waktu yang paling mustajab untuk berdoa.

🌺Tahukah Anda?

Di mana dosa-dosa kita diletakkan ketika kita sedang bersolat?

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sesungguhnya seorang hamba ketika menunaikan solat, dia akan membawa bersama semua dosa-dosanya. Kemudian dosa-dosa itu diletakkan di atas kepala dan kedua bahunya. Maka ketika ia ruku' atau sujud, berjatuhanlah dosa-dosa tersebut.

Wahai orang-orang yang biasa tergesa-gesa dalam solatnya supaya bertenang dan tahanlah agar lebih lama sedikit ketika sedang ruku' dan sujud agar lebih banyak dosa2 kita yang berguguran..

🌺Tahukah Anda?

Diceritakan ada seorang wanita solehah yg meninggal dunia. Maka tiap kali penduduk desa menziarah kuburnya, mereka tercium harumnya mawar dr dalam kubur tsebut. Kemudian suaminya menjelaskan bahwa isterinya ketika masih hidup selalu membaca surah Al-Mulk terutama setiap kali sebelum tidur.. Sesungguhnya surat Al-Mulk itu menyelamatkan kita semua daripada seksa kubur.

🌺Tahukah Anda?

Ketika kita membaca ayat Kursi setelah kita selesai solat, maka tiada halangan antara kita dgn syurga kecuali kematian...

🌺Tahukah Anda?

Bahawa para malaikat mendoakan kita selepas selesai solat, Maka janganlah kita terburu2 untuk beranjak dari tempat duduk..

Boleh dikongsi biar lebih bermanfaat buat ramai orang.
Rasulullah S.A.W bersabda :

"Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya, maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala."
 (HR. Al-Bukhari)

🌺🌹🌺

Friday, 29 December 2017

Cara menjadi pemimpin yang baik dan berjaya

Friday, December 29, 2017 7

Assalamualaikum dan Good Morning  kepada semua rakan blogger. Menjelang tahun baharu 2018 yang bakal menjelang tiba tak lama lagi, izinkan Abam Kie berkongsi sedikit tips motivasi daripada Datin Dr Marzelina Ahmad Marzuki, Pakar Motivasi Siber & NLP. Pesanan daripada beliau ini mungkin berbunyi lucah namun jika dihayati ada benarnya.. Sila hayati pesanan beliau......

"Jika ingin menjadi pemimpin yang baik dan berjaya,  maka belajarlah dari alat kemaluan lelaki".

Sebabnya, dia kata:

1) Tidak pernah menonjolkan diri tapi tampil paling depan saat diperlukan.

2) Ada ketikanya keras, ada ketikanya lembut (mengambil tindakan mengikut situasi semasa).

3) Mampu membantu melahirkan generasi modal insan pelapis.

4) Boleh "menyerang" pihak lawan sambil tetap memberi kebahagiaan dan kenikmatan.

5) Walau terjadi pergeseran antara kedua belah pihak, namun pada akhirnya semua bahagia.

6) Setelah mencapai kejayaan, kembali bersikap menunduk, tidak berbesar kepala serta mengecilkan @ merendah diri. Tidak membangga dengan kejayaan.

Jadi betul tak alasan2 yang diberikan oleh Datin tu? Cuba fikirkan dengan baik2. Pasti ada pengajaran yang kita perolehi daripada pesanan beliau. Terima kasih.

Sudah pasti kita akan sentiasa dikenang oleh lawan sebagai pemimpin yg super power.👀👍👍👍

Wednesday, 27 December 2017

Melawat Taman Eko Rimba Bukit Bakar

Wednesday, December 27, 2017 11

Pada awal Disember lepas, abam kie dan ayah pergi meninjau tanah getah di Bukit Bakar sambil menziarahi saudara-mara yang lama sudah tak berjumpa. Sambil2 tu kami melawat satu tempat rekreasi yang begitu popular sekitar tahun 1960an hingga 1990an iaitu Taman Eko Rimba Bukit Bakar, Machang, Kelantan. Seingat abam kie, masa sekolah rendah dulu tempat ini kerap dikunjungi orang ramai untuk berkelah dan mandi-mandi pada hujung minggu. Selain daripada itu, aktiviti perkhemahan pasukan pengakap juga selalu diadakan di situ. Bukit Bakar ini turut menempatkan stesen pemancar radio/TV RTM dan Media Prima. Menara telekomunikasi juga terletak di sini. 


Taman Rimba ini diuruskan oleh Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan. Pejabat JPNK ini ada di dalam taman rimba ini. Di pintu masuk terdapat dua papan kenyataan tentang taman rimba ini termasuk peraturan yang perlu dipatuhi semasa berada di taman ini seperti dilarang berkhalwat dan merosakkan kemudahan awam yang disediakan.


Abam Kie dapati dua gerai medan selera di sini tidak lagi beroperasi dan kelihatan daun-daun berguguran di atas atapnya. Memang tiada penjagaan langsung ni! Tak ada pun penyelenggaraan oleh staff Jabatan Perhutanan. Sedih nampaknya....


Ada satu tangga menuruni bukit ini ke sungai di bawah. Memang jelas kelihatan daun-daun lama bertaburan di atas tanah tanpa disapu. Kelihatan tempat berehat, taman permainan, pondok dan sebagainya di sini tapi jelas kelihatan tidak terurus.


Semasa abam kie berkunjung ke sana air sungai keruh kerana baru saja banjir surut. Tapi saudara abam kie yang menetap di kampung berhampiran mengatakan memang air sungai di sini keruh biar pun pada musim kemarau. Sedih la kan? Sebab masa abam kie datang ke sini tahun 80an dulu air di sini jernih dan kami dapat mandi sepuas-puasnya. 

Abam Kie berseru kepada Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan untuk memulihara dan menjaga Taman Eko Rimba Bukit Bakar, Machang daripada terus terbiar dan dicemari sampah-sarap. Sekiranya ia dibaik-pulih nanti, pasti ramai pengunjung yang sudi berkelah dan berkhemah di sini.

Monday, 25 December 2017

Belajar Forex Dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0

Monday, December 25, 2017 9


Dalam kepesatan zaman teknologi yang semakin canggih, ramai peniaga suka berniaga secara online untuk menambah pendapatan mereka disebabkan oleh taraf hidup yang semakin hari semakin meningkat. Jika harapkan duit gaji bulanan tanpa melakukan kerja tambahan, agak sukar untuk menampung perbelanjaan seharian.




Bagi menjamin kewangan yang kukuh dalam jangka masa yang panjang, anda perlu menjadi seorang yang bijak dalam merancang perniagaan anda. Melabur adalah satu urusniaga paling mudah yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja dan keuntungannya adalah berlipat kali ganda daripada modal yang dikeluarkan.


Disebabkan oleh keuntungan yang lumayan inilah yang membuatkan ramai orang mengambil keputusan untuk melaburkan wang dalam pasaran kewangan terbesar di dunia iaitu pasaran pertukaran asing (Forex). Tambahan lagi dengan adanya kuasa internet yang meluas dapat memudahkan lagi urusniaga pelaburan di pelusuk dunia.


Apakah Itu Forex?



Forex adalah singkatan nama bagi FOReign EXchange atau lebih mudah difahami dengan urusniaga perdagangan/transaksi matawang yang boleh dilakukan selama 24jam secara berterusan tanpa henti. Perdagangan/transaksi ini memperdagangkan mata wang sesebuah negara terhadap mata wang negara yang lainnya yang melibatkan pasaran wang utama di dunia.


Dikatakan pasaran Forex ini mempunyai pasaran yang sangat kukuh sehingga mampu mengalahkan mata wang asing yang terbesar dan nilai transaksi pasaran forex mencapai nilai trilion sehari. Oleh kerana itu juga lah ramai prospek yang semakin ramai melabur dalam perdagangan Forex kerana ianya sangat menguntungkan.

Kenapa Anda Perlu Memilih Forex?

1. Modal Kecil.



Untuk mula melabur dalam pasaran Forex tidak memerlukan modal wang yang banyak. Anda hanya perlu membeli sejumlah minimum saham yang ditetapkan sebagai permulaan pelaburan anda. Dengan jumlah minimum ini dapat memberikan peluang kepada anda yang berminat dalam pelaburan Forex.

2. Untung Besar.


Tidak dinafikan lagi bahawa pasaran Forex memberikan lebih banyak faedah serta keuntungan daripada kerugian. Dengan melabur secara rasional dapat membantu anda menikmati pulangan keuntungan yang berlipat kali ganda dan lebih lumayan daripada apa yang anda jangkakan.

Belajar Forex Dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0

Forex telah menjadi satu alternatif pelaburan yang semakin hari semakin popular diperkatakan oleh pelabur. Ini disebabkan oleh ROI ( Return On Investment) daripada Forex memberikan keuntungan yang cepat. Akan tetapi, sekiranya anda tidak mempunyai ilmu pelaburan Forex yang mencukupi akan menyebabkan anda berhadapan dengan risiko kerugian.


Bagi menguruskan kewangan yang baik, anda perlu mempunyai pengetahuan yang secukupnya terutamanya dalam pelaburan Forex ini. Sebagai persediaan untuk memulakan pelaburan, anda perlu mendapatkan ilmu dan maklumat pelaburan yang betul untuk menjadikan anda seorang pelabur yang bijak. Antara perkara-perkara yang perlu anda fikirkan ialah :


1. Mempunyai modal melabur yang mencukupi.
2. Ketahui matlamat atau tujuan pelaburan.
3. Mendapatkan ilmu yang betul daripada sumber yang sahih dan dipercayai.
4. Fahami apa yang diajar dan dapat menguasai ilmu sepenuhnya.
5. Mampu membuat keputusan sendiri.
6. Sentiasa mengikuti per­kem­bangan semasa pelaburan.
7. Membuat pembelajaran sendiri dengan membaca.


Mungkin agak sukar untuk anda memikirkan semua ini sekiranya anda tidak mempunyai ilmu dalam pelaburan. Lebih-lebih lagi sukar untuk mencari maklumat yang boleh dipercayai. Adalah lebih mudah sekiranya anda belajar Forex dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0 yang dianjurkan oleh PIPSEMPIRE ACADEMY.

Kenapa Anda Perlu Menyertai Forex Masters Summit 1.0

1. Yuran Hanya Bayar Sekali Sahaja.


Dengan bayaran yuran sekali sahaja, anda akan dapat sertai kelas Forex berkali-kali. Tawaran istimewa ini hanya untuk mereka yang menyertai kelas anjuran Pips Empire Academy sahaja dan anda boleh bandingkan yuran kelas lain yang hanya menawarkan kelas secara on off dengan bayaran yuran yang mahal.

2. Kelas Selama setahun.


Dengan kadar yuran yang murah sekali bayar, anda akan menikmati kelas penuh selama 3 hari dan kelas pada setiap hari Isnin selama setahun. Dalam masa setahun ini anda boleh belajar sampai pandai dan boleh bertanya apa-apa soalan pada guru yang mengajar. Sangat menguntungkan bukan?

3. Silibus Yang Mudah Faham.


Kelas Forex Master menyediakan silibus yang mudah difahami dengan strategi yang ringkas dan terbukit berkesan. Pembelajaran juga dilakukan secara bersistematik dan mempunyai silibus bagi memudahkan lagi pelajar memahami Forex dalam jangka masa selama setahun bagi menguasai ilmu Forex sepenuhnya.

4. Kemudahan Pembelajaran Yang Lengkap dan PERCUMA.


Selain mempunyai silibus yang mudah difahami, anda juga akan diberikan analisis percuma, signal percuma serta webinar percuma. Tambahan lagi anda akan dapat menyertai networking komuniti yang mempunyai sistem yang mantap dan berterusan daripada aplikasi telegram, whatsapp dan facebook.


Lebih menarik lagi sekiranya mempunyai Trading Floor di Singapura, Shah Alam, Melaka, Sabah dan tempat-tempat lain, anda boleh pergi bercuti sekali. Malahan kalau kebetulan berada di Shah Alam atau Melaka, boleh masuk kelas di sana secara percuma. Paling penting ialah dilengkapi dengan kemudahan “Auto Trade Management” (systematic trading by professional traders).

5. Tenaga Pengajar yang Berkemahiran Dan Berpengalaman.



Untuk berjaya, anda perlu belajar daripada mereka yang mahir dan berpengalaman dalam sesuatu bidang. Disebabkan itu, PipsEmpire Academy menyediakan tenaga pengajar yang berkemahiran serta berpengalaman dalam pasaran Forex untuk kelas belajar Forex ini.

6. Mempunyai Kelas Fast Track Trader.


Kelas Fast Track Trader Ini adalah satu satunya kelas untuk menjadikan anda seorang professional dan international trader dalam masa yang singkat. Pendek kata, ia adalah shortcut journey of Trade dimana anda boleh mengikuti kesemua program PipsEmpire Academy secara percuma tanpa perlu membayar apa-apa.

Kelebihan Kelas Fast Track Trader.

 

  • IB Training PERCUMA.
  • Daily Signal PERCUMA.
  • Maklumat PERCUMA.
  • Webinar PERCUMA.
  • Silibus yang MUDAH difahami.
  • Perkongsian lebih 50 strategi yang mudah dan ringkas serta terbukti berkesan.
  • Pengajaran secara sistematik dan bersilibus.
  • Tenaga pengajar yang berkemahiran dan berpengalaman.
  • Support sistem yang mantap dan berterusan (telegram, whatsapp dan facebook).
  • Kemudahan pembelajaran yang lengkap!
  • Business To Business
  • Kemudahan “Auto Trade Management” (systematic trading by professional traders)
  • Secret Techniques

7. 6 Speaker Hebat.



Pada Forex Masters Summit 1.0 akan menampilkan 6 speaker hebat dalam bidang pelaburan pasaran Forex ini untuk berkongsi pengalaman mereka kepada anda. Antara 5 speaker yang hebat ialah Mario Singh, Wayne Ko, Ahmad Zaki, Ibrahim, Zulhilmi dan Aun Khairul.


Mario Singh.



Mario Singh merupakan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Fullerton Markets dan pengurus Forex yang terkenal diserata dunia sebagai pendidik FOREX. Beliau telah mendapat latihan perbankan swasta dari Julius Baer (Bank Swiss yang terbesar di dunia dengan aset 340 Billion di bawah pengurusan CHF) dan perbankan ICBC (salah satu perbankan komersial terbesar di dunia dengan permodalan pasaran pada 269 Bilion.


Beliau juga adalah seorang pakar yang sentiasa mendapat perhatian ramai di dalam industri FOREX ini. Beliau juga telah muncul lebih 40 kali dalam rancangan CNBC dan Bloomberg. Seramai 350 juta penonton diseluruh dunia menonton setiap kali beliau menampilkan diri dalam berkongsi tentang pelaburan Forex ini.


Wayne Ko.



Wayne KO adalah Ketua Penyelidikan dan Pendidikan di Fullerton Market. Beliau memberikan perkhidmatan “thought-provoking analysis” dan idea perdagangan kepada beribu pelanggan di seluruh dunia. Beliau sendiri adalah perdagang yang ternama yang mesra dan bersemangat membuatkan ramai orang dari seluruh dunia ingin mempelajari rahsia kejayaan beliau.


Sebagai seorang penceramah di peringkat antarabangsa, beliau telah berucap di depan beribu perdagang dan pelabur dari pelbagai negara di seluruh dunia termasuklah Singapura, Malaysia, Indonesia, Thailand, Vietnam, Kemboja, Australia dan China. Ucapan beliau dalam berkongsi pengalaman berdagang tidak pernah membosankan para pendengar.


Ahmad Zaki.



Ahmad Zaki merupakan Pengasas akademi SIMPLYFX FOREX dengan lebih 10 tahun pengalaman dalam industri FOREX. Beliau juga telah dianugerahkan tempat pertama untuk dua tahun berturut-turut di dalam pertandingan FOREX yang di adakan di Singapura. Beliau juga adalah orang kuat di belakang penubuhan jutawan “SUPER SCALPER TRADERS”.


Selain itu beliau juga adalah seorang pengasas teknik/strategi khas yang telah terbukti berjaya di dalam perdagangan FOREX. Beliau juga baru sahaja dianugerahkan sebagai GRAND CHAMPION 2017 daripada Fullerton Markets. Bukan calang-calang orang beliau ni.


Ibrahim.



Ibrahim adalah perdagang profesional dan pengurus dana proprietari. Beliau adalah orang yang tepat untuk berkongsi dan belajar strategi perdagangan. Beliau juga adalah pengarah pendidikan di SIMPLYFX. Beliau mula berdagang di dalam pasaran FOREX pada 2012 dan mempunyai rekod peribadi yang baik dengan 1000% pulangan pelaburan dalam masa hanya dua bulan. Beliau telah melatih lebih daripada 3000 perdagang dari Malaysia, Indonesia dan Singapura.


Zulhilmi.



Zulhilmi Yusoff adalah pedagang forex sepenuh masa dan merupakan salah seorang mentor di PipsEmpire Academy selepas tiga tahun menjadi ejen Unit Trust. Beliau mempunyai dua tahun pengalaman dalam FOREX. Pengasas teknik membunuh FusionFIBO yang diasaskan daripada FIBO yang asal, yang mana ia sudah terbukti sebagai satu strategi yang sangat efektif untuk perdagang scalping, intraday dan swing. Beliau telah mengajar dan membangunkan ramai pedagang yang konsisten dan berjaya.


Aun Khairul.



Aun Khairul diibaratkan sebagai kisah klasik “Zero To Hero” di dalam FOREX. Beliau telah diperkenalkan kepada Forex oleh SIMPLYFX Malaysia. Setelah berjaya, beliau kini adalah mentor dan menguruskan PIPS EMPIRE MALACCA TRADING FLOOR hanya selepas dua tahun aktif di dalam perdagangan FOREX. Beliau juga turut dikenali sebagai pakar perdagangan emas dengan memberikan analisis harian yang tepat dan hampir sempurna untuk perdagangan emas.

8. Lokasi Yang Strategik.



Forex Masters Summit 1.0 2018 akan diadakan di IDCC (Ideal Convention Centre) Shah Alam yang merupakan tempat yang sangat strategik dan selesa untuk semua peserta. Antara kemudahan yang ada dan berdekatan di sini adalah :
  •   Parking Percuma
  • Makan 3x (Breakfast, Lunch, Tea Break)
  • Dekat dengan hotel (Mewah / Murah) From RM108/night
  • Budget Hotel RM86/night.
  • Easy access Federal Highway
  • Wifi Percuma

Daftar Minat Anda Percuma SEKARANG!!!

Berminat untuk melabur dan ketahui lebih lanjut tentang Forex? Rebut peluang ini dengan menyertai Forex Masters Summit 1.0 sekarang kerana tempat adalah terhad. PipsEmpire Forex class dan Fast Track Trader Program juga menawarkan pakej dengan harga yang tak masuk akal. Jadi, daftar minat anda percuma sekarang juga. Jangan tunggu lama-lama.

Nama Penuh
Email:
No Telefon:

We respect your email privacy


Sunday, 24 December 2017

Nasihat kepada ibubapa murid tahun 1

Sunday, December 24, 2017 7
murid tahun 1 mendaftar

Assalamualaikum. Ada anak yang bakal memasuki Tahun 1 tahun 2018 di sekolah rendah? Ini persiapan tuan-puan sebagai ibu bapa.  Abam Kie sekadar mahu berkongsi tips yang bermanfaat dengan ibubapa muda di luar sana.

1) Pastikan anak kenal huruf dan boleh membaca dan mengeja walau sedikit. Operasi asas nombor, tambah dan tolak bawah 10 dia dah kuasai. 

Silibus KSSR Semakan 2017 sangat tinggi arasnya. Murid yang masuk dengan 'zero', pasti ketinggalan jauh ke belakang. Silap-silap akan masuk kelas pemulihan. 

Bahasa Malaysia tahun 1 silibus baru ini murid dah kena pandai bina ayat berdasarkan gambar menjelang pertengahan tahun. 

Matematik pula dah diperkenalkan asas bundar, asas pecahan malah pengurusan data. Ini semua topik di Tahun 4 kalau ikut silibus lama, KBSR. KSSR ni lain macam dia punya pergi. 

Bayangkan kalau anak kita masuk dengan 'zero'. Pasti tertinggal kerana cikgu tak akan tunggu anak kita seorang. 

2) Bimbing anak di rumah. Ini sangat penting. Berhenti merungut kata silibus tinggi dan soalan terlampau KBAT. 

Anak walau ada asas membaca dan tahu operasi asas nombor pasti ketinggalan juga jika tiada bimbingan lanjut di rumah. 

Silibus berat, masa singkat. Namun sebenarnya anak-anak kita boleh kuasai. Majoriti murid mampu ikut dengan baik. 

Kebanyakan murid yang tertinggal adalah yang tidak diberi bimbingan lanjut di rumah. 

Nak anak berjaya? Bantu mereka. Jangan harap ilmu di sekolah dan guru semata-mata. 

3) Ajar anak kenali wang. Ajar anak guna wang. Ajar anak tunggu terima baki. Ajar anak jangan bagi wang jika murid lain minta. Ajar anak maklumkan pada cikgu kalau murid lain minta wang dari mereka. 

Semua asas ini perlu diajar dari rumah lagi. Cikgu tak mampu nak ajar beratus murid cara guna wang dan cara jaga duit poket mereka. 

Fakta : Ramai murid tahun 1 tidak tahu guna wang. 

4) Ajar anak guna tandas awam/sekolah. Jangan buat macam di rumah. Ajar anak minta izin untuk ke tandas. 

Fakta : Ada murid buka seluar dalam kelas dan berlari bogel menuju ke tandas tanpa rasa malu. Ada pula buka seluar di luar pintu tandas dan seluar basah kuyup kena air kat lantai dan kotor dipijak kawan yang lalu lalang. 

5) Jangan takutkan murid dengan bagitahu mereka cikgu garang. JANGAN! 

Ramai ibu bapa takutkan anak mereka dengan ayat, 

" Abang jangan nakal-nakal. Nanti cikgu rotan." 

Akibatnya, murid takut nak minta izin ke tandas. 

Fakta : Kebanyakan murid yang kencing berak dalam seluar kerana takut untuk minta izin sebab dimomokkan oleh ibu bapa mereka bahawa cikgu garang. 

6) Ajar anak berkongsi dan menjaga barang sendiri. 

Bekal makanan buatlah lebih. Suruh anak berkongsi dengan murid lain. Ini amalan mulia. 

Begitu juga pensel, pemadam dan alat tulis. Berkongsi, tapi sila pastikan mereka ambil dan simpan semula. 

Fakta : Ramai murid tidak pandai jaga harta sendiri. Hasilnya, di kantin lambakan botol air dan bekal makanan yang murid tinggal. Dalam kelas, lambakan alat tulis yang jatuh tidak dikutip, buku ditinggalkan di bawah meja. 

7) Jangan bagi murid pakai kasut bertali jika mereka tak pandai ikat. Ajar juga anak buka dan pasang tali pinggang. 

Ramai murid tahun 1 pakai tali pinggang buat kali pertama bila menjejak kaki di sekolah. Mak ayah yang pakaikan di rumah. 

Fakta : Ramai murid terkencing dan terberak dalam seluar gara-gara tak pandai buka tali pinggang. 

8) Ajar anak susun jadual ikut hari. Jangan bawa semua buku. Bawa buku mengikut jadual sahaja. Baru beg tak berat. 

Ajar ayah dia sekali susun jadual anak. Ini pun penting! 

Fakta : Biasa murid bawa buku ikut jadual dan beg tak berat. Suatu hari semua buku murid itu bawa. Rupanya ibu dia 'out station' dan ayah tukang susun buku. 

Semua buku ayah dia sumbat. Bengong punya ayah. Kesian kat anak. 

9) Jika ada group wassap kelas, jangan wassap tengah-tengah malam buta dan mengharap balasan segera. Cikgu bukan kedai 7-Eleven yang setiap masa tunggu nak reply mesej anda.

Hormati group wasap tersebut. Jangan post status politik, jangan spam dengan nasihat, kata-kata hikmah, perkongsian cerita menarik atau apa jua. Cukuplah group itu untuk maklumat anak dan kelas. 

Nak sangat post isu semasa, hadis, kata nasihat, mutiara kata, mutiara naga, kau buka group wassap lain dan add lah semua parents. Post lah semua benda sesuka hati kamu. 

Paling penting, jangan promote barang anda berniaga dalam group tu. Menyampah dan mengganggu tahu tak? 

10) Usah lagi dirintih tentang sukarnya silibus baru dan payahnya soalan KBAT. 

BERHENTI MERUNGUT! 

Sebaliknya bertindaklah. Merungut tidak mampu mengubah apa-apa. Orang lain yang bertindak anak mereka dah maju ke depan. 

Kita yang sering merungut di hadapan anak tentang sukarnya silibus sehingga anak pun set dalam kepala 'payahnya belajar'. 

Sesi persekolahan untuk tahun 2018 akan bermula sekitar 9 hari sahaja lagi. Masih ada masa untuk ibu bapa ajar anak sebagai persiapan mereka melangkah ke alam persekolahan nanti. 

Banyak lagi tips yang aku nak tulis. Tapi dah penat. Cukup la dulu 10 tips ini ya. Kalau aku rajin aku tulis lagi. 

Oh ya, kau yang ada tips penting silalah kongsi diruangan komen. Nanti kawan-kawan boleh pakat baca. 

Sumber: Biro Pendidikan dan Cikgu Tahun Satu.

Saturday, 23 December 2017

Giveaway Bulan Cinta by Dilah

Saturday, December 23, 2017 13
giveaway ibu dilah

Assalamualaikum. Pada minggu lepas, Abam Kie telah dijemput oleh Ibu Dilah untuk menyertai GA beliau. Oleh sebab ulangtahun perkahwinan abam kie dan kak ton jatuh pada 25 Disember maka abam kie pun bersetuju la join. Mana tahu dapat hadiah sempena anniversary kali ini. Kami dah plan nak buat barbecue di rumah kakak ipar di Pasir Mas pada 25/12/2017. Anak buah yang beria2 nak buat family gathering pada hari berkenaan. Pasti sedap tu makanan yang disediakan nanti. 

Ulangtahun kami ni ialah kali yg ketiga kerana kami berkahwin pada 25 Dis 2014. Masa tu air bah kuning tengah naik. Jadi hampir dua minggu juga kami berbulan madu di dalam air banjir di rumah ibu mentua dan kakak. Nak balik ke rumah x boleh sebab air belum surut. Bila balik ke rumah di Tanah Merah tengok rumah dimasuki air paras lutut. Cubaan. Jadi bulan Januari tu memang mengemas dan membersihkan rumah la kerja kami sekeluarga. 

Baiklah, kawan2 blogger dijemput join GA ini ya? Cuma klik banner kat atas tu. Orait?   

Friday, 22 December 2017

Majalah Pendidik Khas Buat Guru

Friday, December 22, 2017 12

Majalah Pendidik merupakan sebuah majalah berbahasa Melayu yang diterbitkan di Malaysia. Ia merupakan majalah khusus untuk para pendidik atau guru sekolah dan diterbitkan secara bulanan. Majalah ini berharga RM8.50 di Semenanjung Malaysia dan RM10.00 di Sabah dan Sarawak. Majalah Pendidik merupakan terbitan Widad Publication Sdn Bhd.

Di sekolah Abam Kie, biasanya Widad Publication Sdn Bhd akan menghantar 5 naskah majalah Pendidik setiap bulan. Jadi kami para guru akan bergilir-gilir membaca majalah tersebut pada masa terluang. Nak beli atau langgan pun mahal sebab ia termasuk kos pos. 

Di dalam majalah Pendidik ini ada banyak bahagian tetap seperti Tumpuan, Laporan Khas, Kesihatan, Inspirasi, Tokoh Pendidikan, Kolumnis, Nota Cikgu Pencen, Pendidikan Global, Rencana Umum, Agama, Destinasi, Cerpen, Puisi dan Bahasa.

Kita boleh juga membaca beberapa bahagian secara percuma di laman webnya iaitu www.pendidik.com.my seperti cerpen, kesihatan, puisi dan Pendidikan Global. Selebihnya ia dikunci dan hanya boleh diakses oleh pelanggan digital atau bercetak.

Pada pendapat Abam Kie majalah Pendidik ini perlu dibaca oleh semua insan bergelar guru kerana ia mengandungi maklumat dan isu semasa tentang kerjaya sebagai pendidik yang luhur. Di samping itu dengan membaca sudah pasti akan dapat menambah ilmu pengetahuan dan dapat disampaikan kepada anak-anak murid kita juga nanti. 

Sekian. Terima kasih.

Wednesday, 20 December 2017

Melawat tanah pusaka

Wednesday, December 20, 2017 16

Semasa Hari Raya Puasa yang lepas ayah abam kie mengumumkan yang dia akan memberikan tanah2 miliknya kepada kami enam beradik secara sama-rata tanpa mengira jantina. Setiap orang bakal menerima 1.5 ekar. Kakak2, abang dan adik abam kie menerima tanah berdekatan dengan kampong aje tapi abam kie diberikan tanah getah yang jauh sedikit namun masih di dalam daerah yang sama. Jaraknya 15km dari kampung kami. Lokasi tanah itu di Kampung Limau Nipis, Jalan Bukit Bakar, Machang, Kelantan. Sebenarnya tanah ini dimiliki oleh nenek sebelah ayah. Memang ayah dilahirkan dan dibesarkan di kampung ini.  


Tanah getah ini berada di atas bukit. Tak jauh pun dari jalan ke Bukit Bakar tu. Cuma belok kiri sejauh 100m saja. Tanah ini ditanami dengan pokok getah namun sejak akhir2 ini pokok2 tu tidak mengeluarkan susu lagi. Ada 2 buah rumah berdekatan dengan tanah ini. Kalau abam kie buat rumah rehat di sini memang terpencil dan sunyi la malam2. Nanti kena berperang dengan nyamuk dan tak berani keluar malam2 lagi la. Seram!


Tanah yang bakal bertukar nama kepada abam kie tu berdekatan dengan lebuhraya Kota Bharu - Kuala Krai yang sedang dibina tu. Tak sampai pun 500m. Dekat situ bakal dibuat susur keluar (exit) Machang dan R n R sekali. Nanti korang balik kampong nak beraya tu jangan la lupa singgah di chalet abam kie, OK? Dari tanah abam kie tu cuma 1.5km lagi akan sampai ke Bukit Bakar yang menempatkan pemancar telekomunikasi dan radio televisyen. Rasanya harga tanah di situ bakal naik dengan pembinaan lebuhraya KB-KK.  Jadi memang sesuai sangatlah tanah ini dijadikan pelaburan masa depan.  

Monday, 18 December 2017

Terpaksa memungut bungkusan di Citylink

Monday, December 18, 2017 16

Assalamualaikum. Sekarang ni memang banyak syarikat penghantar cepat atau 'courier services' yang ada di negara kita. Dengan kepesatan perniagaan atas talian sekarang maka permintaan untuk perkhidmatan sebegini amat diperlukan oleh peniaga dan pembeli. Antara sykt penghantar cepat yang popular di negara kita ialah Poslaju, Gdex, Abx, Nationwide dan Citylink.

Sekitar 10 thn dulu abam kie suka menggunakan perkhidmatan courier selain drp Poslaju kerana servis mereka cepat dan tidak perlu beratur. Memang la mahal RM1 ke RM2 berbanding dengan Poslaju tapi abam kie x sanggup nak beratur lama di pejabat pos. Tambahan pula jikalau ada org hantar barang kepada kita, mat despatch biasanya akan call kita dulu bila dia boleh hantar barang tu ke rumah.

Tapi itu dulu la. Sejak Poslaju melantik ejen di Tanah Merah ni abam kie x perlu bersesak-sesak dan menjadi penunggu di pej pos lagi. Dekat outlet Poslaju ni sampai je, terus isi borang dan serahkan parcel kepada kerani. Mudah kan? Jadi perkhidmatan penghantaran cepat yang lain kurang mendapat sambutan di Kelantan skrg.

Baiklah, kita berbalik kepada luahan rasa dan kegeraman abam kie terhadap perkhidmatan CityLink di pekan Tanah Merah ni. Gini ceritanya.

Pada tengahari Khamis lepas abam kie tetiba mendapat call drp dispatch boy Citylink. Dia kata dia dah dtg ke umah abam kie utk antar brg. Dia tengok pintu pagar terbuka lalu dia masuk la. Pas tu dia nampak kereta dan motor abam kie ada di garaj. Lalu dia panggil. Tapi tiada jawapan. Manalah nak dengar sebab abam kie ada di dapur kat belakang tu!

Sebenarnya masa tu abam kie tgh memasak. Maklumlah kan cuti2 sekolah abam kie rajin sikit ke dapur. Mamat tu kata dah panggil tp abam kie x dengar apa2 pun! Lps tu dia balik ofis. Yg herannya boleh plak dia call abam kie sesampai di ofis dia! Nape x call masa sampai d umah abam kie td sdgkan hp abam kie memang ada dlm dlm poket tu? Alasan dia sykt x bagi elaun topup. Huh! Yang aku peliknya dia call aku tu guna no 011! Bukannya talian tetap! Boleh plak call abam kie dari ofis dia? Kenapa la x call masa dok di depan umah abam kie td?

Memang la abam kie cukup bengang kalau kena gi kutip parcel d ofis mrka sdgkan pengirim dah bayar servis supaya barang tu sampai ke pintu. Membazir masa dan tenaga abam kie aje. Bukannya abam kie x de d umah. Apalah sgt harga kredit 30 sen! Berkira betul. Ingatlah! Jika anda menolong orang, Allah akan datangkan manusia lain untuk membantu anda kelak.. .. Percayalah.

Tu je abam kie nak lepaskan geram hari ni!

Sunday, 17 December 2017

Segment: Increase Your Followers by Que

Sunday, December 17, 2017 24

Assalamualaikum. Pada hari ini tetiba je rasa nak join segmen pulak. Apa yang buat abam kie berminat nak join segmen ini ialah kerana tujuan segmen itu sendiri iaitu bagi menambahkan follower. Follower abe kie ni macam terhenti di angka 1193. Bila la nak cecah 1200 orang? Slow tul pergerakannya. Jadi dengan adanya segmen mcm ni harap2 semua peserta akan saling follow. Tak aci la kalau kita je yg follow tapi mereka x sudi! 

BTW, blog ID abam kie ialah 8505379168878983145. Follow, jangan tak follow! Kalau lu follow gua, gua follow lu balik. Kalau gua follow lu tapi lu x nak follow gua, gua akan unfollow lu. Ngerti? 

Harap maklum dan terima kasih.

Saturday, 16 December 2017

Panduan Asas Solat Berjemaah

Saturday, December 16, 2017 5

Assalamualaikum. Pada hari ini abam kie ingin berkongsi sedikit tazkirah yang diperolehi dari rakan FB bernama Mushaddad. Tips yang diberikan ini ialah tentang panduan asas Solat Berjemaah yang sebenarnya ramai masih tak tahu. Tips yang diberikan ini boleh dijadikan panduan kepada abam kie dan rakan2 blogger yang dihormati. Sila hayati dan amalkan, OK?
.
1. Kalau Imam bangun (terlebih rakaat), jangan ikut. Sapa ikut batal solat. Bilangan rakaat solat dah tetap tak boleh tambah dengan sengaja melainkan terlupa.

2. Kalau Imam lupa tahiyat awal dan terus berdiri, kena ikut. Jangan pandai2 suruh Imam duduk semula. Kalau imam duduk, batal solat dia (Mazhab Syafie).

Nak cerita sikit pengalaman sebenar :
.
1. Ada solat kat satu masjid baru-baru ini, Imam terlupa duduk tahiyat awal. Beliau terus berdiri tegak. Kemudian punyalah ramai jemaah belakangnya tegur 'Subhanallah' (sambil duduk tahiyat awal). Aku yang dah berdiri ni harap sangat janganlah Imam pergi duduk semula. Tiba-tiba Imam turun pergi duduk balik. Terpaksa Mufarraqah (berpisah dari imam).
.
2. Pernah berhenti solat kat satu surau waktu Zohor, dah rakaat ketiga. Tiba-tiba Imam terbatal ketika duduk antara dua sujud (kentut yang berbunyi). Semua jemaah bubar dan batalkan solat tersebut. Sepatutnya, orang belakang imam tu ambil alih jadi imam dengan kuatkan suara. Boleh langkah ke depan selangkah bila berdiri. 
.
3. Ketika Solat Asar kat masjid kampung sendiri tahun lepas. Imam terus berdiri selepas rakaat ke-4. Ramai yang ikut berdiri sedangkan mereka tahu itu dah masuk rakaat ke-5. Imam tu sah solat sebab dia terlupa. Tapi makmum yang ikut dengan tahu/sedar, semua batal solat. Takde solat Asar 5 rakaat. Kita ada 2 pilihan, Mufaraqah (berpisah dari imam dan terus bagi salam) atau tunggu Imam kat Tahiyat akhir dan bagi salam bersama-sama. 

Sebab tu dalam hadis ada sebut, orang yang belakang Imam tu kena yang paling baik ilmu agamanya. Supaya tahu nak buat apa untuk gantikan Imam bila diperlukan.

Ini adalah ilmu yang kita semua kena belajar lebih dari ilmu lain. Belajar solat ni tak sampai setengah hari pun. Tapi ilmu tu kekal sampai kita mati. 

Wallahua'lam.