Friday, 18 January 2019

Teknologi Masa Lalu Yang Sudah Lupus (Bahagian 4)

Friday, January 18, 2019 4
Assalamualaikum. Jom kita selusuri teknologi2 zaman dahulu yg sudak tak digunakan lagi..

Tech From The Past #33: Y2K


Pengguna komputer tahun 1999-2000 mesti tahu pasal Y2K. Tahun 1999 ramai yang kelam kabut, bila masuk tahun 2000 macam takde apa2 pun yang berlaku.

Tech From The Past #34: Under Construction web page

Aku tak tahu kenapa orang dulu letak link dalam website tapi bila klik keluar page tengah Under Construction siap dengan gif animated pekerja tengah korek tanah, lepas tu tulis "Come back soon". Masalahnya soon tu bila? Esok, minggu depan, bulan depan, tahun depan?

Tech From The Past #35: PDA


PDA atau Personal Digital Asisstant bagi aku agak tak relevan pada zamannya tanpa kewujudan Wifi, Mobile data dan Internet. Malah dengan stylus dan touch screen yang sangat tidak sensitif, tidak hairan mengapa gajet ini kurang mendapat sambutan dan cepat dilupakan.

Tech From The Past #36: Mouse


Sebelum tetikus menggunakan laser optical dan sambungan USB, mereka mempunyai bebola di dalam dan sambungan PS/2, dan bebola ini sangat sensitif, selalu tersangkut dan perlu selalu dibersihkan.

Tech From The Past #37: Virtualfriends.net (VF)


Antara laman dan forum komuniti mencari kenalan maya di Internet yang terawal di Malaysia yang pernah suatu ketika dulu sangat terkenal dan dipenuhi awek2. Ahli2nya juga selalu buat gathering. Laman ini masih wujud sehingga kini namun tidak banyak perubahan dari segi layout dan design serta masih mengekalkan web programming language zaman purba Cold Fusion.

Tech From The Past #38: Putera.com


Sebelum wujudnya portal Amanz dan lain2 website Malaysia berkaitan IT, Putera .com yang telah wujud seawal tahun 1998 lagi menjadi portal dan forum berkaitan IT yang paling popular dan sangat aktif di kalangan komuniti teknologi maklumat di Malaysia, namun kini ia masih wujud hanya sebagai sebuah blog IT yang sudah lama tidak diupdate.

Tech From The Past #39: MyJodoh.net


Siapa kata di Internet tidak boleh bertemu jodoh? Website MyJodoh .net adalah laman mencari jodoh Malaysia yang pertama wujud di dunia maya seawal tahun 2001 lagi dan masih lagi aktif sehingga kini. Siapa2 yang mahu mencari jodoh tu, mungkin anda akan bertemu jodoh di sini, mana tahu?

Tech From The Past #40: Jam tangan digital ada kalkulator


Budak2 sekolah yang ada jam tangan Casio ada kalkulator ni pasti akan dicop sebagai anak orang kaya. Zaman sekarang ni macam takde point je jam tangan ada kalkulator.

Tech From The Past #41: Telefon Awam


Telefon awam kuning, duit syiling tersangkut, kad uniphone, beratur panjang di pondok public phone, bergayut lama tak ingat orang belakang, teknik memanjangkan tempoh perbualan dan menghack telefon awam, semuanya sudah tinggal kenangan. Walaupun telefon awam ini masih wujud dalam bilangan yang sikit, namun aku hanya terpaksa guna bila bateri handphone dah habis.

Tech From The Past #42: Radio analog


Dulu nak tukar channel kena cari frekuensi secara manual guna tombol analog, sekarang ni tekan je button dia cari dan tukar channel sendiri. Paling penting, tunggu lagu kegemaran keluar kat radio untuk rekod dalam kaset.

Wednesday, 16 January 2019

Tips Ringkas Sebelum Berjumpa Doktor

Wednesday, January 16, 2019 13

1) Kalau anda tahu anda perlu ambil suntikan atau perlu ambil darah. maka jangan pakai baju lengan panjang yang ketat lengannya / susah nak singsing.

2) Kalau anda sakit kaki terutama bahagian lutut, maka pakailah seluar panjang yang longgar utk mudah di singsing seluar tu. Doktor perlu check lutut. Terutama bagi wanita, pakai seluar ya. Kalau pakai kain memang tak logik nak test angkat kaki, bengkokkan kaki tu semua.

3) Kalau bawa anak , terutama yang baby, tak perlu nak pakaikan baju yang complicated. Ambil masa dan menyusahkan doktor, dan anak itu sendiri. Nak kena bukak layer by layer baju tu. Dan logiknya, kalau anak anda demam pun, jangan pakai baju tebal2, nanti haba susah nak hilang.

4) Kalau anda ada ruam yang ingin diperiksa oleh doktor, jangan sapu apa apa atas ruam tu sebelum datang ke klinik. Ada banyak kali pesakit datang dah tertepek inai / sirih / serbuk kunyit dan pelbagai lagi bahan yg u name it di amalkan as petua. Doktor perlu melihat dengan jelas rupa ruam tu, baru dapat buat diagnosis yang betul.

Begitu juga buat wanita, jangan apply make-up atas ruam itu.

5) Kalau anda pening / sakit kepala, kalau boleh.....tolong jangan sapu apa apa minyak seperti minyak cap Kapak / minyak angin yang kuat bau nya. Bau yang kuat itu boleh ganggu konsentrasi doktor utk memeriksa. Bilik consultation doktor bukannya luas sangat, bertutup dan ber air cond. So apa apa bauan memang akan jadi obvious.

6) Kalau anda sakit perut atau lenguh cramp kaki / tangan, bila nak jumpa doktor, kalau boleh....tolong jangan sapu minyak gamat / minyak kuda / whatever minyak pada kawasan abdomen / kaki / tangan tu. Doktor perlu sentuh badan anda semasa pemeriksaan fizikal. Beri kerjasama utk elakkan tangan doktor melekat minyak tersebut.

7) Kalau anda luka berdarah di kawasan tangan / kaki, jangan ikat guna kain ketat letat di kawasan peha / atas lengan, dengan niat kononnya utk stop kan perdarahan. ( Do not apply tourniquet) . Ini kerana anda mungkin akan terus hentikan pengaliran darah ke bahagian tersebut , dan ini bahaya, tisu boleh mati.

Apa yg perlu di lakukan ialah berikan tekanan secara langsung ( apply direct pressure) ke atas luka tersebut, menggunakan gauze, ataupun kain yg bersih ( dalam kes kecemasan takde gauze). Lepas tu balut luka tersebut. Dan tinggikan anggota yang luka tu ( angkat tangan / kaki). Ini membantu kurangkan perdarahan, tanpa risiko anda block pengaliran darah ( oxygen) ke kawasan cedera.

8.) Sambungan perkara nombor 7, jangan tabur serbuk kopi konon nya utk hentikan perdarahan. Anda mencemarkan luka berdarah anda, dan tinggikan risiko jangkitan. Dan amat amat payah bagi doktor dan pasukannya utk bersihkan luka anda yang penuh dengan serbuk kopi ! Ini aku dah beberapa kali alami.

Apa yang perlu anda buat, ikut tips dalam isu no. 7 tu.

9) Kalau anda sedang sakit tekak yg teruk, contohnya anda biasa kena Tonsilitis, jangan kemam lozenges / gula2 masa menunggu giliran jumpa doktor. Kalau tengah kemam, cepat2 kunyah dan telan atau buang lozenges tu. Sebab banyak kali terjadi bila doktor nak check tekak, pesakit tengah mengulum lozenges / gula2. Dah satu kerja nak tunggu buang / alihkan dulu lozenges tu.

10) Kalau anda ada masalah pada kulit kepala ( eg ruam / bisul / bengkak/ etc), dan anda bertudung, kalau boleh....tolong jangan pakai kain tudung yang complicated ya utk di buka. Maksud aku, lilit tudung yang entah berapa kali lilit, dan di pin kan dengan 3- 4 posisi brooch. Nanti menyusahkan doktor, dan anda sendiri utk buka tudung tu.

Begitu juga yang berniqab, kalau anda memang tahu anda tak boleh bukak niqab di hadapan doktor lelaki, maka please jumpa doktor perempuan. Pernah terjadi beberapa kali, pesakit yang berniqab mengadu sakit tekak / ada masalah dalam mulut, bila aku nak periksa, tak boleh sebab ada niqab. Aku tak akan shortcut / assume penyakit, aku jenis yang perlu pasti, perlu buat pemeriksaan fizikal. So tanpa pemeriksaan fizikal, tak dapat buat diagnosis, tak dapat diagnosed, so tak dapat lah bagi rawatan. Namun ada je yang berniqab yang lebih terbuka, tak kisah utk buka niqab bila diperlukan.

11. Dalam keadaan bukan kecemasan, kalau anda tahu bahawa anda perlu buat pemeriksaan doktor melibatkan kawasan ketiak atau kawasan kemaluan / ari ari, sebaiknya sila cukur dahulu segala bulu yang ada di situ.

Mesej kemasyarakatan ini dibawakan khas oleh Dr. Khairul Faizie bin Mohammad Kamar

Monday, 14 January 2019

Menu untuk pesakit kencing manis

Monday, January 14, 2019 12

Assalamualaikum. Abam Kie rasa terpanggil untuk berkongsi menu diet yang sesuai untuk pesakit diabetes..Kepada pesakit2 diabetes di luar sana yang senasib dengan Abam Kie boleh la mencuba menu diet ini agar kandungan gula di dalam darah kita terkawal!

Tetapi sebelum tu, Abam Kie nak bagitahu anda semua apa itu diabetes?

*Diabetes jenis I*

Satu keadaan di mana organ pankreas dalam badan mengeluarkan sedikit atau tiada insulin langsung. Seseorang itu perlu bergantung kepada insulin untuk mengurangkan paras gula dalam badan.

*Diabetes jenis II*

Satu keadaan di mana organ pankreas dalam badan tidak mengeluarkan insulin yang mencukupi atau insulin yang dihasilkan tidak berkesan dalam mengawal paras gula dalam badan.

*Prinsip pemakanan diabetes.*

1. Waktu makan yang teratur - sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam.
2. Agihan jumlah pengambilan makanan pada satu masa tertentu perlu disukat supaya tidak berlebihan.
3. Tingkatkan pengambilan serat.
4. Lakukan senaman.

*Makanan yang perlu dielakkan.*

1. Gula (gula putih, gula perang ,gula batu, gula aising, glukos).
2. Susu pekat manis.
3. Sirap, minuman kordial, minuman bergas/ minuman kotak.
4. Sapuan roti (jem, kaya, madu).
5. Kuih-muih manis dan pastri.
6. Buah-buahan yang ditinkan.

*DIET MENGIKUT PIRAMID MAKANAN.*

1) Karbohidrat

Nasi ( beras putih / perang)- 1/2 cawan.
Mi / mihun / kuey teow / laksa - 1/2 cawan.
Bubur nasi - 1 cawan.
Capphati / tosei - 1/2 keping.
Roti ( gandum penuh / putih ) - 1 keping.
Biskut tawar - 3 keping.
Oat - 3 sudu makan penuh.

2) Sayuran berkanji.

- makan secara sederhana.
Ubi- ubian ( ubi kentang, keledek, ubi kayu), jagung, labu, buah sukun.

3) Kacang dan kekacang.
- makan secara sederhana.
Kacang pea, kacang hijau/ merah / hitam, kacang panggang, kacang tanah, kacang kuda, dhal kuning.

4) Buah- buahan.

- Wajar dimakan pada waktu makan
Epal/ pear/ oren/ belimbing - 1 biji sederhana.
Betik/ nenas/ tembikai - 1 potong sederhana.
Jambu batu/ mangga - 1/2 potong.
Prune - 3 biji.
Pisang - 1 biji kecil.
Duku/ langsat / longan/ anggur - 8 biji.
Kurma - 2 biji.
Nangka/ cempedak - 4 ulas.
Durian - 2 ulas.
Rambutan/ laici - 5 biji.

*PERHATIAN!!*

Pesakit diabetes digalakkan untuk mengambil buah- buahan segar daripada jus buah- buahan.

5) Protein.

Makan makanan protein secara sederhana.
2- 3 hidangan sehari
Pilih makanan yang kurang lemak. Contohnya: ikan, kekacang, ayam tanpa kulit, daging tanpa lemak.

6) Susu dan tenusu.

Susu rendah lemak - 240 ml / 1 gelas
Susu tepung skim/ rendah lemak - 4 sudu makan.
Yogurt rendah lemak - 3/4 cawan.
Susu sejat - 1/2 cawan.

7) Lemak.

Pengambilan lemak yang berlebihan akan memberi kesan yang tidak diingini ke atas berat badan, tekanan darah, paras lemak dan gula.
Kurangkan pengambilan minyak dan lemak terutamanya lemak tepu seperti mentega, minyak sapi, santan, krim, dan minyak kelapa.
Cara masakan rendah lemak seperti membakar, memanggang, mengukus dan merebus adalah digalakkan.

*Pilih makanan yang tinggi serat.*

Nasi perang.
Roti wholemeal.
Biskut tinggi serat.
Tepung wholemeal.
Bubur.
Buah - buahan segar.

Menu diet ni Abam Kie dapat dari doktor pakar pemakanan di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HoSHAS), Kuantan, Pahang.

So, bagi sesiapa yang ada menghidap diabetes atau ada ahli keluarga yang menghidap diabetes boleh lah rujuk diet ini.. Bersama- sama kita mengawal diabetes and stay positive.

Saturday, 12 January 2019

Amalan Mudah Dalam Satu Minit

Saturday, January 12, 2019 12

8 Amalan Ini Boleh Di Lakukan Dalam Masa ‘1 Minit’ Tetapi Ganjarannya Sangat Besar

Di dalam kesibukkan dunia hari ini, minit demi minit berlalu dengan cukup pantas. Sehinggakan timbul rasa menyesal di dalam diri kita kerana gagal mencari waktu dan masa untuk beribadah kepada Tuhan.

Kita selalu merasakan diri kitalah yang tergolong di dalam manusia yang rugi seperti firman Tuhan di dalam Surah al-Asr.

Namun, tahukah anda ada amalan-amalan yang boleh dilakukan dalam masa satu minit sahaja, tetapi ganjarannya cukup besar. Ia boleh dilakukan ketika anda menunggu di lampu isyarat, menunggu bas atau teksi, berjalan menuju ke sesuatu tempat dan sebagainya. Berikut adalah amalan-amalan yang anda boleh praktikkan.

#1 – Membaca Surah Al-Ikhlas

Di dalam masa satu minit, kita boleh membaca sekitar 10 kali Surah Al-Ikhlas. Ia adalah surah yang cukup mudah untuk dihafal dan ia adalah surah yang cukup popular untuk dibaca di dalam solat apabila kita mengejar masa. Nabi Muhammad S.A.W juga ada bersabda;

Siapa yang membaca qul huwallahu ahad sampai akhir (Surah Al-Ikhlas) sebanyak sepuluh kali, maka akan dibangunkan baginya rumah di syurga. (Hadis Riwayat Ahmad)

Jadikan membaca surah al-Ikhlas sebagai amalan mengisi masa terluang, Insyallah kita akan memperolehi rumah di Syurga!

#2 – Berselawat Ke Atas Rasulullah S.A.W

Kita memang dianjurkan untuk sentiasa berselawat kepada baginda Nabi Muhammad S.A.W kerana bagi setiap selawat, Tuhan akan memberi 10 kali salam kepada kita. Salam di sini bermaksud dirahmati kehidupan kita, dipermudahkan urusan kerja dan sebagainya.

Barangsiapa yang berselawat ke atasku sekali, nescaya Allah akan turunkan rahmat ke atasnya 10 kali ganda. (Hadis Riwayat Muslim)

Di dalam masa satu minit, kita boleh berselawat melebihi dari 30 kali atau jika kita melafazkan selawat pendek ia boleh mencecah sehingga 100 kali.

#3 – Beristighfar Memohon Keampunan

Setiap kali kita beristighfar, Tuhan akan memberikan kegembiraan, kelapangan dan memberi rezeki dari arah yang kita tidak sangka. Seperti sebuah hadis baginda Nabi Muhammad S.A.W;

Barangsiapa yang sentiasa beristighfar, maka Allah akan memberikan kegembiraan dari setiap kesedihannya, kelapangan bagi setiap kesempitannya dan memberi rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka. (Hadis Riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan Ahmad)

Di dalam satu minit, kita boleh beristighfar sekitar 30 kali dengan penuh penghayatan atau sekadar menggunakan lafaz pendek “astaghfirullah hal adzim”, boleh dilafazkan sekitar 100 kali.

#4 – Bertanya Khabar Keluarga

Dengan wujudnya pelbagai kemudahan seperti media sosial pada hari ini, kita hanya perlukan satu minit untuk bertanyakan khabar ahli keluarga yang terdekat. Dengan satu pesanan SMS atau Whatsapp sahaja sudah boleh mengetahui keadaan ahli keluarga tersayang.

Itu juga sudah dikira sebagai menghubungkan silaturahim. Sabda Nabi Muhammad S.A.W;

Barangsiapa yang suka diluaskan rezekinya dan ditangguhkan kematiannya, hendaklah ia menyambung silaturahim. (Hadis Riwayat Bukhari)

#5 – Lafaz Tasbih

Dua kalimah yang ringan di mulut, tetapi berat di timbangan, serta disukai oleh Allah Yang Maha Pengasih iaitu subhanallah wa bihamdihi, subhanallah hil adzim. (Hadis Riwayat Muslim)

Dengan dua kalimah yang sangat mudah untuk dilafazkan ini ia boleh membantu kita pada hari akhirat kelak dengan memberatkan timbangan amalan kita. Bukan itu sahaja, kita juga akan disukai oleh Tuhan Sang Pencipta Alam.

Dalam masa satu minit, kita boleh melafazkan tasbih ini sekitar 40-50 kali.

#6 – Akui Semua Kejadian Adalah Kehendak Tuhan

Ayat kalimat ini sangat ringkas tetapi mempunyai manfaat yang luar biasa. Kita biasanya melafazkan ayat ini ketika mendengar guruh yang kuat di langit. Tetapi Nabi Muhammad S.A.W juga ada bersabda;

Wahai ‘Abdullah bin Qois, katakanlah ‘laa hawla wa laa quwwata illa billah’, kerana ia merupakan simpanan pahala berharga di syurga. (Hadis Riwayat Bukhari)

Bayangkan dengan lafaz mudah ini, ia boleh menjadi satu simpanan pahala yang berharga di syurga. Di dalam satu minit, kita boleh melafazkan kalimat ini sekitar 30 kali.

#7 – Mendoakan Orang Lain

Dalam satu minit kita boleh berdoa untuk sesiapa sahaja, Insyaa Allah Tuhan juga akan memberikan doa yang sama buat kita.

Contohnya ketika kita dalam perjalanan ingin pergi bekerja, kita melihat seorang peminta sedekah, maka kita terus berdoa kepada Tuhan, “Ya Tuhan, murahkanlah rezeki si fulan”. Insyallah kita juga akan turut dimurahkan rezeki!

Mulai hari ini, jangan lupa mendoakan orang lain. Nabi Muhammad S.A.W bersabda;

Barangsiapa yang mendoakan mukmin lelaki ataupun perempuan, nescaya Allah akan memberi pahala kebaikan dari setiap mukmin lelaki dan perempuan yang didoakannya. (Hadis Riwayat al-Thabarani)

#8 – Sebarkan Kebaikan

Di zaman dunia di hujung jari ini, cukup mudah untuk kita sebarkan kebaikan. Setiap kebaikan yang kita panjangkan kepada orang lain, mereka akan mendapat manfaatnya. Jika orang lain mempraktikkan apa sahaja kebaikan tersebut, kita juga akan mendapat pahala penuh mereka.

Seperti sabda baginda Nabi Muhammad S.A.W;

Barangsiapa yang mengajak kepada petunjuk, maka ia akan mendapat pahala orang yang mengikutinya, yang demikian itu tanpa mengurangi pahala mereka sedikitpun. (Hadis Riwayat Muslim)

Contoh mudah, dalam masa satu minit anda boleh berkongsi artikel ini kepada rakan-rakan anda. Apabila mereka mempraktikkan amalan-amalan yang telah dinyatakan, anda juga mendapat manfaatnya!

Kesimpulan

Sekarang terpulang kepada diri kita sendiri bagaimana ingin mempraktikkan amalan-amalan yang ringan tetapi besar ganjarannya di atas.

Jika kita bijak mengisi masa yang ada dengan amalan-amalan ini, Insyaa Allah kita juga akan merasai perubahan besar di dalam hidup kita.
Amalan-amalan ini juga adalah satu bukti bahawa Tuhan sangat menyayangi hamba-hamba-Nya dengan memberikan ganjaran yang luar biasa walaupun sesuatu amalan tersebut terlalu mudah untuk dipraktikkan.

KONGSIKAN ARTIKEL INI
Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah ramai yang akan mendapat manfaat.

Friday, 11 January 2019

Biar dia bahagia dengan caranya

Friday, January 11, 2019 8


Assalamualaikum. Abam Kie ingin berkongsi artikel yang menarik sebagai satu cara untuk kita muhasabah diri kita sendiri. Hayatilah...Terima kasih..

Ada orang memilih utk hidup susah walaupun ada pilihan utk senang. Sanggup simpan duit puluhan ribu, makan ala kadar, adakala peha ayam seketul dikongsi berdua, baju baharu pun beli yang longgok RM10/sehelai, duduk di rumah dari muda sampai ke tua kerana sayang utk spend the money.. Takpe lah.. Dia bahagia cara dia.

♥️Ada orang memilih utk bersederhana dalam perbelanjaan, pakai handbag longgok-longgok, adakala dah koyak, menggelupas pun guna lagi, beli baju pasar minggu, beli kasut asal boleh..rumah ada sofa buruk, dah rasa besi bila duduk tetapi setiap tahun spend duit beribu-ribu utk melancong, kenal negara orang..takpe lah..
Bahagia cara dia...

Ada orang memilih utk rasa nikmat kehidupan sementara sihat dan muda, pakai kereta mewah, melancong, sanggup beratur beli baju dan bag berjenama, tolong orang saat diperlukan, buat bisnes macam-macam.. Alhamdulillah dia bahagia cara dia..

♥️Ada orang memilih utk rasa handbag jenama tapi beli masa offer, beli kereta oversea tapi second hand jelah, beli rumah selesa sikit, deko lawa-lawa, tapi duit dlm bank memang berapa sen jelah, melancong sekitar dalam negara sahaja.. Takpe lah dia bahagia cara dia..

Ada orang tak dapat memilih yang semua di atas kerana ujian hidup. Makan apa sahaja di depan mata, pakai apa sahaja yg diberikan orang, hidup dlm serba kekurangan tapi Alhamdulillah diberikan Allah nikmat Bahagia bersama keluarga tersayang.

Golongan mana pun kita, pilihan yang mana pun hidup kita, BERSYUKUR LAH..
Tetapi jangan sesekali menghina orang lain dan jangan pernah merasa DIRI KITA SAHAJA BETUL.

Monday, 7 January 2019

Let's learn English proverbs

Monday, January 07, 2019 9

"Even Angels Make Mistakes" -Tun M

Kecoh satu Malaysia sampai keluar hadis bagai. Amboi. Buat malu! English idioms atau proverbs bukan semuanya hangpa boleh terjemahkan bulat-bulat.

Abam Kie bagi contoh. Baca sampai habis supaya ilmu tu tambah sikit.

1. "The devil is in the detail"
Terjemahan bulat2: Syaitan di dalam butiran (?)
Maksud sebenar: Perkara yg nampak mudah, tidak sebegitu mudah jika diteliti.

2. "God is in the detail"
Terjemahan bulat2: Tuhan di dalam butiran (?)
Maksud sebenar: Setiap perkara yg dilakukan harus dilakukan dengan cukup teliti.

3. "Angel in the house"
Terjemahan bulat2: Malaikat di rumah (?)
Maksud sebenar: Isteri yg setia kepada suami dan keluarga.

4. "Better the devil you know than the angel you don't"
Terjemahan bulat2: Lebih baik syaitan yg dikenali drpd malaikat yg tidak dikenali (?)
Maksud sebenar: Lebih baik orang yg dikenali (even tahu tidak perfect), drpd orang yg tidak dikenali (yg nampak perfect).

5. "Play The Devil's Advocate"
Terjemahan bulat2: Bermain sebagai peguam syaitan (?)
Maksud sebenar: Berhujah kontra. Mengkritik (walaupun secara peribadi setuju) dengan tujuan mengetahui kelebihan atau kekurangan suatu hujah.

6. "Fallen Angel"
Terjemahan bulat2: Malaikat yg jatuh (?)
Maksud sebenar: Syarikat atau saham yg sedang merosot/menjunam.

7. "Speaking of the Devil"
Terjemahan bulat2: Bercakap mengenai syaitan (?)
Maksud sebenar: Bercakap mengenai seseorang, kemudian orang tersebut muncul.

8. "Enough to Make Angels Weep"
Terjemahan bulat2: Cukup membuatkan malaikat nangis (?)
Maksud sebenar: Peristiwa yg sungguh menyakitkan hati.

9. "The Devil's Luck"
Terjemahan bulat2: Nasib syaitan (?)
Maksud sebenar: Nasib yang sungguh baik.

10. "Angel's Hair"
Terjemahan bulat2: Rambut malaikat (?)
Maksud sebenar: Sejenis mi spageti (mi Itali)

11. Hangpa tengok bola kan?
"Red Devils Supporters Club"
Terjemahan bulat2: Kelab penyokong syaitan-syaitan merah (?)
Maksud sebenar: Kelab penyokong manchester united

12. Hangpa pernah mengorat kan?
"You're My Darling Angel"
Terjemahan bulat2: Awak malaikat kesayangan saya (?)
Maksud sebenar: Awak kesayangan saya.

Apabila Tun kata: "Even angels make mistakes," yg dimaksudkan "manusia semuanya buat silap", bukan "malaikat buat salah".

Sbb itu penguasaan Bahasa Ingeris itu penting. Maksud "angel" dalam sastera dan agama jauh berbeza.

Kalau rajin belajar, faham konteks, taklah triggered sangat sampai berbondong-bondong keluarkan ayat-ayat Al Quran dan Hadis. Amboi!

Istilah "angel" dlm konteks tersebut: The most darling perfect human in your mind can be your wife, father, mother, gf, aunt, anyone!

"Even 'angels' make mistakes" means: Even that most perfect someone in your mind, makes mistakes too.

In other words: EVERYONE makes mistakes.

I hope you have learnt a precious lesson today. Thanks.