Monday, 22 January 2018

Beras Siam Pilihan Ramai

Monday, January 22, 2018 15

Rata-rata penduduk di Kelantan suka makan beras yang diimport dari Siam dan menolak beras tempatan. Kenapa orang Kelantan/ Pantai Timur suka makan beras Siam ni? Jom, abam kie nak ceritakan sebab-sebabnya.

1. Pertama sekali kerana ia peroi. Senang cerita, ianya masak sebutir-sebutir. Bukannya melekat-melekit macam beras tempatan tu. Kurang kanji sebab itu ia tak melekit bila masak. Jadi kalau nak buat nasi goreng memang sesuai sangatlah!  Cuma bila nak buat bubur nasi, beras siam ni tak sesuai kerana bila kurang kanji, ia tak melekit dan tak lembik, maka tak sedap jadi bubur nasi. Jelas kawan2?

2. Ia diusangkan. Maksud diusangkan ialah ia disimpan dalam tempoh yang tertentu bagi mencapai kualiti gred beras yang terbaik.

3. Ia tidak mudah patah dan sangat lasak.

4. Sesuai kepad pemggemar beras keras, bukan beras lembut/lembik.

5. Bila mahu tanak beras siam ni pun mudah kerana jika air sikit pun ia x mentah. Kalau air banyak pun ia x lembik sangat. Kalau beras tempatan terlebih bubuh air maka siaplah nak makan bubur nasi nanti!

Kalau balik kampung di Kelantan, para perantau akan memborong beras banyak2 sebab nak buat stok. Di luar Kelantan susah nak jumpa. Kalau ada pun mahal la. Biasanya di Kelantan ni, daerah Pasir Mas dan Rantau Panjang tu murah sangat harganya. Bila dah masuk ke Tanah Merah ni mahal la sikit. Contohnya harga sekampit beras 9kg cap arnab dan pisang tu RM30 aje. Manakala cap basikal dan mangga dengan timbangan 5kg tu harganya RM13. Biasanya abam kie beli 2 kampit terus. Baru RM26. Lagi jimat, kan?

Jadi kepada kawan2 yang berkunjung ke Kelantan, jangan lupa membeli beras siam ni untuk dijual kepada kawan2 di kejiranan dan pejabat anda pula. OK?

Saturday, 20 January 2018

Giveaway #1 New Year 2018 by Cikyan

Saturday, January 20, 2018 16

Assalamualaikum. Satu hari tu Cik Yan ajak Abam Kie join GA yg dia julung2 kali adakan. Mula2 tu rasa mcm x leh join sbb busy sgt dgn kerja sekolah. Maklumlah kan...sek baru je dibuka. Tapi semalam tengok GA ni masih belum tamat jadi terbuka hati abam kie nak join sama. Mana tahu ada rezeki kat sini kali ini. 

OKlah, Cik Yan suruh review sikit blog dia tu. Pada pendapat abam kie la, blog cik yan ni dah cukup baik. Entri2 yg dihasilan penuh bermaklumat dan menarik, tertarik, cik yan memang de bomb! Cuma ada 4 perkara yang abam kie nak beri cadangan. Jangan marah, ok?

1. Menu kat top navigation bar tu sebaik2nya buat sebaris je. Kalau buat 2 baris nampak janggal. Tengok contoh kat blog abam kie tu. 

2. Kalau boleh, tak usahlah letak cbox atau chatbox kerana ia x mesra SEO. 

3. Saiz font tu kalau boleh besarkan sikit. Almaklumlah, buat pembaca yg di usia nak masuk 45 ni mata dah x berapa nampak. Boleh lihat contoh di blog www.sisgee.com atau cikash.blogspot.com

4. Jika tak keberatan jomlah bertukar2 link dgn abam kie. Blog abam kie ialah www.zukidin.com. In Shaa Allah, dgn cara ini dpt meningkatkan traffik sesama kita.

Selain daripada itu Cik Yan minta abam kie nyatakan azam tahun baharu 2018. Baiklah azam2 tahun baharu tersebut ialah:

1. Nak lebih kerap bersolat jemaah di majid.
2. Nak baca Al Quran setiap hari.
3. Nak kumpul duit secukupnya untuk ke Makkah.

Rasanya itu sahaja bebelan abam kie setakat ini. Semoga abam kie mendapat hadiah tu nanti. In Shaa Allah. Jika kwn2 nak join GA Cikyan, klik je banner kat atas tu ye? Good luck to all of us!

Friday, 19 January 2018

Membeli Saham Amanah PMB Investment

Friday, January 19, 2018 13

Assalamualaikum. Abam Kie berani melabur di dalam unit saham amanah kerana bakal mendapat pulangan selepas 5 tahun akan datang. Dulu2 abam kie pernah melabur di dalam Public Mutual selama 2 tahun tapi keluarkan semua duit sebab nilai unit trust terus merudum. Kemudian pada Januari 2015 selepas tragedi bah kuning, abam kie melabur pula di dalam CWA, anak syarikat CIMB. Ada beli 3 dana di sana dan abam kie masih mengekalkan pelaburan di CWA itu.

Namun begitu abam kie terbuka hati untuk melabur di dalam PMB Investment yang merupakan anak syarikat MARA setelah diberitahu oleh bekas rakan sekelas, Bob, bahawa unit trust yang berprestasi tinggi sekarang ialah dana2 yg dijual oleh PMB. Abam Kie tahu tentang kewujudan PMB cuma tak tahu dengan siapa dan bagaimana nak melabur kerana PMB ni x la popular sangat seperti Public Mutual dan CWA.

Rupa2nya saham2 amanah PMB menduduki carta teratas unit amanah patuh syariah di negara kita! Kalau tak percaya boleh tengok bukti di atas. Untuk tempoh pelaburan 3 dan 5 tahun kebelakangan ini memang la PMB Shariah Aggressive dan PMB Shariah Growth menduduki tangga pertama dan ketiga!

Sekarang abam kie nak ceritakan tentang asal-usul PMB Investment ini. PMB Investment adalah Syarikat Pelaburan Pengurusan Pelaburan Islam (IFMC). PMB Investment adalah syarikat kumpulan PELABURAN MARA. PMB Investment berstatus syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dengan sejarah dan pengalaman perkhidmatan sejak 1967.

Jenis pelaburan yang ditawarkan ialah dana unit amanah Islam (Islamic unit trust funds). Terdapat 14 dana Islam untuk dipilih. Pulangan adalah dalam bentuk untung modal (capital gain) + dividen.

Kaedah pelaburan boleh dilakukan secara tunai, auto debit bulanan melalui akaun bank dan pengeluaran dari akaun 1 KWSP. Pelaburan minima yang disyorkan oleh perunding ialah RM100. Manakala pelaburan tambahan boleh dibuat menggunakan Maybank2U atau CIMBClicks dengan jumlah minima RM50. Pelaburan maksima ialah tiada had. Nak melabur RM2.6 bil pun boleh! Penebusan (pengeluaran) boleh dibuat bila-bila masa (dengan notis 5 hari)

Pelaburan di dalam PMB Investment dibuka kepada individu atau syarikat. Ia terbuka kepada warganegara mahupun bukan warganegara Malaysia



Jika kawan2 berminat nak melabur di dalam PMB Investment atau Amanah Saham MARA bolehlah menghubungi perunding pelaburan dan kewangan profesional abam kie seperti yg tertera dalam kad perniagaan di atas tu. Mohd Nurfirwan ni orang Pasir Mas, Kelantan. HP dia ialah 013-2752316. Bagi mereka yang berada di Kuala Lumpur/Selangor boleh PM En. Ahmad Sanusi di 60192348786. Digalakkan berkomunikasi menggunakan WhatsApp.

Selamat menyimpan di dalam unit amanah PMB!Sekian. Terima kasih.

Untuk maklumat lanjut mengenai pelaburan unit amanah Islam, sila layari laman web:

► www.unit-amanah-islam.blogspot.my
► www.islamic-invest-malaysia.com
► www.pmbinvest.com.my

Wednesday, 17 January 2018

Mudahnya menjual barang di mudah.my

Wednesday, January 17, 2018 14

Assalamualaikum. Kawan2 pernah kan menjual barang2 di mudah.my? Abam Kie merupakan seorang penjual tegar di mudah.my. Sekiranya ada barang2 di rumah yang sudah tidak mahu dipakai namun masih dalam keadaan baik, abam kie tidak akan teragak-agak untuk menjualkannya. Antara barang2 yang pernah abam kie jual di mudah.my ialah telefon bimbit,baby car seat, kemeja batik, modem wifi, sofa, katil dan almari pakaian. Pendekata, asalkan barang tu OK, terus abam kie pos iklan di apps mudah. 

Mudah.my memang membantu abam kie untuk mengosongkan bilik stor daripada barang2 yg hanya menyempitkan rumah. Takkan nak buang saja almari itu begitu sahaja. Kalau jual di mudah dan terjual maka dapatlah sedikit duit poket. Memang tak untung pun jual barang2 terpakai ni. Cuma dapatlah 'clear' ruang di rumah.

Tip daripada abam kie ialah cuba letakkan harga yg tinggi sedikit daripada harga yang kita nak jual kerana biasanya bakal pembeli akan minta diskaun lagi biar pun harga yang abam kie bagi tu dah murah sakan. Jadi kalau almari di atas tu abam kie nak jual dengan harga RM250 maka abam kie letakkan harga RM300 di dalam iklan. Buat pengetahuan kawan2, almari kayu di atas tu dibeli di Courts Mammoth Kota Bharu pada Jun 2007. Harganya abam kie x ingat dah. Pembeli dari Pasir Mas tu beli almari tersebut pada akhir Dis 2017. 

Jadi kawan2, jom jual barang2 terpakai di mudah.my! Selain daripada membersihkan rumah drp brg2 terpakai, kita juga dapat pendapatan sampingan. Give it a try!

Monday, 15 January 2018

Bila Hati Seorang Guru Mula Terluka

Monday, January 15, 2018 14

Untuk ibu bapa di luar sana...

Bila hati seorang guru mula terluka 
ketahuilah bahawa 
pintu berkat dan rahmat untuk anak-anakmu mulai hilang 
Maka.....
kau renung akan apa jadi 
pd anakmu 5 tahun lagi.

Bila hati seorang guru mula terluka
Akan lahirlah generasi terbiar
Dibiarkan ibu bapa
Dibiarkan guru-gurunya
Dibiarkan masyarakatnya

Bila hati seorang guru mula terluka
Bait2 bicara kan hilang hikmahnya
Rajuk yang kecil menjadi barah
Melatari seluruh sistem taadib
Tarbiyah kan layu
Nilai kan runtuh dimamah masa

Bila hati seorang guru mula terluka
Masyarakat sedang sakit
Harapan tinggal harapan
Impian berkecai dek keegoan dan keras kepala
Ada pesalah ada pengalah
Yang hak dibatilkan, yang batil dihakkan

Bila hati seorang guru mula terluka
Lukanya dalam
Parutnya kekal berlekatan
Ibarat sang ibu yang kecewa
Sayang masih ada
Namun luka yang tidak berdarah
Adalah sesakit-sakit bahasa

Bila hati seorang guru mula terluka
Awan menjadi merah
Penghuni langit kan turut berduka
Kerana guru sejati adalah pewaris para nabi

Nukilan Ustazah Aizah
18 Disember 2017

#juzsharesbgseorgguru

Saturday, 13 January 2018

Mek Zumbie 2k18 Giveaway

Saturday, January 13, 2018 12
Assalamualaikum. Semasa berjalan2 ke blog Sis Hawa, blog designer yg terkenal tu, abam kie tertengok entri terkini beliau tentang giveaway Mek Zumbie ni. Kerana syarat2nya mudah aje jadi abam kie teruja nak join. Manalah tahu dapat hadiah impian nanti.

Mek Zumbie kata boleh pilih hadiah jika menang. Best la gitu. Jadi abam kie ingin nak pilih Diary Classic : DC005 (New). Terasa curious nak tahu apa ada dalam tu. Tengok cover tu pun macam diari zaman cerita Studio Jalan Ampas aje. Aamiin.  Semoga dapat diari klasik ini nanti. In Shaa Allah...

Jadi abam kie menyeru kawan2 agar turut menyertai GA ini. The more the merrier, right? Kalau nak join klik je banner kat atas tu. Terima kasih.

Friday, 12 January 2018

Azam guru tahun 2018

Friday, January 12, 2018 14

Dengan adanya kes cg azizan pada hujung tahun 2017 ini, secara peribadi saya fikir ianya amat  tepat pd masanya. Kerana sebelum mula sessi  persekolahan tahun 2018, cikgu2 sudah boleh mencorak cara kerja dan cara mengajar bagi tahun 2018 dan tahun2 seterusnya.

Bagi saya, bila tersebar kes Cikgu Azizan dan sebelum ini seorang cikgu bernama Azizul, ini menguatkan lagi alasan utk saya dan mungkin juga guru2 lain perlu mengubah cara kita bekerja......

Mulai tahun 2018, saya dengan ini.....

.....nak mengajar dengan selamat....

Kalau murid datang ke sekolah nak belajar saya ajar......

Kalau murid tsk mau blajar sy tak marah.....

Sebab marah adalah satu bentuk penderaan emosi katanya.....

Kalau murid buat kerja sekolah atau kerja rumah saya semak dan tanda serta betulkan.....

Mana2 murid yg tak bawa buku atau tak buat kerja yang diarahkan..... sy tak marah apatah lagi nak denda ataupun nak merotan....

Malah sy tak akan paksa pelajar bawa buku. Kalau mereka bawa  buku yg dikehendaki, saya akan hargai....
Sebaliknya kalau mereka tak bawa buku, saya biarkan.... tak boleh ditegur atau dimarah kerana itu satu bentuk penderaan emosi pelajar.... nanti akan menyebabkan mereka tak mau/minat datang ke sekolah..... saya juga yang akan disalahkan......

Kalau pelajar berbual atau tidur di dalam kelas semasa saya mengajar pun..... saya biarkan sambil memperlahankan suara saya supaya kondisi mereka tidak terganggu. Kerana apa jua bentuk teguran terhadap kondisi pelajar merupakan satu elemen  gangguan emosi juga..... 

kalau ada sentuhaan "body contact" dikira penderaan fizikal atau kes cabul pula.....

Murid datang sekolah dgn sopan..... sy ajar dgn sopan dan dengan hati yg  tulus......

Tp kalau murid dtg dgn kurang ajar, sy diamkan diri walaupun dalam hati sy berkecil....

Ingat.... kalau sikap biadab pelajar dihadapi dengan tegas, guru dianggap melampau atau kurang ajar. Biadab pelajar ada akta yg melindungi mereka. Tapi ketegasan guru boleh diheret ke kandang mahkamah..... ingat tu!

Daripada saya yang kena saman..... lebih baik saya fikirkan soal makan minum anak2 saya....

Daripada masuk penjara.... lebih baik saya ambil jalan selamat.

Jadi... biarlah...

Yang penting saya dan keluarga saya selamat walaupun saya sedar bahawa restu ilmu itu ada pd guru... Pelajar tak perlukan semua tu sbb mereka ada undang2 yg sentiasa membela dan melindungi mereka..... lagi pun, apa sangat yg ada pada restu guru kerana sebelum exam sekolah akan adakan Majlis Restu Ilmu utk semua pelajar supaya motivasi mereka meningkat..... tak ada plk dibuat majlis restu guru bagi mengubat hati guru yang terluka diguris pelajar!

Cukup bulan saya dpt gaji, wlpn org kata makan gaji buta. Xpe lah. janji sy x masuk penjara. Sbb anak2 saya dan mereka semua nak kena makan kan...

Okay lah itu azam 2018..... Org KPM JPN dan pentadbir SEK jgn dok push sgt guru2 suruh buat kerja itu dan ini ya.... sbb nanti makan diri......

copy & paste & edit je ni