Friday, 17 November 2017

Destinasi Unik Di Pulau Pinang

Friday, November 17, 2017 8
Assalamualaikum. Pada akhir tahun 2016 abam kie dan keluarga melawat Pulau Pinang buat kali pertama. Namun lawatan singkat itu cuma membawa kami ke dua tempat popular dan wajib pergi iaitu Pesta Pulau Pinang dan Bukit Bendera. Terasa macam tak lengkap saja jika tidak dibuat lawatan kali kedua. Lalu pada cuti Deepavali yang lalu kami berkunjung ke sana lagi dengan kali ini lawatan kami bertemakan Travel Penang. Kiranya kali ini kami mahu betul-betul meneroka destinasi-destinasi unik yang jarang dilawati oleh pelancong tempatan dan luar negara. Kalau orang putih kata ‘The Hidden Gems of Penang’ gitu! Jadi kalau mahu tahu tempat-tempat menarik yang Abam Kie kunjungi pada bulan lepas, jom la semak Travel Penang yang menarik ini!


Sesampainya kami di Pulau Mutiara pada pagi 16 Oktober 2017 lalu, kami terus menuju ke Countryside Stables Penang yang terletak di Jalan Sungai Burung, Balik Pulau. Oleh kerana kami sekeluarga ingin sangat melihat dan menunggang kuda, maka kandang kuda ini adalah salah satu tempat menarik di Pulau Pinang yang mesti kami lawati. Di sini Abam Kie dan keluarga berpeluang melihat pelbagai spesis kuda dari pelbagai negara sama ada kuda kecil yang comel atau yang besar untuk berlumba.


Pada petangnya kami berkunjung ke Saanen Dairy Goat Farm. Teringat semasa zaman kanak-kanak dan remaja dahulu abam kie sekeluarga ada memelihara kambing kampung. Jadi bila dating ke ladang kambing ini dapat mengimbau kenangan pada zaman itu. Ladang Kambing Susu Saanen ini terletak di kawasan yang memiliki landskap cantik dan menempatkan sebuah ladang ternak kambing biri-biri. Satu tempat menarik di Penang yang ideal untuk anak-anak lebih mendekati dan belajar tentang haiwan ini selain mereka juga boleh merasai pengalaman memberi makan dan rumput kepada kambing-kambing di sana. Terdapat juga tempat untuk membeli susu kambing segar dan ais krim perisa susu kambing. Abam Kie memang peminat susu kambing jadi banyak la susu dana ais krim yang dibeli pada pagi itu.


Pada malam itu kami sekeluarga sempat menunaikan solat jamak Maghrib dan Isyak di Masjid Terapung Tanjung Bungah. Kami sampai di sini ketika air laut sedang pasang yang mana keadaan ini adalah waktu terbaik untuk melihat masjid ini dalam keadaan terapung! Ketika waktu senja pemandangan masjid ini dilimpahi cahaya mentari jingga yang pasti memberikan panorama yang cantik untuk mengambil foto-foto kenangan.


Pada hari kedua, pengembaraan kami diteruskan ke Taman Negara Pulau Pinang yang terletak di Teluk Bahang. Taman Negara ini sesuai sebagai singgahan percutian kepada kami yang sukakan aktiviti seperti jungle trekking, berkhemah, berenang dan melihat flora dan fauna di dalam hutan. Di sini juga terdapat titian kanopi (canopy walkway) dan yang paling menarik ialah di Tasik Meromiktik iaitu kawasan pertemuan air tasik yang tawar dan air laut yang masin. Di kawasan ini juga terdapat empangan air yang sangat tinggi dan mempunyai pemandangan yang menakjubkan. Kalau datang ke sini jangan lupa ambil gambar banyak-banyak, tau?


Destinasi seterusnya ialah Tropical Spice Garden di Jalan Teluk Bahang. Apakah yang istimewa tentang tempat ini? Ia ialah sebuah kebun dengan tumbuhan eksotik tropika yang berada dalam keluasan 8 ekar dan lebih 500 spesis ditanam. Di kebun ini abam kie boleh mengenali tumbuhan herba seperti kacip fatimah dan tongkat ali dan melawat taman ini yang agak besar. Macam-macam ada kat sini seperti pokok serai kayu, daun kaduk dan serai wangi. Ada juga ruangan memasak dan juga kedai untuk membeli herba yang boleh dijadikan penawar untuk merawat penyakit dan penjagaan diri. Herba berkenaan boleh juga dibuat sebagai cenderahati kepada kawan-kawan abam kie di Kelantan tu. Kepada anak tani macam abam kie ni memang sudah biasa bergelumang dengan tanah dan lumpur sejak kecil lagi. Jadi bila datang ke sini dapatlah menjumpai pokok-pokok dan buah-buahan hutan yang sudah hampir pupus kat kampung tu. 


Tidak jauh dari kawasan peranginan Batu Feringgi terdapat sebuah taman tema darat yang mencabar dan lokasi tepatnya ialah di Teluk Bahang. Pada petang tu abam kie dan keluarga mengunjungi taman tema tersebut yang diberi nama Escape Theme Park Penang. Jika kawan-kawan gayat kepada ketinggian, apa kata dating ke sini untuk melatih diri membuang perasaan gayat tersebut? Taman tema ini sesuai untuk mereka yang suka kepada cabaran dan memanjat di tempat tinggi. Antara aktiviti yang ada di sini ialah permainan gelonsor tayar, flying fox, meniti titian tinggi dan sebagainya. Abam Kie cuma sempat mencuba musang terbang (flying fox) dan meniti titian tinggi sahaja pada petang tu. 


Pada hari ketiga kami ke Tropical Fruit Farm di Jalan Teluk Bahang. Ia adalah sebuah ladang buah yang menempatkan pelbagai jenis pokok buah tropika seperti nanas, betik, pisang dan durian. Waktu terbaik untuk datang ketika musim buah dan kebetulan masa abam kie dating tu musim buah masih lagi ada biarpun sudah hampir  ke penghujungnya. Abam Kie dan keluarga boleh menikmati buah-buahan segar yang dipetik terus dari ladang. Pakej lawatan kebun buah ini disediakan oleh pemilik dengan harga berpatutan termasuk dengan pakej merasai buah dan jus-jus buahan segar. Bayar dulu lepas tu petik la apa yang nak dimakan.


Abam Kie memang suka makan jeruk dan Jeruk Madu Pak Ali adalah jenama yang pasti abam beli dan makan. Biasanya kena pesan dengan kawan-kawan yang ke Pulau Pinang. Tetapi pada kali ini abam kie boleh beli banyak-banyak di Kedai Jeruk Madu Pak Ali. Selain jeruk, abam kie juga membeli sos char kuey teaw, sos pencicah buah, halwa buah pala, cincalok, gula-gula perisa buah dan macam-macam lagi. Yang best tu kat sini pun ada jual cenderahati seperti rantai kunci, baju T, magnet peti sejuk dan sebagainya. Borong aje lah!


Selepas selesai membeli-belah di Kedai Jeruk Madu Pak Ali, kami sekeluarga berkunjung ke Penang Time Tunnel (Terowong Masa Pulau Pinang) yang terletak di Jalan Green Hall. Sudah tentu ia satu destinasi menarik untuk abam kie dan keluarga  untuk lebih mengenali sejarah Pulau Pinang dalam pendekatan yang berbeza daripada biasa. Iyalah kan, asyik google dan baca dalam media bercetak sudah tentu pengalaman tu tak sama dengan mengalaminya sendiri. Terowong Masa Pulau Pinang ini boleh dibahagikan kepada dua zon lawatan utama di mana zon pertama merupakan kawasan yang menceritakan perjalanan kemajuan Penang dari era penjajahan sehinggalah ke sekarang. Zon kedua pula merupakan kawasan yang lebih kepada tarikan santai untuk bergambar di mana terdapat beberapa lukisan mural 3D yang tidak kurang menariknya. Kira berbaloi gak dengan tiket masuk yang mahal tu. Puas hati tul!


Jadual lawatan Abam Kie sekeluarga ke Pulau Mutiara diakhiri dengan Pasar Malam Batu Feringgi yang menjual pelbagai barangan cenderahati seperti rantai kunci, pakaian, kraftangan, makanan dan sebagainya. Lokasi pasar malam ini ialah di Batu Feringgi dan tidak jauh dari Pantai Tanjung Bungah. Sebenarnya kami x beli barang pun sebab dah shopping sakan semalam. Cukuplah kami beli makanan di gerai-gerai yang menjual pelbagai makanan tempatan seperti char kuey tiaw, passembor dan cendol. Nak makan nasi kandar pun terasa macam berat sangat. Sesungguhnya Pasar Malam Batu Feringgi ialah tempat menarik dan sesuai untuk membeli cenderahati buat keluarga dan kawan-kawan sambil-sambil makan malam di sini.

Pada hari keempat ni kami bertolak balik ke Kelantan usai sarapan pagi di rumah sepupu isteri abam kie yang tinggal di Relau. Jadi kawan-kawan yang dihormati sekalian, jom tengok senarai tempat-tempat menarik dan unik tetapi masih tersembunyi dari pengetahuan ramai di portal pelancongan yang paling popular di Malaysia iaitu https://www.traveloka.com/en-my/infographic/malaysia/unseen-malaysia 

Wednesday, 15 November 2017

Selamat Hari Isteri Sedunia

Wednesday, November 15, 2017 11

Seorang suami menyesal kerana menceraikan isterinya... Lalu dia menelefon isterinya...

Suami : Syg... Maafkan abg, abg nak rujuk semula...

Isteri : Di sebelah abg ada cawan??''

Suami : Haa?? Cawan?? Xde... Kenapa??

Isteri : Kalau begitu pergi dapur ambil cawan sekarang...

Suami : Ok dah... Nak buat apa dengan cawan nie???...

Isteri : Lemparkanlah cawan tu ke lantai...

Suami : Abg dah lempar... Kenapa??

Isteri : Sekarang kembalikan cawan itu seperti sedia kala... Tidak mungkin bolehkan... Begitu juga hati ini...

Suami : Uikk cawannya x pecah laa syg... Cawan plastik...

Isteri : Eeeee...nyampah. Lepas maghrib datang ambik kat rumah mak...

😛😝😜😆😅😄😃😂

"SELAMAT  HARI ISTERI" ✌

👸Kerana isteri, rezekimu bertambah.
👸Kerana isteri, maka lahirlah zuriatmu.
👸Kerana isteri, makan, pakaianmu terjaga.
👸Kerana isteri, tenang hatimu.
👸Kerana isteri, lembut pandangan matamu.
👸Kerana isteri adalah satu2nya manusia yang boleh melihat cacat-celamu yang tersembunyi dari pandangan matamu dan masih menerimamu seadanya.
👸Janganlah sakiti hati mereka, ingatlah setiap pengorbanan mereka, 
👸Walaupun kecil di matamu, tapi besar bagi dirinya.
👸Setiap peluh yang menitik, kerana bekerja untuk keluarganya, 
👸Setiap airmata yang menitis untuk anak-anak dan suaminya adalah salah satu tanda, 
👸Dia isteri yang terbaik buat anda wahai yang bergelar suami.
👸Renungan sepintas lalu. Mengapa WANITA sering menangis?

👸Jawab Allah :
Kerana WANITA itu unik.

👸Aku ciptakan ia sebagai makhluk istimewa.
👸AKU kuatkan bahunya utk menjaga anak2nya,
👸AKU lembutkan hatinya utk memberi rasa aman,
👸AKU kuatkan rahimnya utk menyimpan benih manusia,
👸AKU teguhkan peribadinya utk terus berjuang saat yg lain menyerah,
👸AKU beri dia naluri utk tetap menyayangi, walau dikhianati oleh pasangannya.
👸Walau disakiti oleh orang yg disayangi, WANITA makhluk kuat.
👸Tapi jika suatu saat dia menangis, itu kerana AKU beri air mata utk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru.

🍁WANITA sangatlah istimewa

Monday, 13 November 2017

Senarai Peserta SPM Fever Giveaway

Monday, November 13, 2017 20
SILA KLIK BANNER JIKA NAK SERTAI GIVEAWAY INI.

Pada hari pertama peperiksaan SPM 2017 abam kie dan rakan-rakan penaja telah melancarkan SPM Fever Giveaway. Ada 13 orang blogger yang sudi menaja GA ini dengan hadiah2 yang menarik dan bernilai. Semuanya ada 25 hadiah yang bakal dimenangi. Kalau kawan2 x nak join memang rugi la. Mungkin syarat2 tu rumit sikit sebab kena follow dan like itu ini, tapi prosedur ini boleh dilakukan secara berperingkat. X perlu buat sekali harung jika x mampu.

Lepas tu bakal peserta dikendaki menulis memori semasa menduduki peperiksaan SPM dalam tidak melebihi 100 patah perkataan. Nukilan ini bakal dinilai oleh abam kie bagi memilih pemenang bertuah. Jadi siapa yg pandai menarik hati abam dengan memori yang tidak dapat dilupakan semasa SPM bakal memenangi hadiah utama. Kali ini x guna random.org dah. Nak kasi adil kepada semua peserta jadi pemenang ditentukan secara merit. Macam Gegarvaganza tu la... 100% markah juri. X main la macam Akademi Fantasia tu. Kalau kacak dan comel terus boleh banyak undi biarpun nyanyian tu ke Lautan Pasifik!

Baiklah, tanpa membuang masa abam kie senaraikan peserta-peserta SPM Fever Giveaway yang akan dikemaskini dari masa ke semasa. Enjoy!

1. http://salatulzarida.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
2. http://farhannajafri.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
3. http://norminieza.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
4. http://messarah.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
5. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
6. http://cikash.blogspot.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
7. http://shafyqahazahar.blogspot.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
8. http://www.vitaminwawa.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
9. http://robiahtul.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
10. http://akukaudansesuatu.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html

11. http://hanahhuzairi.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
12. http://anumabdullah93.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
13. https://galaksiviral.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
14. http://www.azhafizah.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
15. http://www.huhahuhajerr.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
16. http://madey09.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
17. http://deariescouple.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
18. http://jombercontest.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
19. http://raizahalisah.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
20. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html

21. http://www.kisahsidairy.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
22. http://ajussix.blogspot.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
22. http://www.maisarahsidi.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
23. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
24. http://colouroflifek.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
25. http://ape-kinah.blogspot.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
26. http://chanchueshahida.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
27. http://kasihkuamani.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html
28. http://www.mariafirdz.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html
29. http://hiphiphorray15.blogspot.my/2017/11/spm-fever-giveaway.html

MUNGKIN ANDA!

Saturday, 11 November 2017

Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com

Saturday, November 11, 2017 7



Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com bermula dari saat ini, 12.00 tengahari 9 November 2017 sehingga 11.59 malam 16 November 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. 13 pemenang bertuah dicari. Hadiah berupa ole-ole fridge magnet dan keychain di SINI.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.comAdd To Circle Google+ Mia LianaLike Fanpage Mialiana.com dan Follow Instagram @mialiana (jika ada)
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
  5. Segmen akan tamat pada 11.59 malam 16 November 2017.

Pemenang akan dipilih melalui cabutan bertuah manual dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 November 2017.

** support Mia ya.....

Friday, 10 November 2017

Menutup akaun Amanah Saham Wawasan 2020

Friday, November 10, 2017 12

Assalamualaikum. Abam Kie memang mula melabur dengan ASW2020 sejak 10 tahun yang lalu. Masa tu ada duit raya anak2 jadi abam kie pi la buka akaun ASW2020 di Maybank. Sebelum tu memang abam kie sudah memiliki akaun ASB yang dibuka semasa Minggu Haluansiswa di Universiti Malaya pada 1991 dulu. Baguslah kita melabur ni sebab boleh buat bekalan pada hari tua nanti atau pada waktu kecemasan. Satu lagi kebaikan menyimpan di ASB dan ASW ni susah sikit nak keluarkan duit sebab kena berurusan di kaunter. Lainlah kalau menyimpan di Tabung Haji, boleh gi cucuk di bank2 spt Maybank, Bank Islam dan Bank Rakyat. 

OK, berbalik kepada proses menutup akaun ASW ni. Abam Kie pi tutup akaun ASW ni di cawangan ASNB di Pasir Puteh, Kelantan. Abam Kie ambik kesempatan cuti Deepavali tempohari untuk menyelesaikan urusan ini. Tak nak pi KB sebab pasti ramai orang dan jauh pula perjalanannya. Masa abam kie nak tutup akaun tu, kerani ASNB siap kata akaun ASW ni tak boleh ditutup terus melainkan jika abam kie nak menukar kerakyatan atau berhijrah ke luar negara pada masa yang panjang. Huh! Ngeri gak dengar. Walaupun Malaysia ni ada GST dan x sekaya Brunei tapi Malaysia tetap di hatiku. X ada yang lain! 


Jadi kerani tu mencadangkan agar abam kie mengosongkan akaun tu aje. Maksudnya abam kie boleh mengeluarkan segala duit yang ada namun akaun itu masih aktif cuma x ada duit je dalam tu. Abam Kie kena isi borang untuk proses ni. Leceh tul sebab kena isi 4 keping borang termasuk 3 untuk anak2 tu. Dalam 10 minit mengadap kerani tu akhirnya dapat la sedikit duit. Selepas keluar dari pejabat ASNB tu abam kie dan anak2 terus gi shopping di Pasaraya Pantai Timur di sebelahnya. Habis je shopping anak2 pula teringin nak makan di McDonald. Jadi abam kie terus memandu ke McDee Kok Lanas yang terletak kira2 30 km dari situ. 


Akhir kata abam kie menyeru kawan2 membuat pelaburan sebagai sumber kewangan bila dah tua nanti. Terima kasih.

Wednesday, 8 November 2017

Berakhir sudah kertas Bahasa Inggeris SPM 2017

Wednesday, November 08, 2017 28

Assalamualaikum. Setelah berhempas-pulas mendidik murid2ku untuk menduduki SPM pada tahun ini maka tarikh yang dinantikan sudah tiba. Tanggal 7 November 2017 mereka menduduki kertas Bahasa Inggeris 1119 pada sebelah pagi. Pada tahun ini aku mengajar 3 kelas tingkatan 5 dan 2 kelas tingkatan 4. Keseluruhannya 33 masa yang setiap satu tempohnya 30 minit. Penat kan jadi cikgu?

Pada setiap minggu aku kena mengajar mereka sebanyak 6 ke 7 masa. Pada sebelah petang dan malam serta hujung minggu ada tusyen (kelas tambahan). Untuk kelas tusyen ni aku dibayar sedikit elaun oleh PIBG. Dapatlah cover minyak kereta. Alhamdulillah. Semakin hampir dengan SPM makin banyak aktiviti akademik yang diadakan seperti kem akademik, seminar teknik menjawab, kelas tusyen tajaan pihak luar dan sebagainya. Yang tension tu bila murid2 kena tidur di sekolah untuk kem akademik hujung bulan selama 3 hari 2 malam. Cikgu2 pun kena tidur di sekolah!


Selepas peperiksaan percubaan SPM, aku memberikan soalan latihtubi berdasarkan soalan2 percubaan dari negeri2 lain bagi membiasakan murid2ku dengan contoh soalan mirip SPM. Dalam kekangan masa yang singkat sempat juga dihabiskan soalan dari 5 negeri. Murid2ku ni rajin buat esei. Kesian kepada cikgu mereka nak semak satu-satu. Tapi 2 hari sebelum kertas BI semua karangan berjaya aku pulangkan kepada mereka.

Nampaknya soalan2 BI tahun ni boleh tahan la. Tak terlalu susah dan tak terlampau senang. Jadi semua calon yang berusaha ada peluang untuk lulus dan 'score'. Aku dah berjanji nak beri sedikit duit kepada mereka yang dapat A untuk kelas pandai, C untuk kelas sederhana dan E untuk kelas lemah. Bagi mereka semangat sikit kpd mereka.


Akhir kata murid2 datang dan pergi di sekolahku tapi aku aje yang menjadi penunggu di sini sejak 2004. Setiap masa bila aku keluar pekan pasti terjumpa dengan bekas2 pelajarku dahulu. Alhamdulillah, ramai yang menjadi 'orang' biarpun ada segelintir yang menjadi sampah masyarakat. 

Monday, 6 November 2017

SPM Fever Giveaway

Monday, November 06, 2017 49

Assalamualaikum kepada semua rakan blogger. Bersempena dengan Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang bermula pada hari ini, 6 Nov 2017, Abam Kie dan penaja2 yang baik hati dengan secara rasminya melancarkan SPM Fever Giveaway. Jom sertai GA yang hebat ini kerana kami sudah menyediakan pelbagai hadiah menarik dan barangan eksklusif untuk dimenangi. Kalau tak join memang rugilah. Berikut ialah hadiah-hadiah yang ditawarkan:

Hadiah Pertama: Full Edit Blog X 1 pemenang
Hadiah Kedua: RM30 X 1 pemenang
Hadiah Ketiga: Instant Shawl X 2 pemenang
Hadiah Keempat: Preloved Novel X 3 pemenang
Hadiah Kelima: Buku Agama X 1 pemenang
Hadiah Keenam: Buku Cerita dan Year Planner X 1 pemenang
Hadiah Ketujuh: RM20 X 3 pemenang
Hadiah Kelapan: RM10 X 5 pemenang
Hadiah Kesembilan: Topup RM10 X 8 pemenang

Kesemuanya 25 orang pemenang bakal kami cari!

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow blog penganjur dan penaja-penaja berikut:

* Abam Kie * Henrietta Jose * Aira * Najah Mustapa * Mamapipie * JMBelog * Shalimar Yusof * Lea Azleeya * Sheila Adziz * Shikin Razali * Kak Yong * Pokucu * Nona Sani *

2. Follow instagram berikut: (Bagi peserta yang ada akaun IG sahaja)

* Hernee Nazir * Najah Mustapa * JMBelog * Shalimar Yusof * Lea Azleeya * Sheila Adziz * Kak Yong * Pokucu * Nona Sani *

3. Like Facebook berikut:

* Abam Kie * Hernee Nazir * Aira * JMBelog * Shalimar Yusof * Shikin Razali * Kak Yong * Pokucu *

4. Follow Google Plus berikut:

* Abam Kie * Hernee Nazir * Aira * Sheila Adziz * Shikin Razali *

5. Letakkan URL Blog Mamapipie di dalam blog list anda.

6. Buat entri bertajuk 'SPM Fever Giveaway'.

7. Salin dan tampal kod HTML di bawah:

 

8. Dengan tidak melebihi 100 patah perkataan, tuliskan satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan semasa menduduki SPM dahulu. Contohnya, terlewat bangun, terlupa membawa MyKad, terpaksa ambik periksa di dalam wad, terkantoi dengan pengawas SPM dan sebagainya. Perenggan ini hendaklah ditaip di dalam entri anda dengan menggunakan huruf italic. Pemenang-pemenang akan dipilih berdasarkan coretan pengalaman yang paling menarik dan asli (authentic).

9. Terbitkan

10. Tinggalkan pautan entri giveaway anda di ruangan komen entri di SINI sahaja.

11. Siap!

Pastikan anda mematuhi segala syarat yang dinyatakan. Boleh follow blog2 di atas tu sikit2. Lama2 habis la. Honesty is the best policy. Kerjasama rakan2 blogger amat diperlukan dan Abam Kie akhiri dengan ucapan jutaan terima kasih kerana sudi menyertai GA ini.

Jom klik di SINI jika nak join SPM Fever Giveaway.
Peraduan berlangsung sehingga 11.59 malam, 30 November 2017.

SEKIAN. TERIMA KASIH.