Monday, 25 September 2017

Guru di Malaysia yang tidak ikhlas mendidik murid

Monday, September 25, 2017 13

Ramai Cikgu Sebenarnya Tak Serius Jadi Cikgu? Cikgu Nor Luahkan Isi Hati Beliau........

Aku bahasakan diri aku Nor sajalah ye?

Umur aku 29, mengajar di salah sebuah sekolah rendah di negeri Selangor. Sebelum korang gelakkan aku atau tuduh aku sebagai salah seorang manusia yang pilih jadi guru sebab tak dapat kerja lain, first of all, peduli apa aku dengan tuduhan macam tu. Macam lah semua orang yang belajar benda tu buat benda yang dia belajar. Tak ada pula kau bising bila orang lain macam tu. Bila cikgu, laju aje kena kutuk.

Aku tengok ramai netizen beberapa hari ni kutuk cikgu macam-macam sebab ada satu isu viral soalan matematik budak. Komen yang aku baca banyak kutuk cikgu dalam bermacam hal lah. Aku setuju. Aku dah 5 tahun berkhidmat ni pun kadang-kadang rasa macam orang gila tengok kerenah cikgu-cikgu ni. Aku tengok admin iluminasi.com selalu tulis guna angka 5 dan aku pun dah 5 tahun jadi cikgu ni, ni aku garapkan sikit 5 bukti cikgu-cikgu ni memang patut kena kritik dan kutukan dari masyarakat. Admin tolong edit ya mana yang over? Tolong rahsiakan nama penuh aku.

1. Cikgu veteran takut betul nak ambik benda baru

Aduh. Ni salah satu benda yang susah betul nak kata tak berlaku. Bila aku borak dengan kawan-kawan satu batch yang posting, ramai yang kata benda yang sama. Cikgu lama seperti tepu, macam konkrit. Tak mahu terima pembaharuan langsung. Nak juga kekal teknik P & P (pembelajaran dan pengajaran) zaman dia belajar dekat Maktab. ABM masih pakai manila kad. Nak kekalkan "teacher talks, student listen."

2. Cikgu-cikgu berlakon buta ICT

Aku kesian betul dengan seorang cikgu ni kat sekolah aku. Cikgu lelaki. Dia dulu jurusan IT kemudian jadi cikgu. Dah berumur la, 30 lebih. Bila ada masalah berkaitan komputer, dia kena. Bukannya masalah makmal komputer tu, itu nasib baik technician ada, ni masalah komputer sendiri. Laptop hang, komputer lembap nak buang apps dari telefon, memory telefon penuh pun semua cari dia. Sekarang ni zaman teknologi. Masalah-masalah macam tu boleh aje buka internet tengok solution takpun gi antar kedai. Semua nak perkhidmatan free je cikgu-cikgu ni. Kesian aku tengok dia melayan cikgu-cikgu ni. Pakai tau, menjaganya tak nak pulak.

3. Selalu mengeluh bila kena buat benda melibatkan anak murid

Aku selalu marah bila rakan sekerja aku merungut-rungut kalau dia kena hantar pelajar ke acara pelajar macam sukan atau pertandingan. Bukannya selalu, sekali-sekala. Dia punya merungut tu macam dunia dah nak kiamat. Nak buat macam mana lagi, kita tiap-tiap orang cikgu ada kena assign dengan aktiviti ko-korikulum. Buat untuk budak-budak apa salahnya? Kalau budak menang, dia pulak yang melebih-lebih nak kata dia yang latih budak-budak tu.

4. Tak terbuka menerima bantuan kerajaan pada cikgu

Kami ada dapat telefon dengan tablet. Tak pakai pun. Kutuk pun ada. Benda elok, benda percuma, boleh pulak dikutuknya dikata baik tak payah bagi. Logik ke pemikiran macam tu boleh jadi cikgu? Karang tak bagi marah pulak. Memang aku akui susah kami nak utilize benda tu terutamanya sebab kami sendiri memang dah ada telefon pintar masing-masing. Siap kata telefon murah buatan China yang terhad memori dan storage. Tiap-tiap bulan kami diberikan 2GB mobile internet secara percuma jadi daripada korang kutuk-kutuk benda tu tak ada faedah, apa kata gunakan kemudahan yang dah diberikan ke arah yang berfaedah? Benda tu ada dalam tangan kita la. Kita yang kawal.

5. Tak minat jadi cikgu tapi nak gaji cikgu

Tiap-tiap sekolah mesti ada 3-4 orang malaon macam ni. Dah la menyusahkan orang. Dia lagi sibuk pergi buat benda lain yang aku malas nak tanya apa dia buat sampai orang lain kena relief kelas dia. Ada seorang cikgu sekolah aku, rupanya dia rajin masuk kelas 2 minit bagi kerja kemudian dia keluar. Gi mana aku tak tau la.

Tiap-tiap hari buat macam tu sampai budak tak belajar apa. Dah kena tegur open-open masa mesyuarat pun dia buat tak peduli. Orang muda. Aku rasa dia ni datang sekolah pun sebab ada kontrak wajib kena berkhidmat, lepas habis lari la dia. Seronok makan gaji buta. Lepas tu nampak lagi banyak buang masa makeup kereta Myvi dia tu. Myvi aje pun. Makeup la macam mana pun bukan jadi Ferrari.

Macam tu lah kisah aku. Saja aku nak luahkan sementara tengah panas isu cikgu. Aku yang cikgu pun kutuk cikgu tapi niat aku tulis ni baik. Aku tak suka tengok kaliber cikgu sekolah dipermainkan oleh malaon-malaon ni yang banyak ambil kesempatan. Lagipun dulu profesion cikgu sangat berprestij, tak macam sekarang.

Sekarang bila aku kata aku kerja cikgu aje, orang pandang sinis kecuali mak bapak anak murid aku yang susah-susah. Diorang ni lah yang banyak buatkan aku rasa dihargai dan aku patut sabar layan pancaroba jadi guru.

Terima kasih pihak iluminasi.com sebab siarkan bebelan aku ni. Kepada sesiapa yang makan cili dia lah yang rasa pedasnya. Harapnya tulisan aku ni viral sampai ada yang kongsi dekat whatsapp sekolah aku. Biar diorang sendiri baca dalam grup whatsapp. Aku gelak-gelak aje lah sebab diorang bukan tau pun aku yang tulis.


NOTA ABAM KIE - Memang wujud segelintir guru2 yg bersikap dan berperangai seperti ini. Biasalahkan...dalam setandan pisang bukan semuanya masak dengan molek. Ada gak yg buruk. Macam ada seorang cikgu yang hampir pencen tu mengelak daripada mengajar kelas2 exam dan pegang jawatan sebab katanya bagilah kepada guru2 yg muda sikit. Tetapi ada gak cikgu2 sebelum pencen tu mengajar kelas form 5 sampai hari terakhir! Syabas...

Tu belum campur guru2 yg busy meniaga sampai menjejaskan tugas hakiki di sekolah. Lagi teruk ada yang bergiat aktif dalam politik sehingga mengabaikan murid2 di sekolah. Wallahualam.

Sumber: www.iluminasi.com (2017)

Saturday, 23 September 2017

COMEBACK GIVEAWAY

Saturday, September 23, 2017 11

Assalamualaikum. Pada minggu lepas kawan blogger senegeri, Mek telah tag abam kie untuk menyertai Comeback Giveaway anjuran Cik BelBel. Bagi tidak menghampakan harapan Mek yang tinggi menggunung itu, abam kie pun bersetuju untuk join GA ini. Lagipun hadiahnya boleh tahan hebat gak iaitu shawl. Boleh la bagi kat isteri atau anak-anak. Takkan la abam kie pulak nak pakai?

Selain daripada abe kie, Mek turut 'mengetag' sis hawa dan pokucu. Diharapkan mereka pun join GA ini. Bagus juga join GA sebab boleh menang hadiah dan tambah follower/rakan blogger.

Baiklah, abam kie ingin tag 3 orang rakan blogger untuk join GA ini iaitu Lin Azlina, Amy Syeera dan FAMF Tower.  Semoga rakan2 sudi menyertai GA ini, OK? Terima kasih.

All the best to me and other contestants! May I win the prize this time. In Shaa Allah.

Friday, 22 September 2017

Meraih simpati dengan pemeriksa kertas SPM

Friday, September 22, 2017 9

 

Assalamualaikum. Dah 10 tahun Abam Kie berhenti menjadi pemeriksa kertas Bahasa Inggeris SPM. Sempatlah juga berkhidmat selama 5 tahun sebelum menarik diri kerana faktor peribadi dan cuaca. Sebenarnya menjadi pemeriksa kertas ini ada banyak kelebihannya. Pertama sekali guru2 akan tahu teknik menjawab soalan yang betul dan tips ini dapat dikongsi dengan murid2 mereka. Kedua, guru2 juga akan mengetahi kaedah dan teknik yang betul untuk menyemak kertas subjek yg mereka ajari di sekolah. Sememangnya banyak kelebihan menjadi pemeriksa ni. 

Semasa menjadi pemeriksa kertas dahulu ada banyak pengalaman yang menarik. Antaranya, kami pemeriksa akan merasa tersangat gembira sekiranya menerima skrip jawapan yg tidak dijawab. Ini bermaksud kami dapat wang mudah atau 'easy money'. Bayaran akan dikira berdasarkan jumlah skrip calon yang hadir. Kadang-kala berharap juga dapat skrip dari sekolah yang lemah prestasi calon2nya. Hahahaha...

Tetapi untuk kertas Bahasa Inggeris ini, kami paling tak gemar bila mendapat skrip jawapan dari sekolah sederhana. Why? Kerana kebanyakan calon akan menjawab semua soalan dan karangan tetapi ada banyak kesalahan. Nak tak nak kena baca baris demi baris dan menanda semua kesalahan yang ada. Selepas tu barulah diberikan markah. Letih dan mengambil masa tul! Namun begitu kami akan rasa tenang bila mendapat kertas jawapan dari sek2 berprestasi tinggi spt SBP, MRSM dan sek kawalan kerana sedikit sahaja kesalahan yang dilakukan oleh calon2. We enjoyed reading their good compositions! 

Kadang-kala ada gak calon SPM yang merasuah pemeriksa ni seperti menyelitkan wang kertas dicelah2 kertas dengan harapan pemeriksa akan berasa simpati dan memberikan markah yg tinggi kepada mereka! Ada yang siap bagi no HP lagi! Mati hidup balik pun pemeriksa2 tak akan PM calon2 tu! Kepada yang tak mampu mereka akan menulis ayat2 seperti berikut:

Assalamualaikum kepada cikgu yang Muslim dan Salam Sejahtera kepada guru yang bukan Muslim. Tolonglah kasihan kepada saya kerana tak dapat jawab karangan BI ni. Tolonglah saya agar lulus kertas BI ini. Sekian. Terima kasih.

Namun demikian memeriksa kertas BI SPM memerlukan komitmen dan tanggungjawab yang besar daripada abam kie. Jadi kerana tidak sanggup menerima tekanan maka abam kie meletakkan jawatan. Ingat pada tahun terakhir tu terpaksa meredah air banjir untuk pergi bermesyuarat dan pulang ke rumah.Lagipun masa tu anak2 masih kecil jadi tumpuan selalu terganggu. Bagi tidak menyusahkan pihak lain baiklah abam kie mengundur diri. Manalah tahu bila anak2 dah besar nanti abam kie akan memohon menjadi pemeriksa pula?

Gambar di atas adalah snapshot daripada kertas jawapan anak2 murid abam kie yang cuba membodek guru mereka dengan kata2 pujian agar bagi markah kesian. No way! You must work hard to deserve high marks from me.   

Wednesday, 20 September 2017

Bagaimana Mengajar Pendidikan Seks Kepada Anak?

Wednesday, September 20, 2017 17

Hiba rasanya membaca berita anak lelaki sekecil umur 7 tahun sudah melampaui batas hingga merogol anak asuhan ibunya yang muda setahun darinya. Laporan perubatan menyatakan selaput dara anak kecil itu terkoyak. Allahuakbar!

Zaman anak-anak kita hari ni sudah tidak sama seperti zaman kita kecil-kecil dulu. Begitu naif main petik-petik bunga, main mak-mak. Anak-anak zaman menjelang 2020 ini sangat mudah terdedah dengan perkara yang kita rasakan terlalu advanced untuk mereka termasuklah hal seks antara lelaki wanita.

Sebagai ibubapa yang melahirkan anak-anak, adalah tanggungjawab kita juga untuk mengajar mereka tentang kehidupan ini. Anak-anak tak salah sepenuhnya kerana mereka melihat dan belajar dari akhlak sekeliling.

Sebagai ibubapa, antara perkara penting yang perlu diambil perhatian;

1) Sentiasa temankan anak-anak kecil semasa mereka memegang gadget dan menonton video secara online. Gunakan apps for kids yang akan menapis video yang tidak sesuai untuk tontonan anak-anak. Tapis apa yang anak baca, tonton dan katakan. Jangan sesekali biarkan mereka bersendirian dengan telefon bimbit yg ada data dan komputer yang boleh melayari internet.

2) Ajar anak tentang perbezaan anatomi bahagian intim antara lelaki dan wanita serta fungsinya. Ajar mereka serba sedikit. Jangan fikir anak kita naif, jika kita tidak mengajar mereka, mereka bertanya kepada kawan-kawan, lebih buruk lagi mencarinya sendiri di internet yang tanpa tapisan. Telah digesa dalam Islam, ibubapa kena mengasingkan tempat tidur anak lelaki dan perempuan  seawal 4-5 tahun. 

3) Ajar anak-anak untuk mengetahui bahagian intim (private parts)nya yang tidak boleh disentuh oleh orang lain selain ibubapa. Jangan biar 'stranger' menyentuh sesuka hati kemaluannya, punggung mahupun dada. Tolonglah beritahu anak-anak bahawa mereka dan tubuh mereka perlu dihormati, tak boleh memperlakukan mereka sesuka hati. Pesan juga kepada anak-anak kita untuk menghormati orang lain dan jangan sewenangnya menyentuh private parts mereka.

Nota tambahan : anak perempuan selepas umur 5 tahun sebaiknya diuruskan oleh ibunya.

4) Ibubapa juga perlulah elakkan diri dari menonton secara online atau menyimpan gambar atau video yang berbau seks. Jika menonton filem non-muslim yang ada adegan ke arah seks seperti bercium, bersentuhan anggota badan dan adegan atas katil, kalau perlu elakkanlah menonton bersama anak-anak.

Ada kenalan pernah bercerita sebuah pusat jagaan kanak-kanak terpaksa dibuka separuh hari sahaja kerana terjadi 1 kes student lelaki dan student perempuan 6 tahun hilang dari tempat tidur di kala kawan lain sedang tidur selepas solat. Cari punya cari rupanya mereka berdua dalam toilet sedang melakukan adegan suami isteri. Selepas siasatan student lelaki itu mendedahkan selalu melihat ibu dan ayahnya menonton pornografi di TV rumah dan menyimpan banyak video lucah dalam telefonnya. Seperti kes ini, salah anak-anak lagikah?

5) Ibubapa tolonglah jangan berjimak depan anak-anak, walaupun kita rasa anak-anak masih kecil dan tidak faham. Jagalah adab, terutamanya jika masih tidur sebilik dengan ibubapa. Kita tak tahu mungkin anak sudah terjaga dan menyaksikan semua perbuatan ibubapanya lalu meniru perbuatan tersebut dengan kawan-kawan seumurnya.

6) Pakaikan anak perempuan baju yang sopan menjelang umur 2 tahun. Ada ibubapa yang sedari awal sudah mengajar anak-anak memakai hijab kids. Itu pilihan ibubapa, jika anak-anak suka teruskan. Jika anak belum selesa, jangan pula paksa. Sayang anak kita, sedarlah bahawa dunia tidak lagi naif. Pedophile is everywhere. Sebagai ibubapa kita perlu lindungi anak-anak kita.

7) Last but not least, which is the most important: anak-anak yang sudah berumur 6-7 tahun sudah boleh dididik untuk selektif dalam bersalaman, berpelukan dan beri ciuman kepada orang yang dijumpainya. Pada umur begini sudah mula boleh terangkan tentang aurat, malu dan bukan mahram (who can you touch, who you cannot simply touch). Memandangkan umur sebegini sudah cerdik dan mula solat. Sangka baik dengan anak. Mereka anak cerdik, soleh dan solehah. Terangkan secara santai dan 'ringan'.

Setakat pemerhatian Abam Kie, inilah perkara yang perlu kita ambil berat dan titipkan kepada anak-anak. Jika ada yang abam kie tertinggal, jom tambah lagi di bahagian komen untuk kita sama-sama sebagai ibubapa meningkatkan lagi kesedaran tentang pendidikan awal seks kepada anak-anak.

Abam Kie pasti sejahat mana kita sebagai manusia, bila kita melahirkan anak, tidak terlintas langsung di hati kita untuk anak kita menjadi perogol mahupun dirogol. Nauzubillahi min zaliq. Maka janganlah sediakan jalan untuk anak-anak kita ke arah itu.

Allahuakbar. Allahumma islih zuriyyati. Ya Allah bantulah kami dalam mendidik anak-anak amanahMu kepada kami. Aamiin...

Semoga Allah pelihara anak-anak syurga kita.

Tolong abam kie sebarkan parenting awareness ini dengan menekan button "share". Terima kasih.

Monday, 18 September 2017

Sambutan dua dekad di alam pendidikan

Monday, September 18, 2017 17
Melawat Labuan pada tahun 2000 bersama kawan senegeri, Azrul Abdul Wahab

Selesai peperiksaan akhir kursus TESL di UM pada Mac 1997 abam kie mengambil keputusan untuk bekerja sementara di KL bagi mendapatkan sedikit wang saku. Maklumlah masa tu menumpang di rumah akak di AU3 Keramat Hulu Kelang. Jadi x moleklah kalau tak hulur sedikit sebanyak biarpun akak x pernah minta pun.

Namun pada bulan Mei ayah menelefon dari Kelantan memaklumkan bahawa surat penempatan guru sandaran terlatih telah sampai di rumah. Terkejut 'beruk' jugak bila ayah bagitahu yang abam kie diarahkan bertugas di SABAH! Pada mulanya memang x nak pergi la melapor diri di sebuah hotel di KL pada akhir Mei sebelum berlepas ke Kota Kinabalu. Tapi kalau x nak pergi nanti kena bayar balik biasiswa KPM sebanyak RM50K! Mana nak cari duit?

Berjaya sampai ke puncak Gunung Kinabalu semasa SUKOM 98

Lalu abam kie abaikan dulu panggilan bertugas itu sehingga selesai konvokesyen pada Ogos 1997. Cadangnya lepas konvo tu nak buat rayuan di KPM Pusat Bandar Damansara dengan menggunakan kabel di sana. Tapi rayuan tu x dilayan. Huhuhuhu. Terpaksalah pergi juga ke Sabah. Pegawai KPM siap bagi tiket penerbangan ke Kota Kinabalu bertarikh 17 September 1997. Jadi abam kie cuma ada masa 1 minggu untuk bersiap.

Tiba hari yang dinantikan, abang ipar dan kakak menghantar abam kie ke Terminal 3 Lapangan Terbang Antarabangsa Subang. Penerbangan ke KKIA mengambil masa 2 jam 30 minit. Sesampainya di balai ketibaan pada tengahari, abam kie terlihat placard tertera nama abam kie dan sekolah yang bakal abam kie pergi. Terus abam kie berjalan ke arah abang tu. Nama dia Rosleh Saneh, kerani kewangan SMK Majakir, Papar. Dia membawa abam kie menaiki keretanya bersama seorang lagi staff sekolah yang abam kie sudah lupa namanya. Dalam perjalanan tu abam kie tanya abg rosleh sama ada jauh lagi tak nak sampai ke sekolah tu. Dia kata kena seberang 5 batang sungai lagi. Huh! macam jauh tu. Rupa2nya dia bergurau aje. Jarak ke sekolah dari KKIA cuma 30 km. 

Pada hari minggu Abam Kie menjemput anak-anak murid menjamu selera di rumah

Sampai di sekolah sesi pagi sudah tamat namun abam kie sempat berjumpa dengan pengetua untuk melapor diri. Selepas tu Rosleh membawa abam kie ke sebuah rumah teres di Taman Sinaran terletak di belakang Hospital Papar. Jadi untuk malam tu abam kie akan tidur bersendirian di rumah itu yang dilengkapi dengan perabot dan sebagainya. (fully furnished). Teman serumah x ada lagi. 

Selepas Asar seorang guru di sekolah yg sama dan tinggal di taman yg sama mengajak abam kie ke pekan Papar untuk membeli barang dapur seperti gula, garam, teh, biskut kering dll. Dah lupa nama cikgu tu tapi dia berasal dari Pasir Puteh. Pada malam tu abam kie makan malam di rumahnya. Selepas Isyak baru la balik ke rumah sewa tu. Huh! Semalaman abam kie x boleh tidur sebab berpindah tempat tidur. Bukannya takut hantu, OK? Jiran di kiri tu cikgu India dan di kanan pula peniaga Cina. 

Jamuan perpisahan dengan SPM Batch 2000 sebelum berpindah ke Kelantan

Keesokan harinya abam kie menumpang kereta abe Pasir Puteh ke sekolah. Balik pun dengan dia sehinggalah cuti panjang akhir tahun berkenaan. Demikianlah pengalaman abam kie melapor diri sebagai guru di sekolah pertama tanggal 17 September 1997 iaitu dua dekad yang lampau. Jadi entri ini khusus untuk berkongsi pengalaman tersebut bagi meraikan genapnya 20 tahun abam kie di dalam dunia pendidikan. Sekian, terima kasih.

Friday, 15 September 2017

Sambutan Hari Lahir Yaya ke 10

Friday, September 15, 2017 11

Assalamualaikum. Pada 12 September 2017 maka genaplah 10 tahun usia anak perempuanku yang ketiga, Nur Alin Dahlia binti Marzuki. Dia dilahirkan 10 tahun yang lalu di Hospital Tanah Merah, Kelantan berbanding dengan dua orang kakaknya yang dilahirkan di Hospital Kota Bharu.

Jadi pada 10 September 2017 kami sekeluarga mengadakan majlis sambutan hari lahir Yaya secara kecil-kecilan di rumah sahaja kerana anak bongsu abam kie iaitu Imtinan demam dan selsema. Memang hajat asalnya nak makan di Pizza Hut aja. Tapi terpaksa dibatalkan pada saat2 akhir.

Jadi pada petang tu abam kie dan yaya menaiki motor aje ke Pizza Hut Tanah Merah untuk membeli 3 keping pizza dan sup cendawan. Air Milo sejuk tu anak2 kacau di rumah aje. Jimat sikit kan? 


Abam Kie jarang2 sekali makan pizza ni. Dan kalau makan pizza pun yang dibeli di Pizza Hut aje. Kalau beli di Domino Pizza atau di pasar malam terasa kurang berselera jadinya. Cuma tak boleh makan pizza selalu nanti terus naik berat badan ni. Memang la sekarang ni dah masuk kategori mild obesity. Bimbang gak menjadi acute obesity!

Baiklah, berbalik kepada Yaya yang menjangkau 10 tahun pada 12 September  2017, abam kie berdoa agar dia akan menjadi anak yang solehah, rajin, mendengar kata, bijak, cergas, menghormati ibubapa, guru-guru dan orang tua. Pendekata, abam kie mendoakan perkara yang baik2 aje la untuk kesemua anak abam kie yang 5 orang tu. Aamiin.  

Wednesday, 13 September 2017

Lima Kelebihan Tentang Bitcoin

Wednesday, September 13, 2017 9

Telah ramai warga Malaysia memperkatakan tentang Bitcoin sejak akhir akhir ini. Mungkin kerana nilai harga dan permintaannya kini mencecah antara  *RM10,000++ hingga RM12,000++* berbanding _tahun 2016 baru mencapai lingkungan_ *RM2000++ hingga RM5000++* untuk 1 bitcoin, kenaikan yang sangat tinggi berbanding matawang dan coin yang lain. Oleh itu, abam kie ingin berkongsi pandangan tentang kelebihan kelebihan Bitcoin di sini.

1. Bitcoin memenuhi dan menepati teori asas ekonomi iaitu faktor bekalan dan permintaan (supply and demand factor).

Apabila “demand” terhadap Bitcoin naik, harga Bitcoin naik. Apabila “demand” kurang, harga akan turun. Begitulah sebaliknya. Tidak seperti matawang fiat atau barangan kawalan yang mana harga dan nilainya boleh dikawal oleh pihak berkuasa atau dimanipulasi oleh pihak pihak tertentu.

Tetapi Bitcoin tidak begitu. Bitcoin bersifat “community base” di mana segala maklumat transaksi “supply and demand” boleh diperolehi oleh mana mana individu yang ingin menganalisa maklumat tersebut. Maka, Bitcoin dilihat lebih telus dan berintegriti dalam penentuan nilai dan harganya.

2. Bitcoin tidak dikawal dan diselia oleh mana mana badan atau pihak.

Bitcoin bersifat “decentralized” yang mana ia menjadikan kesemua pemilik Bitcoin menjaga jaringan sistem tersebut. Ia bukan tidak dikawal, tetapi ia tidak dikawal oleh mana mana individu atau pihak. Contoh mudah, apabila kita membeli saham IPO atau mana-mana saham. Dapatkah kita ketahui sedalam dan secara terperinci setiap transaksi duit kita? Jawapannya tidak bukan? Bahkan kita tahu peluang dan ruang untuk mereka menipu adalah tinggi. “Creative accounting” dan “nak cashout saja” sudah menjadi terma biasa dalam perjalanan sesebuah syarikat.

Maka kerajaan terpaksa menubuhkan pihak ketiga untuk memantau dan menjaga sistem tersebut disebabkan kita tidak punya ruang dan peluang menjaganya. Tetapi, sistem Bitcoin yang bersifat “decentralized” telah menjadikan penggunanya bukan sekadar pemilik dan pengguna, bahkan sebagai autoriti terhadap sistem tersebut. Adakah ini tidak baik?

3. Setiap Bitcoin yang dikeluarkan adalah unik dan mempunyai jumlah yang terhad.

Pengeluaran Bitcoin akan berakhir apabila Bitcoin ke 21,000,000 dilahirkan. Dapat kita fahami apabila sesuatu pengeluaran bersifat terhad, ia akan menjadi sangat bernilai. Sudah pasti nilainya juga stabil dan kekal relevan.

Selain itu, kita dapat meyakini yang Bitcoin tidak boleh diwujudkan sesuka hati atau dipalsukan kerana setiap Bitcoin adalah unik. Tidak seperti duit kertas yang boleh dicetak sesuka hati. Kita juga tidak perlu takut dengan kewujudan Bitcoin tiruan kerana ia mustahil dihasilkan.

4. Bitcoin boleh dibawa ke mana saja dengan mudah dan selamat.

Jika kita ingin ke luar negara, kita perlu menukar matawang negara ke matawang negara lain yang kita ingin lawati. Terdapat beberapa masalah dan kerugian ketika proses tersebut.

Pertama, kerugian ketika pertukaran wang asing. Kerugian terhadap “rate” yang digunapakai oleh “money changer”. Jika menggunakan perkhidmatan bank, selain “rate”, fi servis juga dikenakan.

Kedua, jumlah yang boleh dibawa dibatasi oleh peraturan dan kemampuan untuk membawa. Peraturan melarang membawa keluar pada jumlah tertentu. Manakala, kemampuan mengangkut sejumlah wang dengan banyak bergantung kepada faktor keselamatan dan kepayahan.

Bitcoin pula hanya perlu dibawa dengan telefon bimbit sahaja. Ya, kesemua jumlahnya dibawa dengan mudah dan selamat. Kerugian tukaran wang dan fi servis dapat dikurangkan, bahkan dielakkan.

Bayangkan wang milik kita dikawal pihak lain untuk kita bawa. Dengan Bitcoin, tiada siapa boleh mengawal kita. Ke mana mana saja, bila bila masa, kita adalah bank untuk kita.

5. Semua orang boleh memiliki Bitcoin.

Selain daripada terus membeli Bitcoin di “exchanger” secara “peer to peer”, web dan individu secara berdepan. Semua orang boleh “melombong” Bitcoin. Tidak seperti melombong di dunia nyata, selain dari kos yang tinggi, kita perlu meminta kebenaran pihak berkuasa walaupun di atas tanah kita sendiri.

Tetapi sistem Bitcoin tidak begitu. Hanya berbekalkan ilmu, kuasa komputer dan internet, Bitcoin boleh dilombong oleh sesiapa sahaja. Kita tidak perlu memohon permit atau kebenaran. Kita boleh lakukan sendiri.

Kita juga tidak perlu risau tentang keselamatan, kerana Bitcoin adalah produk dari sebuah sistem hebat yang dipanggil Blockchain.

Bitcoin adalah ASET. Tahu tak apa aset? Macam rumah, tanah atau item item yang menguntungkan pada masa akan datang. Bukan saya cakap, FORBES yang cakap. Majalah EKONOMI yang diiktiraf satu dunia.

Satu dunia dah bercakap pasal bitcoin matawang baru dunia, siap dah ada huruf sendiri (Ƀ) untuk simbol matawang mcm USD $€£¥. Tu baru cakap pasal basic, belum detail detail lagi pasal regulator, mining dan banyak lagi la.

Pelan pelan kayuh orang kata. Yang penting MILIKI dulu baru belajar. Takut duk sibuk kaji sampai pandai harga dah cecah $10k sama dengan RM45k tu pun tak habis study lagi. Pastu sibuk percaya cakap orang. Yang ni scam la, Money game la. Tapi orang yang cakap tu duk camtu jaa tak pernah pun kaji benda ni. Depa pun dengar dari mulut orang lain. Sama gak orang lain tu tak pernah kaji apa pun. Akhirnya sampai kesudah dok camtu. Orang lain dah kedepan kita masih takuk ni. Pi tanya orang tu kalau kita susah, mau tolong ke. Entah entah jauhkan diri.

ZENITHGOLD membawa anda ke dunia terkini *BITCOIN*

☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀