Monday, 29 August 2016

Everything happens for a reason


Pelajaran tauhid  yg sangat bernilai ... Mohon baca sampai habis.
Dahulu kala, ada seorang petani miskin memiliki seekor kuda putih yang sangat cantik dan gagah..

Suatu hari, seorang saudagar kaya ingin membeli seekor kuda dan menawarkan harga yang sangat tinggi.. Sayang si petani miskin itu tidak mahu menjualnya.. Teman-temannya mengejek kerana dia tidak menjual kudanya.
Keesokan harinya, kuda itu hilang dari kandangnya..
Maka teman-temannya berkata : "Sungguh malang nasibmu, padahal kalau kelmarin kamu jual, kamu sudah pasti akan kaya tapi sekarang kudamu sudah hilang.."
Si petani miskin hanya diam saja tanpa kata...

Beberapa hari kemudian, kuda si petani kembali, bersama 5 ekor kuda liar lainnya..
Lalu teman-temannya berkata : "Wah..! Beruntung sekali nasibmu, ternyata perginya kudamu membawa keuntungan.."
Si petani  tetap hanya diam saja.

Beberapa hari kemudian, anak si petani yang sedang melatih kuda-kuda baru mereka terjatuh dan kakinya patah..
Teman-temannya berkata : "Rupanya kuda-kuda itu membawa sial, lihat sekarang anakmu kakinya patah.."
Si petani tetap diam tanpa komen..

Seminggu kemudian terjadi peperangan di wilayah itu, semua anak muda di desa dipaksa untuk berperang, kecuali si anak petani sebab dia tidak boleh berjalan..
Teman-temannya mendatangi si petani sambil menangis : "Beruntung sekali nasibmu kerana anakmu tidak ikut berperang, kami harus kehilangan anak-anak kami.."

Si petani kemudian berkata:
"Janganlah terlalu cepat membuat kesimpulan dengan mengatakan nasib baik atau buruk..
Semuanya adalah suatu rangkaian proses yang belum selesai...
Syukuri dan terima keadaan yang terjadi saat ini..

Apa yang kelihatan baik hari ini belum tentu baik untuk hari esok..
Apa yang buruk hari ini belum tentu buruk untuk hari esok..
Tetapi yang pasti, *ALLAH paling tahu yang terbaik buat kita...*
Bahagian kita adalah, *mengucapkan syukur dalam segala hal*, sebab itulah yang dikehendaki ALLAH di dalam hidup kita ini..
*Jalan  yang dibentangkan ALLAH belum tentu yang tercepat, bukan pula yang termudah.. tapi sudah pasti yang terbaik..."*

*Semoga dapat memetik pelajarannya...*

Nasib kerana ikhtiar kita dan takdir adalah ketentuan Allah swt.
Wallahua'lam

Friday, 26 August 2016

Duit kutipan tabung masjid ke mana perginya?


Aqidah memang tidak boleh dijualbeli tetapi mudah tergadai tanpa sedar. Masjid banyak duit. Tetapi pengurusan masjid buat duit masjid macam duit mereka sendiri. Curi rm2 kena penjara. Mungkin yg melidi duit tabung tu dalam kesempitan sangat.

Aku pernah masuk gereja dekat komplek Asia Jaya. Ada kotak transparent atas meja. Ada buku catitan sebelah kotak. Dalam kotak tak bertutup ada banyak duit macam2 note. Aku belek buku. Lima ruang utk diisi. Tarikh, Nama, no tel, jumlah, catitan.

Berbagai kaum punya nama ada dan memang aku mencari nama melayu. Jumpa beberapa nama siap nombor talipon. Salah satu nama lelaki ambil rm50 utk beli susu anak. Aku call no yg dicatat. Sembang bbrp minit. Baru kena berhenti kerja jaga masa tu.

"Dah jumpa pak imam masjid. Kena buat surat ke bendahari. Bendahari pula suruh gi pejabat zakat. Sampai pejabat zakat kena isi itu ini. Entah bila pula nak dapat. Kawan india suruh pi gereja. Boleh terus ambik kemudian baru tulis nama.Saya pun pergi tempat tu dgn dia."

Kenapa encik ambik lima puluh je. Bukan ada orang jaga pun?

"entahlah. Tapi walaupun takde orang jaga tapi Allah nampak walaupun dalam gereja. Niat saya memang nak beli susu anak dan sikit utk tambang pusing2 cari kerja."

Terdiam aku sekejap. Lepas tu encik?

"Saya terus pergi beli susu anak dan balik rumah dgn nasi bungkus malam lima beranak. Pagi esok gereja talipon dan lepas tu saya pun dapat kerja jadi jaga di gereja tu. Takpa la asal tak mencuri."

Aku langsung teringat pada sorang pakcik yg sedang ronda tempat parking masa tu. Encik masih kerja di situ?

"Dak dah. Saya dah balik kampung ni. Gereja bagi modal. La ni saya meniaga gerai makan. "

Masjid patut boleh buat lebih baik dari gereja. Jangan bangga dengan jumlah terkumpul ratusan ribu tp ahli qariah ada yg dapur tak berasap.


Sumber  : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=491697650929104

Wednesday, 24 August 2016

Senarai Peserta Book Giveaway by Abam Kie and Friends

PekanBuku Universiti Malaya menjual bahan bacaan dengan harga yang murah. Jom ke sana!

Assalamualaikum. Setelah Book Giveaway by Abam Kie and Friends dilancarkan pada hari Sabtu lepas, sambutan dari kalangan rakan blogger amat memuaskan. Alhamdulillah. Pada mulanya abam kie bimbang jika sedikit aje orang yang nak masuk. Maklumlah kan, abam kie ni bukannya blogger famous lagi retis! Semoga makin ramai rakan blogger yg sudi join ye sebab tarikh tamat GA ini pada 9/9/16. Ada 12 buah buku/novel yang bakal dimenangi oleh peserta bertuah manakala peserta terpantas dan terakhir secara automatik akan menerima topup bernilai RM5 dari abam kie. Satu lagi Abam Kie memohon semua peserta GA ini mematuhi syarat follow blog penganjur dan penaja2 tu. Terima kasih diatas kerjasama rakan2 blogger, ya?

Baiklah, di sini abam kie senaraikan nama peserta GA ini. Lepas ni boleh la BW dan saling mengenali ya? Kalau nak follow blog n G+ lagi cantik! Jika ada yg tercicir sila bagitahu segera, orait?

1. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
2. http://hikayathidupseorangaku.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
3. https://belogs.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
4. http://www.bajuwarnacoklat.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
5. http://masturanasarudin.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
6. http://min-mi.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
7. http://stnrsyfh.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
8. http://ohthrillers.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
9. http://littlesnorlax.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
10. http://k-pophitsz.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html

11. http://mrsteddybearlover.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends_21.html
12. http://kanvasdakwat.blogspot.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
13. http://myemosaid.blogspot.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
14. http://secondblogimpianacikyaanie.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
15. http://nakahime.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
16. http://msvelentine.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
17. http://www.lokmanamirul.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
18. http://adna2029.blogspot.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
19. http://naniedean.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
20. http://penggaliilmudunia.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html

21. http://akhalilah.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
22. http://originalsyuhadah.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
23. http://hanyadihatiku.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
24. http://nam-comel.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
25. http://norshamimi.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
26. http://adrianafaizul.blogspot.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
27. http://muslimahsejati96.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
28. http://jombercontest.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
29. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
30. http://at-tarmizi.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html

31. http://musicstyle29.blogspot.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
32. http://loveyoucontest.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
33. http://minimeyra.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
34. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
35. http://karyaku-paridahishak.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
36. http://mykawaaiiionlinediary.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
37. http://hilmirdadaud.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
38. https://smoochiemallow.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
39. http://vitaminwawa.blogspot.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
40. http://rabiabiz79.blogspot.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html

41. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
42. http://hakmilikmyra.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
43. http://galeriduniaku.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
44. http://www.masturadin.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
45. http://huhahuhajerr.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
46. http://mawarassufi.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
47. http://www.ajuyarashid.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
48.
49.
50.

100. Mungkin ANDA.....


;