d ZUKI DIN: Up Close and Personal


Monday, 1 September 2014

Hormati dia yang melahirkanmu


In the making of new entry about something sad happened in the past, terpana seketika dgn kejadian di depan mata ... sedih tp itu realitinya yg berlaku dlm msykt kita... pernah baca novel dan tgk drama tp x pnh tgk scr real & menyebabkan sy terfikir, tv nih hnya create a story bkn kisah benar... sehinggalah sy melihatnya sendiri..

Alkisahnya, di suatu pagi yg agak pns terik, ada ler sebuah kereta Honda city benti dpn kedai... trn sorang makcik yg dah agak berumur... dlm 70 something sy assumed..badan pon dah x tegap ... bg 1 list pjg dkt sy brg2 yg hendak dibeli ... byk jgk ... Dlm pada ramai customer lain, sy terpksa dahulukan keperluan makcik ni memandangkan keadaan dia yg agak uzur ... Settle semua payment, dia membawa 1/4 dr brg yg dibeli ke kereta ... sy ingtkn ank2nya turun punggah sama brg2 ....so sy tinggalkan makcik ni & terus lyn customer lain yg dtg lebih awal...

Tp tetiba rasa x sdp hati bila makcik tu masuk balik ke kedai tnpa ank2 yg nk tlg... tanpa berlengah, sy tolong punggah brg2 yg agak berat termasuk beras, gula, susu, air mineral tong besar & beberapa lg keperluan lain yg sy assume tak terlwn oleh tenaga tua makcik ni....

Bila sampai di kereta, sy ketuk cermin mntk tolong dibuka kan pintu .. ank lelaki yg drive cuma trn kn cermin & yg disebelahnya plk yg sdg dengar lagu (x sure menantu or anak) cuma ckp, "bukaklah pintu tu, x lock pon" .... alahai dgn barang yg penuh di tangan kiri & kanan, sy berhrp ada sedikit simpati mereka pd sy... alih2 makcik tu dtg dr arah belakang sy tolong bukak kn pintu... dgn muka yg sy rasa agak malu dgn sikap ank2 nya, makcik tu cuma memandang sy sambil berkata "mntk maaf nak... terima kasih byk2 yer sbb tlg makcik"... please... tolonglah ...yg anda perbuat begitu tu Ibu anda & bkn hamba sahaya... sy smpt scan dlm kereta... kedua2 anaknya sempurna... tiada cacat cela ..bukan OKU rupanya .. Owh sy lupa... bila dah pnya kja besar, umah besar, keta besar, gaji besar & isteri besar, mana nk pndg Ibu yg x brp nk bsr.. dah kurus ceding ksan dr membesarkn ank2 dgn tangan sdiri sejak dari baby....

Ini adlh secebis kisah yg mungkin ada sessetengah dr kita merasakan "Alah...Biasa la tu..." tp bagi sy tetap luar biasa jika melibatkan Ibu kita... kita terlupa agaknya siapa kita jika mereka tidak melahirkan, mendidik, mengasuh kita sejak lahir ... kita lupa agaknya apa yg mereka korbankan utk kita sehingga kita ditahap ini.... sehingga ada diantara kita berjaya sbg doktor, guru, engineer, businessman ... dialah pengantara yg dihantar oleh DIA utk membantu kita...

Bukan nk tnjuk baik tp kalau ikut hati sy teringin mengganti ibu sy dikebun... membersihkn tanah kebun, memunggah ank2 getah sejumlah ratusan pokok & menanam ank2 getah dibwh panas terik demi utk meringankn bebannya... tp apalah daya bila sambil berlawak dia cuma berkata, "x pyh lah... bila dah hitam legam Xde plk yg berkenan" ... Hehe....joke, joke jgk tp hati tetap sakit bila ada yg memperlakukan Ibu mereka spt hamba....

"Jika hari ini seorang pm berkuasa,
Jika hari ini seorang raja menaiki takhta,
Jika hari ini seorang pemimpin memerintah negara, jika hari ini seorang peguam menang bicara,
Jika hari ini seorang ulamak mulia,
Jika hari ini seorang jurutera terkemuka,
Sejarahnya cuma dimulakan seorang ibu biasa,
Duduknya cuma dipinggir kota,
Rumah kayu selapis cuma,
Mandinya cuma air telaga,
Minumnya cuma dari tempayan sahaja,
Pakaiannya cuma sehelai dua... "

Ibu,
Dari rahim mu,
mulanya kehidupan ku,
Titik peluh dan pekat susumu,
Membesar dan mendewasakan aku...

Ibu,
Pengorbanan mu tiada batasan,
Kasih syg mu tiada tandingan,
Budimu tiada tandingan,
Hingga aku menjadi insan ...

Ibu,
Restu dan doa sentiasa kau iringkan,
Utk ank2 jadikan panduan,
Utk ank2 jadikan ingatan,
Waktu dan saat2 berjauhan ...

Ibu,
Andai ku ada duit berjuta,
Kan ku dirikanmu istana,
Kan ku hadiahkanmu intan permata,
Wpon ttp x terbls jasa ...

Doa untukmu Ibu,

Ya Allah, ya tuhanku, perlembutkanlah bicaraku, haluskan gerak badanku, perlahankan perbuatanku bila berhadapan dgn ibuku ...
Berikanlah dia balasan sebaik-baiknya kerana menjaga aku...
Ampunkanlah segala dosa dosanya sebagaimana dia mengampuni segala dosa2 ku sejak lahir ...
Panjangkanlah usia nya, murahkan rezekinya, Berikanlah keberkatan pd nya atas setiap perkara yg dilakukannya ...
Sesungguhnya engkaulah yg memiliki kurnia yg Maha Agung ...
Amin yg Rabbal Alamin ...

Nukilan:
-mizzeta 300514, 0030-
Ketereh, Kelantan.

Friday, 29 August 2014

Segmen I LOVE MALAYSIA bersama Cik POP


Assalamualaikum,

Sempena hari kemerdekaan ke 57 ini abah zuki nak join satu lagi segmen anjuran Cik Pop, blogger dari Sabah. Best je rasanya sebab peserta kena tampal bendera negeri masing2 di entri blog ini. Sambil join dpt gak tambah kenalan n follower. Sesiapa yg nak join boleh la klik bendera Jalur Gemilang kat atas tu, OK?

Buat pengetahuan Cik Pop dan blogger yg lain, Abah Zuki berasal dari Kelantan dan kini kembali ke tempat asal. Pada thn 1997 - 2001 pernah mengajar di Papar, Sabah, tau? Rindunya nak ke sana lagi utk berjumpa kwn2 lama n bekas2 pelajar abah yg kini sudah beranak-pinak.


I LOVE MALAYSIA AND I AM FROM KELANTAN

Jom la kita join segmen ini, OK? Klik bendera Malaysia kat atas tu, OK? Thanks.

Jom muatturun Dropbox

Assalamualaikum...

Dropbox dah popular dah sekarang. Semua orang mesti pernah dengar. Kalau tak pernah tau pasal Dropbox, sekarang ni tau lah.... hehe...

dropbox,daftar, jom, pakat, guna, sign in, register, mudah, dimana, sahaja, cloud, storage, awan, teknologi, best, menarik, info, maklumat
Dropbox ni tempat penyimpanan fail di awan (cloud storage) ataupun secara mudahnya nak kata penyimpnan fail secara online... Maksudnya, anda tak perlu ada pendrive, thumbdrive atau harddisk untuk simpan sesuatu fail sebab fail anda telah disimpan oleh dropbox...

Jadi, kita pun mudah untuk bukak fail, folder, gambar, video dan lain-lain dengan menggunakan apa sahaja device yang dah diinstall dengan dropbox walau dimana sahaja dengan syarat kena ada internet la. Contohnya, kita balik kampung, terlupa nak bawak laptop sedangkan dalam laptop ada fail penting yang kita nak bagi kat sepupu kita, jadi dengan mudahnya kita boleh access fail tersebut dengan menggunakan smartphone kita atau pinjam komputer kawan walaupun laptop kita nun jauh disana... Sebab.... itulah fungsi dropbox... Akses fail anda walau dimana sahaja anda berada... Selain daripada itu, kelebihan Dropbox ini ialah fungsi auto upload foto di dalam telefon pintar kita. Contohnya, bila kita snap gambar, maka gambar itu akan dimuatnaik ke akaun dropbox kita secara secara automatik apabila ada capaian internet. Jadi kita tak perlu susah2 upload satu demi satu. Mudah kan?


dropbox, mudah, cloud, storage, maklumat, software, update, easy, sharing

Nak daftar? Free je...Mula-mula kita akan dapat 2GB je, mungkin sikit je kan nilai tu. Tapi tak apa, nak tambah space boleh aje.. Ada beberapa cara dan salah satu caranya adalah dengan promote atau share kan dropbox dengan kawan-kawan... Jika seorang kawan kita install dropbox kat komputer dia menggunakan link yang kita bagi, kita akan dapat space percuma 500MB. Cuba kira kalau ada 10 orang kawan kita yang install kat komputer diorang, kita akan dapat space percuma 5GB... menarik kan?

Dengan mengikuti semua langkah untuk mendapat space tambahan percuma, kita akan dapat lebih kurang 20GB total space... Banyak kan? Macam-macam boleh simpan... Gambar, video, folder, movies, lagu ke, macam-macam lagi lah...

Antara kelebihan dropbox :

1. Boleh menyimpan file secara online dengan mudah
2. Boleh di akses dimana sahaja selagi ada kemudahan internet. 
3. Memudahkan anda berkongsi dokumen atau sebarang file dengan rakan-rakan
4. Tak perlu lagi menggunakan pendrive untuk dicucuk ke komputer 
5. Boleh digunakan di komputer dan telefon dengan hanya sign in account dropbox anda.
6. Boleh diemailkan atau dishare dokumen tersebut melalui facebook dan twitter.\
7. Mudah untuk backup fail
8. Kalau tak install dropboxkat komputer pun tak ape. Fail tetap boleh diakses melalui browser


dropbox, computer, laptop, burning, sharing, easy, mudah, cloud,storage, awan, perkongsian

Jadi apa tunggu lagi, jom daftar sekarang... Klik link ini : DROPBOX.. mudah aje...
Dah daftar, jangan lupa install dropbox di komputer anda... tengok di bawah, cara install dropbox :

1. Download dropbox
2. Selesai download, buka fail tersebut dan install.
3. Buka file dropbox yang telah dimasukkan dalam komputer korang. Drag mana-mana file yang korang nak masukkan kedalam folder dropbox tu. Secara automatik fail tersebut dimasukkan kedalam akaun dropbox anda.

Sekian sahaja perkongsian kali ini. Wassalam..

Sumber: hidupbiarbest.blogspot.com
;