Wednesday, 22 May 2019

Menonton Siaran Televisyen Singapura Menerusi Applikasi Toggle

Wednesday, May 22, 2019 2

Assalamualaikum. Kadang2 rasa bosan gak tengok siaran TV Malaysia aje. Buka siaran percuma citer tak best. Bila buka Astro asyik2 ulang citer yg sama gak. Apa ke hal? Jadi abam kie cuba mencari jalan nak tengok TV Singapura. Mereka yg dok Johor sedap la sbb buleh terima siaran TV Spore. Kita yg di Kelantan ni terpaksa cari apps yang menayangkan TV Spore. Dulu2 ada apps untuk tengok TV Spore tapi ia akan detect jika kita ni bukan rakyat Spore atau lokasi HP kita tu di luar Spore. Terus ia block! Susah tul. Kat Malaysia ni apps Tonton dan RTM tu memang free utk sesiapa sahaja dan tak kira di mana. Mujurlah sejak bulan lepas ada apps Toggle milik MediaCorp Ptd Ltd.  

Lalu Abam Kie download dan install je apps tu. Alhamdulillah, boleh tonton siaran TV Spore yg percuma. Cukuplah. Kalau nak tengok saluran premium memang kena bayar lain la.

Sekarang ni Abam Kie nak kongsi saluran TV Singapore yang boleh ditonton menerusi apps Toggle: 

Channel 5 


Channel ni abam kie paling suka. Ada drama, sports, reality show, news, game show, extra extra...channel nie suka tayang movie2 yang dah tayang kat cinema tuh. Tak macam astro first yang kene bayar tu. Tapi totally citer omputeh ye. Macam citer Titanic, dah banyak kali jugak la channel 5 ulang tayang. Channel ni banyak overseas punye program. Abam Kie dulu pernah layan American Idols kat channel nie la. Nak tunggu Malaysia ulang tayang memang lambat la kan. Korang tahu Phua Chu Kang? haa buleh ulang tengok kat sini, hehehe... Totally in English la siaran channel 5 nie.

Channel 8 


Haa yang nie pulak. Totally singapore mandarin punye programme. Banyak drama dari Hong Kong, Macau, China, Taiwan, Malaysia pun ade gak. Kekadang tu Abam Kie layan gak, sebab citer2 Cina dari Hong Kong, Taiwan pun best ape. 

Suria


Suria nie, the only one siaran Melayu kat singapore. Kau nak tengok adat budaya orang Melayu Singapore ha tengok la siaran nie. Dia cakap bahasa melayu pun ade baku sikit la, terutama sekali bila pembaca berita jam 8 malam tu membaca berita. Berita tu plak siap ada skrip atau subtiles kat bawah tu jadi OKU boleh tahu apa berita terkini. Kemudian ade je channel Suria siar drama dari Malaysia and Indonesia. Kebanyakan yang Abam Kie tengok semua citer Melayu from malaysia. Citer2 dari astro tu ade jugak dia tayang kat suria nie. tak payah pasang astro pun kau boleh tengok Dramalah sangat kat suria. Cuma yg x best channel suria ni mula pd jam 10 pagi pada hari Ahad manakala pd hari2 lain mula jam 3 ptg! Alah! Mcm siaran RTM tahun 70an je. Balik sekolah baru buleh tgok TV! Channel Suria ni tamat jam 12 tgh malam..

Channel U


Nie pun siaran Cina jugak. drama ade. News pun ade. Show2 dan dokumentari. Tapi kat sini Cina dia tak best. hahahaha. Dialek cina dalam citer nie tak macam cina Malaysia. Macam pekat sikit dialek dia. Tionghua ka kantonis ke Abam Kie tak sure. Ha! Ade jugak tau dia siar citer korea. Tapi tak adela tsunami k-pop macam kat Malaysia nie kan.

Channel Okto


Siaran tv bahasa inggeris. Beza sikit dengan channel 5 tadi. Yang nie macam skema sikit. Dokumentari, film, berita, olahraga, program kuiz. Macam national geographic la senang citer. 

Disamping itu Okto banyak menyiarkan rancangan untuk kanak2 spt kartun, anime, Nickeledeon, Disney dll. Alaaa macam astro ceria la senang faham. Hi-5, pokemon, power rangers, teletubbies, Wushu warrior.....banyak lagi lah. yang penting citer bebudak.

CNA (Channel NewsAsia)


Yang nie siaran berita asia. Kau nak tahu ape jadi kat malaysia, filipina, hong kong, china, singapore, Japan dan lain2. Tsunami, gempa bumi, ape2 jela pasal negara asia kau boleh tengok kat news nie. Bagus tengok channel ni sbb beritanya sentiasa dikemaskini.

Vasantham Central


Deerrr tambhi! annneeek....Saluran tv India tamil. Citer2 tamil yang gaduh2, nyanyi2, sedih2, guling2 atas rumput, kelakar2 tu kau boleh layan kat sini. Abam Kie tak berapa layan la kan siaran nie. haha! Ade drama india, filem, berita. Kalau hari depavali meriah la tv nie. huhuuu

Jadi kalau kawan2 nak tengok saluran TV seberang tambak, jom la download dan install apps Toggle!


Update: Now Mediacorp has blocked those residing outside Singapore  from viewing its TV stations. So selfish, cruel and unfriendly they are!

Monday, 20 May 2019

6 Tip Untuk Menjadi Pekebun Bandar

Monday, May 20, 2019 12

Orang Jepun mempunyai konsep yang dipanggil "shinrin-yoku" yang bermaksud "mandi hutan". Mereka melakukan ini dengan menghabiskan masa di hutan atau di mana-mana tempat yang subur untuk mendapatkan manfaat terapeutik seperti kesihatan yang lebih baik, kebahagiaan dan rasa ketenangan.

Sekiranya anda terpaksa bekerja untuk tempoh yang lama di pejabat dan tinggal di metropolitan yang sibuk seperti Lembah Klang, anda pasti akan mengambil kesempatan untuk dikelilingi oleh beberapa tumbuh-tumbuhan. Idealnya, anda mahu melakukan "shinrin-yoku" sendiri dan melarikan diri dari hutan konkrit, tetapi ini sukar untuk direalisasikan.

Oleh itu, tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di dalam ruang peribadi anda sendiri boleh menjadi terapeutik juga. Jangan risau jika anda tinggal di ruang terhad seperti apartment. Apa yang anda perlukan adalah kreativiti dengan ruang dan sumber anda. Sementara itu, anda juga boleh menjimatkan wang pada bil runcit anda jika anda memutuskan untuk menanam sayuran, herba dan buah-buahan anda sendiri!

Oleh itu, bagi anda yang baru saja memulakan (atau merancang menjadi) tukang kebun bandar, berikut adalah 6 petua mudah yang boleh anda ikuti:


1. Menanam Pokok Di Dalam Bekas


Mempunyai laman rumah tidak semestinya bermakna anda mempunyai ruang yang cukup untuk berkebun. Walaupun mempunyai ruang, menanam pokok di dalam bekas memberikan kebebasan untuk bereksperimen dengan fleksibiliti. Anda boleh meletakkan tumbuh-tumbuhan di atas kekaki, memasangnya di atas tingkap, menggantungnya dari beranda atau memaparkannya di geladak atau teres anda. Sepasang bekas yang sepadan di kedua sisi jalan depan boleh berfungsi sebagai hiasan selamat datang.

Anda boleh menggunakan periuk, balang, terarium kaca dan palet untuk menanam tumbuhan anda. Sebenarnya, jika anda mahu pilihan kos rendah, anda juga boleh menggunakan baldi besar atau bekas penyumbat yang tidak digunakan lagi, mainan lama dan tin cat.

2. Terdapat jiwa di dalam tanah


Tanah adalah kunci taman yang berkembang maju dan memilih jenis yang tepat adalah penting. Ini kerana ia menyediakan nutrien, mineral, mikroorganisma dan sokongan alam sekitar yang diperlukan oleh tumbuhan anda.

Walaupun yang mengandungi racun perosak menawarkan hasil yang baik, lebih baik anda memilih tanah organik. Sebenarnya, sesetengah campuran sintetik akan membanjiri kebun anda dengan nitrogen. Apabila ini berlaku, ia akan menarik lebih banyak serangga perosak ke kebun anda. Ini akan mengurangkan pengeluaran buah dan sayuran.


3. Pilih tumbuhan anda dengan bijak


Sama ada anda ingin menanam sayuran, bunga atau herba, terdapat beberapa jenis yang lebih mudah untuk hidup subur di kawasan bandar berbanding yang lain. Untuk cuaca di Malaysia, berikut adalah beberapa tanaman yang sering ditanam:

• Kangkung
• Cili merah
• Tomato
• Bayam
• Sawi
• Pegaga
• Serai

Anda boleh membeli sepeket biji benih di kedai taman tempatan anda pada harga kurang daripada RM2. Di Lazada anda boleh membeli biji benih sayuran, herba dan pokok buah serendah RM4.90.

4. Memilih kawalan perosak yang betul


Apabila ia berkaitan dengan kawalan perosak, memilih kaedah yang tidak beracun, organik dan semulajadi adalah lebih mampan dan sihat kerana racun perosak berasaskan kimia amat berbahaya kepada alam sekitar, orang-ramai dan haiwan peliharaan.


5. Air dan longkang dengan cara yang betul!


Apabila menyiram tumbuh-tumbuhan anda, pastikan air siraman itu meresap ke seluruh bekas tetapi perlu berhati-hati agar tidak membanjiri bekas itu. Membiarkan tumbuhan terbenam di dalam air akan mengakibatkan kereputan akar. Selain itu, tuangkan air tambahan yang mengisi piring di bawah bekas. Anda tidak mahu rumah anda menjadi tempat pembiakan nyamuk.

Apa jua jenis bekas yang anda pilih untuk tanaman anda, lubang saliran yang betul adalah penting. Pastikan mereka cukup besar untuk membenarkan air masuk keluar.

6. Inilah silap mata ajaib - gunakan kristal


Kebimbangan umum bagi tukang kebun bandar adalah bagaimana untuk menjaga tumbuh-tumbuhan apabila mereka tiada di rumah untuk tempoh yang lama. Ini sangat membimbangkan pekebun yang kerap pergi melancong. Penyelesaiannya ialah menggunakan kristal yang melepaskan air yang menyerap dan secara beransur melepaskan air.

Biasanya terdapat dalam pelbagai warna di Lazada, kristal ini menyerap beberapa ratus kali beratnya di dalam air dan menjadi takungan air. Mereka dengan perlahan-lahan melepaskan air ke tumbuhan anda apabila diperlukan ... Dan mereka kelihatan cantik juga!



Sumber: ASHRAF WAHAB

Saturday, 18 May 2019

Segmen I Follow You, You Follow Me by Mya Rosli

Saturday, May 18, 2019 17

As salam. Pada minggu lepas rakan blogger Mya Rosli ada PM Abam Kie suruh join segmen yang diaanjurkan sepanjang bulan Mei ini. Biasanya jika kawan blogger yg jemput secara peribadi untuk join GA atau segmen beliau, maka abam kie akan cuba sebaik mungkin untuk menunaikan perminttan beliau. Cuma kali ini abam kie lambat nak siarkan entry segmen ni sebab sibuk yg teramat pd bulan Ramadhan yang mulia ni. Mana taknya, budak2 baru abis exam penggal 1. Skrip jawapan tu bertimbun atas meja. Ada 10 bundles semuanya sebab abam kie ajar 5 kelas. 7 dah siap, 3 lagi dlm proses. In Shaa Allah cuti hujung minggu selama 3 hari ni nak cuba settle semua tu. Baru lega dan boleh tumpukan kpd menunaikan ibadah pd bln Ramdhan yang hampir separuh ini.

Banyak pulak bercerita abam kie hari ni. Baiklah, jika kawan2 nak join segmen ini, klik je banner kat atas tu. Jom sokong rakan blogger kita. Remember! The more the merrier! Orait! 

Friday, 17 May 2019

Apa Itu DuitNow dan Bagaimana Nak Menggunakannya?

Friday, May 17, 2019 12

DuitNow adalah perkhidmatan pemindahan wang antara bank yang memudahkan anda untuk menghantar dana kepada rakan dan keluarga. Sistem itu dilancarkan pada akhir tahun lepas, namun kurang digunakan oleh orang-ramai kerana kebimbangan tentang penipuan atas talian.

Secara keseluruhan, DuitNow adalah hasil usaha Payments Network Malaysia Sdn Bhd (yang mempunyai Bank Negara Malaysia sebagai pemegang saham utamanya). Ia menyokong pembayaran kepada 14 bank tempatan dan asing, dan berkembang untuk memasukkan 17 institusi kewangan bukan bank.

Faedah DuitNow

Terdapat beberapa kelebihan bila menggunakan DuitNow berbanding cara tradisional untuk memindahkan dana melalui perbankan internet. Yang terbaik adalah bahawa anda tidak perlu mempunyai nombor akaun bank untuk dihafal. Sistem ini berfungsi dengan menghubungkan akaun bank anda dengan nombor pengenalan yang lebih biasa digunakan.

Ini biasanya IC atau nombor telefon mudah alih, tetapi anda boleh juga menggunakan pasport, pendaftaran perniagaan, tentera atau nombor polis.

Tidak perlu bimbang sekiranya anda tersalah memasukkan no MyKad  kerana sistem akan meminta anda untuk mengesahkan butiran penerima sebelum membenarkan urus niaga dijalankan.

Adakah DuitNow Selamat?

Terdapat beberapa kebimbangan tentang keselamatan DuitNow memandangkan ia menghubungkan nombor akaun anda dengan nombor pengenalan yang lain. Walau bagaimanapun, sistem itu tidak berdiri sendiri dan disambung terus ke setiap perkhidmatan perbankan dalam talian bank itu sendiri.

Ini mengurangkan kemungkinan untuk maklumat dirampas semasa penghantaran, atau untuk penjenayah siber untuk mencuri maklumat login anda. Ia tidak kurang selamat daripada menggunakan perkhidmatan perbankan lain.

Menurut FintechNews, PayNet juga telah mengembangkan langkah untuk melindungi pengguna daripada pihak ketiga menggunakan perkhidmatan tersebut untuk mendapatkan nama dan nombor akaun. Sesiapa yang log masuk lebih dari tiga nombor telefon secara berturut-turut tanpa benar-benar melakukan transaksi akan disekat selama 24 jam.

Selain itu, jika anda tidak selesa dengan sistem DuitNow, anda sentiasa boleh memilih untuk memilih keluar dari situ.

Jadi Bagaimana Untuk Menggunakan DuitNow?

Mari kita lihat gambarajah langkah demi langkah penggunaan DuitNow pada applikasi Maybank2u:

Langkah 1: Pilih “DuitNow” di bawah menu “Transfer”. Ketuk pada “New Transfer”


Langkah 2: Pilih “Mobile Number” untuk jenis ID


Langkah 3: Pastikan no telefon penerima itu tepat


Langkah 4: Semak maklumat penerima dan jumlah dana untuk dipindahkan


Langkah 5: Sahkan Maklumat Pemindahan Dana


Langkah 6: Siap!


Sebaik sahaja anda - pengirim - mengesahkan urus niaga, wang itu akan didebitkan secara automatik ke dalam akaun penerima dalam cara biasa 'pemindahan dana'. Penerima anda tidak perlu mengambil langkah tambahan untuk mengakses wang tersebut.

Penutup

Sekiranya anda menukar nombor telefon anda selepas mendaftar untuk DuitNow, teruskan ke bank anda dan kemas kini maklumat perhubungan anda di sana.

Jika anda tidak pernah mencuba DuitNow, teruskan dan cuba. Ia cepat dan mudah, anda tidak akan mahu menggunakan cara konvensional untuk memindahkan dana lagi.