Friday, 25 May 2018

Bina lebih banyak pusat rekreasi dan bukannya pusat membeli-belah

Friday, May 25, 2018 6

Assalamualaikum. Memang tak dapat dinafikan lagi bahawa pusat membeli-belah banyak terdapat di kotaraya dan bandar-bandar utama di negara kita. Malahan pusat membeli-belah yang sedang dibina pun banyak. Macam di Kota Bharu ni pun ada macam-macam mall seperti KB Mall, Billion, Tesco, Giant, Parkson, Billion, The Store, Pantai Timur, Aeon, Mydin dan sebagainya. Siapa kata orang Kelantan miskin?

Namun begitu negara kita sekarang lebih memerlukan taman rekreasi dan pusat riadah dan bukannya mall! Sebetulnya, bila orang ramai pergi ke mall, mereka cuma window shopping je, bukannya nak beli barang-barang pun. Ada yang nak lepak dan jumpa kawan sambil makan2 sikit.

Abam Kie perasan sejak kebelakangan ini restoran dan medan selera dipenuhi orang tetapi pusat membeli-belah menjadi semakin kurang pengunjung kecuali pada hari gaji atau menjelang hari perayaan dan musim cuti sekolah!

Adalah lebih baik dan sihat kepada orang awam jika lebih banyak taman permainan dan rekreasi dibina. Orang selalu berjalan di dalam mall tetapi mereka tidak selalunya membeli. Jadi, kenapa tidak bina lebih banyak taman untuk orang ramai bersenam dan berjalan santai di situ?

Pada pendapat Abam Kie, adalah lebih baik menyedut udara segar di luar daripada terperap di dalam ruang berhawa dingin.

Pihak berwajib perlu menimbang untuk membina lebih banyak taman rekreasi berbanding mall pada masa depan. Adalah lebih baik untuk mengekalkan keindahan alam semulajadi bumi ini daripada merosakkannya hanya untuk membina lebih banyak bangunan yang ternyata melebihi jumlah yang diperlukan.

Taman dan kawasan rekreasi akan menggalakkan orang ramai untuk beriadah diluar bagi menyedut udara segar. Ia juga dapat memotivasi mereka untuk bersenam dan mengamalkan gaya hidup sihat. Setuju tak dengan cadangan Abam Kie ni?

Wednesday, 23 May 2018

10 Sebab Kenapa Lelaki Buncit Itu Lebih Menawan

Wednesday, May 23, 2018 8

Percaya atau tidak bahawa lelaki berperut buncit adalah lebih seksi berbanding dengan lelaki yang memiliki perut six-pack? Lelaki berperut buncit mempunyai magnet atau daya penarik yang berbeza daripada lelaki-lelaki lainnya. Tak percaya? Rata-rata lelaki berperut buncit itu biasanya kelakar, memiliki jiwa yang lembut dan banyak lagi kelebihan-kelebihan yang lain.

Selain dari itu, lelaki berperut buncit sedap sekali dipeluk  dan diusap pada setiap waktu. Hmmm...tapi ini untuk suami-isteri aje tau! Itu aje kah? Tidak! Masih banyak lagi kelebihannya. Jom Abam Kie yang boroi ini beritahu kenapa lelaki berperut buncit itu seharusnya para isteri sayangi selamanya.

1. Lelaki boroi itu sangat sedap sekali untuk dipeluk oleh si isteri


Kemana-mana si isteri pergi dia tidak pelu membawa bantal kerana suaminya yang boroi boleh dijadikan bantal ketika isteri kepenatan dan mengantuk! Tertekan kerana urusan kerja? Urusan rumah tangga? Tak perlu bimbang kerana suami boroi ialah seperti bantal mudah alih yang akan sentiasa menjadi kekasih abadi untuk isteri tersayang.....

2. Di depan suami boroi, pasangannya boleh makan apa sahaja yang dia suka kerana si boroi tidak akan mengatakan yang isterinya sudah gemuk


Saat anda berdua sedang makan, si isteri bebas makan apa sahaja. Anda boleh menjadi diri sendiri tanpa perlu bimbang dilarang memakan juadah kegemaran kerana lelaki buncit biasanya tidak peduli apakah yang isterinya makan. Jadi di depannya, isteri boleh menjadi dirinya sendiri. Kalau tak percaya, cubalah makan banyak di depan suami boroi! Hehehehe.....

3. Kalau naik motor, pelukan isteri menjadi jauh lebih hangat. Jadi rasa sayangnya akan menjadi lebih nikmat


Petang-petang naik motor keliling kota berduaan! Wah, sedap sekali tu! Apalagi sambil memeluk suami buncit, nescaya kebahagiaan isteri akan semakin bertambah. Petang anda akan berbeza dari petang-petang sebelumnya. Bila ada jalan berlubang anda boleh memegang perutnya, ada lampu merah anda boleh  menguatkan lagi pegangan di perutnya. Kalau dia membrek secara mendadak? Terus anda memeluknya erat-erat. Aduh! Nyamannya anda berdua rasa.....

Nescaya, secara perlahan-lahan rasa sayang anda akan bertambah terhadap suami yang boroi itu. Cubalah naik motor bersama suami anda petang nanti ye?

4. Biasanya mereka yang berperut buncit adalah orang yang kelakar, dan anda boleh tertawa setiap hari


Lelaki berperut buncit memiliki sifat humor yang tinggi? Betul atau tidak? Tak perlu anda beli buku humor atau menonton stand-up comedy kerana mereka pasti akan membuatkan harimu lebih bahagia. Betul kan?

5. Walaupun berbadan besar, lelaki boroi adalah suami budiman yang boleh melindungi dirimu dari siapapun yang menganggu


Jangan salah anggap, walaupun punya perut yang besar, suami boroi adalah pastinya lelaki yang budiman/gentleman. Dia tidak akan membiarkanmu disakiti dan diganggu orang lain. Ada yang mengganggumu? Lapor saja kepada suami berperut buncit kerana dia adalah lelaki yang tak mau pujaan hatinya terluka . Selesai masalah!

6. Bukannya tak mau memiliki six pack, tetapi perut buncit jauh lebih seksi dibandingkan perut six pack!


Ramai yang kata kalau perut six pack itu seksi? Oh! Tidak. Dengan bentuk seperti belon yang menggelembung, perut buncit lebih seksi dibandingkan dengan six pack, lebih senang ditepuk dan diusap. Perut six pack atau kotak-kotak? Keras dan tiada dagingnya. Pilih yang mana? Yang boleh diusap atau yang tak boleh diapa-apakan?

7. Di depan lelaki boroi, bentuk tubuh badan anda akan terlihat jadi lebih molek dari badannya, jadi anda akan merasa dilindungi dan selamat. Senangkan?


8. Lelaki boroi lebih banyak berkorban untuk pasangannya dibandingkan lelaki berperut kotak-kotak (six pack)


Tak percaya? Betul puan, perhatikan baik-baik ya? Setiap kali puan makan dan gagal menghabiskan makanan tersebut, sudah pasti suami puan yang berperut buncit pasti akan menghabiskan makanan puan, kan? Kenapa? Kerana dia sayang sama puan dan tidak mahu isterinya dikatakan gemuk oleh orang lain. Betul kan?

9. Biasanya ciri-ciri lelaki kaya dan berjaya itu memiliki perut buncit


Tidak syak lagi ramai usahawan, majikan, hartawan atau pengarah syarikat rata-rata berperut buncit kerana buncit merupakan lambang kebahagiaan dan kemakmuran. Jadi yang merasa buncit jangan kecil hati lerana masa depan anda akan cemerlang seperti bos-bos syarikat besar! Wow!

10. Bersuara lunak dan berjiwa lembut, siapa lagi kalau bukan ciri lelaki berperut buncit


Betul atau tidak? Lelaki berperut buncit biasanya memiliki jiwa yang amat lembut, tidak mudah menyakiti hati isteri dan senantiasa mendengar keluh kesah hati isterinya. Dan satu hal lagi, lelaki berperut buncit biasanya punya suara yang merdu kalau menyanyi. Percayalah! Lelaki boroi seperti Syamel, Aizat, Bob memang memiliki vokal yang hebat!

Itu dia! Hebatkan kelebihan-kelebihan lelaki buncit yang boleh kita banggakan? Sudah terbukti sekarang bahawa lelaki boroi harus puan-puan sayangi selamanya tanpa sebarang alasan pun.

Bagaimana? Adakah suami puan perutnya buncit?

Monday, 21 May 2018

Happy Teachers Day and Happy Birthday To Me

Monday, May 21, 2018 14

The big day finally came. Yes! The Teachers Day is celebrated on 16 May in Malaysia. So for this year, all schools in our country celebrated it on the day itself, just one day before the fasting month of Ramadhan started!

At my school, Teachers Day is a big affair where the prefects’ board and the Counseling Unit joined forces to organize the school level celebration. This year, the celebration started with the procession of all teachers to the Titah Paduka Open Hall. The female teachers looked resplendent in their pink baju kurungs while their male counterparts wore white shirt and black pants, complete with black coats. As usual, the assembly began with the reading of speeches by the Minister of Education and the Education Director General. The celebration became more joyful with the attendance of the District Education Officer who used to teach at this school for almost ten years. Then, some students performed a mini drama entitled ‘Si Tenggang,’ poem recitation, choir and ‘nasyid’. The teachers also wanted to show their hidden talent as a few came on stage to render some evergreen songs.

After that, we took a break for an hour before the telematch started. In this competition, the teachers were divided into eight groups which meant there were eight stations that they had to rotate among themselves. I was in Group 5 with other eight teachers and all of us cooperated well enough to successfully accomplish all games in every station.


After all teams had carried out the tasks in the telematch session, they had to prepare a breakfast of roti canai and ‘teh tarik’ although the clock had struck 1 at that time. They were given 5 minutes to complete the task.

After all events were over, all teachers adjourned to the canteen to have their lunch, courtesy of our beloved Principal, Kak Pah. We had roasted fish, raw vegetables and leaves which were served in ‘kampung’ style.


My ex-students who sat their SPM in 2006 also to their alma mater to take part in this year’s Teachers Day. Indirectly, they were here to wish me a Happy Birthday. How old am I now? I turned 45 on 19 May 2018, taken but still available, hehehe.

Friday, 18 May 2018

Kempen Raya Bersama Oleh Traveloka

Friday, May 18, 2018 7

Assalamualaikum. Baru masuk 2 Ramadhan tapi portal sehenti pelancongan yang terulung di Asia Tenggara, Traveloka sudah melancarkan Kempen Raya Bersama Traveloka yang pastinya akan menggamit para pengembara di seluruh negara untuk menyertai kempen yang terhebat di pasaran setakat ini. Siapa tak kenal Traveloka kan? Pada tahun lepas syarikat ini telah menjadi penaja KL2017 sekaligus mempromosikan jenama Traveloka ke pasaran ASEAN dan dunia dengan lebih meluas lagi. 

Pada tahun ini 1 Syawal bakal disambut pada hari Jumaat, 15 Jun 2018 iaitu dipertengahan cuti sekolah. Jadi kita masih ada lagi seminggu untuk berjalan-jalan ke lokasi menarik di dalam dan luar negara kerana sekolah hanya akan dibuka pada hari Isnin, 25 Jun. Hmmm... Rasanya 3 hari beraya tu dah cukup bagi Abam Kie dan keluarga. Baki cuti sekolah tu bolehlah dimanfaatkan untuk melancong dan pastinya Abam Kie akan memilih Traveloka sebagai portal menempah penerbangan dan hotel! Jangan pilih yang lain, OK? Kenapa? Sebab di sini semuanya ada. You name it, they have it!

Berbalik kepada Kempen Raya Bersama ini, Traveloka akan memberikan kepada pelanggan-pelanggannya diskaun tambahan 10% untuk hotel dan penerbangan bagi semua laluan, destinasi dan tarikh perjalanan semasa kempen ini berlangsung dengan menggunakan kod kupon Traveloka. Tawaran ini diadakan memandangkan permintaan dan tempahan hotel dan penerbangan yang tinggi yang bakal berlaku semasa musim perayaan nanti. Betul lah tu. Semasa musim perayaan seperti Hari Raya Aidil Fitri nanti ramai orang nak melancong ke sana-sini terutamanya kepada golongan bukan Islam. Tentu mereka mengambil kesempatan cuti sekolah dan Hari Raya Aidil Fitri ini untuk melancong ke destinasi pilihan masing-masing. Manakala kita yang Muslim ini bolehlah melancong selepas menyambut Aidil Fitri bersama keluarga tercinta. Betul tak cakap Abam Kie ni?


Sekarang ni Abam Kie nak terangkan bagaimana nak menyertai Kempen Raya Bersama ini. Mudah aje. Kawan-kawan hendaklah melanggan surat berita (newsletter) Traveloka tu dulu. Ini adalah kerana pelanggan-pelanggan surat newsletter akan mendapat akses 48 jam lebih awal dari 21 hingga 22 Mei 2018 kepada promosi ini jika mereka melanggan newsletter Traveloka sebelum jam 3 petang, 21 Mei 2018 (Isnin). Jadi jika anda nak dapatkan akses 48 jam lebih awal silalah melanggan sebelum masa dan tarikh berkenaan. Pengguna yang melanggan surat berita Traveloka sebelum 21 Mei bakal menerima kod kupon pada pagi 21 Mei 2018 untuk menikmati akses awal kepada promosi berkenaan! Jadi cepat-cepatlah mendaftar, OK? 

Tapi kepada pengguna yang ketinggalan untuk mendaftar sebelum jam 3 petang 21 Mei tu janganlah bimbang, OK? Anda masih lagi boleh mengakses promosi Kempen Raya Bersama ini melalui laluan awam (public access) pada 23 hingga 29 Mei 2018. 

Sebaik-baiknya sila mendaftar surat berita (newsletter) Traveloka pada 20 Mei agar kod kupon itu terjamin menjadi milik anda. Lagipun kupon tu terhad. Siapa cepat dia dapat! Memanglah ada kupon promosi tapi tak sama dengan kod kupon untuk 'early birds' tu. Jangan kata Abam Kie tak payung!

Jadi bagaimana nak melanggan newsletter tu? Mudah aje kawan-kawanku yang dihormati sekalian. Cuma klik pautan di bawah ini:



Selain daripada Kempen Raya Bersama ini, Traveloka juga ada menawarkan kempen-kempen lain di laman web mereka seperti berikut:

1. Go International.
2. Go Overseas.
3. Tambang Istimewa Malaysia Airlines.
4. Tambang Istimewa Nippon Airways.
5. Plan Ansuran Tanpa Faedah Kad Kredit Maybank.

Memang kelas la Traveloka ni sebab tawaran atau kempen mereka memang sentiasa ada dan bukannya bermusim. Yang paling best tu Plan Ansuran Tanpa Faedah Kad Kredit Maybank tu. Lepas ni Abam Kie, sebagai pemegang kad kredit Maybank tak perlu risau untuk membuat bayaran sekaligus kerana kini boleh bayar secara ansuran tanpa faedah selama 6 atau 12 bulan. barulah boleh kata 'Now Everybody can Travel!'


Kawan-kawan sudah memuatturun applikasi Traveloka di telefon pintar masing-masing ke? Kalau belum, baik berbuat demikian sekarang juga kerana kelebihan yang bakal diperolehi. Antaranya kita boleh lebih berjimat berbanding membuat tempahan di laman web Traveloka itu sendiri terutama sekali untuk bilik hotel! Lagipun ianya memudahkan urusan tempahan kita kerana boleh dilakukan di mana-mana juga. Tambahan pula kita boleh menguruskan tempahan dengan mudah di applikasi tersebut di mana jua dan pada bila-bila masa! Hebat kan?

Sekarang Abam Kie dan bagitahu faedah-faedah lain sekiranya menggunakan applikasi Traveloka bila membuat tempahan hotel dan penerbangan. Sila baca dengan teliti, OK?
1. Harga Telus! 
Apa yang awak lihat = Apa Awak Bayar

Segala harga yang dipamerkan pada permulaan sudah termasuk cukai lapangan terbang (PSC) dan surcaj. Dengan kata lain, tiada harga terkejut pada saat akhir kerana jumlah bayaran yang kita lihat pada permulaan adalah apa yang kita akan bayar pada akhirnya. Sememangnya harga telus! 

2. Tempah, bayar dan dapatkan e-ticket/baucer hotel kurang dalam 1 minit!

Dengan TravelokaQuick, kita boleh menempah, membayar dan mendapatkan e-ticket atau baucer hotel kurang dalam 1 minit! Alamilah ciri hebat ini di hujung jari anda di mana jua dan pada bila-bila masa!
3. Kombo Pintar!
Jimat sehingga 40% untuk penerbangan antarabangsa

Tempah tiket pergi balik melalui Applikasi Traveloka, pilih syarikat penerbangan yang ditandakan dengan “Smart Combo” dan berjimat sehingga 40%!

4. Tidak perlu mencetak e-ticket/baucer hotel lagi!

Cuma tunjukkn e-ticket atau baucer hotel di dalam Applikasi Traveloka kita bila mendaftar masuk. Kita boleh mengaksesnya bila-bila masa biar pun tanpa talian Internet.

5. Pelbagai pilihan syarikat penerbangan dan hotel
Terjamin kita dapat harga terbaik!

Terbang ke lebih 100,000+ laluan yang disediakan oleh pelbagai syarikat penerbangan domestik dan antarabangsa dan menginap di hampir 70,000+ hotel di seluruh dunia dari bertaraf bajet hingga ke 5-bintang!

Diantara syarikat penerbangan yang bekerjasama dengan Traveloka ialah Lion Air, Thai Lion Air, AirAsia, AirAsia X, Garuda Indonesia, Citilink, Sriwijaya Air, Jetstar, Wings Air, Xpress Air, Tigerair, Batik Air, Malindo Air, Kalstar Aviation, Trigana Air, NAM Air, Firefly, Aviastar Mandiri, Malaysia Airlines, Lufthansa, Thai Airways, KLM, Emirates, Etihad Airways, Bangkok Airways, Vietnam Airlines, Cathay Pacific, Air France dan banyak lagi.

Manakala rangkaian hotel pula ialah Pop! Hotel, favehotel, Tune Hotel, ibis, Novotel, Aston, Best Western, Whiz, Amaris, Santika, Fragrance Hotel, Mariott dan banyak lagi.

6. Lihat tempahan kita menerusi segala peranti

Log masuk ke akaun Traveloka kita. Semua butiran tempahan, e-ticket dan baucer hotel akan diseragamkan secara automatik dan diakses dengan segera di semua peranti kita. Hebatkan applikasi Traveloka ni?

Wednesday, 16 May 2018

8 perkara yang dilarang di Instagram

Wednesday, May 16, 2018 14

Assalamualaikum. Kawan-kawan ada akaun instagram kan? Kalau ada baguslah. Abam Kie pun ada gak. Hampir setiap hari update. Maklumlah kan ada HP Vivo V5 ni, kualiti fotonya comel sangat. Asyik nak snap foto aje. Sekali update terus kongsikan sekali di twitter, facebook dan tumbler. Mudah kan! Sekali buat terus update di 4 media sosial terus!
 

Baiklah, di sini Abam Kie ingin berkongsi lapan perkara yang tidak boleh dibuat di Instagram. Semoga ianya bermanfaat kepada kita semua.
 

1. Jangan gunakan username atau nama pengguna yang pelik
 

Jika anda menggunakan nama pengguna yang sukar dicari, maka pengguna lain tidak boleh mencari dan mengikuti anda. Gunakan nama pengguna yang sama seperti Twitter atau Facebook and buatkan ia mudah dikenalpasti, sama ada nama sebenar atau nama perniagaan anda. Macam Abam Kie ni, gunakan nama yang sama untuk Google+ dan IG.

2. Jangan tetapkan profil anda kepada Peribadi atau 'Private'

Melainkan anda menggunakan Instagram semata-mata untuk tujuan peribadi dan tidak mahu membina jaringan kawan, janganlah sekali-kali menetapkan akaun anda kepada peribadi atau 'private'.

3. Jangan pos tanpa kapsyen (caption)
 

Tidak kira berapa hebat pun foto anda, ia masih memerlukan kapsyen! Pos dengan kapsyen akan mendapat lebih tarikan daripada pengikut2 anda kerana ia merupakan laluan kepada interaksi dengan mereka.
 

4. Jangan terlebih guna atau salah guna hashtag

Hashtag sangat penting di Instagram dan patut digunakan disetiap pos untuk meningkatkan capaian. Pilih antara 10 hingga 15 hashtag yang sesuai untuk diletakkan di dalam 'caption' anda. Jangan guna hastag popular seperti #tagforlikes, #onedirection atau #love. Sebenarnya dengan menggunakan hashtag umum dan biasa, anda akan hanya tidak mempamerkan foto anda di mana-mana hashtag. Rugikan?

5. Jangan mengabaikan komen pengikut anda

Bila orang meluangkan masa untuk menulis komen dibawah pos anda atau menanyakan soalan, jangan mengabaikan mereka! Sila bertindak atau membalasnya dengan menggunakan @namapengguna untuk memaklumkan mereka. Ucapkan terima kasih atau jawab soalan yang dikemukakan. Bila tabiat ini dilakukan secara berterusan, jumlah komen akan meningkat dengan ketara malahan dapat mengukuhkan hubungan dengan pengikut-pengikut anda. 

6. Jangan mencuri isi kandungan
 

Hanya kerana anda menyukai foto milik pengguna Instagram yang lain ini tidak bermakna anda boleh mengeposnya seprti foto itu milik anda sendiri. Jika anda mahu menyertakan 'user-generated content' (UGC) dalam strategi anda, pastikan pengguna mengetag anda atau pun menggunakan 'hashtags' di dalam pos mereka. Bila mengepos kembali (reposting), pastikan anda selalu memberikan kredit kepada pemilik foto asal.

7. Jangan guna imej dari pencarian Google

Jangan gunaka foto yang anda perolehi dari Google. Sebaliknya, anda mungkin boleh menggunakan www.unsplash.com

8. Jangan membeli pengikut

Mereka tidak akan memberikan faedah kepada anda. Tapi sebaliknya, mereka akan merosakkan peluang anda untuk mencapai laman popular dan pengikut-pengikut belian ini juga tidak akan klik 'like' atau menulis komen di bawah pos anda.


Jadi itulah pantang larang di instagram. Sekiranya anda meninggalkan pantang larang ni, Abam Kie yakin yang kawan-akan akan berjaya di Instagram. Jika ingin 'follow' IG abamkie, sila klik banner di atas, OK? 


Terima kasih kerana sudi membaca sampai habis.

Monday, 14 May 2018

Cabaran Pengomen Tegar Blog Abam Kie 2018

Monday, May 14, 2018 18

Assalamualaikum. Lazimnya pada bulan Ramadhan setiap tahun, Abam Kie akan memberikan cenderahati kepada pengomen2 tegar blog ini bagi menghargai kesungguhan dan sokongan mereka dalam meninggalkan komen di bawah entri yang Abam Kie hasilkan. Pada tahun ini Cabaran Pengomen Tegar Blog Abam Kie 2018 tetap diteruskan seperti tahun2 sebelumnya dimana abam kie akan memberikan hadiah misteri dan kad raya kepada 3 pengomen tegar teratas dan 4 orang yang seterusnya bakal menerima kad raya sahaja.

Cabaran ini sedang berlangsung dan akan tamat pada 31 Mei nanti. Keputusan cabaran ini akan diumumkan pada 1 Jun 2018. Jangan lupa datang balik untuk menyemak ranking tersebut, OK? Sebenarnya kita dah boleh agak pun siapa yg akan menang dengan melihat widget pengomen tegar di dalam blog ini. Tapi manalah tahu kedudukan itu akan berubah bila ada mana2 blogger yg akan mengebom blog abam kie ini dengan komen yg bertalu2 pada saat2 akhir kan?

Baiklah. Kepada kawan2 blogger yg ingin mendapatkan 3 hadiah misteri dan 4 keping kad raya tu silakan menulis komen banyak2 di blog abam kie ini. Siapa rajin berusaha dia pasti dapat! Apa2 pun, selamat berbuka puasa, bertarawih dan bersahur nanti. Wassalam.