Saturday, 23 September 2017

COMEBACK GIVEAWAY

Saturday, September 23, 2017 8

Assalamualaikum. Pada minggu lepas kawan blogger senegeri, Mek telah tag abam kie untuk menyertai Comeback Giveaway anjuran Cik BelBel. Bagi tidak menghampakan harapan Mek yang tinggi menggunung itu, abam kie pun bersetuju untuk join GA ini. Lagipun hadiahnya boleh tahan hebat gak iaitu shawl. Boleh la bagi kat isteri atau anak-anak. Takkan la abam kie pulak nak pakai?

Selain daripada abe kie, Mek turut 'mengetag' sis hawa dan pokucu. Diharapkan mereka pun join GA ini. Bagus juga join GA sebab boleh menang hadiah dan tambah follower/rakan blogger.

Baiklah, abam kie ingin tag 3 orang rakan blogger untuk join GA ini iaitu Lin Azlina, Amy Syeera dan FAMF Tower.  Semoga rakan2 sudi menyertai GA ini, OK? Terima kasih.

All the best to me and other contestants! May I win the prize this time. In Shaa Allah.

Friday, 22 September 2017

Meraih simpati dengan pemeriksa kertas SPM

Friday, September 22, 2017 9

 

Assalamualaikum. Dah 10 tahun Abam Kie berhenti menjadi pemeriksa kertas Bahasa Inggeris SPM. Sempatlah juga berkhidmat selama 5 tahun sebelum menarik diri kerana faktor peribadi dan cuaca. Sebenarnya menjadi pemeriksa kertas ini ada banyak kelebihannya. Pertama sekali guru2 akan tahu teknik menjawab soalan yang betul dan tips ini dapat dikongsi dengan murid2 mereka. Kedua, guru2 juga akan mengetahi kaedah dan teknik yang betul untuk menyemak kertas subjek yg mereka ajari di sekolah. Sememangnya banyak kelebihan menjadi pemeriksa ni. 

Semasa menjadi pemeriksa kertas dahulu ada banyak pengalaman yang menarik. Antaranya, kami pemeriksa akan merasa tersangat gembira sekiranya menerima skrip jawapan yg tidak dijawab. Ini bermaksud kami dapat wang mudah atau 'easy money'. Bayaran akan dikira berdasarkan jumlah skrip calon yang hadir. Kadang-kala berharap juga dapat skrip dari sekolah yang lemah prestasi calon2nya. Hahahaha...

Tetapi untuk kertas Bahasa Inggeris ini, kami paling tak gemar bila mendapat skrip jawapan dari sekolah sederhana. Why? Kerana kebanyakan calon akan menjawab semua soalan dan karangan tetapi ada banyak kesalahan. Nak tak nak kena baca baris demi baris dan menanda semua kesalahan yang ada. Selepas tu barulah diberikan markah. Letih dan mengambil masa tul! Namun begitu kami akan rasa tenang bila mendapat kertas jawapan dari sek2 berprestasi tinggi spt SBP, MRSM dan sek kawalan kerana sedikit sahaja kesalahan yang dilakukan oleh calon2. We enjoyed reading their good compositions! 

Kadang-kala ada gak calon SPM yang merasuah pemeriksa ni seperti menyelitkan wang kertas dicelah2 kertas dengan harapan pemeriksa akan berasa simpati dan memberikan markah yg tinggi kepada mereka! Ada yang siap bagi no HP lagi! Mati hidup balik pun pemeriksa2 tak akan PM calon2 tu! Kepada yang tak mampu mereka akan menulis ayat2 seperti berikut:

Assalamualaikum kepada cikgu yang Muslim dan Salam Sejahtera kepada guru yang bukan Muslim. Tolonglah kasihan kepada saya kerana tak dapat jawab karangan BI ni. Tolonglah saya agar lulus kertas BI ini. Sekian. Terima kasih.

Namun demikian memeriksa kertas BI SPM memerlukan komitmen dan tanggungjawab yang besar daripada abam kie. Jadi kerana tidak sanggup menerima tekanan maka abam kie meletakkan jawatan. Ingat pada tahun terakhir tu terpaksa meredah air banjir untuk pergi bermesyuarat dan pulang ke rumah.Lagipun masa tu anak2 masih kecil jadi tumpuan selalu terganggu. Bagi tidak menyusahkan pihak lain baiklah abam kie mengundur diri. Manalah tahu bila anak2 dah besar nanti abam kie akan memohon menjadi pemeriksa pula?

Gambar di atas adalah snapshot daripada kertas jawapan anak2 murid abam kie yang cuba membodek guru mereka dengan kata2 pujian agar bagi markah kesian. No way! You must work hard to deserve high marks from me.   

Wednesday, 20 September 2017

Bagaimana Mengajar Pendidikan Seks Kepada Anak?

Wednesday, September 20, 2017 17

Hiba rasanya membaca berita anak lelaki sekecil umur 7 tahun sudah melampaui batas hingga merogol anak asuhan ibunya yang muda setahun darinya. Laporan perubatan menyatakan selaput dara anak kecil itu terkoyak. Allahuakbar!

Zaman anak-anak kita hari ni sudah tidak sama seperti zaman kita kecil-kecil dulu. Begitu naif main petik-petik bunga, main mak-mak. Anak-anak zaman menjelang 2020 ini sangat mudah terdedah dengan perkara yang kita rasakan terlalu advanced untuk mereka termasuklah hal seks antara lelaki wanita.

Sebagai ibubapa yang melahirkan anak-anak, adalah tanggungjawab kita juga untuk mengajar mereka tentang kehidupan ini. Anak-anak tak salah sepenuhnya kerana mereka melihat dan belajar dari akhlak sekeliling.

Sebagai ibubapa, antara perkara penting yang perlu diambil perhatian;

1) Sentiasa temankan anak-anak kecil semasa mereka memegang gadget dan menonton video secara online. Gunakan apps for kids yang akan menapis video yang tidak sesuai untuk tontonan anak-anak. Tapis apa yang anak baca, tonton dan katakan. Jangan sesekali biarkan mereka bersendirian dengan telefon bimbit yg ada data dan komputer yang boleh melayari internet.

2) Ajar anak tentang perbezaan anatomi bahagian intim antara lelaki dan wanita serta fungsinya. Ajar mereka serba sedikit. Jangan fikir anak kita naif, jika kita tidak mengajar mereka, mereka bertanya kepada kawan-kawan, lebih buruk lagi mencarinya sendiri di internet yang tanpa tapisan. Telah digesa dalam Islam, ibubapa kena mengasingkan tempat tidur anak lelaki dan perempuan  seawal 4-5 tahun. 

3) Ajar anak-anak untuk mengetahui bahagian intim (private parts)nya yang tidak boleh disentuh oleh orang lain selain ibubapa. Jangan biar 'stranger' menyentuh sesuka hati kemaluannya, punggung mahupun dada. Tolonglah beritahu anak-anak bahawa mereka dan tubuh mereka perlu dihormati, tak boleh memperlakukan mereka sesuka hati. Pesan juga kepada anak-anak kita untuk menghormati orang lain dan jangan sewenangnya menyentuh private parts mereka.

Nota tambahan : anak perempuan selepas umur 5 tahun sebaiknya diuruskan oleh ibunya.

4) Ibubapa juga perlulah elakkan diri dari menonton secara online atau menyimpan gambar atau video yang berbau seks. Jika menonton filem non-muslim yang ada adegan ke arah seks seperti bercium, bersentuhan anggota badan dan adegan atas katil, kalau perlu elakkanlah menonton bersama anak-anak.

Ada kenalan pernah bercerita sebuah pusat jagaan kanak-kanak terpaksa dibuka separuh hari sahaja kerana terjadi 1 kes student lelaki dan student perempuan 6 tahun hilang dari tempat tidur di kala kawan lain sedang tidur selepas solat. Cari punya cari rupanya mereka berdua dalam toilet sedang melakukan adegan suami isteri. Selepas siasatan student lelaki itu mendedahkan selalu melihat ibu dan ayahnya menonton pornografi di TV rumah dan menyimpan banyak video lucah dalam telefonnya. Seperti kes ini, salah anak-anak lagikah?

5) Ibubapa tolonglah jangan berjimak depan anak-anak, walaupun kita rasa anak-anak masih kecil dan tidak faham. Jagalah adab, terutamanya jika masih tidur sebilik dengan ibubapa. Kita tak tahu mungkin anak sudah terjaga dan menyaksikan semua perbuatan ibubapanya lalu meniru perbuatan tersebut dengan kawan-kawan seumurnya.

6) Pakaikan anak perempuan baju yang sopan menjelang umur 2 tahun. Ada ibubapa yang sedari awal sudah mengajar anak-anak memakai hijab kids. Itu pilihan ibubapa, jika anak-anak suka teruskan. Jika anak belum selesa, jangan pula paksa. Sayang anak kita, sedarlah bahawa dunia tidak lagi naif. Pedophile is everywhere. Sebagai ibubapa kita perlu lindungi anak-anak kita.

7) Last but not least, which is the most important: anak-anak yang sudah berumur 6-7 tahun sudah boleh dididik untuk selektif dalam bersalaman, berpelukan dan beri ciuman kepada orang yang dijumpainya. Pada umur begini sudah mula boleh terangkan tentang aurat, malu dan bukan mahram (who can you touch, who you cannot simply touch). Memandangkan umur sebegini sudah cerdik dan mula solat. Sangka baik dengan anak. Mereka anak cerdik, soleh dan solehah. Terangkan secara santai dan 'ringan'.

Setakat pemerhatian Abam Kie, inilah perkara yang perlu kita ambil berat dan titipkan kepada anak-anak. Jika ada yang abam kie tertinggal, jom tambah lagi di bahagian komen untuk kita sama-sama sebagai ibubapa meningkatkan lagi kesedaran tentang pendidikan awal seks kepada anak-anak.

Abam Kie pasti sejahat mana kita sebagai manusia, bila kita melahirkan anak, tidak terlintas langsung di hati kita untuk anak kita menjadi perogol mahupun dirogol. Nauzubillahi min zaliq. Maka janganlah sediakan jalan untuk anak-anak kita ke arah itu.

Allahuakbar. Allahumma islih zuriyyati. Ya Allah bantulah kami dalam mendidik anak-anak amanahMu kepada kami. Aamiin...

Semoga Allah pelihara anak-anak syurga kita.

Tolong abam kie sebarkan parenting awareness ini dengan menekan button "share". Terima kasih.

Monday, 18 September 2017

Sambutan dua dekad di alam pendidikan

Monday, September 18, 2017 16
Melawat Labuan pada tahun 2000 bersama kawan senegeri, Azrul Abdul Wahab

Selesai peperiksaan akhir kursus TESL di UM pada Mac 1997 abam kie mengambil keputusan untuk bekerja sementara di KL bagi mendapatkan sedikit wang saku. Maklumlah masa tu menumpang di rumah akak di AU3 Keramat Hulu Kelang. Jadi x moleklah kalau tak hulur sedikit sebanyak biarpun akak x pernah minta pun.

Namun pada bulan Mei ayah menelefon dari Kelantan memaklumkan bahawa surat penempatan guru sandaran terlatih telah sampai di rumah. Terkejut 'beruk' jugak bila ayah bagitahu yang abam kie diarahkan bertugas di SABAH! Pada mulanya memang x nak pergi la melapor diri di sebuah hotel di KL pada akhir Mei sebelum berlepas ke Kota Kinabalu. Tapi kalau x nak pergi nanti kena bayar balik biasiswa KPM sebanyak RM50K! Mana nak cari duit?

Berjaya sampai ke puncak Gunung Kinabalu semasa SUKOM 98

Lalu abam kie abaikan dulu panggilan bertugas itu sehingga selesai konvokesyen pada Ogos 1997. Cadangnya lepas konvo tu nak buat rayuan di KPM Pusat Bandar Damansara dengan menggunakan kabel di sana. Tapi rayuan tu x dilayan. Huhuhuhu. Terpaksalah pergi juga ke Sabah. Pegawai KPM siap bagi tiket penerbangan ke Kota Kinabalu bertarikh 17 September 1997. Jadi abam kie cuma ada masa 1 minggu untuk bersiap.

Tiba hari yang dinantikan, abang ipar dan kakak menghantar abam kie ke Terminal 3 Lapangan Terbang Antarabangsa Subang. Penerbangan ke KKIA mengambil masa 2 jam 30 minit. Sesampainya di balai ketibaan pada tengahari, abam kie terlihat placard tertera nama abam kie dan sekolah yang bakal abam kie pergi. Terus abam kie berjalan ke arah abang tu. Nama dia Rosleh Saneh, kerani kewangan SMK Majakir, Papar. Dia membawa abam kie menaiki keretanya bersama seorang lagi staff sekolah yang abam kie sudah lupa namanya. Dalam perjalanan tu abam kie tanya abg rosleh sama ada jauh lagi tak nak sampai ke sekolah tu. Dia kata kena seberang 5 batang sungai lagi. Huh! macam jauh tu. Rupa2nya dia bergurau aje. Jarak ke sekolah dari KKIA cuma 30 km. 

Pada hari minggu Abam Kie menjemput anak-anak murid menjamu selera di rumah

Sampai di sekolah sesi pagi sudah tamat namun abam kie sempat berjumpa dengan pengetua untuk melapor diri. Selepas tu Rosleh membawa abam kie ke sebuah rumah teres di Taman Sinaran terletak di belakang Hospital Papar. Jadi untuk malam tu abam kie akan tidur bersendirian di rumah itu yang dilengkapi dengan perabot dan sebagainya. (fully furnished). Teman serumah x ada lagi. 

Selepas Asar seorang guru di sekolah yg sama dan tinggal di taman yg sama mengajak abam kie ke pekan Papar untuk membeli barang dapur seperti gula, garam, teh, biskut kering dll. Dah lupa nama cikgu tu tapi dia berasal dari Pasir Puteh. Pada malam tu abam kie makan malam di rumahnya. Selepas Isyak baru la balik ke rumah sewa tu. Huh! Semalaman abam kie x boleh tidur sebab berpindah tempat tidur. Bukannya takut hantu, OK? Jiran di kiri tu cikgu India dan di kanan pula peniaga Cina. 

Jamuan perpisahan dengan SPM Batch 2000 sebelum berpindah ke Kelantan

Keesokan harinya abam kie menumpang kereta abe Pasir Puteh ke sekolah. Balik pun dengan dia sehinggalah cuti panjang akhir tahun berkenaan. Demikianlah pengalaman abam kie melapor diri sebagai guru di sekolah pertama tanggal 17 September 1997 iaitu dua dekad yang lampau. Jadi entri ini khusus untuk berkongsi pengalaman tersebut bagi meraikan genapnya 20 tahun abam kie di dalam dunia pendidikan. Sekian, terima kasih.

Friday, 15 September 2017

Sambutan Hari Lahir Yaya ke 10

Friday, September 15, 2017 11

Assalamualaikum. Pada 12 September 2017 maka genaplah 10 tahun usia anak perempuanku yang ketiga, Nur Alin Dahlia binti Marzuki. Dia dilahirkan 10 tahun yang lalu di Hospital Tanah Merah, Kelantan berbanding dengan dua orang kakaknya yang dilahirkan di Hospital Kota Bharu.

Jadi pada 10 September 2017 kami sekeluarga mengadakan majlis sambutan hari lahir Yaya secara kecil-kecilan di rumah sahaja kerana anak bongsu abam kie iaitu Imtinan demam dan selsema. Memang hajat asalnya nak makan di Pizza Hut aja. Tapi terpaksa dibatalkan pada saat2 akhir.

Jadi pada petang tu abam kie dan yaya menaiki motor aje ke Pizza Hut Tanah Merah untuk membeli 3 keping pizza dan sup cendawan. Air Milo sejuk tu anak2 kacau di rumah aje. Jimat sikit kan? 


Abam Kie jarang2 sekali makan pizza ni. Dan kalau makan pizza pun yang dibeli di Pizza Hut aje. Kalau beli di Domino Pizza atau di pasar malam terasa kurang berselera jadinya. Cuma tak boleh makan pizza selalu nanti terus naik berat badan ni. Memang la sekarang ni dah masuk kategori mild obesity. Bimbang gak menjadi acute obesity!

Baiklah, berbalik kepada Yaya yang menjangkau 10 tahun pada 12 September  2017, abam kie berdoa agar dia akan menjadi anak yang solehah, rajin, mendengar kata, bijak, cergas, menghormati ibubapa, guru-guru dan orang tua. Pendekata, abam kie mendoakan perkara yang baik2 aje la untuk kesemua anak abam kie yang 5 orang tu. Aamiin.  

Wednesday, 13 September 2017

Lima Kelebihan Tentang Bitcoin

Wednesday, September 13, 2017 9

Telah ramai warga Malaysia memperkatakan tentang Bitcoin sejak akhir akhir ini. Mungkin kerana nilai harga dan permintaannya kini mencecah antara  *RM10,000++ hingga RM12,000++* berbanding _tahun 2016 baru mencapai lingkungan_ *RM2000++ hingga RM5000++* untuk 1 bitcoin, kenaikan yang sangat tinggi berbanding matawang dan coin yang lain. Oleh itu, abam kie ingin berkongsi pandangan tentang kelebihan kelebihan Bitcoin di sini.

1. Bitcoin memenuhi dan menepati teori asas ekonomi iaitu faktor bekalan dan permintaan (supply and demand factor).

Apabila “demand” terhadap Bitcoin naik, harga Bitcoin naik. Apabila “demand” kurang, harga akan turun. Begitulah sebaliknya. Tidak seperti matawang fiat atau barangan kawalan yang mana harga dan nilainya boleh dikawal oleh pihak berkuasa atau dimanipulasi oleh pihak pihak tertentu.

Tetapi Bitcoin tidak begitu. Bitcoin bersifat “community base” di mana segala maklumat transaksi “supply and demand” boleh diperolehi oleh mana mana individu yang ingin menganalisa maklumat tersebut. Maka, Bitcoin dilihat lebih telus dan berintegriti dalam penentuan nilai dan harganya.

2. Bitcoin tidak dikawal dan diselia oleh mana mana badan atau pihak.

Bitcoin bersifat “decentralized” yang mana ia menjadikan kesemua pemilik Bitcoin menjaga jaringan sistem tersebut. Ia bukan tidak dikawal, tetapi ia tidak dikawal oleh mana mana individu atau pihak. Contoh mudah, apabila kita membeli saham IPO atau mana-mana saham. Dapatkah kita ketahui sedalam dan secara terperinci setiap transaksi duit kita? Jawapannya tidak bukan? Bahkan kita tahu peluang dan ruang untuk mereka menipu adalah tinggi. “Creative accounting” dan “nak cashout saja” sudah menjadi terma biasa dalam perjalanan sesebuah syarikat.

Maka kerajaan terpaksa menubuhkan pihak ketiga untuk memantau dan menjaga sistem tersebut disebabkan kita tidak punya ruang dan peluang menjaganya. Tetapi, sistem Bitcoin yang bersifat “decentralized” telah menjadikan penggunanya bukan sekadar pemilik dan pengguna, bahkan sebagai autoriti terhadap sistem tersebut. Adakah ini tidak baik?

3. Setiap Bitcoin yang dikeluarkan adalah unik dan mempunyai jumlah yang terhad.

Pengeluaran Bitcoin akan berakhir apabila Bitcoin ke 21,000,000 dilahirkan. Dapat kita fahami apabila sesuatu pengeluaran bersifat terhad, ia akan menjadi sangat bernilai. Sudah pasti nilainya juga stabil dan kekal relevan.

Selain itu, kita dapat meyakini yang Bitcoin tidak boleh diwujudkan sesuka hati atau dipalsukan kerana setiap Bitcoin adalah unik. Tidak seperti duit kertas yang boleh dicetak sesuka hati. Kita juga tidak perlu takut dengan kewujudan Bitcoin tiruan kerana ia mustahil dihasilkan.

4. Bitcoin boleh dibawa ke mana saja dengan mudah dan selamat.

Jika kita ingin ke luar negara, kita perlu menukar matawang negara ke matawang negara lain yang kita ingin lawati. Terdapat beberapa masalah dan kerugian ketika proses tersebut.

Pertama, kerugian ketika pertukaran wang asing. Kerugian terhadap “rate” yang digunapakai oleh “money changer”. Jika menggunakan perkhidmatan bank, selain “rate”, fi servis juga dikenakan.

Kedua, jumlah yang boleh dibawa dibatasi oleh peraturan dan kemampuan untuk membawa. Peraturan melarang membawa keluar pada jumlah tertentu. Manakala, kemampuan mengangkut sejumlah wang dengan banyak bergantung kepada faktor keselamatan dan kepayahan.

Bitcoin pula hanya perlu dibawa dengan telefon bimbit sahaja. Ya, kesemua jumlahnya dibawa dengan mudah dan selamat. Kerugian tukaran wang dan fi servis dapat dikurangkan, bahkan dielakkan.

Bayangkan wang milik kita dikawal pihak lain untuk kita bawa. Dengan Bitcoin, tiada siapa boleh mengawal kita. Ke mana mana saja, bila bila masa, kita adalah bank untuk kita.

5. Semua orang boleh memiliki Bitcoin.

Selain daripada terus membeli Bitcoin di “exchanger” secara “peer to peer”, web dan individu secara berdepan. Semua orang boleh “melombong” Bitcoin. Tidak seperti melombong di dunia nyata, selain dari kos yang tinggi, kita perlu meminta kebenaran pihak berkuasa walaupun di atas tanah kita sendiri.

Tetapi sistem Bitcoin tidak begitu. Hanya berbekalkan ilmu, kuasa komputer dan internet, Bitcoin boleh dilombong oleh sesiapa sahaja. Kita tidak perlu memohon permit atau kebenaran. Kita boleh lakukan sendiri.

Kita juga tidak perlu risau tentang keselamatan, kerana Bitcoin adalah produk dari sebuah sistem hebat yang dipanggil Blockchain.

Bitcoin adalah ASET. Tahu tak apa aset? Macam rumah, tanah atau item item yang menguntungkan pada masa akan datang. Bukan saya cakap, FORBES yang cakap. Majalah EKONOMI yang diiktiraf satu dunia.

Satu dunia dah bercakap pasal bitcoin matawang baru dunia, siap dah ada huruf sendiri (Ƀ) untuk simbol matawang mcm USD $€£¥. Tu baru cakap pasal basic, belum detail detail lagi pasal regulator, mining dan banyak lagi la.

Pelan pelan kayuh orang kata. Yang penting MILIKI dulu baru belajar. Takut duk sibuk kaji sampai pandai harga dah cecah $10k sama dengan RM45k tu pun tak habis study lagi. Pastu sibuk percaya cakap orang. Yang ni scam la, Money game la. Tapi orang yang cakap tu duk camtu jaa tak pernah pun kaji benda ni. Depa pun dengar dari mulut orang lain. Sama gak orang lain tu tak pernah kaji apa pun. Akhirnya sampai kesudah dok camtu. Orang lain dah kedepan kita masih takuk ni. Pi tanya orang tu kalau kita susah, mau tolong ke. Entah entah jauhkan diri.

ZENITHGOLD membawa anda ke dunia terkini *BITCOIN*

☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀☀

Monday, 11 September 2017

Sambutan Hari Raya Aidil Adha 1438H

Monday, September 11, 2017 13

Assalamualaikum. Sudah 10 hari Hari Raya Aidil Adha berlalu. Tapi rasanya masih belum terlambat untuk Abam Kie ceritakan bagaimana abam kie dan keluarga menyambut Hari Raya Haji tahun ini. Memanglah di Kelantan ni raya haji lebih meriah berbanding dengan negeri2 di pantai barat. Kenapa ya? Sebab orang2 Kelantan ni rajin membuat ibadah korban terutama sekali di kampung2 secara berkumpulan. Jarang benar kami menyembelih haiwan ternakan di masjid atau surau. 

Untuk Raya Haji kali ini, abam kie dan kak ton masing2 mengambil satu bahagian korban. Harga sebahagian ialah RM600. Sepupu kak ton bernama Kak Zah dan suaminya Ustaz Harun sudi menjadi tuanrumah bagi korban tahun ni. Keluarga mereka mengambil 3 bahagian. Memandangkan 10 Zulhijjah jatuh pada hari Jumaat maka tempoh untuk menyembelih, melapah dan memasak daging korban tu singkat kerana kena pergi solat Jumaat lagi. Maka abam kie pun turut sama merebahkan, melapah dan menyiang daging lembu tu. Penat gak buat benda2 ni. Maklumlah kita buat sekali setahun je. Belasah je lah biarpun tak reti sangat. Alhamdulillah kerja-kerja kasar ni selesai sebelum azan Zuhur hasil berkat kerjasama semua kaum lelaki yang hadir. Manakala kaum wanita pula bergotong-royong menyiapkan hidangan makan tengahari.

Selesai menjamu selera abam kie balik ke rumah untuk membersihkan diri dan solat. Letih betul buat kerja korban ni. Habis berpeluh. Tangan pulak tergeliat dek kerana mengapak tulang-temulang tu. Aduh! Sakitnya. Pada sebelah petangnya dalam pukul 6, abam kie dan kak ton keluar menjelajah kampung sebelah untuk mengagihkan daging korban mentah kepada golongan yang kurang berkemampuan. Pada malam tu kami menyiapkan ramuan dan menyiang daging untuk dimasak bagi menjamu tetamu pada hari raya kedua pulak. Dalam pukul 11.40 malam baru la kami masuk tidur.


Pada hari raya kedua kak ton bertungkus-lumus memasak sedikit juadah untuk dijamu kepada kaum keluarga, saudara-mara, jiran, kawan-kawan dan anak murid. Sejak waktu syuruk sampai ke jam 11 pagi kami sibuk di dapur. Abam Kie juga kena keluar ke pasar untuk membeli apa-apa barang yang perlu. Menu kami pada hari tersebut ialah daging goreng, singgang daging special, sup gearbox, ulaman, budu dan ikan kering. Nampak macam mudah dan ringkas tetapi jenuh gak nak menyiapkannya. 

Malangnya pada hari rumah terbuka ini, kakak dan sepupu abam kie tak dapat datang kerana jalan 'jem' teruk di atas jambatan Sungai Kelantan yang menghubungkan jajahan Machang dan Tanah Merah tu. Huh! Kalau di Kelantan ni bukan raya namanya kalau tak jem! Anak2 murid pun cuma 4 orang je yg datang. Bengang tul abam kie! Lalu abam kie mengambil keputusan untuk tidak menjemput mereka pada tahun2 akan datang! Mungkin pada tahun seterusnya abam kie dan kak ton x akan buat open house lagi. Siapa nak datang beraya datang lah. Dan kami akan menjamu apa yang ada di atas dapur dan rak. 

Selepas Asar hari yang sama, abam kie menaiki motosikal menuju ke kampung di Machang untuk mengagihkan daging korban kepada orang2 miskin di sebelah kampung abam kie pulak. Memang jalan tengah jem giler time tu! Polis trafik pulak x bertugas! Maka ramai la pemandu2 yg x mengikut undang2 jalan raya seperti berada di dalam petak kuning, potong Q dan sebagainya! Sebelum Maghrib abam kie dah tiba di Tanah Merah. Tengok2 ibu mentua, kakak ipar, adik ipar dan anak2 buah sudah sampai di rumah. 

Air asam perut muda lembu ala Machang

Hari ketiga abam kie dan kak ton cuma berehat di rumah. Kami mengemas mana yang patut. Pinggan mangkuk dan periuk belanga perlu dicuci. Selepas tu baca surat khabar Ahad sambil tengok apa2 rancangan yang menarik di TV. Maklumlah kan, jarang benar dpt tengok TV pada pagi Ahad. 

Bagi abam kie dan kak ton kami merancang untuk mengambil satu bahagian lembu secara bergilir2 mulai tahun depan kerana tidak mampu menangani beban tugas menguruskan daging korban yang banyak ni. In Shaa Allah setiap tahun dapatlah kami merasa daging korban tu jika kami ambil bahagian. Nak harapkan orang bagi daging korban kat kami memang tak dok la. Mungkin sebab kami ni golongan pertengahan. Lagi satu, kalau tak melakukan korban semasa Raya Haji ni memang tak dok suasana raya la gamaknya! Jadi mari kita pakat berkorban setiap kali Hari Raya Aidil Adha, orait?