Monday, 6 April 2020

Dapat Hadiah Jam Pintar Dari Comparehero.my

Monday, April 06, 2020 6

Baru-baru ini permohonan Abam Kie untuk memiliki kad kredit Standard Chartered telah diluluskan. Sebenarnya Abam Kie terlihat iklan dalam FB oleh comparehero.my yg menawarkan jam tangan pintar kpd pemohon kad kredit StanChart yg berjaya. Abe Kie cuba la nasib. Manalah tahu ada rezeki kali ini. Thn lps ada apply tp kena reject. Huhuhuhu...

Alhamdulillah. Setelah 2 minggu kad kredit Visa Platinum itu sampai ke rumah abam kie. Tu pun ada masalah gak sebab posmen tu tercicir kad kredit abam kie tu di rak pej pos. Geram tul! Siap abe kie buat aduan ke KL. Alih2 ptg tu terus jumpa dan dia hantar ke rumah. Kad kredit ni x de yuran tahunan. Ingat senang ke nak cari kad kredit platinum tanpa yuran tahunan? Jika di Citibank la, kad mcm ni mahunya dkt RM300 yuran tahunan je!


Settled dah dgn kad kredit. Hadiah jam tangan pintar ni kena tunggu sebulan slps kad kredit tu sampai. Terima kasih comparehero.my! Jam ni bila tengok di Shopee atau Lazada mahunya dekat RM300! Kalau beli sendiri mungkin tidak la sbb abe kie sendiri sudah ada 4 utas jam tangan. Yg terbaharu ni jadi yg kelima. Kira dah lebih kuota tu. Alamak!

Macam biasa la..jam pintar mcm ni ada byk fungsi. Tp abe kie x abis teroka fungsi2nya. Cuma tahu guna utk check kadar denyutan nadi, jumlah langkah, tempoh waktu tidur dan ramalan cuaca. Yg selebihnya kena godek2 lagi semasa tempoh PKP ini.

Baiklah. Abe Kie bersyukur dgn segala rezeki yang Allah kurniakan. Sama2lah kita berdoa agar pandemik Covid-19 ini akan berakhir dengan segera agar kita dapat meneruskan aktiviti seharian dengan jayanya. Aamiin...

Saturday, 4 April 2020

Segmen Bloglist Blogbabyshambles

Saturday, April 04, 2020 11
Assalamualaikum. Pada hujung minggu ini Abam Kie nak join satu lagi segmen anjuran blogger Ain Rusli. Ye la..dok di umah 'boring' tahap gaban jadi abam kie update la blog ni. Syarat2 yg diberikan mudah je. Budak nak ambik UPSR pun boleh buat. BTW, ID Instagram Abam Kie ialah @abamkie. Jadi kepada Ain dan rakan2 blogger yg lain boleh la follow ye? Setakat ni bilangan follower cuma 4512 aje. 

Jadi apa lagi? Jom join segmen yang simple ini. Semoga kita semua berjaya mengharungi cabaran mendatang sepanjang PKP ni. In Shaa Allah.

Friday, 3 April 2020

Apa Ada Dengan Facebook?

Friday, April 03, 2020 15

😍Ada org buat fb dia mcm Family Planning....Hari2 cerita tentang proses tumbesaran anak dia

😱Ada org buat fb dia mcm shopping complex....setiap jam update tentang produk jualan

😘Ada org buat fb dia mcm Kardashian show...Bahagia semua dia update

😭Ada org buat fb dia mcm TV3 Bersamamu..cerita sedih sja yang dipamerkan

😜Ada org buat fb dia mcm Gordon Ramsay...Semua resepi dia nak parking, tp syok juga dpt idea menu untuk dimasak

😍 Ada orang buat FB macam mimbar masjid..... setiap potong ayat Al-Quran dan hadis akan dikongsi. Begitu juga dgn sesi ceramah semua ustaz yang popular...

😊😊Apa pun yang org update kita layan ajelah..korang nak buat facebook korang macam Rumah Tinggal pun takpe...Krik Krik..

πŸ˜„πŸ˜„Yang penting respect each other...Tak perlu nak kondem...πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ» Facebook mereka biar jelah, tak perlu nak perli dan seumpama dengannya, berlapang dada je ok...πŸ‘ŒπŸ»πŸ‘ŒπŸ»

TRUE... 100%...


Wednesday, 1 April 2020

Telefon Lejen, Nokia 3310 Diberi Nafas Baharu!

Wednesday, April 01, 2020 13

Assalamualaikum. Teringat zaman awal alaf baharu ni Nokia merupakan jenama handphone yg terunggul di Malaysia. Awal thn 2000 tu Abam Kie bertugas di Papar, Sabah. Bila berpindah ke negeri sendiri pada Jun 2001 trend penggunaan Nokia 3310 begitu memuncak. Siapa yg memiliki hp model ni dikira in-trend la. Ada beberapa model Nokia yg lain tp 3310 la yg menjadi pilihan. Biarpun 3310 ni berat n 'bulky' tapi ia menjadi pilihan sebab tahan lasak. Kalau baling kat anjing mahu mampus anjing tu dibuatnya! Hahahaha... HP masa tu skrin monochrome je. Ringtone monophonic je. Kegunaan HP yg utama pd masa tu utk call n sms. Kdg2 tu main game ular dan bricks. Satu lagi nak set alarm utk bangun pagi!


Sekarang ni jenama Nokia makin terkikis dari ingatan warga Malaysia. Apa yg Nokia alami juga sdg dialami oleh Samsung. Masa mula2 keluar android OS dulu memang Samsung juara. Tapi skrg x ramai guna Samsung sbb harganya mahal. Tak padan dgn specs yg diberikan. Org sudah bertukar kpd jenama China spt Vivo, Huawei, Oppo, Redmi, Xiomi, Asus dll. Org yg ada2 je guna Samsung. Dok gitu?

Baru2 ni abam kie order HP Nokia 3310 yg telah diberikan penjenamaan semula dan nafas baharu. Yg terkini ni dtg dlm pelbagi warna. Yg abam kie terima ni kaler turquoise je. Skrin warna lagi. Ada la mcm2 function dlm tu. Ni rasa mcm layari internet guna GPRS 10 thn lps. HP ni abam kie beli sbg backup kpd HP Vivo V11 yg digunakan skrg. Baterinya buleh standby sampai 1 minggu jika x digunakan. Memang pun HP ni dlm mode standby sokmo. 

Oh! Ya...HP Nokia 3310 ni cuma RM38 je kat Shopee. Kalau kwn2 berminat nak mengimbau pengalaman masa muda-mudi sambil menggunakan HP ni boleh la beli satu! selamat mencuba!