Wednesday, 19 June 2019

Panduan Elak Pasangan Berlaku Curang

Wednesday, June 19, 2019 10

Assalamualaikum. Sejak akhir2 ini ada banyak kes pasangan berlaku curang. Tak kisahlah sama ada di pihak suami atau isteri. Semuanya sama aje. Jika dikalangan artis yang hebat berlaku curang setakat ini ialah 3A iaitu Aliff Aziz, Ammar Alfian dan Abu Sufyan. Memang berdosa berlaku curang kepada pasangan tu. Jika anda pernah berbuat demikian, silakan kembali ke pangkal jalan. Selamatkan perkahwinan anda. Jangan biarkan rumahtangga anda berantakan. Lantas yang menjadi mangsa ialah anak-anak.

Baiklah, pada kesempatan ini, Abam Kie ingin berkongsi beberapa tips bagi mengelakkan pasangan kalian berlaku curang. Sila cegah sebelum ia menjadi barah. Good luck!

Selalu berpenampilan menarik. 

Setelah menjalani alam rumah tangga bertahun tahun, penampilan diri sering diabaikan bahkan keinginan untuk menarik perhatian pasangan pun semakin pupus.

Namun bila berada di luar seperti di tempat kerja, penampilan selalunya berbeza dan jika ada yang memuji, ia salah satu punca memungkinkan berlakunya kecurangan.

Kehidupan seks yang sihat. 

Memenuhi keperluan seks pasangan amat penting dalam memastikan perkahwinan tetap utuh. Banyak kes perceraian atau perkahwinan runtuh akibat masalah seks suami isteri.

Persamaan. 

Cari pasangan dengan lelaki atau pasangan yang dirasakan sama (sekufu), berpendidikan setara dan memiliki pendapatan hampir sama. Persamaan yang banyak antara suami isteri dapat mengecilkan risiko berlakunya kecurangan.

Waspada. 

Jika anda mengesan pasangan berlaku curang, jangan ragu-ragu menyiasatnya. Kecurangan akan berlangsung lebih lama jika pasangan berasa senang dan jauh daripada jangkauan anda.

Mencari kaunselor. 

Jangan ragu untuk mendapat khidmat kaunselor ataupun orang tengah sekiranya merasakan hubungan menghadapi masalah.

Menghargai pasangan.

Hargai pasangan kerana penghargaan akan dibalas dengan kesetiaan.

Komunikasi berkesan.

Salah faham yang berlaku antara pasangan mungkin berpunca daripada kurang berbual dan berbincang atau tidak sefahaman. Justeru, peranan komunikasi dengan pasangan amat penting misalnya berterus-terang jika tidak berpuas hati.

Terima seadanya. 

Ada kalanya pasangan kurang menerima hakikat kekurangan pasangannya menyebabkan isu remeh-temeh diperbesarkan dan menjadi bahan pergaduhan yang mendorong ke arah keruntuhan rumah tangga.

Jika pasangan kurang daripada sudut fizikal, mungkin dia ada kelebihan daripada aspek lain. Pertimbangkan dengan wajar.

Menjadi suri rumah terbaik. 

Isteri harus melihat daripada sudut agama bahawa mulianya mendidik anak-anak dan rumah tangga menjadi syurga terindah. Memuliakan suami di tempat sewajarnya akan mendapat ganjaran berlipat ganda daripada Allah.

Berlaku adil. 

Suami juga harus setia dan berperanan sama untuk menjadikan isteri dan anak-anak sebagai keutamaan.

Ini kerana sebagai ketua keuarga, bimbingan, tunjuk ajar dan sama-sama membentuk keluarga cemerlang dan diredai menjadi tanggungjawab bersama.

Monday, 17 June 2019

SEGMEN KAD RAYA 2019 NANIENA.COM

Monday, June 17, 2019 13

Assalamualaikum. Mood Raya masih lagi berlangsung. Kebetulan ptg td kena tag dengan blogger Jamil Hashim agar menyertai segmen kad raya 2019 naniena.com. Tak salah pun join sbb ia dpt merapatkan silaturrahim sesama rakan blogger. Hadiahnya pun kad raya. Ada sampai 50 keping utk para pemenang tu! Siapa x nak kad raya kan? Skrg ni kad raya hampir pupus. Jadi dgn menyertai segmen yg bagi hadiah kad raya fizikal ni dpt mengembalikan nostalgia zaman kanak2 dan remaja dulu2. 

Abam Kie nak tag 3 org kwn blogger. Harap jangan marah, ye? Jika free sila la join. Jika tak sempat, x mengapalah. Jadi kpd kwn2 yg nak join segmen yang gempak ini, cuma perlu klik banner di atas, OK? Sekian. Terima kasih. 

1. http://at-tarmizi.blogspot.com/

2. https://www.mialiana.com/

3. http://perducinta.blogspot.com/

Friday, 14 June 2019

Gajah Baring BALSAMO dan OLESS Lip Balm Sesuai Untuk Seisi Keluarga

Friday, June 14, 2019 16

Gajah Baring BALSAMO adalah satu produk istimewa untuk urutan kasih sayang seisi keluarga selain melembabkan kulit yang kering. la boleh digunakan setiap kali lepas mandi pagi dan malam untuk keselesaan nafas dan tidur yang berkualiti. la juga dikenali sebagai Garlic Balm yang sangat bermanfaat ketika musim tak menentu. Dihasilkan daripada petua tradisi iaitu minyak bawang putih yang diamalkan oleh nenek moyang kita dahulu. Sesungguhnya Garlic Balm adalah satu keperluan yang memudahkan kegunaan ibu-ibu moden terutama yang sibuk berkerja. 


Garlic Balm sesuai digunakan oleh bayi baru lahir hingga warga emas. Garlic Balm adalah satu produk natural yang boleh digunakan sepanjang masa dan bila perlu. Kenapa dikatakan ia memudahkan kita? Ini kerana dengan Garlic Balm, mommy2 tak perlu risau untuk bersusah payah menyediakan minyak bawang putih. Balm ini adalah dalam bentuk solid, jadi risiko tertumpah adalah zero! Dan lagi satu, ia selamat digunakan untuk anak-anak sebab Garlic Balm tiada bahan kimia dan cuma mengandungi essential oil. 


Buat pengetahuan anda, bukan semua essential oil sesuai dengan kita. Produk ini adalah minyak bawang putih @ Garlic Balm sebenar kerana baunya adalah bau sebenar  bawang putih. Dan yang paling best senang nak bawa travel! Bersesuaian dengan taglinenya iaitu: "NAFAS SELESA"

Cara penggunaannya:

Sapu pada bahagian yang diperlukan dan urutkan perlahan-lahan secara bulatan. Sesuai digunakan oleh seisi keluarga

Disclaimer:

Produk ini adalah natural tanpa bahan kimia yang berbahaya yang boleh menyebabkan kesan sampingan jangka panjang. la adalah selamat digunakan dengan kerana mengandungi extra virgin olive oil, sunflower oil and vitamin E, beeswax dan bawang putih!


HARGA PROMOSI

RM29.90(exc postage)
postage RM8SM RM12SS

Free gift: termometer setiap pembelian yang terawal!
Blog: https://garlicbalmbalsamo.blogspot.com/
FB: Gajah Baring HQ(Garlic Balm)
IG: gajahbaring_hq
Contact : 0187665694

Diedarkan oleh : ARS PURE SOLUTION



OLESS adalah satu pelembab bibir homemade yang selamat digunakan tanpa ragu. Lip balm ini berwarna hasil dari perwarna dan perisa makanan. Sangat selesa menggunakan Oless ini kerana warnanya yang lembut dan rasa strawberry yang sangat yummy. Oless sesuai digunakan oleh semua peringkat usia. la selamat digunakan oleh kanak-kanak. 

Bagi mereka yang mempunyai masalah bibir merekah, kering dan kehitaman boleh dapatkan Oless untuk membantu menyelesaikan masalah anda. Bagi mereka yang ingin mencari pendapatan sampingan boleh join untuk menjadi agent dengan modal yang sangat minimum. Oless sangat mudah dijual kerana kualiti dan harga yang sangat mampu milik. Bahan-bahan yang terkandung dalam Oless adalah extra virgin olive oil, vitamin E, perisa strawberi dan pewarna.

tagline:

'OLESS TERUS GOJESS'



Cara penggunaan:

Sapu dibibir setiap kali diperlukan. Oless ada perwarna tetapi ia sesuai untuk kanak-kanak kerana ia dibuat menggunakan perisa dan pewarna makanan

Disclaimer:

Produk ini adalah natural tanpa bahan kimia yang berbahaya yang boleh menyebabkan kesan sampingan jangka panjang. la adalah selamat digunakan dengan kerap.

HARGA: RM10
Postage RM8SM, RM11SS

Blog : zuraini.com
FB: Zuraini Muhammad
IG: zmbeauty_hq
Contact: 01132484182
Diedarkan oleh: ZMBEAUTY


Alhamdulillah, ZMBEAUTY juga ada memberikan hadiah sebuah termometer digital kepada pembeli awal Gajah Baring Balsamo ini. Termometer ini memanglah satu alat yang perlu ada di dalam peti kecemasan di rumah. Ibu2 yang belum ada perlu beli satu ye? nanti senang la nak sukat suhu anak2 bila mereka demam nanti.  


Jika ibu-ibu memesan Gajah Baring Balsamo dan OLESS pada musim Raya ni, ibu2 akan dapat sampul duit raya percuma tau! Jimatlah sikit duit nak beli sampul2 ni di kedai. Sekarang ni dah jarang peniaga beri sampul raya free. Kena beli barang dalam jumlah tertentu baru la layak dapat sampul duit raya. Atau pun ibu2 kena beli sendiri. Dah la harga makin mahal.

Jadi apa tunggu lagi ibu2 yang penyayang sekalian, sila hubungi ARS PURE SOLUTION dan  ZMBEAUTY untuk mendapatkan kedua2 produk di atas dengan segera. Kalau terlambat, takut nanti menangis kat bucu katil time raya2 ni.


Wednesday, 12 June 2019

Golongan Pertengahan Dikenakan Cukai Tinggi

Wednesday, June 12, 2019 16


Sekarang ni terutama sekali pada bulan Ramadhan harga hampir semua barang dapur meningkat. Bagi Abam Kie yang menjadi guru ijazah ini pun terasa terkesan dengan kenaikan harga barang keperluan harian, apatah lagi golongan B40 yang menetap di pedalaman sana tu.

Oleh itu, biar pun Abam Kie mencuba untuk menjimatkan wang, kerajaan Pakatan Harapan (PH) sedang melaksanakan tiga cukai baru yang rata-ratanya akan mengenai kelas menengah - cukai digital, levi berlepas dan cukai ke atas minuman manis .

Walaupun gula dan cukai digital bukan cukai langsung kepada pengguna, pengeluar minuman ringan dan penyedia perkhidmatan digital asing seperti Netflix, Spotify dan Steam berkemungkinan akan menyalurkan kos tambahan kepada pelanggan mereka. Pakar cukai menjangkakan pengguna menanggung cukai digital 6 peratus yang juga akan mempengaruhi langganan e-book dan pembelian aplikasi.

Apabila PH memperkenalkan levi berlepas dalam Bajet 2019, ia dicadangkan untuk mengenakan bayaran bagi mereka yang meninggalkan Malaysia untuk negara Asean RM20 dan RM40 bagi mereka yang melancong ke negara lain.

Jumlah ini mungkin kecil, tetapi setiap ringgit dikira dalam menghadapi peningkatan kos sara hidup dan gaji yang tidak stabil.

Adalah tidak adil kerajaan mengenakan cukai sebegini kepada kelas menengah sedangkan golongan atasan tidak terjejas pun dengan kutipan cukai yang baru diperkenalkan ini.

20 peratus golongan T20 tidak perlu bimbang tentang langganan Netflix dan Spotify yang lebih mahal atau tentang membayar cukai berlepas apabila mereka pergi bercuti ke Eropah hanya kerana mereka kaya kaya.

Orang miskin biasanya kurang dibebani cukai kerana cukai barangan dan perkhidmatan (GST) telah dihapuskan, manakala beban pembangunan negara jatuh pada kurang daripada 10 peratus penduduk yang membayar cukai pendapatan.

Untuk memastikan semua orang mempunyai kepentingan dalam pembangunan negara, cukai mesti diagihkan dengan cara yang lebih adil dan bukan sekadar membebani kelas menengah.

Orang miskin juga perlu dikenakan cukai, walaupun hanya sedikit, itulah sebabnya GST adalah cukai yang lebih saksama dan telus kerana orang ramai dikenakan cukai berdasarkan tahap penggunaannya- golongan miskin yang mengambil barang-barang yang kurang dan lebih murah dapat dikenakan cukai kurang berbanding dengan orang kaya .

Sebaliknya, golongan T20 mampu untuk membayar lebih banyak cukai. Sekiranya kerajaan terdesak untuk menaikkan pendapatan, mengapa tidak meningkatkan tahap cukai pendapatan bagi mereka yang mendapat lebih daripada RM250,000 setahun? Naikkannya kepada 40 atau 45 peratus daripada kadar 24.5 hingga 28 peratus sekarang.

Sesetengah orang mungkin berhujah bahawa cukai baru boleh diterima kerana perjalanan dan muzik luar negara dan langganan OTT bukan keperluan, jadi orang boleh dengan mudah berhenti jika mereka tidak mahu membayar cukai. Tetapi ini bukan masalah kemampuan; ia adalah isu keadilan.

Orang kaya dapat menjalani kehidupan mereka, sementara orang miskin mendapat pelbagai manfaat - Bantuan Sara Hidup (BSH), pemeriksaan kesihatan percuma di klinik swasta melalui program Peka B40, dan peluang yang lebih baik memasuki universiti awam.

Kelas menengah membayar ribuan ringgit dalam cukai pendapatan setiap tahun, tetapi tidak  mendapat apa-apa dan terus dikenakan cukai di atasnya.

Ya, pada zaman ekonomi meleset sekarang, rakyat harus berjimat-cermat demi kebaikan negara tercinta. Tetapi sukar untuk melakukan ini apabila kita melihat anak-anak pemimpin politik menyeberang di Bentleys atau melepak dengan bintang filem.

Ia juga sukar untuk tidak berasa marah terhadap cukai baru apabila kerajaan membina polisi yang tidak menyenangkan seperti kereta terbang, peraturan tidak munasabah yang boleh membuatkan perkhidmatan e-hailing semakin mahal atau kenaikan harga air walaupun terdapat gangguan bekalan air yang kerap di Lembah Klang.

Bagi semua ucapan PH tentang ekonomi, mereka menghabiskan banyak masa untuk perkara-perkara yang tidak memberi faedah kepada rakyat Malaysia seperti Statuta Rom yang membawa rakyat Malaysia ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) jika mereka melakukan jenayah antarabangsa seperti pembunuhan beramai-ramai atau jenayah perang. Perkara paling buruk yang berlaku di Malaysia ialah rusuhan kaum tahun 1969, dan juga pembunuhan itu tidak dianggap sebagai jenayah perang.

PH perlu memberi tumpuan kepada meningkatkan kehidupan orang ramai. Jika tidak, rakyat mungkin akan membenci kerajaan sekarang dan mungkin bangkit menyahkan kerajaan PH pada PRU yang akan datang. Kita cuma tunggu dan lihat. OK?