Wednesday, 24 April 2019

Kelebihan belajar di Sekolah Berasrama Penuh (SBP)

Wednesday, April 24, 2019 9

Assalamualaikum anak-anak,

Pertamanya, entri ini ditulis bukan untuk mengagungkan Sekolah Berasrama Penuh, bukan pula untuk menghina sekolah harian biasa, sekolah teknik atau sekolah-sekolah lain. Entri ini ditulis untuk panduan atau mungkin serba sedikit pengenalan kepada kehidupan SBP bagi anak-anak yang mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan UPSR atau PT3. Abam Kie sendiri adalah merupakan bekas penuntut SBP iaitu Sekolah Menengah Sains Machang, Kelantan atau lebih dikenali sebagai  SMACH dari tahun 1986 hingga 1990. 

APA ITU SEKOLAH BERASRAMA PENUH?

Sekolah Berasrama Penuh (SBP) merupakan sekolah yang 100% dibawah kelolaan Kementerian Pendidikan Malaysia. Berbeza dengan MRSM yang merupakan sekolah dibawah kelolaan MARA yang bukan 100% kerajaan namun ianya dibawah kawalan KPM juga .

BAGAIMANA MEMOHON?

Setiap tahun, Kementerian Pendidikan Malaysia akan menghebahkan kepada umum tentang permohonan ke SBP bagi calon PT3 dan UPSR. Contohnya permohonan kemasukan ke Tingkatan Empat Sekolah Berasrama Penuh (SBP), boleh dilayari menerusi laman web KPM di https://sst4.moe.gov.my. 

KELAYAKAN?

Baiklah, memandangkan Sekolah Berasrama Penuh merupakan sekolah yang dikategorikan sebagai Sekolah Budak-Budak Pandai, maka keputusan UPSR dan PT3 anda haruslah cemerlang. Dalam pengetahuan abam kie, calon2 perlu memperolehi straight A (5A UPSR dan 8A PT3). Kalau selain dari tu, ha... tu guna orang dalam lah kot nak masuk! Tapi kalau MRSM, B boleh mohon lagi asalkan B bukan subjek Sains dan Matematik. OK cukup, atas tu cuma intro (panjang betul ye). Sekarang masuk kepada main point kita iaitu:

KELEBIHAN BELAJAR DI SEKOLAH BERASRAMA PENUH (SBP)

1) BERDIKARI

Berdiri di atas kaki sendiri. Ianya menjadi kelebihan kerana mengajar anak-anak agar jangan malas. Kena basuh baju sendiri, lipat sendiri, kapur kasut sendiri, iron baju sendiri. Semuanya SENDIRI. hahaha. Ada berani? Sahutlah cabaran, anak manja!

2) MAKAN ORANG SEDIAKAN 

Ha ini part best bagi abam kie (teringat kenangan dulu-dulu). Semua SBP mempunyai Dewan Makan sendiri. Waktu makan tu, tinggal ambil, pastu suap dalam mulut je. Bersyukurlah anak-anak, dah la anda pelajar terpilih, makan pun orang sediakan, apa lagi? Bersyukurlah .

3) SEMANGAT ASSABIAH YANG TINGGI ( kadang-kadang melampau!)

Ini dapat dilihat paling ketara waktu hari sukan . Rumah Y boikot Rumah X. hahaha. Semangat ni, ada baik buruknya. Tentang hubungan senior junior, buli itu tak dapat nak elak. Eh! Asalkan anda tak ganggu orang, kenapa anda perlu takut? Ada senior buli? Guru disiplin ada. Setiap sekolah ada undang-undang. Tapi janganlah melampau sampai kalau setakat senior pandang macam nak makan je hang pi jumpa cikgu disiplin. Manja sangat tu! Lagi satu, semua SBP mengamalkan sistem merit (tambah markah) dan demerit (tolak markah). Anda akan dapat markah merit kalau ada ahli rumah (bukan rumah sewa, rumah sukan) yang aktif dalam pelbagai aktiviti macam pidato, sukan, wakil sekolah ke Jepun, dsb. Tapi! demerit akan berlaku jika ada pelajar yang melanggar peraturan sekolah mcm bawak handphone, buli, hisap rokok. Pada akhir tahun, rumah sukan yang mempunyai merit tertinggi akan diiktiraf sebagai juara. Kira hebat la ni ahli2 rumah sukan tu .

4) PELUANG MEMPELAJARI BAHASA KETIGA

Teruja tak? Tapi bagi peminat K-Pop, harap maaf, takde bahasa Korea. SBP hanya sediakan lima bahasa utama iaitu Arab, Jepun, Mandarin, Jerman dan Perancis. Setiap tahun juga, SBP akan hantar pelajar2nya ke negara2 tersebut (selalunya budak Jepun lah dapat) dalam program pertukaran pelajar. Anda ke sana, pelajar luar negara ke sini (Malaysia).

5) PELUANG AKTIF DALAM BIDANG KO-KURIKULUM

Okey, tak dinafikan semua sekolah ada ko-kurikulum, tapi istimewanya SBP ni, masa berlatih lebih banyak memandangkan anda pelajar asrama. Contoh la ye macam sekolah Abam Kie dulu, kami merupakan Johan Pancaragam dan Orkestra Peringkat Kebangsaan berapa kali gak. Pernah gak wakil Malaysia ke peringkat dunia. Rahsianya? Sebab pagi, petang, siang, malam berlatih. Kadang2, pengetua bagi kelonggaran balik kelas awal untuk berlatih pancaragam, best kan? Kriket, hoki dan ragbi pun nama kami harum mekar di peringkat kebangsaan. Ada juga bidang ko-kurikulum lain seperti bolasepak, badan beruniform, debat, nasyid.....semua ada nama . ada juga yang wakil sekolah ke luar negara dlm pelbagai bidang contoh : rekacipta, robotik dan engineering.

6) PROGRAM LAWATAN KE LUAR NEGARA 

Ada sesetengah sekolah SBP buat lawatan ke sekolah lain di luar negara dalam usaha nak dapatkan kebitaraan sekolah mereka. Macam pertukaran pelajar jugak lah, dan mereka bertukar-tukar pendapat dan pengalaman macam sistem perpustakaan, sistem pembelajaran, IT dan macam-macam lagi.

7) BERSAING DENGAN PELAJAR LAIN 

Dah nama SBP, pasti mengumpulkan pelajar-pelajar cemerlang seluruh negara. Persaingan pun sengit, semangat nak belajar pun positif sebab semua berlumba-lumba nak jadi yang terbaik. Ada juga cikgu buat kelas tambahan PERCUMA je tanpa bayaran untuk pelajar. Kalau sekolah harian, tuisyen kan dah kena bayar, mahal pulak tu. SBP semua cukup! Anak-anak, tinggal belajar je.

Jadi sekarang macamana? Nak sambung belajar di SBP ke?

Monday, 22 April 2019

Kenapa Seorang Lelaki Wajib Membeli Takaful?

Monday, April 22, 2019 16
Tahukah Harta Pusaka Suami Bukan Milik Isteri Sepenuhnya?

Akan Jadi Harta Pusaka atau Harta Puaka? 

SESUATU YANG AMAT BAGUS UNTUK DIPERTIMBANGKAN.

Contoh 1: Letak duit dalam bank RM100k.
Bila suami meninggal waris dapat RM100K.
Ada dividen, duit boleh keluarkan bila-bila. 
Bila mati, akan dibekukan. Ada caj cairan harta.
Wajib agih kepada semua waris faraid.

Contoh 2: Letak duit dalam ASB RM100k.
Bila meninggal waris dapat RM100K.
Ada dividen, duit boleh keluarkan bila-bila. 
Bila mati, akan dibekukan sementara jika bawah 10k sekira lebih akan diagih. 
Ada caj cairan harta.
Wajib agih kepada semua waris faraid.

Contoh 3: Letak unit trust RM100K.
Bila meninggal waris dapat RM100K.
Ada dividen, duit boleh keluarkan bila-bila. 
Bila mati, dibekukan. Ada caj cairan harta.
Wajib agih kepada semua waris faraid.

Contoh 4: Letak duit dalam AKAUN ALSI AIA RM100K*
Bila meninggal waris dapat RM1 JUTA bukan RM100K. LEBIH RM900K! DIJAMIN!
Ada return investment, duit boleh keluarkan bila-bila. 
Duit tak dibekukan selepas meninggal dunia.
Tiada caj cairan harta. Dalam sebulan, dapat cheque.
BOLEH PILIH SESIAPA JADI PENERIMA MUTLAK.
terutama ISTERI!! Hibah kepada isteri anda sekarang!

*Sekarang faham dah kenapa contoh simpanan yang keempat ini amat penting? Nak buat apa RM1JUTA? Nak bayar caj cairan harta yang lain-lain,  anak-anak nak sambung belajar, nak bayar hutang yang ditinggalkan, nak sedekah sebanyak yang boleh. You can do this even your time is over*

Think about this. Pelbagaikan akaun kita. Bagus ada empat-empat ni. Bahagikan setiap akaun. Diversification is the key.

Ingat,

Aset mudah cair itu betul-betul penting. Kalau tak, takde lah sampai hampir RM70 BILLION beku sekarang.

Boleh PM Fahmi di 60145146941 untuk detail dan nasihat professional 😊

Friday, 19 April 2019

British English vs Malaysian English

Friday, April 19, 2019 26


Who says our English is teruk? Just read below - Ours is simple, short, concise, straight-to-the-point, effective etc

British English vs. Msian English

WHEN GIVING A CUSTOMER BAD NEWS 
Britons : I'm sorry, sir, but we don't seem to have the sweater you want in your size, but if you give me a moment, I can call the other outlets for you. 
Msians : No stock

RETURNING A CALL
Britons : Hello, this is John Smith. Did anyone call for me a few moments ago? 
Msians : Hello, who call?

ASKING SOMEONE TO MAKE WAY
Britons : Excuse me, I would like to get by. Would you please make way? 
Msians : S-kew me.

WHEN SOMEONE OFFERS TO PAY 
Britons : Hey! Put your wallet away, this drink is on me
Msians : No need lah

WHEN ASKING FOR PERMISSION
Britons : Excuse me, but do you think it would be possible for me to enter through this door? 
Msians : (pointing at the door) Can ah?

WHEN ENTERTAINING
Britons : Please make yourself right at home
Msians : No need shy shy one lah!

WHEN DOUBTING SOMEONE 
Britons : I don't recall you giving me the money
Msians : Where got?

WHEN DECLINING AN OFFER
Britons : I would prefer not to do that, if you don't mind
Msians : Don't want lah

IN DISAGREEING ON A TOPIC OF DISCUSSION
Britons : Err...Tom, I have to stop you there. I understand where you're coming from, but I really have to disagree with what you said about the issue 
Msians : You mad ah?

WHEN ASKING SOMEONE TO LOWER THEIR VOICE
Britons : Excuse me, but could you please lower your voice? I'm trying to concentrate over here
Msians : Shut up lah!

WHEN ASKING SOMEONE IF HE/SHE KNOWS YOU.
Britons : Excuse me, but I noticed you staring at me for sometime. Do I know you?
Msians : See what, see what?

WHEN ASSESSING A TIGHT SITUATION
Britons : We seem to be in a bit of a predicament at the moment.. 
Msians : Die lah!

WHEN TRYING TO FIND OUT WHAT HAD HAPPENED
Britons : Will someone tell me what has just happened? 
Msians : What happened ah? Why like that one lah?

WHEN SOMEONE DID SOMETHING WRONG
Britons : This isn't the way to do it. Here, let me show you
Msians : Like that also don't know how to do!

WHEN ONE IS ANGRY
Britons : Would you mind not disturbing me? 
Msians : Celaka lu!
 
😳 Send this to your Malaysian friends and let them have a laugh too. 
😂 Msians : Sent oredi mah!

Wednesday, 17 April 2019

8 Jenis Tabung Ibu Bapa Perlu Ada

Wednesday, April 17, 2019 24

Assalamualaikum. Pada hari ini Abam Kie ingin berkongsi mengenai 8 jenis tabung yang perlu dimiliki oleh ibu bapa agar dapat menjamin hidup yang lebih sempurna apabila berlaku musibah atau kematian kelak. Tabung2 ini amat perlu bagi meneruskan kelangsungan hidup anak2 dan isteri yg ditinggalkan. Jom semak tabung2 tersebut?

1. Tabung Kecemasan
 ✅ Tabung kecemasan dalam 3-8 bulan dari gaji/komitmen bulanan. Simpan di tempat yang mudah dicairkan apabila memerlukan ie ASB.

2. Tabung Bunian

✅ Konsep tabung bunian adalah force saving. Simpanan secara konsisten setiap bulan. Masuk boleh, keluar tidak boleh unless untuk kembangkan aset atau dah achieve objektif nya ie pelajaran anak-anak, modal beli hartanah, etc.

3. Tabung Holding Power

✅ Ramai yang pandang ringan tabung ni especially tidak nampak long term kelebihan tabung ini. Tabung ini digunakan apabila berlaku ancaman kewangan terutamanya ke atas ketua keluarga. Tabung yang juga berfungsi untuk debt cancellation/income replacement/hibah apabila berlaku ancaman kewangan ie kematian, cacat kekal dan sakit kritikal. 

4. Tabung Perubatan

✅ Tabung Perubatan seeloknya diambil ketika anak-anak masih kecil kerana bayaran lebih murah dan risiko direject lebih rendah. Untuk mak ayah pun semuda mungkin. Namun utamakan tabung holding power dahulu sebelum tabung perubatan.

Kenapa? Worst case scenario ie bila berlaku ancaman kewangan, masih ada hospital kerajaan. Namun, hutang anda siapa yang nak bayarkan? Takkan nak harapkan waris menanggung hutang yang anda tinggalkan?

5. Tabung Simpanan/Pelaburan

✅ Sifu saya pernah pesan, simpanan dan tabiat anda sekarang akan menentukan kedudukan kewangan anda 5 tahun akan datang. Dari tabung pelaburan inila anda boleh gunakan untuk pelaburan ie asb, tabung haji, saham amanah, koperasi, saham dan pelbagai lagi.

6. Tabung Percutian

✅ Life pun kena enjoy juga kan? Bina tabung percutian untuk keluarga, special moments dan santaikan fikiran dan releasekan tension. Ikut bajet yang ada. Cuti-cuti Malaysia pun apa salahnya kan?

7. Tabung Umrah dan Haji

✅ Tabung ni kena ada, bagi menunaikan haji berkemampuan dan umrah sekiranya belum atau nama belum dipanggil.

8. Tabung Sedekah

✅ Hidupkan untuk memberi. Insha Allah dimurahkan rezeki. Cara paling mudah sedekah masjid ketika solat jumaat ataupun tanyakan cikgu anak anda jika anda ada anak murid yang perlu dibantu. Besar pahalanya bantu anak-anak untuk belajar.

So, camne dah ada belum tabung-tabung di atas?

KONGSI jika bermanfaat

#konsisten
#fokus
#iycsbapprentice
#PowerKewanganPowerPelaburan

~Iman AJ~
Apprentice IYCSB and Financial Consultant
wasap.my/60139263127

Monday, 15 April 2019

Abam Kie's Birthday Giveaway

Monday, April 15, 2019 37

Assalamualaikum. Sempena sambutan hari lahir ke 46 pada 19 Mei 2019 nanti, Abam Kie ingin melancarkan Abam Kie's Birthday Giveaway bermula dari 15 sehingga 30 April 2019. Semua rakan blogger di Malaysia dijemput menyertai giveaway ini.

Syarat-syarat giveaway ini adalah seperti berikut:

1. Buat satu entri/blog post bertajuk 'Abam Kie's Birthday Giveaway'. 

2. Follow blog Abam Kie. Jika dah lama follow, sila terus ke langkah ketiga.

3. Letak banner di atas dalam entri tersebut dan backlink di post ini sahaja. 

4. Letakkan URL blog Abam Kie i.e. www.zukidin.com di dalam blog list anda. Abam Kie pun akan letak URL blog anda di dalam blog list Abam Kie. Sila pastikan URL blog Abam Kie tu terus kekal di blog list anda. Namun harus diingat jika blog anda tidak dikemaskini melebihi 5 minggu maka ia akan dibuang dari blog list Abam Kie kerana Abam Kie mahu blog yang dikemaskini secara 'regular' sahaja berada di dalam blog list. Harap bersetuju dengan syarat ini ye.

5. Kemudian tuliskan ucapan ringkas selamat hari lahir kepada Abam Kie. Tema bebas. Nak buat ucapan dalam bentuk pantun, seloka, syair, madah dan puisi pun boleh. Be creative, OK? The sky is the limit!

6. Siap semua, publish entri anda. Jangan lupa hantar link blog post segmen anda dalam ruangan komen di bawah entri ini sahaja.

7. Sila patuhi semua syarat yang diberikan. Peserta yang gagal mematuhi syarat-syarat di atas akan dibatalkan penyertaan mereka.

Pemilihan pemenang akan dibuat berdasarkan ucapan yang paling kreatif dan menyentuh hati Abam Kie. Jadi gunakan kebolehan membodek kawan2 tu.....hehehe....

Hadiah Utama: Novel Preloved X 4 Pemenang

Hadiah Saguhati: Topup RM5 X 4 Pemenang

Peserta pertama dan terakhir akan mendapat topup bernilai RM5!

Jumlah pemenang ialah 10 orang.

TEMPOH PENYERTAAN: 15 hingga 30 April 2019

* Keputusan akan diumumkan dalam tempoh seminggu dari tarikh tutup penyertaan. 

* Pemenang bertuah akan dimaklumkan menerusi komen di entri terkini blog mereka. Jadi, sila berwaspada, OK?

* Hadiah hendaklah dituntut dalam tempoh 3 hari dari tarikh pengumuman pemenang. 

* Semoga segmen ini mendapat sambutan dari pembaca sekalian.....

* Have a wonderful day everyone. Good luck!



SENARAI PESERTA (DIKEMASKINI PADA 10.00 A.M, 23/4/2019)

1. http://www.shuhaidasaad.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
2. https://seindahcerita.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
3. https://rabiadawiyah21.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
4. https://sayasukala.blogspot.com/2019/04/jom-sesama-join-segmen-ni-my-wish-happy.html
5. https://belogsjm.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway-20april2019.html
6. https://pemudattbc.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
7. https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
8. https://mijablur.com/abam-kies-birthday-giveaway/
9. https://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
10. https://at-tarmizi.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html

11. http://www.huhahuhajerr.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
12. https://penselduabee.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
13. https://ejulz.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
14. http://www.mrsliez.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
15. https://www.aimanabdullah.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
16. https://sweetepalhijau.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
17. https://norminieza.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
18. https://aerillhassan.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
19. http://www.sisgee.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
20. https://ourmemoria.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html

21. https://www.safenifeni.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
22. https://kasihkuamani.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
23. http://www.maisarahsidi.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
24. https://www.shikinrazali.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
25. https://mrsablogstori.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
26. http://www.mamapipie.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
27. https://soobeey.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
28. https://www.yayaazura.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
29. https://mulan-sahbanu.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
30. https://selembutsuteranadya.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html

31. http://www.myarosli.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
32. https://perducinta.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html
33. https://akhalilah.blogspot.com/2019/04/abam-kies-birthday-giveaway.html