Saturday, 16 December 2017

Panduan Asas Solat Berjemaah

Saturday, December 16, 2017 3

Assalamualaikum. Pada hari ini abam kie ingin berkongsi sedikit tazkirah yang diperolehi dari rakan FB bernama Mushaddad. Tips yang diberikan ini ialah tentang panduan asas Solat Berjemaah yang sebenarnya ramai masih tak tahu. Tips yang diberikan ini boleh dijadikan panduan kepada abam kie dan rakan2 blogger yang dihormati. Sila hayati dan amalkan, OK?
.
1. Kalau Imam bangun (terlebih rakaat), jangan ikut. Sapa ikut batal solat. Bilangan rakaat solat dah tetap tak boleh tambah dengan sengaja melainkan terlupa.

2. Kalau Imam lupa tahiyat awal dan terus berdiri, kena ikut. Jangan pandai2 suruh Imam duduk semula. Kalau imam duduk, batal solat dia (Mazhab Syafie).

Nak cerita sikit pengalaman sebenar :
.
1. Ada solat kat satu masjid baru-baru ini, Imam terlupa duduk tahiyat awal. Beliau terus berdiri tegak. Kemudian punyalah ramai jemaah belakangnya tegur 'Subhanallah' (sambil duduk tahiyat awal). Aku yang dah berdiri ni harap sangat janganlah Imam pergi duduk semula. Tiba-tiba Imam turun pergi duduk balik. Terpaksa Mufarraqah (berpisah dari imam).
.
2. Pernah berhenti solat kat satu surau waktu Zohor, dah rakaat ketiga. Tiba-tiba Imam terbatal ketika duduk antara dua sujud (kentut yang berbunyi). Semua jemaah bubar dan batalkan solat tersebut. Sepatutnya, orang belakang imam tu ambil alih jadi imam dengan kuatkan suara. Boleh langkah ke depan selangkah bila berdiri. 
.
3. Ketika Solat Asar kat masjid kampung sendiri tahun lepas. Imam terus berdiri selepas rakaat ke-4. Ramai yang ikut berdiri sedangkan mereka tahu itu dah masuk rakaat ke-5. Imam tu sah solat sebab dia terlupa. Tapi makmum yang ikut dengan tahu/sedar, semua batal solat. Takde solat Asar 5 rakaat. Kita ada 2 pilihan, Mufaraqah (berpisah dari imam dan terus bagi salam) atau tunggu Imam kat Tahiyat akhir dan bagi salam bersama-sama. 

Sebab tu dalam hadis ada sebut, orang yang belakang Imam tu kena yang paling baik ilmu agamanya. Supaya tahu nak buat apa untuk gantikan Imam bila diperlukan.

Ini adalah ilmu yang kita semua kena belajar lebih dari ilmu lain. Belajar solat ni tak sampai setengah hari pun. Tapi ilmu tu kekal sampai kita mati. 

Wallahua'lam.

Friday, 15 December 2017

Teknik-Teknik Meniru Di Dalam Peperiksaan Yang Popular

Friday, December 15, 2017 8

Abam Kie sudah lama berada di sekolah iaitu sejak tahun 1980 lagi sampailah ke tahun 2017 ni. Dah lebih 37 thn kan? Iyolah kan, dulu gi sekolah sbg murid, skrg gi sekolah sebagai guru. Pada kali ini abam kie nak berkongsi teknik-teknik meniru di dalam peperiksaan yang biasa digunakan oleh murid2 sekolah dan universiti di negara kita. Orang kata yang pakai toyol gitu! Mungkin ada di antara teknik2 di bawah ini pernah dilakukan oleh kwn2 blogger? Baik ngaku cepat! Kalau kwn2 tahu teknik2 yg popular selain drp teknik2 yg abam kie senaraikan ini, sila tuliskan di kotak komen, ye? Ini dapat membantu abam kie mengenalpasti dan menangkap2 murid2 abam kie yang meniru di dlm exam nanti. Terima kasih, ye?Inilah antara cara-cara untuk meniru dalam peperiksaan!

1: Guna kuku tangan (fingernail)

Tulis maklumat menggunakan pensil di kuku. Kalau cikgu datang nak tengok, cepat-cepat padam. Jadi kalau abam kie nampak ada yang asyik tengok kuku tu, abam kie akan datang senyap-senyap dan tangkap dia! 

2: Guna mechanical pencil atau pen

Cara ni mesti guna mechanical pencil dan pen yang transparent supaya boleh masukkan kertas dalam tube pencil dan pen ni. Dah masukkan kertas bertulis nota atau formula tu, tutup balik cam biasa. Masa exam, boleh tiru dengan selesanya kecuali kalau cikgu dah membaca rahsia ni. Kalau itu berlaku, akan kantoi la dengan mudah sekali.

3: Guna kalkulator saintifik

Cara ini memang popular. Selitkan nota kecil menggantikan kertas yang memang sedia ada di bahagian penutup kalkulator tu. Itu pasal la calon2 SPM x dibenarkan membawa penutup kalkulator semasa peperiksaan.

4: Tengok kertas murid lain

Cara ni paling senang. Buat-buat lenguh leher, pastu buat-buat cracking neck. Sambil tu, jeling-jeling jawapan kawan sebelah. Kalau buat selalu sangat, memang wajib ada yang kena ketuk plak kat kepala..haha

5: Guna penutup pen

Lebih banyak pen yang ada penutup, lebih bagus! Nota penting diselit dalam penutup pen dan tutup pen macam biasa. Bila perlu, ambil la nota dalam penutup pen tu. Tapi jangan buat banyak kali, nanti kantoi. Jadi kalau ada murid yang bawak banyak pen, try la check penutup pen tu. Mungkin akan menjumpai sesuatu yang tak terjangka!

6: Tulis di atas meja

Yang ni pun popular. Tulis nota atau formula atas meja. Cikgu takkan asyik nak check meja je kan? Kalau terkantoi, cakap la bukan sendiri yang tulis. Tapi tak dapat la nak menolong kalau cikgu kenal tulisan pelajar! Haha..

7: Guna pemadam

Potong pemadam menggunakan pisau tapi jangan sampai putus, potong separuh je. Tulis nota di tempat yang dipotong tadi. Lepas tu, biarkan pemadam tu kembali macam keadaan asal. Bila nak tengok nota tu, bengkokkan sedikit pemadam tu dan bolehlah meniru dengan bijaknya.

8: Tulis di lanyard

Kebanyakan sekolah sekarang ni mempunyai kad matriks yang dipakai bersama landyard. Nota atau formula ditulis pada landyard dan dipakai semasa peperiksaan. Kemudian jeling-jeling sikit nota dan formula yang ditulis semasa peperiksaan.

9: Guna MP3 player

Yang ini mungkin digunakan oleh mereka yang bertudung. Nota dirakam dalam format mp3 dan dimasukkan ke dalam mp3 player. Boleh dengar nota yang dirakam semasa menjawab peperiksaan. Tapi kalau guna volume terlalu kuat sampai orang lalu dekat pun boleh dengar, senanglah nak tangkap!


10: Label botol minuman

Ini memang agak popular di negara barat. Caranya label botol minuman ditanggalkan dan di'scan'. Selepas tu, digantikan maklumat label di botol tu dengan nota dan formula. Label dicetak dan ditampalkan semula di botol minuman. Tapi di Malaysia, selalunya pelajar diarahkan meletakkan botol minuman di lantai sebelah meja mereka.

11: Label botol minuman 2

Cara menggunakan label botol minuman yang kedua ni lebih mudah. Untuk ini mesti menggunakan botol transparent. Label botol minuman ditanggalkan dan bahagian belakang label ditulis dengan nota atau formula. Kemudian label dilekatkan semula pada botol. Kalau tengok, memang boleh nampak tulisan belakang label tu sebab botol tu transparent.

12: Guna tisu atau sapu tangan

Tisu dan sapu tangan ni merupakan medium yang paling senang nak guna masa exam. Sedikit nota atau formula ditulis pada tisu dan sapu tangan tu dan digunakan untuk lap apa-apa yang patut masa peperiksaan. Bila nak tengok balik nota tu, buat-buat la lipat sapu tangan tu. So, boleh check jika ada yang bawa sapu tangan semasa peperiksaan.

13: Cikgu, nak pergi toilet..

Okay, yang ini memang cara paling selesa untuk meniru. Jangan terkejut kalau ada yang jumpa nota di toilet semasa musim peperiksaan. Mestilah nak meniru jawapan namanya tu. Paling senang, jangan beri pelajar ke tandas semasa peperiksaan walaupun kedengaran agak kejam.

14: Tulisan braille buatan sendiri

Ini bukan untuk pelajar kurang upaya tapi merupakan salah satu cara untuk meniru. Caranya dua kertas diletakkan bertindih dan nota atau formula ditulis dengan menekan kuat masa pada kertas bahagian atas. Bawa kertas yang di bawah tu semasa peperiksaan sebagai alas jawapan. Memang nampak kosong tapi sebenarnya boleh nampak formula yang ditulis tadi. Macam tulisan braille pula kan?

15: Guna getah lebar

Cara ni dilakukan dengan meregangkan getah tu dan menulis nota atau formula atas getah yang diregangkan tu. Bila siap tulis, getah dilepaskan ke keadaan asal. Memang tak nampak apa-apa nota pun bila dah dilepaskan.

16: Telefon bimbit 

Cara ni memang banyak digunakan oleh ramai pelajar. Tapi yang majoritinya ialah pelajar yang belajar di IPT/IPTA. Cara ni nampak je ramai pelajar balas mesej mereka yang kononnya datang dari pakwe/makwe. Tapi pada hakikatnya ialah pelajar tersebut sedang tengok nota yang mereka ambil sebelum masuk untuk jawab soalan.

17: Tulis pada belakang tudung

Haaa..Cara ni memang ramai pelajar perempuan suka buat..Sebab bagi mereka,pakai tudung ni banyak kelebihannya terutama bila nak jawab soalan..Mereka akan keluarkan dan tengok nota tersebut apabila pengawas peperiksaan leka di atas meja..Pada masa itulah mereka akan ambik peluang untuk tengok nota tersebut.

Sekian. Terima kasih.

Wednesday, 13 December 2017

How to Rock with Men Sandals

Wednesday, December 13, 2017 9

Wearing shoes every single day is a bit tiring for some people and remember, allow your feet to breathe too! So what’s wrong with men wearing sandals? Especially on casual days on weekends, no one could blame you by wearing whatever you want. It is true that sandals look too casual sometimes and you obviously cannot wear men sandals to certain places such as going to the office, doing outdoor activities and of course attending a wedding. But if you just want to have a chill Sunday morning with your friends strolling the town and to stay comfy throughout the day, these are the best outfit ideas on how to rock your men sandals!
 

Don’t be afraid to wear your leather strap sandals with your khakis shorts and any favourite tees. But if you don’t want to look too casual, a cardigan would be the great help to upgrade your appearance.
 

If wearing your sneakers could make you look overdressed when you got a plan to meet few friends for coffee, don’t think too much and just match skinny jeans and tees with your men sandals. Nothing is wrong with that!
 

And who says you should avoid wearing sandals when you are going for a date? This single strap sandal maybe not the best footwear to be worn for a date but it would be perfectly matched with a pair of jogger pants and tees.

Monday, 11 December 2017

Sambutan Hari Lahir Imtinan Yang Kedua

Monday, December 11, 2017 19

Assalamualaikum. Pada 1 Disember 2017 bersamaan dengan hari Jumaat penghulu segala hari, anak kelima Abam Kie, Nur Imtinan 'Afiiyah telah menyambut hari lahirnya yang kedua, Kebetulan pula hari lahirnya kali ini serentak dengan sambutan Maulidurrasul. Jadi amat berkat dan bertuah la anak abam kie yg bongsu ni. Pada tahun lepas ulangtahun dia disambut di Tapah, Perak. Namun kali ini kita buat di Tanah Merah aja. 


Isteri abam kie yg bersungguh-sungguh nak sambut hari lahir Imtinan ni. Bagi abam kie cukuplah dengan membeli KFC dan makan di rumah. Jadi abam kie kena keluarkan belanja sikit. Ingatkan dia nak masak sejenis menu je. Tapi alih2 4 menu disediakan iaitu mihun sup, macaroni, mee goreng dan nasi goreng. Dia juga membuat sebiji kek coklat. Ingatkan kecik2 je majlis, rupa2nya besar gak!


Oleh kerana Imtinan belum pandai memotong kek, maka daddy la yang tolong potong. Jamuan ini cuma dihadiri oleh kaum keluarga terdekat dan rakan anak-anak yang tinggal di taman perumahan bersebelahan. Pada hari itu masih hujan tapi sekejap-sekejap saja. Alhamdulillah, majlis jamuan hari lahir ini berjalan dengan lancar. In Shaa Allah, semua anak abam kie akan dididik menjadi para solehah. Teringin gak nak dapatkan anak lelaki tapi usia pula dah lanjut. Tak larat nak mengasuh baby lagi. Bersyukurlah atas segala pemberianNya. Aamiin.

Sunday, 10 December 2017

Segmen: Bloglist Istimewa Cikgu Ayuinsyirah

Sunday, December 10, 2017 6

Assalamualaikum. Pada petang Ahad yang permai ini Abam Kie menyertai Segmen: Bloglist Istimewa Cikgu Ayuinsyirah. Cikgu Ayu ni setiap bulan menganjurkan segmen dan segmen yang dianjurkannya mudah saja untuk disertai. X ada syarat2 yg banyak dan mengarut. Cuma follow blog dia dan tinggalkan komen di bawah entri segmen beliau.

Kalau kawan2 nak join sila berbuat sekarang kerana tarikh tutupnya pada 11 Nov 2017.  Bersamalah kita menyokong sesama rakan blogger. Kepada semua rakan guru selamat menikmati cuti akhir tahun ini sambil membuat iThink!

Friday, 8 December 2017

Senarai Pemenang SPM Fever Giveaway

Friday, December 08, 2017 32

Assalamualaikum. Waktu yang dinanti sudah pun tiba. Setelah lebih seminggu SPM Fever Giveaway selesai, maka kini tibalah masa yang ditunggu-tunggu oleh semua peserta yang budiman. Pencarian 23 orang pemenang bakal terjawab pada hari ini. Kepada para pemenang tahniah Abam Kie ucapkan. Kepada yang gagal janganlah berputus-asa. Cuba lagi pada GA seterusnya yang bakal diadakan pada bulan Mac 2018. In Shaa Allah. Kepada pemenang2 di bawah, sila SMS/whatsapp maklumat peribadi anda bagi memudahkan Abam Kie menghantar hadiah kepada kalian. Sila sertakan butiran berikut:

1. Nama penuh.

2. Alamat rumah atau pejabat (kepada pemenang barangan)

3. Syarikat telco yang digunakan (kepada pemenang topup)

4. Nama dan nombor akaun bank (kepada pemenang wang tunai)

5. URL blog.

No telefon Abam Kie: 012 9820100

Segala maklumat di atas hendaklah sampai pada atau sebelum 11.00 pagi, 13 Disember 2017 (Rabu). Sekiranya maklumat tidak sampai atau lewat maka pemenang baharu akan dipilih. Semoga mendapat tindak balas segera dari kawan-kawan.


SENARAI PEMENANG

Hadiah Pertama: Full Edit Blog X 1 pemenang
1. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.my
Hadiah Kedua: RM30 X 1 pemenang
2. http://galaksiviral.blogspot.my

Hadiah Ketiga: Instant Shawl X 2 pemenang
3. http://www.mrsliez.com
4. http://farhannajafri.blogspot.my

Hadiah Keempat: Preloved Novel X 3 pemenang
5. http://hiphiphorray15.blogspot.my
6. http://at-tarmizi.blogspot.my/
7. http://www.safirulamar.com

Hadiah Kelima: Buku Agama X 1 pemenang
8. http://ajussix.blogspot.com

Hadiah Keenam: Buku Cerita dan Year Planner X 1 pemenang
9. http://ape-kinah.blogspot.com

Hadiah Ketujuh: RM20 X 3 pemenang
10. http://colouroflifek.blogspot.my
11. http://kasihkuamani.blogspot.my
12. http://madey09.blogspot.my

Hadiah Kelapan: RM10 X 4 pemenang
13. http://www.huhahuhajerr.com
14. http://salatulzarida.blogspot.my
15. http://cikash.blogspot.com
16. http://messarah.blogspot.my

Hadiah Kesembilan: Topup RM10 X 7 pemenang
17. http://shafyqahazahar.blogspot.com
18. http://norminieza.blogspot.my
19. http://mulan-sahbanu.blogspot.my
20. http://thezafirahnazri.blogspot.my
21. http://ciklapunyabelog.blogspot.my
22. http://www.kisahsidairy.com
23. http://www.sisgee.com

P.S. URL pemenang gantian ialah yang berhuruf tebal. Harap maklum.

TAHNIAH!