Saturday, 17 August 2019

SEGMEN : REFRESH MY BLOGLIST

Saturday, August 17, 2019 4

Pada malam minggu ini teringin plak join segmen anjuran rakan blogger Nieza. Hmmm...dulu2 pernah join GA yg dia buat. Alhamdulillah, menang la satu hadiah. Jadi Abam Kie nak promote kwn2 join segmen ini juga. The more the merrier!

Takde syarat yg susah utk join...Hanya :

1. Buat 1 entry tajuk : SEGMEN : REFRESH MY BLOGLIST
2. Tepek banner meriah dkt atas tu dgn back link kan ke entry ini.
3. Then tinggalkan link entry korang ke sini....

Kalau nk buat ayat2 pengasih / ayat2 sweet pun boleh.... Terpulang.....huhu

Siap...

Pemilihan ikut random or Puan Nieza akan  pilih sndiri je nnt.. (ikut mood)
20 blog akan dipilih.
Ade simple mistery gift jgk...huhu.

So please support Pn Nieza me ya..
Kalo korang support, bersemangat la sikit dia nk update blog..huhuhu

End.......

Friday, 16 August 2019

Peringatan kepada penunggang motosikal

Friday, August 16, 2019 12


Kemalangan ni boleh berlaku di mana-mana tanpa mengira apa jenis kenderaan sekali pun. Cuma penunggang motosikal lebih berisiko jika nak dibandingkan dengan kereta. 

Mereka tak ada pelindung macam kereta. Terhimpit sikit pun boleh jatuh dan cedera. Ramai yang ambil mudah. Biasa yang saya lihat setiap pagi adalah pelajar sekolah menunggang motosikal tanpa helmet. 

Bahaya sungguh. Tambah lagi sekolahnya bersebelahan jalan raya utama.  Pagi-pagi kereta memang banyak lalu-lalang. Mereka terdedah kepada risiko kemalangan. Tapi selamber je naik moto tanpa helmet.

Tahu la duit saman tu mak ayah boleh bayarkan. Tapi mak ayah tak boleh bagi jaminan nyawa akan sentiasa selamat dalam badan. Jadi hati-hati la ye.

1. Paling utama kena sentiasa peka atau 'alert' sekeliling kita semasa menunggang motosikal. Expect lebih awal perkara yang akan terjadi sekiranya ada kenderaan lain yang nak memotong, masuk simpang dan sebagainya

2. Pakai helmet dengan baik terutama yang lalu jalan raya utama. Kereta, lori, bas dan kenderaan lain  banyak duk lalu lalang. Tak macam jalan kampung ya.

3. Lihat kereta atau motor di hadapan kita. Jika lampu brek menyala, toksah la kita dok pulas lagi minyak motor tu. Tahu la boleh memotong. Tapi kita tak tahu sebab apa mereka tekan brek.

4. Nak memotong boleh. Pastikan jalan betul2 clear, jarak nak memotong yang munasabah dan tak ada kenderaan bertentangan.

5. Nak mencilok pun satu. Terutama di traffic light. Kena sentiasa alert dan bersedia untuk brek. Selalu saya jumpa ada motor yang akan keluar di antara dua kereta. Tak pun ada makcik yang lalu celah kereta tu tanpa lihat kiri kanan.

Ye la. Kereta semua dah brek kan. Buat apa nak lihat kiri kanan lagi. Jadi dia jalan selamber je nak ke seberang jalan sana. Allahu.

Walaupun kita dah hati-hati, pakai helmet bagai, tapi kemalangan tetap boleh berlaku. Cuma kita boleh kurangkan risikonya dengan langkah-langkah tadi. Kita kan bijak!

P/s: ini gambar kereta semasa kemalangan tempoh hari. Kereta keluar simpang tanpa lihat motor di sebelah kiri. Alhamdulillah dedua masih selamat.

Wednesday, 14 August 2019

Kos Tinggi Punca Belia Lewat Kahwin

Wednesday, August 14, 2019 14

Kenduri kahwin kini memerlukan kos yang tinggi. Trend majlis perkahwinan di hotel atau dewan telah mengganti majlis yang biasanya diadakan di rumah. Orang kampung pun sudah pandai kenduri dengan menempah makanan. Jika dulu tuan rumah menghantar kad jemputan secara fizikal, namum sekarang melalui media sosial. Ke mana pergi adat budaya kita?

Dulu orang bagi bunga telur tanda terima kasih tuan rumah kepada tetamu, hari ini ada yang bagi gula-gula, coklat, buah, kek dan berbagai hiasan termasuk rantai kunci dan sapu tangan.

Semua perubahan majlis perkahwinan bermula daripada persedian hingga ke majlisnya menunjukkan masyarakat Melayu Islam Malaysia yang melalui proses perubahan dan yang pasti kelihatan semakin mewah.

Namun berapa ramaikah yang benar-benar tahu tentang hukum pernikahan dan hukum mengadakan kenduri atau walimatulurus? Siapakah yang sepatutnya bertanggungjawab mengadakan majlis dan siapa yang perlu mengeluarkan belanja? Yang pasti, ramai pasangan yang mahu berkahwin, digamit rasa khuatir kerana perkahwinan memakan belanja yang tinggi. Akhirnya, tunda majlis kerana tidak cukup wang.

Perkahwinan juga bukan sekadar kendurinya saja. Hari ini, orang tidak tanya berapa mahar atau mas kahwin pengantin perempuan kerana ia telah ditetapkan (ikut ketetapan negeri) dan orang mampu mengadakannya.

Sebaliknya, tetamu menjeling-jeling wang hantaran dan mengira jumlah dulang yang dihantar. Bukan itu saja, ada yang sanggup membelek-belek barangan yang dihantar hendak menentukan kualiti; tulen atau tiruan.

Ibu bapa sanggup berbelanja ratusan ribu ringgit malah ada pasangan muda yang sanggup berhutang untuk memastikan kenduri perkahwinan menjadi paling meriah dan paling mahal. Memanglah, pasangan mempelai mahu majlis perkahwinan mereka paling istimewa dan unik sebagai tanda cinta mereka.

Apa yang berlaku hari ini, pasangan mendahulukan semua yang adat seperti membelanja wang untuk hantaran, membeli barang hantaran, membeli bunga telur atau apa-apa buah tangan untuk tetamu, menempah mak andam beserta pelamin, baju dan hiasan perkahwinan.

Pasangan hanya berbelanja RM300 sebagai mas kahwin atau mahar berbanding RM50,000 untuk yang lain-lain sedangkan ia hanya adat, bukannya wajib. Malah ia boleh menimbulkan riak kerana rasa ingin menunjuk-nunjuk dan pembaziran.

Mas kahwin adalah pembayaran kahwin yang wajib dibayar di bawah Hukum Syarak oleh suami kepada isteri pada masa perkahwinan diakadnikahkan, sama ada berupa wang yang sebenarnya dibayar atau diakui sebagai hutang dengan atau tanpa cagaran, atau berupa sesuatu yang menurut Hukum Syarak, dapat dinilai dengan wang.

Bagi memastikan suatu perkahwinan itu sah berlaku dan memenuhi kehendak hukum syarak, pasangan hendaklah diakadnikahkan oleh wali atau oleh pendaftar dengan kebenaran wali dan disaksikan oleh dua saksi.

Pasangan mestilah seorang lelaki dan seorang perempuan dan pengantin lelaki hendaklah membayar mas kahwin kepada pengantin perempuan.

Alangkah mudahnya majlis pernikahan tersebut dan hari ini pasangan telah boleh bernikah dengan mempunyai minimum RM500 kerana jika maharnya RM300, upah nikah dan sedikit yang lain, pasangan boleh diakadnikah dengan selamat.

Tentunya ramai yang berkata "tidak mungkin" kerana hari ini hantaran mencecah RM20,000. Itu tidak termasuk harga barang hantaran seperti cincin pertunangan dan cincin perkahwinan (ada juga yang memberi rantai dan gelang emas) kasut, baju, bag tangan, minyak wangi dan lain-lain barangan sokongan sebagai hantaran.

Ada pasangan berbelanja RM5,000 ke 10,000 untuk hantaran sahaja. Majlis kenduri jika berlangsung di hotel, kosnya kepada berapa jemputan dan jenis makanan yang dihidangkan dan tidak kurang daripada RM50,000. Barang-barang lain yang sangat mahal adalah pelamin, baju pengantin dan bunga telur dan hadiah kepada tetamu. Jika dijumlahkan dari bertunang hingga akad nikah, ada pasangan membelanjakan RM100,000.

Ada yang membelanjakan wang simpanan, ada yang membelanjakan duit ibu bapa yang bergadai bergolok untuk majlis anaknya kerana takut malu dan mahu menjaga air muka dan nama. Lebih malang, pengantin lelaki yang terpaksa meminjam wang bank, koperasi atau kawan kerana wang simpanan tidak mencukupi.

Ramai yang terpaksa bertunang lama kerana perlu mengumpul wang. Lebih malang, bayaran pinjaman belum habis dibayar, isteri dah minta cerai. Menurut kajian, lelaki berkahwin pada usia 28 tahun dan wanita 26 tahun dan adakah ini bermakna pasangan lambat berkahwin kerana faktor kos perkahwinan yang sangat mahal.

Perkahwinan adalah isu jodoh dan kita perlu sentiasa ingat bahawa jodoh pertemuan adalah hak Allah. Memang ramai wanita berkahwin lambat kerana kebanyakan wanita berpendidikan tinggi. Bagi yang wanita perkahwinan bergantung kepada jika ada orang masuk meminang tetapi bagi lelaki sama ada dia mampu untuk meminang.

Jika tamat belajar mereka berumur 24 tahun dan dengan gaji RM3,000 ke 4,000 sebulan, dengan membayar PTPTN, pinjaman kereta dan perbelanjaan harian, mereka mungkin dapat menabung RM1,000 sebulan. Jika perbelanjaan perkahwinan (hantaran sahaja RM15,000) mereka perlu menabung 15 bulan. Jika anggaran perbelanjaan perkahwinan itu RM50,000 maka mereka hanya boleh berkahwin selepas 50 bulan bekerja (iaitu empat tahun) dan tentulah usia perkahwinan menjadi 28 tahun.

Alangkah baiknya simpanan RM50,000 itu dijadikan wang muka membeli rumah dan pasangan boleh terus tinggal di rumah sendiri selepas berkahwin.

Jadi Abam Kie nak tanya bilakah anda berkahwin? Abam Kie sendiri berkahwin pada usia 28. Dua tahun kemudian barulah menimang cahayamata. Abam Kie mula mengajar pada usia 24. Sempatlah simpan duit untuk menolong ibu dan ayah di kampung disamping buat belanja kahwin. Kerana pada pendapat Abam Kie, selepas grad tu nak tolong orang tua dulu. Mereka x minta pun tapi sebagai anak kita kena membantu ibubapa apabila kita bekerja. Iyolah kan, takkan nak kahwin terus lps grad. Dah la tu, minta ibubapa taja belanja kahwin. Memang x patut!

Jadi abam kie rasa tunggulah beberapa tahun slps dpt kerja yg tetap atau bagus barulah mendirikan rumahtangga, OK? Sekian, terima kasih. 

Monday, 12 August 2019

Mek Zumbie 2K19 August Giveaway

Monday, August 12, 2019 12
Assalamualaikum. Tetiba mood nak join giveaway datang lagi. Iyolah kan...masa cuti sekolah mcm ni la boleh join itu ini. Masa sek memang bz dari pagi sampai ke malam. Siapa kata kerja guru byk cuti? Salah tu tanggapan !

Baiklah, pada hari ini Abam Kie nak join giveaway yg dianjurkan oleh Mek Zumbie la pulak. Ni bukan zombie tau! Rasanya tahun lepas abam kie pernah join GA yg dianjurkan oleh Mek Zumbie dan menang satu hadiah tau! Semoga pada cubaan kedua ini ada lagi... In Shaa Allah.

Jom kawan2 kita pakat join GA ini sambil menyokong sesama rakan blogger. Kalau ada tuah dan rezeki dapat pulak hadiah. Jika nak join, sila klik banner di atas tu, ye? Good luck to me!