Wednesday, 28 September 2016

Kisah top up kredit


Pada hari ini abam kie ingin berkongsi cerita jenaka suami-isteri. Hanya yang telah mendaftar sebagai pemilih PRU14 aje yang layak membaca dan mengomen! hehehehehe... gurau aje. Jenaka ini untuk menghilangkan tekanan di tempat kerja...Begini kisahnya.....

Ada suami isteri yg membuat isyarat '' topup kredit'' ketika ingin mngadakan hubungan intim..

Satu malam si suami ingin mengadakan hubngan intim.. dan mendekati isterinya 'syg, jom kita topup'
Kerana penat baru balik dari pejabat si isteri menjawab 'maaf bang, syg low batt'...

Malam berikutnya si suami mencuba kembali ''syg, jom kita topup''..
Kerana x ada hasrat si isteri menjawab ''maaf bang, line tak berapa elok ni''..

Malam berikutnya si suami tidak bosan mencuba ''sayang, jom kita topup."
Lagi la si isteri menolak disebabkan datang period'' maaflah bang, betul2 malam ni x dok line''...

Seminggu selepas period si isteri begitu benar ingin mengadakan hubungan intim dengan suaminya
''bang, jom kita topup'' maka dengan santai suami menjawab ''maaflah sayang, abang dah tukar sim kad''...

.... Abam Kie cuma kongsi aje.......

Monday, 26 September 2016

Lima Lagu dengan Lirik Bulan September!


Bulan September memiliki kesan tersendiri bagi setiap orang. Mulai dari ingatan akan kejadian yang perit dimasa lalu hingga kenangan-kenangan manis yang tak terlupakan. Tidak hanya kenangan secara personal, peristiwa-peristiwa penting bersejarah di dunia pun juga terjadi di bulan September.

Berkesannya bulan September membuatkan pencipta lagu di seluruh dunia mengabadikan detik2 mereka di dalam lagu. Selalunya, lagu September yang dinyanyikan pun terdengar indah dan sangat menusuk ke jiwa sehinggakan pendengar seperti mengalami apa yang dirasakan oleh sang penyanyi.

Deretan lagu dengan lirik bulan September ini seakan-akan menjadi playlist ‘wajib’ di bulan September setiap tahunnya. Jom kita hayati dan dengari lagu indah di bulan September berikut ini, ya!

5. September Song – Frank Sinatra
“Oh, It’s a long, long time
From May to December,
But these days grow short
When you reach September”

Lagu malar segar ini sangat popular dan fenomena pada zamannya. Lagu ini dinyanyikan oleh Frank Sinatra yang juga meraih anugerah Oscar sebagai pelakon pembantu terbaik dalam filem “From Here To Eternity”. Lagu ini dinyanyikan dengan lembut bersama irama yang tenang. Jika anda memerlukan ketenangan dan sukar sekali untuk tidur, mendengarkan lagu ini dapat dijadikan pilihan.

4. September Grass – James Taylor

“In this September grass
Won’t you lie down with me now
September grass

Oh, September grass,
Is the sweetest kind
It goes down easy
Like apple wine”

Lagu September Grass di atas dinyanyikan oleh James Taylor. Dia merupakan penyanyi sekaligus pencipta lagu 'country' Amerika yang popular pada zamannya. James Taylor memiliki jenis lagu yang ‘sensitif’ untuk didengarkan. Albumnya yang berjudul Greatest Hits pada tahun 1976 pun terjual sebanyak lebih dari 11 juta piring.

Lagu September Grass di atas memiliki irama tenang yang asyik untuk didengarkan. Apalagi jika anda mendengarkan lagu ini sambil menulis, bekerja atau belajar. Tidak didengarkan pada bulan September saja, lagu ini seakan mengajak anda untuk turut berdendang. Apalagi jika didengarkan pada bulan September ini!

3. Ingatan Manis Di Bulan September

“Ku masih ingat perkenalanku dibulan September,
September..
Kau merenungku dan
Mengukir senyum mesra,
Padaku…padaku”

Nah, lagu bulan September yang satu ini sangat hits ditahun 70an. Lagu ini dibawakan oleh penyanyi tersohor Malaysia Allahyarham Datuk Sharifah Aini. Wanita kelahiran Johor Bahru pada 2 Julai 1953 ini merupakan penyanyi yang produktif dan bersuara emas. Bahkan, sepanjang perjalanan karier nyanyiannya, Sharifah Aini telah menghasilkan 93 album. Tidak hanya di Malaysia, lagu ini juga memiliki tempat tersendiri kepada para penggemarnya di Indonesia, Singapura, Brunei dan Selatan Thai.

2. September Ceria

“September ceria… September ceria
September ceria… September ceria
Milik kita bersama..”

Memang benar jika September adalah bulan yang cerah ceria dan menggembirakan. Seperti halnya lagu fenomena September Ceria yang dinyanyikan oleh Vina Panduwinata ini. Betapa tidak, banyak kisah kasih insan manusia yang terukir dibulan ini, seperti yang dikisahkan dalam setiap liriknya.

Fenomena September Ceria ini juga sering dimanfaatkan sebagai bahan promosi di pusat membeli-belah dan kedai2 atas talian yang memberikan diskaun khusus pada bulan September. Keceriaan September membuat sesiapa pun yang merasakannya menjadi bersuka-cita.

1. Wake Me Up When September Ends

“Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends”

Siapa yang tidak kenal dengan lirik lagu fenomena di atas? Ya! Lagu ‘Wake Me Up When September Ends’ ini selalu dimainkan di corong radio setiap tahun. Lagu yang dibawakan oleh Green Day ini memang begitu memukau sehinggakan seseorang yang mendengarkannya akan senantiasa teringat akan ia.

Bukan hanya itu saja, lirik lagu ini juga sering dijadikan sebagai status di pelbagai sosial media. Seakan-akan aneh rasanya jika satu kali saja dalam bulan September setiap tahunnya tidak mendengarkan lagu ini.

Uniknya, saat Abam Kie melakukan pelayaran di official videonya di YouTube pun banyak netizen yang ternyata merasakan hal yang sama. Ramai netizen yang mengungkapkan jika belum bulan September rasanya jika lagu ini tidak diputar. Begitu juga dengan sebahagian netizen yang hanya membuka official video Green Day ini jika bulan September tiba!

Sumber: www.winkards.com

Friday, 23 September 2016

Tiga Hotel Kuala Terengganu yang Terbaik


Tak macam kat hotel-hotel di Kuala Lumpur, kat Kuala Terengganu ni susah sikit nak cari hotel bertaraf lima bintang. Walau bagaimanapun, ada je tempat penginapan yang awesome walaupun bukan five star hotel. Jadi untuk post kali ni, Abam Kie nak berkongsi beberapa hotel terbaik yang terdapat di sana. Ini berdasarkan personal experience tau, bukan dari mana-mana review orang lain, hehehe. Semenjak berpindah balik mengajar di Kelantan pada Jun 2001, kalau ada kursus atau mesyuarat, lokasi yang kerap dikunjungi ialah hotel-hotel di sekitar Terengganu. Sebabnya? Tentulah dekat dan murah, kan? Segala pandangan dan kenyataan yang ada dalam post ni mungkin akan berbeza sedikit dengan situasi sebenar. Maklumlah, memori abam kie dah makin berkarat, hahah! Jadi, teruskan membaca, moga-moga ia  dapat membantu anda dalam membuat pilihan tempat penginapan di sana ☺



#1 Primula Beach Resort yang terkenal dengan pemandangan yang berlatar belakangkan pantai yang memukau ini dibina pada tahun 1984. Resort yang menjadi salah satu trademark negeri Terengganu ini menggamit pengunjung dengan keindahan air laut yang membiru serta pasir pantainya yang memutih. Selain itu, lokasi resort ini yang terletak hanya beberapa kilometer dari hab pernigaan dan tempat-tempat menarik di bandar ini. Seperti tempat-tempat penginapan yang lain, resort ni juga menawarkan beberapa jenis bilik yang dirasakan sesuai dengan keperluan dan citarasa pengunjung antaranya; Primula suite, queen suite, executive suit, deluxe dan superior. Ada juga bilik-bilik yang mempunyai tingkap atau balkoni yang menghadap laut dan ada juga yang menghadap taman. Apa yang lainnya di sini terdapat pantai yang terasing daripada orang awam atau dalam bahasa lainnya disebut juga sebagai private beach. Jadi untuk korang yang nak datang honeymoon ke Kuala Terengganu tu, sini lah tempat penginapan yang paling sesuai untuk korang. Kalau cakap pasal makan pula, jangan risau. Restoran Bayu  (terletak di level lobi hotel) menyediakan pelbagai juadah tempatan dan antarabangsa yang sangat menyelerakan. Terdapat buffet dan ala carte menu yang mesti dicuba di sini. Selain tu, bagi korang yang nak makan di tepi laut, berbumbungkan bintang-bintang di langit, korang boleh cuba makan kat Anjung Bistro manakala Kuala Kopi Lounge pula menjadi pilihan mereka yang lebih inginkan suasana tempat makan yang santai. Pada pendapat Abam Kie la, of all hotels in Kuala Terengganu, this is the best one!


#2 Grand Continental Kuala Terengganu yang terletak di Jalan Sultan Zainal Abidin ini merupakan salah satu nadi yang menggerakkan bandar KT ni. Tempat ini juga sering menjadi tumpuan pelancong yang melancong ke sini bersama keluarga mahupun atas urusan kerja. Selain facility serba lengkap, tempat ini juga berdekatan dengan beberapa major local attaractions seperti Masjid Terapung, Air Terjun Sekayu, Tanjung Jara dan santuari penyu. Bagi yang inginkan pengalaman menginap di bilik mewah, fret not. Hotel ini menyediakan beberapa pilihan suite yang selesa. Terdapat juga 10 bilik mesyuarat, business lounge, executive floor, perkhidmatan sewa kereta dan kurier. Tempat ini bukan sahaja  sangat sesuai untuk dijadikan destinasi penginapan bagi mereka yang on a business trip, malah untuk mereka yang bercuti bersama keluarga dan teman-teman juga!


#3 Felda Residence Kuala Terengganu, a three star hotel yang hanya 15 minit berjalan kaki ke Pasar Payang. Selain pasar, tempat ini juga terletak berhampiran dengan Stadium Sultan Ismail Nasiruddin, manakala Istana Maziah  dan Muzium Negeri Terengganu hanyalah 5 kilometer dari sini. Ternyata lokasi yang sangat stretegik ini menjadi salah satu fakto utama yang menyebabkan tempat ini menjadi tarikan pengunjung sama ada dari dalam mahupun luar negara. Felda yang yang sudah lama berkecimpung dalam bidang hospitaliti telah membuktikan kepakaran mereka dalam memberikan yang terbaik kepada pelanggan. Menyediakan sebanyak 100 bilik yang selesa dan sempurna, di sini juga terdapat sebuah restoran, coffee shop, 24 hour room service, wifi percuma, flat screen TV, bar mini dan coffee maker. Dengan kemudahan-kemudahan seperti ini, tidak hairanlah hotel ini sering mendapat review yang positif daripada pengunjung. Staf-staf kat sini bukan saja sangat peramah dan 'friendly' malah sering mendapat pujian dengan sifat mereka yang suka membantu.

Jadi apa lagi kawan-kawan blogger yang dihormati sekalian! Cepatlah melawat Kuala Terengganu dan menginap di 3 hotel yang abam kie promosikan di atas tu. Alang-alang dah sampai di KT tu jemputlah melawat abam kie di Kelantan pulak sambil kita menikmati juadah enak dan membeli-belah kerana harga di sini gila-gila sampai pecah palo!
;