Wednesday, 13 December 2017

How to Rock with Men Sandals

Wednesday, December 13, 2017 9

Wearing shoes every single day is a bit tiring for some people and remember, allow your feet to breathe too! So what’s wrong with men wearing sandals? Especially on casual days on weekends, no one could blame you by wearing whatever you want. It is true that sandals look too casual sometimes and you obviously cannot wear men sandals to certain places such as going to the office, doing outdoor activities and of course attending a wedding. But if you just want to have a chill Sunday morning with your friends strolling the town and to stay comfy throughout the day, these are the best outfit ideas on how to rock your men sandals!
 

Don’t be afraid to wear your leather strap sandals with your khakis shorts and any favourite tees. But if you don’t want to look too casual, a cardigan would be the great help to upgrade your appearance.
 

If wearing your sneakers could make you look overdressed when you got a plan to meet few friends for coffee, don’t think too much and just match skinny jeans and tees with your men sandals. Nothing is wrong with that!
 

And who says you should avoid wearing sandals when you are going for a date? This single strap sandal maybe not the best footwear to be worn for a date but it would be perfectly matched with a pair of jogger pants and tees.

Monday, 11 December 2017

Sambutan Hari Lahir Imtinan Yang Kedua

Monday, December 11, 2017 19

Assalamualaikum. Pada 1 Disember 2017 bersamaan dengan hari Jumaat penghulu segala hari, anak kelima Abam Kie, Nur Imtinan 'Afiiyah telah menyambut hari lahirnya yang kedua, Kebetulan pula hari lahirnya kali ini serentak dengan sambutan Maulidurrasul. Jadi amat berkat dan bertuah la anak abam kie yg bongsu ni. Pada tahun lepas ulangtahun dia disambut di Tapah, Perak. Namun kali ini kita buat di Tanah Merah aja. 


Isteri abam kie yg bersungguh-sungguh nak sambut hari lahir Imtinan ni. Bagi abam kie cukuplah dengan membeli KFC dan makan di rumah. Jadi abam kie kena keluarkan belanja sikit. Ingatkan dia nak masak sejenis menu je. Tapi alih2 4 menu disediakan iaitu mihun sup, macaroni, mee goreng dan nasi goreng. Dia juga membuat sebiji kek coklat. Ingatkan kecik2 je majlis, rupa2nya besar gak!


Oleh kerana Imtinan belum pandai memotong kek, maka daddy la yang tolong potong. Jamuan ini cuma dihadiri oleh kaum keluarga terdekat dan rakan anak-anak yang tinggal di taman perumahan bersebelahan. Pada hari itu masih hujan tapi sekejap-sekejap saja. Alhamdulillah, majlis jamuan hari lahir ini berjalan dengan lancar. In Shaa Allah, semua anak abam kie akan dididik menjadi para solehah. Teringin gak nak dapatkan anak lelaki tapi usia pula dah lanjut. Tak larat nak mengasuh baby lagi. Bersyukurlah atas segala pemberianNya. Aamiin.

Sunday, 10 December 2017

Segmen: Bloglist Istimewa Cikgu Ayuinsyirah

Sunday, December 10, 2017 6

Assalamualaikum. Pada petang Ahad yang permai ini Abam Kie menyertai Segmen: Bloglist Istimewa Cikgu Ayuinsyirah. Cikgu Ayu ni setiap bulan menganjurkan segmen dan segmen yang dianjurkannya mudah saja untuk disertai. X ada syarat2 yg banyak dan mengarut. Cuma follow blog dia dan tinggalkan komen di bawah entri segmen beliau.

Kalau kawan2 nak join sila berbuat sekarang kerana tarikh tutupnya pada 11 Nov 2017.  Bersamalah kita menyokong sesama rakan blogger. Kepada semua rakan guru selamat menikmati cuti akhir tahun ini sambil membuat iThink!

Friday, 8 December 2017

Senarai Pemenang SPM Fever Giveaway

Friday, December 08, 2017 30

Assalamualaikum. Waktu yang dinanti sudah pun tiba. Setelah lebih seminggu SPM Fever Giveaway selesai, maka kini tibalah masa yang ditunggu-tunggu oleh semua peserta yang budiman. Pencarian 23 orang pemenang bakal terjawab pada hari ini. Kepada para pemenang tahniah Abam Kie ucapkan. Kepada yang gagal janganlah berputus-asa. Cuba lagi pada GA seterusnya yang bakal diadakan pada bulan Mac 2018. In Shaa Allah. Kepada pemenang2 di bawah, sila SMS/whatsapp maklumat peribadi anda bagi memudahkan Abam Kie menghantar hadiah kepada kalian. Sila sertakan butiran berikut:

1. Nama penuh.

2. Alamat rumah atau pejabat (kepada pemenang barangan)

3. Syarikat telco yang digunakan (kepada pemenang topup)

4. Nama dan nombor akaun bank (kepada pemenang wang tunai)

5. URL blog.

No telefon Abam Kie: 012 9820100

Segala maklumat di atas hendaklah sampai pada atau sebelum 11.00 pagi, 13 Disember 2017 (Rabu). Sekiranya maklumat tidak sampai atau lewat maka pemenang baharu akan dipilih. Semoga mendapat tindak balas segera dari kawan-kawan.


SENARAI PEMENANG

Hadiah Pertama: Full Edit Blog X 1 pemenang
1. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.my
Hadiah Kedua: RM30 X 1 pemenang
2. http://galaksiviral.blogspot.my

Hadiah Ketiga: Instant Shawl X 2 pemenang
3. http://www.mrsliez.com
4. http://farhannajafri.blogspot.my

Hadiah Keempat: Preloved Novel X 3 pemenang
5. http://hiphiphorray15.blogspot.my
6. http://at-tarmizi.blogspot.my/
7. http://www.safirulamar.com

Hadiah Kelima: Buku Agama X 1 pemenang
8. http://ajussix.blogspot.com

Hadiah Keenam: Buku Cerita dan Year Planner X 1 pemenang
9. http://ape-kinah.blogspot.com

Hadiah Ketujuh: RM20 X 3 pemenang
10. http://colouroflifek.blogspot.my
11. http://kasihkuamani.blogspot.my
12. http://iamarch-angel.blogspot.com

Hadiah Kelapan: RM10 X 4 pemenang
13. http://www.huhahuhajerr.com
14. http://salatulzarida.blogspot.my
15. http://cikash.blogspot.com
16. http://messarah.blogspot.my

Hadiah Kesembilan: Topup RM10 X 7 pemenang
17. http://shafyqahazahar.blogspot.com
18. http://norminieza.blogspot.my
19. http://mulan-sahbanu.blogspot.my
20. http://thezafirahnazri.blogspot.my
21. http://ciklapunyabelog.blogspot.my
22. http://www.kisahsidairy.com
23. http://www.sisgee.com

P.S. URL pemenang gantian ialah yang berhuruf tebal. Harap maklum.

TAHNIAH!

Wednesday, 6 December 2017

My students cheated in their exam

Wednesday, December 06, 2017 18

I got mad when some students in Form 4C cheated in their final exam last October. While checking Paper 1, I noticed that a few scripts for the directed writing were similar!  It happened when a bright student in that class passed her composition to her friends. Not just to one friend, but 4 of them! I realised that they did copy the composition blindly as the spelling for the word 'sweep' was written as 'sweap'!  Look at the print shot above.


So, I punished all the culprits by reducing their marks. I should have given them a zero in the first place but I still had some sympathy for them. Or else, some of them would have failed the English paper! What annoyed me was how they managed to pass around their answer scripts without being caught by the invigilator?

Monday, 4 December 2017

Menikmati siaran percuma ASTRO selama 60 hari

Monday, December 04, 2017 14

Abam Kie dah melanggan siaran ASTRO ni sejak 2005 lagi. Masa tu melanggan astro ni sebab siaran TV di Tanah Merah, Kelantan ni x jelas. Masa tu jika guna aerial tulang ikan cuma dapat tengok TV1, TV2, TV3 dan NTV7 aje. Jadi langgan la juga. Dapat gak tengok Akademi Fantasia 3 masa tu.

Sekarang ni abe kie melanggan pakej Nilai dan Boo. Sebulan kena bayar dalam RM99 termasuk GST. Dulu pakej Indopek tu termasuk sekali dalam Pakej Nilai tapi sejak Jun lalu ia digantikan oleh pakej Korea plak. Abe Kie x berapa gemar pek Korea ni. Tapi anak2 suka la channel Korea. Kalau nak melanggan Indopek kena bayar asing dengan sedikit diskaun berbanding pengguna pakej lain. Terasa tak adil pulak kan?

Lalu satu hari tu abam kie ada call Astro untuk terminate Indopek tu sbb nak jimatkan bil la konon. Alih2 staff Astro tu tawarkan siaran percuma untuk beberapa channel khasnya Sports, News dan Learning selama 60 hari tanpa caj. Lalu dia goda abam kie untuk menangguhkan pengurangan pakej tu dengan ditawarkan free preview channels tu. Fikir punya fikir lalu abe kie setuju la nak cuba sebab dia kata free. Selepas 60 hari nanti abe kie terminate je la Indopek tu. Tapi mana la tahu dia pujuk abe kie lagi dengan bagi free preview channel yg lain pulak? Well, we wait and see.

Jadi sementara dalam cuti sekolah ni abe kie layan siaran Sukan ASTRO dalam kualiti HD gitu!

Saturday, 2 December 2017

Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi

Saturday, December 02, 2017 15

Assalamualaikum. Pada hari ini abam kie nak join GA yang dianjurkan oleh Raydah Alhabsyi la pulak! Baru2 ni dia jemput join. Kebetulan abam kie free sikit masa cuti sek ni jadi boleh la turut serta bagi memeriahkan majlis.

Jadi kepada kawan2 blogger jemputlah join GA ini. Mana tahu ada rezeki nak menang hadiah tu. Kalau nak join, klik je banner kat atas tu ye? Selamat maju jaya semua! Wassalam.