Wednesday, 12 December 2018

Better economic planning will help Kelantan shine

Wednesday, December 12, 2018 5
The construction of flyover in Tanah Merah, Kelantan. This project is due to complete in August 2019.

I FEEL rather disturbed by the recent exchange of comments in Parliament about Kelantan. Coming from Kelantan myself, I have long wondered why it is that Kelantan has not made much headway in development. The economy of the state is still in poor shape apparently. It is still relying on help from the federal government. It has always been branded as among the most backward states in Malaysia.

The state has been ruled by different governments all these years since Merdeka. There is no noticeable difference. Maybe one. Kota Baru now has one or two elevated roads. All the other roads remain almost unchanged since my primary school days, except for some widening here and there. Many have been made one-way streets to ease congestion. But come Hari Raya time, the traffic congestion remains almost unbearable.

If not for the unique tastes of nasi dagang and nasi kerabu found only in Kelantan, most of the out-of-state Kelantanese would not want to endure the six-hour journey home. Admittedly, the road journey has improved a lot, what with the completion of the East Coast Highway, which unfortunately ends in Terengganu. It is also unfortunate that the East Coast Rail Link, which should also prove to be a big help in improving the logistics to Kelantan, has been cancelled. It would have eased the travel home by Kelantanese living outside Kelantan. Many Kelantanese reside outside the state. In Kuala Lumpur, many generations of Kelantanese have made the city their home. Many dabble in all kinds of business. But many are professionals holding top positions in companies and governmental institutions. I know not a few have expert knowledge in economic planning.

Kelantan is not short of the key ingredients for economic development. It has the right talent to contribute, though many are spread out in the country. The state is also not deficient in resources. It still has untapped areas of land. Some have been cultivated with the export earning crops of oil palm and rubber. Its timber resources are still sizeable. The state also boasts of many attractive tourism products. In fact, many more from the west coast visit Kelantan than the other states. In terms of flights and express buses, many have Kelantan as their ultimate destination. And Kelantan also enjoys a vibrant border trade with Thailand. Unfortunately, very little is exported out of Kelantan. The Thais export more to Kelantan. Can we change this?

I am convinced that with a bit of shrewd economic planning, there is no reason why Kelantan cannot shake off its backward state image. Firstly, at the moment, most of the raw materials produced in Kelantan are sent to Port Klang and Penang as crude products. We need to add value to the tonnes of crude palm oil and raw rubber before they are sent out.

In other words, we need to attract investments in the downstream processing of such low-value commodities. There are, of course, a few obstacles to make such added-value processing a reality. Reliable infrastructure for more efficient logistics is one.

The state has to invest in roads and also ports. We need to build good ports to enable the state’s finished products to reach markets such as Vietnam, Cambodia and even China. Utilities also have to be reliable if the state wants to attract the downstream manufacturing sector. Such initiatives failed in the past because of poor utility support, especially water.

I believe Kelantan can offer more. It still has many untapped tourism attractions which require some creative refining. I am sure the above is not exhaustive. We need proper long-term planning. It may be time for the state government to assemble a strong team of planners who can think through a good economic plan for the state.

But what is also very important is the effective execution of such plans, with persistence, perseverance and patience. Many good plans have failed because of poor implementation. Get the real professionals to be involved. If the state is truly serious about bringing positive change, it is not impossible. It is doable!

Monday, 10 December 2018

Suggestions on repaying PTPTN loans

Monday, December 10, 2018 13

SO much has been said regarding the repayment of PTPTN loans and objections from borrowers, who give excuses about being unable to pay their loans. I have loans from universities and have paid in instalments as it is fair and dutiful to do so. I understand that it is difficult to repay if the repayment amount is big. So here are a few simple suggestions:

1. Pay back as a percentage of earnings rather than a fixed amount once employed. For example, 5% if one’s income is below RM2,000, 10% if income is between RM2,000 and RM4,000 and RM500 if income is above RM4,000. No one should be excluded. If 5% is still too much, then start as low as 2% or 3%. Everyone should start paying once they are employed.

2. Collection is always difficult. Thus, use the best collector that we have. The IRB can collect on behalf of the government and channel the monies accordingly.

3. Zero interest to those earning below RM2,000, and sliding up the interest when their earnings increase. This is to force those who can already pay to quickly do so rather than spend their money on big cars for example. It should be above the current bank rates for the highest tier to prevent borrowers from fleecing the government on cheap interests while they enjoy the benefits from taxpayers.

4. By using the IRB to collect the money, it would be easy to track any persons on government loans as the employers would have to report them for income tax and they will be tracked. Deduction is automatic from the employer to IRB. It is important to cut government staffing allocated just to collect loans and put my tax money to better use. Thus, utilising existing collection systems would help.

It should be a honour to repay loans and not have an attitude of ‘why pay when others have not’. Sadly, that’s the thinking by many people.

Sunday, 9 December 2018

55 Hari Segmen Bloglist #2 2019 Nurul Najihah

Sunday, December 09, 2018 9

Assalamualaikum. Pada hari minggu ni tak ada kerja yang berat2 cuma dok di rumah sambil mengemas almari buku tu. Usai mengemas tetiba terlihat segmen bloglist kedua anjuran najihah. Jadi terus abam kie berminat untuk join segmen ini. Syarat2nya mudah je. Kebetulan abam kie memang dah lama follow blog jihah. Yang best tu semua peserta akan dimasukkan ke dlm blog list jihah sepanjang tahun 2019! Siapa x join memang rugi la.

Kalau nak join, cuma perlu klik banner kat atas tu, ye? Good luck to me. 

Friday, 7 December 2018

Bagaimana Merancang Percutian Bajet Akhir Tahun?

Friday, December 07, 2018 13

Selepas satu tahun bekerja keras, sudah tiba masanya untuk anda pergi bercuti ke suatu destinasi pilihan anda. Walaupun anda teruja dengan perjalanan akhir tahun anda, anda mungkin juga bimbang tentang kenaikan harga musim percutian waktu puncak. Bolehkah anda menyewa bilik hotel? Adakah tiket penerbangan lebih mahal daripada konsert Ed Sheeran? Bagaimana jika anda akhirnya pokai apabila anda kembali ke rumah?

Jangan biarkan semua itu menghalang anda daripada mengambil sedikit masa untuk melancong. Berikut adalah beberapa petua perjalanan yang dapat membantu anda merancang percutian akhir tahun tanpa memecahkan akaun bank anda:

Mula dari sekarang!

Anda telah membuat perancangan percutian cukup lama, jadi setiap minit adalah berharga. Tentukan ke mana anda hendak pergi, siapa yang akan pergi bersama anda, bagaimana anda hendak pergi, dan apa yang anda mahu lakukan. Dari sini, lebih mudah untuk melihat jadual perjalanan anda dan mengenalpasti bidang yang boleh membantu anda mengurangkan atau menjimatkan kos.

Perancangan awal memberi anda masa untuk membeli-belah untuk tawaran yang lebih baik dari segi tiket penerbangan dan penginapan. Selalunya syarikat penerbangan sering memberikan diskaun sekiranya anda membuat tempahan beberapa bulan lebih awal dari masa perjalanan sebenar.

Bercuti di dalam negara

Sekiranya anda inginkan percutian pantai, janganlah segera pergi ke destinasi terkenal seperti Phuket, Krabi, Bali atau Boracay. Sebaliknya, pertimbangkan pulau-pulau tempatan seperti Perhentian, Redang, Langkawi atau Pangkor. Ia lebih murah untuk perjalanan di dalam negara dan lebih mudah untuk menyelaras dengan kawan-kawan anda (terutama jika mereka tidak mempunyai pasport).

Tidak suka berhimpit-himpit di tempat yang dikunjungi ramai orang? Jom melancong ke beberapa pulau 'rahsia' seperti Tenggol, Rawa, Kapas, Sibu dan sebagainya. Jika ada apa-apa yang menarik, anda akan mempunyai percutian unik untuk dikongsi di Instagram.

Pilih negara yang tidak merayakan Krismas

Jika anda bertegas untuk keluar dari Malaysia sempena percutian anda, pertimbangkan sebuah negara yang tidak meraikan Krismas seperti Thailand dan India. Kebanyakan negara yang menyambut Krismas seperti Filipina, USA dan Britain akan menaikkan harga barang dan perkhidmatan sepanjang bulan Disember kerana pada masa ini ramai pelancong yang akan berkunjung ke negara mereka.

Jika anda benar-benar ingin pergi bercuti sekitar masa ini (kerana cuti sekolah), pertimbangkan melawat negara-negara seperti Kemboja, Laos, Thailand, atau Vietnam. Mereka tidak menaikkan harga untuk Krisma. Lagipun negara-negara berkenaan juga lebih dekat dengan Malaysia!

Mengembara dalam kumpulan

Mengembara dalam kumpulan membuat segala-galanya lebih murah kerana anda berkongsi kos dengan rakan atau keluarga anda; sama ada anda menempah bilik hotel, mendapatkan AirBnB atau menyewa kereta. Anda juga boleh membawa rakan yang biasa dengan destinasi anda. Mereka boleh membantu merancang perjalanan, jadi anda tidak perlu membelanjakan wang untuk menyewa pemandu pelancong.

Pakej perjalanan juga kadang-kadang menawarkan diskaun kumpulan. Oleh itu, simpan wang dan bawa rakan-rakan anda bersama untuk berkongsi keseronokan.

Bawa beg yang ringan

Abam Kie tahu ia menggoda untuk membawa seluruh almari pakaian anda bersama anda ketika melakukan perjalanan, tetapi itu mungkin akan menelan perbelanjaan  beberapa ratus dolar lagi. Elakkan memaksimumkan elaun bagasi anda dengan membawa sedikit pakaian sahaja bagi memastikan bahawa anda telah memperuntukkan beberapa ruang dalam beg untuk barang-barang yang anda akan beli nanti. Dengan cara ini, anda boleh mengelakkan membayar tambahan untuk yuran bagasi dalam perjalanan pulang.

Pertimbangkan untuk memakai pakaian berulang-kali atau membasuh pakaian bila tiba ke destinasi anda. Ia akan membantu mengurangkan jumlah item dalam bagasi anda dan meninggalkan ruang kosong bagi cenderahati untuk kaum keluarga dan kawan-kawan nanti. 

Membawa beg pakaian ringan juga terpakai untuk perjalanan darat juga, kerana semua berat tambahan meningkatkan penggunaan bahan api. Pastikan anda tidak melupakan sesuatu yang penting apabila hanya membawa perkara-perkara yang perlu dibawa sahaja.

Jangan melancong pada hujung minggu

Elakkan memulakan perjalanan atau kembali ke rumah pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad sekiranya boleh. Tiket penerbangan adalah yang paling murah semasa pertengahan minggu, jadi sebaiknya merancang perjalanan anda sekitar Isnin dan Khamis. Orang juga cenderung untuk pulang ke kampung halaman mereka pada hujung minggu. Jika anda melancong dengan menaiki kereta juga maka elakkan perjalanan pada hujung minggu bagi mengelakkan kesesakan jalanraya terutama di bandar-bandar besar.

Tetapi sekali lagi, ini mungkin memerlukan anda menggunakan lebih banyak cuti tahunan; jadi anda perlu berfikir dengan teliti setakat mampu.

Gunakan laman perbandingan perjalanan

Laman web seperti Skyscanner dan Google Flights sangat berguna apabila mencari penerbangan termurah. Hanya masukkan tarikh dan lokasi pilihan anda, dan tapak ini akan melakukan semua kerja untuk anda. Mereka secara literal mencari melalui beratus-ratus syarikat penerbangan untuk mencari penerbangan dengan paling berpatutan; melakukan semua kerja keras untuk anda.

Malah, jika anda fleksibel mengenai rancangan anda, anda boleh mencari 'Kuala Lumpur' ke 'Everywhere', dan Skyscanner akan menyenaraikan yang termurah kepada pilihan yang paling mahal untuk anda - menjadikannya lebih mudah bagi anda untuk memutuskan destinasi yang sesuai dengan anggaran anda.

Penerbangan Google Flights membolehkan anda melanggani makluman - memberitahu anda bila penerbangan yang anda inginkan sesuai dengan bajet anda. Jadi anda hanya perlu merancang sekitar tarikh yang diberikan.

Memilih jadual perjalanan percuma

Tahukah anda bahawa ramai orang telah mengembara apabila mereka kekurangan wang tunai atau hampir pokai? Terima kasih kepada mereka, anda boleh mendapatkan banyak panduan dalam talian mengenai perkara percuma yang boleh anda lakukan di hampir setiap negara di dunia. Sama ada anda melancong di Malaysia, menuju ke seberang tambak di Singapura, atau menyeberangi benua ke Paris atau Amsterdam, terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan secara percuma. Malah, beberapa tarikan dan aktiviti percuma boleh menjadi lebih seronok daripada yangberbayar. Banyak muzium dan galeri menawarkan kemasukan percuma. Anda juga boleh memilih untuk berjalan kaki, menemui budaya tempatan dan mengagumi pemasangan seni dan sebagainya. Dengan cara ini, anda hanya membayar untuk penerbangan, penginapan dan makanan anda.

Google Trips juga merupakan aplikasi perjalanan berguna yang termasuk peta luar talian untuk navigasi dan maklumat tambahan mengenai destinasi percutian anda. Ia juga memberi anda cadangan tentang ke mana dan apa yang harus dilakukan, dan ia melakukan semua ini tanpa sambungan internet.

Sekarang anda dilengkapi dengan tips perjalanan yang berguna ini, teruskan untuk merancang perjalanan akhir tahun tanpa mengurangkan akaun bank anda! Selamat melancong!

Wednesday, 5 December 2018

Libraries must keep up with times

Wednesday, December 05, 2018 8

FOR a week in last October, Libraries Week (Oct 8-13) celebrated the nation’s much-loved libraries. It was a time to remind the public about the contributions libraries, librarians and library workers made to their communities.

As one who uses public libraries, I was dismayed at the way the Tun Razak Library in Ipoh, Perak, is being managed. Suffice to say, it was below expectations.

The library is in the city centre, next to a school and near the magistrate’s court. The last time I visited the library was 20 years ago. However, when I was there recently, I felt like time had stood still since 1998. It looked the same, with the same coat of paint and the same, ancient rules and regulations.

Let me start with the borrowing rules. I cannot access the online library catalogue from home. If the library aims to be user friendly, one should be able to request and renew books from their website, choose which branch to pick them up from and return the books to any branch, including the mobile library, if there is one.

With advancement in technology, not allowing one to bring charging cables to the library for their electronic devices is unthinkable. In this day and age, almost everyone works from his laptop, iPad or mobile phone. Just imagine how one should do one’s research in a library without the cables. Apparently, this rule applies only at the Tun Razak Library.

If the reason lies in short circuits or faulty sockets, getting them fixed will attract more people to use the library facilities more often. I saw a group of people in the library, who were reading newspapers, and only a handful borrowed books.

Perhaps, the library management can set up a multimedia section, where people can view or borrow CDs or DVDs. This will be beneficial for the public, especially for academicians, teachers, students and children.

Even the Internet connection at the library is slow. The library should consider buying new books as the ones available are outdated. Authors like Enid Blyton and Agatha Christie do not appeal to young readers of today. Getting feedback from the community on their favourite authors and the type of books they would prefer to read can easily resolve this.

Gone are the days where strict librarians walk around, shooing kids and pointing to the “Keep Quiet” signs. A user-friendly library will be a beneficial meeting point for millennials to work, discuss and spend their time.

When I am in a public library, I feel I am a member of a wider community and society — sharing a public space and service, which I value.

I hope the authorities will look into these shortcomings and consider upgrading the library with modern features.

Monday, 3 December 2018

Perkara Yang Kita Boleh Buat Untuk Cari Duit Poket

Monday, December 03, 2018 16

Kehidupan adalah sukar, dan ia lebih sukar apabila anda tidak mampu membawa pulang gaji enam angka setiap bulan.

Tidak kira sebijak mana anda menguruskan wang anda, ada masa nanti apabila anda terlebih belanja kerana tergoda dengan kempen jualan murah akhir tahun - dan kemudian anda menyedari bahawa hari gaji masih lagi 15 hari dan anda menyedari yang anda sebenarnya hampir pokai!

Sebenarnya terdapat begitu banyak idea aneh tapi berkesan yang terdapat di Internet untuk membuat wang tambahan.

Salah satu cara paling mudah untuk membuat beberapa wang tambahan adalah dengan memanfaatkan kaedah C2C (pengguna untuk pengguna) yang mendominasi generasi ini dan mungkin generasi akan datang. Ia menyediakan platform yang memudahkan pembeli dan penjual untuk mencari satu sama lain. Penjual tidak perlu menjual produk, anda juga boleh menyewa sesuatu atau menyediakan perkhidmatan dan kemahiran anda yang unik. Fikirkan tentang Grab, Carousell, Mudah.my, dan banyak lagi.

Berikut adalah beberapa cara anda boleh mendapatkan wang tunai segera untuk menambah baki akaun bank anda:

1. Mengajar kemahiran

Terdapat lebih dari 7 bilion orang di planet ini, dan setiap orang ada kebolehan tersendiri. Adakah anda pernah belajar bahasa Arab ketika di universiti? Mahukah anda membuka kelas bahasa Arab asas dengan sedikit bayaran daripada bakal pelajar anda? Adakah anda pandai bermain gitar, piano, atau boleh menyanyi dengan baik? Pergi ke studio muzik terdekat dan tanya sama ada mereka sedang mencari guru muzik atau vokal. Mungkin anda begitu bijak didalam subjek Matematik atau Bahasa Inggeris? Guru-guru tuisyen sangatlah dicari-cari oleh ibubapa dan pelajar2 dan biasanya mendapat bayaran yang tinggi di Malaysia.

Apa yang anda perlu lakukan adalah memperuntukkan beberapa jam pada hujung minggu, dan anda boleh membuat sedikit wang tambahan sambil meletakkan bakat dan kemahiran anda untuk digunakan dengan baik. Jadi, sekiranya anda mengenakan bayaran sebanyak RM70 sejam, anda sudah membuat RM140 dalam masa beberapa jam sahaja. Ini bermakna sekurang-kurangnya empat jam pada hujung minggu akan mudah meraih RM280 untuk anda, dan itu tambahan RM1,120 dalam sebulan!

Anda boleh menyenaraikan perkhidmatan anda di laman-laman seperti Servis Hero, Mudah, Kaodim, Recommend dan banyak lagi.

2. Pembaca pruf

Jika anda boleh bercakap dan menulis bahasa Inggeris dengan baik, anda memang beruntung. Ramai pelajar universiti sentiasa mencari pembaca pruf untuk membaca dan mengedit tugasan mereka. Kadar bayaran bergantung kepada tahap pengalaman anda. Tetapi sebaik sahaja anda melakukan pekerjaan yang baik, pelanggan anda dengan senang hati akan mengesyorkan anda kepada semua rakan sekelas dan rakan mereka - dan dengan itu membina asas pelanggan untuk anda. Sebenarnya, semua yang anda lakukan di sini adalah membaca dan membetulkan kesilapan typo dan anda mendapat bayaran untuk melakukannya.

Di Malaysia, kadar upah adalah antara RM2 hingga RM20 setiap halaman; bergantung kepada kesulitan teknikal penulisan. Anda juga boleh mengenakan bayaran mengikut jumlah perkataan, dengan kadar sekitar RM0.20 setiap perkataan untuk pengeditan asas dan pembacaan pruf.

Sekiranya anda menguasai berbilang bahasa, anda juga boleh menawarkan perkhidmatan terjemahan untuk harga yang sama.

3. Sertai GoGet dan laksanakan tugas

Adakah anda berkata bahawa anda tidak mempunyai kemahiran atau bakat jadi entri ini mungkin tidak bersesuaian kepada anda? Tunggu dulu! Pertama sekali, Abam Kie rasa anda mesti mempunyai bakat yang tersembunyi dan mungkin tidak tahu mengetahuinya lagi. Kedua, masih ada cara untuk mendapatkan wang tunai yang cepat.

Adakah anda mempunyai kereta atau basikal? Mendapat akses mudah ke stesen kereta api? Sertai GoGet! GoGet adalah platform perkhidmatan yang menyediakan penghantaran, pengiriman, buruh manual dan banyak lagi. Apa yang perlu anda lakukan adalah menjalankan tugas untuk orang yang tidak mempunyai masa atau pengangkutan; mungkin anda boleh membeli barangan runcit, mengirimkan barang ke PosLaju, menghantar makan tengah hari kepada anak-anak bagi ibu bapa yang sibuk, atau mungkin hanya menghantar surat cinta - dan anda akan dibayar untuk melakukannya. Selain menjalankan tugas, anda juga boleh membantu orang untuk membungkus barang-barang sebelum mereka berpindah rumah - kemungkinan tidak berkesudahan!

4. Jual pakaian dan barang-barang lama

Tidak punya kereta? Tiada masalah. Hanya jualkan pakaian berjenama anda yang masih kelihatan baharu bagi mengosongkan almari anda. Pilih barangan yang anda tidak dipakai selama setahun atau lebih (Abam Kie pasti ada banyak) dan iklankannya pada aplikasi seperti Carousell, Duriana, Mudah, Lelong dan banyak lagi. Walaupun anda mengenakan bayaran RM10 bagi sehelai pakaian, itu adalah RM100 untuk 10 keping!

Ini bukan hanya terhad kepada pakaian. Mungkin anda ada telefon lama yang masih elok. Mungkin ada rak buku atau tilam tambahan yang tidak digunakan lagi. Mungkin anda mempunyai koleksi patung-patung yang bernilai tinggi atau jersi bola sepak yang ditandatangani (walaupun anda bseharusnya menyimpannya kerana sentimental value). Jadi kreatif dan selongkar  rumah anda dan senaraikan barangan anda di laman web seperti Facebook Marketplace, forum Lowyat, eBay, dan banyak lagi.

Sila kongsikan cara-cara lain yang anda boleh buat bagi mencari duit tambahan di internet sekarang. Thanks.

Saturday, 1 December 2018

SEGMEN BLOGLIST 2019

Saturday, December 01, 2018 9

Assalamualaikum. Pada kali ini Abam Kie dengan berbesar hati sudi menyertai satu lagi segmen anjuran rakan blogger, Puan Hani Fadhlina Abdul Rahman. Dia adalah junior Abam Kie semasa menginap di Kolej Kediaman Ketiga, Universiti Malaya pada awal 90an dulu. Dah lama tu kan? Zaman budak-budak baru nak up gitu! Hehehehe.... Dia ambik Asasi Sains manakala abam kie ambik Pre-ESL je.

Hadiah untuk segmen ini mudah je. Semua blog peserta akan dimasukkan ke dalam bloglist Puan Hani sepanjang tahun 2019! Harap2 dia lanjutkan lagi la penyenaraian tu sehingga satu tempoh yang akan ditetapkan nanti. Aamiin.

Jadi sekiranya kawan2 nak join segmen yang menarik tertarik kau memang de bomb ni, klik je banner kat atas tu ya? Atau pun boleh je klik di SINI. Good luck!