Monday, 19 February 2018

WAKE UP, PARENTS!!!

Monday, February 19, 2018 0

Years back, *poor illiterate parents* produced 
🔹Doctors, 
🔹Engineers,
🔹 Scientists,
🔹 Accountants,
🔹 Lawyers,
🔹 Architects,
🔹 Professors.., whom I will refer to as *Group 'A'*.

These *Group 'A'* children struggled on their own after Primary 6 or Grade 12, to become notable personalities. Most of them 
👉🏾trekked to school *barefooted*
👉🏾went to farms
👉🏾fetched water and firewood
👉🏾cared for domesticated animals
👉🏾did some work including trading after school to survive.

Now Group 'A' , who have now become parents themselves are *producing Group 'B' children*

These group B children are 
🔹pampered
🔹helped in their homework or home assignments from nursery school through secondary schools to higher institutions.
🔹chauffeur driven to very expensive schools or are sent abroad to study. 
🔹they can watch movies from morning till dawn after school.
🔹 they are treated like baby kings and queens.
🔹they don't do any household chores. 
🔹food is put on the table for them, 
🔹their plates are removed and washed by parents or house maids. 
🔹they are given expensive cars and clothes, 
🔹not forgetting *big pocket money to be wasted* !!!.
🔹their parents help them in doing their assignments.

🤔 In spite of all these, only few can *speak* or *write* correctly. 😏
🤔Group 'A' parents cared for their own *parents* and *children*, Group 'B', their children are still *struggling to find their feet at age 30+*.‼ 
🤔They find it difficult to do things on their own because they are used to being helped to think and doing things by Group 'A'. Therefore, they can't help themselves, their parents or the society. THEY ABANDON THEIR PARENTS IN THEIR BID TO ACQUIRE THE WORLD

😴 *Where do you belong*❓
🏮Reduce the pampering and the unnecessary help you offer your children.
🏮 Let your children *grow in wisdom, intelligence and strength*. 
🏮Let them face the truth and the realities of life. Teach them to grow to become *independent adults.*

Teach them to 
👉🏾fear God, 
👉🏾respect others and
👉🏾develop confidence in themselves. 

🤔Parents, discipline your children to become disciplined adults, *useful* and not *useless

*Excellent article by Dr.Alok Kar*

Friday, 16 February 2018

Giveaway : Pelukis Jalanan & Arkitek Jalanan by stnrsyfh

Friday, February 16, 2018 14

Assalamualaikum.Sempena cuti Tahun Baru Cina kali ini Abam Kie ingin menyertai Giveaway : Pelukis Jalanan & Arkitek Jalanan by stnrsyfh. Syarat2nya mudah aje. Kebetulan Abam Kie memang dah follow blog cik S.K. Cuma perlu follow Instagram dan Twitter dia sajalah. Itu pun telah Abam Kie laksanakan.

Rentetan daripada kejayaan memenangi hadiah didalam tiga giveaway bulan lepas menyebabkan Abam Kie semakin teruja untuk menyertai lebih banyak GA pada masa hadapan. In Shaa Allah, kalau dah rezeki kita, tak ke mana hadiah tu. Pasti akan ke tangan kita juga kan?

Baiklah, kawan2 boleh je klik banner kat atas tu jika nak join. Kena cepatlah sikit sebab GA ni akan tamat esok (17 Feb 2018). All the best!

Wednesday, 14 February 2018

Berlaku Adil Kepada Anak-Anak

Wednesday, February 14, 2018 16

BERLAKU ADILLAH PADA ANAK-ANAK MESKIPUN SEKADAR YANG DIRIBA DAN DUDUK DI SISI

Anda mungkin pernah merasa atau melihat ibubapa yg memelihara anak-anak yg kadangkala memberi layanan berbeza antara yg sulung dgn yg bongsu, yg lelaki dgn yg perempuan, yg cerdik dgn yg kurang, yg OKU dgn yg sempurna. Kali ini Abam Kie nak perturunkan hadis riwayat Anas bin Malik mengenai layanan terhadap anak, katanya,

"Pada suatu hari ketika seorang lelaki duduk dg n Rasulullah. Tiba-tiba datang anak lelakinya lalu dia menciumnya dan didudukkan di ribanya. Tak lama kemudian datang pula anak perempuannya, lalu didudukkan di sampingnya. Nabi yg melihat hal ini bersabda,"Kamu tidak adil kepada anakmu." (Riwayat Baihaqi)

Jika sekadar berbeza layanan mencium dan duduk di riba dgn duduk di samping pun ditegur oleh Rasulullah, maka mungkin pada kita banyak lagi ketidakadilan kpd anak-anak yg dilakukan tanpa sedar atau sedar. Anak yg cerdik dipuji, yg kurang cerdik diherdik dicaci, yg perempuan dibeli itu ini, yg lelaki dibiar bermain lumpur, yg berjawatan dibangga, yg kerja buruh, dicebek mulut, yg cantik, yg comel, dibawa ke majlis, dipapar di FB, yg sedikit hodoh, tak sempurna ditinggal di rumah, berat hati nak snap camera, sedangkan semua anak adalah kurniaan Allah. Siapa pun tidak tahu ketentuan nasibnya. Subhanallah!

Bila anak memprotes berebut dg n saudara lain itu antara ciri ketidakadilan. Dgn demikian ada ibubapa membeli pakaian yg serupa, memberi pilihan tempat duduk di kereta, pilihan memilih makanan di restoran dll. Berhati-hatilah. Abam Kie faham perkara adil kpd anak2 adalah sukar terutama yg ramai anak, tetapi tanganilah agar mereka tidak memendam perasaan, fahamkan mereka, dengar hujah dan permintaan serta bantahan mereka. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui. Yg penting jangan menunjukkan ciri ketidakadilan yg jelas.

Telah banyak teladan kita melihat anak yg disanjung kerana bijak dlm pelajaran, cantik, akhirnya tidak peduli ibubapa yg tua bila berjawatan besar. Sedangkan anak yg kurang cerdik, akhirnya tinggal dgn ibubapa yg tua dan memelihara mereka. Itu balasan Allah, sindiran Allah kpd ketidakadilan kita dahulu kpd anak. Bahkan ada anak yg dihantar mengaji pondok kerana tak dpt 5A dlm UPSR (dgn sindiran hang pi jadi lebai pondok sudahlah). Ahirnya menjadi penyejuk mata ayah bonda, dan ketika solat jenazah ibu bapanya, dia yg mengimamkannya, sedanngkan anak yg dibangga hanya menunggu di kubur dgn cangkul di tangan untuk menimbus tanah kubur ibubapanya. Allahuakbar.

Ada bapa yg berbangga dgn 3 anak yg belajar overseas, balik menjadi jurutera di industri, sedang anak bongsu yg sekadar lulus PMR bekerja sebagai pelayan pejabat di sekolah dihina, diherdik sebagai bodoh. Tetapi akhirnya bila si bapa rosak buah pinggang, dgn anak yg dihina sebagai bodoh itulah dia bergantung hidup membiayai rawatan dailisis percuma kerana anak itu pegawai kerajaan meskipun sekadar pelayan pejabat. Anak-anak yg dibangga kerana cerdik, kerana kerja hebat di mana??? Jangan hina anak yg sedikit lemah dlm pelajaran.

Abam Kie cuma ingin mengajak kawan semua menoleh ke belakang, melihat kembali layanan kpd anak utk membetulkan kesilapan agar hadis ini dipatuhi. Kpd mereka yg akan ada anak, beringatlah utk berlaku adil meskipun pada kadar ciuman sayang dan antara yg diriba dg n yg didudukkan di sisi. Wallahualam....

Sumber: TUAN HAJI ABD GHANI HARON

Monday, 12 February 2018

Kaedah merancang keluarga untuk lelaki

Monday, February 12, 2018 9

Assalamualaikum. Pada hari ni Abam Kie nak bercerita tentang Male Birth Control Method, atau pun Kaedah Merancang Keluarga Untuk Lelaki. 😂 Sila bagi perhatian ya, para blogger wanita. Kalau boleh sila suruh encik suami baca sama post ni. Tak adilkan asyik kaum ibu je yg kena merancang. Sekali-sekala kena pulak kaum bapa yang berkorban. Betul kan? Hehehehe...

Secara umumnya, sejak berzaman teknik merancang lelaki ni ada 3 cara:

1- Pakai condom
2- Teknik inzal / withdrawal / pancut luar
3- Vasectomy

Dan saintis sentiasa usaha cari cara lain juga, antaranya :

4- Injection hormon
5- Teknik RISUG
6- Vasalgel

Jom kita tengok cara yg azali sejak berzaman tu ya...

1) CONDOM

Mudah faham kan? Sarung lah condom, tadaaa 😂. Cuma ikut pengalaman abam kie sendiri la. Leceh sikit nak pakai benda ni. Bila survey dgn kawan2 lelaki pun ada yg tak nak guna condom. Alasannya? Kurang feel. Haha. Ataupun ada yg guna, tapi cara guna tak betul. Dia sarung condom bila dah nak ejaculate. Kalau strong will power tak pa, tapi ramai yg gagal. 😂. Kes-kes condom bocor ni amat jarang la...beli la reputable brand mcm Durex®. Nak berperisa pun ada.

2) INZAL / WITHDRAWAL / PANCUT LUAR

Perlu ke abam kie menjelaskannya? 😂
Teknik ini berkesan bagi yg strong will power.
Jangan guna teknik ini kalau dah lama tak adakan hubungan sex. Pasangan pengantin baru pun toksah la try teknik ni. 

3) VASECTOMY

Apa itu vasectomy? Ianya ialah surgery memandulkan lelaki, dgn cara memotong saluran Vas Deferens. Vas Deferens ni tiub yg menghubungkan testis ke penis (urethra). Sperma dihasilkan di testis, dan sperma akan terpancut keluar menerusi tiub Vas Deferens. So bila tiub ni dah dipotong, sperma tak boleh la keluar. 

Teknik ini perlu dianggap sebagai permanent, walaupun sebenarnya nak reverse kan ia masih boleh. Prosedur reverse vasectomy dipanggil Vasovastostomy. Ianya ialah microsurgery yg amat complex, ye la nak sambungkan balik Vas Deferens yg dah diikat tu. Kebarangkalian utk subur semula agak tinggi kalau Vasovastostomy dibuat awal lepas buat vasectomy. Pakar menyarankan juga cara In Vitro Fertilisation (IVF) sebagai alternatif kalau tetiba nak ada anak...boleh elak buat Vasovastostomy. Sperma akan disedut keluar directly dari testis, dan disenyawakan dgn ovum dalam makmal, kemudian disuntik masuk ke dalam rahim wanita.

Antara kerisauan lelaki kalau buat Vasectomy ni, antaranya :

🔷 Boleh ke lelaki berejakulasi (pancut) selepas Vasectomy? Jawapannya masih boleh, don't worry. Ejakulasi (semen) lelaki hanya terdiri dari 2-5% je sperma...Semen (cecair yg dipancut keluar) di hasilkan oleh Seminal Vesicles dan kelenjar Prostate. Dan volume semen hampir tak de perubahan pun. 

🔷 Adakah hormon testosterone terganggu kalau buat Vasectomy?
Jawapannya tidak. Don't worry. Tak jadi Sajat pun kalau buat Vasectomy.

🔷 Adakah sex drive / nafsu sex terganggu lepas Vasectomy?
Jawapannya tidak. Nafsu sex kekal seperti biasa. 

So buat wanita di luar sana yg dah complete the family (cukup anak-anak) dan tak mahu merancang, cubalah berbincang dgn suami anda kot kot dia nak try Vasectomy. Cuma fikir masak-masak sebelum buat.

**** Untuk cara lain Male Birth Control (cara nombor 4, 5 dan 6 ), ianya masih di peringkat awal.  Teknik nombor 5 dan 6 bakal dipatenkan dan available by 2018 - 2019.

P.S. Untuk mengetahui tujuan dan kaedah-kaedah merancang keluarga yang biasa diamalkan oleh kaum wanita, silakan berkunjung ke blog Sis Hawa, pengasas bersama Geng Blogger Pantai Timur (BPT).

Saturday, 10 February 2018

PolicyStreet Menawarkan Insurans Terbaik di Malaysia Serendah RM5/Sebulan

Saturday, February 10, 2018 6
[Siapa Nak Join Contest Ini Sila Tekan Banner Diatas]

PolicyStreet Menawarkan Insurans Terbaik di Malaysia Serendah RM5/Sebulan | PolicyStreet merupakan syarikat insurans yang menawarkan perkhidmatan insurans untuk sesiapa sahaja yang berkemampuan. Mereka memberikan nama syarikat mereka sebagai PolicyStreet kerana mereka mahu menjadi sebahagian daripada perjalanan hidup anda ketika anda melalui waktu – waktu yang kritikal seperti mendapatkan telefon pintar pertama anda, percutian ke luar negara, gadaian yang pertama, perkahwinan anda dan juga menjadi ibu bapa.

No automatic alt text available.

Teknologi telah membantu mereka untuk menjalani komitmen ini tetapi apa yang lebih penting adalah semangat mereka untuk membantu masayarakat telah membuatkan mereka untuk menubuhkan syarikat PolicyStreet ini. Insurans ini ditubuhkan oleh sekumpulan orang dan mereka mahu meneruskan legasi ini. Mereka juga komited dalam menawarkan insurans untuk orang yang tersayang, untuk benda yang anda hargai serta masyarakat dengan cara yang mudah dan berkemampuan.

Image may contain: text

Pakej – Pakej Yang Ditawarkan di PolicyStreet Yang Anda Perlu Miliki
  1. Manulife ManuProtect Term Life Insurance


Ia merupakan pakej insurans yang digelar sebagai insurans yang paling berpatutan di dalam insurance kehidupan di Malaysia. ManuProtect memberikan bayaran penuh pada waktu kematian atau kecacatan yang disebabkan oleh sebab semulajadi ataupun kemalangan, dengan beberapa pilihan untuk liputan untuk sakit yang kritikal.

Antara ciri – ciri dan tawaran yang diberikan oleh Manulife ManuProtect adalah;

  • Insurans Premium yang bermula dari RM5/ Sebulan
  • Amaun keseluruhan yang bermula dari RM 50K – RM 600K
  • Amaun kematian dari kemalangan yang berjumlah 2X ganda dari amaun keseluruhan
  • Penyakit kritikal akan menerima 30% dari amaun keseluruhan
  • Umur kemasukan yang terakhir adalah 60 tahun manakala umur yang ditamatkan adalah 80 tahun
  • Tiada kontrak untuk jangka masa yang panjang dan anda boleh membatalkan pada bila – bila masa

Kelebihan yang disediakan oleh ManuLife ManuProtect adalah;
  • Kematian disebabkan oleh faktor semulajadi
- Amaun keseluruhan berjumlah RM50K – RM600K
- Dibayar kepada penama
  • Kecatatan yang disebabkan oleh faktor semulajadi atau kemalangan
- Amaun keseluruhan berjumlah RM50K – RM600K
- Dibayar kepada orang yang membayar insurans
  • Kematian disebabkan oleh kemalangan
- 2X ganda daripada amaun keseluruhan
- Dibayar kepada orang yang membayar insurans ataupun penama
  • Penyakit kritikal
- 30% daripada amaun keseluruhan (RM15K – 180K)
- Dibayar kepada orang yang membayar insurans

Dapatkan ManuLife ManuProtect SEKARANG di https://products.policystreet.com/manulife/manuprotect/overview

2. AXA 200 Cancer Care

Image result for axa 200 cancer care

Dengan jumlah pesakit kanser yang ramai pada hari ini, insurans ini ditawarkan untuk melindungi orang ramai daripada penyakit kanser, dengan memberikan bayaran penuh apabila anda dikesan dengan kanser, dan juga bayaran tahunan untuk anda merawat kanser.

Antara ciri – ciri AXA 200 Cancer Care adalah;
  • Ia berada di bawah AXA Affin Life di mana bayaran adalah dijamin kepada pembayar insurans
  • Bayaran premium yang bermula dari RM45/bulan bergantung kepada umur
  • Bayaran Rawatan Terapi yang bermula dari RM30K
  • Bayaran Untuk Kesihatan yang bermula dari RM6K setahun
  • Pendapat Perubatan Kedua yang diberikan secara percuma
  • Umur terakhir untuk menyertai insurans ini adalah 50 tahun dan perlindungan diberikan selama 20 tahun
  • Pemeriksaan kesihatan yang berjumlah RM 599 di Beacon Hospital
  • Anda tidak memerlukan pemeriksaan kesihatan untuk menyertai AXA 200 Cancer Care
Tujuan insurans ini diwujudkan adalah untuk menyediakan satu jumlah wang untuk rawatan kanser sekiranya anda didiagnosis dengan penyakit tersebut. Anda akan diberikan bayaran keseluruhan dan juga bayaran ‘bonus’ sehingga lima tahun untuk setiap tahun anda hidup. Insurans ini akan bertahan sehinga 20 tahun dan apabila tahun tersebut berakhir, anda boleh mendapatkan insurans yang baru sekiranya anda berumur di bawah 50 tahun.

Image may contain: text

Kelebihan – kelebihan yang ditawarkan oleh AXA 200 Cancer Care termasuklah;
  • Manfaat untuk Rawatan Terapi
- Sekiranya orang yang membayar insurans tersebut didiagnos dengan kanser, mereka akan menerima bayaran insurans minimum RM30K.
  • Manfaat Untuk Sembuh
- Orang yang membayar insurans juga akan menerima bayarann insurans secara tahunan yang berjumlah minimum RM6K setahun selama 5 tahun.
  • Pendapat Perubatan Kedua
- Apbila anda mendapat pendapat untuk terapi atau pembedahan yang pertama daripada seorang doktor, insurans ini menyediakan pendapat kedua dari doktor panel secara percuma.
  • Manfaat untuk Penama
- Sekiranya orang yang membayar insurans meninggal sebelum didiagnos dengan kanser, penam akan menerima bayaran insurans minimum RM1K.
  • Servis Penjaga
- Orang yang membayar insurans boleh menghubungi AXA untuk mendapatkan penjagaan dari jururawat, perubatan, ataupun pembuatan rambut palsu.
  • Baucer Pemeriksaan Kesihatan
- Anda akan menerima baucer pemeriksaan kesihatan bernilai RM599 dengan setiap pembelian pakej AXA 200 Cancer Care.


Dapatkan AXA 200 Cancer Care SEKARANG di https://products.policystreet.com/axa/cancercare/overview

3. MSIG Take It Easy Pet Insurance

Image result for pet insurance

Insurans ini dijamin oleh MSIG, di mana ia adalah satu – satunya insurans untuk haiwan peliharaan anda yang berada di pasaran. Bermula dari hanya RM18/bulan, insurans haiwan peliharaan ini memberikan perlindungan untuk veterinar, bil ER, ubat – ubatan & suntikan dan juga kos untuk pengebumian sekiranya haiwan peliharaan anda sakit, cedera ataupun meninggal.

Ciri – ciri MSIG Take It Easy Pet Insurance adalah;

Related image
  • Dijamin oleh MSIG
  • Bayaran Premium bermula RM18/sebulan
  • Manfaat Perubatan Haiwan Peliharaan sehingga RM5K
  • Manfaat kematian disebabkan oleh sakit dan juga kemalangan sehingga RM5K
  • Manfaat pengebumian dan pembakaran sehingga RM1K
  • Pengiklanan dan juga kos penembuhan untuk haiwan peliharaan yang hilang sehingga RM1K
  • Boleh didapati untuk anjung dan kucing yang mempunyai mikrocip yang berumur 12 minggu sehingga 9 tahun
  • Insurans ini tidak disediakan untuk haiwan yang larangan ataupun spesis yang diharamkan oleh keraajaan, orang awam, ataupun pihak berkuasa.


Kelebihan – kelebihan yang boleh didapati sekiranya anda mengambil MSIG Take It Easy Pet Insurance termasuklah;
  • Manfaat Veterinar dan juga Pembedahan
Sekiranya haiwan peliharaan anda cedera ataupun sakit, insurans ini akan memberikan perlindungan kepada bil veterinar sehingga RM5K. Sekiranya terdapat pembedahan, ia akan melindungi kos selepas pembedahan sehingga 60 hari.
  • Manfaat Kematian
Tuan kepada haiwan peliharaan yang mati akan menerima sehingga RM5K untuk mendapatkan haiwan peliharaan yang baru.
  • Manfaat Untuk Pengebumian
Anda akan menerima sehingga RM1K untuk kos pengebumian ataupun pembakaran.
  • Pengiklanan Untuk Haiwan Peliharaan Yang Hilang
Anda akan menerima bayaran sehingga RM1K untuk mengiklankan haiwan peliharaan anda yang hilang dan juga untuk membayar ganjaran kepada orang yang menemui haiwan anda.
  • Asrama Untuk Haiwan Peliharaan Anda
Apabila tuan haiwan peliharaan tersebut dimasukkan ke hospital lebih dari tiga hari, haiwan peliharaan anda akan dimasukkan ke asrama dan dibayar sehingga RM 2.5K.
  • Liabiliti Pihak Ketiga
Apabila haian peliharaan anda melakukan kecederaan kepada orang lain ataupun merosakkan harta benda mereka, insurans ini akan memberikan perlindungan sehingga RM100K.

Dapatkan MSIG Pet Insurance SEKARANG di : https://products.policystreet.com/axa/cancercare/overview

Kelebihan Mendaftar Insurans Dengan PolicyStreet

Image may contain: text

Mudah Digunakan

Policy Street tidak memerlukan anda untuk pening kepala kerana ia menawarkan pakej – pakej yang sesuai untuk anda. Setiap pakej telah diberitahu akan fungsi dan kelebihan masing – masing, jadi anda hanya perlu memilih pakej yang anda perlu gunakan dan mula mengambil insurans tersebut untuk kehidupan, harta dan juga kesihatan anda.

Pelbagai Pakej Yang Ditawarkan

Image may contain: text

Anda boleh memilih pakej – pakej yang diberikan berdasarkan keperluan dan juga kepentingan anda. Contohnya, jika anda mempunyai penyakit kanser, anda boleh memilih AXA 200 Cancer Care kerana Policy Street akan memberikan perlindungan insuran untuk anda yang mendapat penyakit ini dan juga duit tahunan untuk anda gunakan bagi mengubati penyakit ini. Anda juga boleh memilih pakej untuk melindungi kehidupan, harta dan juga perniagaan anda.

Harga Yang Berpatutan

No automatic alt text available.

Setiap pakej Policy Street akan memberikan anda komitmen bulanan yang amat rendah dan mampu milik di mana anda tidak akan terkesan dengan potongan insurans pada setiap bulan. Anda boleh membayar serendah RM5 / sebulan untuk insurans perlindungan kehidupan anda dan anda akan dilindungi oleh insurans Policy Street.

Dapatkan Insurans Daripada PolicyStreet Sekarang!

PolicyStreet sedang mengadakan promosi sempena Tahun Baru Cina jadi anda perlu mendapatkannya sekarang. Anda boleh menerima Ang Paw bayaran balik sehingga RM 50 dengan menggunakan kod rujukan yang anda akan terima apabila anda melakukan pembelian melalui Policy Street. Caranya adalah dengan menekan link seperti berikut;

Promosi Tahun Baru Cina PolicyStreet: http://campaign.policystreet.com/web/cny/index.html

Friday, 9 February 2018

Tanda-tanda pilihanraya makin hampir

Friday, February 09, 2018 14

12 TANDA-TANDA HAMPIRNYA PILIHAN RAYA (PRU14)

1. Akan munculnya makhluk yg dtgnya 4 tahun sekali di tempat2 awam spt di pasar borong, pasar malam, stesen bas, kawasan nelayan dan ada yg datang ke  rumah- rumah.

2. Menteri2 mula  menanggalkan baju kot dan mula menunjukkan muka masing2 di kawasan pedalaman. Masuk dengan berjalan kaki, berbasikal dan naik motosikal. Malah ada yg memikul kampit beras dan hamper seberat 1kg.

3. Jalan2 kampung yg berlopak 3 tahun mula diturap dgn tar setebal yang mungkin. Malah jalan yang tak rosak juga ditar lapisan baru.

4. Upacara pecah tanah di sana sini, perasmian sana sini utk pembinaan bangunan2 seperti klinik, hospital dan sekolah untuk kebajikan rakyat.

5. Bantuan beras sekampit, gula 2kg, kain pelikat dan susu 2 tin kpd org2 kampung sebagai bekalan selama 4 tahun.

6. Menteri-menteri akan menyuapkan makanan kepada orang2 tua atau orang kurang upaya lalu disebarkan meluas di dada akhbar. Tiada lagi perasaan jijik.

7. Harga minyak akan kerap diturunkan, mungkin 5 sen seminggu setiap liter.

8. Menteri2 akan tebar roti canai di gerai2 di sana sini. Malah siap hidangkan makanan untuk pelanggan.

9. Menteri akan rajin asah sabit, cuci longkang, noreh getah, kait kelapa sawit dan tanam padi.

10. Tetiba shj setiap kali kita makan di gerai atau warung x payah bayar. Ada yang dah bayar. Makan banyak percuma.

11. Aircond kereta menteri rosak secara tiba tiba, cermin  kete sentiasa dibuka utk melambai tangan, mesra rakyat agar muka dikenali.

12. Masalah rumah, masalah tanah yang berlarutan 4 tahun dapat diselesaikan dalam tempoh 1 minggu.

Sumber: Kumpulan Whatsapp