Wednesday, 14 November 2018

Jangan ponteng solat Jumaat!

Wednesday, November 14, 2018 5

Kalau kat Kelantan, setiap hari Jumaat adalah menjadi satu aib besar kaum lelaki berada di kedai, di pasaraya, malah di jalanan. Geng kaki malas solat pun, setiap Jumaat muka mereka akan terpacak di masjid. Memang kalau berada kat rumah waktu solat Jumaat, boleh kena parang dengan mak. Geng hisap dadah ke, orang paling samseng ke, kaki minum ketum kaki disko ke, walau tak nak pergi masjid, mereka akan menyorok kat dalam rumah diam-diam tak tunjuk muka.

Sampai tahap itu mereka menjaga maruah diri. Kerana tidak solat Jumaat itu merupakan aib yang sangat besar bagi laki-laki. Mereka seboleh mungkin tak nak muncul di khalayak ramai waktu solat Jumaat. 

Namun di bandar besar seperti Kuala Lumpur dan Ipoh ini, tidak pergi solat Jumaat itu bagai tiada apa-apa. Langsung tiada rasa bersalah. Langsung tiada rasa berdosa pada Tuhan. Langsung tiada rasa malu pada manusia. Bebas ke sana ke mari. Boleh bershopping dengan tenang dalam supermarket, boleh berjalan berpimpin tangan dengan awek, boleh makan tanpa rasa malu di kedai makan atau KFC.

Bahkan segelintir pekerja kedai runcit, pam minyak, restoran makanan segera, supermarket, kedai makan, merupakan kaum lelaki yang tidak hadir solat Jumaat atas alasan kerja. Pernah kawan aku cerita, dia ada bertanya kepada seorang pekerja lelaki kedai runcit 24 yang tersohor seluruh dunia. Masa tu dia baru pulang dari solat Jumaat dan terus singgah kat kedai itu untuk membeli barang.

"Eh, awak tak pergi solat Jumaat ke?"

"Saya tak boleh pergi. Kerja lah."

Aik? Mahal mana sangat gaji kat kedai tu sampai sanggup melawab perintah Tuhan?

Berapa gajimu hingga sanggup derhaka pada perintah Tuhan?

Gaji 20 juta sehari pun masih tak berbaloi nak langgar perintah agama. Kerana syurga itu tidak boleh dibeli dengan banyak mana pun harta kamu.

Kerajaan khususnya menteri agama patut memandang serius hal ini. Wujudkan peraturan di mana pemilik syarikat, kedai, dan sebagainya memberi kelonggaran penuh pada pekerja lelaki Muslim untuk pergi menunaikan solat Jumaat.

Haramkan mana-mana pekerja lelaki bekerja masa solat Jumaat. Sejam setengah je pun, dari jam 1:00 - 2:30 sahaja. Jika ada yang langgar peraturan, tangkap sahaja pekerja dan dakwa pula majikan itu. Denda biar berat biar orang lain tak berani lagi buat.

Islam adalah agama rasmi negara kita. Namun jika hanya rasmi pada nama, tapi undang-undang tidak diperkasakan tiada guna juga.

Ke guane kate demo boh?

Sumber: #TazzkirohhJemaat, #PUFadli, #MFS

Monday, 12 November 2018

Enjoy the company of our children

Monday, November 12, 2018 11

Enjoy the company of your children.... Very touching message.

A beautiful post from one mother to another mother...

● There were days when my home used to be filled with laughter, arguments, fights, jokes and loads of mischief.

● Pens and books all over, and clothes messing the rooms, thrown on the beds.

● I used to shout at them to tidy up their mess.

In the morning :

• One will wake up and say : *Mama I can't find a certain book.*
• And the other will say : *I can't find my perfume,*
• And one will say : *Mama where's my homework?*
• And another : *Mama I forgot to complete my homework.*

● Everyone used to ask about their lost possessions.  And I will say, *but take care of your stuff, be responsible, you have to grow up.*

● And today I stand at the doorway of the room. The beds are empty.  All the cupboards have only a few pieces of clothes in them. And what remains is the smell of perfume that lingers in the air.

● Everyone had a special smell. So I take in the smell of their perfume for maybe it will fill the empty ache in my heart.

● All I have now is the memory of their laughs and their mischief and their warm hugs.

● Today my house is clean and organized and everything is in its place, and it is calm and peaceful. But it is like a desert with no life in it. Do not become angry with your kids about the mess.

● Every time they come to visit and they spend time with us, when they are ready to leave. They pull their bags and it is as if they tug my heart along with it.

● They close the door behind them and then I stand still and think of the many times I shouted them to close the doors.

● Here I am today, closing my own doors. Nobody opens it besides me. Each one gone to a different city or a different country.  All left to find their own path in life.

● They have grown up and I wished that they could stay with me forever.

● Oh! Allah..... Take care of them and all other children wherever they may be, for You are their guide and  protector and always keep them happy.

● If your children are still in the stage that you need to talk and talk before they could get things done in the house, please, cherish and endure it with joy, don't nag, they will soon leave your home for you, remember they were not there at the beginning of your marriage. Now that they are around, make them happy and feel happy yourself.

*Dedicated to all Mothers, Fathers, Grandfathers and Grandmothers. .*

Friday, 9 November 2018

Jom muatturun kalendar kuda 2019

Friday, November 09, 2018 10


Kalendar kuda amatlah dinanti-nantikan oleh kita semua apabila tahun baharu bakal menjelang. Biasanya pekedai-pekedai akan memberikan kalendar ini secara percuma apabila pelanggan pergi membeli barang di kedai mereka. Tapi sejak dua menjak ini peniaga ni macam berkira sangat bila nak bagi kalendar free kat pelanggan mereka. Tak baik kedekut tau! Nanti meniaga tak berkat dan x banyak untung tau! Macam Pantai Timur Shopping Centre di Tanah Merah, Kelantan ni memberi kalendar berdasarkan jumlah belian yang kita beli kat pasarayanya. Contohnya kalau beli dibawah RM30 dapat kalendar kecik, kalau belian bernilai RM70 dapat yang sederhana dan kalau belian melebihi RM100 dapat yang besar. Oleh sebab mcm ni la abam kie ralat nak shopping di kedai macam tu. Sedangkan kalau kita kumpulkan resit sepanjang tahun tu memang belian kita di pasaraya tu dah beribu2 ringgit! Geramnya aku!

Mulai dari tahun 2018 ni abam kie dah malas nak shopping ke hulu ke hilir dengan harapan nak dapat kalendar gratis gitu! Bapak udah capek dong! Jadi abam kie muatturun je kalendar kuda ni secara atas talian. Google je. Pasti berjumpa link untuk download benda alah ni. Lepas download tu terus abam kie cetak dan hiaskan serba sedikit. Buat holder ke apa supaya senang nak sangkut. Be creative, man! 

Jadi kalau kawan2 nak muatturun kalendar kuda tu boleh la klik di SINI. Lepas tu cetak dan hias la lebih kurang halal. Seronok kan buat kalendar sendiri kan? Kucing bujang Abam Kie tu namanya Jali. Ia seekor je yang tinggal. Tu pun abam kie kesian je kat ia. Kalau fikirkan nak buang je sebab ia selalu landing atas bonnet dan bumbung kereta Preve hitam tu. Abis calar! Geram tul.


Wednesday, 7 November 2018

How Has Technology Changed Us?

Wednesday, November 07, 2018 8


A superb article......

 When TV came to my house. I forgot how to read books.
 When the car came to my doorstep, I forgot how to walk.
 When I got the mobile in my hand, I forgot how to write letters.
 When computer came to my house, I forgot spellings.
 When the AC came to my house, I stopped going under the tree for cool breeze.
 When I stayed in the city, I forgot the smell of mud.
 By dealing with banks and cards, I forgot the value of money.
 With the smell of perfume, I forgot the fragrance of fresh flowers.
 With the coming of fast food, I forgot to cook traditional cuisines.
 Always running around, I forgot how to stop.
 And lastly when I got Whatsapp, I forgot how to talk.
樂樂樂

Monday, 5 November 2018

Kekeliruan istilah Bahasa Melayu dan Bahasa Indonesia

Monday, November 05, 2018 11

I have a close friend from Indonesia. We sometimes misunderstand each other’s words.

1. Bercinta

Me : Awak dah pernah bercinta berapa kali? (How many times have you dated girls?)
Him : (raising his eyebrows) excuse me?
In Indonesia, bercinta means making love. In Malay, it means dating/having relationship.

2. Butuh

Him : Panggil saya kalau abang butuh sesuatu (call me if you need something)
Me : my whaaat?
Butuh in Indonesia means need. In Malay it means dick.

3. Dekat

Him : kakak saya tinggal dekat airport (my sister lives near the airport).
Me : wow, who is she? She works there?
Dekat means near (Indonesia). And it also means “in” (Malay).

4. Pantat

Her : Ouch. Pantat sakit lepas jatuh tadi (Ouch, my butt hurts after I fell)
Me : Monicaaaa! Psssst!
Hahaha. Pantat means butt (Indonesia), vagina in Malay.

5. Cemas/kecemasan

He saw a sign somewhere in Malaysian public place. It says “Pintu Kecemasan”. He laughed harder than he should. I rolled my eyes.
“It means emergency door, read the translation below..will you?” I said.
In Indonesia, it means “the anxiety door”.

That's why I prefer using English when we talk. I can't count how many times we misunderstand each other. But well, Indonesians apparently prefer us speaking in Malay. Oh, our beloved sibling, Indonesian!

Friday, 2 November 2018

Jom berlagak seperti orang kaya

Friday, November 02, 2018 14

Nak merasa jadi orang kaya ? Boleh try amalkan tips simple kat bawah ni :

1. Lepas makan kat restoran / gerai makan, tinggalkan shj duit balance yg seringgit dua/sen tu sebagai tips kpd mereka yg serve kita. Tak luak pon duit kat dalam poket. Jutawan pun belum tentu boleh buat.

2. Time isi minyak kereta, lepas attendan pam tlg kita cuci cermin atau isikan minyak, ringankan tangan bagi token. Tak kiralah apa bangsa sekalipun,kita tidak tahu doa yg mana akan makbul. Mereka yg berkereta mewah dan pakai driver, belum tentu ada peluang utk buat camtu.

3. Jika kita singgah solat kat mana2 surau atau masjid,jgn lupa lepas solat seluk poket carik note yang paling BESAR utk disedekahkah ke tabung masjid. Manalah tau, mungkin sumbangan terakhir kita. Hanya orang yg betul-betul kaya mampu berbuat demikian.

4. Cuba ubah tempat kita shopping barang keperluan harian. Selalunya kita ke pasaraya besar spt Tesco/Giant, cuba shopping kat pasar tani pulak kali ni. Sambil tolong penjual/petani. Tak perlu berkira sgt mintak tawar menawar sayur atau lauk mentah tu.

5. Time nak belikan mainan anak, bawak je diorang ke pasar malam. Bagi duit RM10, macam2 toys boleh beli kat sana. Sambil boleh bantu peniaga pasar malam. Daripada duk gi Toys r Us, RM10 buat bayar parking je.

6. Bila naik teksi, genapkan ajer tambang tu. Dengan niat utk sedekah. Jika mereka diberi peluang, mungkin mereka tak nak jadi pemandu teksi. Tak semua orang berpeluang naik teksi atau jd penumpang.

7. Adakala kita tgh queue di kaunter bayaran mini market, jumpa budak2 merengek nak beli jajan or gula2, apa salahnya tolong ambikkan dan bayarkan. Buat diorang tersenyum.

8. Time travel balik kampung, singgah di mana-mana RNR, liarkan pandangan kita. Tengok2 la orang sekeliling. Ada yg singgah dgn family ramai, naik kereta lama siap berhimpit anak ramai. Makan pon mcm kena kongsi. Apa salahnya belikan air atau bayarkan makan walaupun mereka mampu.

9. Masa kita minum di kedai kopi/kedai makan,sekali sekala tu apa kata kita cuba bayarkan makan atau minum utk meja sebelah. Usha dulu la meja, tengok yg mana yg patut dibayar. Tak perlu sebab dan alasan.

10. Jika ada peluang pi melawat org sakit kat wad, time nk belikan buah tangan, apa kata beli extra 1 pack. Pass kat jiran dia katil sebelah. Doakan ksejahteraan mereka. Besar nilainya bg org yg tgh sakit dpt ingatan sebegitu. Orang kenamaan shj biasanya ada peluang buat camtu.

Kita tidak memerlukan masa dan saat yg sesuai utk menjadi orang kaya. Kita juga tak perlu sebab dan alasan tertentu utk menjadi seperti orang kaya. Apa yang penting adalah KEIKHLASAN.

Cubalah, saya yakin insyaAllah anda akan menjadi seperti orang kaya dan usah khuatir kerana anda tidak akan menjadi seorang yang papa kalu buat perkara di atas. Hari ini mungkin tangan kita yg memberi, mana tahu esok lusa kita pula yg akan menerima!