Tuesday, 23 January 2018

Traveloka Fly & Win CNY Contest

Tuesday, January 23, 2018 10

Traveloka adalah portal tempahan tiket penerbangan dan bilik hotel yang terulung di Malaysia kini memeriahkan lagi musim perayaan Tahun  Baru Cina dengan menganjurkan Traveloka CNY 2018 Contest. Wah! Bukan selalu Traveloka menganjurkan peraduan sebegini. Semalam Abam Kie sudah cuba menyertai peraduan ini sebab teruja nak dapatkan hadiah-hadiah yang menarik tu. Traveloka Fly & Win Contest ini berlangsung dari 22 Januari sehingga 28 Februari 2018. Lebih sebulan jugak tu! Peraduan ini berbentuk 'mini game'. 

Tanpa membuang masa, Abam Kie nak ceritakan syarat-syarat penyertaan contest ini. Pertama sekali, peraduan ini terbuka kepada semua warganegara Malaysia berusia 18 tahun ke atas pada Januari 2018 sahaja. Jadi budak-budak sekolah tak boleh join lagi la. Lepas tu, contest ini bermula dari 22 Januari sehingga 28 Februari 2018. Dengan kata lain semasa entri ni disiarkan, contest ini sedang berlangsung! Jadi kawan-kawan kena join secepat mungkin, tau! 


Sekarang abam kie nak terangkan cara-cara nak bermain permainan ini di laman web Traveloka tu. Mula-mula sekali pastikan kawan2 login ke laman web game ini dengan akaun FB aje. Pas tu kena klik anak panah untuk memulakan game tu. Kemudian kena klik 'TAP' kat skrin laptop untuk memastikan kapal terbang itu terbang di langit. Teruskan klik tap bagi memastikan kapal terbang berada di tengah2 skrin laptop sehingga kawan2 nampak angpow, bangunan, awan dan halangan muncul. Jika nampak angpow tu kawan2 kena sambar angpow tu dengan segera. Lagi banyak angpow yang berjaya disambar, lagi banyak skor atau markah yang berjaya diperolehi.

Akan tetapi jika ada halangan seperti awan dan objek keras, pastikan kapal terbang itu tidak berlanggar dengan halangan tersebut. Jika terlanggar, maka kapal terbang akan jatuh menjunam dan secara automatik 'game over'. Kena mula balik! Satu peringatan penting, jangan terbangkan kapal terbang tu terlalu tinggi sampai keluar dari skrin langit permainan! Jika tidak, permainan akan tamat atau 'game over' juga! Begitu juga jika kapal terbang menjunam jatuh ke tanah maka permainan juga dikira tamat. Jadi kawan2 kena pastikan kapal terbang itu berada di tengah2 skrin, OK? Jangan terlalu tinggi atau terjunam jatuh!

Kawan2 boleh mencuba berulang2 kali main game ni sehinggalah kawan2 mendapat lima skor tertinggi pada hari itu. Selepas berpuashati dengan 5 skor terbaik harian tu boleh la terus share atau kongsi skor2 berkenaan di wall Facebook kawan2. Jangan share lebih daripada 5X sehari, OK? Nanti kena dibatalkan penyertaan kawan2 tu, OK?

Berdasarkan pengalaman Abam Kie sendiri yang main Traveloka Fly and Win CNY Challenge inilah, Abam Kie merasakan sukar gak untuk memastikan kapal terbang tu terus berada di ruang angkasa permainan tu. Sedar2 dah terlanggar halangan dan terhempas ke bumi. Skor yang paling tinggi setakat ini ialah 30 sahaja. Huhuhuhu. Mungkin abam kie bukan gamer tegar. Untuk gamer tegar dan sejati tu rasanya tak ada masalah kot?


Sekarang Abam Kie nak ceritakan syarat2 tambahan contest ini. Untuk pengetahuan kawan2, contest ini ada dua peringkat iaitu kelayakan dan 'grand finale'. Untuk menyertai peringkat kelayakan, peserta wajib ada akaun Facebook tulen yang telah 'disetkan' kepada tontonan awam bagi tujuan penghantaran penyertaan mereka. Akaun Instagram, Twitter, Wechat dan lain-lain tidak boleh digunakan. Peserta juga perlu menjadi pengikut Traveloka Malaysia Facebook Fan Page.

Peserta2 dimestikan bermain Traveloka Fly and Win CNY Challenge di laman web rasmi yang disediakan oleh penganjur. Selain dari itu, peserta2 kena isi maklumat diri di dalam borang pendaftaran atas talian yang disediakan oleh Traveloka. Hanya 3 pemenang dengan skor tertinggi di pusingan kelayakan akan bertanding kembali di pusingan Grand Finale.


Peserta-peserta juga dikendaki berkongsi mengenai Traveloka Fly and Win CNY Challenge di laman Facebook masing2. Mereka dibenarkan berkongsi sebanyak 5 kali sehari di laman Facebook masing-masing. Itu adalah had maksima untuk share skor anda di FB. Jangan share lebih daripada had yang dibenarkan, OK? Nanti tak pasal-pasal penyertaan anda dibatalkan.

Tentu kawan2 tak sabar nak tahu apa hadiah yang bakal dimenangi di Grand Finale kan? Wow! Hadiahnya cukup lumayan! Ada 3 hadiah utama menanti para pemenang Traveloka Fly and Win CNY Challenge. Pemenang Hadiah Utama akan memenangi pakej pelancongan selama 6 hari dan 5 malam ke Seoul, Korea. Pakej pelancongan ini merangkumi tiket penerbangan dan penginapan untuk 2 orang! Naib johan akan memperolehi pakej pelancongan (tiket penerbangan dan penginapan) ke Phuket, Thailand selama 5 hari dan 4 malam untuk 2 orang juga. Manakala pemenang di tempat ketiga akan membawa pulang tiket penerbangan dan penginapan selama 4 hari dan 3 malam ke Langkawi juga untuk 2 orang! Lumayan kan? Manakala dua orang peserta yang kerap berkongsi  Traveloka Fly and Win CNY Challenge di laman Facebook mereka akan memenangi baucer Traveloka bernilai RM1000 setiap seorang! Jumlah kesemuanya 5 pemenang yang Traveloka cari! Jom apa lagi? Marilah kita pakat join Traveloka Fly and Win CNY Challenge ini!



Video khas sempena Tahun Baru Cina yang menyentuh hati perasaan dihasilkan oleh Traveloka amat patut ditonton oleh kawan2 setelah penat bermain Traveloka Fly & Win CNY Challenge ini. Video ini menceritakan tentang seorang ibu muda yang menyara hidup dengan jujur sebagai pemandu teksi, sambil membesarkan anak lelakinya yang belajar di sekolah rendah walaupun terpaksa menempuhi segala cabaran hidup. Sepanjang masa dia menyimpan keinginan untuk melancong dan menunjukkan kepada anaknya mengenai keseronokan dunia di sekeliling mereka. Contohnya, bila anaknya ingin ke Jepun, si ibu memakai pakaian ninja dan memberikan pedang mainan kepada anaknya. Biar pun tidak sampai ke Jepun, namun aura Jepun tu sudah dapat dirasai oleh anak lelakinya. Video ini berdurasi tiga minit dan 30 saat

Kempen ini sedang berlangsung di Malaysia dengan taglinenya, "Tahun Baru Cina ini, kami mahukan anda mengelilingi dunia ini dengan seseorang yang segala-galanya kepada anda." Kawan2 boleh menonton video ini di atas tu:


Sempena Tahun Baru Cina yang bakal menjelma ini, marilah kita mengambil kesempatan bercuti ke tempat2 menarik dengan Traveloka. Kenapa mesti buat tempahan dengan Traveloka? Meh Abam Kie bagi alasan2nya:

1. Harga yang telus dan berpatutan.Semua harga yang dipaparkan adalah termasuk segala cukai, surcaj dan yuran pembayaran.

2. Harga rendah setiap hari dan tawaran ekslusif di applikasi mudah alih. Muatturun applikasi mudah alih Traveloka untuk mendapatkan kadar bilik terbaik dan promosi menarik!

3. Ulasan dari tetamu sebenar. Terdapat 2,000,000+ ulasan yang sah dari tetamu hotel sebenar yang dapat membantu rakan2 membuat pilihan yang tepat!

4. Tempat penginapan adalah terjamin. Kawan2 akan dijamin mendapat bilik hotel pada masa tempahan. Sekiranya terjadi bilik penuh atau masalah dengan tempahan maka Traveloka akan menggantikan hotel pada harga dan taraf yang sama tanpa kos tambahan.Atau pun wang kawan2 dikembalikan.

5. Pelbagai pilihan kaedah bayaran. Kawan2 boleh membayar menerusi kad kredit, kad debit, perbankan internet atau pun di kedai serbaneka 7-Eleven tanpa yuran transaksi.

6. Diskaun istimewa. Pembeli tiket penerbangan, pelanggan buletin Traveloka dan ahli Traveloka akan menikmati kadar bilik hotel yang terendah di pasaran!

7. Kerjamasama dengan syarikat penerbangan antarabangsa untuk laluan domestik atau antarabangsa seperti Air Asia, Malindo Air, Malaysia Airlines, Lion Air, Firefly, Tiger Air, XJetstar, Garuda, Vietnam Airlines, Thai Airways, Singapore Airlines, Emirates, China Airlines dan lain-lain lagi bagi memastikan kawan2 sampai ke destinasi pelancongan yang dituju. 

8. Rakan kerjasama dengan rangkaian hotel antarabangsa dan domestik. Traveloka bekerjasama dengan rangkaian hotel di serata dunia bagi memastikan kawan2 menginap di hotel dengan selesa semasa melancong nanti.

9. Rakan kerjasama pembayaran yang kukuh dan boleh dipercayai. Traveloka bekerjasama dengan pembekal perkhidmatan bayaran yang kukuh dan boleh dipercayai bagi memastikan setiap transaksi berjalan lancar dan tiada kerisauan! Contoh penyedia perkhidmatan bayaran ialah VISA, MasterCard, Amex, Maybank, CIMB Clicks, PBe, RHB, HongLeong Connect, Bank Islam, AmBank FPX, 7eleven iRakyat AffinBank, Alliance Bank, Bank Muamalat, OCBC Bank, Standard Chartered, UOB dan PayPal.

Jadi apa tunggu lagi kawan-kawanku yang baik hati! Jom kita menyertai Traveloka Fly and Win CNY Contest sambil memenangi hadiah2 hebat yang ditawarkan. Jika tak menang pun kita boleh menempah hotel dan tiket penerbangan di Traveloka sama ada di laman web atau applikasi mudah alih.

Monday, 22 January 2018

Beras Siam Pilihan Ramai

Monday, January 22, 2018 15

Rata-rata penduduk di Kelantan suka makan beras yang diimport dari Siam dan menolak beras tempatan. Kenapa orang Kelantan/ Pantai Timur suka makan beras Siam ni? Jom, abam kie nak ceritakan sebab-sebabnya.

1. Pertama sekali kerana ia peroi. Senang cerita, ianya masak sebutir-sebutir. Bukannya melekat-melekit macam beras tempatan tu. Kurang kanji sebab itu ia tak melekit bila masak. Jadi kalau nak buat nasi goreng memang sesuai sangatlah!  Cuma bila nak buat bubur nasi, beras siam ni tak sesuai kerana bila kurang kanji, ia tak melekit dan tak lembik, maka tak sedap jadi bubur nasi. Jelas kawan2?

2. Ia diusangkan. Maksud diusangkan ialah ia disimpan dalam tempoh yang tertentu bagi mencapai kualiti gred beras yang terbaik.

3. Ia tidak mudah patah dan sangat lasak.

4. Sesuai kepad pemggemar beras keras, bukan beras lembut/lembik.

5. Bila mahu tanak beras siam ni pun mudah kerana jika air sikit pun ia x mentah. Kalau air banyak pun ia x lembik sangat. Kalau beras tempatan terlebih bubuh air maka siaplah nak makan bubur nasi nanti!

Kalau balik kampung di Kelantan, para perantau akan memborong beras banyak2 sebab nak buat stok. Di luar Kelantan susah nak jumpa. Kalau ada pun mahal la. Biasanya di Kelantan ni, daerah Pasir Mas dan Rantau Panjang tu murah sangat harganya. Bila dah masuk ke Tanah Merah ni mahal la sikit. Contohnya harga sekampit beras 9kg cap arnab dan pisang tu RM30 aje. Manakala cap basikal dan mangga dengan timbangan 5kg tu harganya RM13. Biasanya abam kie beli 2 kampit terus. Baru RM26. Lagi jimat, kan?

Jadi kepada kawan2 yang berkunjung ke Kelantan, jangan lupa membeli beras siam ni untuk dijual kepada kawan2 di kejiranan dan pejabat anda pula. OK?

Saturday, 20 January 2018

Giveaway #1 New Year 2018 by Cikyan

Saturday, January 20, 2018 16

Assalamualaikum. Satu hari tu Cik Yan ajak Abam Kie join GA yg dia julung2 kali adakan. Mula2 tu rasa mcm x leh join sbb busy sgt dgn kerja sekolah. Maklumlah kan...sek baru je dibuka. Tapi semalam tengok GA ni masih belum tamat jadi terbuka hati abam kie nak join sama. Mana tahu ada rezeki kat sini kali ini. 

OKlah, Cik Yan suruh review sikit blog dia tu. Pada pendapat abam kie la, blog cik yan ni dah cukup baik. Entri2 yg dihasilan penuh bermaklumat dan menarik, tertarik, cik yan memang de bomb! Cuma ada 4 perkara yang abam kie nak beri cadangan. Jangan marah, ok?

1. Menu kat top navigation bar tu sebaik2nya buat sebaris je. Kalau buat 2 baris nampak janggal. Tengok contoh kat blog abam kie tu. 

2. Kalau boleh, tak usahlah letak cbox atau chatbox kerana ia x mesra SEO. 

3. Saiz font tu kalau boleh besarkan sikit. Almaklumlah, buat pembaca yg di usia nak masuk 45 ni mata dah x berapa nampak. Boleh lihat contoh di blog www.sisgee.com atau cikash.blogspot.com

4. Jika tak keberatan jomlah bertukar2 link dgn abam kie. Blog abam kie ialah www.zukidin.com. In Shaa Allah, dgn cara ini dpt meningkatkan traffik sesama kita.

Selain daripada itu Cik Yan minta abam kie nyatakan azam tahun baharu 2018. Baiklah azam2 tahun baharu tersebut ialah:

1. Nak lebih kerap bersolat jemaah di majid.
2. Nak baca Al Quran setiap hari.
3. Nak kumpul duit secukupnya untuk ke Makkah.

Rasanya itu sahaja bebelan abam kie setakat ini. Semoga abam kie mendapat hadiah tu nanti. In Shaa Allah. Jika kwn2 nak join GA Cikyan, klik je banner kat atas tu ye? Good luck to all of us!

Friday, 19 January 2018

Membeli Saham Amanah PMB Investment

Friday, January 19, 2018 13

Assalamualaikum. Abam Kie berani melabur di dalam unit saham amanah kerana bakal mendapat pulangan selepas 5 tahun akan datang. Dulu2 abam kie pernah melabur di dalam Public Mutual selama 2 tahun tapi keluarkan semua duit sebab nilai unit trust terus merudum. Kemudian pada Januari 2015 selepas tragedi bah kuning, abam kie melabur pula di dalam CWA, anak syarikat CIMB. Ada beli 3 dana di sana dan abam kie masih mengekalkan pelaburan di CWA itu.

Namun begitu abam kie terbuka hati untuk melabur di dalam PMB Investment yang merupakan anak syarikat MARA setelah diberitahu oleh bekas rakan sekelas, Bob, bahawa unit trust yang berprestasi tinggi sekarang ialah dana2 yg dijual oleh PMB. Abam Kie tahu tentang kewujudan PMB cuma tak tahu dengan siapa dan bagaimana nak melabur kerana PMB ni x la popular sangat seperti Public Mutual dan CWA.

Rupa2nya saham2 amanah PMB menduduki carta teratas unit amanah patuh syariah di negara kita! Kalau tak percaya boleh tengok bukti di atas. Untuk tempoh pelaburan 3 dan 5 tahun kebelakangan ini memang la PMB Shariah Aggressive dan PMB Shariah Growth menduduki tangga pertama dan ketiga!

Sekarang abam kie nak ceritakan tentang asal-usul PMB Investment ini. PMB Investment adalah Syarikat Pelaburan Pengurusan Pelaburan Islam (IFMC). PMB Investment adalah syarikat kumpulan PELABURAN MARA. PMB Investment berstatus syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dengan sejarah dan pengalaman perkhidmatan sejak 1967.

Jenis pelaburan yang ditawarkan ialah dana unit amanah Islam (Islamic unit trust funds). Terdapat 14 dana Islam untuk dipilih. Pulangan adalah dalam bentuk untung modal (capital gain) + dividen.

Kaedah pelaburan boleh dilakukan secara tunai, auto debit bulanan melalui akaun bank dan pengeluaran dari akaun 1 KWSP. Pelaburan minima yang disyorkan oleh perunding ialah RM100. Manakala pelaburan tambahan boleh dibuat menggunakan Maybank2U atau CIMBClicks dengan jumlah minima RM50. Pelaburan maksima ialah tiada had. Nak melabur RM2.6 bil pun boleh! Penebusan (pengeluaran) boleh dibuat bila-bila masa (dengan notis 5 hari)

Pelaburan di dalam PMB Investment dibuka kepada individu atau syarikat. Ia terbuka kepada warganegara mahupun bukan warganegara Malaysia



Jika kawan2 berminat nak melabur di dalam PMB Investment atau Amanah Saham MARA bolehlah menghubungi perunding pelaburan dan kewangan profesional abam kie seperti yg tertera dalam kad perniagaan di atas tu. Mohd Nurfirwan ni orang Pasir Mas, Kelantan. HP dia ialah 013-2752316. Bagi mereka yang berada di Kuala Lumpur/Selangor boleh PM En. Ahmad Sanusi di 60192348786. Digalakkan berkomunikasi menggunakan WhatsApp.

Selamat menyimpan di dalam unit amanah PMB!Sekian. Terima kasih.

Untuk maklumat lanjut mengenai pelaburan unit amanah Islam, sila layari laman web:

► www.unit-amanah-islam.blogspot.my
► www.islamic-invest-malaysia.com
► www.pmbinvest.com.my

Wednesday, 17 January 2018

Mudahnya menjual barang di mudah.my

Wednesday, January 17, 2018 14

Assalamualaikum. Kawan2 pernah kan menjual barang2 di mudah.my? Abam Kie merupakan seorang penjual tegar di mudah.my. Sekiranya ada barang2 di rumah yang sudah tidak mahu dipakai namun masih dalam keadaan baik, abam kie tidak akan teragak-agak untuk menjualkannya. Antara barang2 yang pernah abam kie jual di mudah.my ialah telefon bimbit,baby car seat, kemeja batik, modem wifi, sofa, katil dan almari pakaian. Pendekata, asalkan barang tu OK, terus abam kie pos iklan di apps mudah. 

Mudah.my memang membantu abam kie untuk mengosongkan bilik stor daripada barang2 yg hanya menyempitkan rumah. Takkan nak buang saja almari itu begitu sahaja. Kalau jual di mudah dan terjual maka dapatlah sedikit duit poket. Memang tak untung pun jual barang2 terpakai ni. Cuma dapatlah 'clear' ruang di rumah.

Tip daripada abam kie ialah cuba letakkan harga yg tinggi sedikit daripada harga yang kita nak jual kerana biasanya bakal pembeli akan minta diskaun lagi biar pun harga yang abam kie bagi tu dah murah sakan. Jadi kalau almari di atas tu abam kie nak jual dengan harga RM250 maka abam kie letakkan harga RM300 di dalam iklan. Buat pengetahuan kawan2, almari kayu di atas tu dibeli di Courts Mammoth Kota Bharu pada Jun 2007. Harganya abam kie x ingat dah. Pembeli dari Pasir Mas tu beli almari tersebut pada akhir Dis 2017. 

Jadi kawan2, jom jual barang2 terpakai di mudah.my! Selain daripada membersihkan rumah drp brg2 terpakai, kita juga dapat pendapatan sampingan. Give it a try!

Monday, 15 January 2018

Bila Hati Seorang Guru Mula Terluka

Monday, January 15, 2018 14

Untuk ibu bapa di luar sana...

Bila hati seorang guru mula terluka 
ketahuilah bahawa 
pintu berkat dan rahmat untuk anak-anakmu mulai hilang 
Maka.....
kau renung akan apa jadi 
pd anakmu 5 tahun lagi.

Bila hati seorang guru mula terluka
Akan lahirlah generasi terbiar
Dibiarkan ibu bapa
Dibiarkan guru-gurunya
Dibiarkan masyarakatnya

Bila hati seorang guru mula terluka
Bait2 bicara kan hilang hikmahnya
Rajuk yang kecil menjadi barah
Melatari seluruh sistem taadib
Tarbiyah kan layu
Nilai kan runtuh dimamah masa

Bila hati seorang guru mula terluka
Masyarakat sedang sakit
Harapan tinggal harapan
Impian berkecai dek keegoan dan keras kepala
Ada pesalah ada pengalah
Yang hak dibatilkan, yang batil dihakkan

Bila hati seorang guru mula terluka
Lukanya dalam
Parutnya kekal berlekatan
Ibarat sang ibu yang kecewa
Sayang masih ada
Namun luka yang tidak berdarah
Adalah sesakit-sakit bahasa

Bila hati seorang guru mula terluka
Awan menjadi merah
Penghuni langit kan turut berduka
Kerana guru sejati adalah pewaris para nabi

Nukilan Ustazah Aizah
18 Disember 2017

#juzsharesbgseorgguru

Saturday, 13 January 2018

Mek Zumbie 2k18 Giveaway

Saturday, January 13, 2018 12
Assalamualaikum. Semasa berjalan2 ke blog Sis Hawa, blog designer yg terkenal tu, abam kie tertengok entri terkini beliau tentang giveaway Mek Zumbie ni. Kerana syarat2nya mudah aje jadi abam kie teruja nak join. Manalah tahu dapat hadiah impian nanti.

Mek Zumbie kata boleh pilih hadiah jika menang. Best la gitu. Jadi abam kie ingin nak pilih Diary Classic : DC005 (New). Terasa curious nak tahu apa ada dalam tu. Tengok cover tu pun macam diari zaman cerita Studio Jalan Ampas aje. Aamiin.  Semoga dapat diari klasik ini nanti. In Shaa Allah...

Jadi abam kie menyeru kawan2 agar turut menyertai GA ini. The more the merrier, right? Kalau nak join klik je banner kat atas tu. Terima kasih.