Friday, 6 May 2016

Be thankful with what you have


Assalamualaikum. Here is something useful for you to look into yourself.

"When you are hurt by the people who share blood relations with you , recall Yousuf عليه الصلاة والسلام who was also betrayed by his brothers.

When you find your parents opposing you (in deen) recall Ibrahim عليه الصلاة والسلام who was opposed by his own father.

When you are mocked and abused by your own relatives just because you adopted deen over dunya recall Muhammad صلى الله عليه وسلم who faced the same.

When you are stuck in some problem and find no way out recall Yunus عليه الصلاة والسلام who was stuck in the fish's stomach.

When you fall ill and your whole body cries with pain recall Ayub عليه الصلاة والسلام who was more ill than you can ever be.

When you see some physical fault in yourself recall Moosa عليه الصلاة والسلام who couldn't speak properly.

When you feel lonely recall how Adam عليه الصلاة والسلام would have felt when he was sent to this earth alone.

When you can't see any logic in what's going on and your heart asks why is this happening recall Nooh عليه الصلاة والسلام who made the biggest ship without questioning.سبحان ﷲ

Allah put all those great personalities in trials so that some day someone like You and Me ,if faced by any calamity, wouldn't question "WHY ME?"

May ﷲ Bless all the Muslims with the correct understanding of His Deen and make us steadfast upon it... Ameen


Wednesday, 4 May 2016

Mari Belajar Bahasa Thai (Bahagian 3)


Assalamualaikum. Dah lama kita berhenti belajar Bahasa Thai ni. Jadi pada hari ini abam kie nak menyambung sesi pembelajaran yg tertangguh itu. Harap murid2 dpt beri perhatian ye? Terima kasih.

Hari Sabtu = Wan Sao
Hari Ahad = Wan Arthit
Hari Isnin = Wan Chant
Hari Selasa = Wan Angkhaan
Hari Rabu = Wan phut
Hari Khamis = Wan Pha' re'hat
Hari Jumaat = Wan suk
Hari Cuti = Wan Jud Ngan
Hari Kelepasan am = Wan jud rachakarn
Hari Tahun Baru = Wan pee mai

Bulan = Deghan
Bulan Januari = Deghan Mak Krakhom
Bulan Februari = Deghan khumphaphan
Bulan March = Deghan Mee nakhom
Bulan April = Deghan Mesayon
Bulan Mei = Deghan Pre saphakom
Bulan Jun = Deghan Mee thu' nayon
Bulan Julai = Deghan karak kdakhom
Bulan Ogos = Deghan Siang ha khom
Bulan September = Deghan Kan yayon
Bulan Oktober = Deghan Tu'la korn
Bulan November = Deghjan Pre sachik kayon
Bulan Disember = Deghan Thanwakhom


Monday, 2 May 2016

Bonus Untuk Wanita Yang Tak Suka Pakai Mekap!


Selalunya bonus akan dapat sekali je setahun. Tapi, untuk wanita yang tak suka pakai mekap, mereka akan dapat bonus kecantikan yang kekal.Tahukah anda bahawa banyak kelebihan bagi wanita yang tak bersolek. Abam Kie kongsikan 10 bonus yang mereka akan dapat!

1. Jimat duit
Mesti la boleh jimat duit. Mekap bukannya murah. Lepas tu nak kena cari yang sesuai dengan kulit. Bagi wanita yang tak bersolek tu, mesti boleh menabung lebih.

2. Kulit lebih sihat
Bonusnya, tiada masalah jerawat atau jeragat. Bukan semua mekap gunakan bahan semula jadi dan kebanyakannya ada bahan kimia

3. Lebih yakin dengan natural beauty
Wanita selalu guna mekap untuk naikkan seri dan/atau nak sorok segala cacat cela di wajah. Mereka yang tak suka bersolek ni lebih yakin dan tak kisah pun tanpa mekap.

4. Boleh terus tidur
Selalunya yang pakai mekap ni, mereka perlu bersihkan muka. Kalau tak memang naik la segala jerawat. Kalau yang tak pakai mekap, terus tidur pun tak apa

5. Solat tanpa perlu cuci muka
Nak solat pun senang, tak perlu nak cuci muka dulu. Ambil air wudhuk pun tak ada rasa was-was. Tak ada la buang masa. Lepas solat nak pakai balik mekap. Leceh!

6. Peluh tak jadi masalah
Bila pakai mekap dan perlu keluar masa tengah panas, memang mekap akan cair sebab berpeluh. Kalau tak pakai mekap, masalah tersebut tidak akan mengganggu.

7. Gosok mata sesuka hati
Pernah tak anda gosok mata dan terlupa yang anda sedang pakai eyeliner? Tengok cermin je mata tu dah comot macam mata panda. Kalau tak pakai mekap, tak ada masalah nak gosok mata.

8. Tak payah tahan kalau nak menangis
Bila-bila masa je anda boleh menangis, tak payah nak risau wajah anda bertukar jadi badut dek kerana mekap anda bukan jenis kalis air.

9. Gigi bersih tanpa gincu
Boleh gelak sesuka hati dan tak payah fikir ada gincu melekat di gigi. Manalah tahu, kadang-kadang kita tak sedar.

10. Rasa yakin
Anda akan lebih yakin dan rasa selesa untuk ke mana. Bersiap pun tidak makan masa. Yang paling penting boyfriend atau suami tak perlu lama dan masam muka.

Setuju tak? 
;