Monday, 20 August 2018

Bertemu Dengan Kawan Lama Selepas 17 Tahun

Monday, August 20, 2018 8

Assalamualaikum. Pada bulan Julai lalu Abam Kie akhirnya berkesempatan berjumpa dengan sahabat lama yang sama2 mengajar di Papar, Sabah dahulu. Abam Kie mula2 berkhidmat sbg guru di SMK Majakir pada 16 September 1997 sehingga berpindah ke Kelantan pada awal Jun 2001. Manakala sahabat lama Abam Kie ni bernama Azrul Abdul Wahab mula bertugas di SM St. Mary pada 2000.

Kali terakhir kami bertemu pada Julai 2001 semasa kenduri kawan kami di Bachok. Selepas itu kami langsung tak bersemuka biar pun rumah keluarganya di Kota Bharu manakala Abam Kie menetap di Tanah Merah. Satu negeri je kan? Biarpun dia ada pulang ke kampung namun takdir belum mengizinkan kami bertemu kembali sehinggalah dia berpindah ke SMK Manek Urai pada Jun 2017. Kira lama la juga dia berbakti di Sabah. Katanya dia minta pindah kerana nak menjaga arwah abahnya yg sedang sakit. Sama la dgn kisah abam kie. Abam Kie minta balik Kelantan tu sebab nak jaga arwah ma. Jadi, kami berdua adalah anak2 yg soleh kiranya. Alhamdulillah.

Merujuk kepada hari kami berjumpa kembali tu pada hari Khamis berkenaan, abam kie ada urusan di SMK Pahi sehingga hampir tengahari manakala Azrul pula menghadiri meeting di PPD Kuala Krai. Selepas urusan masing2 selesai kami berjumpa di sebuah restoran di Bandar Baharu Kuala Krai. Dia masih kacak seperti dulu ada iras2 Norman Hakim gitu. X banyak berubah susuk badannya. Cuma kepala je makin bersinar! Abam Kie biasalah, 17 tahun dulu slim mcm Aiman Tino, tapi skrg dah bambam mcm Rafizi Ramli. Hahahaha...


Gambar ni diambil semasa kami bercuti di Labuan sekitar tahun 2000. Naik feri di KK dan sampai di sana lalu menginap di rumah kawan Azrul selama 2 malam. Bila balik ke Papar habis kulit muka menggelupas kerana cuaca di Labuan sangat panas! Kenangan tak dapat dilupakan masa di Labuan tu bila tayar motor pancit di tengah bandar. Jenuh juga nak menyorong motor ke bengkel!

Kami berbual2 dalam sejam jugak la sebelum abam kie meminta diri nak pulang sebab nak ambik anak2 dari sekolah. Maklumlah, dari KK ke TM ambik masa 45 minit gak bergantung kepada trafik. Selang dua minggu kemudian abam kie dan keluarga pergi ke rumah Azrul di Kubang Kerian sebab dia ada buat kenduri kesyukuran 3 dalam 1: naik rumah baharu, kakak nak pergi Makkah dan tahlil arwah abahnya. 

Sesungguhnya abam kie bersyukur kerana dapat bertemu kembali dengan sahabat lama tersebut. Talian ukhwah dan silaturrahim sesama kita umat Islam hendaklah dikekalkan. Kena selalu bertegur sapa biar pun menerusi apps dan media sosial. Betul tak kawan2?

Saturday, 18 August 2018

Segmen Bloglist 2018 Nurul Najihah

Saturday, August 18, 2018 10

Assalamualaikum. Pada malam minggu ini tetiba terbuka pintu hati abam kie untuk join segmen bloglist 2018 nurul najihah. Sebab utama abam kie join ialah semua blog peserta akan diletakkan di dalam blog list beliau secara automatik, tanpa syarat! Best kan tu! Baik hati tul kan najihah ni? Semoga dia terus sukses dlm dunia blogging ni. Tak mcm sebahagian blogger yg buat segmen sebegini tapi main pilih2 plak siapa yg layak masuk ke dlm blog list mereka. Tak suka mcm tu, tau!

Jadi bila tertengok segmen anjuran Najihah ni terus abam kie buat entri utk join segmen ini. Baiklah, sesiapa yang nak join baik berbuat skrg sebab segmen ni akan tamat pd 23 Ogos 2018. Jgn kata abam kie tak payung tau!


Friday, 17 August 2018

Kenapa orang berkira sangat untuk berkorban?

Friday, August 17, 2018 7

*Saja congak-congak.*

Astro = 
rm720 setahun, (minimum).
๐Ÿ‘€ biasa la tu.

UniFi : 
rm1500 setahun, (minimum).
๐Ÿ‘€ biasa la tu.

Bil Telefon : rm1200 setahun,
(minimum).
๐Ÿ‘€ biasa la tu

Api n Air :
rm1800 setahun, 
(minimum). 
๐Ÿ‘€biasa la tu. 

Rokok : 
rm1440 setahun, (minimum). 
๐Ÿ‘€ biasa la tu.

Makan luar :
rm1200 setahun,
(minimum).
๐Ÿ‘€biasa la tu. 

Melancong :
rm3500 setahun,
(minimum). 
๐Ÿ‘€biasa la tu. 

Shopping : 
rm2800 setahun, 
(minimum). 
๐Ÿ‘€biasa la tu. 

Ansuran kereta :
rm6000 setahun, 
(minimum).
๐Ÿ‘€biasa la tu. 

Barang2 dapur :
rm4200 setahun, 
(minimum). 
๐Ÿ‘€biasa la tu. 

Korban : 
RM600 setahun. ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿ˜ญ mak aiii..... Mahalnya..... Manalah aku mampu.

***UNTUK RENUNGAN KITA BERSAMA***

Bagi Abam Kie sendiri, boleh katakan setiap tahun kami suami-isteri mengadakan ibadah korban secara bergilir2. Contohnya tahun ini abam kie yang buat korban. Tahun depan giliran isteri pula. Alhamdulillah, kami mengumpul duit secara berkala di dalam akaun bank selama setahun dan hanya dikeluarkan apabila hampir Hari Raya Aidil Adha. Contohnya kalau disimpan RM60 sebulan maka dalam setahun dah genap RM720. Maka cukup dah tu untuk 1 bahagian lembu!

Bagi kami Hari Raya Aidil Adha macam tiada seri dan maknanya jika tidak menyertai ibadah korban. Satu bahagian pun dah cukup bagi meraikan Hari Raya Aidil Adha ini. Memang aktiviti menyembelih dan melapah lembu tu meletihkan dan menyusahkan. Tapi di situlah Allah menguji kesabaran kita. Bila selesai aktiviti menyembelih dan melapah, barulah daging itu dimasak oleh kaum wanita untuk dinikmati bersama. Pada sebelah petangnya kami bersama2 mengagihkan daging tu ke seluruh kampung berhampiran. 1/3 daripada daging korban tu untuk dimakan sendiri. Kami menjemput kaum keluarga, saudara mara dan sahabat handai untuk sama2 menikmati daging korban yang dimasak dalam pelbagai resepi. 

Akhir kata, jom kita bersama2 melakukan ibadah korban pada tahun ini.
 

Wednesday, 15 August 2018

Kenangan Menggunakan Interkom di Universiti Malaya

Wednesday, August 15, 2018 12

Assalamualaikum. Semasa Abam Kie belajar di Universiti Malaya antara 1991 dan 1997 dahulu memang tiada la kemudahan handphone bagai. Kalau nak call keluarga di kampung atau kawan2 memang la kena beratur di public phone. Lepas tu kalau nak jumpa dgn kawan, bf atau gf di kolej kediaman, kena pergi ke kaunter pejabat kolej untuk memanggil orang yang dijumpai dengan menggunakan perkhidmatan interkom.



Pada Julai 1991 abam kie menjejaki kaki ke Universiti Malaya untuk menyambung pengajian di dalam bidang Pre_ESL. Pada masa tu majoriti budak2 TESL ditempatkan di Kolej Kediaman Tuanku Kurshiah atau lebih dikenali dengan 3rd College. Kolej ni ada 4 blok, dan cuma blok D dikhusukan kpd kaum Adam. Hehehe. Abam Kie dok di sini selama 2 tahun je sampai habis Asasi. 

Jadi kalau nak panggil classmate utk berbincang atau dating, kena la guna interkom tu. Mana boleh panjat tangga gi cari di bilik diaorang weii! Interkom yg ada di Kolej Ketiga ni jenis loudspeaker jadi kalau bercakap memang seluruh penghuni di floor kita tu akan dengar. So jgn la gelenyar nak bersayang2 di interkom melainkan kalau x tahu malu. Huhuhu...


Pada Julai 1993 Abam Kie dah jadi mahasiswa dan masuk Fakulti Pendidikan pulak. Nasib baik dapat stay di kolej. Kalau tak kena berkongsi dgn classmates di Kg Kerinci atau Pantai Dalam tu. Dekat 10 org serumah. Kalau ada motor x apalah. If not, I had to take the public transport or ask for a lift from my friends..Abam Kie dok sini dua tahun je. 

Nak cerita pasal interkom di sini. Mujurlah di sini bukan jenis loudspeaker. Boleh cakap di gagang telefon jadi floor mates x akan dengar la. Cuma yg lecehnya kpd mereka yg biliknya dekat dgn interkom tu. X pasal2 jadi receptionist x bergaji. Org yg panggil interkom ni kdg2 bengong gak. Tgh2 malam buta masih lagi memanggil buah hati utk kuar minum teh tarik dan nasi lemak 50 sen di Mappler, Petaling Jaya dekat pejabat Amway tu. 

Pada thn 1995 abam kie x dapat dok kolej lagi doh. Jadi terpaksa menebalkan muka tumpang rumah kakak di AU3 Keramat Hulu Klang. 2 tahun gak la dok sini sampai konvokesyen sebelum abam kie melapor diri untuk mengajar di Papar, Sabah. 

Golongan mahasiswa skrg beruntung kerana ada HP. Bila2 masa je buleh ngorat dgn bf/gf. Cuma pastikan HP tu x mengganggu pembelajaran adik2. Harap lulus dengan 4 flat belaka! Orait!

Monday, 13 August 2018

Why do I enjoy reading Reader's Digest?

Monday, August 13, 2018 7

Reader's Digest offers something for everyone. A decent medium sized magazine which is convenient to carry and read as it is not too detailed and are a good combination of happenings around the world and many things. It has been there for a long time and still continues to improve one's information and entertainment.

I think of Reader's Digest with fondness because this magazine could usually be found around my home as common reading fare. Although some serious readers say that digests like RD giving shortened versions of books deprive readers of the much richer reading experience of going through the complete book. On the other hand, they could serve as stepping stones allowing a brief glimpse of the featured book so that readers can get the full book if they liked the abbreviated version. Digests can also serve as trainers for beginning readers to develop the reading habit easily.

The magazine features entertaining human interest articles which tug at the heart, as well as interesting and informative travel and culture articles. However, the articles dealing with politics are quite conservative. RD also has regular sections such as "Laughter, the Best Medicine" which posts humorous anecdotes sent in by readers. I remember using the vocabulary section of back issues as helpful review materials in preparing for school and university exams. I also appreciated the colorful covers with beautiful paintings. With its ubiquitous presence in our home, RD seems like an old, familiar friend.

I grew up borrowing my former teachers' collections for the Laughter the Best Medicine section... Then All in a Day's Work, Life's Like That, Word Power, Quotable Quotes --- until I started reading the more lengthy sections. It has taught me to love reading and I am glad that over the years they did not disappoint in giving me information that made me more educated about different cultures all around the world, religion, psychology, etiquette --- you name it - Reader's Digest got it.

They always go out of their way to feature great life stories from which I could learn a lot from. One issue of the Reader's Digest could keep me entertained for a whole day. It really lives up to its name. It's a shame that the more technology advances, we people have become more engrossed in other leisure activities far less worth the while than reading a good book such as this.

Hence, I would fervently encourage you to buy and read the printed version of RD. Its price is much higher than what we used to buy 20 years ago, but I am sure that it's worth reading. Give a copy of RD to your children or students to instill the reading habit among the young generation and I am sure they will start to like it! Trust me! 

Saturday, 11 August 2018

Hargailah masa sebelum ia meninggalkan kita

Saturday, August 11, 2018 12

Assalamualaikum dan selamat pagi...

Ada orang bangun pagi, dia terus mandi2 ready nak solat Subuh.
Ada orang bangun pagi, main phone dulu. Tgok wassap, telegram. Update dulu ucap selamat pagi kat FB insta, weChat. Bila subuh dah nak habis, baru cepat2 lari gi ambil wudhuk.
Ada orang dah bangun tapi tidur balik.
Ada orang subuh memang tak bangun.

Ada orang lepas solat subuh, dia baca Quran dan al-Ma'thurat, mengaji dan sebagainya.
Ada orang lepas solat subuh, dia terus main tepon, atau tengok tv dulu.
Ada orang lepas solat subuh, dia sambung tidur balik.
Ada orang, subuh gajah pun x bangun lagi

Ada orang, sepanjang hari dia cuba mengingati Allah, cuba tidak melanggar perintahNya dan melaksanakan suruhanNya, dan cuba untuk menjadi terbaik di mataNya.
Ada orang, sepanjang hari dia kerja/belajar je, bila habis, dia tidur semula untuk sambung keesokan harinya. Ulang2 buat benda yg sama.
Ada orang, dia tak buat apa2 pun sepanjang hari, just duduk tengok tv, main game atau lepak2 ngn member.
Ada orang, hari dah siang baru celik melihat alam.

Ada orang sebelum tidur, dia bermuhasabah. Tangisi dosanya dan keterlanjuran diri, juga berharap Allah meredhai harinya.
Ada orang sebelum tidur, dia mesej atau call pakwe/makwe sampai ke tengah malam. Bahkan sampai kepagi. Tersengih sorang2, kemudian tidur tersenyum bahagia sedang dia sebenarnya dalam kemurkaan Tuhan.
Ada orang, dia terus tidur dan tidak memikirkan apa2. Hanya menunggu keesokan hari pula untuk dilalui.

Begitulah rutin harian setiap orang. Masing2 memainkan watak masing2 tanpa disuruh siapa2. Mereka mewatakkan diri mereka secara rela. Andai wataknya tidak solat, maka dia tidak solat. Begitu lah seterusnya..

Bila ajal menjemput secara mengejut...
Ada orang mati ketika dia sedang sembahyang.
Ada orang yg akan mati ketika dia khusyuk main game.
Ada orang yg akan mati ketika sedang sibuk dan leka dengan perkara duniawi.
Dan ada orang yg mati ketika dia sedang hanyut membuat maksiat.

Lalu, apakah kesudahan episod cerita kita?
Sad endingkah, atau happy ending?

Ternyata, semuanya sudah tercermin ketika kita masih hidup. Dengan apakah hayat kita digunakan?

Allah telah agihkan masa dan umur manusia itu dengan adil berdasarkan ilmu di sisiNya. Semua manusia ada kesempatan dan peluang untuk menggapai syurga. Cuma ramai yg menyia2kannya selama ini. Tup2 bila mati, menyesal tidak henti.

Ingat, bila Allah dah panggil balik, masa tu, tak ada lagi harapan untuk berpatah balik.. Ur time is up! Kita dah habiskan semua waktu yg Allah peruntukkan untuk kita ke syurga.

Dari itu tuan2 dan puan2, MANFAATKANLAH MASA YANG MASIH ADA..JANGAN KITA LUPA, DUNIA INI HANYA TEMPAT PERSINGGAHAN..

Moga kita sempat bertaubat sebelum terlambat..amin..

Wallahua'lam..muhasabah diri. Peringatan utk diriku yang dhaif ini jua!

Thursday, 9 August 2018

Keseimbangan diantara makan di rumah dan di luar

Thursday, August 09, 2018 18

Walaupun makan di rumah itu lebih baik daripada makan di luar, namun ramai orang yang bekerja mungkin mempunyai sedikit pilihan tetapi untuk makan di luar. Jika rumah mereka jauh dari tempat kerja mereka, pulang ke rumah untuk makan tengahari dan kemudian pulang ke pejabat akan menjadi perkara yang melecehkan. 

Banyak masa akan terbuang begitu sahaja disebabkan oleh kesesakan lalu lintas dan perjalanan pergi dan balik dari rumah ke pejabat. Itu belum termasuk dengan perbelanjaan petrol! Tambahan pula waktu makan tengah hari tidak terlalu lama.

Kita juga perlu ingat bahawa terdapat ramai pekerja yang tidak sempat pulang ke rumah untuk makan malam. Bagi mereka yang belum berkahwin, makan di luar atau membeli makanan yang dibungkus adalah alternatif pilihan.

Tidak dinafikan lagi bahawa makan di luar tidak begitu menyihatkan jika makanan yang dimakan mengandungi rempah yang berlebihan atau disediakan dengan bahan mentah berkualiti rendah yang mungkin tidak dibersihkan dengan baik. Oleh kerana amalan tidak bersih di dapur restoran atau gerai makan, ramai pelanggan mungkin membayar harga yang mahal untuk makanan yang lazat - dan mungkin juga bil perubatan yang tinggi juga kemudian hari!

Makan di luar juga menelan belanja yang mahal. Jadi jika bilangan ahli keluarga kawan-kawan ramai, baik je beli bahan mentah dan memasak di rumah sahaja!

Walaupun sumber kewangan abam kie dan isteri sangat terhad, kami sekeluarga tetap mengamalkan budaya makan di luar sepanjang tahun ini. Kami mengekalkan keseimbangan yang agak holistik dengan sarapan pagi di rumah (minuman panas ditambah roti), membeli nasi bungkus untuk makan tengah hari dan makan malam yang disediakan oleh isteri abam kie yang merupakan tukang masak yang sangat baik. Kami tidak mengambil supper atau minum malam kerana kami mendapati ia tidak perlu dan tidak sihat.

Makan di luar juga ada kebaikannya kerana kita dapat menikmati suasana di luar sambil menjamah makanan kami. Tukang masak iaitu isteri abam kie diberikan masa rehat dari dapur, dan kami juga membantu peniaga gerai makanan dan restoran untuk terus bertahan pada era ekonomi yang genting ini.

Tuesday, 7 August 2018

My blog feeds are not working...

Tuesday, August 07, 2018 16

Geram tul bila entri terkini aku x keluar di bloglist kwn2 menyebabkan mereka x tahu aku ada entri terkini. Dah 2x blogger buat hal. Dan yg peliknya masalah ni berlaku pd hari Jumaat! 

Aku bagi contoh la. Pada jam 9.30 am, 20 Julai 2018 aku ada siarkan pos bertajuk 'Mengumpul stem, hobi semasa kanak-kanak.' Malangnya bila aku check di blog list kwn2 memang entri tersebut tiada terpapar di blog mereka. Yang terpapar di blog list mereka ialah entri sebelum itu. Untuk menyedapkan hati, aku pi check kat wall FB aku sebab aku dah hubungkan entri blog aku terus ke FB dgn menggunakan perkhidmatan dlvr.it. Memang x kuar jugak! Geramnya hati ni! Bila gi check kat feedburner ada pulak entri mengenai stem ni! Pas tu aku check di Google Plus. Tengok ada je pos ttg stem tu kat situ! Tapi kenapa pos ini x terpamer di blog list kwn2 dan FB wall? Heran dan geram tul aku! Terasa mcm nak pencen dari jadi blogger je.

Tapi mujurlah ada sorang kawan iaitu Cik Tie yg sempat tuliskan komen di bawah entri aku tu. Entah mcm mana dia tahu kewujudan antri terbaharu aku ttg stem itu. Mungkin secara tak sengaja kot? Terima kasih www.ciktie.com. 

Kemudian aku revert pos itu kpd draft je sebab aku rasa bengang lagi sedih. 10 hari kemudian aku publish balik entri tersebut. Seperti dulu jugak entri berkenaan tak keluar di blog list kwn2. Mungkin blogspot bencikan perkataan 'stem' kot? Tapi mujurlah ada diantara mereka yang dtg tulis komen kerana aku pernah BW di blog mereka. Kalau tak, memang x de org perasan n komen entri berkenaan.

Pada hari Jumaat lepas, 3 Ogos 2018 aku update blog sekali lagi dengan tajuk entri terbaharu 'Jom beli tayar online di mytayar.com' tapi sekali lagi feed utk pos ini tak keluar di blog list kawan2. Huhuhuhu... Nampaknya lepas ni aku x boleh update blog pada hari Jumaat la gamaknya sebab hari tu 'berpuaka' utk penulisan blog kat aku. Baik la aku tumpukan kpd aktiviti2 keagamaan pada penghulu segala hari.
 
Pada pagi Sabtu tu aku masih lagi mencari jalan bagaimana nak atasi masalah feed x keluar di reading list atau blog list kwn2. Segala kata kunci aku google tapi masih buntu. Habis masa aku je. Jalan penyelesaian yg dicari x ku jumpa. kemudian pada ptg tu aku beberapa kali buat pos baharu di blog www.zukidin.com. Aku buat tajuk dan ayat ringkas je sebab nak testing. Setelah beberapa kali mencuba, akhirnya satu entri terbaharu pada ptg Sabtu tu muncul di blog list kwn2 selepas 2 jam disiarkan. Syukur kpd Allah. Tak apalah lewat sikit janji keluar.

Akhir sekali, pada hari Ahad jam 8 mlm entri terbaharu abam kie bertajuk Senarai Peserta Guess My Weight Giveaway muncul di blog list blog ujikaji abam kie tepat pada masanya. Alhamdulillah. X jadi nak buat blog baharu dan mula dari bawah. Iyolah kan? Sayang sekali la jika hasil kerja keras aku sejak Nov 2012 hilang begitu sahaja kan?

Abam Kie nak tanya ada ke sape2 yg pernah mengalami situasi yg sama mcm ni? Jika ada, sila kongsikan dgn abam kie, OK?  TQ.