d ZUKI DIN: Up Close and Personal


Friday, 29 August 2014

Segmen I LOVE MALAYSIA bersama Cik POP


Assalamualaikum,

Sempena hari kemerdekaan ke 57 ini abah zuki nak join satu lagi segmen anjuran Cik Pop, blogger dari Sabah. Best je rasanya sebab peserta kena tampal bendera negeri masing2 di entri blog ini. Sambil join dpt gak tambah kenalan n follower. Sesiapa yg nak join boleh la klik bendera Jalur Gemilang kat atas tu, OK?

Buat pengetahuan Cik Pop dan blogger yg lain, Abah Zuki berasal dari Kelantan dan kini kembali ke tempat asal. Pada thn 1997 - 2001 pernah mengajar di Papar, Sabah, tau? Rindunya nak ke sana lagi utk berjumpa kwn2 lama n bekas2 pelajar abah yg kini sudah beranak-pinak.


I LOVE MALAYSIA AND I AM FROM KELANTAN

Jom la kita join segmen ini, OK? Klik bendera Malaysia kat atas tu, OK? Thanks.

Jom muatturun Dropbox

Assalamualaikum...

Dropbox dah popular dah sekarang. Semua orang mesti pernah dengar. Kalau tak pernah tau pasal Dropbox, sekarang ni tau lah.... hehe...

dropbox,daftar, jom, pakat, guna, sign in, register, mudah, dimana, sahaja, cloud, storage, awan, teknologi, best, menarik, info, maklumat
Dropbox ni tempat penyimpanan fail di awan (cloud storage) ataupun secara mudahnya nak kata penyimpnan fail secara online... Maksudnya, anda tak perlu ada pendrive, thumbdrive atau harddisk untuk simpan sesuatu fail sebab fail anda telah disimpan oleh dropbox...

Jadi, kita pun mudah untuk bukak fail, folder, gambar, video dan lain-lain dengan menggunakan apa sahaja device yang dah diinstall dengan dropbox walau dimana sahaja dengan syarat kena ada internet la. Contohnya, kita balik kampung, terlupa nak bawak laptop sedangkan dalam laptop ada fail penting yang kita nak bagi kat sepupu kita, jadi dengan mudahnya kita boleh access fail tersebut dengan menggunakan smartphone kita atau pinjam komputer kawan walaupun laptop kita nun jauh disana... Sebab.... itulah fungsi dropbox... Akses fail anda walau dimana sahaja anda berada... Selain daripada itu, kelebihan Dropbox ini ialah fungsi auto upload foto di dalam telefon pintar kita. Contohnya, bila kita snap gambar, maka gambar itu akan dimuatnaik ke akaun dropbox kita secara secara automatik apabila ada capaian internet. Jadi kita tak perlu susah2 upload satu demi satu. Mudah kan?


dropbox, mudah, cloud, storage, maklumat, software, update, easy, sharing

Nak daftar? Free je...Mula-mula kita akan dapat 2GB je, mungkin sikit je kan nilai tu. Tapi tak apa, nak tambah space boleh aje.. Ada beberapa cara dan salah satu caranya adalah dengan promote atau share kan dropbox dengan kawan-kawan... Jika seorang kawan kita install dropbox kat komputer dia menggunakan link yang kita bagi, kita akan dapat space percuma 500MB. Cuba kira kalau ada 10 orang kawan kita yang install kat komputer diorang, kita akan dapat space percuma 5GB... menarik kan?

Dengan mengikuti semua langkah untuk mendapat space tambahan percuma, kita akan dapat lebih kurang 20GB total space... Banyak kan? Macam-macam boleh simpan... Gambar, video, folder, movies, lagu ke, macam-macam lagi lah...

Antara kelebihan dropbox :

1. Boleh menyimpan file secara online dengan mudah
2. Boleh di akses dimana sahaja selagi ada kemudahan internet. 
3. Memudahkan anda berkongsi dokumen atau sebarang file dengan rakan-rakan
4. Tak perlu lagi menggunakan pendrive untuk dicucuk ke komputer 
5. Boleh digunakan di komputer dan telefon dengan hanya sign in account dropbox anda.
6. Boleh diemailkan atau dishare dokumen tersebut melalui facebook dan twitter.\
7. Mudah untuk backup fail
8. Kalau tak install dropboxkat komputer pun tak ape. Fail tetap boleh diakses melalui browser


dropbox, computer, laptop, burning, sharing, easy, mudah, cloud,storage, awan, perkongsian

Jadi apa tunggu lagi, jom daftar sekarang... Klik link ini : DROPBOX.. mudah aje...
Dah daftar, jangan lupa install dropbox di komputer anda... tengok di bawah, cara install dropbox :

1. Download dropbox
2. Selesai download, buka fail tersebut dan install.
3. Buka file dropbox yang telah dimasukkan dalam komputer korang. Drag mana-mana file yang korang nak masukkan kedalam folder dropbox tu. Secara automatik fail tersebut dimasukkan kedalam akaun dropbox anda.

Sekian sahaja perkongsian kali ini. Wassalam..

Sumber: hidupbiarbest.blogspot.com

Wednesday, 27 August 2014

Derita Pesakit Batu Karang



Assalamualaikum. Pada kali ini abah zuki ingin menceritakan pengalaman abah diserang sakit batu karang sejak 2007 lagi. Semoga kisah benar ini dapat membantu rakan2 yg mengalami masalah yang sama.

Pada satu hari abah merasa sakit yg teramat di bahagian belakang pinggang selepas memakan sate. Selain dari kesakitan melampau, abah juga meraya loya dan demam. Air kencing pula kotor dan kadang-kala keluar darah bersama air kencing. Abah cuba menelan ubat tahan sakit namun ia Cuma bertahan seketika cuma. Lalu abah pergi ke klinik pakar dan membuat ujian ultrasound. Memang ada ketulan kecil batu karang di dalam buah pinggang abah. Doktor memberikan ubat minum bagi mencuci buah pinggang dan melancarkan air kencing.

Selain daripada mengamalkan ubatan moden, abah juga cuba kaedah tradisional seperti meminum air barli. Kesakitan semakin terasa bila mahu kencing kerana batu tersekat di saluran kencing. Susah tul nak kencing. Hampir sejam jugak la abah meneran kencing. Tapi yg keluar sikit aje.

Setelah sekian lama, akhirnya batu karang itu keluar. Nak keluar tu bukannya main susah. Tapi bila sudah keluar lega rasanya.

Tiga tahun kemudian iaitu pada bulan Ramadan 2010, abah mengalami fenomena serangan batu karang sekali lagi. Abah mula demam, muntah-muntah dan sakit kepala. Selepas sahur termuntah pula. Habis segala isi perut…huhuhuhu…

Kemudian Abah pergi ke hospital. Dua suntikan kena untuk tahan sakit tapi tak hilang2 gak. Mujurlah pengetua sekolah abah mencadangkan abah pergi berjumpa dgn seorang bomoh di Pasir Mas dengan membawa 10 biji limau nipis. Pakcik bomoh itu mengasah limau nipis itu menggunakan tanduk rusa lalu terhasillah pati limau nipis sebanyak 1.5 liter. Dia menyuruh abah meminum pati limau nipis itu sehingga batu karang keluar. Syukur kepada Allah pada satu pagi beberapa ketul batu keluar bila abah kencing. Lega rasanya setelah berminggu sakit. Tok bomoh berkenaan memesan agar abah berpantang dari memakan pisang, jering, buah kerdas dan ulaman yang boleh mengetatkan saluran kencing. Dia juga mencadangkan abah agar menjauhi susu. Jadi abah hanya minum teh o dan kopi o.

Pada bulan Ramadan yang lalu abah sekali lagi terkena serangan batu karang kerana kekurangan air kerana berpuasa. Lalu abah meminum jus tembikai dan tembikai madu. Syukurlah serpihan batu karang keluar lagi. Dua kali tu abah kena pada bulan puasa lepas.

Sekarang abah mengamalkan cara hidup sihat untuk mengelakkan serangan batu karang berulang. Antara petua yang abah ingin kongsikan ialah:

1. Minum banyak air bersih ( air bertapis, RO, air mineral, air dirawat ) untuk membersihkan air kencing.
2. Elakkan minuman manis, terutama minuman karbonat.
3. Kekurangan vitamin B6 dan potassium menyebabkan pembentukan batu karang. Makanan seperti barli, kentang, keledek, berasaskan tepung gandum, bunga kubis dan pisang mengatasi masalah kekurangan ini.
4. Elakkan makanan kaya asid oksalik seperti tomato, bayam, lobak merah, daging, strawberi, koko, coklat dan teh.
5. Kurangkan pengambilan garam dan gula, termasuk ikan masin, jeruk dan coklat.
6. Banyak makan sayur-sayuran dan buah-buahan kaya serat.
7. Kurangkan sumber protein haiwan, sebaliknya gantikan dengan protein tumbuh-tumbuhan.
8. Kurangkan minum kopi dan teh.

Semoga perkongsian pengalaman abah diserang batu karang ini akan dapat membantu mereka yang mengalami masalah serupa.

Wassalam.


;