Wednesday, 15 August 2018

Kenangan Menggunakan Interkom di Universiti Malaya

Wednesday, August 15, 2018 11

Assalamualaikum. Semasa Abam Kie belajar di Universiti Malaya antara 1991 dan 1997 dahulu memang tiada la kemudahan handphone bagai. Kalau nak call keluarga di kampung atau kawan2 memang la kena beratur di public phone. Lepas tu kalau nak jumpa dgn kawan, bf atau gf di kolej kediaman, kena pergi ke kaunter pejabat kolej untuk memanggil orang yang dijumpai dengan menggunakan perkhidmatan interkom.



Pada Julai 1991 abam kie menjejaki kaki ke Universiti Malaya untuk menyambung pengajian di dalam bidang Pre_ESL. Pada masa tu majoriti budak2 TESL ditempatkan di Kolej Kediaman Tuanku Kurshiah atau lebih dikenali dengan 3rd College. Kolej ni ada 4 blok, dan cuma blok D dikhusukan kpd kaum Adam. Hehehe. Abam Kie dok di sini selama 2 tahun je sampai habis Asasi. 

Jadi kalau nak panggil classmate utk berbincang atau dating, kena la guna interkom tu. Mana boleh panjat tangga gi cari di bilik diaorang weii! Interkom yg ada di Kolej Ketiga ni jenis loudspeaker jadi kalau bercakap memang seluruh penghuni di floor kita tu akan dengar. So jgn la gelenyar nak bersayang2 di interkom melainkan kalau x tahu malu. Huhuhu...


Pada Julai 1993 Abam Kie dah jadi mahasiswa dan masuk Fakulti Pendidikan pulak. Nasib baik dapat stay di kolej. Kalau tak kena berkongsi dgn classmates di Kg Kerinci atau Pantai Dalam tu. Dekat 10 org serumah. Kalau ada motor x apalah. If not, I had to take the public transport or ask for a lift from my friends..Abam Kie dok sini dua tahun je. 

Nak cerita pasal interkom di sini. Mujurlah di sini bukan jenis loudspeaker. Boleh cakap di gagang telefon jadi floor mates x akan dengar la. Cuma yg lecehnya kpd mereka yg biliknya dekat dgn interkom tu. X pasal2 jadi receptionist x bergaji. Org yg panggil interkom ni kdg2 bengong gak. Tgh2 malam buta masih lagi memanggil buah hati utk kuar minum teh tarik dan nasi lemak 50 sen di Mappler, Petaling Jaya dekat pejabat Amway tu. 

Pada thn 1995 abam kie x dapat dok kolej lagi doh. Jadi terpaksa menebalkan muka tumpang rumah kakak di AU3 Keramat Hulu Klang. 2 tahun gak la dok sini sampai konvokesyen sebelum abam kie melapor diri untuk mengajar di Papar, Sabah. 

Golongan mahasiswa skrg beruntung kerana ada HP. Bila2 masa je buleh ngorat dgn bf/gf. Cuma pastikan HP tu x mengganggu pembelajaran adik2. Harap lulus dengan 4 flat belaka! Orait!

Monday, 13 August 2018

Why do I enjoy reading Reader's Digest?

Monday, August 13, 2018 7

Reader's Digest offers something for everyone. A decent medium sized magazine which is convenient to carry and read as it is not too detailed and are a good combination of happenings around the world and many things. It has been there for a long time and still continues to improve one's information and entertainment.

I think of Reader's Digest with fondness because this magazine could usually be found around my home as common reading fare. Although some serious readers say that digests like RD giving shortened versions of books deprive readers of the much richer reading experience of going through the complete book. On the other hand, they could serve as stepping stones allowing a brief glimpse of the featured book so that readers can get the full book if they liked the abbreviated version. Digests can also serve as trainers for beginning readers to develop the reading habit easily.

The magazine features entertaining human interest articles which tug at the heart, as well as interesting and informative travel and culture articles. However, the articles dealing with politics are quite conservative. RD also has regular sections such as "Laughter, the Best Medicine" which posts humorous anecdotes sent in by readers. I remember using the vocabulary section of back issues as helpful review materials in preparing for school and university exams. I also appreciated the colorful covers with beautiful paintings. With its ubiquitous presence in our home, RD seems like an old, familiar friend.

I grew up borrowing my former teachers' collections for the Laughter the Best Medicine section... Then All in a Day's Work, Life's Like That, Word Power, Quotable Quotes --- until I started reading the more lengthy sections. It has taught me to love reading and I am glad that over the years they did not disappoint in giving me information that made me more educated about different cultures all around the world, religion, psychology, etiquette --- you name it - Reader's Digest got it.

They always go out of their way to feature great life stories from which I could learn a lot from. One issue of the Reader's Digest could keep me entertained for a whole day. It really lives up to its name. It's a shame that the more technology advances, we people have become more engrossed in other leisure activities far less worth the while than reading a good book such as this.

Hence, I would fervently encourage you to buy and read the printed version of RD. Its price is much higher than what we used to buy 20 years ago, but I am sure that it's worth reading. Give a copy of RD to your children or students to instill the reading habit among the young generation and I am sure they will start to like it! Trust me! 

Saturday, 11 August 2018

Hargailah masa sebelum ia meninggalkan kita

Saturday, August 11, 2018 12

Assalamualaikum dan selamat pagi...

Ada orang bangun pagi, dia terus mandi2 ready nak solat Subuh.
Ada orang bangun pagi, main phone dulu. Tgok wassap, telegram. Update dulu ucap selamat pagi kat FB insta, weChat. Bila subuh dah nak habis, baru cepat2 lari gi ambil wudhuk.
Ada orang dah bangun tapi tidur balik.
Ada orang subuh memang tak bangun.

Ada orang lepas solat subuh, dia baca Quran dan al-Ma'thurat, mengaji dan sebagainya.
Ada orang lepas solat subuh, dia terus main tepon, atau tengok tv dulu.
Ada orang lepas solat subuh, dia sambung tidur balik.
Ada orang, subuh gajah pun x bangun lagi

Ada orang, sepanjang hari dia cuba mengingati Allah, cuba tidak melanggar perintahNya dan melaksanakan suruhanNya, dan cuba untuk menjadi terbaik di mataNya.
Ada orang, sepanjang hari dia kerja/belajar je, bila habis, dia tidur semula untuk sambung keesokan harinya. Ulang2 buat benda yg sama.
Ada orang, dia tak buat apa2 pun sepanjang hari, just duduk tengok tv, main game atau lepak2 ngn member.
Ada orang, hari dah siang baru celik melihat alam.

Ada orang sebelum tidur, dia bermuhasabah. Tangisi dosanya dan keterlanjuran diri, juga berharap Allah meredhai harinya.
Ada orang sebelum tidur, dia mesej atau call pakwe/makwe sampai ke tengah malam. Bahkan sampai kepagi. Tersengih sorang2, kemudian tidur tersenyum bahagia sedang dia sebenarnya dalam kemurkaan Tuhan.
Ada orang, dia terus tidur dan tidak memikirkan apa2. Hanya menunggu keesokan hari pula untuk dilalui.

Begitulah rutin harian setiap orang. Masing2 memainkan watak masing2 tanpa disuruh siapa2. Mereka mewatakkan diri mereka secara rela. Andai wataknya tidak solat, maka dia tidak solat. Begitu lah seterusnya..

Bila ajal menjemput secara mengejut...
Ada orang mati ketika dia sedang sembahyang.
Ada orang yg akan mati ketika dia khusyuk main game.
Ada orang yg akan mati ketika sedang sibuk dan leka dengan perkara duniawi.
Dan ada orang yg mati ketika dia sedang hanyut membuat maksiat.

Lalu, apakah kesudahan episod cerita kita?
Sad endingkah, atau happy ending?

Ternyata, semuanya sudah tercermin ketika kita masih hidup. Dengan apakah hayat kita digunakan?

Allah telah agihkan masa dan umur manusia itu dengan adil berdasarkan ilmu di sisiNya. Semua manusia ada kesempatan dan peluang untuk menggapai syurga. Cuma ramai yg menyia2kannya selama ini. Tup2 bila mati, menyesal tidak henti.

Ingat, bila Allah dah panggil balik, masa tu, tak ada lagi harapan untuk berpatah balik.. Ur time is up! Kita dah habiskan semua waktu yg Allah peruntukkan untuk kita ke syurga.

Dari itu tuan2 dan puan2, MANFAATKANLAH MASA YANG MASIH ADA..JANGAN KITA LUPA, DUNIA INI HANYA TEMPAT PERSINGGAHAN..

Moga kita sempat bertaubat sebelum terlambat..amin..

Wallahua'lam..muhasabah diri. Peringatan utk diriku yang dhaif ini jua!

Thursday, 9 August 2018

Keseimbangan diantara makan di rumah dan di luar

Thursday, August 09, 2018 18

Walaupun makan di rumah itu lebih baik daripada makan di luar, namun ramai orang yang bekerja mungkin mempunyai sedikit pilihan tetapi untuk makan di luar. Jika rumah mereka jauh dari tempat kerja mereka, pulang ke rumah untuk makan tengahari dan kemudian pulang ke pejabat akan menjadi perkara yang melecehkan. 

Banyak masa akan terbuang begitu sahaja disebabkan oleh kesesakan lalu lintas dan perjalanan pergi dan balik dari rumah ke pejabat. Itu belum termasuk dengan perbelanjaan petrol! Tambahan pula waktu makan tengah hari tidak terlalu lama.

Kita juga perlu ingat bahawa terdapat ramai pekerja yang tidak sempat pulang ke rumah untuk makan malam. Bagi mereka yang belum berkahwin, makan di luar atau membeli makanan yang dibungkus adalah alternatif pilihan.

Tidak dinafikan lagi bahawa makan di luar tidak begitu menyihatkan jika makanan yang dimakan mengandungi rempah yang berlebihan atau disediakan dengan bahan mentah berkualiti rendah yang mungkin tidak dibersihkan dengan baik. Oleh kerana amalan tidak bersih di dapur restoran atau gerai makan, ramai pelanggan mungkin membayar harga yang mahal untuk makanan yang lazat - dan mungkin juga bil perubatan yang tinggi juga kemudian hari!

Makan di luar juga menelan belanja yang mahal. Jadi jika bilangan ahli keluarga kawan-kawan ramai, baik je beli bahan mentah dan memasak di rumah sahaja!

Walaupun sumber kewangan abam kie dan isteri sangat terhad, kami sekeluarga tetap mengamalkan budaya makan di luar sepanjang tahun ini. Kami mengekalkan keseimbangan yang agak holistik dengan sarapan pagi di rumah (minuman panas ditambah roti), membeli nasi bungkus untuk makan tengah hari dan makan malam yang disediakan oleh isteri abam kie yang merupakan tukang masak yang sangat baik. Kami tidak mengambil supper atau minum malam kerana kami mendapati ia tidak perlu dan tidak sihat.

Makan di luar juga ada kebaikannya kerana kita dapat menikmati suasana di luar sambil menjamah makanan kami. Tukang masak iaitu isteri abam kie diberikan masa rehat dari dapur, dan kami juga membantu peniaga gerai makanan dan restoran untuk terus bertahan pada era ekonomi yang genting ini.

Tuesday, 7 August 2018

My blog feeds are not working...

Tuesday, August 07, 2018 16

Geram tul bila entri terkini aku x keluar di bloglist kwn2 menyebabkan mereka x tahu aku ada entri terkini. Dah 2x blogger buat hal. Dan yg peliknya masalah ni berlaku pd hari Jumaat! 

Aku bagi contoh la. Pada jam 9.30 am, 20 Julai 2018 aku ada siarkan pos bertajuk 'Mengumpul stem, hobi semasa kanak-kanak.' Malangnya bila aku check di blog list kwn2 memang entri tersebut tiada terpapar di blog mereka. Yang terpapar di blog list mereka ialah entri sebelum itu. Untuk menyedapkan hati, aku pi check kat wall FB aku sebab aku dah hubungkan entri blog aku terus ke FB dgn menggunakan perkhidmatan dlvr.it. Memang x kuar jugak! Geramnya hati ni! Bila gi check kat feedburner ada pulak entri mengenai stem ni! Pas tu aku check di Google Plus. Tengok ada je pos ttg stem tu kat situ! Tapi kenapa pos ini x terpamer di blog list kwn2 dan FB wall? Heran dan geram tul aku! Terasa mcm nak pencen dari jadi blogger je.

Tapi mujurlah ada sorang kawan iaitu Cik Tie yg sempat tuliskan komen di bawah entri aku tu. Entah mcm mana dia tahu kewujudan antri terbaharu aku ttg stem itu. Mungkin secara tak sengaja kot? Terima kasih www.ciktie.com. 

Kemudian aku revert pos itu kpd draft je sebab aku rasa bengang lagi sedih. 10 hari kemudian aku publish balik entri tersebut. Seperti dulu jugak entri berkenaan tak keluar di blog list kwn2. Mungkin blogspot bencikan perkataan 'stem' kot? Tapi mujurlah ada diantara mereka yang dtg tulis komen kerana aku pernah BW di blog mereka. Kalau tak, memang x de org perasan n komen entri berkenaan.

Pada hari Jumaat lepas, 3 Ogos 2018 aku update blog sekali lagi dengan tajuk entri terbaharu 'Jom beli tayar online di mytayar.com' tapi sekali lagi feed utk pos ini tak keluar di blog list kawan2. Huhuhuhu... Nampaknya lepas ni aku x boleh update blog pada hari Jumaat la gamaknya sebab hari tu 'berpuaka' utk penulisan blog kat aku. Baik la aku tumpukan kpd aktiviti2 keagamaan pada penghulu segala hari.
 
Pada pagi Sabtu tu aku masih lagi mencari jalan bagaimana nak atasi masalah feed x keluar di reading list atau blog list kwn2. Segala kata kunci aku google tapi masih buntu. Habis masa aku je. Jalan penyelesaian yg dicari x ku jumpa. kemudian pada ptg tu aku beberapa kali buat pos baharu di blog www.zukidin.com. Aku buat tajuk dan ayat ringkas je sebab nak testing. Setelah beberapa kali mencuba, akhirnya satu entri terbaharu pada ptg Sabtu tu muncul di blog list kwn2 selepas 2 jam disiarkan. Syukur kpd Allah. Tak apalah lewat sikit janji keluar.

Akhir sekali, pada hari Ahad jam 8 mlm entri terbaharu abam kie bertajuk Senarai Peserta Guess My Weight Giveaway muncul di blog list blog ujikaji abam kie tepat pada masanya. Alhamdulillah. X jadi nak buat blog baharu dan mula dari bawah. Iyolah kan? Sayang sekali la jika hasil kerja keras aku sejak Nov 2012 hilang begitu sahaja kan?

Abam Kie nak tanya ada ke sape2 yg pernah mengalami situasi yg sama mcm ni? Jika ada, sila kongsikan dgn abam kie, OK?  TQ. 

Sunday, 5 August 2018

Senarai Peserta Guess My Weight Giveaway

Sunday, August 05, 2018 10

Assalamualaikum. Alhamdulillah hampir setiap hari ada saja rakan blogger yang sudi menyertai GA abam kie. Target abam kie ialah 30 org peserta aje. Kalau cecah 30 org, mujurlah. Kalau tak mencapai target, maka tiada lagi GA yg abam kie akan anjurkan. Huhuhuhu... sedih rasanya sebab org x perasan kewujudan kita di alam maya.

Bila Abam Kie katakan ini adalah GA terakhir yg abam kie anjurkan maka ada beberapa orang blogger yg rasa sedih. Terima kasih diatas keprihatinan kalian. Rupanya masih ada yang sayang. Hehehe. Ginilah, jika jumlah peserta mencapai minima 50 orang, In Shaa Allah, abam kie akan anjurkan lagi GA pada tahun hadapan, OK? Jangan menangis ya, kawan2 baikku......

Baiklah, di bawah ini abam kie senaraikan senarai peserta Guess My Weight Giveaway setakat hari ini. Senarai ini akan dikemaskini dari masa ke semasa. Stay tuned!

Kepada rakan2 blogger yg nak join GA ini sila klik banner di atas, OK?

1. http://www.sheilainspire.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
2. http://adna2029.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
3. http://www.safenifeni.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
4. http://mija-blur.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
5. http://www.cikash.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
6. http://aerillhassan.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
7. http://renex89.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
8. http://ejulz.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
9. http://www.shikinrazali.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
10. http://www.farhanajafri.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html

11. http://zafirahnazri.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
12. http://www.duniazumal.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
13. http://zzzyy.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
14. http://www.sisgee.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
15. http://www.huhahuhajerr.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
16. http://www.apekinah.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
17. http://www.rodiahamir.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
18. http://www.nurzariniismail.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
19. http://www.shuhaidasaad.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
20. http://belogsjm.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html

21. http://stnrsyfh.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
22. http://kasihkuamani.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
23. http://www.suriaamanda.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
24. http://seindahcerita.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
25.http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
26. http://sweetepalhijau.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.htm
27. http://norminieza.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
28. http://ourmemoria.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
29. http://itsnurulnajihah.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
30. http://penselduabee.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html

31. http://messarah.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
32. http://ciklapunyabelog.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
33. http://www.najahmustapa.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
34. http://www.airanasrin.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
35. http://www.raydahalhabsyi.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
36. http://ikashoid.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html
37. http://z3tty.blogspot.com/2018/08/guess-my-weight-giveaway.html

MUNGKIN ANDA!

Saturday, 4 August 2018

Apa yang unik di mytayar.com?

Saturday, August 04, 2018 7

Assalamualaikum. Kawan2 dah siap sedia nak balik kampung ke? Tapi sebelum bertolak ke destinasi masing2 tu Abam Kie nak tanya sikit. Sudah ke periksa tayar2 kereta tu? Tekanan angin cukup ke? Bunga tu masih OK ke bagi cengkaman yang kuat bila memandu di jalan basah? Tayar spare dah dipam cukup2 ke anginnya? Jangan nanti bila di pertengahan jalan tetiba tayar pancit atau meletup plak! Kang tak pasal2 beraya dalam hospital dan tak boleh beraya dengan keluarga tersayang di kampung! 

Sempena Hari Raya Aidil Adha dan cuti sekolah yang bakal menjelma nanti, Abam Kie nak memperkenalkan kawan2 dengan satu laman web automotif yang menjual tayar dan pakej perkhidmatan kereta atas talian iaitu mytayar.com. Laman web ini beroperasi seperti portal pelancongan trivago dan traveloka cuma ia mengkhususkan kepada penjualan tayar secara online. Iyo lah kan. Sekarang nak cepat dan mudah je. Dengan tagline 'Langkah Jimat dan Selamat Untuk Membeli Tayar' sudah pastinya laman web www.mytayar.com bakal memberikan platform baharu yang jimat dan selamat untuk kita berurusan dengan mereka dan rangkaian bengkel yang mengambil bahagian.  


Mytayar.com telah ditubuhkan oleh Encik Ridzuan Ayeop dan isterinya Puan Masita Hamdah sejak lebih empat tahun yang lalu. Bekas pegawai kawalan kewangan ini sekarang mengendalikan laman web mytayar.com secara sepenuh masa. Beliau berharap agar dapat meluaskan perniagaannya ini kepada semua pemandu kenderaan di Malaysia agar mereka mendapat penyelesaian automotif bijak seiring dengan kepesatan teknologi digital sekarang.


Objektif utama mytayar.com ialah bagi mengelakkan pengguna daripada ditipu oleh pemilik bengkel yang jahat lagi rakus untuk mengaut keuntungan daripada pengguna yang naif tentang penjagaan tayar. Laman web ini juga akan membantu para pelanggan membeli tayar dengan cara 'Jimat, Mudah dan Telus' daripada rangkaian bengkel yang mengambil bahagian. Pada masa ini, terdapat 120 bengkel yang disahkan jujur dan bersedia untuk memberikan perkhidmatan terbaik lagi telus kepada pengguna-pengguna di Lembah Klang, Johor Bahru dan Ipoh. Di Pulau Pinang pula terdapat 7 buah bengkel tayar yang menjadi ahli bersekutu mytayar.com! Pada masa terdekat mytayar.com akan menambah lebih bayak rangkaian bengkel di lokasi-lokasi lain di seluruh negara.

Dengan membenarkan rangkaian bengkel meletakkan tanda harga secara terus di laman web mytayar.com sambil mengikut standard harga yang ketat, kita para pengguna kenderaan akan mendapat pelbagai pilihan tayar pada harga yang kompetitif! Harga kompetitif ini adalah hasil daripada standard harga seragam.

Contohnya, Bengkel A mungkin menawarkan harga rendah untuk tayar Michelin tetapi tidak untuk tayar Continental. Manakala untuk Bengkel B harga tayar Continental di situ pula lebih murah! Oleh itu pengguna dapat memilih harga terendah atau pun membuat pilihan berdasarkan jarak atau lokasi bengkel. Hasilnya pengguna dapat membuat perbandingan dan membuat pilihan yang bijak.  

Mytayar.com telah menyamakan aspek teknikal tayar dengan itu meninggalkan aspek komersil, harga dan lokasi untuk diputuskan oleh pengguna sendiri. Lihat gambar di atas dimana tayar yang sama Continental ComfortContact 6 saiz 175 / 65R14 ditawarkan pada harga yang berbeza oleh setiap bengkel yang mengambil bahagian.


Mytayar.com juga sangat yakin harga yang dipaparkan di laman web adalah sangat kompetitif kerana panel bengkel tahu harga di dalam talian mestilah lebih rendah daripada yang ditawarkan kepada pelanggan biasa atau walk-in. Manakala harga yang dipamerkan adalah dari semua panel bengkel yang mengambil bahagian dan terpulang kepada pelanggan untuk memilih harga yang paling sesuai berdasarkan kemampuan mereka.

Dalam jadual di atas, kawan-kawan boleh melihat dan membandingkan harga tayar di mytayar.com berbanding dengan bengkel tayar di luar sana. Rata-rata menunjukkan harga di mytayar.com lebih murah disekitar 20% berbanding harga di bengkel tayar biasa. 


Di dalam gambarajah di atas menunjukkan langkah yang perlu kawan-kawan ambil bila mahu membeli tayar di mytayar.com. Semua pesanan boleh dilakukan secara online. Bila dah bayar deposit, boleh terus buat temujanji dengan bengkel tayar. Selepas itu boleh terus pergi pada masa dan tarikh yg dipersetujui. Mudah kan?

Jadi, jika kawan-kawan nak membeli tayar di mytayar.com, sila klik Abam Pomen berbaju kuning di bawah ini. Dia sedia membantu kawan2. Jangan risau, ye... Jika nak klik di SINI pun boleh. 




Wednesday, 1 August 2018

Guess My Weight Giveaway

Wednesday, August 01, 2018 45

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua bakal peserta 'Guess My Weight Giveaway'. Giveaway ini merupakan GA terakhir yang Abam Kie anjurkan. Jadi marilah menyertainya sebab hadiah-hadiah yang ditawarkan kepada bakal pemenang boleh tahan lumayannya. Siapa x join memang akan gigit jari la! Jangan kata Abam Kie tak belanja, ye?

OK, tanpa membuang masa, Abam Kie nak bagitau cara-cara nak join giveaway ni. Baca dengan teliti dan buat semua langkah dengan tertib dan jujur, ye?  ^_^


1. Follow blog: * Abam Kie * Henrietta Jose * Lea Azleeya * Tarmizi * Raydah *

2. Follow Instagram: * Ceritamak * Lea Azleeya * Noni Sukarno * Raydah *

3. Like FB Page: * Ceritamak * GlowGelenggang *

4. Follow Google Plus: * Abam Kie *

5. Langgan Youtube: * Wani Sukarno *

4. Buat entri bertajuk: “Guess My Weight Giveaway

5. Tampal banner kat atas pada entri kawan2 dan 'backlink' ke entri segmen ni.

6. Nyatakan berat badan Abam Kie berpandukan gambar di atas kepada satu tempat perpuluhan di dalam entri kawan2. Untuk memudahkan tekaan kawan2, Abam Kie bagi clue la sikit. Tekaan adalah di antara 83.0 hingga 85.0 kg. Penyertaan tanpa tekaan ini dikira batal.

7. Akhir sekali, macam biasa letak link entri kawan2 di ruangan komen di bawah.

8. Segmen tamat pada 22 OGOS 2018. Jadi kawan2 kena sertai sekarang juga, OK?

Berikut adalah hadiah-hadiah yang bakal dimenangi oleh peserta-peserta bertuah kelak:

Hadiah Pertama X 1 Pemenang
Set rawatan kulit oleh GlowGelenggang dan Topup RM10 oleh Abam Kie


Hadiah Kedua X 2 Pemenang
Set rawatan kulit oleh GlowGelenggang

Hadiah Ketiga X 1 Pemenang
Tobi Travel Steamer oleh Raydah


Hadiah Keempat X 1 Pemenang
Sabun Kollagen oleh Wani


Hadiah Kelima X 1 Pemenang
Kopi Pak Belalang oleh Abam Kie


Hadiah Keenam X 3 Pemenang
Novel Bahasa Inggeris oleh Henrietta Jose


Hadiah Ketujuh X 4 Pemenang
Topup RM10 oleh Tarmizi dan Lea Azleeya


Hadiah Saguhati X 4 Pemenang
Topup RM5 oleh Mak Suzlin

Kesemuanya 17 orang pemenang yang kami cari......

PESANAN DARIPADA PENAJA UTAMA

Produk Glow Gelenggang ni terdiri daripada seketul sabun dan sebotol minyak gelenggang. Ia mengandungi Herba Gelenggang dan 3 jenis Minyak iaitu Habbatus Sauda, Zaitun dan Argan. Bagi yang belum tahu tu herba gelenggang ni memang power sebagai agen anti-kulat dan anti-bakteria. Ia memang berkesan menghilangkan kegatalan akibat resdung dan penyakit kulit lain seperti eczema, kurap, panau, bisul dan kudis buta. Harga satu set ialah RM70. Untuk keterangan lanjut sila hubungi Momoy di 014-544 5951. Anda boleh juga melayari www.glowgelenggang.com atau Page FB seperti di atas. Terima kasih.