Saturday, 14 December 2019

Segmen Bloglist dan Banner Header Safirul Amar.Com

Saturday, December 14, 2019 10

Assalamualaikum. Pada hari ini Abam Kie nak join segmen bloglist www.safirulamar.com. Syaratnya mudah je. Buat post dan follow IG dia. Hadiah2nya ialah tersenarai di blog list dia. Lepas tu seorang pemenang lagi akan dapat banner untuk diletakkan di header blog! Harap2 ada rezeki la kali ini. 

Jom kita pakat sokong blogger Safirulamar dlm penganjuran segmen ini. Selamat menyambut tahun baharu 2020. Semoga segala azam dan cita2 pd thn 2019 ini sudah berjaya dicapai. Aamiin.....

Jadi kpd rakan2 blogger yg nak join segmen ni, cuma perlu klik banner kat atas tu je. Good luck!

Friday, 13 December 2019

Bercuti di kampung kerana terputus bekalan air paip

Friday, December 13, 2019 10


"Pada tarikh 2.12.2019 telah berlaku mendapan tanah disebabkan faktor cuaca hujan yg berterusan pada paip air bersih bersaiz 700 mm di Loji Rawatan Air Bukit Remah, Tanah Merah, Kelantan. Kerja pembaikian segera telah dilakukan, namun disebabkan kedudukan paip yg agak dalam lebih kurang 25 kaki serta berlaku pergerakan pada tanah di lereng bukit menyebabkan kestabilan paip menjadi tidak stabil dan berisiko utk bocor semula. Atas faktor ini, alternatif penggantian paip mild steel bersaiz 700mm sepanjang 65 meter terpaksa dilakukan dengan kadar segera oleh kontraktor yg dilantik AKSB. Jangkaan kerja2 pembaikian ini agak rumit dan memakan masa selama lebih kurang 4 hari bermula 03.12.2019 sehingga 06.12.2019. Anggaran akaun terlibat lebih kurang 16700 akaun punca bekalan daripada Loji Rawatan Air Bukit Remah. Atas kesulitan yang berlaku pihak AKSB akan melakukan sebaik mungkin dalam memastikan kerja2 pembaikian paip dapat disiapkan mengikut masa yg ditetapkan..."

Patutlah pada tengahari Isnin, 2 Dis 2019 bila abam kie buka paip di porch, air x keluar langsung. Terus call seorang tukang paip AKSB dan dia bagitahu memang bekalan air dipotong kerana kerosakan besar seperti di atas. Dia jelaskan semua kawasan di Jajahan Tanah Merah terlibat dengan ketiadaan bekalan air ni. OMG!

Pada pagi Rabu tu abam kie check air di dalam tangki macam tinggal sekaki je lagi tinggal. Alamak! Air dalam dua tangki ni cuma dpt bertahan selama 2 hari je. Satu langkah drastik perlu diambil. Abe Kie menelefon Kak Long yg tinggal di Dungun sama ada dia dah sampai di rumah keduanya di kampung kami di Machang. Memang dia bini rumah kedua di kg agar mudah dia, anak2 dan cucu2nya nak tinggal bila balik beraya di kg. Dia sudi menumpangkan abam kie dan keluarga buat sementara waktu sehingga bekalan air kembali pulih.


Maka sebelum Zuhur tu abe kie dan anak2 bergerak balik kg. Tak sempat solat Zuhur di rumah sebab air dah abis belaka. Inilah anak2 abam kie daripada perkahwinan pertama. Yg paling kiri tu Anis, yg tengah tu Alin dan kanan tu Alis.


Inilah jalan masuk ke kampung abe kie iaitu Kg Tandak, Machang, Kelantan. Sebelah kanan rumah kuning tu la rumah kedua Kak Long manakala di sebelah kiri tu rumah Kak Ngah.


Inilah jalan masuk ke rumah ayah, tempat abam kie dilahirkan dan dibesarkan. Kena menapak 150m sebelum sampai ke rumah ayah. Tapi ayah x dok d sini lagi. Dia tinggal di rumah mak tiri. Tapi dia lebih banyak menghabiskan masa di umah Kak Long sebab nakkan privacy. Lagipun boleh lah dia tengok2kan umah kak long tu sbb dia cuma balik 1X sebulan je.


Inilah lubang besar yg terhasil dek arus deras dari Sungai Sat Hilir, Machang. Mcm jalan raya ni bertindak sebagai penampan air sungai yg melimpah tebing gara2 banjir. Jika tidak kerana jalan besar ni, banjir akan lebih kuat spt tahun 70an dan sebelumnya. 


Inilah jalan masuk ke rumah ayah. Jalan ni asalnya selebar batas sawah padi je. Tapi ayah menggunakan tulang empat keratnya untuk melebarkan batas padi itu menjadi lorong yang muat sebuah kereta melaluinya. Rasanya ayah menyiapkan lorong ini sekitar awal 90an. Sebelum tu kereta boleh masuk ke rumah tapi kena melalui tanah org lain la. Mujur ayah ambik inisiatif mcm ni utk memudahkan anaknya balik ke kg. Thanks, my beloved dad!


Oppss! Anak Kak Ngah, Akim ada mengusahakan projek ternakan itik telur. Slps grad dari UPSI thn lepas dia masih gagal mendapatkan kerja. Jadi dia buat penternakan itik ini dgn bantuan adik lelaki abam kie yg masih menganggur dan bujang. Dapatlah menyara isteri dan anak kecilnya. Jadi jika kawan2 nak order telur itik utk dibuat telur masin atau bahulu, boleh je wassap no di atas, ye?


Itik pulang petang! Kawasan lapang di depan rumah ayah ni dijadikan reban itik. Ada dalam 100 ekor semuanya termasuk angsa. Di depan tu kelihatan jelapang/kepuk/baloh padi... Masa kecik2 dulu di sinilah ayah akan menyimpan stok padi yg baru dituai.


Taddaaa! Inilah rumah ayah kesayangan ambo. Ayah mewarisi rumah ini drp datuk. Dulu2 cuma beratapkan rumbia dan berdindingkan buluh je. Skrg dah digantikan atap bata, dinding kayu dan bahagian dapur tu dibina drp konkrit. Cuma sayangnya sejak ayah berkahwin lain pada 2007 rumah ini terbiar sepi aja. Adik pula tinggal dengan abam kie sebelum berpindah ke rumah kak ngah hingga sekarang. Tp kini dia ada juga sekali-sekala tidur d rumah pusaka ini. Sebab utamanya kat rumah ayah ni dpt line 4G berbanding dgn umah2 kak long n kak ngah biar pun jarak mereka x sampai 150m pun! Heran tul. Abam Kie pun tinggal tetap di rumah ini sehingga darjah 6 je. Pada thn 1986 sudah belajar di SBP. Lepas sekolah masuk UM. Abis belajar bertugas di Sabah. Lepas tu balik Kelate dan kahwin. Tapi betul kata org...tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula tempat bermain. Kenangan membesar di rumah ini memang tak bisa dilupakan dari minda dan hati abe kie.


Inilah rumah Kak Ngah. Dia duduk di sini sejak 2003 jika x silap. Setahun sebelum tu ibu tersayang telah kembali ke rahmatullah. Rumah ni dekat dgn tali air dan asalnya tanah sawah. Rumahnya seluas 3000 kaki persegi. Cuma yg x best bila dtg sini line internet setakat H+ yg paling kuat.

Inilah rumah Kak Long. Rumahnya sempit je tp ada 4 bilik. Bila dpt duit ganjaran tamat perkhidmatan awam sbg misi, dia terus bina rumah ini. Kecik pun x apa, janji dpt tinggal sini bila balik kg. Tak perlu menumpang di umah kak ngah lagi.


Di sekeliling umah kak long ni, ayah menanam pelbagai jenis pokok spt serai, pisang, tebu, limau, terung, cili, kacang panjang dan sebagainya. Ayah memang dilahirkan sbg petani. Tanam apa pun pasti naik subur pokok ni. Abe kie je tak nnurun (mewarisi) kebolehan ayah tu. Huhuhu...


Inilah tali air di sebelah umah kak ngah. Masa dulu lebar jugak la. Tapi entah kenapa skrg pihak KADA mengecilkan tali air tu. Masa kanak2 abe kie selalu gak cari etok dan bermain rakit di dalam tali air ni. Kenangan terindah zaman kanak2 tu.


Pada pagi 7 Dis 2019 (Sabtu), abe kie wassap jiran di TM. Dia kata air dah ada. Syukur, Alhamdulillah. Mujurlah pihak AKSB menunaikan janjinya. Jadi abe kie n anak2 bersiap2 utk balik ke rumah. Sesampainya di rumah pada jam 11 pagi tu air hampir memenuhi tangki. Jadi dapatlah abe kie dan keluarga mandi sepuas2nya! 

Harap seronoklah membaca cerita pasal kg abe kie ni. Semoga post ini akan menjadi tatapan anak cucu pada masa hadapan. In Shaa Allah.

Wednesday, 11 December 2019

Kisah budak kelas belakang

Wednesday, December 11, 2019 17

P. S. Murid2 di atas bukannya dari kelas belakang. Mereka adalah bekas pelajar saya yg mengambil kertas BI Ulangan SPM. Mereka datang untuk meminta tips terakhir. 

Masa tu ada pameran universiti dan kolej kat sekolah aku. Time aku nak masuk kelas aku perasan ada sorang budak kelas belakang duduk bersidai kat koridor, buat muka sedih. Aku tanya kenapa? Dia terasa hati sebab akak yang jaga booth tu bagitau daripada banyak-banyak universiti dan kolej yang buat pameran, 1 kolej je yang layak dia masuk.

Dia kata sedihlah cikgu..

Aku faham perasaan budak-budak kelas hujung ni. Dorang bukan takde usaha tapi mungkin its above their limit.

Budak kelas belakang ni dorang bukan tak bagus sebab dorang inilah yang paling mudah sekali nak tolong cikgu kalau kita mintak tolong buat kerja. 

Budak kelas belakang jugaklah yang rajin tegur dan salam cium tangan cikgu kalau jumpa dorang kat luar berbanding kelas pandai. Kadang budak kelas pandai jumpa cikgu buat tak tahu je. Cikgu-cikgu mesti pernah lalui benda ni kan?

Dah, dah, aku kata jom masuk kelas dulu. 

Dalam kelas aku basuh sikit otak dorang satu kelas. Aku kata dalam hidup ni belajar sangat penting kerana istilah belajar takkan habis. Belajarlah selagi nyawa dikandung badan. Tapi itulah, kadang-kadang kita nak push dorang lebih-lebih pun kita tahu level dorang kan. Paling penting budak kelas belakang ni janganlah kita merendah-rendahkan dorang sebab kita pun tak tahu 20-30 tahun lagi dorang akan jadi apa. Mungkin kat sekolah dorang dianggap corot, loser, tak guna tapi 20-30 tahun lagi mana tahu dorang akan jadi orang kerja baik-baik yang membantu masyarakat dan negara, kita pun tak tahu, kan?

So, nak naikkan semangat dorang, aku bagitau dorang tak semua benda dalam dunia perlukan bakat dan kepandaian. Takde bakat dan kepandaian pun korang boleh buat benda ni, antaranya:

1. Sentiasalah menepati masa. 
2. Sentiasa hormati guru dan orang yang lebih tua.
3. Sentiasa berakhlak baik.

Tak payah nak buat banyak-banyak benda, cukup 3 benda ni korang buat, percayalah semua orang akan suka pada kita.

Aku perasan budak yang sedih tadi nampak senyum cikit dah. 

Aku cuma nak dorang rasa bahawa tak semua kebahagiaan dalam dunia ini adalah hasil daripada bakat dan kualiti akademik. Pandai mana sekalipun kita tapi kalau lupa jasa cikgu-cikgu yang ajar kita pun tak guna jugak, kan? Betul tak?

Monday, 9 December 2019

Ikan Siakap Masak Kengsom

Monday, December 09, 2019 21

Assalamualaikum. Satu hari tu Abam Kie ada makan di Rantau Panjang. Salah satu menu yang ada di restoran itu ialah IKAN SIAKAP MASAK KENGSOM. Sepanjang hidup ni belum makan lauk ni. Jadi abam kie minta resepi dengan tuan punya restoran tu. Mujurlah dia sporting dan bagi resepi tu.

Jadi pada hari ini Abam Kie nak berkongsi resepi ini dengan kawan2. Selamat mencuba!

BAHAN-BAHAN:

1 ekor ikan siakap
½ biji nanas
Kangkung secukupnya
2 batang serai – ketuk
1 biji limau nipis
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR:

2 biji cili merah
8 biji cili padi
1 biji bawang besar saiz sederhana
6 ulas bawang putih
Sedikit belacan
1 inci kunyit hidup

CARA MEMASAK:

1. Masukkan bahan kisar dan air secukupnya ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
2. Masukkan nanas dan serai. Biarkan mendidih seketika. Masukkan pula ikan.
3. Setelah ikan masak, masukkan garam dan gula dengan secukup rasa. Pastikan hidangan ini mempunyai rasa masam, manis dan pedas.
4. Padamkan api dan masukkan kangkung. Ia akan menjadikan kangkung tidak terlalu lembik dan masih rangup.
5. Perah jus limau nipis. Kacau rata dan sedia untuk dihidangkan.

Mudah kan cara memasaknya? Jom kita pakat cuba hari ini. Good luck!