Friday, 19 October 2018

Prestasi skuad badminton semakin merosot

Friday, October 19, 2018 5

Abam Kie telah menjadi peminat sukan badminton sejak remaja lagi dan menyaksikan peningkatan prestasi badminton negara pada masa lalu. Tapi sejak dua menjak ni, Abam Kie berasa sangat sedih tentang prestasi semasa pasukan badminton dan merasakan masa depan kelihatan suram.

Pada masa lalu, Malaysia dihormati sebagai negara badminton yang kuat di dunia. Abam Kie masih ingat bagaimana pasukan kita memenangi Piala Thomas pada tahun 1967 di Jakarta. Pasukan Indonesia sama-sama kuat dan penonton di Istora Senayan memang ganas dan diluar kawalan, tetapi pasukan kita berjaya mengalahkan pasukan Indonesia dengan empat perlawanan berbalas tiga sebelum pertandingan ditangguhkan kerana penonton tuan rumah bertindak memasuki gelanggang!

Tidak lama selepas itu, negara kita telah dianugerahkan Piala Thomas Persekutuan Badminton Dunia.

Kami pernah menggunakan perkhidmatan jurulatih tersohor seperti Park Joo Bong, Rexy Mainaky dan Morten Frost tetapi semuanya tidak lama. Malah bekas jurulatih tempatan seperti Tan Kim Her dan Jeremy Gan yang kini melatih pasukan India dan Jepun telah menghasilkan keputusan yang baik untuk pasukan tersebut!


Sejak kebelakangan ini, pemain2 kita tidak lagi bermain di peringkat akhir kejohanan antarabangsa dengan ketiadaan Datuk Lee Chong Wei.

Perkara ini sebetulnya tidak sesuai dengan program pembangunan kita kerana pemain muda kita tidak berkembang menjadi pemain kelas dunia.

Kita berharap BAM akan mengambil langkah untuk menangani standard yang semakin buruk dalam badminton sebelum terlambat memandangkan minat dalam badminton semakin berkurang di kalangan rakyat Malaysia.

Sementara itu, saya yakin semua rakyat Malaysia akan menghargai dan mengucapkan terima kasih kepada Datuk Lee atas sumbangannya dan mengucapkan semoga beliau cepat pulih daripada kanser hidung yang dihidapinya sekarang.

Wednesday, 17 October 2018

Bagaimana boleh berjimat dengan apps Boost?

Wednesday, October 17, 2018 7

As salam. Kawan2 pernah dengar ke apps e-wallet bernama Boost?

Boost App merupakan aplikasi Mobile Wallet (e-wallet) yang dibangunkan oleh Axiata (parent company bagi Celcom). Boost, secara ringkasnya ialah aplikasi yang memudahkan transaksi digital dengan mudah hanya menggunakan smartphone Android dan juga iPhone.

Ianya mula dilancarkan tahun lepas lagi tetapi baru kini Boost mula mendapat momentum dan semakin popular dikalangan pengguna di Malaysia. Terbaru, banyak bazar Ramadhan di sekitar KL juga turut menggunakan Boost sebagai kaedah pembayaran.

Cara Gunakan Boost Mobile Wallet



Sebelum guna Boost, download dulu app Boost di App Store dan Play Store.

Boost menggunakan teknologi QR Code dan tidak bergantung kepada NFC atau MST seperti Samsung Pay. Pembayaran hanya semudah scan QR Code sahaja dan tidak perlu tap atau swipe di credit card terminal. Secara teori, Boost boleh dipasang di mana-mana iPhone dan Android Phone.

Masa buka akaun Boost, jangan lupa masukkan invite code 'marzs9e' untuk dapatkan kredit RM5 percuma selepas pembelian minimum RM10 pertama.


Kegunaan Boost App Mobile Wallet

Ringkasan apa yang Boost App boleh buat :

* Pembayaran mudah di kedai-kedai fizikal seperti Nandos, Tealive dan banyak lagi
* Pemindahan wang daripada user kepada user
* Pembelian topup prepaid Celcom, Maxis, Digi, Umobile dan sebagainya dengan cashback
* Pembelian voucher Lazada, Zalora, Shopee, 11street dengan harga lebih murah – contoh voucher  RM50 bayar hanya RM45
* Pembelian kredit video game Steam, Garena dan sebagainya
* Diskaun bagi pembelian di kedai atau platform terpilih – seperti harga air Tealive yang lebih murah
* Cashback bagi pembelian – contohnya promosi 11street dapat cashback RM10 setiap pembelian



Konsep Boost ini mudah. Baki wallet boleh ditambah menggunakan debit card, credit card atau online banking. Setiap transaksi pula memerlukan nombor PIN 6 angka untuk pengesahan sekuriti. Untuk membolehkan baki Boost Wallet dipindahkan kembali ke akaun bank, anda memerlukan akaun Boost Premium yang boleh dinaik taraf secara percuma. Tapi harus ingat! Caj sebanyak 2% daripada nilai pindahan akan dikenakan. Contohnya, kwn2 nak cash in RM100 ke dalam akaun bank tapi cuma RM98 je yg dapat!



Gambar di atas merupakan screenshot sejarah transaksi akaun Boost Abam Kie. Bila abam kie beli topup, maka Boost akan bagi cashback sama ada 20 sen, 50 sen, RM1 atau RM2. Kira mcm nasib la kalau dapat nilai yg tinggi. Tapi wajib boleh tau! Ini x tipu sebab Abam Kie selalu beli topup utk sendiri atau jual kepada guru2 n murid2.

Selain drp itu, bila Abam Kie bayar bil telefon TM, Astro dan Air Kelantan, maka abam kie dapat gak cashback tu. Tricknya ialah bayar bil tu sikit2. Contohnya jika bil Unifi tu RM100 maka abam kie bayar RM10 sehari. Katakan setiap kali bayar dapat cashback RM0.50 maka selepas 10 kali bayar dpt la RM5! Itu jauh lebih banyak drp TM bagi jika bayar bil mereka secara autopay iaitu RM2 sebulan. Jadilah pengguna bijak, OK? Tengoklah berapa banyak kita dapat berjimat sebulan.

Mudah sahaja kan guna Boost App e-wallet? Jom kongsi dan tag rakan-rakan kita tentang kelebihan apps ini. Abam Kie dah ceritakan segala kelebihan dan penjimatan bila guna apps Boost ni. Kalau x nak rebut peluang ni memang tak reti ekonomi la. Sekian. Terima kasih.

Monday, 15 October 2018

Apa anda rasa dan buat bila kereta calar?

Monday, October 15, 2018 20

Kdg2 Abam Kie terasa kagum kat pemilik kereta yg x ada kesan calar ni. Bagaimana agaknya dia jaga kereta? Boleh kasi tips penjagaan ke? Kereta Abam Kie ada kesan calar serba sikit. Bila basuh baru perasan. Tak tahu siapa yg buat. Sabar je la. Kereta Proton Preve hitam Abam Kie ni dah 6 thn beli. Baru je habis bayar.

Entah la. Kadang2 kita dah jaga kereta sehabis baik. Nak masuk parkir pun pelan2. Tapi dalam pada berjaga tu pun tercalar gak. Kalau x nak calar-balar rasanya baik diselimutkan aje kereta tu dan simpan dalam garaj. Betul tak?

Pernah satu hari Abam Kie lemparkan soalan ini kepada geng2 cikgu di dalam group Sahabat Guru Malaysia. Mcm2 komen yg abam kie dapat. Ada yang kata lumrah la kereta ni calar. Kalau sikit2 gi polish kat kedai. Jika teruk benar, kena ketuk body n cat baharu.

Bila difikir2 biar la calar sikit2 tu. Semua ni harta dunia. Bukannya buleh bawa ke dalam kubur. Cuma kita sebagai pengguna kereta kenalah jaga kereta tu sebaik mungkin. Kan mahal kereta tu! Ada yg ambik installment sampai 9 tahun! Tapi janganlah kita menjadi hamba kepada kereta tu sampai 1 butir pasir pun x ada atas alas kaki kereta tu! Berpada-pada la. 

Apa pendapat kawan2 jika kereta ada kesan calar? Sila tulis di ruangan komen, OK? Terima kasih.

Friday, 12 October 2018

Keburukan perkahwinan pada usia remaja

Friday, October 12, 2018 12

Sejak kebelakangan ini, Abam Kie melihat peningkatan kadar perkahwinan remaja di Malaysia dan ia menjadi seperti trend untuk anak-anak muda untuk berbuat demikian. Secara amnya, purata umur remaja yang berkahwin adalah antara 15 dan 18 tahun.

Faktor-faktor yang menyumbang kepada perkahwinan remaja adalah cinta, kehamilan remaja, pilihan atau paksaan keluarga, dan sebab-sebab ekonomi, politik atau budaya. Terdapat juga segelintir orang yang menggunakan alasan agama untuk menjadikan perkahwinan itu sah di sisi undang-undang padahal mereka telah melakukan sesuatu yang salah yang membawa mereka untuk bernikah pada usia muda.

Abam Kie percaya bahawa sesetengah remaja yang memilih untuk mengikat tali perkahwinan berbuat demikian kerana mereka sangat menyintai satu sama lain dan mahu berkongsi hidup mereka dengan pasangan masing-masing. Mereka tiba-tiba membuat keputusan untuk mendirikan rumah tangga kerana mereka percaya bahawa apabila mereka berkahwin, semuanya akan menjadi sempurna.

Bagi mereka yang dipaksa oleh keluarga mereka, mereka tidak boleh menentang permintaan keluarga mereka kerana selalunya ibu bapa mereka akan membantu kehidupan mereka sesudah mereka berkahwin.

Bagaimanapun, tanggungjawab besar pada usia muda itu memerlukan remaja untuk mengorbankan kehidupan remaja mereka dan kebebasan untuk meneroka pengalaman baru yang ditawarkan oleh dunia.

Ketika remaja menikah tanpa kerjaya tetap dan pendidikan yang rendah, perjalanan hidup mereka akan lebih sukar daripada yang mereka harapkan. Mereka akan menghadapi banyak tanggungjawab yang mereka tidak akan cukup matang untuk mengendalikan. Pekerjaan yang mereka ada tidak mampu memberi mereka wang yang cukup, menyebabkan mereka bekerja lebih masa atau melakukan kerja sambilan. Apabila remaja menghabiskan banyak masa bekerja di luar rumah, mereka akan kurang fokus kepada satu sama lain. Dari situ, mereka akan mula menyalahkan satu sama lain dan bergaduh dengan lebih kerap.

Dengan kekurangan pendidikan, mereka tidak akan mempunyai peluang untuk meneruskan kerjaya yang lebih baik dan mengembangkan pengetahuan mereka untuk memiliki masa depan yang cerah.

Secara ringkas, perkahwinan mungkin kelihatan menjanjikan kehidupan yang lebih bahagia untuk remaja tetapi faktor negatif jauh lebih besar daripada yang positif. Jadi kepada remaja di luar sana, berfikirlah dengan matang sebelum mendirikan rumah tangga. Jangan ingat benda sedap je selepas kahwin tapi banyak lagi cabaran dan masalah yang perlu dihadapi sebagai pasangan suami isteri dan kemudiannya sebagai ibu bapa pula. 

Jangan gatal nak kahwin awal! Cari kerja dulu, bantu mak ayah. Bila dah stabil tu barulah nikah!

Wednesday, 10 October 2018

Ibubapa dan guru perlu berbincang

Wednesday, October 10, 2018 12

SEKARANG, ibu bapa sering menggunakan media sosial untuk menyerlahkan kejadian anak-anak mereka yang kononnya dipukul di muka atau kepala gara-gara dihukum oleh guru mereka. Sudah pasti dakwaan ibubapa ini amat mengelirukan. Mereka tidak senang dengan cara anak-anak mereka dihukum. Ada juga yang mengambil tindakan undang-undang terhadap guru atas nama keadilan.

Keadaan ini boleh menjadi lebih teruk apabila ia melibatkan dua kaum yang berlainan. Guru akan dituduh menjadi berat sebelah terhadap pelajar-pelajar dari kaum tertentu.

Abam Kie seorang guru TESL yang berpengalaman selama 21 tahun dalam dunia pendidikan secara peribadi tidak menyokong perbuatan menimbulkan kecederaan kepada pelajar tetapi langkah oleh ibu bapa sedemikian telah meletakkan guru dalam keadaan yang tidak baik. Ia juga menghalang guru daripada mendisiplin pelajar kerana mereka tidak mahu mengalami masalah perlu berdepan dengan dengan ibu bapa yang memanjakan anak-anak mereka.

Adalah lebih baik bagi ibu bapa untuk membincangkan isu ini secara profesional dengan pengetua atau guru besar untuk mendapatkan gambaran yang jelas tanpa perlu mengambil tindakan terhadap guru.

Semoga kerjasama erat diantara guru dan ibubapa dapat mengekang masalah disiplin dikalangan remaja sekolah yang makin berleluasa sekarang. Terima kasih.

Monday, 8 October 2018

Jom Minum Susu UHT Fernleaf

Monday, October 08, 2018 16

Sejak kecil lagi Abam Kie suka minum susu terutama sekali susu segar, UHT dan tepung. Memang ada banyak jenama susu di pasaran tetapi Abam Kie tetap memilih Fernleaf sebagai jenama utama susu untuk diminum setiap hari. Kenapa Abam Kie memilih Fernleaf?

Pertama sekali di Fernleaf, lembu tenusu adalah jiwa dalam industri tenusu mereka dan para peladang Fernleaf menjaga lembu tenusu mereka dengan penuh dedikasi. 

Di New Zealand, para penternak Fernleaf mengusahakan ladang mereka secara semulajadi, iaitu memberikan kebebasan kepada lembu tenusu mereka untuk meragut di padang rumput yang subur. Lembu tenusu di sini tidak dikurung di dalam kandang dan diberikan makan rumput oleh pekerja.


Hasilnya, susu yang dihasilkan mempunyai sumber makanan semula jadi kaya dengan kalsium yang mudah diserap dan digunakan oleh tubuh badan. la juga mengandungi banyak nutrien penting lain seperti protein yang berkualiti tinggi, vitamin A dan juga vitamin D. 

Tahukah kawan-kawan bahawa bukan semua lembu tenusu diberi makan rumput? New Zealand dengan tanahnya yang subur, kadar hujannya yang baik dan cahaya matahari yang banyak menjadikannya salah satu tempat yang terbaik di dunia untuk menghasilkan susu. la adalah salah satu negara yang lembu tenusu dapat meragut rumput secara bebas, tanpa terkurung dalam kandang, yang mana rumput penternak ladang Fernleaf adalah rumput yang berkualiti tinggi dan terbaik dari alam supaya mereka dapat menghasilkan susu berkhasiat yang berkualiti tinggi. 

Dengan menghabiskan 90% masa untuk meragut rumput secara bebas pada hari yang cerah, lembu tenusu ladang Fernlleaf secara tidak langsung mendapat kandungan vitamin D yang sihat. Oleh itu, lembu tenusu ladang Fernleaf menghasilkan susu dengan tahap vitamin D yang lebih tinggi berbanding lembu tenusu lain yang sering terkurung di dalam kandang. 


Lembu tenusu di ladang Fernleaf menghasilkan susu secara semula jadi! Dengan rumput yang berkualiti tinggi, iklim yang selesa, udara dan air yang bersih, lembu tenusu Fernleaf menghasilkan susu secara semula jadi tanpa memerlukan sebarang bentuk penggalak susu. 

Pakar tenusu Fernleaf dengan lebih daripada 140 tahun pengalaman dalam perladangan tenusu dan penternak berdedikasi Fernleaf amat bangga dalam kerja mereka, memastikan kualiti tertinggi pada setiap peringkat pengeluaran susu bermula daripada air yang bersih, rumput yang berkualiti tinggi sehinggalah produk sedia untuk diedarkan kepada pengguna. 


Susu UHT Fernleaf 100% Mmmmm memang sesuai diminum oleh semua peringkat umur bagi memastikan badan dan tulang kita akan menjadi sihat dan kuat! Macam Abam Kie sendiri minum segelas susu suam Fernleaf sebelum tidur! Abam Kie percayakan susu Fernleaf kerana ia dibuat dengan 100% susu dari New Zealand!

Buat makluman semua, susu UHT Fernleaf ini didatangkan dalam 3 variasi iaitu penuh krim, rendah lemak dan coklat serta dalam dua pek bersaiz 1 liter dan 200ml.

Tunggu apa lagi? Marilah minum susu UHT keluaran Fernleaf! #FernleafUHT dan #100Mmmmm