Friday, 22 November 2019

Tenang itu bagus untuk guru

Friday, November 22, 2019 10

Bagus baca cerita yg ni, TENANG ITU BAGUS... thanks to the original writer... 

Adik ipar kawan aku meninggal dunia Khamis lepas. Seorang guru wanita yang komited. Berusia awal 40an. Meninggalkan 5 orang anak yang masih kecil akibat tekanan darah tinggi. Salur darah ke otak pecah. Sewaktu menunggu untuk dimandikan, darah membuak buak tanpa henti dari hidung. Punca kematian hanyalah  asbab. Saat ini dia tidak lagi payah memikirkan hal hal dunia.

Ramai kawan kawan aku dikalangan guru menghidap pelbagai penyakit. Paling banyak darah tinggi. Aku pun tidak terkecuali. Puncanya disebabkan stress dan juga gaya hidup. Ada yang rebah ketika perhimpunan. Pernah aku lihat video seorang guru tumbang semasa membuat persembahan di hadapan murid.

Masuk usia 40an, aku memilih untuk tenang. Tidak seperti awal awal mengajar dahulu. Aku antara fighter. Ada sahaja benda yang boleh ditentang aku akan bangkit. Lawan tetap lawan. Kini aku sedar, terlalu banyak kita berjuang lama lama kita akan bersendirian. Rakan rakan yang menyokong akan meninggalkan kita. Mereka terpaksa memilih untuk menjaga periuk nasi sendiri. Tiada gunanya kita berjuang bermati matian kerana kita sahaja yang akan mati.

Lantas usia yang berbaki ini kita harus tenang tenang sahaja. Menjalankan amanah dengan hati terbuka. Tak perlu marah marah atau menentang lagi. Tidak ada apa yang perlu dibuktikan. Hidup ini hanya sekali. Lakukan tanggungjawab dengan hati terbuka, riang dan gembira. Tak perlu persoalkan apa apa.

Jika ada masyarakat atau orang di luar sana yang mengutuk atau mempertikaikan kerja buat kita. Senyum sahaja. Tak perlu balas semula. Kita anggap mereka sayangkan kita. Ambil berat tentang kita. Sebab itu mereka sentiasa mahu tahu tentang kita. Kerana kita dipilih Allah untuk menjadi mualim, mursyid dan murabbi. Tanggungjawab kita besar untuk melahirkan ummah yang cemerlang dunia akhirat. Walaupun nampak remeh dan mudah. 

Aku lihat guru guru banyak yang suka melenting. Pantang dicuit sedikit. Terutama di media sosial ini. Lalu kita dipandang sebagai manja dan asyik merungut. Itu tidak molek kepada ketenangan jiwa kita. Banyak lagi yang kita harus fikirkan. Biarkan kicau kicau itu berlalu dibawa angin. Hidup kita tenang. Esok lusa hilang begitu sahaja.

Cikgu... Kalau hari ini kita terbaring di ranjang hospital, yang berada di sisi kita cuma keluarga. Rakan sejawat hanya ziarah sekali sekala. Rakan rakan medsos ini belum tentu hadir merawat duka. Yang datang membawa buah oren dan epal disaat kita tidak mampu lagi untuk menelan. Kalau lama sangat terbaring, yang menyusul hanya Medical Board dan bersara pilihan. Walaupun sebelum ini kau mampu dapat APC setiap tahun. Segalanya akan dilupakan dan tinggal kenangan.

Untuk kita terus berjuang memandaikan bangsa memerlukan tubuh badan yang sihat. Ia memerlukan minda yang tenang dan sihat. Lakukan segalanya dengan hati yang gembira. Usah pilih untuk bersengketa. Pedulikan sahaja kata kata nista atau cakap cakap belakang. Hanya kita sahaja yang faham tentang diri kita. 

Pilihlah untuk senyum dan tenang. Kerana tenang itu bagus untuk guru.

Wednesday, 20 November 2019

Apa itu harta batil?

Wednesday, November 20, 2019 13

Harta batil...memakan atau mengambil hak orang lain...jom baca kisah2 benar

Kisah 1:

Ali mati mempunyai 5 anak...yg sulung lelaki....rumah pusaka masih atas nama si mati...rumah disewakan atas persetujuan semua dan setiap tahun buat kenduri adik beradik dgn duit hasil sewaan. Selepas beberapa tahun...tiada lagi kenduri adik beradik....duit pun tidak diagih pada waris...si abg hanya diam membisu....inilah dinamakan memakan harta batil...

Kisah 2 :

Hassan mati meninggalkan 2 anak dari isteri A. Dan 6 anak dari isteri B. Si isteri B mengagihkan harta si mati kepada anak2nya sahaja. Dan anak isteri A tidak mendpt hak mereka. Di sini isteri dan 6 anaknya sudah memakan harta batil.

Kisah 3 :

Jalil mati. Sebelum kematiannya beliau telah bercerai dan mempunyai anak tunggal lelaki. Penama KWSP adalah ibu Jalil. Selepas mengambil 100% duit KWSP Jalil..si nenek berjumpa bekas menantunya dan menyatakan arwah dah wasiatkan duit KWSP keatas namanya jadi katanya duit tu haknya...1 sen pun dia xakan beri pada anak lelaki tunggal simati. Si ibu si mati dah mengambil hak anak yatim....memakan harta batil...

Kisah 4 :

Haji Kassim mati meninggalkan 8 anak. Dan mempunyai 15 relung tanah bendang. Tanah diurus si anak sulung. Permulaan dgn persetujuan waris duit hasil sewaan tanah bendang rm12k setahun digunakan utk baiki rumah pusaka. Selepas selesai baiki rumah pusaka...hasil sewaan si kakak tidak agihkan kepada adik beradiknya...bila ditanya katanya disedekahkan kepada masjid tanpa berbincang dgn adik2nya....Di sini si kakak dah pun mengambil hak org lain....

Kisah 5 :

Anak sulung Haji Bakar mati dlm kemalangan dan meninggalkan anak bawah umur. Haji Bakar adalah penjaga harta cucunya. Semua duit cucunya Haji Bakar simpan di dalam Tabung Hajinya. Tanpa memberitahu kepada anak2nya yg lain. Selepas kematiannya...semua harta termasuk duit cucu di dalam tabung haji telah di agihkan kepada anak2 Haji Bakar. Di sini semua anak2 Haji Bakar dah pun mengambil hak anak yatim....

Kisah 6:

Milah kematian suami dan mempunyai seorang anak pompuan.  Duit insuran atas nama bapa si mati.  Selepas kematian...pihak insurans telah membayar pampasan kepada bapa si mati. Ibu si mati telah agihkan duit insurans tu kepada suaminya...dirinya dan semua anak2nya tanpa memberi pada isteri si mati dan anak tunggal pompuan. Di sini adik beradik si mati bukan waris faraid tapi dah mengambil hak waris faraid. 

Kisah 7 :

Hajjah Peah meninggal. Mempunyai 1 anak pompuan dan 3 anak lelaki. Salah sorang menantu perempuan telah mengambil periuk dan set pinggan mangkuk yg cantik tanpa pengetahuan anak2 simati. Di sini menantu telah mengambil hak org lain. 

Kisah 8 :

Haji Dolah mempunyai 7 anak....seorang dari anaknya suka meminjam wang dari Haji Dolah tanpa memulangkan semula...apabila Haji Dolah mati si anak yg meminjam duit hanya diam tanpa memberitahu pada adik beradiknya yg dia meminjam duit arwah. Hutang tersebut menjadi sebahagian dari harta pusaka si mati. Maka hidupnya berterusan dalam memakan harta batil.

Dan banyak lagi kisah2 yg saya perolehi dari pelanggan2.

Disebabkan TAMAK...JAHIL DALAM FARAID...TIADA PESANAN ATAU WASIAT BERTULIS....

Waris memakan harta batil....bukan waris mendapat hak waris faraid. Semua nilah di panggil memakan harta batil.

Terus terang saya katakan terlalu ramai org kita hidup dlm memakan harta batil...

* HARTA HARAM...MAKA ROSAKLAH SELURUH KETURUNANNYA DEK KERANA HARTA BATIL * ...

* Renung2...dan fikir2kan lah… *
* Allah membalas dosa memakan harta batil di dunia lagi. Jika keluarga anda selalu mendapat pelbagai musibah...duduk sejenak....renung....apakah anda TERGOLONG DALAM GOLONGAN MEMAKAN HARTA BATIL??? *
* Jika ya...jangan malu...PULANGKANLAH HAK WARIS yg teranianya… *
* bukan hanya diri anda tetapi seluruh keturunan anda bakal menerima musibah...mungkin berat rezeki....mungkin mendapat sakit....mungkin berat jodoh...semua tu rahsia Allah *....

Jom buat perancangan harta pusaka supaya anda mati penuh dengan kejayaan.

kredit: 

Zie
Perancang Harta Pusaka

Monday, 18 November 2019

Top 5 Chinese Influenced Malaysian Street Food

Monday, November 18, 2019 16

Makanan Cina sudah menjadi satu budaya di dalam masyarakat majmuk di Malaysia hari ini. Pelbagai jenis makanan Cina sudah boleh dinikmati oleh kaum Melayu dan India kerana sudah ada restoran masakan Cina yang menyediakan makanan halal. Jika dulu kita merasa curiga hendak makan di restoran Cina tapi sekarang tidak lagi. Biasanya menu masakan Cina tidak mencampurkan santan kelapa jadi sudah pasti ianya lebih sihat berbanding dengan masakan Melayu dan India.

Jadi pada kali ini, Abam Kie ingin berkongsi lima jenis masakan Cina yang biasa dijual di pinggir-pinggir jalan di bandar-bandar besar seperti KL, George Town, Ipoh, JB, Melaka dan sebagainya. Sudah semestinya Abam Kie menggemari masakan Cina di bawah ini. Jom kita semak menu-menu tersebut?

1. Nasi Ayam Hainan


Masakan Cina malar hijau nombor satu sudah pastinya Nasi Ayam Hainan. Bukan hanya popular di Malaysia dan Singapura, bahkan sehingga ke seluruh dunia! Hidangan ini dipercayai berasal dari Malaysia, walaupun ia memegang gelaran Hainan, iaitu sebuah wilayah di China. Terdapat banyak jenis ayam yang boleh digunakan untuk hidangan ini, dari ayam putih rebus ke ayam panggang. Namun yang pasti, ayam panggang tetap menjadi yang paling banyak digunakan.

Untuk ayam panggang, ayam terlebih dahulu diperap dengan rempah-ratus Cina dan seterusnya dipanggang di dalam ketuhar sehingga rapuh dan bewarna perang. Satu lagi versi popular ialah merebus keseluruhan ayam, tepat di bawah takat didih air sehingga masak. Nasi ditanak dengan menggunakan stok ayam di dalam periuk bersama bawang putih dan sebilangan rempah. Ia agak seperti 'pilaf' di menu makanan barat. Akhirnya, kepingan timun disajikan bersama dengan ayam.

2. Wat Dan Hor


Wat Dan Hor adalah hidangan mi Cina yang tipikal. Ia disediakan dengan menggoreng keow teow dengan kicap panas. Keow teow juga dikenali sebagai Hor Fun di beberapa tempat, oleh itu nama Wat Dan Hor telah tercipta.

Untuk menyediakan hidangan itu, tukang masak akan mula menggoreng sayur-sayuran seperti sawi, lobak merah, udang, kek ikan dan sotong. Kemudian, tukang masak akan menambah stok ayam ke dalam kuali dan biarkan ia mendidih selama satu minit. Akhirnya, tukang masak akan menambah telur ke dalam kuali dan mengacaunya dengan laju mengikut putaran jam. Teknik ini akan menyebabkan telur terbentuk menjadi jalur halus yang licin. Telur juga akan menebal campurannya menjadi sesuatu yang cantik seperti sup krim barat. Campuran tebal kemudian dicurahkan di atas mi untuk disajikan.
 

3. Ice Kacang atau Air Batu Campur


Ais kacang ini sedap dinikmati semasa hari yang panas yang kering. Dengan kombinasi warna dan bentuk bahan-bahan yang enak, ais kacang adalah pencuci mulut dengan jagung, kacang tanah, kacang ginjal, cendol dan sejenis agar-agar yang dipanggil leong-fun, diletakkan di atas ais yang dikisar. Ia dimaniskan lagi dengan susu pekat dan sirap mawar atau sirap gula melaka. Anda boleh menjadikannya lebih kaya dengan menambah sesudu ais krim vanila di atasnya kerana ramai penduduk tempatan lebih suka ia dihidangkan dengan cara ini. Ice kacang mesra dipanggil ABC oleh penduduk setempat.

4. Cendol


Cendol adalah pencuci mulut tipikal Malaysia yang dibuat dengan gabungan tepung kacang hijau, tepung beras dan tepung ubi kayu. Ekstrak pandan ditambah kepada tepung untuk membentuk cendol berbentuk cacing berwarna hijau. Cendol ini bersama-sama dengan kacang merah, beras pulut, cincau dan krim jagung ditambah kepada timbunan besar ais yang disagat. Campuran santan dan gula melaka diletakkan di atasnya dan disudahkan dengan susu cair di atasnya.

5. Assam Laksa


Assam laksa adalah salah satu daripada mi Cina terbaik Malaysia sehingga tersenarai sebagai makanan ketujuh paling lazat di dunia oleh CNN Go pada tahun 2011.

Assam laksa pada adalah mi beras dalam kuah ikan yang pedas dan masam. Rasa yang unik terhasil oleh penggunaan beberapa bahan seperti bunga kantan, daun daun kesum dan sejenis belacan yang dipanggil "hae ko".

Kuah assam laksa ini disediakan dengan menggunakan ikan kembung atau Selayang bersama-sama dengan sayur-sayuran yang dihiris halus, termasuk timun, bawang, cili merah, nanas dan daun pudina.
 


Selepas hari yang sibuk atau untuk menjamu tetamu atau ahli keluarga yang datang berkunjung, pesanlah makanan dalam talian!

Kini kita boleh memesan CHINESE FOOD pada bila-bila masa dan di mana jua dengan foodpanda. Maklumlah sekarang ni kita selalu sibuk. Pagi pergi kerja. Malam baru pulang ke rumah. Balik rumah terus lapar. Nak masak masih terasa letih. Tapi jangan risau! Kini foodpanda boleh menghantar terus ke rumah kita. Jimat masa, petrol, tol dan parking lagi!

Walau apa pun keadaan, foodpanda  memiliki kawasan penghantaran yang sangat besar, jadi mereka pasti akan menghantarnya ke rumah anda.  Aplikasi foodpanda sangat cepat, dan sentiasa ada untuk membuat anda tersenyum.

Friday, 15 November 2019

Perkara paling menyampah bila berbelanja di pasaraya

Friday, November 15, 2019 19

Perkara yang aku paling menyampah bila berbelanja kat supermarket adalah =

1. Bila segerombolan family berjalan berderet dekat aisle sehinggakan mengganggu kelancaran traffic : ko ingat Ko kumpulan S Club 7 ke? 

2. Ko 'park' troli tengah2 dunia ketika Ko tengah belek 2 barang sebab Ko bayar season parking Kat dalam supermarket milik ayah kau.

3 ketika Ko dekat cashier ketika tu lah Ko baru nak menimbang sayur segala dengan alasan Ko tak tau kena timbang dulu. Yelah... Ko kan time Traveller dari zaman kuno yang mengamalkan barter Tade.. Sebab tu tak tau... Dek ooii zaman sekarang makan pun bertimbang tau tak?

4. Segala ikan sayur buah tauhu wa'ima Maggi pun Ko nak picit, dah kenapa? Tak cukup kasih sayang kat rumah? Atau masa kecik tak cukup Menetek?

5. Bila ada promotion product free berpusu pusu korang merasa... Kadang 2 tu sampai dua tiga kali. Tak cukup dengan tu hantar anak pulak pergi mintak lagi. Tandanya sedap la tu kan? Ke sebab free? Sebab aku tengok tak der pulak korang angkat sebungkus ker dua ke... Nak kata tak mampu kebiasaannya tak lebih RM 15 pun. Mungkin korang ni keturunan Qarun.

6. Masa cashier dah habis scan barang, time tulah Ko baru terkial kial nk bukak handbag. Pastu terkorek sana terkorek sini cari purse. Dah dapat purse terkorek pulak sana sini nak cari duit terselit. Memang tak leh sediakan awal eh? Ke ko penulis novel misteri? Benda yg senang pun Ko nak complicatedkan? Atau ada kecelaruan minda sebab laki kau ada pompuan atau jantan lain?

7. Mata pandang lain masa tolak trolley sendiri pastu terlanggar trolley orang. pastu buat muka teging walaupun itu salah kau yang tak diajar oleh mak bapak apa itu salah apa itu betul. Mak bapak tak berbudi Ko yg jadi anak tak berbahasa. Memang eloklah tu...entah2 nenek Ko pun ketam!!

8. Ko beli barang pastu mintak cashier double kan plastik dengan alasan boleh guna untuk taruk sampah kat rumah... Ada hati nak rakyat bersih negara sihat konon. Tapi kedekut.. Sebenarnya korang satu family memang makan plastik kan? 

9. Ko beratur dan buat2 lupa bahawa counter Express tu 10 item dan kebawah, walaupun bakul Ko penuh sarat dengan barang. Pastu merayu mintak cashier scan aje.. kalau yer pun bodoh tak yah laaa tunjuk sangat!

10. Dekat handle trolley ada tulis no children allowed inside this trolley, tapi ko taruk sampai 2 ekor anak beruk ko dalam tu. Aku tengok citer planet of the apes pun pandai bapak 2 monyet ajar anak dia. Ko beruk yang dibenarkan masuk pasaraya pun tak erti bahasa. Entah datang dari hutan mana ntah!

11. Pastu mak2 bapak yang tak ada masa nak bawak anak2 pergi playground, bawak anak datang main kat supermarket. Kalau tak ada masa untuk anak2 tak payah beranak. Pakai sarung, Jangan fikir tak sabar nak hilang kan mata hitam tinggal yang putih jer. Kalau nak sangat pergi berguru dengan Ororo Munroe sana!

Ok..hujan makin lebat . Gua nak tido dulu... Penat fikir masalah dalaman korang..