Wednesday, 26 September 2018

Panduan Mengelak Barangan Dicuri Semasa Mengembara

Wednesday, September 26, 2018 10

Anda mungkin terkejut apabila mendengar bahawa walaupun di ruang terkurung seperti di dalam kapal terbang, kes kecurian masih berlaku. Dalam satu kes baru-baru ini yang dilaporkan di Singapura, dua lelaki yang menaiki penerbangan ke Jakarta ditahan selepas disyaki mencuri wang tunai dari penumpang lain di pertengahan penerbangan. Kes-kes kecurian di dalam penerbangan ini sebenarnya selalu terjadi, cuma kadang2 kes sebegini tidak dilaporkan atau tular di media sosial. Pelakunya adalah sebahagian daripada sindiket jenayah dan mereka bekerja secara berpasangan atau berkumpulan agar jenayah ini sukar dikesan.

Oleh yang demikian, kita perlu sentiasa berjaga-jaga agar tidak menjadi mangsa penyamun di awan biru ini. Jom baca 7 petua yang abam kie boleh berkongsi dengan kawan2 mengenai cara menyimpan barangan berharga secara selamat semasa dalam penerbangan dalam pesawat

1. Simpan wang tunai dan barang berharga berdekatan dengan anda pada setiap masa


Simpan barang berharga anda seperti wang tunai, kad pengenalan, passport dan barang kemas dalam beg kecil yang boleh anda letakkan di bawah tempat duduk di hadapan anda. Letakkan kaki anda di atas beg tersebut untuk memastikan tiada siapa yang mendekatinya, dan bawa beg ini dengan anda apabila anda meninggalkan kerusi. Ia hanya mengambil beberapa saat untuk pencuri yang berpengalaman untuk meragut beg anda, jadi jangan sesekali memberi mereka peluang dengan meninggalkannya tanpa pengawasan.

2. Labelkan beg anda


Pastikan beg anda mudah dikenal pasti supaya pencuri tidak dapat menukarkannya dengan beg yang hamper sama. Ini amat penting jika anda mempunyai beg hitam dan tidak jelas. Sebagai contoh, anda boleh menjahit 'patch' di atasnya atau tulis nama ringkas anda di atas beg.

3. Letak beg anda di mana anda dapat melihatnya


Apabila meletakkan beg anda di petak atas tempat duduk, pastikan ia betul-betul di atas atau di seberang kerusi anda supaya anda dapat memerhatikannya sepanjang masa. Untuk memastikan anda mendapatkan ruang letak barang yang utama, cuba naik penerbangan seawal mungkin.

4. Jangan buat zip beg anda mudah terdedah


Letakkan beg anda dengan bahagian zip menghadap ke bawah atau ke dalam supaya ia tidak dapat dicapai dengan mudah. Untuk keselamatan tambahan, kunci beg anda. Pencuri sentiasa mencari sasaran yang mudah dan tidak akan menghabiskan masa terlalu lama mengutip beg yang terkunci kerana ia boleh menarik perhatian orang ramai terhadap diri mereka. 

5. Jangan menyimpan barang-barang berharga di dalam beg sandang anda


Walaupun beg sandang anda di dalam pandangan mata anda dan poket anda tidak boleh diakses, itu tetap tidak bermakna anda harus menyimpan barang-barang berharga di sana.

Rujuk kepada tip no. 1.

6. Mempunyai tempat tersembunyi yang berbeza untuk wang tunai dan kad anda


Simpan wang tunai atau kad kredit anda di tempat tersembunyi yang berbeza. Sebagai contoh, anda boleh membahagikan wang tunai anda ke dalam tiga bahagian dan menyimpan beberapa keping dalam beg kecil anda, beberapa dalam seluar jeans yang dilipat dalam bagasi yang diperiksa dan beberapa keping lagi dalam beg penjagaan diri (toiletries) anda. Dengan cara ini, sekiranya anda kehilangan satu simpanan, anda tidak akan dibiarkan tanpa wang tunai sepenuhnya.

7. Gunakan dompet atau beg anti RFID


Banyak kad kredit atau debit dan pasport, disertakan dengan cip RFID (Pengenalpastian Frekuensi Radio) yang menyimpan maklumat untuk penghantaran tanpa wayar. Pencuri telah diketahui menggunakan pengimbas RFID untuk menguraikan dan mencuri maklumat ini. Anda boleh membeli dompet atau beg yang menghalang RFID untuk mengelakkan jenis kecurian baru ini.

Akhir kata, Abam Kie berharap semua tips yang diberikan di atas dapat membantu kawan2 mengelak barangan dicuri semasa penerbangan. Sekian. Terima kasih.

Monday, 24 September 2018

Kegunaan Google Drive Kepada Guru dan Pelajar

Monday, September 24, 2018 3

Seperti semua apps di bawah Google (terdapat lebih daripada 200 apps sejauh ini, termasuk Youtube!), pertama sekali kita memerlukan akaun bersama Google untuk menggunakan Google Drive.

Jika kita sudah menggunakan Gmail, email address kita = user name kita. Jika kita belum ada akaun Google lagi, kita boleh lihat post ini yang memberi langkah-langkah yang akan memberi kita akaun – dengan percuma.

Di sini, Abam Kie akan berkongsi 5 manfaat terbesar yang boleh diperolehi daripada menggunakan Google Drive, oleh pelajar universiti dan graduan. Mungkin ada yang sudah pun kwn2 tahu, tetapi abam kie yakin masih boleh membawa manfaat kepada kita semua.

1) Jimat space di hard drive kita dengan 15 GB percuma!

Sepanjang 4 tahun (atau lebih) di universiti, laptop anda pasti telah mengumpul bermacam-macam dokumen dan fail. Jika anda perasan bahawa laptop sudah mula lembab, itu salah satu tanda bahawa storage space anda sudah hampir penuh.

Jangan risau, tidak perlu membeli laptop baru! (Duit tu baik digunakan untuk bayar kos-kos lain.) Anda boleh membeli External Hard Drive untuk simpan dokumen-dokumen anda. Hanya transfer sahaja data anda ke External Hard Drive ini, delete daripada laptop anda, dan laptop anda akan seperti baru. Antara jenama yang boleh dipercayai ialah Seagate dan WD.

Tetapi jika anda memerlukan alternatif yang percuma, anda boleh gunakan Google Drive! Hanya perlu drag and drop dokumen anda ke Google Drive untuk simpan file-file anda di dalam cloud. Definasi cloud boleh dibayangkan seperti hard drive yang wujud di Internet – terdapat pelbagai manfaat yang boleh didapatkan daripada menggunakan cloud, teruskan membaca untuk ketahuinya!


Selain Google Drive, anda juga boleh gunakan cloud seperti:

1. iCloud (5GB percuma, boleh ditambah sehingga 50GB: RM3.90/sebulan, 200GB: RM11.90/sebulan atau 2TB: RM39.90/sebulan)

2. Dropbox (2GB percuma, boleh ditambah dengan menjemput rakan-rakan lain untuk menggunakan Dropbox atau dengan menggunakan Dropbox Plus)

Namun, Google Drive tetap menjadi pilihan kami kerana space yang banyak dan kemudahan berintegrasi bersama apps Google yang lain.

2) Backup fail-fail penting secara automatik

Sebagai pelajar universiti, thesis dan assignment bagaikan anak yang telah diasuh dan dijaga dengan penat lelah, dari kecil sehingga sudah cukup besar.

Bayangkan anda hilang semua kerja anda dalam sekelip mata! Matilanak!

Ini bukan satu kes yang asing. Terlalu banyak kali pelajar universiti hilang segalanya, mungkin kerana laptop mereka crash, atau thumb drive yang mereka gunakan tercicir semasa naik motor.

Tetapi jika anda sediakan payung sebelum hujan dan mengikut cara backup secara automatik ini, anda tidak akan menyesal walau apapun yang berlaku kepada hard drive atau thumb drive! Pada Julai 2017, Google telah melancarkan satu tool baru yang dinamakan Backup and Sync. Ini cara menggunakannya.

Cara untuk backup dokumen anda secara automatik dengan Google Drive:

1. Download Backup and Sync untuk Google Drive daripada lelaman ini.
2. Ikuti arahan untuk install Backup and Sync di laptop anda.
3. Di laptop anda, tekan Backup and Sync.
4. Tekan More More and then Preferences.
5. Di bahagian kanan, pilih folder yang anda ingin backup secara automatik.
6. Untuk pilih folder yang tiada di dalam senarai, tekan Choose folder.
7. Tambah folder yang anda ingin backup secara automatik (ie. folder di mana anda simpan segala dokumen thesis!)
8. Tekan OK.

Pilih folder yang anda ingin backup secara automatik

Pilih folder yang anda ingin backup secara automatic.
Jika anda mengikuti arahan ini dan memilih folder di mana segala dokumen thesis dan assignment anda disimpan, anda tidak perlu risau lagi!

Apa yang akan berlaku ialah, apabila sebuah folder telah dipilih, semua update, tambahan atau ubahan yang dilakukan di laptop anda akan secara automatik dimuat naik kepada Google Drive anda apabila anda ada internet connection. Malang memang tidak berbau, tetapi anda akan rasa bersyukur anda melakukan persediaan ini jika sesuatu yang tidak diingini berlaku.

3) Baca nota dan artikel di mana-mana sahaja

Salah satu sebab terbesar untuk menggunakan cloud ialah kemudahan dan kebolehan menggunakan dokumen dan fail anda di mana-mana sahaja. Jika anda telah upload dokumen anda, atau backup folder terpenting melalui cara-cara di atas, semua dokumen itu boleh dibuka dan digunakan – walaupun anda bukan di laptop anda!

Jika anda menggunakan, contohnya, komputer di perpustakaan universiti atau laptop kawan baik anda, anda hanya perlu menuju ke https://drive.google.com dan login. Folder dan dokumen-dokumen anda akan ada di dalam!

Melalui cloud dan sync, anda boleh membuka dokumen dari Google Drive di laptop, browser atau smartphone anda.

Google juga telah sediakan app yang membolehkan anda membuka dokumen di tablet atau smartphone.

Tip Bonus: Jika anda akan pergi ke tempat di mana anda tahu internet connection tidak begitu kuat (eg. balik kampung atau pergi melancong), anda boleh memastikan dokumen di Google Drive masih boleh dibuka melalui Chrome. Bagaimana caranya? Jom ikut langkah-langkah di bawah ini:

1. Di Google Drive, tekan Settings  dan pilih Settings.
2. Di section Offline, tandakan kota tersebut.
3. Tekan Done.

Nota: Anda perlukan Google Chrome untuk menggunakan feature ini. Untuk memastikan keselamatan dokumen anda, pastikan ini hanya digunakan di komputer atau laptop yang anda menggunakan seorang diri.

4) Kongsi segalanya secara mudah

Sharing is caring. Dengan Google Drive, berkongsi dokumen, slides, PDF dan sebarang jenis fail tidak lagi memerlukan 1001 email setiap kali ada pengubahan yang dilakukan.

Terdapat dua cara untuk berkongsi melalui Google Drive. Pertama, anda boleh kongsi satu file secara khas – ini seperti attachment email yang selalu digunakan. Perbezaannya ialah:

* Sesiapa yang diberikan link kepada dokumen anda boleh melihatnya (dan jika anda memberi izin, edit atau comment)
* Tiada had bagi saiz file – ini memudahkan graduan yang selalu perlu transfer file-file besar seperti video!

Cara kedua ialah untuk create sebuah shared folder. Dalam erti kata lain, semua yang dimuat naik di dalam shared folder ini akan dapat dibuka, digunakan dan diubah (mengikut izin yang diberikan) oleh sesiapa yang anda mahu jemput. Ini sangat sangat berguna untuk pelajar universiti dan graduan bijak.

5) Perlu edit PDF atau gambar sebagai teks? Gunakan Google Drive.

Akhir sekali ialah satu ciri yang secara terus terang abam kie sendiri tidak tahu wujud di Google Drive!

Namanya ialah Optical Character Recognition (OCR). Secara mudah, ia bermakna mengubah satu PDF atau gambar yang mengandungi teks yang tidak boleh diedit kepada satu dokumen. Melalui ini, dokumen itu seterusnya boleh diedit secara mudah!

Biasanya, OCR merupakan teknologi yang memerlukan perisian yang mungkin mahal. Namun, Google Drive membolehkan anda menggunakannya dengan percuma.

Anda ada hard copy sebuah dokumen 50 muka surat, yang anda perlu convert kepada soft copy? Inilah cara menggunakan OCR di Google Drive secara percuma:

1. Upload gambar atau PDF anda ke Google Drive (menggunakan cara Drag and Drop yang dihuraikan di atas)
2. Selepas selesai dimuat naik, buka gambar atau PDF itu menggunakan Google Docs.


3. Tunggu sebentar sementara magic Google Drive sedang berlaku.


Jika anda lihat ini, Google Drive sedang mengubah PDF atau gambar anda kepada satu dokumen

4. Akhirnya, anda akan dapat melihat gambar atau PDF itu dan teks yang dikeluarkan oleh Google Drive. Contohnya, begini:


Di atas ialah gambar asal, dan di bawah ialah teks dalam dokumen yang boleh diedit.

5. Jika anda mahu, anda boleh download dokumen yang baru ini sebagai dokumen Microsoft Word.


Jika anda ingin, anda boleh download dokumen baru ini sebagai dokumen Microsoft Word.

Tetapi jika tidak, anda juga boleh terus edit menggunakan Google Docs!

Baiklah, Abam Kie berharap agar perkongsian ini dapat membantu pembaca2 blog yg masih belajar di menara gading. Terima kasih.

Friday, 21 September 2018

Tips Daripada Seorang Guru Disiplin

Friday, September 21, 2018 14

Sambil dok sorang2 layan kedinginan hujan. Bini plak balik kampung ke rumah mak dia. Kena tinggal sensorang 😂)

Sehingga 2 tahun lepas. Teman dah jadi guru disiplin selama 19 tahun. Warden asrama selama 2 thn. Di dua buah sekolah menengah dan 4 buah sekolah rendah. Sepanjang tempoh tu, hanya sekali teman guna rotan. Itu pun untuk kesalahan berat berulang (bergaduh n buli). Yg lain main jentik telinga je. Antara kes2 berat yg pernah ditangani ialah merokok, buli, bergaduh, pecah sekolah, arak, zina, liwat, seks luar tabie, termengandung dan sebagainya.

Jgn dok buat2 terkejut pulak. Itu la anak2 kita zaman skg. Banyak perkara yg deme buat kita x tau. Kdg dah jauh berpuluh langkah ke depan.

Kita dok layan FB. Deme layan IG. Kita buka blogspot. Deme dah layan Tumblr.

Alhamdulillah. Kereta x pernah kena calar. Hadiah hari guru tiap2 thn dpt. Anak2 murid masih menegur. Ibu bapa tetap menegur tiap kali bersua. Kualiti disiplin terkawal.

Mungkin pengalaman org x sama. Mungkin sekali guru2 disiplin lain berdepan dgn suasana dan persekitaran yg berbeza. Cuma sebagai perkongsian, teman akan coretkan serba sedikit, kot2 ada manfaat bersama....

1. Dalam menangani kes2 disiplin, jgn sesekali abaikan kes2 kecil walaupun masalah rambut panjang. Tangani terus. Kelak, yg kecik2 ni yg akan membarah nanti.

2. Bimbing rakan2 guru lain utk menangani masalah disiplin kecil. Ajar deme camne nak tegur budak. Nak tulis surat amaran. Ada juga yg jenis x reti nak marah budak. Buat derk je. Paling penting, bgtau deme jgn marah murid beramai2 dlm kelas atau berkumpulan. Nanti budak2 tu akan berkongsi perasaan kena marah. Jadi impaknya kurang. Panggil sorang2. Tegur elok2.

3. Bina hubungan baik dgn parents. Tegur deme. Kdg 2 deme bkn sombong. Tp rendah diri sbb komer pakai neck tie bagai. Murah dgn senyuman. Bila ada program PIBG, teman lebih suka dok dlm kelompok mak ayah.

4. Sentiasa rapat dan cakna dgn agensi2 berkaitan spt AADK, PDRM, JPAM, Rukun Tetangga, Tok Ketua, ahli politik kerajaam dan sebagainya. Jadikan mereka kwn.

5. Jadikan murid sbg kwn. Main bola sama2. Masa ni boleh didik deme secara x langsung. Sambil2 duduk deme akan citer abih.

6. Biar murid sentiasa keliru dgn pembawaan guru disiplin. Kdg boleh melawak. Kdg menyinga abih. Kdg serius.

7. Faham tugas betul2. Jgn terambil kuasa GB atau Pengetua. Do your job. Toksah dok gatei caghi penyakit.

8. Jgn buat keje sorang2. Semua unit bertanggungjawab menangani kes2 disiplin dlm bidang masing2. SU disiplin hanya menyelaras kes dan buka kes jik a smpai kepadanya.

9. Laras bahasa dgn parents yg nk cari pasal atau mudah cakap 'serbu' adalah laras undang2. Setiap tutur kata adalah berfakta. X de masa nak buat 'hemoi' sengih2. Yg dtg elok2 kita rai melebihi SOP.

10. Kena rajin fikir, rancang dan laksana program pencegahan dan pengukuhan bersama unit kaunseling. Kalau nak mudah, selit je dlm Maulidur Rasul, Maal Hijrah, camping n banyak lagi la...

11. Mesti berminat tugas2 mendidik diluar waktu bertugas. Contoh, kem2 kerohanian spt qiamullail, kem2 jati diri dan pendidikan luar spt kem AADK, pusat kokurikulum, unit beruniform dan mcm2 lg.

12. Petua yg teman amalkan sejak jadi guru ialah... teman x pernah abaikan ucapan salam murid2. Kalau 10 org bagi salam yg x serentak kat koridor, teman akan jawab satu2. Sbb tu teman cukup terasa bila nampak ada org buat dek je bila murid bagi salam. Fiqh kata memadai jawab sekali kalau ramai2 bagi salam. Tp teman memilih utk guna tasauf adab mendidik.

13. Bila nk ambik apa2 tindakan, pastikan segala lubang2 yg boleh menyusahkan kita ditutup rapat2. Jgn bagi ruang langsung.

14. Penuhi dada dgn ilmu undang2. Ingat segala mcm pekeliling dan punca kuasa.

15. Akhir sekali, ikhlas menjalankan tugas. Jadikan ianya ibadah. Lepas subuh berdoalah agar Allah mempermudahkan tugas seharian.

#credit2ustazZAINUDDIN

Wednesday, 19 September 2018

Cabaran bekerja dari rumah dan cara mengatasinya

Wednesday, September 19, 2018 8


Adakah kawan-kawan merasa sudah bersedia untuk bekerja dari rumah? Pada zaman siber dan sjadual kerja yang lebih fleksibel sekarang, semakin ramai orang mula bekerja di rumah kerana pelbagai faktor seperti menjimatkan masa dan kos petrol dan kesukaran mencari pengasuh kepada anak-anak yang masih kecil.

Jadi kawan2 fikir sudah mula boleh bekerja dari rumah?

Berikut adalah 5 cabaran bekerja dari rumah dan bagaimanakawan-kawan boleh mengatasinya.

Tapi ingat! Jika kawan2 menganggap alasan tidak perlu berulang-alik untuk ke tempat kerja sebagai sebab utama untuk bekerja dari rumah, tanggapan ini salah kerana bukan semua orang sesuai membuat kerja dari rumah.

Walaupun bekerja dari rumah mempunyai banyak kelebihan, sama ada sebagai pekerja bebas atau pekerja terpencil, ia juga datang dengan cabaran hebat yang perlu dihadapi.

1. Bilakah waktu bekerja tamat dan waktu peribadi bermula?


Jika bekerja di pejabat, Abam Kie percaya kawan-kawan mungkin tidak sabar-sabar untuk balik ke rumah menjelang jam 5 petang kerana mahu menikmati makan malam bersama keluarga atau melakukan kerja2 rumah yang bertimbun.

Walau bagaimanapun, jika kita tinggal dan bekerja di tempat yang sama, adalah sukar untuk membezakan masa bekerja dan masa santai bersama keluarga sehinggakan kita terlalu asyik bekerja. 
 
Kita boleh mengatasinya dengan menetapkan jadual yang jelas bila kita perlu berhenti bekerja setiap hari.

Sebagai contoh, jika kita lebih suka bekerja pada waktu malam, lakukan aktiviti2 peribadi pada waktu siang. Mudah kan?

Selain daripada itu, sila jadualkan juga aktiviti bukan kerja, seperti senaman pada setiap hari supaya kita perlu patuh untuk berhenti bekerja pada masa2 tertentu.

Tidak kira lokasi kita, kita perlu mengasah kemahiran kerja dan menjalin pakatan untuk menjaga pekerjaan kita, sama ada kita bekerja di pejabat atau tidak.
 
2. Kita akan selalu terganggu



Jika bekerja di rumah, kita akan mudah terganggu dengan beberapa perkara seperti katil, TV, peti sejuk, telefon bimbit dan juga haiwan kesayangan kita!

Kadangkala kelihatan seperti alam semesta bersekongkol terhadap kita, terutamanya apabila kita mengejar tarikh tamat atau 'deadline' yang semakin hampir.

Cara mengatasinya dengan menetapkan satu bilik sebagai pejabat di rumah kita. Apabila tiba masanya untuk bekerja, tutup pintu untuk meminimumkan gangguan.

Jika kita tidak mempunyai ruang lain, sediakan ruang kerja di meja makan dan pastikan ia tidak bersepah.

Gunakan meja dan kerusi dan jangan bekerja dari katil kita.

Paling penting, kita mungkin perlu belajar bagaimana untuk berehat.

3. Kita kurang berdisiplin dan selalu gagal menepati tarikh akhir (deadline)


Bekerja dari rumah memerlukan tahap disiplin yang tinggi kerana tidak ada penyelia yang duduk di pejabat yang sama bagi memastikan mengikut peraturan yang telah ditetapkan.

Jika kita tidak berhati-hati, mungkin kita gagal memenuhi tarikh akhir kerja.

Ia boleh diatasi dengan mematuhi jadual yang telah ditetapkan dengan sebaik mungkin.

Sekiranya kita terganggu dan tidak dapat bekerja, istirahat sejenak dan lakukan sesuatu yang berguna, seperti menyediakan makan tengah hari atau memasukkan kain kotor ke dalam mesin basuh.

Kadang-kadang istirahat pendek adalah yang kita perlukan untuk menetapkan semula dan masuk ke zon kerja sekali lagi.

4. Kita mungkin bekerja lebih lama daripada waktu bekerja di pejabat



Waktu kerja di pejabat ada jadual yang ditetapkan seperti waktu makan tengahari dan waktu petang.

Rakan kerja kita juga akan datang untuk berbual yang memberikan sedikit ruang untuk bernafas.

Apabila kita bekerja dari rumah, kita tidak akan mendapat rehat semulajadi ini dan kita mungkin akan bekerja sepanjang hari.

Cara mengatasinya dengan menetapkan penggera untuk memaksa kita berehat.

Selain daripada merehatkan mata beberapa kali setiap jam, kita juga perlu menjadualkan waktu singkat setiap 2-3 jam untuk mengambil minuman atau snek yang sihat dari dapur.

5. Kita kehilangan kawan untuk bersosial


Kita mungkin tidak menyukai semua rakan sekerja tetapi mungkin terdapat beberapa orang di pejabat yang kita selesa untuk menghabiskan masa bersama mereka.

Apabila kita bekerja dari rumah, kita kehilangan rangkaian sosial kerana kita bersendirian hampir sepanjang hari.

Kita tidak akan dapat bercakap mengenai perlawanan bola sepak malam tadi kecuali dengan menelefon rakan.

Cara mengatasinya dengan mengambil masa rehatuntuk bersosial setiap kali. Tak perlu lama, 2 ke 3 jam dah cukup.

Kita boleh pergi ke kedai runcit, keluar minum kopi dengan kawan, bersiar-siar atau menjadualkan mesyuarat dengan pelanggan.

Dengan memiliki masa untuk berinteraksi dengan orang lain akan membantu kita meredakan kesunyian bila bersendirian.

Monday, 17 September 2018

Some Popular English Proverbs To Live By

Monday, September 17, 2018 12

As an English teacher, I always encourage my students to include some proverbs  in their compositions to get some merit marks. In addition, it is a good way to impress the examiners when they mark my students' essays later in SPM. But bear in mind that these proverbs should not be used excessively for it will make the composition dull and lack of interest. Below are some popular English proverbs that students may use while writing their compositions. I hope this list will help them in the SPM and PT3 examinations soon.

💥Sediakan payung sebelum hujan
🌟Prevention is better than cure

💥Air yang tenang jangan disangka tiada buaya
🌟Still waters run deep

💥Bertepuk sebelah tangan, tidak akan berbunyi
🌟It takes two to tango

💥Tong kosong nyaring bunyinya
🌟Empty vessels make the most noise

💥Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit
🌟Mighty oaks from little acorns grow

💥Seperti kera kena belacan
🌟Like a cat on hot bricks

💥Di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung
💥Masuk kandang kambing mengembik, masuk kandang kerbau menguak
🌟When in Rome, do as the Romans do

💥Tanam lalang tak akan tumbuh padi
🌟You can’t make a silk purse out of a sow’s ear

💥Sambil berdiang nasi masak
💥Sambil Menyelam Minum Air
🌟Killing two birds with one stone

💥Sudah jatuh ditimpa tangga
💥Terlepas dari mulut buaya, masuk ke mulut harimau
🌟It never rains but it pours

💥Diberi betis hendak paha
🌟Give him an inch and he’ll take a mile

💥Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga
🌟Curses, like chickens, come home to roost

💥Diam-diam ubi berisi, diam-diam besi berkarat
🌟Speech is silver, silence is golden

💥Jika tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya
🌟You can’t make bricks without straw

💥Ukur baju dibadan sendiri
🌟Cut your coat according to your cloth

💥Bagaimana acuan begitulah kuihnya
🌟Like father like son

💥Minyak setitik di laut timbul juga
🌟Every cloud has a silver lining

💥Bersatu teguh, bercerai roboh
🌟United we stand, divided we fall

💥Nasi sudah menjadi bubur
🌟It’s no use crying over spilt milk

💥Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan
🌟Where there’s a will, there’s a way

💥Kata periuk belanga hitam
🌟The pot calls the kettle black

💥Biar lambat asalkan selamat
🌟Better late than never

💥A bird in hand is worth two in the bush 
🌟yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran

💥An eye for an eye, a tooth for a tooth 
🌟hutang darah dibayar darah, hutang nyawa, nyawa padahnya

💥Better to be safe than sorry 
🌟 Biar lambat asal selamat

💥Between the devil and the deep blue sea  
🌟ditelan mati emak, diluah mati bapak

💥Blood is thicker than water 
🌟air dicincang tak akan putus

💥Cut your coat according to your cloth 
🌟ukur baju di badan sendiri

💥Diamond cuts diamond 
🌟bertemu buku dengan ruas

💥Don’t judge a book by its cover 
🌟air yang tenang jangan disangka tiada buaya

💥Empty vessels make the most noise 
🌟tong yang kosonglah yang selalu berkocak

💥Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me 
🌟takkan pisang berbuah dua kali

💥Give someone an inch and they will take a mile (yard) 
🌟beri betis hendakkan paha

💥In for a penny, in for a pound 
🌟Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan

💥It never rains but it pours 
🌟sudah jatuh ditimpa tangga

💥It’s no use crying over spilt milk 
🌟sudah terhantuk, baru tergandah

💥Kill two birds with one stone 
🌟sambil menyelam minum air

💥Like father, like son 
🌟bapa borek, anak rintik

💥Many hands make light work 
🌟ringan sama dijinjing, berat sama dipikul

💥No garden without weeds 
🌟bumi mana tidak ditimpa hujan 

💥No pain no gain 
🌟kalau tak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya

💥No retreat, no surrender 
🌟biar putih tulang, jangan putih mata

💥Practice makes perfect 
🌟alah bisa tegal biasa

💥Time is money 
🌟masa itu emas

💥Where there is a will, there is a way 
🌟di mana ada kemahuan, di situ ada jalan

Friday, 14 September 2018

Jom buat whipped potato ala KFC!

Friday, September 14, 2018 16
 

Assalamualaikum. Kawan2 suka kan makan whipped atau mashed potato di KFC tu? Sebenarnya tak susah nak buat mashed potato sendiri kat rumah. Ala2 beli kat kepci gitu. Ni kalau jual singgit 1 pun laku kat budak skolah. Dari duk beli jajan merapu tu kan, lebih baik makan snek yg berkhasiat mcm whipped potato ni. Memang favourite abam kie jika ke kepci. Hehehe. Jadi, sebagai inspirasi utk siapa2 yg nak niaga, abam kie kongsikan resepi whipped potato ala KFC! Selamat mencuba! 😘

Resepi Mash Potato


Bahan-bahan Resepi Kentang Putar:

8 biji kentang
1 kotak kecil susu segar
sedikit butter (anggaran 2-3 sudu besar)
serbuk lada hitam dan lada sulah (secukup rasa)

Cara-cara membuatnya:

1. Kentang dikupas kulitnya dan dipotong dua. Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang secukupnya sehingga kentang tenggelam. Rebus dalam masa lebih kurang 10 hingga 15 minit dengan api sederhana.

2. Bila kentang sudah empuk, toskan air.

3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek.

4. Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa. Kalau nak pedas boleh letak lebih.

5. Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu) dan lenyek lagi sehingga rata. Digalakkan guna hand blender kalau nak senang. Jika buat gini akan dpt tekstur halus.


Bahan-bahan Resepi Sos (Gravy)

- 1 labu bawang besar (dadu)
- 2 ulas bawang putih (dadu)
- 4 sudu butter
- 2 sudu tepung gandum@ jagung
- 2 kiub ayam
- lada hitam dan sulah
- 2 1/2 cawan air

Cara-cara membuatnya:

1. Cairkan butter di dalam kuali dan tumiskan bawang (api sederhana). Biarkan ia bertukar warna sedikit perang (warna caramel ).

2. Masukkan tepung gandum/jagung. Kacau terus ye sehingga tepung jadi warna coklat atau sehingga warna sos yang korang suka.

3. Masukkan air (sikit2 sambil kacau) dan kacau sehingga sebati. Tutup api. Masukkan bahan2 dalam kuali itu ke dalam blender. Kisar sampai semua hancur. Kemudian bubuh kembali ke dalam kuali dan masak balik atas api sederhana

4. Masukkan kiub ayam dan juga lada hitam serta lada sulah mengikut citarasa.

5. Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan lagi sedikit air.

6. Kacau sehingga rata dan tutup api. Jika sos kentang putar berketul, masukkan sos ke dalam blender dan blend sampai tak berketul.


Wow! Inilah kentang putar atau whipped potato yang sudah sedia dihidangkan. Apa kata para isteri sediakan menu ini untuk suami dan anak2 bila petang nanti. Selamat mencuba ya!

Kredit kepada #daridapurciklyn. Kunjungi FB page beliau di https://www.facebook.com/mazlini82