Friday, 20 October 2017

Taksubnya kita terhadap telefon pintar

Friday, October 20, 2017 14

*AKU MENYINDIR DIRI KU SENDIRI*

Tidak tua,
tidak yang muda,
tidak laki-laki,
tidak perempuan,
kalau sudah letak HP,
ditinggal sekejap dilihat lagi,
ditutup sekejap dibuka lagi...
Semua sayang sangat sama yang namanya​ HP...
Pergi ke mana-mana, HP dalam kantung...
Kumpul-kumpul sama teman bawa beg sandang isinya mesti ada HP...
Sehari HP boleh keluar masuk dari beg atau poket baju lebih dari lima puluh kali... he...he...

Habis mandi lihat HP...
Habis menyapu lihat HP...
Habis masak lihat HP...
Habis cuci baju lihat HP...
Habis makan lihat HP...
Habis kedatangan tamu lihat HP...
Bangun tidur lihat HP...
Tengah malam terjaga lihat HP...
Pokoknya asal habis apa saja yang dilihat mesti HP...

Kerana setianya sama HP data tinggal sedikit cepat-cepat dibelikan...
Lowbat satu strip bingung cari pengecas bateri...
Internet lemah 'siput' yang dimarahi...
Apa lagi kalau "ngam" lowbat letrik mati lagi, TNB yang diumpat... he...he...
Dipanggil suami / isteri pura-pura tidak dengar, HPnya bunyi cepat-cepat lari mencari di mana HP ditaruhnya tadi...ha...ha...

Pokoknya kalau sudah selesai acara apa saja, yang dicari HP...
Kalau perempuan, namanya Nokia Binti Samsung.
Kalau laki-laki, namanya Sony Bin Lenovo.
Semoga saya tidak 'kejangkitan' seperti itu.

Yang merasa seperti itu jangan senyum-senyum sendiri...
Nanti suami / isteri kita tidak faham dengan sikap kita.

DOA UNTUK KITA YANG CINTA HP

"YA Allah, ampuni dosa-dosa saya yang mempunyai HP ini YA Allah. Kerana saya:                                          

1. Lebih banyak mengisi kredit HP daripada memberi sumbangan di Masjid / Surau.
2. Lebih banyak baca SMS / WhatsApp / FB daripada baca Al-Quran.
3. Lebih sering update status daripada update 'keimanan' diri kepada-Mu, Ya Allah...
4. Lebih sering buka BLUETOOTH daripada BERLUTUT SUJUD BERDOA.
5. Sering TELEPON tapi jarang BERKUNJUNG KE KELUARGA.
6. Isi Relod RM30 tidak puas, tapi isi RM1 ke  tabung  masjid saja terasa byk sangat.
7. Kalau dengar HP bunyi terus saja cepat-cepat angkat, tapi masa imam sedang khutbah asyik santai picit-picit HP...

Ya Allah, Ya Tuhan ku... ampuni dosa-dosa saya yang punya HP ini...
Dan semoga HP yang saya punya ini memberi manfaat buat kepentingan beribadah kepada-Mu Ya Allah...
Dan semoga teman-teman saya yang seperti saya juga Allah Ampunilah dosa-dosanya, Ya Allah. Aamiin.

*Edisi ini bukan menyindir, tapi mengingatkan diri ku sendiri. Terima kasih dan mohon maaf bila ada yang tersinggung, saya juga sama tersinggung, hanya untuk renungan lembut tapi nyata. Aamiin*


*#muhasabah diri*

Wednesday, 18 October 2017

Pelancaran Laman Peminat Facebook Abam Kie

Wednesday, October 18, 2017 18

Assalamualaikum. Sejujurnya abam kie sudah lama membuat beberapa pages (mukasurat) Facebook cuma pages tersebut tidak aktif. Namun selepas hari raya haji tempohari barulah abam kie berkira2 nak memberikan nafas baharu kepada pages berkenaan. 

Memandangkan bilangan kawan2 di FB sudah mencecah 5000 orang maka abam kie fikir kenalah buat satu FB page yg aktif. Page ini dibuat baharu dan diberikan nama Abam Kie: Man of The House. Selepas cipta page ni terus beria2 jemput kawan2 klik like. Tapi setakat ni baru je melepasi angka 100. Slow gak orang nak cari dan jumpa page ni. Dalam page ni cuma ada status update abam kie je. Kalau suka, sila klik 'like'.

Baiklah, jika kawan2 belum like page abam kie tu silakan berbuat demikian dengan klik ikon social media dipenjuru atas dan bawah blog ini. Terima kasih abam kie ucapkan diatas kesudian kawan2 like page abam kie yang tak seberapa ni.

Monday, 16 October 2017

Hari Sukan Negara di Sekolah

Monday, October 16, 2017 16
From six packs to single pack!

Assalamualaikum.  Pada hari Sabtu, 14 Oktober 2017 telah dilangsungkan Hari Sukan Negara di seluruh negara. Sekolah Abam Kie juga tidak ketinggalan menganjurkan Hari Sukan Negara ini. Pada tahun ini HSN melibatkan pelajar2 di tingkatan 1, 2 3 dan 4 sahaja kerana pelajar2 tingkatan 5 dikehendaki menghadiri kelas tambahan yang ditaja oleh Kolej NIC. Kalau tiada kelas tambahan pun memang Pengetua tak izinkan mereka join sebab SPM hampir menjelang. Baiklah mereka fokus kpd SPM kan?

HSN dimulakan dengan acara senamrobik dan sesi memanaskan badan yang dikendalikan oleh Cikgu Najib dan Cikgu Jaiton. Selepas itu pelajar2 ke padang dan gelanggang mengikut jenis sukan yang ditetapkan. Semua pelajar lelaki menyertai pertandingan antara kelas manakala pelajar2 perempuan tingkatan 1 dan 2 bermain bola jaring. Pelajar2 perempuan tingkatan 3 dan 4 pula bermain bola tampar. Abam Kie sempatlah juga menonton perlawanan bola sepak sekejap sebelum bergegas ke kelas untuk mengajar pelajar2 tingkatan 5 pula pada jam 10.30 pagi.

Selesai kelas tambahan pada jam 12.30 p.m. Abam Kie bergegas ke koperasi sekolah kerana ada jamuan 'potluck'. Kali ini bertemakan selera kampung aje seperti nasi putih, ikan aya singgang, ikan selayang rebus goreng, ulaman, budu, ikan bakar dan sebagainya. 

Pada hari tersebut murid-murid pulang ke rumah pada jam 1 p.m. manakala guru2 boleh check out pada pukul 1.30 p.m. Sesampai di rumah, abam kie, isteri dan anak2 pergi ke rumah jiran sebelah pulak sebab dia buat jamuan aqiqah untuk anaknya. Wallahualam.

Friday, 13 October 2017

Perlukah bekerja sehingga usia 60 tahun?

Friday, October 13, 2017 18

HAKIKATNYA ANDA HANYA MENAMBAH PENDAPATAN BEBERAPA PERSEN SAHAJA JIKA BEKERJA SEHINGGA UMUR 60 TAHUN

Seorang kawan yg dah capai umur 58 tahun bertanya pandangan saya, apakah dia patut bersara awal dari penjawat awam. Saya kongsikan jawapan saya, moga anda yg tengah memikir atau tak pernah fikir, menilai pandangan ini, khusus kpd penjawat awam, mungkin juga swasta yg istiqamah mencarum KWSP.

Secara kasar, jika seseorang bersara dia akan dapat gratuiti (jika berijazah) biasanya lingkungan 200k, dicampur ganjaran cuti rehat dan wang pencen bulanan lebih kurang 60% dari gaji akhir. Berbanding jika terus kerja dapat gaji lebih 40% lagi. Contoh jika gaji sekarang 6000, jika pencen dapat 3600. Tetapi jika terus kerja kena bayar cukai pendapatan hampir sebulan gaji, duit minyak berulang ke tempat kerja. Sedangkan jika pencen tiada cukai pendapatan lagi. Duit gratuiti yg lingkungan 200k boleh dibelanja utk diri atau disimpan dlm pelaburan selamat spt tabung haji akan menjana pendapatan dan boleh ditambah kpd wang pencen setiap bulan. Jadi jika kerja pun, gaji kena tolak cukai, kena tolak duit minyak kereta. Sedangkan jika pencen wang pencen boleh ditambah dgn keuntungan pelaburan wang gratuiti atau kerja sambilan. Dan dgn itu perbezaan tidaklah banyak jika terus bekerja pada hakikatnya.

Bila pencen semuanya bebas, tidak ada tekanan hidup, berebut ke tempat kerja, bangun awal, tekanan tempat kerja dan 1001 masalah lagi. Berbaloikah dgn sedikit tambahan gaji berbanding jika pencen? Hakikatnya, meneruskan tugas setelah umur melebihi 56 hanya menambah sedikit shj hasil, tetapi bebannya besar. Sedangkan kita sudah ada hak utk berehat dan dapat pendapatan tanpa kerja. Bila pencen pun rawatan ditanggung kerajaan, bahkan keperluan alatan perubatan juga ditanggung berbanding jika kita masih bekerja.

Pandangan ini mungkin nampak negatif. Tetapi jom kita merenung pesan nabi. Hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA dari Rasulullah SAW, beliau bersabda, “Umur umatku adalah antara 60 hingga 70 tahun. Sedikit dari mereka yang melebihi itu.”

Ini adalah hadis yang sahih, dikeluarkan oleh Imam at-Tirmidzy (3550), Ibn Majah (4236), Ibn Hibban (II:96), al-Hakim (II:427).

Memang benar hari ini rata-rata 60an sudah mula sakit itu ini dan tak kurang yg berpindah alam. Jika kita bekerja sampai 60an, peratus berulang ke hospital dan mc akan meningkat berbanding hari kerja. Bila pula masa nak bersedia untuk bekal mati? Jika kita bekerja selama 30 tahun, umur kita lebih kurang 55 tahun, maka baki umur selanjutnya patut ditumpukan kpd ibadat dan kerja kebajikan. Cukuplah menghambat dunia 30 tahun dan menghambat akhirat mungkin beberapa tahun shj yg berbaki.

Akhirnya, saya mengajak anda yg di penghujung 50an, lebih2 lagi jika wanita untuk menilai berbaloikah berulang ke tempat kerja untuk menambah pendapatan yg sedikit shj berbanding kita boleh duduk dirumah, ada pencen, ada duit ratus ribu, boleh berziarah, boleh mengaji agama yg tertinggal masa muda dulu, boleh menggerakkan kerja kebajikan dsbnya. Berhentilah menghambat dunia dgn sukarela setelah berpuluh tahun menghambakan diri. Berbimbang Allah hentikan kita dgn penyakit atau terus dicabut nyawa. Jika anda rasa anda perlu terus kerja, teruskanlah. Pendapat anda lebih betul pada diri anda, saya mungkin hanya mengukur pendapat pada diri saya shj. Wallahua'lam

Sumber: Facebook Tuan haji Abd Ghani bin Haron.

Wednesday, 11 October 2017

Ibubapa yang melahirkan tuan mereka

Wednesday, October 11, 2017 20

DIDIK ANAK MENJADI HAMBA AGAR IBUBAPA TDAK MELAHIRKAN TUAN

Ibu : Dina...Dini...nak makan ape?
Dina : Dina nk mkn mi goreng
Dini : Dini nk mkn mi kari
Tudiaaaa...mak ambk oder kt anak dara diaaaa

Acap kali kita terlihat. Si ibu bersusah payah mengemas rumah, mengemas bilik, menyapu sampah, mengemop lantai, membasuh baju, memasak, basuh pinggan dan pelbagai lagi. Sedangkan si anak dara bersenang-lenang di depan tv, menghadap laptop, dan bermain smartphone. Bila disuruh tolong merungut, tak reti, malas dan ada yang buat cincai2 sebab terpaksa. Tak kurang juga anak lelakinya, mana mahu nak buat kerja2 perempuan.

Budaya anak menjadi RAJA semakin berleluasa sekarang. Sebab apa?. Sebab mereka tidak dididik menjadi "hamba" sedari kecil. Mereka tidak diajar untuk mengerti kesusahan dan kepayahan ibu bapa mereka. Mereka tidak diajar untuk memamahami bagaimana keadaannya bila di tempat ibu bapa mereka.

Alasannya?
"Kesian anak tu kecik lagi.."
"Tengok Timah tu, nak dera anak ke apa?"
"Ish, janganlah bagi budak tu buat, dah jadi macam orang gaji je.."
Jika beginilah alasannya, bersiap sedialah untuk *menjadi "hamba" anak sampai ke tua.

Dah kahwin beranak pinak pun bila balik kampung masih nak menyusahkan mak bapak. Ini terjadi dalam dunia masa kini. Baju laki-bini, anak-beranak mak basuh. Makan laki-bini, anak-beranak mak masak. Anak yang tidak dididik dengan kesusahan kerja sedari kecil, mereka akan kekok untuk melakukannya bila menginjak dewasa. Mereka akan buat secara terpaksa. Mereka akan buat hanya bila disuruh kerana tiada kesedaran dalam diri mereka. Dan yang akan menjadi hambanya ialah mak bapak mereka. Sementara si anak sedap menggoyang kaki.

Jadinya. Sedari umur anak 2 tahun, pupuklah mereka perlahan-lahan sesuai dengan usianya. Bila besar mereka akan mampu berdikari. Usah terlalu kasihankan anak. Jangan terlalu memanjakan anak. Ajar mereka erti susah payah sejak kecil. Ajar mereka tentang kerja rumah. Ajar mereka erti kehidupan. Pupuk kesedaran dalam diri mereka.

Yang perempuan didik mereka kerja-kerja mengemas, memasak, mencuci rumah dan segala macam kerja rumah. Didik mereka tentang pentingnya kebersihan. Yang lelaki, ajar mereka buat kerja seperti mencuci kereta, mengangkat barang. Ajar mereka kerja-kerja perempuan, tak salah itu. Malah lebih baik.

Biarkan orang nak kata kita buat anak macam orang gaji atau hamba. Abaikan mulut-mulut mereka-mereka yang hanya tahu mengata sedangkan mereka tidak berada di tempat kita. Sementara anak masih kecil, didiklah anak menjadi HAMBA. Agar besar nanti dia tidak menjadi RAJA.

*"Ramai Sebar, Ramai Dapat Manfaat"*

Monday, 9 October 2017

Pencarian Penaja SPM Fever Giveaway

Monday, October 09, 2017 20

Assalamualaikum kepada semua rakan blogger yang dihormati sekalian. Sukacita dimaklumkan bahawa Abam Kie bakal menganjurkan satu lagi giveaway sempena musim peperiksaan SPM yang bakal bermula pada 6 November 2017 nanti. Sehubungan dengan itu abam kie ingin mempelawa rakan2 blogger yg berminat lagi dermawan untuk menjadi penaja 'SPM Fever Giveaway by Abam Kie and Staff' yang bakal dilancarkan pada 6 Nov 2017 dan berakhir tiga minggu kemudian.

Syarat2 untuk menjadi penaja mudah sahaja:

1. Minima tajaan ialah RM20.

2. Anda boleh mengenakan maksima mana-mana 3 syarat berikut kepada bakal peserta:

a. 'Follow' blog.
b. 'Follow' Google Plus.
c. 'Like' FB Page.
d. 'Follow' Instagram.
e. Apa-apa syarat yang bersesuaian.

3. Maksima penaja yang dicari ialah 10 orang sahaja.

4. Jika anda berminat, sila hantarkan nama penuh, URL blog dan emel ke nombor HP Abam Kie iaitu 0129820100 pada atau sebelum 14 Oktober 2017 (Sabtu).

Semoga tawaran ini mendapat maklumbalas yang positif daripada rakan2 blogger yang dihormati sekalian. Ucapan jutaan terima kasih abam kie hulurkan. Semoga kerjasama dan persahabatan sesama blogger ini akan terus terjalin selama-lamanya. Aamiin...

Friday, 6 October 2017

Segmen Bloglist Akhir Tahun 2017 oleh HASRULHASSAN.COM

Friday, October 06, 2017 14
Biar Tahu Dengan Ilmu - HASRULHASSAN.COM

Assalamualaikum. Abam Kie tertarik hendak menyertai segmen bloglist akhir tahun 2017 oleh hasrulhassan.com setelah membaca mengenainya di dalam emel tempohari. Memang abam kie melanggan entri terbaharu daripada blog HH kerana tidak mahu ketinggalan membaca entri2 yang panas dan bermaklumat gitu!

Blog abam kie dah dimulakan sejak Nov 2012. Sebenarnya abam kie sudah menulis blog sejak 2007 menggunakan platform wordpress. Tapi blog tu sendu aje sebelum diberikan nafas baharu di medan blogspot pula. Blog www.zukidin.com ini berkisar tentang kisah kehidupan abam kie yang boleh dikongsi dengan orang awam. Kalau kisah tu rate 'U' maka boleh disiarkan dan dikongsi dengan semua rakan. Selain daripada itu, entri2 yang ada di dalam blog ini boleh dijadikan kenangan dan warisan kepada anak2 dan cucu2 serta cicit2 abam kie nanti. Blog ini juga memaparkan artikel2, nasihat dan memo yang menarik, dikutip dari segala sumber yang sah dan dinyatakan sumbernya. 

Abam Kie mengenali blog HH ini semenjak dia menulis di blog bangku kosong lagi. Abam Kie tak pasti sama ada blog itu masih wujud atau tidak. Abam Kie melihat HH bangkit daripada blogger amatur kepada sifu blogger gitu. Syabas!

Blog abam kie ini berbentuk peribadi dan perkongsian pintar. Tak ada yang istimewa sangat. Cuma kadang-kala tu ada la orang yang menawarkan ulasan produk. Dapatlah sedikit duit untuk membayar harga domain kat NetKL tu. Hehehehe.... Bukan berbentuk komersial kerana sampai sekarang belum boleh mengutip hasil daripada Adsense dan Nuffnang. Huhuhuhu....

Akhir kata abam kie berdoa agar blog abam kie ini akan tersenarai di dalam 30 blog bertuah yang akan dimasukkan ke dalam blog list HH nanti. Besar sungguh harapan abam kie tu. In Shaa Allah ada la rezeki tu. Aamiin.