Monday, 24 July 2017

Ular menyusur akar takkan hilang bisanya


" Cikgu, saya mohon cuti tanpa gaji seminggu. Sebagaimana cikgu tahu, anak saya dikesan menghidapi penyakit leukimea baru-baru ini. CRK saya dah habis. Sedangkan anak saya perlu berada di wad lagi seminggu untuk rawatan kimoterapi," pohon seorang guru perempuan dengan santun.

" Cuti Tanpa Gaji? Cuti Tanpa Gaji akan mempengaruhi senioriti awak. Akan banyak kesan sepanjang perkhidmatan walau sehari awak ambil. Tak payah ambil Cuti Tanpa Gaji, rugi," balas pengetua tersebut.

" Habis tu macam mana cikgu? CRK dah habis, siapa nak jaga anak saya di wad," balas guru perempuan itu memohon ihsan.

" Awak cuba minta 'time slip' dengan doktor setiap kali pergi hospital. Awak datanglah pukul berapa pun bertugas di sekolah. Maklumkan pada PK1 awal-awal kalau ada kelas. Senang beliau buat relief. Dan waktu cuti nanti, buatlah kelas tambahan untuk murid yang bakal periksa PMR. Kalau ada program besar sekolah, awak tawarkan diri jadi ketua. Semoga anak awak cepat sembuh," balas pengetua itu mesra.

Kisah ini berlaku pada sahabat aku belasan tahun dulu. Pengetua itu kini sudah pun pencen. Pencennya disambut meriah. Meriah sungguh.

Namun kebaikan hati, tolak ansur dan toleransi masih menjadi bualan anak-anak buah sehingga hari ini. Malah hubungan dengan anak-anak buah terus erat. Saling mengunjungi tanda hormat.

Begitulah hidup. Jika kita berkuasa dan berpangkat, namun terus merendah diri dan membantu memudahkan kerja orang lain, pasti disayangi dan dihormati.

Hormat itu tidak boleh dijual beli. Tiada harga untuk diletakkan pada sebuah penghormatan pada seorang ketua yang cakna dan memahami.

Post pasal PGB yang boleh dijadikan sempadan banyak dah dikongsi oleh Sir Rajinder Singh. Biarlah post ini menjadi teladan dan ikutan pula pada sahabat yang bergelar PGB dan bakal-bakal pentadbir. Takkan pernah jatuh martabat mereka yang merendah diri bahkan makin tinggi pula disanjung orang sekeliling. Sungguh!

* Ini kisah benar. Anak leukimea itu kini sihat walafiat dan membesar dengan elok. Alhamdulillah.

Friday, 21 July 2017

Siapa nak jaga kita bila kita dah tua?


Ada orang, dia susah hati kerana belum bertemu jodoh. Di fikirannya siapalah yang akan jaga aku bila aku dah tua nanti.

Ada orang, dah berkahwin tapi belum punya anak, pun terfikir siapakah yang akan jaga aku bila aku dah tua nanti.

Ada orang, ada anak, tapi hanya seorang, pun terfikir, kalau dia kerja jauh siapalah yang nak jaga aku nanti.

Ada orang, anaknya semua lelaki. Juga terfikir siapalah yang akan jaga aku nanti. Nak ke menantu perempuan aku nanti jaga aku.

Ada orang, anaknya semua perempuan, sama juga. Terfikir kalau semua tu nanti ikut suami masing masing, siapalah yang nak jaga aku nanti.

Apa masalah kita sebenarnya?

Kita letakkan masa depan kita di tangan manusia.
Di tangan anak.
Di tangan suami.
Walhal yang jaga kita itu Allah.

Berapa ramai orang yang anaknya ramai, cukup nisbah lelaki perempuannya, namun masih terabai hidup bersendirian di rumah usangnya sehingga meninggalnya juga seorang diri.

Berapa ramai juga orang yang saya jumpa hidupnya tidak bertemu jodoh, namun pada usia 60 70 80 masih sihat, boleh urus diri jauh lebih baik daripada orang yang usianya baru jejak 50-an namun sudah sakit lutut jalan bertongkat walau anak-anak ada di sisi menjaga.

Itulah kita kata rezeki.

Dan rezeki itu hak Allah.

Yakin.
Yakin.
Yakin.

Jangan runsingkan kerja Allah.

Runsingkan kerja kita yang asyik tak siap ni.

Jangan runsing belum ketemu jodoh
Jangan ribut belum ada zuriat
Jangan sedih hanya kerana beranak sorang
Jangan kalut kalau hanya ada anak lelaki
Jangan cemas jika hanya ada anak perempuan.

Lebih dari itu jangan takbur sangat kita ada jodoh, anak ramai, cukup laki perempuan.
Jangan pertikaikan eh! Nanti tua siapa nak jaga kau. Kita sendiri pun belum tahu nasib kita nanti.

Masa depan kita sentiasa di tangan Allah.
Dan Allah itu adil.
Setiap orang akan dapat apa yang Allah kata dia layak dapat.
Pendek kata
Allah ada.
Jangan takut...

Kredit: Izyan Izdihar

Wednesday, 19 July 2017

Menjadi penaja AIDILFITRI GIVEAWAY BY FAYE AND FRIENDS

Assalamualaikum.

Pada bulan lalu abam kie tergerak hati untuk menaja satu giveaway yang dianjurkan oleh blogger newbie bernama Faye!!! Iyolah kan, kita kena saling menyokong sesama blogger terutama yang baharu dan anak2 ni. Nampak benar abam kie dah berusia! Rugi la kalau u all x join sebab hadiah ini disediakan untuk 32 pemenang gitu! Mana tahu ada tuah kali ini.  😝

Okay, cakap banyak tak guna, jadi abam kie menjemput semua blogger Malaysia untuk join GA ini yaaa :). Kalau nak join klik je banner kat atas tu ye? Atau boleh je klik di SINI. Thanks a lot.

SERAMAI 32 PEMENANG DICARI!!!
Syarat²
1- Ikot semua syarat dibawah 👇
Follow blog
Faye'sKasih Juju | Syuha Zlkfl | Babyshambles | Young Blood | Elsaalicious | Cerita cinta surirumah | Abam Kie | Starlavenderluna | HELLO AIMAN | SehijauBlogRA

Like FB
FWS blogKasih jj | Medina Desire Detox Tea | Starlavenderluna | Sehijau Blog RA

Follow Google+
Mustaza Razali | Mrs Pip | Abam Kie | Shikin Razali |

Follow Instagram
@Blog_fws | @HelmiJulia | @syuhadazlkfl | @detoxteamedinadesire1 | @shaaireen_ | @mrspip18 | @abamkie | @aimanabdullah | @ra.shoppe | @Farhwhdh

Klik Nuffnang
Syuha zlkfl | Young Blood

Klik Iklan  *TUNGGU SAMPAI HABIS LOADING*
SATU | DUA | TIGA

2- Buat satu Entry bertajuk "AIDILFITRI GIVEAWAY BY FAYE AND FRIENDS"
3- Letak Banner diatas dan backlinkkan ke entry ini
4- Tag dua orang rakan anda {pastikan mereka tahu}
5- Komen link entry anda!


AKAN DIUPDATE kemudian :)

3/7/2017 HINGGA  3/8/2017 SEBULAN TUUU😙 GOODLUCK!
;