Monday, 24 June 2019

TIPS JIMAT MEMBELI TIKET FLIGHT AIRASIA

Monday, June 24, 2019 10

Ada beberapa cara untuk anda beli tiket flight. Contohnya melalui perbankan internet seperti M2U / CIMBClicks / RHBNow atau melalui kad kredit MasterCard / VISA.

Kalau beli tiket flight AirAsia menggunakan perbankan internet seperti M2U dan CIMBClicks, anda akan dicaj RM4 setiap kali anda membayar menggunakan perbankan internet.

Kalau pembelian tiket flight AirAsia menggunakan kad credit MasterCard / VISA pula, anda akan dicaj RM16 per transaksi. Mahal giler. Sudahlah penat-penat buru tiket murah, lepas tu kena caj mahal untuk processing fees. Serupa beli harga biasa!

Sebenarnya ada cara untuk korang elak dikenakan processing fees AirAsia ni. Caranya dengan menggunakan kad BIGPay AirAsia. Dengan menggunakan AirAsia BIGPay ini, anda hanya perlu bayar harga tiket flight saja. Zero processing fees !

BIGPay AirAsia ni sejenis debit card. Korang perlu top up card ini dan boleh guna di mana-mana saja seluruh dunia! Janji ada logo MasterCard. Rate dia pun berbaloi tau. Dan yang paling best, setiap transaksi pembayaran, korang akan dapat BIG Points AirAsia!

1. Download apps BIGPay di Google Play / Apps store
2. Apply kad BIGPay melalui apps BIGPay (Free)
3. Top up RM20 untuk aktifkan kad tersebut.(RM20 ini anda akan dapat balik so total dalam akaun akan ada RM30)
4. Jangan lupa masukkan referal code 8ZWGOVRK3Q dan korang akan dapat  RM10 secara percuma!

Kad debit BIGPay anda akan dipos dlm masa 5 Hari bekerja atau kurang daripada tu selepas kad diaktifkan. Dan anda boleh gunakan kad tersebut untuk beli tiket AirAsia serta pelbagai lagi! Cepat dapatkan kad BIGPay ini! Jangan lupa masukkan referal code 8ZWGOVRK3Q tau! Anda akan dapat credit tambahan PERCUMA RM10 selepas pengaktifan.

My Referral Kod is 8ZWGOVRK3Q

Download apps BIGPay di Apps Store dan Google Play sekarang! Sementara FREE Seat Promo masih berlangsung. ✌🏻 Share jika bermanfaat. BIG Thanks in advance.

Friday, 21 June 2019

Poslaju Perlu Meningkatkan Mutu Perkhidmatannya

Friday, June 21, 2019 17

Baru-baru ini Abam Kie ada membeli barang di Shopee yang akan dihantar oleh PosLaju. Apabila Abam Kie tiba di rumah beberapa hari kemudian, Abam Kie melihat slip yang "ditakuti" daripada PosLaju yang menyatakan bahawa percubaan telah dibuat untuk menyampaikan pakej itu tetapi tiada siapa yang akan menerimanya. Abam Kie katakan amat takut kerana ini bukan kali pertama berlaku kepada diri ini.

Mengapa kakitangan PosLaju tidak menghubungi abam kie menerusi HP sebelum menghantar pakej? Kebanyakan perkhidmatan kurier menghantar mesej teks atau memanggil pelanggan untuk memberikan anggaran masa penghantaran untuk memastikan seseorang berada di rumah untuk menerima pakej tersebut.

Abam Kie menghubungi perkhidmatan pelanggan PosLaju untuk menjejaki posmen terbabit, hanya diberitahu bahawa ia tidak mempunyai hubungan langsung dengan kakitangan kuriernya. Abam Kie merasakan kakitangan penghantaran harus meninggalkan nombor hubungan mereka di slip notifikasi supaya pelanggan boleh menghubungi mereka. Oleh kerana itu, Abam Kie hanya boleh menghubungi mereka selepas 6.30 petang untuk bertanya di mana pakej Abam Kie berada.

This management and operational method is completely bizarre and impractical in this day and age. Where businesses everywhere are improving on customer service, PosLaju seems to have this lackadaisical attitude where the aim is to just perform the basic duties and efficiency is not a matter for concern.

With simple enhancements to its communication and logistical procedures, PosLaju could reduce the chances of unreachable parcels and save everyone’s time. Please, let us put more seriousness into our work and make Malaysia a better place.

Kaedah pengurusan dan operasi ini benar-benar pelik dan tidak praktikal pada hari ini di mana perniagaan di mana-mana bertambah baik pada perkhidmatan pelanggan, PosLaju nampaknya mempunyai sikap kurang professional di mana tujuan untuk melaksanakan tugas dan kecekapan asas bukanlah perkara yang menjadi perhatian.

Dengan peningkatan mudah untuk prosedur komunikasi dan logistik, PosLaju dapat mengurangkan kelambatan penghantaran bungkusan dan menjimatkan masa semua orang. Tolong, marilah kita meletakkan sikap lebih serius ke dalam kerja kita dan menjadikan Malaysia tempat yang lebih baik untuk semua.

Sekian. Terima kasih.



 

Wednesday, 19 June 2019

Panduan Elak Pasangan Berlaku Curang

Wednesday, June 19, 2019 13

Assalamualaikum. Sejak akhir2 ini ada banyak kes pasangan berlaku curang. Tak kisahlah sama ada di pihak suami atau isteri. Semuanya sama aje. Jika dikalangan artis yang hebat berlaku curang setakat ini ialah 3A iaitu Aliff Aziz, Ammar Alfian dan Abu Sufyan. Memang berdosa berlaku curang kepada pasangan tu. Jika anda pernah berbuat demikian, silakan kembali ke pangkal jalan. Selamatkan perkahwinan anda. Jangan biarkan rumahtangga anda berantakan. Lantas yang menjadi mangsa ialah anak-anak.

Baiklah, pada kesempatan ini, Abam Kie ingin berkongsi beberapa tips bagi mengelakkan pasangan kalian berlaku curang. Sila cegah sebelum ia menjadi barah. Good luck!

Selalu berpenampilan menarik. 

Setelah menjalani alam rumah tangga bertahun tahun, penampilan diri sering diabaikan bahkan keinginan untuk menarik perhatian pasangan pun semakin pupus.

Namun bila berada di luar seperti di tempat kerja, penampilan selalunya berbeza dan jika ada yang memuji, ia salah satu punca memungkinkan berlakunya kecurangan.

Kehidupan seks yang sihat. 

Memenuhi keperluan seks pasangan amat penting dalam memastikan perkahwinan tetap utuh. Banyak kes perceraian atau perkahwinan runtuh akibat masalah seks suami isteri.

Persamaan. 

Cari pasangan dengan lelaki atau pasangan yang dirasakan sama (sekufu), berpendidikan setara dan memiliki pendapatan hampir sama. Persamaan yang banyak antara suami isteri dapat mengecilkan risiko berlakunya kecurangan.

Waspada. 

Jika anda mengesan pasangan berlaku curang, jangan ragu-ragu menyiasatnya. Kecurangan akan berlangsung lebih lama jika pasangan berasa senang dan jauh daripada jangkauan anda.

Mencari kaunselor. 

Jangan ragu untuk mendapat khidmat kaunselor ataupun orang tengah sekiranya merasakan hubungan menghadapi masalah.

Menghargai pasangan.

Hargai pasangan kerana penghargaan akan dibalas dengan kesetiaan.

Komunikasi berkesan.

Salah faham yang berlaku antara pasangan mungkin berpunca daripada kurang berbual dan berbincang atau tidak sefahaman. Justeru, peranan komunikasi dengan pasangan amat penting misalnya berterus-terang jika tidak berpuas hati.

Terima seadanya. 

Ada kalanya pasangan kurang menerima hakikat kekurangan pasangannya menyebabkan isu remeh-temeh diperbesarkan dan menjadi bahan pergaduhan yang mendorong ke arah keruntuhan rumah tangga.

Jika pasangan kurang daripada sudut fizikal, mungkin dia ada kelebihan daripada aspek lain. Pertimbangkan dengan wajar.

Menjadi suri rumah terbaik. 

Isteri harus melihat daripada sudut agama bahawa mulianya mendidik anak-anak dan rumah tangga menjadi syurga terindah. Memuliakan suami di tempat sewajarnya akan mendapat ganjaran berlipat ganda daripada Allah.

Berlaku adil. 

Suami juga harus setia dan berperanan sama untuk menjadikan isteri dan anak-anak sebagai keutamaan.

Ini kerana sebagai ketua keuarga, bimbingan, tunjuk ajar dan sama-sama membentuk keluarga cemerlang dan diredai menjadi tanggungjawab bersama.

Monday, 17 June 2019

SEGMEN KAD RAYA 2019 NANIENA.COM

Monday, June 17, 2019 13

Assalamualaikum. Mood Raya masih lagi berlangsung. Kebetulan ptg td kena tag dengan blogger Jamil Hashim agar menyertai segmen kad raya 2019 naniena.com. Tak salah pun join sbb ia dpt merapatkan silaturrahim sesama rakan blogger. Hadiahnya pun kad raya. Ada sampai 50 keping utk para pemenang tu! Siapa x nak kad raya kan? Skrg ni kad raya hampir pupus. Jadi dgn menyertai segmen yg bagi hadiah kad raya fizikal ni dpt mengembalikan nostalgia zaman kanak2 dan remaja dulu2. 

Abam Kie nak tag 3 org kwn blogger. Harap jangan marah, ye? Jika free sila la join. Jika tak sempat, x mengapalah. Jadi kpd kwn2 yg nak join segmen yang gempak ini, cuma perlu klik banner di atas, OK? Sekian. Terima kasih. 

1. http://at-tarmizi.blogspot.com/

2. https://www.mialiana.com/

3. http://perducinta.blogspot.com/