Assalamualaikum. Berikut Abam Kie kongsikan tips untuk bakal pengantin. Abam Kie berkongsi pengalaman tiga kali bernikah ni. Jika boleh tak nak lagi melalui proses dan protokol berkahwin ini. Semoga inilah akadku yang terakhir. Tanpa membuang masa, sila baca tips berikut. Selamat PENGANTIN BAHARU kepada semua yang bakal mendirikan rumah tangga. Barokallah... 

Sebelum Hari Majlis Akad Nikah:

1) Simpan semua dokumen keperluan dalam satu sampul dan kemudiannya disimpan dalam satu kotak bersama barang kemas/cincin, duit mas kahwin dan sebagainya agar tiada yang tercicir.

2) Perlu tidur awal kerana ianya memberi kesan terhadap emosi anda pada keesokan harinya. Pastikan anda mendapat tidur yang mencukupi agar anda nampak lebih selesa dan ceria. (Nak masuk gambar, seeloknya kenalah nampak ceria..Hahaha)

Pada Hari Majlis Akad Nikah:

1) Cuba selesakan diri (ambil mood). Pastikan sentiasa ada teman berborak agar anda tidak terlalu memikirkan tentang majlis supaya anda tidak terlalu gemuruh.

2) Ketika berdepan dengan Imam/Juru Nikah. Sentiasa senyum dan cuba untuk bertenang. Ketika khutbah nikah dibacakan, beri perhatian dan sentiasa senyum.

3) Akad Nikah (ijab dan kabul). Jangan risau. Kebiasaannya wali akan membuat percubaan sebelum membacakan ijab yang sebenar. Pengantin lelaki tidak perlu mejawab tergesa-gesa sambil menahan nafas. Pada ketika ini, tetamu-tetamu yang hadir juga haruslah mengawal anak-anak untuk tidak berbuat bising dan menangkap gambar terlalu dekat sehingga mengganggu perhatian pengantin lelaki. Kebiasaannya jurugambar terlatih akan mengambil moment pengantin berjabat tangan dengan wali pada permulaannya dan berhenti menangkap gambar untuk memberi ruang pengantin lelaki menjawab qabul dalam keadaan tidak terganggu.

(selesai part ni pengantin lelaki dah buat muka lega dah..hahaha..tapi kena ingat, bacaan taklik pulak lepas ni)..

4) Bacaan Taklik. Jangan risau. Kebiasaannya ada disediakan teks bacaan taklik dalam tulisan rumi. Walaubagaimanapun, ada juga imam yang menyediakan teks dalam tulisan jawi.

Ni contoh bacaan taklik bagi negeri Perak:

"Bahawa adalah saya…….. dengan ini bertaklik jika saya tinggalkan isteri saya….. selama empat bulan qamariah atau lebih dengan sengaja atau paksa atau saya atau wakil saya tiada memberi nafkah yang wajib kepadanya selama yang tersebut pada hal dia taat kepada saya atau saya menyakiti tubuh badanya atau saya tidak mempedulikannya selama empat bulan atau lebih kemudian ia mengadu kepada kadhi/ hakim syariah dan manakala sabit aduannya dan ia memberi kepada kadhi/ hakim bagi pihak saya sebanyak RM 10.00 maka ketika itu tertalaklah ia dengan satu talak khuluk."

5) Sembahyang Sunat Selepas Nikah:

Niat - "Usolli sunnata ba’dan nikahi rak’ataini lillahi Ta’ala”

Maksudnya : Sahaja aku solat sesudah nikah dua rakaat kerana Allah Taala..

Selepas bacaan Al-Fatihah, diikuti dengan bacaan Surah berikut:

Rakaat 1- Surah Al-Kafiruun
Rakaat 2- Surah Al-Ikhlas

6) Bersalam-salaman dengan ibu bapa, saudara-mara dan rakan-rakan.

7) Penyerahan Mas Kahwin dan Pembatalan Air Sembahyang. Jangan risau, start dari sini semuanya akan di "guide" oleh jurugambar sehinggalah tamat Majlis Bersanding dan sesi Outdoor.

Memegang Ubun-ubun Isteri.

Doa: Allaahumma innii as-aluka khayraha wa khayra maa jabaltahaa ‘alaihi wa a’uudzu bika min syarrihaa wa min syarri maa jabaltahaa ‘alaihi

Maksudnya : Ya Allah sesungguhnya aku memohon kebaikannya dan kebaikan apa yang Engkau ciptakan pada dirinya. Dan aku memohon perlindungan kepada-Mu dari keburukannya dan keburukan apa yang Engkau ciptakan pada dirinya.

TIPS TAMBAHAN UNTUK BAKAL PENGANTIN LELAKI

Perkara yang kadang-kadang nampak remeh tapi memberi kesan kepada seseorang pengantin kerana perkahwinan mungkin hanya berlaku sekali untuk seumur hidup dan kita mengharapkan perkara tersebut satu kenangan yang indah untuk dikenang.

Sekali Lafaz Yang Diidamkan

Persediaan untuk mencapai sekali lafaz akad nikah:

1. Sebutan nama pasangan

Wajib. Wajib hafal nama bakal isteri/nama pengantin perempuan dengan tepat supaya tidak mengganggu atau tidak menjarakkan sebutan kerana kurang yakin dengan nama yang tepat.

2. Cuba kawal rasa gemuruh

Tidak dinafikan. Rasa gemuruh pasti ada kerana anda sedang berdepan dengan antara perkara penting yang ingin disempurnakan dalam hidup.TIPS. Untuk kurangkan rasa gemuruh, jangan hirau orang ramai yang berada di sekeliling. FOKUS. Fokus antara kita dengan wali/imam yang menjadi wakil wali sahaja. Jika merasakan diri gemuruh, jangan pandang orang di sekeliling atau kawan-kawan yang sedang mengusik di belakang. Hahaha. Pandang imam, bersedia dengan lafaz akad nikah seperti yang dipraktikkan sebelum hari sebenar.

Apa yang penting adalah lafaz perlulah TEPAT, JELAS dan TIDAK TERSEKAT-SEKAT/LANCAR untuk tempoh yang lama.

Sekiranya lafaz TEPAT, JELAS & LANCAR pasti anda berjaya menyempurnakan lafaz ijab kabul/akad nikah dengan sekali lafaz sahaja.

Begitulah serba sedikit tips yang ringkas tetapi boleh memberi sedikit gambaran kepada bakal pengantin lelaki supaya lebih fokus apa yang lebih penting untuk dipraktikkan.

Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak dapat dijadikan sumber pengetahuan yang boleh diaplikasikan dalam majlis sebenar kelak.

19 Comments

  1. Bakal pengantin patut ambil tahu semua ilmu ni

    ReplyDelete
  2. wahh sangat berguna untuk bakal pengantin ni

    ReplyDelete
  3. part yg paling sedih dan deep - saat pengantin lelaki baca taklik tu

    ReplyDelete
  4. Tips yang sangat berguna ni..done follow

    ReplyDelete
  5. Para juru gambar tak bertauliah kadang kala sikit sebanyak menganggu tanpa sedar proses iajb dan kabul nie.

    ReplyDelete
  6. Tq for sharing doakan moga rabia dpt jodoh dgn lelaki yg baik

    ReplyDelete
  7. tips yg sesuai untuk saya walaupon tak tahu bila nak digunakan

    ReplyDelete
  8. bookmarked ni dulu la.. nanti bila dah jumpa jodoh baru dtg baca balik ..ehehe

    ReplyDelete
  9. Good tips :)

    Jom join GA sahabat kita ni :)

    https://ejulz.blogspot.com/2021/01/wallet-giveaway-by-misya-2021.html

    ReplyDelete
  10. Bagus juga ada panduan lengkap untuk pengantin lelaki dan perempuan.

    ReplyDelete
  11. Panduan yang baik utk bakal pengantin.

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum.
    Salam blogger. Membalas kunjungan. done follow 1385

    ReplyDelete
  13. Husband sampai tak cukup tidur nak berlatih akad tu. Haha. Alhamdulillah sekali lafaz sahaja.

    ReplyDelete
  14. Good tips.. Hee.. Sebutan nama pasangan tu kena jugak siap sedia ingat ye.. Hehe

    ReplyDelete
  15. semoga yang bakal mendirikan rumah tangga dipermudahkan urusan mereka

    ReplyDelete
  16. tips yg bermanfaat untuk bakal pengantin. nice sharing :)

    ReplyDelete
  17. bagus tips abam.. tq ye mudah utk rujukan bakal perantin nanti

    ReplyDelete
  18. Ye.. walaupun skrg musim PKP, benda benda gini sentiasa penting.. Doakan jodoh saya sampai.. hehe

    ReplyDelete
  19. Uiii berguna untuk bakal-bakal pengantin ni. Thanks for the sharing abam kie!

    ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.