Monday, 30 March 2020

Tips lepaskan diri dari siksa kubur

Monday, March 30, 2020 6

■💕Jangan sekali-kali tinggalkan alQuran. Ini cara mudah lepaskan diri dari seksaan kubur.

■💕Rumah yg dibacakan alQuran, pada waktu malam rumahnya bercahaya, sehingga dikenali malaikat.

■💕Jika mati orang yg suka baca Quran ini, cahaya di rumahnya akan diangkat ke langit & malaikat-malaikat akan tau, "ooo..mati sudah si pembaca Quran ini, mari kita solatkan rohnya".

■💕Di dalam kubur, malaikat akan berlemah lembut dgn mayat.

■💕AlQuran akan duduk di dada kita selepas kita selesai dimandi & dikafankan & terus menemani kita di dalam kubur.

■💕Azab kubur bermula sebaik mayat tidak dapat menjawab soalan malaikat.

■💕Sesi soal jawab berlangsung selama 3 hari. Ada riwayat lain kata 7 hari.

■💕Penting 7 hari ini kita mendapat doa dari anak yang soleh supaya hari-hari kita indah di dalam kubur.

■💕Masa mayat duduk kita akan sedar, "ohh...aku dah meninggal dah".

■💕 Sebelum mati, tolong pastikan sekurang-kurangnya ada alMulk dalam dada kita.

■💕Dalam kubur alQuran akan berkata kepada mayat, aku ini alQuran yg dulu kamu baca dgn suara yang lantang dan mendayu.

■💕Aku akan menemani kamu sehinggalah kamu masuk ke syurga.

■💕Lepas tu baru alQuran akan lepaskan mayat kpd dua malaikat yg akan menyoal.

■💕Jgn lupa salawat, cintailah Nabi sepenuh jiwa

🔴Jangan lupa share kalau nota ni bermanfaat.

Sumber: Ustaz Ahmad Dusuki @Radio IKIM

♥ Saya kongsi sebab sayang pada orang yang saya kenali..


Saturday, 28 March 2020

Segmen Bloglist 2020 Cida

Saturday, March 28, 2020 12

Assalamualaikum. Semasa PKP ni tak ada banyak idea nak kemaskini blog. Biar pun dok saja di rumah namun kepala terasa 'blank'. Mujurlah semalam terjumpa satu segmen oleh ibucida. Rasanya Abam Kie dah lama follow blog ibucida semasa dia masih menggunakan blogspot lagi. Kenapa abam kie rasa begitu? Sebab masa tengok widget follower tu ternampak button 'unfollow' je. Ni maksudnya abam kie dah follow lah ye.

Jom kita pakat join segmen ini. Jika nak join cuma klik banner kat atas tu. Cepat ye sbb tarikh tutup segmen ini pada hari Selasa ni. All the best!

Friday, 27 March 2020

Teka Perisa Misteri Kerepek Pringles untuk Hadiah Tunai RM20,000!

Friday, March 27, 2020 7


Cabar cita rasa anda dengan perisa misteri serba baharu edisi terhad



Kuala Lumpur, 12 Mac 2020 - Semua orang suka kejutan yang menyeronokkan, terutama dengan makanan ringan. Terbayang akan snek semestinya Pringles menjadi kegemaran di pesta dan keramaian. Dikenali di seluruh dunia kerana bentuk kerepek yang unik dan disusun bertingkat-tingkat, kewujudan Pringles adalah untuk membawa keseronokan kepada semua orang. Sama ada anda mengidamkan snek dengan perisa hebat, atau sesuatu yang agak masam dan pedas, setiap kerepek Pringles yang berperisa sungguh rangup, dan tidak berminyak pada jari atau di mulut.

Buat pertama kalinya di Malaysia, Pringles menawarkan peminat snek dengan Perisa Misteri yang baharu! Hanya boleh didapati untuk masa yang terhad mulai 1 Mac, Perisa Misteri Pringles didatangkan dalam tin putih, maka anda boleh meneka sebelum menyuapnya ke dalam mulut!


Dicipta khas untuk mencabar cita rasa peminat Pringles di Malaysia, Perisa Misteri boleh didapati di kedai runcit utama serta laman e-dagang di seluruh negara mulai 1 Mac hingga 30 April 2020.  Untuk menjadikannya lebih menarik, seorang (1) pemenang bertuah akan membawa pulang hadiah tunai bernilai RM20,000 jika mereka dapat meneka Perisa Misteri dengan betul!

"Pringles telah diperkenalkan kepada rakyat Malaysia lebih 40 tahun lalu. Hari ini, ia telah menjadi salah satu kerepek kegemaran Malaysia untuk dijadikan kudapan. Sepanjang dekad yang lalu, kami kekal sejati dengan jenama kami, "Sekali anda makan, keseronokannya tidak akan berhenti!"  Inilah sebabnya kami terus mencipta dan mengeluarkan perisa baharu kerepek Pringles untuk menjadikan setiap pengalaman snek sungguh menyeronokkan bagi seisi keluarga," kata Bose Sanjib, Pengarah Pemasaran Kellogg di Asia Tenggara.

"Kini terdapat lapan perisa, termasuk perisa kegemaran klasik seperti Asli dan Krim Masam & Bawang, serta kombinasi lain yang lazat seperti Keju Cheesy, Panas & Pedas dan banyak lagi. Kami juga mempunyai perisa hanya untuk masa terhad atau bermusim yang diidamkan oleh rakyat Malaysia sepanjang tahun. Mulai 1 Mac, kami akan melancarkan Perisa Misteri yang menyeronokkan dan meriangkan semasa memakannya, kerana itulah Pringles yang sebenar! Sekarang, anda boleh menyertai permainan meneka bersama rakan dan keluarga, serta mendapat ganjaran untuk "meneka" perisa dengan betul. Walaupun jika anda tidak dapat memberi jawapan yang betul, anda akan berseronok bersama dengan orang yang tersayang sambil mencuba meneka perisa Pringles!" kata Sanjib.


Sungguh mudah untuk menyertai peraduan "Meneka Perisa Misteri"!


BELI mana-mana 2 tin kerepek Pringles (jangan lupa untuk menyimpan bukti pembelian anda!)


• Log masuk ke laman web Pringles Malaysia di www.pringles.com. TEKA Perisa Misteri & maklumkan kepada kami misteri kegemaran anda tidak lebih daripada 25 perkataan.


• Sertai peraduan untuk MEMENANGI hadiah wang tunai RM20,000!


Untuk menambah keseronokan cabaran Perisa Misteri, Pringles Malaysia akan memberi satu (1) petunjuk setiap dua (2) minggu di halaman Facebooknya.  Ada empat (4) petunjuk untuk dikumpulkan, jadi jangan ketinggalan mendapatkan petua ini untuk membantu anda "menyelesaikan" perisa dengan betul!

Dapatkan kerepek Pringles Perisa Misteri hari ini dan sertai cabaran "Guess the Flavour" untuk merebut peluang memenangi hadiah wang tunai RM20,000!

Untuk maklumat lanjut tentang peraduan Perisa Misteri Kerepek Pringles, sila layari https://www.pringles.com/my/mystery-flavour/home.html atau ikuti Pringles Malaysia di Facebook: @Pringles Malaysia.

Mengenai Pringles




Dalam masa 40 tahun ini, Pringles telah berkembang menjadi makanan ringan sensasi di peringkat global. Pertama kali dicipta pada tahun 1966 di Amerika Syarikat, dan dilancarkan secara rasminya di seluruh negara pada tahun 1975, Pringles dengan pantas telah menjadi sensasi di seluruh negara yang didorong oleh bentuknya yang unik seperti pelana yang disusun bertingkat-tingkat di dalam bekas silinder dengan ikon Mr. P.  Kerepek Pringles yang ikonik kini dijual di 140 buah negara dan boleh didapati dalam lebih daripada 140 perisa ikonik.

Pringles diwujudkan untuk meningkatkan pengalaman nikmat makanan ringan melalui keseronokan dan bermain. Di Pringles, kami mencari orang yang gemar ketawa dan bermain. Mereka menjadi penjelajah sosial yang mengoptimumkan pengalaman dengan mencari kelebihan dalam setiap perkara setiap hari, mengubah yang biasa menjadi luar biasa. Pengguna kami ingin tahu dan gemar meneroka tempat, makanan dan pengalaman baharu.


Diterbitkan oleh Bridges PR & Events Sdn. Bhd. bagi pihak Pringles Malaysia.
Untuk maklumat lanjut media, permintaan produk, dan imej, sila hubungi:
Gar Gar (gargar@bridgespr.com.my) atau Yuet Meng (yuetmeng@bridgespr.com.my) at 03 – 79821750/51.

Wednesday, 25 March 2020

7 Must Eat Dishes When You Are in Penang

Wednesday, March 25, 2020 9
Assalamualaikum kawan2 yang dihormati sekalian. Baru petang tadi PM kita umumkan bahawa Perintah Kawalan Keselamatan akan dilanjutkan sehingga 14 April depan! OMG! Kena berkurung di rumah lagi. Kalau dok di rumah ni mesti dah habis segala resepi yang dicuba. Kadang2 dah naik muak makan menu yang sama. Tapi sekarang tidak lagi! Apa kata kita memesan makanan dengan menggunakan perkhidmatan hantaran makanan (food delivery service) yang ada di sekitar bandar2 besar di seluruh negara ini. 

Huh! Nak keluar bukan main leceh lagi. Kena bersoal-jawab dengan polis dan askar lagi. Jadi kita mengambil langkah selamat dengan install apps yang sesuai dan order menerusi handphone je! Mudah dan pantas! Cuma kena keluarkan duit sikit je. OKlah, untuk kali ini jom kita tinjau 7 menu yang mesti dimakan semasa berada di Pulau Pinang! Cuba jangan tak cuba tau! Jom ikuti perkongsian Abam Kie sekarang. Selamat menjamu mata dan selera! Yummy.....

#1 - Nasi Kandar



Nasi kandar Penang merupakan makanan yang wajib ada dalam senarai makanan anda apabila berada di Penang. Dan memang tidak dapat disangkal lagi yang ianya merupakan makan ‘nostalgia’ buat penduduk di Pulau Pinang. Terdapat pelbagai restoran nasi kandar yang dapat anda jumpa apabila tiba di Pulau Pinang. 

Akan tetapi, mencari nasi kandar yang betul-betul sedap bukanlah mudah seperti sangkaan anda semua. Apapun janganlah risau dan khuatir kerana masih ada restoran nasi kandar yang terkenal seperti Restoran Deens Maju Nasi Kandar,Restoran Nasi Kandar Line Clear dan Restoran Hameediyah yang boleh dikatakan legend di Pulau Pinang.

#2 - Pasembur 



Pasembur memang sudah menjadi satu kebiasaan kalau berada di Penang. Boleh dikatakan yang anda semua wajib makan pasembur bila berada di Penang cuba sekali seumur hidup pun tak apa. Kalau tak pekena pasembur dekat Penang memang tak sah kata orang. 

Nak cari  yang sedap -sedap ni mudah sahaja. Antara tempat pasembur yang terbaik ialah, Pasembur Lebuh Cecil Market, Pasembur Batu Lanchang Market Food Court  dan Kareem Pasebur Rojak.

#3 - Char Kuey Teow 



Char kuey teow merupakan antara salah satu makanan yang boleh dikatakan digilai ramai. Bagi sesiapa yang memang suka makan char kuey teow Penang ni, banyak tempat yang menghidangkan char kuey teow yang sedap kat sana. Tetapi mesti ramai yang risau tentang status halal disebabkan majoriti penduduk Cina di sana ramai kan? 

Jangan khuatir kerana terdapat banyak juga tempat makan yang berstatus halal seperti Adam Char Kuey Teow Sungai Dua. Manakala Bee Hwa Cafe pula merupakan restoran Cina yang sangat popular bukan sahaja dalam kalangan penduduk setempat malah di kalangan pelancong juga. 

#4 - Kari Kepala Ikan 



Bila sebut kari kepala ikan mesti akan terlintas difikiran anda rasa pedas, masam dan manis bila menghirup kuah kari kepala ikan betul tak? Kari kepala ikan merupakan makanan yang selalu dicari oleh ramai orang kerana bila nak makan nasi kandar, mesti nak makan bersama kari kepala ikan. 

Dan kari kepala ikan ini juga sedap kalau dicicah roti benggali yang semestinya membuatkan kita menjilat jari. Nak cari kari kepala ikan tak perlu terlalu bersusah payah kerana ia sering ada di jual di restoran-restoran nasi kandar sekitar Penang. Di mana ada nasi kandar In Sha Allah, di situ juga ada kari kepala ikan yang umph!

#5 - Nasi 7 Benua 



Pernah dengar Nasi 7 Benua? Kalau belum mari sini nak ceritakan serba-sedikit tentang nasi 7 benua ni. Nasi 7 benua ni terhasil daripada kepelbagaian jenis nasi yang terdapat dalam satu hidangan. Nasi tersebut di susun dengan warna yang berbeza hingga kelihatan seolah-olah seperti benua. 

Antara jenis nasi yang terdapat dalam hidangan tersebut adalah seperti Nasi Minyak, Nasi Tomato, Nasi Lemak, Nasi Hujan Panas, Nasi Lemuni, Nasi Putih dan Nasi Kacang. 

Untuk lauknya pula, anda dapat memilih apa sahaja jenis lauk berdasarkan selera dan kegemaran masing-masing. Harga bagi sepinggan nasi 7 benua ini pula tidak menentu kerana ia bergantung kepada lauk yang anda pilih.

#6 - Laksa Penang 



Laksa Penang merupakan sejenis makanan berkuah di mana ia sangat popular bukan sahaja di Malaysia, malah di Singapura juga. Resepi laksa ini dikatakan berasal dari orang Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu. Laksa juga mempunyai berbagai versi di negara kita seperti Laksa Johor, Laksa Kelantan, Laksa Sarawak dan banyak lagi. Laksa Utara juga antara salah satunya. 

Dan bila kita dengar mengenai laksa, sudah tentu Laksa Penang juga akan terlintas di fikiran kerana ia merupakan salah satu makanan ikonik di Pulau Pinang. Kuahnya ada yang masam-manis, masam-pedas dan pelbagai lagi. Menu laksa nampaknya sudah cukup untuk memuaskan hati kita bila terasa lapar.

#7 - Mee Goreng Mamak 



Kalau ke Penang antara makanan bergoreng yang selalu menjadi tumpuan adalah Mee Goreng Mamak. Setiap kali singgah ke restoran mamak mesti keadaan di situ riuh rendah dengan bunyi ketukan kuali dan lain-lain lagi. Mungkin akan ada yang tertanya-tanya kenapa Mee Goreng Mamak ni famous sangat kan? 

Ianya disebabkan oleh bahan-bahannya yang mempunyai rasa tersendiri walaupun bahan yang digunakan itu sangat ringkas.

Nak Lebih Mudah? Gunakan Saja Servis Delivery

Kalau ikut Abam Kie kan, nak makan makanan kat Penang ni tak susah. Ketika bercuti atau apa saja. Tak perlu nak ke restoran pun tak apa. Bikin pening saja kalau sudah penat berjalan. Baik relaks di chalet sambil tunggu makanan. Hey! Food delivery Penang kan ada? 



Pergi ke website rasmi Foodpanda, klik situ, klik sini.. Order mau makan apa.. Terus boleh dapat sampai depan pintu. Mudah amat. Tak caya? Kalau tak caya pergilah cuba order mana-mana menu yang rasa nak makan. Tapi bayar sendiri sendiri lah ya.