Friday, 15 November 2019

Perkara paling menyampah bila berbelanja di pasaraya

Friday, November 15, 2019 13

Perkara yang aku paling menyampah bila berbelanja kat supermarket adalah =

1. Bila segerombolan family berjalan berderet dekat aisle sehinggakan mengganggu kelancaran traffic : ko ingat Ko kumpulan S Club 7 ke? 

2. Ko 'park' troli tengah2 dunia ketika Ko tengah belek 2 barang sebab Ko bayar season parking Kat dalam supermarket milik ayah kau.

3 ketika Ko dekat cashier ketika tu lah Ko baru nak menimbang sayur segala dengan alasan Ko tak tau kena timbang dulu. Yelah... Ko kan time Traveller dari zaman kuno yang mengamalkan barter Tade.. Sebab tu tak tau... Dek ooii zaman sekarang makan pun bertimbang tau tak?

4. Segala ikan sayur buah tauhu wa'ima Maggi pun Ko nak picit, dah kenapa? Tak cukup kasih sayang kat rumah? Atau masa kecik tak cukup Menetek?

5. Bila ada promotion product free berpusu pusu korang merasa... Kadang 2 tu sampai dua tiga kali. Tak cukup dengan tu hantar anak pulak pergi mintak lagi. Tandanya sedap la tu kan? Ke sebab free? Sebab aku tengok tak der pulak korang angkat sebungkus ker dua ke... Nak kata tak mampu kebiasaannya tak lebih RM 15 pun. Mungkin korang ni keturunan Qarun.

6. Masa cashier dah habis scan barang, time tulah Ko baru terkial kial nk bukak handbag. Pastu terkorek sana terkorek sini cari purse. Dah dapat purse terkorek pulak sana sini nak cari duit terselit. Memang tak leh sediakan awal eh? Ke ko penulis novel misteri? Benda yg senang pun Ko nak complicatedkan? Atau ada kecelaruan minda sebab laki kau ada pompuan atau jantan lain?

7. Mata pandang lain masa tolak trolley sendiri pastu terlanggar trolley orang. pastu buat muka teging walaupun itu salah kau yang tak diajar oleh mak bapak apa itu salah apa itu betul. Mak bapak tak berbudi Ko yg jadi anak tak berbahasa. Memang eloklah tu...entah2 nenek Ko pun ketam!!

8. Ko beli barang pastu mintak cashier double kan plastik dengan alasan boleh guna untuk taruk sampah kat rumah... Ada hati nak rakyat bersih negara sihat konon. Tapi kedekut.. Sebenarnya korang satu family memang makan plastik kan? 

9. Ko beratur dan buat2 lupa bahawa counter Express tu 10 item dan kebawah, walaupun bakul Ko penuh sarat dengan barang. Pastu merayu mintak cashier scan aje.. kalau yer pun bodoh tak yah laaa tunjuk sangat!

10. Dekat handle trolley ada tulis no children allowed inside this trolley, tapi ko taruk sampai 2 ekor anak beruk ko dalam tu. Aku tengok citer planet of the apes pun pandai bapak 2 monyet ajar anak dia. Ko beruk yang dibenarkan masuk pasaraya pun tak erti bahasa. Entah datang dari hutan mana ntah!

11. Pastu mak2 bapak yang tak ada masa nak bawak anak2 pergi playground, bawak anak datang main kat supermarket. Kalau tak ada masa untuk anak2 tak payah beranak. Pakai sarung, Jangan fikir tak sabar nak hilang kan mata hitam tinggal yang putih jer. Kalau nak sangat pergi berguru dengan Ororo Munroe sana!

Ok..hujan makin lebat . Gua nak tido dulu... Penat fikir masalah dalaman korang..

Wednesday, 13 November 2019

Keputusan Cabaran Pengomen Tegar Blog Abam Kie

Wednesday, November 13, 2019 25

Assalamualaikum. Seperti yang dijanjikan, pada hari ini, Abam Kie ingin mengumumkan pemenang-pemenang Cabaran Pengomen Tegar Blog Abam Kie setelah tarikh tutup penyertaan pada 11 Nov lepas. Tanpa melengahkan masa, pemenang-pemenang yang bertuah kerana rajin menuliskan komen di blog Abam Kie adalah seperti berikut:

1. http://www.dinohauz.com/
2. http://perducinta.blogspot.com/
3. http://aniesandyou.blogspot.com/
4. http://www.mamapipie.com/
5. https://mrsablogstori.blogspot.com/
6. https://anumkhairil.blogspot.com/
7. http://www.sunahsukasakura.com/

Tahniah kepada kalian. Kepada pemenang di tempat pertama, kedua, ketiga dan keempat, sila wassap nama penuh dan alamat rumah/pejabat manakala pemenang yang lain sila wassap telco yang anda gunakan ke nombor 012-9820100 sebelum 20 Nov ini. Semoga mendapat kerjasama daripada anda.

Sekian. Terima kasih.

Monday, 11 November 2019

Sedekah kecil tapi pahala besar

Monday, November 11, 2019 20

Semasa saya singgah di sebuah masjid untuk bersolat Zohor, sebuah kereta Proton Saga tua juga masuk ke kawasan masjid. Saya agak, mungkin juga singgah nak bersolat Zohor. Jam sudah menunjukkan pukul 2.00 petang lebih. Pemandunya seorang tua berserban turun dan di tangannya saya lihat sebuah pemegang Cebok Air atau Gayung. 'Mungkin dia nak tumpang mandi di masjid..' tekaan hati saya.

Ketika saya berwuduk di kolah masjid, dia pun berwuduk sama dan mencedok air dengan cebok air yang dibawanya untuk membasuh kaki. Saya menggunakan cebok yang telah tersedia. Cebok yg dibawanya diletak di tebing kolah dan dia naik ke masjid, lalu kami solat bersama.

Ketika menuruni tangga masjid, saya lihat dia terus ke keretanya. Saya segera memperingatnya akan ceboknya yg tertinggal. Dia beralih senyum kepada saya dan berkata…..

'Saya sengaja bawa cebok yang baru dibeli dan ditinggalkan di masjid yang ada kolah, sebagai satu wakaf yang kecil, yang saya mampu. Semoga ianya memanfaatkan..'

'Subhanallah..!' Saya pula yang terasa malu..!!! Tidak terfikir untuk berbuat baik hingga sedemikian. Dia menyambung..

'Di mana masjid saya singgah, yang ada kolah, saya tinggalkan sebuah cebok. Bekal untuk mati. Tak mampu nak sedekah yang lain.'

Nak ajak rakan2 blogger mengambil iktibar dari apa yang dibuat oleh orang tua ini. 

~ Sebuah Cebok yang ditinggalkan di Kolah Masjid akan dimanfaatkan oleh ramai orang yang berwuduk..! Bayangkan ganjarannya.! Berapa ringgit sangat sebuah Cebok Air?

~ Bukan nanti ada Duit Beribu baru boleh berbuat baik. Yang pentingnya ialah keinginan untuk berbuat kebajikan, maka Allah SWT dorongkan.

Bagi orang tua ini sebuah Cebok Air untuk Masjid takkan sama dengan Ribuan Ringgit yang disumbang oleh mereka yang berada pada mata manusia. Tetapi pada sisi Allah SWT ianya mungkin lebih besar dari itu.

Justeru:

Rebutlah kesempatan berbuat kebajikan walau kecil pada mata Manusia.

~ Masjid dan Surau memerlukan berbagai peralatan kecil yang diguna selalu dan mudah rosak. Saya nak ajak anda semua, Jom kita tiru orang tua ini dengan meninggalkan sebuah Cebok Air di Kolah Masjid yang kita singgah sebagai wakaf.

~ Mungkin kita rasa kita mampu beri 10 Cebok.. Jangan cakap saja, tapi tak buat.

Maka biarlah bermula dengan sebuah Cebok Air di mana saja Masjid yang disinggahi..

Atau,

~Sebiji Sponge yang dipasang di kepala paip untuk mengelakkan percikan air..

Atau,

~  Sepasang Selipar untuk ditinggalkan di tandas Masjid..

Atau,

~ Sepotong Getah Paip untuk tandas Masjid yang tiada Getah Paip untuk kemudahan bersuci..

Atau,

~ Sebatang _enyapu, sebuah Penyodok Sampah, atau Sebotol Minyak Wangi_ditinggalkan di tempat minyak wangi, atau apa lagi yang boleh difikirkan.

Jangan tunggu hingga diminta, dirayu, kerana pemberian ketika itu mungkin berkongsi sebab, bukan semata kerana Allah, mungkin kerana terpaksa.

Orang lain begitu kreatif mencari jalan berbuat kebajikan meski pun hidup dalam serba kurang, membeli saham kesyurga sedikit demi sedikit. Apakah kita merasa berpada dengan ibadat kita, atau, merasa dah cukup layak ke syurga, atau, malas nak fikir?

Jom..!! Kita mulakan beberapa Alatan Kecil dibawa bersama dalam Kereta untuk ditinggal sebagai Wakaf kepada Masjid, Surau atau Musolla, walapun mungkin hanya beberapa Pin Mata Lalat atau Paku Payung untuk melekat dokumen di Papan Kenyataan.

Betul-Betul Menyentuh Hati.

Saturday, 9 November 2019

SNM Bloglist Batch 1

Saturday, November 09, 2019 11

Assalamualaikum. Kali ini Abam Kie terbuka pintu hati untuk menyertai satu segmen yang bertajuk SNM Bloglist Batch 1 setelah menerima ajakan penganjurnya iaitu Puan Yana Afi Mohamed. Semoga lepas ni dapat bertukar2 blog list dgn dia. Biasanya jika abam kie buat segmen blog list memang abam kie memasukkan semua blog peserta sebab abam kie x reti nak pilih kasih. Lepas tu abam kie juga suruh mereka memasukkan blog abam kie ke dalam blog list mereka. Kira win-win situation. Dok gitu?

Apa2 pun Abam Kie join segmen ini utk menyokong sesama blogger. Orait? Good luck to me. Hehehe...