Tahun 2021 yang diharungi sebelum ini menyaksikan pelbagai kisah dengan cabaran pandemik dan ditutup bersama musibah banjir pada akhir Disember lalu. Sudah hampir 2 tahun kita dicengkam oleh pandemik Covid 19 dan PKP yang belum menunjukkan tanda-tanda akan berakhir. Ramai orang yang terkesan kerana sukar mencari nafkah untuk keluarga. Ada yang terpaksa meminjam duit dengan keluarga, saudara, rakan dan sebagainya. Bantuan kerajaan pun tidaklah membantu mana. Kasihan Abam Kie tengok rakyat yang terkesan. Mujurlah Abam Kie bekerja sebagai guru, jadi gaji tu tetap dapat bulan-bulan. 


Keadaan diburukkan lagi dengan banjir besar yang melanda negeri-negeri seperti Selangor, Pahang, Johor, Perak, Melaka, Negeri Sembilan, Sabah dan Sarawak. Sudah la pendapatan terkesan kerana Covid 19. Kini banjir besar pula melanda sehingga memusnahkan rumah, harta-benda, kereta, motosikal dan barangan berharga yang lain. Usahawan kecil terutamanya Bumiputera ramai yang terjejas. Kedai dan tempat berniaga habis ditenggelami air. Hendak mulakan balik tu kena gunakan duit lagi.


RichWorks faham keadaan dihadapi orang ramai terutama sekali dengan kesusahan ekoran pandemik dan banjir. Jadi Richworks turun ke kawasan yang terjejas dek banjir bagi membantu mangsa-mangsa banjir. Richworks amat prihatin tentang kesusahan rakyat kerana pejabat mereka pun turut dimasuki air banjir.
 
Kami memahami perasaan dialami ramai orang di luar sana termasuk bangsa usahawan apabila Pengasas RichWorks International Sdn. Bhd. (RichWorks), Datuk Wira Dr Azizan Osman bersama 31 ahli keluarganya dijangkiti COVID-19.
 
Ibu mertua Dr Azizan meninggal dunia dan beliau sendiri hampir maut selepas doktor mengatakan sudah tidak ada harapan jika tiada perubahan positif selepas dimasukkan mesin bantuan pernafasan.

Alhamdulillah, keadaan beliau semakin baik dan bagi Dr Azizan, peluang kedua diberikan Allah SWT akan digunakan sebaiknya untuk memberikan lebih lagi kepada bangsa usahawan terutama dalam bimbingannya.Tak berapa lama selepas beliau keluar dari hospital dan sedang proses pemulihan, Dr Azizan komited menjalankan program percuma yang dihadiri ribuan orang.

Sebanyak 7 program percuma bersamaan 98 jam masa yang beliau berikan bagi memberikan tunjuk ajar dan kekuatan kepada orang ramai dalam soal keusahawanan.

Secara keseluruhan pada tahun lalu, RichWorks dapat membantu hampir 605,000 orang melalui 13 program keusahawanan yang ditaja sepenuhnya RichWorks pada tahun lalu.


Malah salah satu program kami iaitu Wanita Bangkit Berniaga (WBB) juga mendapat pengiktirafan kerajaan bila disebut dalam Dewan Rakyat sebagai rakan kolaborasi Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Sementara itu, Ketua Pegawai Perniagaan RichWorks, Radz Mohd. memberitahu, pihaknya tak ketinggalan dalam menyumbang kembali kepada masyarakat melalui Pertubuhan Kebajikan RichWell (RichWell)."Kempen #RichWellBantu yang digerakkan Dr. Azizan bermula Julai tahun lalu, berjaya mengumpulkan RM501,497 untuk bantu lebih 2,000 keluarga. 

"Tidak berhenti di situ, sumbangan kilat berjumlah RM500,000 dikumpulkan daripada usahawan kami dan RichWorks sendiri dalam 24 jam bagi mangsa banjir di Selangor pada 18 Disember tahun lalu," ujarnya.

Menurut Radz, RichWorks bersama ahli Titanium & Spire turut menyumbang sebanyak 762 ekor kambing dan 84 ekor unta bernilai RM824,160 dalam ibadah korban kali ini.

Selain itu, ahli Titanium dan anak didik RichWorks juga menaja 9 pelajar ke Tarim Yemen dengan sumbangan sebanyak RM180,000 sempena Maulidur Rasul.

Dalam pada itu, syarikat bimbingan dan latihan pembangunan usahawan paling berjaya di negara ini tetap meneruskan misi dalam membangun dan mengembangkan usahawan ke tahap lebih tinggi.

Alhamdulillah pada tahun lalu, jumlah keseluruhan peserta mentoring RichWorks iaitu Titanium, Spire dan EliteX berjumlah 1,855 orang dengan jualan terkumpul RM3.7 bilion.

Bagi ahli Titanium saja, sebanyak 312 usahawan berjaya hasilkan RM3.2 bilion, RM495 juta (519 ahli Spire) dan RM46.9 juta (1,024 ahli EliteX).

Melalui program bimbingan Spire kami yang menyediakan usahawan capai jualan RM1 juta pertama setahun, sebanyak 72 usahawan berjaya mencapainya.Bukan itu saja, 77 bisnes di bawah bimbingan RichWorks mencapai jualan lebih RM10 juta, lima bisnes (RM50 juta ke atas) dan lima bisnes (RM100 juta ke atas) pada 2021.

Syukur atas kejayaan dan ujian dihadapi 2021 lalu, itulah sedikit sebanyak perjalanan RichWorks yang kami usahakan dan akan dipergiatkan lagi tahun baru ini, insyaAllah.

Moga usaha RichWorks untuk membantu lebih ramai bangsa usahawan dan misinya akan dipermudahkan dan diberkati oleh Allah SWT.
 
Untuk melihat kisah 'Richworks Journey' sepanjang tahun 2021 ini kawan-kawan boleh menonton video Youtube di bawah ini.

 
TENTANG RICHWORKS

Syarikat bimbingan dan latihan keusahawanan terbesar dan paling berjaya di Malaysia khususnya dari segi penjenamaan & pemasaran serta kepimpinan.

Sejak 2008, RichWorks telah melatih lebih dari 10,000 syarikat menerusi Master Coach Azizan Osman dan menarik lebih daripada 1,500,000 peserta dalam lebih 1,500 acara dan seminar live dan dalam talian (virtual online).

Dengan rekod prestasi terbukti, strategi perniagaan dan program mentoring, RichWorks berjaya membantu membina beribu-ribu usahawan dan jutawan yang berjaya dalam tempoh 6-24 bulan.

Visi RichWorks adalah menjadi 'Netflix' Pendidikan Usahawan dengan 100 juta pelanggan menjelang 2025 dengan akses mudah ke kandungan berorientasikan results dan penyelesaian yang dipercayai di platform dalam talian RichWorks.com untuk Inspire, Educate & Add Value kepada komuniti di seluruh dunia.

#RichWorks
#Richworkbootcamp
#RichworksAcademy
#zero_to_million_richworks
#richworks_international_sdn_bhd
#richworks_international
#Richworks_bantu rakyat
#Richworks_prihatin
#Perjuangan_Richworks2021
#Perjalanan_RichWorks2021
#PerjuanganRichworks
#PerjalananRichWorks2021
#UsahawanJutawan
#BitersXRichworks