Wednesday, 13 June 2018

Siapa mahram kita?


Assalamualaikum. Nak dekat Raya ni marilah kita saling ingat mengingatkan. Abam Kie rasa entri ini amat berguna kepada kita apabila menziarahi kaum keluarga, saudara mara dan sahabat handai semasa Hari Raya Aidil Fitri. Maklumlah kan....bila lama x berjumpa dgn waris teruja nak bersalaman. Tapi tunggu dulu! Jangan sebarang hulurkan tangan kepada mereka! Baca dulu pos abam kie kali ini. Semoga ianya bermanfaat.

Siapakah yang bergelar *Bukan Mahram* yang kita *TIDAK BOLEH* bersalaman:

*A) Jika kita seorang Lelaki:-*

1. Isteri kepada adik beradik bapa
2. Isteri kepada adik beradik emak
3. Adik beradik perempuan bapa mertua
4. Adik beradik perempuan emak mertua 
5. Anak perempuan adik beradik isteri
6. Kakak ipar
7. Adik ipar perempuan
8. Sepupu perempuan
9. Sepupu ayah (perempuan)
10. Sepupu emak (perempuan)

*B) Jika kita seorang Perempuan:-*

1. Suami kepada adik beradik bapa
2. Suami kepada adik beradik emak
3. Adik beradik lelaki bapa mertua
4. Adik beradik lelaki emak mertua 
5. Anak lelaki adik beradik suami
6. Abang Ipar
7. Adik Ipar Lelaki
8. Sepupu Lelaki
9. Sepupu Ayah (lelaki)
10. Sepupu Emak (lelaki)

*Ada yang tidak tahu. Dan kadangkala kita terlupa. Nampak macam boleh tetapi sebenarnya  TAK BOLEH.*

*Jadi sekarang dah tahu...minta minta la sampaikan pula pada saudara2 dan sahabat2 kita*

Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir dan Batin dari Abam Kie sekeluarga. 

14 comments:

  1. syukran..harap2 saudara-mara faham & tak kecik hati kalau tak bersalam..

    ReplyDelete
  2. Waa'laikumussalam, perkongsian yg baik 👍👍👍

    ReplyDelete
  3. kena take note pasal benda benda macam ni

    ReplyDelete
  4. Terima kasih Cikgu AK perkongsian dan peringatan..

    ReplyDelete
  5. Thanks for sharing...Mohon sedara mara alert dgn perkara ni...jgn lps ni ade yg ckp SOMBONG plk..Huhu..

    Kalo nk bersalam sgt, siap sedia dgn sarung tgn polis traffic..ekek

    ReplyDelete
  6. nice sharing.. salam syawal :)

    ReplyDelete
  7. Good reminder abam kie. Kadang masih ada yang keliru dengan siapa kita boleh atau tak boleh untuk bersalam.

    Selamat hari raya abam kie.

    ReplyDelete
  8. good reminder. kena tahu ni dan kena ingatkan anak2. yang dewasa pun kena aware. aurat dan pergaulan walaupun hanya sepupu =)

    ReplyDelete
  9. yes, kita kena alert dengan mahram ni. tersalah sentuh batal wudhuk. terdosa pn ye jugak

    ReplyDelete
  10. Terima kasih atas ingatan.

    ReplyDelete