Monday, 25 September 2017

Guru di Malaysia yang tidak ikhlas mendidik murid


Ramai Cikgu Sebenarnya Tak Serius Jadi Cikgu? Cikgu Nor Luahkan Isi Hati Beliau........

Aku bahasakan diri aku Nor sajalah ye?

Umur aku 29, mengajar di salah sebuah sekolah rendah di negeri Selangor. Sebelum korang gelakkan aku atau tuduh aku sebagai salah seorang manusia yang pilih jadi guru sebab tak dapat kerja lain, first of all, peduli apa aku dengan tuduhan macam tu. Macam lah semua orang yang belajar benda tu buat benda yang dia belajar. Tak ada pula kau bising bila orang lain macam tu. Bila cikgu, laju aje kena kutuk.

Aku tengok ramai netizen beberapa hari ni kutuk cikgu macam-macam sebab ada satu isu viral soalan matematik budak. Komen yang aku baca banyak kutuk cikgu dalam bermacam hal lah. Aku setuju. Aku dah 5 tahun berkhidmat ni pun kadang-kadang rasa macam orang gila tengok kerenah cikgu-cikgu ni. Aku tengok admin iluminasi.com selalu tulis guna angka 5 dan aku pun dah 5 tahun jadi cikgu ni, ni aku garapkan sikit 5 bukti cikgu-cikgu ni memang patut kena kritik dan kutukan dari masyarakat. Admin tolong edit ya mana yang over? Tolong rahsiakan nama penuh aku.

1. Cikgu veteran takut betul nak ambik benda baru

Aduh. Ni salah satu benda yang susah betul nak kata tak berlaku. Bila aku borak dengan kawan-kawan satu batch yang posting, ramai yang kata benda yang sama. Cikgu lama seperti tepu, macam konkrit. Tak mahu terima pembaharuan langsung. Nak juga kekal teknik P & P (pembelajaran dan pengajaran) zaman dia belajar dekat Maktab. ABM masih pakai manila kad. Nak kekalkan "teacher talks, student listen."

2. Cikgu-cikgu berlakon buta ICT

Aku kesian betul dengan seorang cikgu ni kat sekolah aku. Cikgu lelaki. Dia dulu jurusan IT kemudian jadi cikgu. Dah berumur la, 30 lebih. Bila ada masalah berkaitan komputer, dia kena. Bukannya masalah makmal komputer tu, itu nasib baik technician ada, ni masalah komputer sendiri. Laptop hang, komputer lembap nak buang apps dari telefon, memory telefon penuh pun semua cari dia. Sekarang ni zaman teknologi. Masalah-masalah macam tu boleh aje buka internet tengok solution takpun gi antar kedai. Semua nak perkhidmatan free je cikgu-cikgu ni. Kesian aku tengok dia melayan cikgu-cikgu ni. Pakai tau, menjaganya tak nak pulak.

3. Selalu mengeluh bila kena buat benda melibatkan anak murid

Aku selalu marah bila rakan sekerja aku merungut-rungut kalau dia kena hantar pelajar ke acara pelajar macam sukan atau pertandingan. Bukannya selalu, sekali-sekala. Dia punya merungut tu macam dunia dah nak kiamat. Nak buat macam mana lagi, kita tiap-tiap orang cikgu ada kena assign dengan aktiviti ko-korikulum. Buat untuk budak-budak apa salahnya? Kalau budak menang, dia pulak yang melebih-lebih nak kata dia yang latih budak-budak tu.

4. Tak terbuka menerima bantuan kerajaan pada cikgu

Kami ada dapat telefon dengan tablet. Tak pakai pun. Kutuk pun ada. Benda elok, benda percuma, boleh pulak dikutuknya dikata baik tak payah bagi. Logik ke pemikiran macam tu boleh jadi cikgu? Karang tak bagi marah pulak. Memang aku akui susah kami nak utilize benda tu terutamanya sebab kami sendiri memang dah ada telefon pintar masing-masing. Siap kata telefon murah buatan China yang terhad memori dan storage. Tiap-tiap bulan kami diberikan 2GB mobile internet secara percuma jadi daripada korang kutuk-kutuk benda tu tak ada faedah, apa kata gunakan kemudahan yang dah diberikan ke arah yang berfaedah? Benda tu ada dalam tangan kita la. Kita yang kawal.

5. Tak minat jadi cikgu tapi nak gaji cikgu

Tiap-tiap sekolah mesti ada 3-4 orang malaon macam ni. Dah la menyusahkan orang. Dia lagi sibuk pergi buat benda lain yang aku malas nak tanya apa dia buat sampai orang lain kena relief kelas dia. Ada seorang cikgu sekolah aku, rupanya dia rajin masuk kelas 2 minit bagi kerja kemudian dia keluar. Gi mana aku tak tau la.

Tiap-tiap hari buat macam tu sampai budak tak belajar apa. Dah kena tegur open-open masa mesyuarat pun dia buat tak peduli. Orang muda. Aku rasa dia ni datang sekolah pun sebab ada kontrak wajib kena berkhidmat, lepas habis lari la dia. Seronok makan gaji buta. Lepas tu nampak lagi banyak buang masa makeup kereta Myvi dia tu. Myvi aje pun. Makeup la macam mana pun bukan jadi Ferrari.

Macam tu lah kisah aku. Saja aku nak luahkan sementara tengah panas isu cikgu. Aku yang cikgu pun kutuk cikgu tapi niat aku tulis ni baik. Aku tak suka tengok kaliber cikgu sekolah dipermainkan oleh malaon-malaon ni yang banyak ambil kesempatan. Lagipun dulu profesion cikgu sangat berprestij, tak macam sekarang.

Sekarang bila aku kata aku kerja cikgu aje, orang pandang sinis kecuali mak bapak anak murid aku yang susah-susah. Diorang ni lah yang banyak buatkan aku rasa dihargai dan aku patut sabar layan pancaroba jadi guru.

Terima kasih pihak iluminasi.com sebab siarkan bebelan aku ni. Kepada sesiapa yang makan cili dia lah yang rasa pedasnya. Harapnya tulisan aku ni viral sampai ada yang kongsi dekat whatsapp sekolah aku. Biar diorang sendiri baca dalam grup whatsapp. Aku gelak-gelak aje lah sebab diorang bukan tau pun aku yang tulis.


NOTA ABAM KIE - Memang wujud segelintir guru2 yg bersikap dan berperangai seperti ini. Biasalahkan...dalam setandan pisang bukan semuanya masak dengan molek. Ada gak yg buruk. Macam ada seorang cikgu yang hampir pencen tu mengelak daripada mengajar kelas2 exam dan pegang jawatan sebab katanya bagilah kepada guru2 yg muda sikit. Tetapi ada gak cikgu2 sebelum pencen tu mengajar kelas form 5 sampai hari terakhir! Syabas...

Tu belum campur guru2 yg busy meniaga sampai menjejaskan tugas hakiki di sekolah. Lagi teruk ada yang bergiat aktif dalam politik sehingga mengabaikan murid2 di sekolah. Wallahualam.

Sumber: www.iluminasi.com (2017)

15 comments:

  1. betul tu.. macam macam hal. itu sekolah rendah / menengah. Sekolah tadika pon hade. abis anak SA jd mangsa buli

    ReplyDelete
  2. 1st thing 1st guru adalah tugas yang sangat mulia. Ibarat lilin yang menerangi kegelapan. Maka guru perlulah ikhlas dalam mendidik anak bangsa.kadang2 bukan semua salah guru, tapi sistem atau keadaan sekeliling memaksa. Saya sanjung tinggi seorang guru sebab saya nampak kesan yang amat berbeza bila hantar anak2 ke sekolah.

    ReplyDelete
  3. cikgu skang ngan dulu lain beza rasanya dr segi atutut dan komitmen keja... suka cikgu kita dulu2 garang tp penyayang... cikgu sekarang mmg la susah, susah dek slu kena tegur mak ayah terlalu manjakan anak.... pening juga cikgu dibuatnya... apa pun cikgu kena kuat iman menghadapi isu semasa dan kerenah generasi Y dan up to date... salut mereka yg jd guru ni....

    ReplyDelete
  4. KERJA SBG GURU YG DIDICATE DGN KERJAYANYA MMG SGT SIBUK...KESIAN TENGUK MRK MLKSAAKAN TGS SEBAIKNYA..KDG NAMA SAJA BRCUTI SBNARYA TIDAK

    ReplyDelete
  5. Kalau tak nak jadi cikgu, cari la profession lain. Biar org yg betul2 nak jadi guru je yg kerja.

    ReplyDelete
  6. Di sekolah guru adalah guru...nak buat kerja sampingan tunggu luar pagar..tunggu waktu habis mengajar..inilah yang dulu selalu pengetua pesan pada guru-guru setiap kali perhimpunan..zaman PC sekolah alhamdulillah sebahagian besar cikgu fokus...ketara beza dulu dan kini.

    ReplyDelete
  7. Guru dahulu dengan sekarang memang banyak perbezaanya...

    ReplyDelete
  8. tol tu abe kie..beza pandangan org kt cikgu skrg,,pdhal cikgu pun kena mghadapi cabaran macam2..pape pon abe kie,,kije apa pun kena hadap masyarkt..

    ReplyDelete
  9. Mungkin kita kena betulkan balik niat kita dalam melakukan apa jua jenis pekerjaan. Niatkan "aku lakukan ini kerana Allah", moga Allah akan memudahkan dan memberkai hidup serta segala pekerjaan kita

    ReplyDelete
  10. ni mek stuju 150%. tp bukan berlaku kalangan guru shj. ni pun berlaku pada organisasi lain. mcm tidak menekuni apa yg patot dilakukan. dan memang sengaja tak nak ambik kesah pasal benda baru. hmm. penat layan mentaliti mcm ni

    ReplyDelete
  11. rasanya zaman ekin dah cikgu style macam tu... tapi xviral macam sekarang.. dulu mana media social..

    ReplyDelete
  12. kerja guru 24 jam orang panggil cikgu.
    Kalau yang kerja tak ikhlas tu memang tak berkat.
    Akan ada saja Allah tarik dari rezekinya.
    Begitu juga dengan profession lain.
    Sebab tu orang2 macam ni, gaji tak pernah cukup.

    ReplyDelete
  13. Tak Salah kalau nak meniaga etc tapi tanggungjawab jgn dilupakan

    ReplyDelete
  14. Masalah anak murid sekarang buat mereka rasa down kot, betul tu bang, dalam setandan pisang akan ada yang rosak... semoga guru terus kekal gigih demi anak bangsa...

    ReplyDelete
  15. Org tua tua biasalah ....cara pemikiran pun berbeza walaupun tak dinafikan pengalaman mereka luas. Sebenarnya guru lama dan guru baru sepatutnya saling melengkapi. Barulah sekolah dan pelajar pelajarnya jadi cemerlang dan terbilang

    ReplyDelete

Thanks for your comment and please come again.