Suatu ketika dulu heboh ibubapa mengeluh di FB apabila anak2 mereka disuruh menderma RM1 bagi membeli hadiah kepada seorang guru yang bakal bersara. Bagi Abam Kie la, berapalah sangat nilai RM1 tersebut jika hendak dibandingkan dengan pengorbanan guru selama ini. Mungkin ramai ibubapa di luar sana yang tidak tahu dengan situasi guru-guru di sekolah. Jadi sila hayati situasi2 sebenar yang dihadapi oleh kami di sekolah. Terima kasih.

1. Awal tahun

Situasi 1

Guru   : Mana buku tulis awak?
Murid : Emak belum beli..
Guru : bebel dulu..pot pet..nah ambil buku ni.. esok bawa duit bg cikgu (nak mengajar erti tanggungjawab..walaupun sampai ke sudah tak de pun bayar balik kat cikgu)

Situasi 2

Alamak sekolah dah nak buka.. alat tulis belum beli lagi.. marker pen dah hbs.. kertas A4 dah hbs.. printer takde ink.. pen merah pun dah takde.. pen hitam pun.. ohhh.. buku tulis utk budak2 yg takde buku nanti... (diingatkan takde tuntutan elaun utk semua ni.. dan tiada peruntukan daripada kerajaan utk semua ni..)

Situasi 3

Hias Kelas....kertas laminate habis la pula.. skirting meja kena beli ni.. oh kena print banner..
(Diingatkan sekali lagi tiada peruntukan ye..peruntukannya dari poket cikgu juga)

Situasi 4..

Oh! Nak sukan.. rumah sukan kena hias cantik2... perarakan pelajar.. nak menang ni.. kenalah buat costume.. kesian budak2.. duit?.. kita collect sorang sikit drp cikgu rumah sukan.. Biasanya.(rm10)..(diingatkan sekali lagi.. tiada peruntukan utk bg budak happy n costume bagai tu ye)

Situasi 5..

Nak bagi lembaran kerja..kena photocopy ni..ermm murid 40...1 page seposen..2 page 2 posen...total rm8..utk satu kelas je..tak kira gi kalau ngajar 2 kelas..tak didarabkan lagi dalam setahun berapa kali bagi lembaran kerja.. tolongkira jap.. cek pun tak larat kira... (ada sekolah dan pibg prihatin Alhamdulillah..pibg tolong byrkan)

Situasi 6..

Laptop rosak.. report melambak nak buat... Panggil technician?? jgn mimpi la..technician pun tak de kat sekolah..laptop sendiri kot..sendirilah betulkan...tak pun beli baru..

2. Setiap hari.

"Mana pensel awak...?
tak bawa, cikgu...
nah ambil pensel ni
(lumrah cikgu tak boleh tgk budak2 duduk saja dan.pastinya bebel juga tapi bg juga pensel tu)

3." Nape tak makan?"
" Lupa nak bawa duit cikgu"
"nah ambil duit ni pergi makan..

4. Internet
Yang ni lagi la byk...terpaksa subscribe sendiri.. broadband..mifi..wifi utk buat kerja sekolah..utk isi kedatangan anak2  kita ..utk isi markah peksa anak2..ibu bapa juga yg nak  tgk markah tu..nak screenshot anak dpt no 1..up kat facebook..tau tak mcm mana markah tu ada dlm internet tu....guna broadband cikgu2 la...sape bayar?.elaun internet ade ke?''mana adeeee...cikgu la bayar..nape tak pakai line internet di sekolah? hehe..malas nak ckp mai lah try guna sendiri..dah dateline key in tak blh nak.hbs sebab slow sgt..

Banyak lagi nak taip ni..tapi dlm komuter ni..pening..so pesanan abam kie rm1 apalah sgt utk sumbangan persaraan guru tu...

Kita cuma tgk 3 - 6 org anak kita je..cikgu2 jumpa beratus/ribu budak setiap hari dgn bermacam permasalahan dan melibatkan kewangan..bukan tak.ikhlas...bukan nak mengungkit..cuma nak bagi org yg berkira2 ni celik mata...jgn asyik ckp cikgu  minta duit je..sebenarnya cikgu2 dah byk kuarkan duit utk anak2 kita..hargailah mereka seadanya..

Sekian. Terima kasih.

7 Comments

  1. thanks abam kie.... teguran yg sgt berguna pd ibu bapa mcm saya....

    ReplyDelete
  2. selalu jugak saya dengar rugutan tu dari kakak dan abang saya yang merupakan seorang guru jugak, memang sangat mencabar tugas guru sekarang ni...sangat respect

    ReplyDelete
  3. Mek skolah dlu tkde hrapkan cikgu bg tu ni. Semua tgungjwb kne pikul sndiri. Klau kate bku tulis nk habes, 80sen satu bku, sndiri igt la cm mane nk kmpul. Mak pn tkde tny bku habes ke tk. Semua fkir sndiri je. Tp dgn dorongan guru la.

    Pelik bile parents skang mghrpkn guru almost 90%. Knp guru pulak kne tgung semua tu sdgkn parents yg harus pastikan semua bnda tu ckup. Ape dia org tk skolah ke dlu?

    ReplyDelete
  4. cita-cita saya dulu nak jadi cikgu tapi tak kesampaian =(

    ReplyDelete
  5. mmg kdg kdg susah nak deal ngn parents....lg susah klu parents tu jawatannya lebih besar dr cikgu....moga semua cikgu terus tabah mendidik anak bangsa....

    ReplyDelete
  6. respek untuk semua cikgu di dunia!

    ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.