Dah masuk musim kenduri kawin. Pada 31 Ogos 2016 Sultan Selangor kahwin. Esok saya, In Shaa Allah, akan menghadiri jemputan kahwin sahabat di Pandan Indah.

Kalau perasan, memang majoriti yg rajin komen di blog abam kie ialah kaum wanita. Dan bila tiba bab kahwin, memang banyak kali ditanya soalan cliche " nak tambah lagi ke?"  Dan minggu lepas ada yg tanya pendirian saya (sebab katanya betulkah memang naluri setiap lelaki, memang teringin nak berpoligami?)

Maka pada pagi Jumaat yang penuh barakah ini terasa teringin nak jawab....hahaha..

Buat masa sekarang ini, sejujurnya, memang abam kie takde langsung niat / keinginan utk berkahwin lagi / poligami. Sebab?
1- Tak mampu.
2- Kalau mampu pun, dah malas nak repeat the same cycle:
a) Nak uruskan majlis kahwin, cari katerer / pakaian / etc
b) Nanti isteri mengandung, nak jaga ..kalau ada komplikasi?
c) Nanti dpt anak lagi. Nak berjaga malam lagi? Nak jaga baby, again? Umur bukan makin muda, kudrat bukan makin kuat. Usia abam kie skrg dah 43.

Ini alasan saya la ya. Lelaki lain, saya tak tahu. Hahaha. Komen...jangan tak komen....!!!!

11 Comments

  1. yup, ada yang berfikiran seperti abam kie.. tapi ada yang masih ingin berpoligami, atas pelbagai alasan.. apapun semua atas diri masing2, tak sama kan pendapat orang..

    ReplyDelete
  2. Itu alasan cikgu
    Tapi tetap ada yg tak fikir itu semua cikgu
    Apa lagi bila usia 40an masa itulah rata-rata ekonomi tambah mantap
    Ditambah lagi ada 'perempuan' yg suka tengok 'poket' gebu dah lain jadinya.

    ReplyDelete
  3. ALASAN SEPATUTNYA KAN CIKGU LAGIPUN HIDUPNI SENTAR SAJA NIKMATINYA N JGN CARI MASALAH.

    ReplyDelete
  4. Klau lah lelaki buat list cm ni dlu sblom brpoligami, mgkin dpt reduce 80% drp golongan poligami :)

    ReplyDelete
  5. Nauzubillah ... Itu jer komen saya ...

    ReplyDelete
  6. Pernah juga tanya suami sendiri. Nak kahwin lain ke? Dia kata tak nak. Saya percaya.

    ReplyDelete
  7. bagusnya jawapan abe kie ni.. tapi ada sesetengah lelaki yang tak berfikiran macam abe kie..

    pssttt.. Terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #26

    Senarai peserta telah di update di http://www.mialiana.com/2016/10/senarai-url-blog-26.html

    - Mia Liana -

    ReplyDelete
  8. bagus pemikiran macam abang ni ...

    ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.