ORANG SOMBONG TIDAK AKAN BACA TULISAN INI.

Ada orang memilih utk hidup susah walaupun ada pilihan utk senang. Sanggup simpan duit puluhan ribu, makan ala kadar, adakala peha ayam seketul dikongsi berdua, baju baharu pun beli yang longgok RM10/sehelai, duduk di rumah dari muda sampai ke tua sebab sayang utk belanjakan duit die.. Takpe lah.. Dia bahagia cara dia.

Ada orang memilih utk bersederhana dalam perbelanjaan, pakai handbag longgok-longgok, adakala dah koyak, menggelupas pun guna lagi, beli baju pasar minggu, beli kasut asal boleh..rumah ada sofa buruk, dah rasa besi bila duduk tetapi setiap tahun spend duit beribu-ribu utk melancong, kenal negara orang..takpe lah.. 

Bahagia cara dia...

Ada orang memilih utk rasa nikmat kehidupan sementara sihat dan muda, pakai kereta mewah, melancong, sanggup beratur beli baju dan bag berjenama, tolong orang saat diperlukan, buat bisnes macam-macam.. Alhamdulillah dia bahagia cara dia..

Ada orang memilih utk rasa handbag jenama tapi beli masa offer, beli kereta oversea tapi second hand jelah, beli rumah selesa sikit, deko lawa-lawa, tapi duit dlm bank memang berapa sen jelah, melancong sekitar dalam negara sahaja.. Takpe lah dia bahagia cara dia..

Ada orang tak dapat memilih yang semua di atas kerana ujian hidup. Makan apa sahaja di depan mata, pakai apa sahaja yg diberikan orang, hidup dlm serba kekurangan tapi Alhamdulillah Allah berikan die nikmat Bahagia bersama keluarga tersayang. 

Golongan mana pun kita, pilihan yang mana pun hidup kita, BERSYUKUR LAH..

Tetapi jangan sesekali menghina orang lain dan jangan pernah merasa diri kita sahaja yg betul

Seperti pepatah melayu mengatakan ikut resmi padi

Semakin berisi semakin tunduk

😊😊😊😊😊

Via : Razali Tharmizi

10 Comments

  1. Benar, ikutlah acuan masing-masing. Takde siapa yang salah

    ReplyDelete
  2. Betul. Orang ingat kita susah, tapi tak tau kita hidup bahagia, takde hutang. Alhamdulillah. Bahagia cara kita.

    ReplyDelete
  3. Benar, bahaia dengan cara kita sendiri bukan ikut acuan orang.

    ReplyDelete
  4. bahagia cara masing2 ...yg penting kita bersyukur dgn apa yg kita dpt

    ReplyDelete
  5. betul sgt.. bahagia cara kita..
    ikut kemampuan & cara masing2...

    ReplyDelete
  6. Ada orang suka hidup sendiri, di rumah sendiri, tak kawin, tak mau punya anak. Takpe lah. Dia bahagia cara dia sendiri. Ini masuk golongan apa ya?

    ReplyDelete
  7. Ya jangan dengki dan kutuk orang lain.

    ReplyDelete
  8. Saya lebih memilih utk hidup dengan cara yg biasa tapi dalam kemewahan tanpa orang sekeliling menyedari.. boleh tak gitu? sebab simpan duit utk hari tua tapi bila tua tak boleh guna.. tapi tak simpan duit utk hari tua pun tak boleh juga.. maka cari kemewahan pada diri sendiri bukan di mata org lain yg melihat :D

    ReplyDelete
  9. Setuju Abang 👍. Bahagia itu ga sama untuk stiap orang. Saya bahagia kalo bisa traveling setiap tahun. Tapi ada teman yang samasekali tak suka nak jalan. Stress katanya ketemu banyak orang.

    Lebih suka di rumah, menonton tv, baca buku, itu bahagia bagi dia.

    Tak mungkin kita paksakan bahagia kita ke orang lain. Jadi saya belajar untuk tidak menyepelekan kebahagiaan orang lain. Buat kita biasa saja, tapi bagi dia mungkin suatu kemewahan. Siapa kita yang berani menjudge pilihan mereka.

    ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.