Menurut kajian, kanak-kanak belajar lebih cepat berbanding orang dewasa dan mempunyai kelebihan untuk terus mengaplikasikan apa yang mereka pelajari sejak kecil.

Untuk mendapat manfaat daripada kebolehan pembelajaran pantas mereka, adalah idea yang baik untuk mengajar mereka perkara berguna yang boleh memberi manfaat kepada kehidupan kita dan planet kita, terutamanya penjimatan tenaga.

Terdapat beberapa kaedah untuk melakukannya.

PERTAMA ialah memaklumkan kepada pelajar sekolah tentang keperluan kecekapan tenaga dalam bangunan, yang akan menyumbang kepada usaha penjimatan tenaga. Menyediakan contoh dan demonstrasi praktikal untuk membantu mereka memahami kepentingan kecekapan tenaga dalam bangunan;

KEDUA, ajar murid sekolah menutup lampu, kipas, komputer riba dan alat elektronik lain apabila tidak digunakan. Ini akan menyemai dalam diri mereka tabiat penjimatan tenaga dan mengurangkan penggunaan tenaga yang tidak perlu.

Satu kajian menunjukkan tindakan menutup lampu dan peranti elektronik boleh mengurangkan penggunaan tenaga sebanyak 50 peratus.

KETIGA, maklumkan kepada pelajar sekolah tentang kesan pembaziran tenaga dan galakkan tabiat mencabut palam peranti. Adalah baik untuk menerangkan kepada mereka bahawa banyak peranti elektronik terus menggunakan tenaga walaupun dimatikan atau dalam mod siap sedia, menyumbang kepada tenaga yang terbuang.

Sediakan contoh peranti yang cenderung mengalirkan tenaga dalam mod siap sedia, seperti pengecas, konsol permainan dan elektronik lain;

KEEMPAT, ajar pelajar sekolah tentang tetapan kawalan dan kepentingan sistem penyejukan beroperasi dengan betul, yang boleh menyumbang kepada penjimatan tenaga.

Ajar mereka kepentingan penebat tingkap dan pintu untuk mengelakkan kehilangan tenaga.

KELIMA, bincangkan kelebihan penggunaan cahaya semulajadi dan pengudaraan dalam bangunan, yang boleh mengurangkan penggunaan lampu tiruan.

Galakkan mereka untuk membuka tingkap dan menggunakan cahaya siang apabila boleh untuk aktiviti yang tidak memerlukan pencahayaan.

9 Comments

 1. ibubapa sebenarnya mesti lebih bijak mendidik anak2 yg bijak dalam segala hal

  ReplyDelete
 2. Setuju sangat ni cikgu kerana dulu2 rasa kurang diajar berkenaan penjimatan ni lalu kuranglah kesedaran. Kesedaran paling cepat terjadi sewaktu kita mula membayar bil sendiri. Tadi saya baru sahaja bayar bil elektrik yang dan menjangkau RM300+ sebulan. Terasa betul kesannya sehingga boleh menimbulkan marah.

  ReplyDelete
 3. anak no. 1 & 2 ammi dari kecik dah diajar utk tutup suis dan cabut plug kipas. Yg no. 3 ni ajar 88x pun tetap terbiar je kipas lampu bilik dia.

  ReplyDelete
 4. ya tidak dinafikan anak kecil sangat cepat belajar

  ReplyDelete
 5. Sayapun banyak tidak tahu cara untuk jimatkan tenaga.
  Bagus juga ajar semasa mereka bersekolah.

  ReplyDelete
 6. Betul... melentur buluh biar dari rebung!

  ReplyDelete
 7. Lampu pencahayaan tiruan pun ada kesan sampingan.. Anak2 mmg bersekolah pagi dan ptg nak didik keboleh tahanan merek Juga

  ReplyDelete
 8. ini lah yg ibu selalu bebelkan dekat anak2...org kat luar, kipas bilik terpasang..org dalam bilik, lampu tandas terpasang...haisyhhh

  ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.