Ada kala kita mungkin telah melampaui batas. Imaginasi kotor, percakapan dan perbuatan yang tidak betul menjadikan kita selalunya semakin jauh dengan Allah SWT. Tetapi itulah kita manusia, tak lari dari kesilapan..dan mujurlah Allah selalu membuka pintu taubat kepada kita, agar dapat kita meneruskan perjalanan menuju akhirat dengan lebih berkat. Hendaknya kita sekurang-kurangnya selalu menjaga Tujuh Sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama: Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.

Kedua: Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3 Qul, atau ayat Qursi.

Ketiga: Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat: Jaga sholat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.

Kelima: Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.

Keenam: Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

Ketujuh: Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah. Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.

Abe Kie berharap kepada semua rakan blogger sekalian untuk kita sama-sama mengamalkan tujuh sunnah ini agar kita dapat mendapat syafaat Rasulullah pada hari akhirat nanti. InsyaAllah...

13 Comments

 1. perkongsian yang sangat bermanfaat. keep it up

  ReplyDelete
 2. nice sharing. beberapa amalan tu mudah tapi kadang orang tak boleh usaha nak buat benda yg mudah

  ReplyDelete
 3. Nice sharing abam kie.. point no 7 tu buat sy teringt dgn cerita zaman dahulu sorang hamba Allah pembuat roti yg sentiasa istighfar.dan sebab kn istigfar dia semua yg dia doa Allah makbulkn..sampai satu hari die nk sgt jpe raja di negara die.. sebabkn istighfar dia tu Allah sendiri dorongkn raja tu utk dtg ke kedai die..kuasa Istighfar 👍

  ReplyDelete
 4. InshaAllah.Mulakan sikit-sikit jangan tinggal semua.Daripada sedikit itu berterusan lakukan moga terus bertambah dan lebih baik.Aamiin.

  ReplyDelete
 5. In sya Allah
  Sama2 kita cuba amalkan

  ReplyDelete
 6. Alhamdulillah ilmu yang sungguh bermanfaat untuk kita yang adakala kita terlupa untuk melakukannya.. terima kasih..

  ReplyDelete
 7. Terima kasih atas peringatan mesra

  ReplyDelete
 8. terima kasih atas perkongsian.

  ReplyDelete
 9. terima kasih atas perkongsian cikgu =)

  ReplyDelete
 10. terima kasih atas perkongsian :)

  ReplyDelete
 11. Semoga kita semua sentiasa berada di dalam lindunganNya dan dirahmatiNya. InsyaAllah. Aamin.

  ReplyDelete
 12. Thank you for sharing good knowledge and information, it is very useful and comprehensive, since we have been looking for this information for a long time for my blogging website TeQHow.com.

  ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.