mangsa pemandu mabuk

Assalamualaikum. Nak kongsi ilmu sikit...

Cukup ramai dah yang ulas tentang kes pemandu mabuk langgar orang sampai mati ni. Jadi, aku tak nak ulas tentang hukuman dan pendapat aku tentang undang-undang pemandu mabuk yang bunuh orang ni.

Cuma, aku tertarik dengan beberapa komen mengatakan yang sistem undang-undang Malaysia tidak adil sebab, kalau pemandu tu didapati bersalah, denda tu hanya diberikan kepada kerajaan sahaja, dan tidak kepada keluarga si mati.

Sebenarnya, ya, duit denda tu takkan diberikan kepada keluarga si mati. Namun begitu, sebenarnya, ada cara untuk keluarga si mati ni dapat ganti rugi daripada pemandu mabuk ni. Keluarga boleh failkan saman ke atas pemandu mabuk tersebut. Bila boleh saman ni? Sekarang pun boleh.

Maknanya, pemandu mabuk ni akan menghadap 2 mahkamah berbeza. Satu, mahkamah yang bicarakan kes jenayah dia. Dua, mahkamah yang bicarakan kes saman keluarga si mati. Mahkamah tu, hakimnya bukan orang yang sama, perbicaraannya bukan pada tarikh yang sama, dan hukuman pun takkan sama.

Yang sedang diorang alami sekarang ni adalah prosedur jenayah. Yang kita nak minta saman-saman ini adalah prosedur sivil. Dua benda yang berbeza. Satu, negara Malaysia saman. Dua, keluarga si mati saman. Dalam undang-undang Malaysia, mana-mana ahli keluarga yang merasai kesakitan atau menderita ke atas kematian yang dilakukan oleh orang lain, ada hak untuk menyaman.

Keluarga si mati boleh minta sekurang-kurangnya 2 tuntutan. Yang pertama, Dependency Claim iaitu, tuntutan keluarga si mati yang menuntut agar pemandu mabuk ini bayar sejumlah wang yang sepatutnya arwah boleh provide kalau arwah masih hidup sampai umur 55 tahun. Hak ini telah termaktub dalam Seksyen 7(3) Akta Undang-Undang Sivil 1956.

Contohnya, arwah ni masa hidup, dia provide RM2500 sebulan untuk menyara keluarga. Umur dia 45 tahun. Jadi, keluarga arwah boleh tuntut RM2500 x 12 bulan x 10 tahun one lump sum daripada pemandu mabuk ni. Keluarga hanya boleh tuntut pendapatan dia yang sampai 55 tahun sahaja. Lagi muda, lagi bergandalah tahun-tahun tersebut. Namun, ianya semua tertakluk kepada keputusan hakim.

Yang kedua, Bereavement Claim. Keluarga si mati boleh tuntut pemandu mabuk ni untuk 'bayar' kesedihan yang dialami satu keluarga sebab matinya si arwah. Contohnya, disebabkan arwah meninggal, anak-anak menangis sebut-sebut nama arwah siang malam, isteri jadi macam orang gila sebab hilang tempat bermanja, suami rasa trauma sebab isteri mati dalam keadaan tragis. Namun, tuntutan ini tak boleh lebih RM10,000.

Yang ketiga, Loss Of Support. Berbeza dengan Dependency tadi, Loss Of Support ni lebih kepada perbuatan yang tak keluarkan duit. Ianya tuntutan ke atas kehilangan tempat untok bergantung dari segi tenaga. Contohnya, arwah merupakan ibu yang ada anak kecil. Suami memang bergantung kat arwah untuk jaga anak, dari bagi susu, mandikan, pakaikan baju dan tidurkan anak tersebut. Disebabkan arwah dah meninggal, takda siapa nak buat kerja-kerja tu. Maka, suami dia boleh tuntut kat pemandu mabuk tu tentang kehilangan support ini.

Yang keempat, Estate Claim. Yakni, tuntutan kecederaan si mati. Keluarga tersebut boleh tuntut kepada pemandu mabuk ini sejumlah bayaran disebabkan 'kesakitan' yang dialami oleh si mati. Hak ini telah termaktub dalam Seksyen 8(5) Akta Undang-Undang Sivil 1956. Kalau arwah masih hidup, arwah lah yang buat tuntutan ini. Tapi, sebab arwah sudah pergi, keluarga arwah pula yang menuntut, tapi, hanya bergantung kepada laporan perubatan doktor. Sebab apa kena bergantung laporan perubatan doktor? Sebab, keluarga tak tahu pun si mati ni sakit macam mana. Tuntutan ini memang banyak bergantung kepada laporan perubatan. Keluarga boleh tuntut kesakitan, penderitaan semasa kemalangan dan kehilangan tubuh badan si mati. Jumlah tersebut tidak dispesifikkan, dan keluarga boleh letak seberapa banyak yang dimahukan. Namun, semuanya terserah kepada hakim.

Dalam tuntutan ini juga, keluarga boleh tuntut bil hospital, duit transport dan duit baiki kenderaan yang terlibat dalam kemalangan.

Yang kelima, tuntutan kos guaman. Sekiranya keluarga si mati menang, keluarga boleh tuntut supaya pemandu mabuk ini membayar kesemua kos guaman mereka.

Bagi Dependency Claim, Bereavement dan Loss of Support ni, tempoh untuk mulakan saman adalah dalam tempoh 3 tahun selepas kematian. Kiranya, kalau meninggal 21 Mei 2020, last untuk saman adalah 20 Mei 2022. Lepas 20 Mei 2022 ni, keluarga tak boleh tuntut claim ni. Bagi Estate Claim, tempoh untok mulakan saman adalah dalam tempoh 6 tahun selepas kematian.

Kalau keluarga ni menang, lepas tu, pemandu ni masuk penjara pulak sebab kalah kes jenayah, lepas tu dia tak nak bayar saman tu. Macam mana? Kalau pemandu ni dah kalah saman, tapi tak nak bayar, ada beberapa perkara yang keluarga ni boleh buat:

- Minta PDRM sita semua aset dan barang yang dia ada, kemudian lelong sampai cukup duit.
- Minta orang lain yang berhutang dengan pemandu mabuk ni supaya lepas ni, segala hutang tu dibayar kepada keluarga itu sahaja.
- Jual share syarikat pemandu mabuk ni kalau ada.
- Minta Mahkamah declare pemandu mabuk ni bankrap sekiranya pampasan melebihi RM50,000.

Berdoalah kita agar makin tingkat kesedaran pemabuk-pemabuk ini supaya jangan jadi bodoh memandu masa kepala pening. Dan berdoa, agar Tuhan lindungi kita menjadi kedua-dua pihak. Doa agar Tuhan tak jadikan kita mangsa dan tak jadikan kita pemangsa.

Post asal dari Tuan Mufarwa Farid. Terima kasih, rakan-rakan blogger. Abam Kie tolong kongsi sahaja.

#DoBetter4Malaysia #APTB#OTAKOT

12 Comments

  1. Ya Allah takutnya kann..kadang kita ni dah elok pandu, datang maluan gini leee yang buat dajal..menyusahkan orang...moga dapat hukuman stimpal!
    Thank Abam Kie kongsi info..

    ReplyDelete
  2. Malang tidak berbau..Kadang-kadang bukannya salah kita

    ReplyDelete
  3. OO.. macam tu..yang pasal lost of support claim tu kita boleh claim sampai berapa ribu?

    Selalunya kes gini jadi panjang dan lama la..kan??

    Naya je kalau yang mabuk tu sengkek.. Harta apa pun tak de. Tak tahu nak gadai apa membayar nya..

    ReplyDelete
  4. Banyak sgt kes pemandu maut yang akibatkan kematian. Moga ada hukuman lbh berat buat mereka dan kebajikan keluarga mangsa terbela seadilnya

    ReplyDelete
  5. Ilmu ni.Terima kasih Cikgu AK perkongsian.Sekarang pemandu mabuk melanggar sehingga menyebabkan kematian semakin menjadi-jadi sebenarnya.Kes-kes yang sudah seperti tidak mendatangkan kesan dan tidak menjadi peringatan pun.Sangat menyedihkan.

    ReplyDelete
  6. Salam Mr Abam Kie. Good info to share.

    ReplyDelete
  7. Rupanya banyak juga tuntutan yang diboleh buat mengikut keadaan si mangsa ye. Baru tahu. Good sharing abam kie

    ReplyDelete
  8. semoga terbela dan dapat hukuman yang setimpal..
    kena set example betul2 baru yang mabuk2 lain amek benda ni serious.. jangan kasi muka..

    ReplyDelete
  9. mmg hangin dgn pemandu mabuk nyusahkan org betul. hukuman kenalah setimpal

    ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.