Friday, 8 May 2020

Apakah watak yang sesuai untuk ahli politik dalam drama?


Tun M is like your old grumpy grandfather. He is powerful and always be critical to you. Nak melintas depan dia pun takut.

Tan Sri Muhyidin is like typical Malay father. Quiet, less talk, only do what is necessary.

DS Najib is like your happy go lucky rich uncle, who is the most successful uncle, and always give you high amount duit raya. Sometimes you always wonder how he get rich, you acknowledge that he is smart, but you dont mind as long as he give good duit raya. Wife dia, auntie bling bling.

Meanwhile, DS Anwar is the uncle who always talk a lot, seems like to have many friends. During kenduri, he is the one who always conquer the event, while the other uncles are busy with all the chores. Yeah you know, the sweet talker uncle at kenduri.

TG Haji Hadi? Your uncle who leads the prayer and doa selamat. The one with wife dengan tudung labuh tu. Yang anak anak dia ramai, semua jadi belajar tinggi tinggi dan jadi orang tu. You are not very close with him but you know he is a good man with principle.

This one newly added, but my imagination of Mat Sabu is your unemployed uncle, could be the youngest one, kerja kampung, doing odd jobs. He is a very funny uncle, selalu buat lawak dan sakat budak budak. But yes, dont rely anything to him, he is not a serious man, but he is kind and trustworthy, looking after the grandmother at home.

Azmin Ali? Cukuplah macam sorang uncle yang baru balik dari belajar oversea. Pakcik kesayangan atuk dan nenek. Nenek sayang dia ni, tak bagi kerja berat berat. Bini pun lawa, stock2 oversea. Kalau balik rumah kampung, confirm dapat bilik special untuk dia dgn bini dia jer. Orang lain tidur ruang tamu.

Rafizi Ramli ni anak pada uncle yang sweet talker tu. Pandai juga orangnya, jadi modal uncle sweet talker tu sembang la dekat kedai kopi. Cuma dia ni menurun sikit la perangai bapak dia, sembang kuat. So try hard sangat nak nampak relevan bila kenduri dengan sedara mara. Dia tak berapa suka dengan uncle dia yang balik oversea tu.

KJ? KJ ni pangkat sepupu la, anak kepada uncle kaya DS Najib. Anak orang kaya, macho. Masa zaman kecik kecik dia la yang pangkah gasing orang terbelah dua. Ketua budak budak kampung main lastik, mandi sungai. Dah besar dia follow macam bapak dia, ada karisma. Tapi dia tak suka bapak dia, hubungan derang tak ngam.

Sayed Saddiq ni adik bongsu korang, sesuai jadi anak DS Muhyiddin. Sindrom ayah dah tua tak marah anak bongsu. Dia ni takde geng sebab semua adik beradik dah besar besar. Tapi dia ada bijak sikit, dapat masuk MRSM. Nerd sikit, tak lasak macam budak kampung lain. Kalau cuti dari MRSM dia duduk rumah jer main game.

Khalid Samad? Mungkin uncle kita yang kita tak berapa suka, serabai dan merapu, sebab asyik-asyik nak jual tanah pusaka....

P.S. Semua kisah ini sebagai sindiran aje….

10 comments:

  1. Wow..dan kita..buatlah penilaian dengan mata hati.

    ReplyDelete
  2. mereka boleh pegang pelbagai watak dalam drama

    ReplyDelete
  3. Hahaha..macam kene je watak memasing 😊

    ReplyDelete
  4. haha... mcm kena juga dgn watak diorang tu abam. senyum sorang2 mama

    ReplyDelete
  5. pernah baca watak2 ni kat FB hahaha, memang kena pada wataknyaaaa :D

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  6. hahaha..kreatif sungguh siapa yang mereka watak ni semua

    ReplyDelete
  7. hahahahah pernah baca gak ni kat FB..kelakor dan kreatif sekali diorang yang buat ni..

    ReplyDelete
  8. Hahahaha... this is really awesome abe Kie!!! Kalau cerita omputeh pulak sapa karakter depa ni noh..? Tapi memang betul lah... uncle sweet talker tu... kat kenduri dok menyendeng menyembang... sekarang jarang nampak kat kenduri dah...

    ReplyDelete
  9. Hampir semua yang ditulis ni kena dengan watak tu..

    ReplyDelete

Followers

Newsletter