Assalamualaikum. Pada hari ini Abah Zuki ingin berkongsi satu artikel yang menarik dan memberikan keinsafan kepada diriku yang lemah dan hina ini di sisi Allah. Semoga kawan2 sudi membaca entri ini sehingga habis. Terima kasih.

Suatu hari ada seorang lelaki yang menemui Ibrahim bin Adham. Dia berkata, "Wahai Aba Ishak! Selama ini aku gemar bermaksiat. Tolong berikan aku nasihat." Setelah mendengar perkataan tersebut Ibrahim berkata, "Jika kamu mahu menerima lima syarat dan mampu melaksanakannya, maka boleh kamu melakukan maksiat." Lelaki itu dengan tidak sabar-sabar bertanya. "Apakah syarat-syarat itu, wahai Aba Ishak?"

Ibrahim bin Adham berkata, "Syarat pertama, jika kamu bermaksiat kepada Allah, jangan memakan rezekinya." Mendengar itu dia mengernyitkan kening seraya berkata, "Dari mana aku mahu makan? Bukankah semua yang ada di bumi ini rezeki Allah? "Ya!" tegas Ibrahim bin Adham. "Kalau kamu sudah memahaminya, masih mampukah memakan rezekinya, sedangkan kamu selalu berkeinginan melanggar larangan-Nya?"

"Yang kedua," kata Ibrahim, "kalau mahu bermaksiat, jangan tinggal di bumi-Nya! Syarat ini membuat lelaki itu terkejut setengah mati. Ibrahim kembali berkata kepadanya, "Wahai Abdullah, fikirkanlah, apakah kamu layak memakan rezeki-Nya dan tinggal di bumi-Nya, sedangkan kamu melanggar segala larangan-Nya?" "Ya! Anda benar." kata lelaki itu. 

Dia kemudian menanyakan syarat yang ketiga. Ibrahim menjawab, "Kalau kamu masih mahu bermaksiat, carilah tempat tersembunyi yang tidak dapat terlihat oleh-Nya!" Lelaki itu kembali terperanjat dan berkata, "Wahai Ibrahim, ini nasihat macam mana? Mana mungkin Allah tidak melihat kita?" "Ya, kalau memang yakin demikian, apakah kamu masih berkeinginan melakukan maksiat?" kata Ibrahim.

Lelaki itu mengangguk dan meminta syarat yang keempat. Ibrahim melanjutkan, "Kalau malaikat maut datang hendak mencabut rohmu, katakanlah kepadanya, 'Ketepikan kematianku dulu. Aku masih mahu bertaubat dan melakukan amal soleh'." Kemudian lelaki itu menggelengkan kepala dan segera tersedar, "Wahai Ibrahim, mana mungkin malaikat maut akan memenuhi permintaanku?" "Wahai Abdullah, kalau kamu sudah meyakini bahawa kamu tidak boleh menunda dan mengundurkan datangnya kematianmu, lalu bagaimana engkau boleh lari dari kemurkaan Allah?"

"Baiklah, apa syarat yang kelima?" Ibrahim pun menjawab, "Wahai Abdullah kalau malaikat Zabaniyah datang hendak mengiringmu ke api neraka di hari kiamat nanti, jangan engkau ikut bersamanya." Perkataan tersebut membuat lelaki itu insaf. Dia berkata, "Wahai Aba Ishak, sudah pasti malaikat itu tidak membiarkan aku menolak kehendaknya." Dia tidak tahan lagi mendengar perkataan Ibrahim. Air matanya bercucuran. "Mulai saat ini akut bertaubat kepada Allah." katanya sambil teresak-esak.

Sekian. Terima kasih.

16 Comments

 1. nice entry,moga kita semua tergolong dalam orang yang mendapat rahmat Allah

  ReplyDelete
 2. Entri ni mmg betul2 memberi sedikit kededaran...nice sharing abe kie

  ReplyDelete
 3. kisah yg baik utk dijadikan pedoman..thnkz share

  ReplyDelete
 4. kemah... come sgt artikal ni abe kie :)

  ReplyDelete
 5. Entri yg baik..

  ReplyDelete
 6. allahukabar.. satu perkongsian yang hebat

  ReplyDelete
 7. semua tak cukup syarat..so, jauhi maksiat :-)

  ReplyDelete
 8. Confirm tak cukup syarat...Thanks AK..

  ReplyDelete
 9. Singgah dari segmen url blog kak mia.
  Jom singgah blog mommy Irra => irrayyan.com

  ReplyDelete
 10. Allahu... perkongsian yg bermanfaat... thans sharing abah..

  ReplyDelete
 11. Ye, tersentap bila baca ni.
  Tiba-tiba takut menghantui diri :(

  ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.