Beberapa makanan popular di kelantan tidak digalakkan untuk dimakan kerana dikenalpasti mengandungi beberapa unsur yg tidak baik....

Antaranya ialah.....

1.Lompat tikam - mengandungi unsur keganasan dan jenayah
2. Tahi itik- ada unsur kekotoran
3. Bekeng- boleh menggugat keharmonian masyarakat
3. Pulut lepo-bimbang kejadian buruk spt ragut dan kecurian sekiranya lalai / leka
4. Colek malas- tidak produktif dan boleh dibuang kerja
5. Nasi kapit/himpit- mengandungi unsur penganiyaan
6. Kuih lapis - unsur penindasan
7.Kuih Cek Mek Molek - Boleh bawa unsur ghairah ke arah berzina dan rogol
8.Kuih Seri Muka - Mengandungi unsur unsur pemakaian susuk
9. Nasi Tumpang - Menyebabkan kurang berdikari sbb lebih suka bergantung harap pd org lain.
10.Nasi dagang - ada unsur unsur MLM, forex, faedah, bunga dan bayaran ansuran

Walaupun begitu,semua makanan tersebut adalah halal dan boleh diambil mengikut citarasa dan keperluan anda.. Camner? Sedap ke makan kuih-muih Kelate yang kebanyakannya manis belaka. Lepas makan sila check kandungan gula dalam darah, ok? hehehhehe..

24 Comments

  1. Lawak terbaik tradisional, memang klasik haha..

    ReplyDelete
  2. Saya dah letakkan blog En Zukidin ke dalam senarai BLOGLIST sentiasapanas.com. Mohon perkara sama jika sudi..:)

    ReplyDelete
  3. Hahaha.. kuih pun jadi lawak ye Abe ki...

    ReplyDelete
  4. hahaha menarik abe kie....
    Tak pernah terfikir pulak kan?

    ReplyDelete
  5. walaupun nama pelik2 tapi sedap kuih2 kelantan ni..hehe

    ReplyDelete
  6. Haha. Macam2 nama yg ada. Tp kalau dah rasa sekali, nak berkali2. Smpai nama makanan pun lupa.

    ReplyDelete
  7. Haha.
    Kreatif.
    Ye, please check blood sugar level ok:)

    ReplyDelete
  8. Hahaha....orghe kelente kelakor sokmo.

    ReplyDelete
  9. wahhhh lapar la plak tgk kuih2 tuuu hehe.. done follow ur blog.. jom follow blog nik hehe..

    ReplyDelete
  10. haha..tp semua tu sdap dmakn..:)

    ReplyDelete
  11. mak aihh terliur nengok lompat tikam...

    ReplyDelete
  12. hahahahaha. makin rasa nak makan

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Kuih Cek Mek Molek yang mana satu...lum makan lg..

    ReplyDelete
  15. Hihi... tergelak kakak baca N3 ini. Secara kebetulan sebenarnya tapi semua kuih tu sedap belaka. Kakak suka:)

    ReplyDelete
  16. Nama kuih-muih tradisi ni memang pelik sikit. Tapi rasanya tetap sedap dan ada identiti sendiri jika dibandingkan dengan kuih moden.

    ReplyDelete
  17. nasi dagang tu . hihi.. unsur mlm yang tak tahan tu.

    ReplyDelete
  18. Hujung minggu ni nak gi Kelate nak cari sume kuih2 ni! hehehe

    ReplyDelete
  19. ore kelate kalau baca ni dio kato huk aloh!

    ReplyDelete
  20. Masa first time dengar memang nak tergelak aje. Tapi bila makan kuih -muihnya sedap la plak.

    ReplyDelete
  21. Kuih lapis dan kuih seri muka di negeri2 lain pun ada.

    ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.