Assalamualaikum,

Apa khabar kawan2 yg dihormati sekalian? Pada hari ini abe kie ingin berkongsi satu entri yg bakal membuka minda suami-isteri sekalian. Harap baca sampai habis, ye?

Soalan:

"Kalau isteri sakitkan hati suami, tandanya derhaka pada suami. Tapi bagaimana jika suami sakiti hati isteri?"

Jawapan Ustaz :

"BERDOSA juga lah. Cuma tidak ada istilah suami derhaka pada isteri, tapi suami akan ditanda Malaikat sbgai derhaka pd Allah SWT.

Karena isteri, rezekimu bertambah.
Kerana isteri, maka lahirlah zuriatmu.
Kerana isteri, makan, pakaian mu dijaga.
Kerana isteri, tenang hati mu.
Kerana isteri, lembut pemandangan mata mu.
Kerana isteri adalah satunya manusia yang boleh melihat cacat cela mu yang tersembunyi dari pandangan mata mu dan masih menerima mu seadanya.
Janganlah sakiti hati mereka, ingatlah setiap pengorbanan mereka, walaupun kecil di mata mu, baginya besar bagi dirinya.
Setiap peluh yang menitik, yang dikerja untuk keluarganya, setiap airmata yang menitis untuk anak-anak dan suaminya adalah salah satu tanda, dia isteri yang terbaik buat anda wahai yang bergelar suami.

Renungan sepintas lalu...

 Mengapa WANITA sering menangis?

 Jawab Allah :
Kerana WANITA itu unik.

Aku ciptakan ia sebagai makhluk istimewa.

 KU kuatkan bahunya utk menjaga anak2nya,
 KU lembutkan hatinya utk memberi rasa aman,
 KU kuatkan rahimnya utk menyimpan benih manusia,
 KU teguhkan peribadinya utk terus berjuang saat yg lain menyerah,
 KU beri dia naluri utk tetap menyayangi, walau dikhianati oleh teman, walau disakiti oleh orang yg disayangi.
 WANITA makhluk kuat.
Tapi jika suatu saat dia menangis itu kerana KU beri air mata utk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru.
 WANITA sangatlah istimewa...

🌿🌿 Siarkan pd lelaki agar mereka menghargai WANITA dan agar tau bahwa WANITA.....ciptaan Allah yg istimewa..

37 Comments

  1. sangat2 bermakna entry ni...terus rasa nak ada suami sekali lagi..

    ReplyDelete
  2. benar perkongsian ni. selalu wanita akan menangis bila disakiti...

    ReplyDelete
  3. Terima kasih berkongsi..sangat2 bermanfaat.. sebab selalunya pihak isteri yg sllu teraniaya...

    ReplyDelete
  4. Benar apa yg abe kie share niii...
    Menangis pon untuk mencari kekuatan...ubati luka dihati..pas tu boleh senyum kembali..

    ReplyDelete
  5. saya sokong. tapi ketegasan kena ada dalam bab-bab tertentu

    blogwalking dari blog mialiana

    ReplyDelete
  6. Sy baca dgn penuh bangganya ; terpancar dlm ingatan tentang senyuman isteriku di rumah tika ini.

    terima kasih abe kie.

    ReplyDelete
  7. PERINGATAN YG BAIK ABE KIE..TQ..:DD

    ReplyDelete
  8. wanita & airmata tak dapat dipisahkan..wanita jadi kuat demi keluarga & anak2

    ReplyDelete
  9. maka,
    suami2 sekalian alam,
    hormati lah isterimu yang selalu menjagamu , ewahhh! hahaha

    ReplyDelete
  10. alaaa ternangissss hehehe nice!

    ReplyDelete
  11. tersentuh jiwa ini.... sebagai seorang isteri akan faham perasaan itu macam mana...

    thanks ya sudi join segmen nak url blog #4, blog anda telah disenaraikan di http://www.mialiana.com/2014/05/senarai-url-blog-4.html

    ReplyDelete
  12. bila bc dgn sepenuh hati, rs meremang pulak bulu roma

    ReplyDelete
  13. betul,betul,betul..

    ReplyDelete
  14. nice entry, thanks sharing :)

    ReplyDelete
  15. bak kata orang kampung saya, "happy wife, happy life".. hehehe

    ReplyDelete
  16. balas kunjungan abe kie. :)

    ReplyDelete
  17. Semoga para suami dan bakal suami boleh ambil iktibar... walaupun kebanyakan lelaki dikurniakan ego yang tinggi... Para isteri dan bakal isteri juga perlu baiki diri... (Pesanan kepada diri KN sendiri)

    ReplyDelete
  18. sungguh bermakna buat seorang wanita bernama isteri... terima kasih untuk entri ini :D

    ReplyDelete
  19. Besar pengorbanan wanita bergelar isteri dan ibu ini :))

    ReplyDelete
  20. Perkongsian yg sgt baik sbg peringatan & utk direnungkan bersama kita semua.. t kasih Ab Kie.. :)

    ReplyDelete
  21. Mekasih atas perkongsian abe kie.

    ReplyDelete
  22. Satu penghargaan ni AK pada semua wanita yang bergelar isteri di luar sana.Terima kasih.

    ReplyDelete
  23. argghhh, terharunya
    saya bangga menjadi WANITA =)

    ReplyDelete
  24. Jangan beristeri jika mereka untuk disakiti. Isteri adalah anugerah terindah dan terbaik buat suami!

    p/s: Selamat Hari Guru Abe Kie! :)

    ReplyDelete
  25. sayangilah laki ketat-ketat...berat sebelah ke ayat ni?

    ReplyDelete
  26. Yes...
    Baca tu para suami termasuk suamiku..
    Jgn derhaka pada Allah s.w.t

    ReplyDelete
  27. Satu perkongsian yg bermakna untuk kita semua ..Tq Abang Kie

    ReplyDelete
  28. salam..wah saya pula follower 550 kt sini ^__^

    http://ssurianahyana.blogspot.com/

    ReplyDelete
  29. terima kasih atas perkongsian. Dhiya dtg balik n follow abang zuki :)

    ReplyDelete
  30. Fuza singgah dab follow sini no 555

    Jom jenguk keputusan GA
    http://fuzamusa.blogspot.com/2014/05/keputusan-1st-giveaway-sulaman-lace.html

    ReplyDelete
  31. Kasih kepada isteri kerana Allah suruh buat macam tu :)

    ReplyDelete
  32. Alhamdulillah.. semoga para semua lebih memahami isteri lepas baca ni.. heee.. nak share bole? nanti teman kredit kan ke sini..

    ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.