Assalamualaikum!

Buat julung kalinya, Abe Kie menganjurkan segmen giveaway atau peraduan untuk pembaca setia blog abe kie yang suam-suam kuku ini. Segmen ini dibuat untuk mempromosikan blog ini ke persada dunia. Ahakksss! Biar betul?

Baiklah, abe kie tak minat bermukaddimah panjang2. Let's go straight to the rules and regulations.

1. Sebelum anda nak join segmen ni ada beberapa syarat mudah yang perlu dipatuhi:

(a). Follow blog abe kie (bagi yg belum follow lah). Yang dah follow, sila abaikan syarat ni.
(b). Follow twitter abe kie di sebelah tu. (Sunat)
(c). Add abe kie di facebook. URL abe kie di FB ialah www.facebook.com/datukjuk. (Sunat)
(d). Add abe kie ke Google + anda. Wajib add tau?

2. Jawab soalan-soalan objektif di bawah di dalam kotak komen intensedebate. Contoh: 1.A 2.B 3.C

3. Pemenang akan dipilih mengikut siapa yang memberikan jawapan yang semua betul. Cuma 10 hadiah yang bakal diberikan. Sekiranya terdapat lebih dari 10 org yg memberikan jwpan yg betul, maka undian akan dibuat oleh anak-anak Abe Kie. 

4. Hadiah yg akan diberikan ialah sekeping kad raya eksklusif dari Abe Kie. Para pemenang perlu SMS nama penuh, alamat lengkap dan URL blog ke no 014-5361350 tidak lewat dari 5 hari selepas keputusan diumumkan. Sekiranya gagal berbuat demikian, maka kad raya berkenaan akan diberikan kpd org lain.

5. Tarikh tutup penyertaan ialah pada 22 Julai 2013 manakala senarai pemenang akan diumumkan pada 24 Julai 2013. 

SELAMAT MENEKA MANA YANG BETUL....(ACU TRA TEST TEKO MANO HOK BETUL). 1.Daba baju kumbey soyok ghabok... A. Kolar baju Melayu koyak rabak B. Berdebar pakai baju Melayu koyak C. Si baju hijau sedang bertugas D. Baju bundle 2 helai 5 ringgit 2.Mamoh woh topoh bowoh ghetok... A. Memakai terompah yang retak B. Makan buah bawah almari C. Kunyah epal bawah jambatan D. Kunyah jambatan sehingga retak 3.Buh pelepong nga kopeh aye dale lonjok... A. Simpan tea Boh dan ayam dalam pelampong B. Simpan hati dgn isi ayam dalam mangkuk C. Ayam den lapeh D. Isi paru-paru dgn tulang ayam dalam mangkuk tingkat 4.Skeleng belana kokna daley celeng... A. Duit banyak dalam dompet B. Syiling berlambak dalam tabung C. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja D. Wang melimpah atas siling 5.Cha sumbak, air beladong pah katah jemoghey... A. Longkang tersumbat,air melimpah sampai anjung rumah B. Sami buddha order tauhu sumbat & jus buah C. Parit tersekat,air melimpah ke dalam rumah D. Rumah kos rendah hadapi catuan air 6.Tey kedaghoh sekuk liuk atah balasoh... A. Curi wang dalam tabung surau B. Makan biskut lemau di surau C. Biskut Tiger punca darah tinggi D. Santap biskut kering di masjid 7.Gatih teksi deghah gak,loghak ni... A. Pandu teksi laju sikit,ade hal ni B. Kayuh basikal kejar teksi C. Kayuh beca laju sikit,nak cepat ni D. Teksi beroperasi tanpa meter 8.Duk cokoh bley-bley behey beledo... A. Lepak-lepak sambil makan puding B. Duduk sambil makan agar-agar C. Tony Blair menari ballet D. Bersembang bla-bla sambil dengar lagu balada 9.Selok doh ko nyeylo? A. Jendela dah kunci belum? B. Pengsan di jendela C. Awas penyeluk saku D. Tingkap dah tutup ke? 10.Kohor do'oh goli kudo bola... A. Goalkeeper mengambil sepakan gol B. Kuda dari N.Sembilan yang geli bermain bola C. Penjaga gol menggeletek kuda D. Perlahan sgt penjaga gol tendang bola

7 Comments

  1. Lucunyo ayat..ore qlate blh jwp jgk ko?

    ReplyDelete
  2. aduhai tgh cari mood join segmen2 ni hehehe

    ReplyDelete
  3. Menguji pengetahuan loghat Kelantan. Saya cuba.

    1. A, 2. C, 3. B, 4. B, 5. A, 6. B, 7. C, 8. B, 9. A, 10. D

    ReplyDelete
  4. Cik Gee: org kelate pun kena study molek2 baru leh jwb..

    ReplyDelete
  5. Hehe... Cuba2 jer ni
    1.a
    2.c
    3.d
    4.b
    5.a
    6.b
    7.a
    8.b
    9.a
    10.d

    ReplyDelete
  6. Terima kasih krn sudi menjemput. Memang xpaham loghat kelate, ada sikit2 tu paham, yang tak tau langsung lagi banyok! Apa lagi guna senapanglah (nasib baik ada pilihan jawapan)

    Jawapan :

    1.A 2.C 3.B 4.B 5.A 6.B 7.C 8.B 9.A 10.D

    ReplyDelete
  7. alahai abg kie..sy dok regti la..hehee.. rasa macam teringin nak join..

    ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.