Showing posts with the label Info & TipsShow All
Kegunaan Listerine Yang Kita Tak Tahu

GOOD INFO... Laa ni baru tau... Huhu PETUA MENARIK .. MEH BACA! Kredit : Shairy Hanapiah Listerine adalah antara benda wajib yang akan aku beli dan letakkan di dalam tandas di rumah. Aku memang selalu berkumur dengan Listerine un…

Peringatan penting kepada pengguna Lebuhraya Timur Barat

Ambo pengguna setia jalan ni dah hampir 10 tahun. Ulang alik setiap 2 minggu jalan ni. Ambo nok kongsi sikit tip-tip pemanduan dari Lebuhraya Timur Barat (Grik - Jeli) atau namo glamournyo Highway Banjaran Titiwangsa.. 1. Periksa…

Petua Halau Tikus Di Rumah

Masalah tikus yang tiba-tiba muncul dalam rumah kita memang buat mak-mak tak senang duduk. Mulalah fikir cara terbaik untuk halau tikus. Bukan apa, risau tentang penyakit yang pernah tular akibat kencing tikus, ada yang membole…

Tips buat menantu lelaki apabila balik beraya di kampung

Tadi kat fb Abam Kie terjumpa posting lama seorang brader ni share tips apa yang menantu lelaki boleh prepare kalau balik raya belah rumah mertua. Nice gila. Yang muda-muda kena belajar ni. 1. Pastikan kau boleh masak at least…

Cara memilih ayam yang betul

Cara Pilih Ayam… Jangan Sampai Makan Bangkai.... Ramai yang beli ayam tanpa periksa kondisi ayam di pasar atau pasaraya. Mungkin disebabkan tiada pengetahuan. Sebagai umat Islam, apa yang dimakan akan menjadi darah daging dan apa…

Panduan Membeli Apartment

1. Beli apartment yang tak lebih dari 500 unit dalam satu bangunan. Semakin padat kediaman, semakin banyak masalah yang akan datang. 2. Elakkan beli unit yang bawah sekali, risiko kecurian dan kebersihan susah dikawal nanti. 3.…

Panduan Membeli Kereta Baharu

1. Ramai yang 'terbakar' semalam akibat membeli kereta baru. Marahnya luar biasa. 2. Dengan rasa rendah hati izinkan saya ulangkaji bagaimana nak beli kereta baru berdasarkan gaji dan kemampuan kita. 3. Kereta kita adalah…

Kenapa perlu bersihkan pinggan mangkuk sebelum tidur?

Sesetengah mak-mak cukup pantang tengok pinggan mangkuk kotor berlonggok dalam sinki. Kalau boleh satu sudu pun tak mahu tengok. Biarlah sinki nampak kemas dan bersih. Tapi, ada juga mak-mak yang suka betul kumpulkan pinggan ma…

5 Kegunaan Microwave Yang Anda Tak Tahu

KEBANYAKAN orang menganggap bahawa ketuhar gelombang mikro atau microwave hanya dapat digunakan untuk memanaskan makanan. Tetapi sebenarnya, sebuah microwave mempunyai banyak fungsi lain yang mungkin ramai tidak ketahui. Berikut …

Tips Rahsia Yang Berguna Kalau Nak Bermalam Di Hotel

Seorang wanita bekas housekeeping hotel berkongsikan beberapa rahsia dan tips jika mahu bermalam di hotel, terutamanya jika anda wanita, pastikan anda tahu akan tips-tips dibawah ini. Rahsia 1 : Jangan Guna Gelas Di Bilik Gelas d…

Kegunaan hampas kopi yang kita perlu tahu

Hampas Kopi. Kalau korang minum kopi setiap hari dekat rumah, hampas kopi ni jangan buang terus dalam tong sampah. Banyak kegunaan dia. Jadi, biar Abam Kie senaraikan beberapa cara yang korang boleh guna. 1. Baja Pokok   Hampas …

Apa perlu buat jika kereta tenggelam?

Biasa dengar orang mati lemas bila kereta terbabas ke dalam sungai/tasik? Korang tahu tak, hampir mustahil untuk korang bukak pintu kereta bila kereta baru tenggelam masuk air?   Bahagian hadapan kereta adalah bahagian paling b…

11 Pantang Larang Buat Kaki Pancing

AMARAN: JANGAN PERGI MANCING KALAU TAK TAHU.... 11 pantang larang hidup di darat dan di air... Aku bukan Pakar Pancing, tetapi petua “Orang Tua” yang aku jumpa di Sungai Pahang telah mengubah 360 darjah gaya memancing aku. Pada a…