Menebus Baucer Buku Guru Madani
Kisah Saya Menggunakan Baucar Buku RM100 Guru Madani
Sebagai seorang pendidik, saya amat menghargai inisiatif kerajaan yang memperkenalkan Baucar Buku RM100 Guru Madani. Inisiatif ini bukan sahaja membantu meringankan beban kewangan guru, malah menggalakkan budaya membaca dan pembelajaran berterusan dalam kalangan warga pendidik.
Saya telah membuat pesanan secara dalam talian dan memilih empat buah buku yang bukan sahaja menarik, tetapi juga bermanfaat untuk perkembangan diri dan profesional saya. Alhamdulillah, tidak lama kemudian, bungkusan buku yang dinanti-nantikan pun tiba.
Buku-buku yang saya pilih ialah:
1. Mencari Makna Hidup Melalui Bisnes oleh Dr. Nur Aisyah Zainordin
– Buku ini membuka perspektif baharu tentang bagaimana perniagaan boleh menjadi satu bentuk pencarian makna hidup dan ibadah.
2. BerGaji & Pokai oleh Suraya Zainudin
– Sangat relevan untuk golongan bekerja! Buku ini memberi panduan praktikal dalam mengurus kewangan peribadi agar kita tidak terus berada dalam kitaran "gaji masuk, duit lesap".
3. Rancang Wang Sejak Jatuh Cinta oleh Shamsuddin Kadir & Ain Muhammad
– Buku ini mengetengahkan pentingnya perancangan kewangan sejak awal perhubungan, khas untuk pasangan muda dan bakal berkahwin.
4. Pengurusan Kewangan Keluarga dalam Islam oleh Aditya Akbar Hakim
– Memberi panduan kewangan berlandaskan syariah, buku ini amat berguna untuk ibu bapa yang ingin mendidik anak tentang nilai wang dan tanggungjawab.
Setiap satu buku ini memberi input berharga yang boleh saya manfaatkan dalam kehidupan seharian dan juga ketika mendidik murid. Terima kasih kepada pihak yang menyediakan inisiatif ini. Semoga program seperti ini diteruskan demi membina guru yang lebih berilmu dan bermakna dalam mendidik anak bangsa.






9 Comments
Alhamdulillah..Tambah ilmu =)
ReplyDeleteAlhamdulillah...bermanfaat semuanya...
ReplyDeletetahun lepas murid pun dapat juga, tahun ni tak de ke ye? anak-anak mcm tak sebut apa-apa pun
ReplyDeleteBagus bagi baucer buku. Dulu saya beli dan terus baca tapi sekarang beli beli beli bacanya entah bila, dah bertukar status kepada pengumpul buku.
ReplyDeleteSaya ada beberapa buku kewangan dan hartanah antaranya tulisan hajah Rohani, Azizi Haji Abdullah dan Robert Kiyosaki. Penulisan mereka banyak mempengaruhi cara saya berfikir dan bertindak walaupun tetap tak konsisten simpan duit.
alhamdulillah dpt beli buku bermanfaat
ReplyDeleteAlhamdulillah..saya dah lama tebus dan baca dah dua tiga muka surat..Tahniah ya tajuk menarik nampaknya tu
ReplyDeletebaca buku tambah pengetahuan
ReplyDeleteBergaji & Pokai tu memang best!
ReplyDeleteRindu dulu2 dapat baucer buku..seronokk!
ReplyDeleteThanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.