Hidup di bandar besar memang menyeronokkan. Sering kali terdapat pilihan hiburan terbaik, pekerjaan dengan gaji tertinggi, pusat kewangan, dan beberapa kolej dan universiti terbaik. Dan faedah tambahan ialah anda dapat menjumpai hampir apa sahaja pada setiap jam sepanjang hari.

Tetapi itu memang memerlukan kos. Kos kewangan yang besar kerana tanah dan ruang di hutan konkrit melabel kemewahan. Hidup di bandar besar biasanya bermaksud kos sara hidup anda agak tinggi. Walaupun pendapatan anda lebih tinggi, anda mungkin masih sukar untuk menampung kos anda.

Berita baiknya adalah bahawa walaupun tidak semudah Hollywood membuatnya seperti di banyak sitkom, ada beberapa cara kreatif untuk mengurangkan perbelanjaan. Cubalah empat cara praktikal ini untuk mengurangkan perbelanjaan anda dan biarkan diri anda duduk goyang kaki. 

1. Potong kategori besar

Banyak yang telah diperkatakan mengenai pengurangan perbelanjaan yang lebih kecil seperti langganan, pakaian, dan kebiasaan membeli-belah. Itu penting, tetapi yang sering diabaikan adalah kategori perbelanjaan yang jauh lebih berat. Kos tetap anda - sewa, pengangkutan, dan makanan. Memotong secara berterusan setiap bulan di kawasan ini akan membolehkan wang anda melangkah lebih jauh.

Dapatkan rakan sebilik

Sekiranya sewaan anda sangat tinggi, minta orang lain untuk berkongsi kos ini. Anda tidak keseorangan kerana tidak mahu membayar sewa tinggi. Elakkan berpindah ke kawasan kota yang lebih murah tetapi tidak dapat dilukis (mereka sering wujud) kerana tidak ada yang lebih penting daripada kesihatan atau keselamatan anda. Tiada penjimatan kewangan yang setimpal dengan risiko itu.

Cari seseorang yang boleh anda percayai dan bergaul untuk tinggal bersama. Anda juga tidak mahu masalah tidak dapat memungut wang sewa dari mereka setiap bulan. Sekiranya tidak mengapa dengan anda berdua, anda boleh menyewakan sofa anda dari semasa ke semasa dan menggunakan wang itu untuk membayar sewa.

Gunakan pengangkutan awam

Dengan cara ini, anda tidak membayar insurans atau cukai jalan, yang boleh menjadi beban lain. LRT, MRT, dan Monorel kini meliputi banyak kawasan dan apa yang lebih baik ialah mengelakkan lalu lintas yang mengerikan setiap pagi dan petang. Di samping itu, anda juga akan terlepas dari mencari dan membayar tempat letak kereta, yang merupakan keperitan yang sangat besar.

Pergi tanpa kereta akhirnya menjadi pilihan gaya hidup yang baik di bandar. Anda bersenam setelah seharian duduk sambil menjimatkan beberapa ratus ringgit pada masa yang sama.

Buat makanan anda sendiri

Di mana sahaja anda berada di bandar besar, anda pasti akan menghidu makanan yang enak. Terutama di Kuala Lumpur. Dan itu menjadikannya lebih menggoda untuk makan di luar. Tetapi kebenarannya adalah bahawa restoran mengenakan bayaran premium untuk perkhidmatan mereka dan membuat makanan anda sendiri dapat menjimatkan banyak wang.

Bungkus makan tengah hari anda sebelum pergi bekerja, kurangkan atau hilangkan makan di luar atau bawa pulang dan beli barang tahan lama secara besar-besaran ketika ia dijual (snek  atau makanan dalam tin).

2. Menggantikan hiburan yang mahal

Tinggal di bandar bermaksud selalu ada acara menarik dan menyeronokkan, seperti konsert atau karnival yang sedang berlangsung. Tangkapannya adalah bahawa acara ini biasanya sangat mahal. Sehingga satu malam dapat mengurangkan keseronokan dalam akaun bank anda.

Di sisi lain, hiburan percuma. Setiap bandar besar mempunyai perkara percuma untuk dilakukan. Jadikan Google sebagai rakan terbaik anda untuk mencari perkara yang boleh dilakukan di bandar. Cuba kurangkan hubungan dengan rakan-rakan anda yang sangat kaya yang selalu berbelanja dan hanya pergi ke tempat-tempat yang mahal. Sekiranya semuanya gagal, pulang saja, tidak ada rasa malu dalam hal itu.

3. Berunding

Jangan pernah takut untuk bertanya. Sekiranya anda tidak bersuara, pihak lain mungkin tidak pernah tahu bahawa anda sedang berjuang. Jangan takut untuk mengemukakan soalan sekiranya dapat memberikan anda tawaran yang lebih baik dan menjimatkan wang anda.

Tempat yang baik untuk memulakan adalah tuan rumah anda. Tuan rumah adalah manusia juga dan biasanya dapat memahami kelas pekerja. Siapa tahu, mereka mungkin menurunkan sewa anda selama beberapa bulan hanya untuk membantu anda sementara anda mencari cara lain untuk mengatasi.

Bukan hanya tempat penginapan anda, tetapi juga di restoran atau ketika anda berbelanja.

Tanya sahaja; ia tidak menyakitkan.

4. Berbelanja dengan niat

Sangat mudah untuk disapu dengan menginginkan gajet terkini. Lebih-lebih lagi jika anda memilih untuk berjalan-jalan di tengah-tengah bandar yang dicat iklan.

Sebelum membuat pembelian, tulis senarai keinginan anda dan tunggu sekurang-kurangnya beberapa minggu sebelum membuat keputusan. Ini memastikan bahawa anda benar-benar menginginkan item itu dan membungkam apa yang dipasarkan oleh pemasar dalam fikiran anda. Sekiranya anda mahir dalam hal ini, ia bahkan dapat membantu anda mengurangkan perbelanjaan makanan, merancang makanan anda dan menghilangkan dorongan pembeli dalam diri anda.

Lakukan satu langkah pada satu masa, anda akan terkejut dengan seberapa besar perbezaan yang dilakukan oleh perubahan kecil ini.

15 Comments

  1. 👍🏻👍🏻 kelas rabia abam kie tak join tadi ya . Heheh.

    ReplyDelete
  2. Betul tu bang.. Ada kalanya kereta pun tak perlu.. Naik grab pun ok... banyak kos jimat.

    ReplyDelete
  3. kena berjimat-cermat kita... semoga semuanya dipermudahkan..

    ReplyDelete
  4. Hehe selalu akan terkenang-kenang juga barang diingini kalau tidak beli ketika itu.

    ReplyDelete
  5. hidup di bandar besar memang mencabar. alhamdulillah saya cuba amalkan tips yang abam kie kongsikan ini.

    seperti kata pepatah melayu " ukur baju di badan sendiri ". kena tahu kemampuan kewangan sendiri bila nak berbelanja hehehe

    ReplyDelete
  6. bab masak sendiri tu mmg mencabar pre-pandemic tu but these days selalu masak kat umah je.

    Shelfie Sunday | Funko Pop! My Hero Academia

    ReplyDelete
  7. good sharing abe.. zaman skrg mmg kena berjimat

    ReplyDelete
  8. Ditambah dengan situasi sekarang.

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah rasa bersyukur jugak la di musim covid ni masih ada kerja dan duduk di kampung T_T

    ReplyDelete
  10. Memang mencabar sangat bila duduk di bandar... pelbagai godaan kot.. saya pun pernah pergi konsert sebab teringin sangat tengok live.. Mujurlah sekali sekala je.. belum tahap ketagih lagi.. pheww

    ReplyDelete
  11. Terima kasih abam kie, kongsi tips yang mmg sangat berguna terutama musim PKP yang memang kna berjimat terutama yang tinggal di bandar besar.

    ReplyDelete
  12. boleh jg buat part time di fast food outlet/shopping complex yg banyak di bandar besar...kawan pejabat ada buat part time masa weekend, lumayan jg income nya..

    ReplyDelete
  13. masak sendiri mmg boleh jimat byk abe

    ReplyDelete
  14. setuju, timm dulu dpt hidup dekat kl sbb naik public transport je semata-mata, pastu bab makan xpyah risau sebab kerja restoran mmg makan free, sewa bilik pun nasib baik dapat murah, serius jimat byk, hihi..nak berhibur pun sekali sekala je nak hilangkan bosan..

    ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.