Showing posts with the label FinanceShow All
Pengalaman melabur bitcoin di Luno Malaysia Berhad

Assalamualaikum. Abe Kie mengenali crypto currency ni sejak 2017. Masa tu mula buka akaun Luno untuk buat rasa2. Letak RM20 je. Lepas tu senyap dan abaikan je benda tu. Sampai uninstall pun app Luno tu. Tetiba teringin nak chec…

Mendaftar dengan Wise, kad prabayar terbaik untuk melancong

Baru2 ni Abe Kie saja2 memohon kad Wise sebagai tambahan kepada koleksi kad debit/debit sedia ada. Tak ada niat pun nak guna untuk pi melancong ke luar negara pada masa terdekat ni. Tapi orang ramai kata kad Wise ni amat berguna …

Jom buka akaun Be U oleh Bank Islam

Assalamualaikum. Korang tahu tak pasal bank digital yang ada kat Malaysia? Dua tahun yang lepas,  Bank Islam Malaysia Berhad dah lancarkan aplikasi Be U (Be You) kat Malaysia weyh!  Bagi yang tak berapa familiar, aplikasi Be U ni…

Senarai semak cukai pendapatan

LHDN kata kalau gaji setahun selepas tolak KWSP lebih RM34,000 barulah kena daftar nombor cukai / hantar borang cukai. Contoh: Gaji setahun sebelum tolak KWSP = RM38,202 Potongan KWSP (11%) = RM4,202 Gaji setahun selepas tolak KW…

Orang baru lepas pencen jangan buka restoran!

Saya lihat terlalu ramai orang lepas pencen terima duit ratus ribu dalam simpanan dia lepas tu dia buka Kedai Makan atau Restoran. Dia sebelum ni kerja makan gaji dan tiada pengalaman berniaga. Bila ada duit, dia rasa nak ada 1…

Bila patut beli rumah?

Beli rumah ni tiada istilah nanti dululah, Nanti dululah, gaji dah naik sikit baru sedap bayar bank Nanti dululah, mesti pemaju akan bila rumah kos rendah untuk orang macam kita Nanti dululah, interest tengah tinggi, dia rendah n…

Berjaya memiliki kad kredit AmBank Islamic Visa Signature

Sudah lama Abam Kie berminat dengan kad kredit Visa Signature by AmBank Islamic ini. Sudah biasa memiliki kad kredit silver, gold dan platinum. Kini teringin pula memiliki kad kredit Signature. Terasa mewah sekejap. Untuk memil…

5 Tabiat Yang Dapat Membantu Kita Mencapai Kebebasan Kewangan

Bayangkan tidak bimbang tentang bagaimana untuk memenuhi keperluan hidup lagi. Ya, itulah cara paling mudah untuk menerangkan apa itu kebebasan kewangan! Takrif kebebasan kewangan boleh menjadi sangat subjektif bergantung pada …

Bagaimana mengurus kewangan dengan bijak?

Pendapat peribadi saya berkenaan  ‘ BIJAK KEWANGAN ’ Panduan  hidup utk sesiapa yg boleh terima.  Hanya sebagai ingatan. 1. Jangan beli telefon mahal kerana telefon baru akan keluar sebelum kamu habis membayarnya. 2. Jangan beli …

Pesanan Tentang Duit

47 PESANAN TENTANG DUIT! Waktu mula melabur dulu, saya banyak dapat nasihat orang baik dan gagal. Ada yang hilang perniagaan besar mereka, muflis malah ada yang hilang wang persaraan 30 tahun dalam tempoh kurang 6 bulan. Apa pe…

Tips Untuk Menjana Ekonomi Rumahtangga

Assalamualaikum. Jom kita baca tips mengenai cara nak menguruskan ekonomi diri dan keluarga dengan lebih bijak!  Cerita tentang hutang.   1. Berhutang untuk bayar hutang tak menyelesaikan masalah. Ia hanya menambah beban dan me…

Ke arah berbelanja tanpa tunai

Abam Kie masih boleh keluar membeli-belah dengan senang hati walaupun hanya membawa RM20 di dalam dompet. Ini kerana kebanyakan kedai sudah mula menyediakan kemudahan tanpa tunai atau cashless. Tak perlu terkejar-kejar mencari me…

Kad Visa Touch n Go Sudah Sampai!

Assalamualaikum. Baru2 ini TouchnGo mengeluarkan kad prabayar Visa yang cantik dan unik pada pandangan Abam Kie. Abam Kie sedia maklum yang kad ini berfungsi spt kad debit bank biasa. Bukannya boleh guna utk bayar tol. Tetapi k…