Friday, 15 November 2019

Perkara paling menyampah bila berbelanja di pasaraya


Perkara yang aku paling menyampah bila berbelanja kat supermarket adalah =

1. Bila segerombolan family berjalan berderet dekat aisle sehinggakan mengganggu kelancaran traffic : ko ingat Ko kumpulan S Club 7 ke? 

2. Ko 'park' troli tengah2 dunia ketika Ko tengah belek 2 barang sebab Ko bayar season parking Kat dalam supermarket milik ayah kau.

3 ketika Ko dekat cashier ketika tu lah Ko baru nak menimbang sayur segala dengan alasan Ko tak tau kena timbang dulu. Yelah... Ko kan time Traveller dari zaman kuno yang mengamalkan barter Tade.. Sebab tu tak tau... Dek ooii zaman sekarang makan pun bertimbang tau tak?

4. Segala ikan sayur buah tauhu wa'ima Maggi pun Ko nak picit, dah kenapa? Tak cukup kasih sayang kat rumah? Atau masa kecik tak cukup Menetek?

5. Bila ada promotion product free berpusu pusu korang merasa... Kadang 2 tu sampai dua tiga kali. Tak cukup dengan tu hantar anak pulak pergi mintak lagi. Tandanya sedap la tu kan? Ke sebab free? Sebab aku tengok tak der pulak korang angkat sebungkus ker dua ke... Nak kata tak mampu kebiasaannya tak lebih RM 15 pun. Mungkin korang ni keturunan Qarun.

6. Masa cashier dah habis scan barang, time tulah Ko baru terkial kial nk bukak handbag. Pastu terkorek sana terkorek sini cari purse. Dah dapat purse terkorek pulak sana sini nak cari duit terselit. Memang tak leh sediakan awal eh? Ke ko penulis novel misteri? Benda yg senang pun Ko nak complicatedkan? Atau ada kecelaruan minda sebab laki kau ada pompuan atau jantan lain?

7. Mata pandang lain masa tolak trolley sendiri pastu terlanggar trolley orang. pastu buat muka teging walaupun itu salah kau yang tak diajar oleh mak bapak apa itu salah apa itu betul. Mak bapak tak berbudi Ko yg jadi anak tak berbahasa. Memang eloklah tu...entah2 nenek Ko pun ketam!!

8. Ko beli barang pastu mintak cashier double kan plastik dengan alasan boleh guna untuk taruk sampah kat rumah... Ada hati nak rakyat bersih negara sihat konon. Tapi kedekut.. Sebenarnya korang satu family memang makan plastik kan? 

9. Ko beratur dan buat2 lupa bahawa counter Express tu 10 item dan kebawah, walaupun bakul Ko penuh sarat dengan barang. Pastu merayu mintak cashier scan aje.. kalau yer pun bodoh tak yah laaa tunjuk sangat!

10. Dekat handle trolley ada tulis no children allowed inside this trolley, tapi ko taruk sampai 2 ekor anak beruk ko dalam tu. Aku tengok citer planet of the apes pun pandai bapak 2 monyet ajar anak dia. Ko beruk yang dibenarkan masuk pasaraya pun tak erti bahasa. Entah datang dari hutan mana ntah!

11. Pastu mak2 bapak yang tak ada masa nak bawak anak2 pergi playground, bawak anak datang main kat supermarket. Kalau tak ada masa untuk anak2 tak payah beranak. Pakai sarung, Jangan fikir tak sabar nak hilang kan mata hitam tinggal yang putih jer. Kalau nak sangat pergi berguru dengan Ororo Munroe sana!

Ok..hujan makin lebat . Gua nak tido dulu... Penat fikir masalah dalaman korang..

20 comments:

  1. lain maciam punya marah ni..chill abam chill

    ReplyDelete
  2. marah betul nampaknya abam Kie ni hehehe...
    tapi memang betul lah, semua di atas memang benda yang buat kita rasa annoying, patut tambah jenis manusia yang tak reti beratur... tau2 nak menyelit kalau takat 1 barang ke nk cepat kita blh terima ni 1 troli... macam haram.

    ReplyDelete
  3. Perkara biasa yang semua orang pernah / biasa lalui bila ke pasaraya..
    Memang annoying! Janganlah kita begitu..

    ReplyDelete
  4. paling sy menyampah, dia dah beratur kt kaunter pastu minta anak / suami suh tambah lg. bla dah byr tp anak tak smpi lg sdg cashier dah habis scan brg... dia bleh suruh tggu panas je hati kita yg tggu ni

    ReplyDelete
  5. haha ini adalah realitinya kan.. lama x dgr orang sebut S Club 7.. favourite group mama zaman dolu2

    ReplyDelete
  6. yeah.. sep sikit. Boleh berubah mood jadinya disebabkan orang macam ni.

    ReplyDelete
  7. hahaha...apa yg di taip atas ni mmg selalu je berlaku depan mata ni...

    ReplyDelete
  8. No 7 Tu rasanya setiap kali kena.. alahai.. menyampah mak!

    ReplyDelete
  9. Hahahaahh , realiti dunia . Benda yang setiap hari terjadi dekat pasaraya .

    ReplyDelete
  10. myra pulak paling bengang kalau dekat kaunter bayar baru nak pegi renew card member supermarket.. cek la dulu sebelum bayar

    Lifestyle Blog | The Grey Lines Between

    ReplyDelete
  11. Mahu tidak mahu memang kena hadap Cikgu.

    ReplyDelete
  12. Bab troli tu kadang org suka letak kat tempat parking tak nak alih..ish2

    ReplyDelete
  13. some of the 7 list tu pernah mengalaminya n memang geram haha

    ReplyDelete
  14. lumrah kehidupan
    semua tu memang terjadi,
    kadang2 geram pun ada
    hihi

    ReplyDelete
  15. Paling tak suka bila ada orang potong Q

    ReplyDelete
  16. Hahaa, realiti kehidupan...apa lagi yang suka berkumpul dalam 1 tempat hingga 4-6 orang & ganggu jalan...lepas tu buat tidak kisah ja. Masuk mall atau supermarket perlu kesabaran...

    Btw, kamu yang lain bolehlah singgah blog Jovie di:
    Https://jovie1995@blogspot.com

    Thanks!

    ReplyDelete
  17. shopping dekat high class..

    mereka lebih berdisiplin dan berhemah..

    cuam saya belum pernah shopping kat situ

    ReplyDelete
  18. Bab troli dan mesyuarat tengah jalan tu memang menyampah. kalau kawasan seluas lautan takpe..huhu

    ReplyDelete
  19. hi hi hi hi...
    i like semua komen di atas :)
    menyampah juga semua tu, abamkie.
    and a friendly reminder tuk diri saya.

    ReplyDelete