Wednesday, 20 March 2019

Jenis-jenis guru di sekolah


Semua sekolah ada:

1. Seorang cikgu perempuan senior yg suka berlagak macam mak datin.
2. Seorang cikgu yg sentiasa nampak kalut sebab banyak kerja.
3. Seorang cikgu lelaki yg tenang walaupun tak siap kerja.
4. Seorang cikgu yg sangat suka komen kerja orang lain (mcm la dia bagus sgt)
5. Seorang cikgu yg suka menjaga cenderahati dan makan minum utk pengetua
6. Seorang cikgu yang suruh buat apa pun senyum je.
7. Seorang cikgu yang suruh buat apa pun menolak je.
8. Seorang cikgu yg anggap dia sorang je dlm dunia ni ada prinsip
9. Seorang cikgu yg layak dapat APC tiap2 tahun, tapi tak dapat tiap2 tahun
10. Seorang cikgu yg asyik mengintai jawatan di PPD walaupun tak layak
11. Seorang cikgu yg dah disuruh naik pangkat byk kali asyik menolak.
12. Seorang cikgu yang cool aje walaupun byk kerja, dan kerja selalu siap.
13. Seorang cikgu yang mengeluh dapat kerja tapi kerja tetap siap.
14. Seorang cikgu yang besar2kan kerja yang dia buat padahal kerja itu byk dibantu oleh orang lain.
15. Seorang cikgu yg selalu ugut nak pindah sekolah lain sebab byk kerja yg dipikul di sekolah.
16. Seorang cikgu yang nampak rileks saja. Orang lain kalut dengan kerja sekolah dia pula sempat berniaga.
17. Seorang guru yg cool walau buat tugas org lain.
18. Seorang guru yg cool walau semua tugas di sekolah dia sahaja diharap siapkan.
19. Seorang guru yg gelisah kalau ada mesyuarat
20. Seorang guru balik-balik kasi umum "hari ini gaji"
21. Guru yang suka selfie
22. Jadi JKKK
23. Guru cuti..
24. Guru lambat datang awal balik.
25. Cikgu 7 hari seminggu
26. Guru "25 haribulan"
27. Guru susah hati 'lama betuuuuul dua puluh lima haribulan ni!
28. Guru yang tak lekang dgn fb whtsapp telegram
29. Guru pek pok pek pok
30. Guru pencukup korum di sekolah
31 Guru tapau kursus..balik2 muka dia pegi kursus..bila in house tak mau buat pula..
32. Guru gabra bila datang pelawat
33. Guru berlagak mcm YB
34. Guru malas buat RPH
35. Guru yg mau anaknya diajar bagus2 tp diri sendiri tidak mengajar anak/murid lain dgn baik
36. Guru last minute... sebarang kerja tugasan dibuat last minute... malah selalunya terlebih minute
37. Guru yg ternanti2 bilalah nk pencen
38. Guru yang memiliki semua yg di atas..tahniah!πŸ˜„πŸ˜„

21 comments:

  1. penah jd guru ganti seorg ustaz sek ren. saya terkejut bila tgk buku ringkasan mengajar dia, cuma 2 - 3 kali je dia tulis selebihnya kosong... aduhhhh... x tau nak ckp apa...

    ReplyDelete
  2. Guru yang datang cuma nak main badminton,ping pong dan lain-lain permainan.
    Guru yang mencari jodoh dikalangan sesama guru..eh anak murid pun di try juga.
    Guru yang kerjanya buat lawak sentiasa.
    Guru yang suka cantikkan kawasan sekolah sahaja..
    Guru yang isi waktu rehatnya menyulam dan mengait..
    Sebenarnya bermacam telatah guru ni..begitulah manusia..siapa pun dia..apa
    pun jawatan yang disandang..pelbagai ragam berwarna warni.

    ReplyDelete
  3. CIKGU ADALAH CIKGU CIKGU...
    HAHAHA...

    ReplyDelete
  4. kerja yg bukan guru pun sama jgk ni hehehe

    ReplyDelete
  5. Rabia pernah jadi guru tadika Dan taska

    ReplyDelete
  6. hahahhahahahah ! rasa nak tulis eyh, ragam pekerja bank. kahkah

    ReplyDelete
  7. lagak macam yb mcm mana tu? haha

    ReplyDelete
  8. Manusia kan..kerja apa pun dia tetap manusia juga, macam2 pe'el ada πŸ˜…

    ReplyDelete
  9. pernah dulu lepas habis matrikulasi jadi guru ganti masa tunggu panggilan universiti.
    memang ada juga jenis2 cikgu yang di senaraikan...hehehhe...

    ReplyDelete
  10. Banyak betul spesies cikgu ye? Abam Kie cikgu yang mana satu? Esok-esok Sarie free nak buat juga la senarai 'spesies penjawat awam yang ada di ofis den'. Jenis nombor 9 tuh memang kesian...kat ofis Sarie ni ada 2,3 orang spesies ni. Dah kerja almost 18 tahun tak pernah dapat APC walaupun dah terlebih layak sebenarnya

    ReplyDelete
  11. hahahaha! macam ni bukan guru je ni....kat opis2 pun ada jenis2 ni...wakakakkaa

    ReplyDelete
  12. Hahahhaaa.... rasanya bukan setakat cikgu je ada spesis cenggini di office Mrs. A pun ada spesis ni.

    Kenyataannya sememang begitu hakikat kehidupan yang jenis manusia ni.

    ReplyDelete
  13. Banyaknya jenis cikgu! :O

    Saya sebagai seorang pelajar, mampu detect beberapa jenis cikgu je.

    ReplyDelete
  14. Guru yang hebat menulis blog pun ada...iaitu Abam Kie

    betulkan..

    ReplyDelete
  15. Wah, tak tau plak ada banyak jenis guru kat sekolah nie.. hihihi

    ReplyDelete
  16. Hakikatnya ,manusia tak pernah sempurna :D

    ReplyDelete
  17. haha ada betulnya abam kie. tapi zaman saya cikgu banyak dedikasi semangat mengajar.

    ReplyDelete
  18. Bermacam ragam guru-guru ini..

    ReplyDelete