Friday, 22 March 2019

Kalau suami nak kahwin lain....


Kalau suami nak kahwin lain ..bagi jer jangan ... habaq awal-awal kat suami yang kita terima je. Habaq kat suami kita nikah dulu pun sebab kerana Allah.

Lepas suami kahwin lain... tengok kan jer .. layan macam biasa. Sayang macam biasa ...buat macam tidak ada apa-apa ... Masa giliran dia kena balik rumah isteri baru, kita suruh dia balik sana... kita rest jer di rumah  rumah nak buat apa pun buat lah. Nak tidur lebih ke .. nak cantikkan diri ke ..nak gi shopping mall ke...nak pi dengar ceramah di masjid ke.. waktu ni la kita habiskan masa terluang dengan aktiviti yg kita suka buat.

Masa suami tiada di rumah tu lah kita rawat hati kita dengan Allah.

Suami mati pun esok bukan kita nak ikut dia sampai kubur. Sama lah suami kita pun tidak akan ikut kita sama ke kubur walaupun dia cakap sayang  1001 kali sehari.

Bab tanggungjawab itu urusan dia dengan Allah. Sebab kita dah ingatkan pada dia nikah dulu kerana Allah kan .. kalau dia abaikan dia lah yg rasa azab Allah. Kita tidak payah meroyan kalau dia tidak hendak jalankan tanggungjawab. Allah kan ada....

Takutlah pada mahkamah Allah daripada mahkamah dunia ...

P.S. tidak diketahui siapa penulis asal.

19 comments:

  1. Moga Allah sentiasa beri jalan terbaik.Hukum membolehkan namun bersyarat.

    ReplyDelete
  2. Pengalaman diri sendiri,bukan suami tapi ayah..
    Dlm berpoligami ni..sikap adil saksama itu adalah yg paling sukar untuk dilaksanakan...
    Jadi, kalau boleh biarlah 1 je isterinya :)

    ReplyDelete
  3. ada betulnya. kalau tak salah pilih jalan insya Allah bahagia. kalu tino jenis dendam, cari jatey lain pulok. punoh habis sebab tak pegang agamo

    ReplyDelete
  4. mmg betul. tapi berapa ramai yg mampu adil dan saksama? at least adil dan saksama utk diri sendiri dulu....

    ReplyDelete
  5. nak mempraktikkannya tuh yang tak tau macam mana perjalanannya. Adakah membawa lebih derita atau lebih bahagia?

    ReplyDelete
  6. Pada pendapat saya lah...kalau anak-anak masih kecil, belum pandai urus diri..elok tangguhkan dulu. Anak dah masuk sekolah, dah pandai urus diri...boleh pertimbangkan dengan bersyarat...Penat kalau bini sorg nak jaga anak-anak yang belum pandai urus diri sorang-sorang..lain lah kalau husband bg orang gaji tolong urus anak...hehehehehe...

    ReplyDelete
  7. Jika tidak ada ilmu agama yang mantapkan.. jahanam rumah tangga yang di bina..

    ReplyDelete
  8. Semoga Allah memberikan jalan yang terbaik buat insan-insan yang terpilih yang bermadu.

    ReplyDelete
  9. Semoga kita sentiasa menjaga hati pasangan masing-masing ya. Kawin lah jika takdir sebegitu kepada yang mampu

    ReplyDelete
  10. Hahhaha..Agereed & Tak agreed..Agreed if only when that guy can tanggung all the expenses yg dibantu oleh isteri pertama sebelum ada isteri yg kedua...Giliran jaga anak2 kena ade sbb isteri kedua NOT ONLY kawin dgn husband BUT ALL THE FMLY MEMBERS...We as wife should brief si suami yg luahkn niat yg kahwin lain ttg itu..If he can accept that responsibility then wife can turn the green light...Betul wife/suami x ikut ke kubur time one of them mati...Tapi jgn la kite igt hukuman akhirat pd si suami je..igt jgk soalan si isteri mase dkt sane nnt... Tny diri sendiri (isteri) betul ke kite boleh redha dlm masa yg singkat utk semua yg trjadi...Lain ler kalo suami tu mmg si iteri rase mampu utk ade lg sorg..Kalo si suami yg ngam2 aje nk sara fmly smp wife pun kena kerja utk tlg, itu kena brain wash si suami lebih sikit...Hahaha

    ReplyDelete
  11. rumitnya hidup rumah tangga ni << masih bujang hahaha

    ReplyDelete
  12. saya fikir abam Kie yang tulis..

    kalau abam Kie nak satu lagi...buatla macam tu...hahahaha

    ReplyDelete
  13. cik ash nk komen xleh sbb ada aboh sendiri adalah pengalaman berpoligami..biar tersimpan dalam diary cik ash jer huhuhu

    ReplyDelete
  14. Setuju dan tak setuju.. Hahaha.. nak komen lebih lebih pun tak pernah alami, tapi kalau boleh memang tak nak lah.. Sha tak suka berkongsi.. hahaha..

    ReplyDelete