Panduan penjagaan kereta agar tahan lama | ABAM KIE : Man of The House


Monday, 20 March 2017

Home » » Panduan penjagaan kereta agar tahan lama

Panduan penjagaan kereta agar tahan lama


Abam Kie terbaca artikel ni dalam group Whatsapp. Jadi ada baiknya abam kie berkongsi perkara yang baik ini dengan kawan2 yg dihormati sekalian.

Jangan berani memiliki kereta sendiri kalau tidak tahu perkara penting ini dan kalau ada yg tertinggal tolong masukkan di ruangan komen ni agar kita semua dpt berkongsi ilmu sesama kita semua

1. minyak hitam (mengikut paras had & jenis minyak)
2. oil filter (tukar semasa menukar minyak hitam)
3. spark plug (tukar setiap 30,000 km)
4. bateri (tambah air setiap kali servis)
5. belting (tukar setiap 80,000km)
6. clutch plate (mengikut keadaan)
7. fuel filter (tukar setiap 30,000km)
8. air filter (tukar setiap 30,000km)
9. gear oil (tukar setiap 20,000km)
10. brake fluid (mengikut keadaan)
11. brake pad (Mengikut keadaan)
12. power steering fluid
13. radiator coolant (tukar setiap 40,000km)
14. wiper (tukar setiap 30,000km)
15. air conditioner (servis filter dan suis dibuka 1/2)
16. tayar (pam pada setiap bulan)
17. radio (memastikan ditutup pada setiap mati enjin)
18. radiator (pastikan dibersihkan menggunakan air paip)
19. fan radiator + aircon (Pastikan kipas hidup bila temp 1/2))
20. lamp bulb (Periksa lampu setiap minggu)
21. steering alignment (servis setiap 20,000km)
22. power window (Check setiap suis power window)
23. Beli kereta memahal kalau membelok x reti nak bagi signal baiklah pergi meninggal.
24. Angin spare tayar dan spanar bukak tayar serta jack pastikan sentiasa ada.
25. Kalau park kereta di tengah panas pastikan adjust lubang angin aircond tu pakai udara luar agar haba panas dlm kereta mudah bebas.
26. Utk kereta2 injection pastikan minyak petrol sentiasa cukup. Jangan sampai lampu warning dah menyala baru nak topup minyak. Fuel pump mudah rosak jika diamalkan begitu.
27. Sentiasa rajin check fan belt. Pastikan dlm keadaan baik.
28. Utk pengguna kereta auto pastikan enjin panas terlebih dahulu baru mulakan perjalanan. Bergerak waktu enjin sejuk punca utama gearbox auto mudah rosak...
29. Jangan main tambah2 minyak hitam jika enjin dah mempunyai penyakit mkn minyak hitam.
30. Mencegah lebih baik dari merawat. Setiap kali masuk ke bengkel utk service mintak tolong abang2 pomen periksa kereta anda A to Z agar anda mudah tahu kalau2 ada benda2 yg bermasalah dan perlu ditukar..

Berpesan-pesan amalan mulia.

6 comments:

FeyLiez said...

Salam BW Abam Kie. Cuti sekolah ye...
Liez tahu la sikit-sikit bab kereta ni.. selebihnya suami la.. hihihi

nadia md radzi said...

salam abam kie..info yang sangat berguna..sy tau bawak je..hihi....servis en suami yg tlg buatkan...:p

I am LZ said...

Assalamualaikum Abam Kie,

Saya nak print entri ini dan bawa ke pusat servis untuk make sure diaorang check supaya tak terlepas pandang sebab saya tak reti bgtau diaorang apa perlu buat satu persatu.

Jadi thanks sebab info ini sangat berguna kepada saya..

paridah said...

PESANAN YG BAIK SGT TU CIKGU MOGA DIAMBIL TAHU PENGGUNANYA

PeRdU cINta said...

Terbaik Cikgu..terima kasih perkongsian ni..kalau kita jaga elok-elok insyaAllah kereta malahan apa pun benda yang kita ada akan bertahan lama..ameen..

Cikna said...

kalau bab tukar2 tu cikna ok je cuma bab tukar tayar tu la fail sikit, prnh skli tu tayar tiba2 kempis tgk2 ade lak paku bnyk kali try xblh gak tukar sdhnye minta tolong jiran, cikna cuma lepas kat jerk tayar je,huhuu....;-)

;