Monday, 23 January 2017

Blog umum pun disekat oleh BestariNet dan YES


Apa la nak jadi dengan Bestarinet ni. Pada tahun lepas abam kie cuba melayari blog www.safirulamar.com. Namun malang sekali apabila keluar notis di atas! Hairan betul sebab blog berkenaan ialah blog umum. Bukannya blog lucah, perkauman atau pelampau agama. Nak tak nak terpaksalah buka blog tersebut di rumah. Kdgkala bengang gak dengan BestariNet. Ia akan tapis segala unsur2 tak baik biarpun cuma sepatah perkataan spt 'seks' ada di dalam laman web terbabit!

Apa2pun mujurlah youtube tidak disekat. Kalau tak, susah la nak cari klip video untuk dijadikan bahan pengajaran di dalam kelas. Apa pendapat kwn2 tentang perkhidmatan BestariNet ini jika kwn2 ialah warga sekolah? Sekian. Terima kasih.

13 comments:

  1. ketat sangat rules bestarinet ni kan

    ReplyDelete
  2. BESTARI NETS HANYA JALNKAN KERJANYA KUT...SUSAH JUGA NK BLOGGING YA

    ReplyDelete
  3. Owh...sensitif BestariNet ni ya..sebabnya kadang perkataan yang kurang baik itu sekadar contoh pada entri blog..tapi bila keseluruhannya tidak boleh buka...pening jugakan Cikgu AK..

    ReplyDelete
  4. alhamdulilah..dekat tempat saya, kebanyakkan blog masih belum disekat. cuma adalah beberapa laman web macam youtube tu je yang tak boleh. kalaulah boleh akses tu, fuh! berdendang kami dekat sini. hehehehe.

    ReplyDelete
  5. Mereka yang setting BestariNet tu sampai jadi macam tu... BestariNet tak salah.. hehe... :-) Kalau setakat satu perkataan pun dah kena block, cikgu nak ajar biologi camna kan?

    ReplyDelete
  6. Bestarinet ni yang supply line internet kat sekolahlah ye cikgu.
    Kalau banyak yang kita nak cari kena block, apa gunanya.

    ReplyDelete
  7. Bstrinet sekolah sy pun ada beberapa blog umum kena block jugak. kdg2 pelik.huhu

    ReplyDelete
  8. susah juga tu nak cari bahan mengajar kalau asyik kena block :)

    ReplyDelete
  9. untuk kebaikan budak2 jgak kot. Walaupun hanya satu word yg tak sepatutnya. Hehe. Pendapat sendiri ja. Saya tak tahu sangat, bukan pengajar. :)

    ReplyDelete
  10. Ini kes ..firewall filter by word..mmg ada ayat ayat..sy gunakn..yg pasti bestari.net ni wastage

    ReplyDelete
  11. Same la dengan ofis mek tapi mek punya yg bsn sendiri la. Yg videolizing punya web mmg blok terus --'

    ReplyDelete
  12. Tak baguslah kalau strict pada tempat yang tidak sepatut.

    Pernah anak rakan office melayari 1Bestarinet ini keluar imej perempuan berpakaian menjolok mata aka imej lucah terkejut anak rakan office tu mengadu pada mama dia.

    Kenapa terlepas??? Tindakan rakan office Mrs. A buat aduan pada pihak sekolah.

    ReplyDelete

Thanks for your comment and please come again.