Wednesday, 31 August 2016

Pesanan kepada anak bila aku sudah tua

Wednesday, August 31, 2016 4

*Anakku...*
Bila aku tua,_
Andai aku jatuhkan cawan atau terlepas pinggan ditangan,
Aku berharap kamu tidak menjerit marah padaku,
Kerana tenaga orang tua sepertiku semakin tidak kuat dan kerana aku sakit.
Mataku semakin kabur. Kamu harus mengerti dan bersabar denganku.

 *Anakku...*
Bila aku tua,
Andai tutur kata aku lambat dan aku tidak mampu mendengar apa yang kamu katakan,
Aku berharap kamu tidak menjerit pada aku,
"ayah pekak ke?"
"ayah bisu ke? "
"tak dengar ker??"..
Aku minta maaf anakku._
Aku semakin_ *MENUA...*

 *Anakku...*

Andai aku asyik bertanya perkara yang sama berulang-ulang,
Aku berharap kamu tetap sabar mendengar dan melayanku sebagaimana aku sabar menjawab pertanyaanmu semasa kecil,
Semua itu adalah sebahagian dari proses_ *MENUA.*
Kamu akan mengerti nanti bila kamu semakin tua.

 *Anakku...*
Bila aku tua,
Andai aku berbau busuk, hamis dan kotor,
Aku berharap kamu tidak tutup hidung atau muntah di depan aku.
Dan tidak menjerit menyuruh aku mandi.
Badan aku lemah.
Aku tidak bermaya untuk lakukan sendiri.
Mandikanlah aku sepertimana aku memandikan kamu semasa kecil.

 *Anakku...*
Bila aku tua,
sekiranya aku sakit, temanlah aku, aku ingin anakku berada bersamaku.

 *Anakku....*
Bila aku tua dan waktu kematian aku sudah tiba,
Aku berharap kamu akan memegang tanganku dan memberi kekuatan untuk aku menghadapi kematian.
Jangan cemas.
Jangan menangis.
Hadapi dengan redha.
Aku berjanji pada kamu.
Bila aku bertemu Allah.
Aku akan berbisik padaNya supaya sentiasa memberkati dan merahmati kamu kerana kamu sangat mencintai dan mentaatiku.
Terima kasih banyak2 kerana mencintai aku....
Terima kasih banyak2 kerana telah menjagaku...
Aku mencintai kamu lebih dari kamu mencintai dirimu sendiri..

*RENUNG2 KAN LAH......*
*SESUNGGUHNYA KITALAH ANAK....DAN SAMPAI KETIKANYA  NANTI KITALAH EMAK/AYAH*

Ingatan untuk kita, kalau ada tersilap terpandang, sila tegur. Kadang-kala kita terlupa.

Monday, 29 August 2016

Everything happens for a reason

Monday, August 29, 2016 8

Pelajaran tauhid  yg sangat bernilai ... Mohon baca sampai habis.
Dahulu kala, ada seorang petani miskin memiliki seekor kuda putih yang sangat cantik dan gagah..

Suatu hari, seorang saudagar kaya ingin membeli seekor kuda dan menawarkan harga yang sangat tinggi.. Sayang si petani miskin itu tidak mahu menjualnya.. Teman-temannya mengejek kerana dia tidak menjual kudanya.
Keesokan harinya, kuda itu hilang dari kandangnya..
Maka teman-temannya berkata : "Sungguh malang nasibmu, padahal kalau kelmarin kamu jual, kamu sudah pasti akan kaya tapi sekarang kudamu sudah hilang.."
Si petani miskin hanya diam saja tanpa kata...

Beberapa hari kemudian, kuda si petani kembali, bersama 5 ekor kuda liar lainnya..
Lalu teman-temannya berkata : "Wah..! Beruntung sekali nasibmu, ternyata perginya kudamu membawa keuntungan.."
Si petani  tetap hanya diam saja.

Beberapa hari kemudian, anak si petani yang sedang melatih kuda-kuda baru mereka terjatuh dan kakinya patah..
Teman-temannya berkata : "Rupanya kuda-kuda itu membawa sial, lihat sekarang anakmu kakinya patah.."
Si petani tetap diam tanpa komen..

Seminggu kemudian terjadi peperangan di wilayah itu, semua anak muda di desa dipaksa untuk berperang, kecuali si anak petani sebab dia tidak boleh berjalan..
Teman-temannya mendatangi si petani sambil menangis : "Beruntung sekali nasibmu kerana anakmu tidak ikut berperang, kami harus kehilangan anak-anak kami.."

Si petani kemudian berkata:
"Janganlah terlalu cepat membuat kesimpulan dengan mengatakan nasib baik atau buruk..
Semuanya adalah suatu rangkaian proses yang belum selesai...
Syukuri dan terima keadaan yang terjadi saat ini..

Apa yang kelihatan baik hari ini belum tentu baik untuk hari esok..
Apa yang buruk hari ini belum tentu buruk untuk hari esok..
Tetapi yang pasti, *ALLAH paling tahu yang terbaik buat kita...*
Bahagian kita adalah, *mengucapkan syukur dalam segala hal*, sebab itulah yang dikehendaki ALLAH di dalam hidup kita ini..
*Jalan  yang dibentangkan ALLAH belum tentu yang tercepat, bukan pula yang termudah.. tapi sudah pasti yang terbaik..."*

*Semoga dapat memetik pelajarannya...*

Nasib kerana ikhtiar kita dan takdir adalah ketentuan Allah swt.
Wallahua'lam

Friday, 26 August 2016

Duit kutipan tabung masjid ke mana perginya?

Friday, August 26, 2016 5

Aqidah memang tidak boleh dijualbeli tetapi mudah tergadai tanpa sedar. Masjid banyak duit. Tetapi pengurusan masjid buat duit masjid macam duit mereka sendiri. Curi rm2 kena penjara. Mungkin yg melidi duit tabung tu dalam kesempitan sangat.

Aku pernah masuk gereja dekat komplek Asia Jaya. Ada kotak transparent atas meja. Ada buku catitan sebelah kotak. Dalam kotak tak bertutup ada banyak duit macam2 note. Aku belek buku. Lima ruang utk diisi. Tarikh, Nama, no tel, jumlah, catitan.

Berbagai kaum punya nama ada dan memang aku mencari nama melayu. Jumpa beberapa nama siap nombor talipon. Salah satu nama lelaki ambil rm50 utk beli susu anak. Aku call no yg dicatat. Sembang bbrp minit. Baru kena berhenti kerja jaga masa tu.

"Dah jumpa pak imam masjid. Kena buat surat ke bendahari. Bendahari pula suruh gi pejabat zakat. Sampai pejabat zakat kena isi itu ini. Entah bila pula nak dapat. Kawan india suruh pi gereja. Boleh terus ambik kemudian baru tulis nama.Saya pun pergi tempat tu dgn dia."

Kenapa encik ambik lima puluh je. Bukan ada orang jaga pun?

"entahlah. Tapi walaupun takde orang jaga tapi Allah nampak walaupun dalam gereja. Niat saya memang nak beli susu anak dan sikit utk tambang pusing2 cari kerja."

Terdiam aku sekejap. Lepas tu encik?

"Saya terus pergi beli susu anak dan balik rumah dgn nasi bungkus malam lima beranak. Pagi esok gereja talipon dan lepas tu saya pun dapat kerja jadi jaga di gereja tu. Takpa la asal tak mencuri."

Aku langsung teringat pada sorang pakcik yg sedang ronda tempat parking masa tu. Encik masih kerja di situ?

"Dak dah. Saya dah balik kampung ni. Gereja bagi modal. La ni saya meniaga gerai makan. "

Masjid patut boleh buat lebih baik dari gereja. Jangan bangga dengan jumlah terkumpul ratusan ribu tp ahli qariah ada yg dapur tak berasap.


Sumber  : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=491697650929104

Wednesday, 24 August 2016

Senarai Peserta Book Giveaway by Abam Kie and Friends

Wednesday, August 24, 2016 32
Senarai Peserta Book Giveaway by Abam Kie and Friends
PekanBuku Universiti Malaya menjual bahan bacaan dengan harga yang murah. Jom ke sana!

Assalamualaikum. Setelah Book Giveaway by Abam Kie and Friends dilancarkan pada hari Sabtu lepas, sambutan dari kalangan rakan blogger amat memuaskan. Alhamdulillah. Pada mulanya abam kie bimbang jika sedikit aje orang yang nak masuk. Maklumlah kan, abam kie ni bukannya blogger famous lagi retis! Semoga makin ramai rakan blogger yg sudi join ye sebab tarikh tamat GA ini pada 9/9/16. Ada 12 buah buku/novel yang bakal dimenangi oleh peserta bertuah manakala peserta terpantas dan terakhir secara automatik akan menerima topup bernilai RM5 dari abam kie. Satu lagi Abam Kie memohon semua peserta GA ini mematuhi syarat follow blog penganjur dan penaja2 tu. Terima kasih diatas kerjasama rakan2 blogger, ya?

Baiklah, di sini abam kie senaraikan nama peserta GA ini. Lepas ni boleh la BW dan saling mengenali ya? Kalau nak follow blog n G+ lagi cantik! Jika ada yg tercicir sila bagitahu segera, orait?

1. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
2. http://hikayathidupseorangaku.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
3. https://belogs.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
4. http://www.bajuwarnacoklat.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
5. http://masturanasarudin.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
6. http://min-mi.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
7. http://stnrsyfh.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
8. http://ohthrillers.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
9. http://littlesnorlax.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
10. http://k-pophitsz.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html

11. http://mrsteddybearlover.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends_21.html
12. http://kanvasdakwat.blogspot.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
13. http://myemosaid.blogspot.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
14. http://secondblogimpianacikyaanie.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
15. http://nakahime.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
16. http://msvelentine.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
17. http://www.lokmanamirul.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
18. http://adna2029.blogspot.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
19. http://naniedean.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
20. http://penggaliilmudunia.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html

21. http://akhalilah.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
22. http://originalsyuhadah.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
23. http://hanyadihatiku.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
24. http://nam-comel.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
25. http://norshamimi.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
26. http://adrianafaizul.blogspot.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
27. http://muslimahsejati96.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
28. http://jombercontest.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
29. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
30. http://at-tarmizi.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html

31. http://musicstyle29.blogspot.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
32. http://loveyoucontest.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
33. http://minimeyra.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
34. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
35. http://karyaku-paridahishak.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
36. http://mykawaaiiionlinediary.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
37. http://hilmirdadaud.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
38. https://smoochiemallow.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
39. http://vitaminwawa.blogspot.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
40. http://rabiabiz79.blogspot.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html

41. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
42. http://hakmilikmyra.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
43. http://galeriduniaku.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
44. http://www.masturadin.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
45. http://huhahuhajerr.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
46. http://mawarassufi.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
47. http://www.ajuyarashid.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
48. http://chiizu-san.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
49. http://akukaudansesuatu.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
50. http://starlavenderluna.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html

51. http://www.sheilainspire.com/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
52. http://meinnameisthazrina.blogspot.my/2016/09/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
53. http://dramaticyang.blogspot.com/2016/09/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
54. http://mellyacrayola.blogspot.com/2016/09/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
55. http://eiydacalyx90.blogspot.my/2016/09/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
56. http://misspurple17.blogspot.com/2016/09/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
57. http://realsviors.blogspot.my/2016/09/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
58. http://isihatisimerahjambu.blogspot.my/2016/09/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
59. http://www.mialiana.com/2016/09/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html

60. http://iammasitahsamsudin.blogspot.my/2016/09/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html

61. http://notamengajarbelajar.blogspot.my/2016/09/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
62. http://yangbaik.blogspot.my/2016/09/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
63. http://norminieza.blogspot.my/2016/09/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
64. http://blogeskey.blogspot.my/2016/09/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
65. http://www.sayidahnapisah.com/2016/09/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
66. http://akuhanyagadiskampung.blogspot.my/2016/09/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html

67. http://penselduabee.blogspot.my/2016/08/book-giveaway-by-abam-kie-and-friends.html
     [Penyertaan selepas tarikh tutup kerana Puan Radhia Razali terlupa meninggalkan komen di entri] Harap maaf.

100. Mungkin ANDA.....


Saturday, 20 August 2016

Book Giveaway by Abam Kie and Friends

Saturday, August 20, 2016 75

Jika nak join, sila klik banner di atas.

Jom join Book Giveaway by Abam Kie and Friends!

Syarat-syarat:

1. Follow blog Abam Kie dan penaja2 berikut:

* Abam Kie
* Bin Muhammad
* Henrietta Jose
* Cik Noor
* Lea Azleeya
* Shahida Mohamed

 2. Buat entri bertajuk "Book Giveaway by Abam Kie and Friends"

3. Letak banner dekat entri.

4. Backlink kan ke sini.

5. Publish!

6. Tinggalkan link entri giveaway anda di ruangan komen entri ini sahaja.


Buku-buku dan novel menarik menanti para pemenang bertuah!

1 buah buku X 2 pemenang oleh Bin Muhammad.
1 buah novel dan 1 penanda buku X 3 pemenang oleh Henrietta Jose
1 buah buku X 1 pemenang oleh Cik Noor
1 buah novel X 1 pemenang oleh Lea Azleeya
1 buah novel X 2 pemenang oleh Shahida Mohamed
1 buah novel X 1 pemenang oleh Gadis Misteri
1 buah buku X 2 pemenang oleh Abam Kie

Hadiah terjamin kepada peserta pertama dan terakhir! Top up RM5!

Pemilihan pemenang : pemilihan 100% secara undian oleh Abam Kie :)

Mula : 20 Ogos 2016
Tamat : 9 September 2016 2.

Wednesday, 17 August 2016

Perbezaan diantara rumah dan kereta

Wednesday, August 17, 2016 7

Kenapa pinjaman kereta maksimum 9 tahun dan pinjaman rumah maksima 35 tahun? Sekarang baru kita tahu kenapa...

RUMAH 🏠

1. Makin lama makin buruk, makin naik harganya
2. Kalau leasehold, semakin hampir pada tempoh habis pajakan
3. Kerosakan jangan cerita, ada yang boleh kata tunggu nak roboh je sebenarnya
4. Tapi tempoh pinjaman /pembiayaan tetap boleh dapat 30-35 tahun
5. Sentiasa ada peningkatan nilai hartanah
6. Sentiasa ada pembeli lebih-lebih lagi hartanah yang murah harganya
7. Semakin banyak dibina, semakin kurang tanah, semakin besar nilainya
8. Ini adalah keperluan

KERETA πŸš—

1. Semakin lama, makin buruk, walau dijaga, harganya turun
2. Ianya bukanlah aset yang seperti semua sangkakan
3. Produksi setiap tahun semakin lama semakin banyak
4. Semakin banyak supply, semakin kurang harga unit baru.
5. Jarang ada pembeli kereta lama melainkan ianya unik
6. Teknologi kereta baru semakin baik, lama akan ditelan zaman
7. Banyak claim insurance diatas penggunaan item ini dalam pasaran
8. Keperluan selagi kemudahan awam tidak effisen

Kredit: HH

Monday, 15 August 2016

Menukar kad debit Maybank baharu

Monday, August 15, 2016 10

Assalamualaikum. Sejak bulan Mac lalu Maybank mengumumkan kad2 debit Visa sedia ada perlu ditukarkan kepada kad debit baharu yang ada lambang Pay Wave dan MyDebit sebelum 31 Dis 2016. Abam Kie pada mulanya mengabaikan pengumuman itu sebab tiada masa nak pergi menunggu di cawangan Maybank Tanah Merah, Kelantan. Lagipun kad abam kie masih diterima ATM. Tapi bila pertukaran kad ini boleh dilakukan terus melalui Maybank2U maka abam kie tak melepaskan peluang untuk melakukannya secara atas talian. Selepas log masuk, pergi ke 'card management' dan pilih pertukaran kad. Lepas tu isikan alamat surat-menyurat dan nombor telefon. Maybank berjanji akan menghantar kad debit baharu dalam masa 14 hari bekerja.

Isteri abam kie juga nak tukar kadnya. Tapi dia melengah2kan masa permainan. Akhirnya pertukaran kad baharu melalui M2U telah dihentikan. Maka dia kena pergi ke cawangan Maybank Kota Bharu la. Tapi bila pergi ke sana terpaksa menunggu giliran sehingga 3 jam maka dia x jadi tukar kad.

Alhamdulillah kad debit Maybank yang baharu sudah sampai pada Rabu lepas melalui courier Citylink. Ingatkan boleh mengaktifkannya di M2U tetapi 'system under maintainance' la pulak! Terpaksalah abam kie pi ke ATM terdekat. Mujurlah no pin yg sedia ada tu masih boleh dipakai.

Sebenarnya pertukaran kad debit baharu ni demi menaiktaraf ciri2 keselamatan kad semasa jual-beli barang. Kini jika membeli barang di pasaraya contohnya, pengguna cuma perlu memasukkan 6 digit no pin sebagai pengesahan bayaran. Tandatangan tidak diperlukan lagi. Sejujurnya abam kie cuma menggunakan kad debit Maybank ni untuk mengeluarkan duit je. Jadi kegunaan lain tu x la digunakan sangat. Lagipun abam kie menggunakan kad kredit Visa Platinum juga dari Maybank untuk membuat bayaran di stesen minyak dan pasaraya.

Jadi kepada kawan2 yg masih belum menukar kad debit Maybank silakan berbuat demikian sebelum akhir tahun ini. Sekian. terima kasih.

Friday, 12 August 2016

Abam Kie Mencari Penaja Giveaway Bertemakan Buku

Friday, August 12, 2016 13

Assalamualaikum. Selepas sambutan hebat kepada GA pertama abam kie yang lalu, lalu terbuka hati ini untuk menganjurkan GA kali kedua sempena Hari Raya Aidil Adha nanti. GA kedua ini bertemakan buku kerana abam kie ingin memupuk minat membaca buku dikalangan rakyat Malaysia. Dengan sukacitanya, abam kie ingin mempelawa blogger2 yg baik hati untuk menaja GA tersebut. Syarat2 untuk menjadi penaja mudah aje. Baca dengan teliti ya?

1. Bentuk tajaan ialah buku. Tak kisah la nak taja novel, buku agama, buku motivasi, buku masakan dan sebagainya. Minima tajaan ialah sebuah buku berharga RM10.

2. Kemudian, sila Whatsapp atau SMS maklumat seperti nama penuh, alamat rumah, alamat emel, URL blog, jenis dan tajuk buku ke no 0129820100 pada atau sebelum 22 Ogos 2016.

3. Bakal peserta segmen ini diwajibkan 'follow' blog penaja sebagai syarat mandatori.

Sekiranya ada pertanyaan sila Whatsapp abam kie segera! Sekian. Terima kasih abam kie dahulukan.


Wednesday, 10 August 2016

Janji-janji palsu kepada guru...

Wednesday, August 10, 2016 10

Aku tidaklah ghairah sangat dgn statement2 begini atas sebab2 berikut:-

1) Dulu pun ada statement lebih kurang macam ni gak, dilafazkan pada hari guru kebangsaan, iaitu; guru2 sarjana dan PhD akan diberi kenaikan gaji, akan digelar 'bitara guru'!  Hmm....habuk pun tadak! Yg buat statement pun dah dilucut jawatan, dipecat!

2) Golongan guru ni ramai, ubah skim melibatkan peruntukan kewangan yg besar,  keadaan ekonomi dan krisis sekarang ni, nampak macam tak logik jer!

3) Golongan pensyarah pun tak puas hati. Mereka pun nak skim time-based macam golongan guru atas alasan mereka ada PhD !! Cuma yg eloknya pensyarah ni kalau nak mintak naik gaji, mintak jer ler!..jgnlah kata kelulusan pensyarah lebih tinggi drp guru! Org ramai pun dah tahu! Apa salahnya buat alasan kerja banyak ke, pensyarah penting ke, atau apa shj alasan yg tak mengguris hati guru!. Ingatlah, dpt jadi pensyarah tu pun selepas berguru dgn guru!

4) Skim sekarang pun dah ok, cuma agihan beberapa kategori jawatan baharu yg dikira tak berkesan dan 'not value for money'! dgn kata lain berlaku pertindihan dan pembaziran. Contohnya, telah diwujudkan jawatan pakar SIC+, SIP+, tapi tidak dimanfaatkan sepenuhnya. Bila buat program daerah, masih lagi konsultan luar berbayar digunakan. Ironinya konsultan2 tersebut ada yg bukan guru pun!

5) Kenyataan2 begini laksana bunyi guruh di langit, tanda nak hujan. Jadi agaknya ini tanda PRU dah dekat.. maklumlah golongan guru ni ramai, mampu memberi impak kpd yg bertanding...

6) Itulah bezanya antara pegawai kerajaan dgn org politik! Pegawai kerajaan, buat kajian keperluan, perkiraan kewangan, aspek  perundangan, bila dah selesai, barulah tersenyum buat pengumuman. Org politik buat pengumuman dulu, kemudian barulah nak buat kajian, bila tak jadi, tersengih2 macam....tak tergamak nak cakap, satgi ada kengkawan marah!

7) Aku pun dah di penghujung masa.. membilang hari shj....tak rasa exited pun, kecuali kalau statement tu kata, naik gaji bulan depan! 

% PEACE! %

Monday, 8 August 2016

SEDIH RASA BACA PUISI INI

Monday, August 08, 2016 7

kalian rampas subsidi kami,
entah ke mana dibawa lari
kalian beritahu,
wang mesti dicatu, kita menuju maju...

kalian kata: jika tidak,
semua menderita, habis harta negara...
kalian berbahasa: bukan barang naik harga,
cuma subsidi turun sahaja...
kami orang desa, mungkin tidak pandai kira berjuta-juta...
kami orang kecil kota, mungkin tiada sedemikian harta...
jika kalian tipu sebegitu, biasanya kami diam selalu...
tapi dapatkah kami dibohongi,tentang suapan saban hari?

apalah yang dapat diberitahu anak ke sekolah?
papa semakin parah?
wang semakin lelah?
jika semalam berlauk,
hari ini cuma berkuah...
kerana kerajaan kita sedang susah?
maka subsidi kita terpaksa diserah...
jika semalam kau makan sepinggan, hari ini separuh
kerana barang makin angkuh, wang papa makin rapuh...
apa yang dapat dibisik pada anak berkopiah ke madrasah?

makananmu sayang, sebahagiannya sudah hilang...
jika mereka bertanya siapa yang bawa lari
kepada siapa patut kami tuding jari?
janganlah nanti mereka membenci pertiwi...
akibat pencuri harta bumi rakyat marhaen ini..
atau kami jadi insan curang...
kami beritahu; cuma subsidi sahaja yang kurang?
tiada apa yang hilang, nanti akan datang wang melayang...

dengar sini wahai yang tidak memijak bumi!
pernahkah kalian mengintipi kehidupan kami...
pernahkah kalian ngerti makna derita dan susah hati...
kami yang semput bagai melukut di kota kedekut...
kami yang bekerja hingga senja di desa yang makin terseksa,
bertarung nyawa dan masa, menghitung setiap belanja
pernahkah kau merasa?

rumah bocor yang lanjut usia...
baju dan kasut anak yang koyak
tinggal dalam rumah yang berasak-asak
siang kami sebak, malam kami sesak...
sedangkan kalian manusia angkasa...
istana permata dibina, kereta berjuta dirasa...
elaun di serata, dari isteri sehingga seluruh keluarga...
hidangan istimewa, konon meraya kemakmuran negara...

tapi kami masih di sini..di teratak ini...
dengan lauk semalam..
dengan hidangan yang tidak bertalam...
dengan rumah yang suram...
dengan wang yang hampir padam...

tiada istana lawa...tiada kereta berharga...
tiada layanan diraja..tiada baju bergaya
tiada kediaman menteri... tiada hidangan vip...
tiada persen di sana-sini.. tiada bahagian anak dan bini...

tiba-tiba kalian kata: kamilah beban negara...

aduhai celaka bahasa yang kalian guna...
kalian yang belasah, kami yang bersalah...
kalian buat untung, hutang kami tanggung...
kalian mewah melimpah, kami susah parah

kalian hilangkan wang,
poket kami yang terbang...
kalian bina istana, rumah kami jadi mangsa...
kalian makan isi,
kami dijadikan abdi...
lantas, kalian rampas lagi subsidi...
ke mana wang itu pergi nanti?

jika kalian berhati suci,
wajib mengganti buat kami...
jika tidak pun buat gula konon merbahaya
mengapa tidak beras diturun harga?
jika tidak untuk minyak kereta...
mengapa tambang tidak potong sahaja...

tapi entah berapa kali janji...
konon: nanti kami ganti, kami ganti, kami ganti...
hari demi hari, ceritanya pun tidak berbunyi lagi...
kami terus termanggu di sini...

kalian juga yang nikmati...
kami hanya menggigit jari...
kembalikanlah kepada kami harta negara...
jangan hanya kalian sahaja yang merasa...
Nukilan Dr MAZA

Saturday, 6 August 2016

GIVEAWAY PERTAMA by FARAH SANUSI

Saturday, August 06, 2016 7

Assalamualaikum. Terbuka pintu hati abam kie nak join GA Farah Sanusi sebab hadiah2 yg ditawarkan boleh dikira mengancam jugak! Jika kwn2 nak join sama, sila klik banner di atas, OK?

Friday, 5 August 2016

Caj rawatan klinik swasta yang mahal

Friday, August 05, 2016 6

Pada akhir Ramadhan yg lalu abam kie ditimpa selsema, sakit kepala, sakit tekak dan batuk. Agak mencabar juga menjalani ibadah puasa dalam keadaan tidak sihat. Terasa nak tidur dan berehat memanjang sahaja tapi tak boleh kerana abam kie tidak mahu mensia2kan peluang beribadah dlm bulan puasa yg barakah ini. Kekurangan air dan ketidakbolehan meminum air menyebabkan abam kie mengalami dehidrasi. Pada malamnya bila solat tarawih amat tidak selesa sebab air hingus meleleh keluar manakala abam kie pula sering batuk. Namun solat tarawih mampu dihabiskan juga. Alhamdulillah.

Dua hari sebelum Syawal abam kie pergi ke sebuah klinik swasta di Tanah Merah, Kelantan. Nak tahu berapa caj rawatan di klinik tersebut? RM78! Rasanya abam kie cuma selsema, batuk, sakit kepala dan tonsilitis je. Mungkin sebab abam kie banyak bertanya kpd doktor berkenaan maka dia caj lebih sebab ambil masa dia kot? Doktor berkenaan ada bagi 3 jenis pil iaitu untuk tahan sakit, selsema dan antibiotik dan ubat batuk minum kpd abam kie. Manakala ubat utk bayi abam kie pula ialah selsema dan demam (cecair dalam botol). Bayi x pergi, abam kie cuma beli ubat je.

Persoalan skrg adakah ubat itu sepadan dgn jenis sakit yg abam kie dan anak alami? Biasanya kalau gi klinik sebab selsema cuma dicaj kurang drp RM50. Hmmm...kalau demam n selsema mcm ni baik abam kie gi beli ubat di farmasi aje. Jimat dan murah...

Wednesday, 3 August 2016

Sambutan Aidil Fitri 1437H

Wednesday, August 03, 2016 5

Bersama bekas-bekas pelajar Kelas 5 Sains 2 2014

Assalamualaikum.Dah habis bulan Syawal tapi baru sekarang abam kie nak update blog tentang sambutan hari raya yang lepas. Sibuk memanjang katakan. Maklumlah SPM makin hampir. Kerja di sekolah semakin bertimbun. X tahu nak cekau yang mana satu. Pada 3 Syawal 1437 bersamaan 8 Julai 2016 barulah abam kie n isteri menganjurkan mini open house khas kepada kaum keluarga terdekat dan murid2 yg sudi datang. Isteri memasak nasi kerabu berlaukkan ikan selayang goreng. Niat di hati nak buat ayam goreng tapi pada hari berkenaan seekor ayam pun x dijual. Yang ada pun sudah ditempah orang. Tu pun dengan harga RM30 seekor! 

Alhamdulillah, adik-beradik dan ibubapa saudara kami sudi datang. Murid2 yg dtg pun dekat 30 org. Mereka ialah bekas pelajar abam kie sejak 2014. Letih sungguh melayan tetamu yg datang sehinggakan jam 9 malam kami semua dah tidur! 

 
Bersama pelajar2 Kelas 5 Sains 1 2016 

Manakala pada 12 Julai 2016 berlangsung pula majlis sambutan hari raya peringkat sekolah. Acara ini dijalankan serentak dgn majlis persaraan Puan Rusnah Mustafa, guru Bahasa Inggeris yg banyak mendidik anak2 muridnya ke arah kejayaan. Menu hari raya kali ini biasa2 aje spt sate, mihun, ketupat, lemang, tapai dan biskut raya. Makan tengahari pula ditaja oleh guru2 yg mendapat APC pd thn 2015. Alhamdulillah, kenyang juga abam kie pada hari berkenaan. 

Monday, 1 August 2016

Apa itu fidyah?

Monday, August 01, 2016 6


 *Fidyah*
Fidyah ialah denda ke atas seseorang Islam yang telah baligh kerana meninggalkan puasa wajib atas sebab-sebab tertentu atau pun sengaja melewatkan puasa ganti (qada’) bulan Ramadhan.

 *Hukum Fidyah*
Hukum membayar fidyah adalah wajib. Ia wajib disempurnakan mengikut bilangan hari yang ditinggalkan. Ia juga menjadi satu tanggungan (hutang) kepada Allah SWT sekiranya tidak dilaksanakan.

 *Prosedur Membayar Fidyah*
Perkiraan dan bayaran fidyah boleh dibuat di Baitulmal Majlis Agama Islam Negeri-negeri. Kadar bayaran fidyah berubah mengikut harga yang ditetapkan oleh pemerintah di sesuatu tempat. Pengiraan kadar fidyah berdasarkan kadar harga beras (makanan asasi penduduk). Beras fidyah tersebut hendaklah diagihkan kepada fakir atau miskin.

 *Sebab-sebab dikenakan fidyah*
✔*Uzur menunaikan puasa wajib* – Terdiri daripada golongan yang menghidapi sakit kuat dan tidak mempunyai harapan untuk sembuh, atau golongan tua yang tidak mampu berpuasa atau kedua-duanya sekali.
✔*Perempuan hamil* – Dengan syarat dibimbangi akan keselamatan ke atas bayi yang dikandungnya seperti dikhuatiri berlaku keguguran. Golongan ini dikenakan membayar fidyah dan juga menggantikan (qada’) puasa yang ditinggalkan.
✔ *Ibu yang menyusukan Anak* – Dengan syarat ibu yang merasa bimbang akan memudaratkan bayi yang disusuinya seperti kurang air susu atau menjejaskan kesihatan bayinya itu. Maka baginya menggantikan puasa yang ditinggalkan serta membayar fidyah.
✔ *Orang yang telah meninggal dunia* – Hutang puasa bagi mereka yang telah meninggal dunia hendaklah disempurnakan bayaran fidyahnya oleh waris-warisnya mengikut bilangan hari yang ditinggalkan sebelum pembahagian pusaka dibuat.
✔ *Melambatkan Ganti Puasa (Qada’)* – Mereka yang melambatkan ganti puasanya hingga telah melangkah tahun yang berikutnya (bulan Ramadhan), dikenakan denda membayar fidyah dan juga wajib menggantikan (qada’) puasa yang ditinggalkan. Bayaran fidyah akan berganda mengikut jumlah tahun-tahun yang ditinggalkan.
 *Taksiran fidyah*
(Hari yang ditinggalkan) X (Tahun gandaan) X (1 Cupak) = Fidyah
*Kadar bayaran fidyah*
Kadar bayaran fidyah bagi satu hari puasa yang ditinggalkan ialah satu cupak beras yang boleh dibuat zakat fitrah (1/4 gantang Baghdad). Dalam bentuk nilaian, berdasarkan kepada kadar yang ditetapkan oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan sehingga tahun 1435H, secupak beras bersamaan dengan 567.5 gram dinilai dengan kadar RM1.80.
Contoh:
Jika seseorang meninggalkan puasa selama 3 hari dan tidak menggantikan puasanya sehingga 3 kali bulan Ramadhan, maka kadar fidyahnya ialah seperti berikut:
*RM1.80 (1 cupak) X 3 hari X 3 tahun = RM16.20*
Untuk makluman anda, jumlah hari puasa yang wajib di qada tetap 3 hari sahaja. Hanya bayaran fidyah sahaja digandakan.

Semoga perkongsian mengenai cara mengira Fidyah ini memberi manfaat pada semua.