Assalamualaikum. Pada hari ini abe kie nak kongsi petua yang terbagus khas kepada kawan2 yg terbangun dr tidur utk buang air...... baca ya!

Penting untuk diambil perhatian!!!
Tiga kali (1/2)

Para pakar selalu berpesan:
Setiap individu harus ambil perhatian tentang 3 x 1/2 minit.

Kenapa penting?
3 x 1/2 minit adalah suatu amalan percuma tetapi akan banyak mengurangkan angka kematian secara mengejut (sudden death)

Kerap kali berlaku seorang individu yang siang harinya masih nampak sihat, tetapi malam harinya meninggal. Selalu kita mendengar cerita orang, kelmarin saya masih bersembang dengan dia, kenapa tiba-tiba dia meninggal? Penyebabnya adalah ketika bangun malam utk ke bilik air kerap dilakukan secara terlalu cepat.Sejurus kita berdiri, otak masih kekurangan aliran darah.

Knapa "3?1/2 minit" amat penting?
Kerana pattern ECG (Electro Cardiogram) seorang individu normal pada siang hari manakala pada masa tengah malam ketika terbangun nak buang air kecil contohnya, pattern ECG itu boleh berubah.

Kerana dgn bangun secara tiba-tiba otak akan jadi anaemic dan mengalami kegagalan jantung (heart failure) disebabkan kekurangan darah.
Dinasihatkan untuk mengamalkan amalan "3 kali 1/2 minit" ini, iaitu:

1. Bila terbangun drpd tidur jgn terus turun dri katil, tetapi berbaringlah dulu untuk tempoh 1/2 minit.

2. Duduk di katil utk tempoh 1/2 minit;


3.Turunkan kaki, duduk di tepi katil utk tempoh 1/2 minit.

Selepas 3 x 1/2 minit yg dilakukan secara percuma tanpa membayar sesen pun, otak tidak akan anaemic dan jantung tidak akan mengalami kegagalan,  mengurangkan kemungkinan terjatuh dan meninggal ketika bangun tengah malam seperti yg sering kita dengar.

Pernah seorang tua menangis kesal kenapa beliau tidak mengetahui perkara ini drp dulu lagi setelah membaca pesanan ini.

2 tahun lalu dia bangun tengah malam utk buang air kecil,  di bilik mandi tiba2 terasa dunia berpusing dan beliau terjatuh, akibatnya dia skrg mengalami lumpuh dan tak boleh bangun dari katil, punggungnya mengalami luka2 di kubitus. Seandainya dia mengetahui perkara ini, beliau tdak seharusnya menderita seperti kini.

Kongsi utk org2 yg kita syg utk menghindari perkara2 seperti ini terjadi. Ianya boleh berlaku tanpa mengira usia tua ataupun muda.Sharing is caring.

14 Comments

 1. terima kasih perkongsiannya... bagun terus lari ke bilik air mmg amalan hampir semua orang sebab nak cepat kencing dah tu nak cepat tido semula... hehehe

  ReplyDelete
 2. Info yg bagus ni. Sblm ni gak ada baca tentang lepas bangun dari tidur jangan terus bangun.

  ReplyDelete
 3. perkongsian yang baik abah kie

  ReplyDelete
 4. Betul tu abah. SP pun kalau bangun buat peringkat2 sebab dulu pernah pitam sebab terus bangkit dari tidur. Lagipun kalau kita terus bangun dari tidur biasanya sepanjang hari tu kita akan mengantuk atau lemas badan. Tak tau la kenapa..

  ReplyDelete
 5. dah biasa sblm tidur buang dulu jadi tgh mlm x terjaga lah ...

  ReplyDelete
 6. Uih bahaya ek.. nk share jugak ye.. tq abe kie

  ReplyDelete
 7. Salam, info yang sangat berguna ni...sebab diri sendiri pun kekadang pernah melakuksn hal yang sama, bingkas bangun tanpa 3 x1/2 minit.

  Trrima kasih berkongsi.

  ReplyDelete
 8. As'salam Abe ha ni entry meletup terbaik tahnia..dan sangat bagus perkongsian..etuza kena amal ni dan sampaikan kepada ramai orang..terima kasih ya

  ReplyDelete
 9. As'salam Abe ha ni entry meletup terbaik tahnia..dan sangat bagus perkongsian..etuza kena amal ni dan sampaikan kepada ramai orang..terima kasih ya

  ReplyDelete
 10. Info yg bermanfaat utk kita semua.. T kasih atas perkongsian tips ini Abe Kie.

  ReplyDelete
 11. Baru tahu. Patutlah orang-orang tua selalu pesan, bila kita bangun dari tidur jangan terus berdiri. Ambil masa untuk bangun perlahan-lahan.

  ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.