Assalamualaikum,

Bila tengok foto di atas memanglah abah terkejut sangat! Teringat dialog Apek dalam filem Madu Tiga iaitu:

"Hidup susah, mati pun susah!"

Jadi kita kena membuat persediaan kewangan untuk urusan pengebumian kita nanti. Tak lah menyusahkan kaum keluarga dan saudara-mara kelak. Sebab itulah kena beli polisi Takaful yang 'cover' kos sebegini.

Apa2pun persediaan dari segi amalan untuk dibawa ke alam barzah dan akhirat yang lebih penting, kan?

Apa komen kawan2 yg dihormati sekalian?

Sekian. Terima kasih.

16 Comments

  1. WOW!
    nasib depa x costing skali dgn gst T.T

    ReplyDelete
  2. Dah masuk gst ke tu abah? Hehe..

    ReplyDelete
  3. Salam Abe Kie..tima kasih sudi singgah di blog saya..Maaflah ye kalau saya tak selalu blogwalking..saya selalu outstation..hehe. Anyway, memang pun banyak yang dah naik harga sekarang ni..huhuhu, terasa sungguh. Tapi Alhamdulillah sebab kehidupan makin baik. Walaupun naik tapi taklah begitu mengganggu sangat. Yang penting rajin mencari rezeki kerana bumi Malaysia ini begitu murah rezekinya...

    ReplyDelete
  4. Belum abe kie..kena standby belanja untuk pengkebumian kita nanti..kesian kat orang yang kita tinggalkan nanti.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum dan singgah rabu Abe Kie...setuju tu Acik Watie...kita kena standby sb kalau boleh tak nak menyusahkan orang yp kita tinggalkan....

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Abe Kie...
    In sha Allah saya pun akan buat entri tentang pertemuan malam tadi. nantikan..

    ReplyDelete
  7. SELAMATKAN POKET ANDA DARI KEKERINGAN. AWAS ! TAHUN DEPAN (2015) NAK GST DAH. OLEH ITU, SAYA BUKA peluang perniagaan Dalam bisnes top up. Bisnes topup ni semakin meluas dan berpotensi berkembang maju dari masa ke semasa. Peluang perniagaan nie terbuka kepada siapa sahaja tanpa mengira had umur, kedudukan status, tidak kira anda bekerja tetap atau tidak. Ianya terbuka kepada sesiapa yang ingin mencari pendapatan secara kecil-kecilan atau besar-besaran. Boleh jadi suatu hari bisnes topup menjadi pekerjaan tetap anda.. dengan income yang anda puas hati.. IN SHAA ALLAH.. dengan usaha anda..Daftarlah sekarang !

    sesuai untuk :
    # pelajar IPT. Sebab apa ?. saya juga pernah menjadi seorang student IPT. Duit PTPTN memang tak cukup. Kita sebagai student juga mempunya keinginan untuk berbelanja . BETUL ATAU TIDAK ?
    # peniaga kedai runcit(TAK PERLU CHARGE RM 0.50 KEPADA PELANGGAN SEBAB DARI TOPUP YANG ANDA RELOADKAN KEPADA PELANGGAN ANDA SUDAH DIBERI KOMISYEN) disini anda mungkin mempunyai kelebihan. sebab apa ?. dari apa yang saya perhati dan telah saya survey. kebanyakkan penjual topup dari kedai2 runcit mengenakan charge tambahan 0.40/0.50 dan sebagainya kepada setiap pelanggan yang membeli topup sedangkan anda tidak.
    # penjawat sektor kerajaan dan swasta yang menginginkan income tambahan
    # penganggur terhormat yang tidak mempunyai sebarang income/pendapatan
    # Yang dah ada kedai topup ! anda boleh bandingkan komisyen yang saya beri. PERCAYALAH ! rata-rata dari kalangan bisnes seperti anda tercari-cari komisyen yang lebih tinggi dari apa yang mereka terima

    MEMPERKENALKAN !!!
    Part Time Bisnes (Topup) - Pakej Agen..

    Pakej Agen Topup Paling GEMPAK..
    Yuran Terendah, Profit @ Keuntungan Tertinggi Di Pasaran..


    Produk Yang Disediakan :-
    * umobile
    * Digibill
    * Celcombill
    * digi
    * digisidd
    * altelpin
    * xoxpin
    * maxis
    * Digisocial
    * Digisabahsarawak
    * Molpin
    * redtonebill
    * merchantrade
    * digiinternet
    * Buzzme
    * xox
    * italkpin
    * idflexi
    * celcom
    * Digibroadband
    * tron
    * umobile bill
    * clixterpin
    * friendsipin
    * tunetalk
    * maxisbill
    * NJOI
    * maxishoticket
    * Bangladesh Flexi
    * Nepal Flexi

    Utility Bill :-
    * Astro Bill

    UNTUK INFO LANJUT BOLEH SMS/WECHAT/WHATSAPP 0177259260 24 JAM. PANGGILAN TELEFON TIDAK DI GALAKKAN KERANA TERIKAT DENGAN KERJA
    ATAU
    BOLEH LIHAT TERUS DI LAMAN WEB BERIKUT
    http://i2isyah92.wix.com/bisnestopupgempak

    ReplyDelete
  8. Kos semua benda pun dah naik sekrang.. Mmg kena banyak berjimat & menyimpan..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  9. semuanya dah meningkat.. kena rancang perbelanjaan dengan bijak dan menabung :)

    ReplyDelete
  10. Kos pengurusan jenazah yang tinggi menyebabkan ada tindakan anak2 yang meninggalkan ibu bapa di rumah orang2 tua, di tepi jalan, hospital - mayat tidak dituntut dsb. Di bandar perumahan tempat saya tinggal, pihak surau mengadakan kutipan wang berkelompok tahunan untuk membantu dan mengurangkan beban kos pengendalian jenazah yang ditanggung oleh keluarga si mati jika berlaku kematian.

    ReplyDelete
  11. salam kenal dari mamaniza.com

    singgah dari kelab blogger abg ben... :)

    ReplyDelete
  12. waalaikumussalam abg. biasalah abang, semua perkara guna duit skrg. harga pun meningkat semua benda...

    http://jmbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. hehe..dasat..klo cmpur GST lg dasat, mst org sarankn mati cepat2.. huhu

    ReplyDelete
  14. salam abe Kie..jujurnya tak pernh pulak sy ambik tau pasal kos ni...boleh tahan harganya ..selalu org2 tua ambik khairat kematian je kan..tapi..mati tak tentu tua muda...

    ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.