Wednesday, 5 February 2014

Menghubungkan akaun Tabung Haji di ATM Maybank


Salam. 

Maybank ada menyediakan kemudahan untuk masuk dan keluar duit ke akaun Tabung Haji melalui 2 cara – (1) maybank2u dan (2) mesin ATM.
Dalam pos ni saya nak kongsi cara berurusan akaun Tabung Haji guna mesin ATM Maybank.  Sebelum tu, seseorang mestilah mempunyai:

1. Akaun simpanan dan kad ATM Maybank
2. Akaun dan buku simpanan Tabung Haji

Kemudian, kita mesti 'link' kan akaun Tabung Haji dengan kad ATM Maybank kita. Cara-cara nya adalah seperti berikut:

1. Mula-mula pergi mesin ATM Maybank dan masuk kan kad ATM dan password macam biasa.
2. Bila dah masuk menu utama, pilih sub-menu TABUNG HAJI (refer gambar bawah)


3. Lepas tu pilih menu DAFTAR AKAUN TABUNG HAJI KE ATM (rujuk gambar di bawah)


4. Nanti keluar skrin yang mintak anda masukkan NOMBOR AKAUN TABUNG HAJI (rujuk gambar di bawah)

 
5. Skrin yang seterusnya akan minta anda masuk kan NOMBOR SIRI BUKU SIMPANAN TABUNG HAJI ANDA.

Sekarang anda dah boleh guna kad ATM Maybank untuk buat transaksi duit masuk dan keluar melalui akaun Maybank....termasuk juga menyemak baki semasa akaun Tabung Haji anda. Anda juga boleh menghubungkan akaun Tabung Haji anak-anak juga dengan memasukkan no kad pengenalan anak-anak anda semasa pendaftaran di ATM itu.

Selain itu, melalui mesin ATM kita juga boleh mendaftar dengan Tabung Haji untuk urusan mengerjakan haji. 

Semoga tutorial ini bermanfaat. Thanks.

44 comments:

  1. Assalamualaikum Abe Kie

    Saya baru jer balik dari K.B.

    Bagus tutorial ni..

    ReplyDelete
  2. sy link TH dgn bank Islam. Benda baiknya senang nak buat urusan tanpa kena pergi TH... dan benda tak baiknya.....lagi senang nak sebat duit dlm TH sebab dah ada kad boleh cash out dimana saja..aduhai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Kalau sblum ni trdesak mcm mana pun xkn kluarkn punya sbb pkir leceh n malas nk brurusan dgn bank. Tp skrg.. Hmm

      Delete
  3. Bahaya ni...kalau senang nak cash out, memang senanglah terpakai duit tu. Tapi bagus juga jika tengah betul2 darurat... :)

    ReplyDelete
  4. As-Salam;

    Saya mai sini ikuti entri tutorial menghubungkan akaun Tabung Haji di ATM Maybank.

    ReplyDelete
  5. La ni banyak bank dah boleh link. Senang nak simpan duit, tak payahlah bank in kat pejabat Tabung Haji. Nak check baki pun senang. Satu lagi, nak cash out duit pun senang.

    ReplyDelete
  6. Ad apro & cons ni Ak.senang masuk dan senang keluar...

    ReplyDelete
  7. dah byk kemudahan sekarang nih . thanks tuto ...

    ReplyDelete
  8. Baru kakak tahu sebab kakak tak pernah terfikir nak keluarkan duit di TH. Zakat pun dah ditolak jadi itu yg tak ambil tahu. Masuk-masuk-masuk aje....

    ReplyDelete
  9. thanks abg kie for the tutorial..sy pun belum buka akaun tabung haji lagi...ingat nak pegi buka laa nanti..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  10. Maybank pon blh dh ea skrg..ayut tahu bank islam je....hihi

    ReplyDelete
  11. bagus la tutorial nie.. rujukan yg sangat berguna untuk mereka yang memerlukan..

    ReplyDelete
  12. laaa.... ada ke... tak perasan pun... hihi

    ReplyDelete
  13. kalau melalui Maybank2U bole ke untuk urusan transfer duit ke akaun Tabung Haji yea abe kie? saja tanya.. heee.. teman tak buat lagi akaun tabung haji.. asik tertangguh2 aje.. hati dah membuak2 tengok orang gi umrah n Haji

    ReplyDelete
  14. Info yg bermanfaat.. mmg memudahkan. T kasih.. :)

    ReplyDelete
  15. Baru tahu boleh linkkan akaun tabung haji dengan maybank hari ni..hehe

    ReplyDelete
  16. Tak perasan pun ada link tabung haji.thanx abam for this info.

    www.qiyasaad.blogspot.my

    ReplyDelete
  17. Ari sabtu ahad blh tak gi wt daftar th ni kt msin atm tu? Sbb try wt ari sbtu msin tu tulis transaksi tidak blh diproses...

    ReplyDelete
  18. Ari sabtu ahad blh tak gi wt daftar th ni kt msin atm tu? Sbb try wt ari sbtu msin tu tulis transaksi tidak blh diproses...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hr ape2 pon blh...sesenang keluarkn duit dlm akaun semasa...cm mula2 tu kenalah bw buku tabung hj...mk masukkan no siri dan no akaun....ms tu jgk blh transfer in ke out duit melaluinya

      Delete
    2. hr ape2 pon blh...sesenang keluarkn duit dlm akaun semasa...cm mula2 tu kenalah bw buku tabung hj...mk masukkan no siri dan no akaun....ms tu jgk blh transfer in ke out duit melaluinya

      Delete
  19. Boleh tak saya tahu cara utk tamatkan perkhidmatan tabung haji di maybank ini kerana ia memudahkan saya keluar keluar duit dgn mudah dan kerap. Amatlah tak baiknya kerana simpanan saya semakin berkurang dgn kadar yg cepat. Harap dapat membantu.

    ReplyDelete
  20. Boleh tak saya tahu cara utk tamatkan perkhidmatan tabung haji di maybank ini kerana ia memudahkan saya keluar keluar duit dgn mudah dan kerap. Amatlah tak baiknya kerana simpanan saya semakin berkurang dgn kadar yg cepat. Harap dapat membantu.

    ReplyDelete
  21. kalau buu xda kat mana nak cari nbr siri bukubtabung haji?

    ReplyDelete
  22. semalam sy cek baki tabung haji melalui atm maybank..apabila sy mahu mengambil sejumlah utk pengeluaran maybank atm menyatakan baki tidak mencukupi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap dpt bantu sebelum tidak ad sebarang masalah..mungkinkah jumlah acc maybank saya kurang dr rm10 tidak boleh menggunakan transaksi pengeluaran th?

      Delete
  23. Yusman...Transfer dulu duit kat TH ke act Maybank anda...baru boleh keluarkan
    melalui ATM...

    ReplyDelete
  24. ternyata mudah saja cek tabungan haji melalui atm maybank

    ReplyDelete
  25. Assalam

    Untuk daftar akaun anak ke atm kita, bukan setakat ic anak dan no akaun anak sahaja, tetapi no siri buku akaun anak juga diminta...saya baru ja buat tadi selepas baca tutorial ni..dan terus buat..cuma ada tambahan no siri buku anak perlu ada jika nak add akaun anak ke atm kita..


    terima kasih..tutorial yg sangat membantu...

    ReplyDelete
  26. assalamualaikum

    saya dah masukkan 1 acc saya dan 2 nama anak
    tetapi nak add lagi satu tak dapat2..
    Adakah terhad kepada 3 acc sahaja ya?

    ReplyDelete
  27. Ahhhh thank you.... You save my life hahahaha

    ReplyDelete
  28. DAPATKAN KAD ATM KOSONG DAN MENJADI KAYA

    Hello, pada sekali lagi! cara sejuk untuk mempunyai kebebasan kewangan !!! Adakah anda bosan dengan kehidupan yang miskin, ini kad ATM kosong diprogramkan mampu menggodam mana-mana mesin ATM, di mana sahaja di dunia atmmachine20100@gmail.com ini di sini adalah peluang yang anda telah menunggu. Dapatkan KAD ATM baru BLANK yang boleh hack mana-mana MACHINE ATM dan mengeluarkan wang dari mana-mana akaun. Anda tidak memerlukan nombor akaun sesiapa sebelum anda boleh menggunakannya. Walaupun anda dan saya tahu bahawa haram, tidak ada risiko menggunakannya. Ia mempunyai CIRI KHAS, yang membuat mesin yang dapat mengesan kad ini sangat, dan transaksi adalah tidak dapat dikesan. Anda boleh menggunakan mana-mana sahaja di dunia. Dengan kad ini, anda boleh mengeluarkan apa-apa kurang daripada $ 5,000 setiap hari. Jadi untuk mendapatkan kad, mencapai penggodam melalui alamat e-mel: atmmachine20100@gmail.com

    ReplyDelete
  29. DAPATKAN KAD ATM KOSONG DAN MENJADI KAYA

    Hello, pada sekali lagi! cara sejuk untuk mempunyai kebebasan kewangan !!! Adakah anda bosan dengan kehidupan yang miskin, ini kad ATM kosong diprogramkan mampu menggodam mana-mana mesin ATM, di mana sahaja di dunia atmmachine20100@gmail.com ini di sini adalah peluang yang anda telah menunggu. Dapatkan KAD ATM baru BLANK yang boleh hack mana-mana MACHINE ATM dan mengeluarkan wang dari mana-mana akaun. Anda tidak memerlukan nombor akaun sesiapa sebelum anda boleh menggunakannya. Walaupun anda dan saya tahu bahawa haram, tidak ada risiko menggunakannya. Ia mempunyai CIRI KHAS, yang membuat mesin yang dapat mengesan kad ini sangat, dan transaksi adalah tidak dapat dikesan. Anda boleh menggunakan mana-mana sahaja di dunia. Dengan kad ini, anda boleh mengeluarkan apa-apa kurang daripada $ 5,000 setiap hari. Jadi untuk mendapatkan kad, mencapai penggodam melalui alamat e-mel: atmmachine20100@gmail.com

    ReplyDelete
  30. Terima kasih atas informasinya yang sangat penting izin shared buat belajar di rumah by author Peluang Bisnis Indonesia

    ReplyDelete
  31. BE SMART DAN MENJADI KAYA DENGAN KURANG DARI 3 HARI MENGGUNAKAN KAD ATM BLANK

    Kami adalah satu pasukan carding profesional dengan cincin yang besar di seluruh dunia. Dengan lebih daripada 2 juta ATM dijangkiti malware dan skimmers kami, kami boleh merebut data kad bank termasuk trek 1 dan trek 2 dengan pin kad. Laman ini menyediakan berita hacking, eksploitasi dan kelemahan untuk penggodam beretika. huraian panjang halaman ini menyediakan berita hacking, eksploitasi dan kelemahan untuk penggodam beretika. Sila ambil perhatian bahawa kami penggodam beretika dan oleh itu hanya menunjukkan kepada anda bagaimana untuk menggodam sistem ujian dan orang ramai tidak lain. Kami adalah satu pasukan carding profesional. Kita pula klon kad ini menggunakan data yang menyambar ke kad ATM sebenar yang boleh digunakan untuk menarik diri di ATM atau sapu di kedai-kedai dan POS. Kami menjual kad ini kepada semua pelanggan kami dan pembeli yang berminat di seluruh dunia.

    .......... PENERANGAN BAGAIMANA KAD INI KERJA ..........

    Anda hanya slot dalam kad ini ke dalam mana-mana Mesin ATM dan ia secara automatik akan membawa satu MENU pada 1 VAULT # 1000, VAULT # 2 5000, semula diprogramkan dan keluar, BATAL. Hanya klik pada salah satu daripada bilik kebal, dan ia akan membawa anda ke satu lagi SUB-MENU SEMUA, LAIN-LAIN, EXIT, BATAL. Hanya klik pada orang lain dan masuk ke dalam jumlah yang anda ingin untuk menarik diri daripada ATM dan anda mempunyai ia ditunaikan serta-merta dilakukan.

    terdapat Berbeza-beza jenis kad

    Kad yang menarik diri daripada $ 10 hingga $ 10,000
    Kad yang menarik diri daripada $ 10 hingga $ 20,000
    Kad yang menarik diri daripada $ 10 hingga $ 30,000
    Kad yang menarik diri daripada $ 10 hingga $ 50,000
    Kad yang menarik diri daripada $ 10 hingga $ 100,000

    *** NOTA: JANGAN EVER membuat kesalahan dengan MENGKLIK "SEMUA" OPTION. KERANA IA AKAN AMBIL OUT ALL JUMLAH OF THE VAULT TERPILIH. Untuk mendapatkan e-mel kad semula di dukeblankhacker@outlook.com ..

    ReplyDelete
  32. Bagus tutorial ni...baru lps buat ni...

    ReplyDelete
  33. Halo, adakah anda mendengar kad ATM Blank yang boleh mengeluarkan sehingga 10,000 $ dan lebih kemudian dengan anda mempunyai sebarang akaun dengan mana-mana Bank jika anda perlu mendapatkan kad ATM ini, anda boleh mendapatkan saya untuk maklumat lanjut tentang kad ATM ini yang anda boleh E-mel saya melalui americanatm13@gmail.com atau whatsApp saya di +2348143840335

    ReplyDelete
  34. maaf, sy nk bertanya..sblm ni sy dh link akaun th sy n ank2 (3org) di kad atm maybank..smlm nk daftar lg sorg..then dia tulis dh didaftarkan..tetapi takde plk keluar no acc th ank sy yg ke4 tu..mcm mne ye??

    ReplyDelete

Thanks for your comment and please come again.