Showing posts with the label LanguageShow All
Mengapa Bahasa Inggeris Itu Penting?

💡 *MENGAPA BAHASA INGGERIS ITU PENTING?* Mesti setiap sorang daripada kita pernah bertanya pada diri sendiri – 5 tahun akan datang apakah yang akan terjadi pada diriku? Di manakah akan aku tinggal? Dengan siapakah akan aku ber…

Perkataan Inggeris telah 'menyerang' perbualan harian kita

JIKA anda peminat drama TV Melayu, anda sering mendapati pelakon menggunakan bahasa Inggeris di tengah dialog. Saya tidak tahu sebab sebenar mengapa penulis skrip, pengarah dan penerbit membenarkannya. Mungkin mereka mahu menggam…

Istilah Dialek Negeri Yang Mengelirukan

JIKA anda berada di utara menghadiri majlis perkahwinan atau dalam perjalanan darat, bersiaplah untuk terpegun dengan dialek dan kata-kata pelik yang dituturkan oleh penduduk tempatan, terutama mereka yang tinggal di pedalaman Pe…

Pengaruh Bahasa Inggeris Di Dalam Dialek Kelantan

Sebut saja KELANTAN, semua orang tahu akan loghatnya yang tersendiri. Sebagai anak jati KELANTAN, rasa bangga perlu ada dalam diri kerana adanya identiti sendiri. Bukan untuk berpecah dari kelompok yang sedia ada (1 Malaysia)…

Ejaan Yang Mengelirukan

Assalamualaikum. Pada hari ini Abam Kie ingin berkongsi ejaan yang mengelirukan yang kerap kita gunakan dalam penulisan. Tanpa kita sedar ejaan yang kerap kita gunakan itu sebenarnya SALAH! Jom kita telusuri ejaaan-ejaan …

Tahap Penguasaan Bahasa Inggeris Murid Melayu Membimbangkan

Hari tu bila Maya Karin buat statement tentang sorang budak yang dia tanya " adik, how old are u" budak tu tak faham padahal budak tu dah pun berumir 10 tahun, maknanya darjah Empat, ramai netizen yang maki Maya k…

Nama lain bagi sayuran di Kelantan

Jika anda tinggal di Kelantan dan bukan berasal dari Kelantan, ada beberapa nama sayur dan buah yang perlu anda ingat yang nama atau sebutannya berbeza daripada bahasa baku. Daun sawi atau sayur sawi namanya lain…

Dialek Kelate Sene Boh!

Dialek Kelate meme sene boh! Kalu tak cayyo, tengoklah perbandingan di bawah sebagai bukti! Enjoy yourself...... Inggris : I don't know BM    : Saya tidak tahu klate : hau Inggris : I don't want it BM      :…

British English vs Malaysian English

Who says our English is teruk? Just read below - Ours is simple, short, concise, straight-to-the-point, effective etc British English vs. Msian English WHEN GIVING A CUSTOMER BAD NEWS  Britons : I'm sorry, sir…

Mari belajar Kamus Dewan Kelantan

Mari belajar kamus dewan Kelantan. Semoga perbendaharaan kata kawan2 tentang dialek Kelantan akan bertambah setelah membaca senarai perkataan di bawah ini. All the best! 1. Agah = sombong 2. Aloh la = mengeluh 3. Beko…

Kekeliruan istilah Bahasa Melayu dan Bahasa Indonesia

I have a close friend from Indonesia. We sometimes misunderstand each other’s words. 1. Bercinta Me : Awak dah pernah bercinta berapa kali? (How many times have you dated girls?) Him : (raising his eyebrows) excuse me…

Indahnya loghat Kelantan

Bahasa Kelantan memang unik. Orang Kelantan memang ada sangat banyak kata ganti nama diri sendiri.  Aku, kawe, ambo, kito, ore, sayo.  Itu antaranya. Penggunaan pula berbeza berdasarkan situasi, tempat dan dengan sia…

Some Popular English Proverbs To Live By

As an English teacher, I always encourage my students to include some proverbs  in their compositions to get some merit marks. In addition, it is a good way to impress the examiners when they mark my students' essays late…

Why do I enjoy reading Reader's Digest?

Reader's Digest offers something for everyone. A decent medium sized magazine which is convenient to carry and read as it is not too detailed and are a good combination of happenings around the world and many things. …

Complimentary Books from Times Educational

As an English Language teacher, I have a large collection of reference books which I have been keeping since I was first posted to Papar, Sabah almost 21 years ago. These books are very essential in preparing my lessons and n…

Review buku cerita Tolong Jangan Sentap

Saya mengenali saudara Izman Pauzi sejak 2008 lagi. Semasa itu kami adalah antara blogger lelaki yang aktif menghasilkan entri blog saban minggu. Biarpun cuma mengenali di alam maya hubungan kami memang akrab kerana kami adal…

Practise using proper language on social media

THESE days, social media is a crucial platform for us to express our thoughts, share knowledge and build up our social network. It is inseparable from our daily life. I have noticed that a lot of people tend to use broken …

Mari Belajar Bahasa Thai (Bahagian 4)

Assalamualaikum. Kini tibalah kita ke pelajaran yang terakhir dalam edisi mari belajar bahasa Thai. Semoga dengan adanya pembelajaran seperti ini, kawan2 akan lebih berminat untuk mempelajari Bahasa Thai. terima kasih. War…

Mari Belajar Bahasa Thai (Bahagian 3)

Assalamualaikum. Dah lama kita berhenti belajar Bahasa Thai ni. Jadi pada hari ini abam kie nak menyambung sesi pembelajaran yg tertangguh itu. Harap murid2 dpt beri perhatian ye? Terima kasih. Hari Sabtu = Wan Sao Hari …