Showing posts with the label FoodShow All
Harga minyak masak semakin mahal

Assalamualaikum. Sejak akhir2 ini harga minyak masak dalam botol plastik 5kg menjadi semakin mahal. Seingat Abe Kie la...pada 5 thn lepas harganya cuma sekitar RM18. Masa tu BN yang memerintah. Memandangkan harganya x jauh bez…

7 Makanan Yang Harus Ada di Dapur Untuk Mereka Yang Sudah Berkeluarga

Dapur orang bujang dan dapur orang berkeluarga kadangkala tidak sama bahan-bahannya. Sebagai contoh, dapur orang bujang lebih banyak mempunyai stok makanan bahan kering dan makanan dalam tin sedangkan dapur orang berkeluarga lebi…

Kerabu Perut Versi Kelantan

Assalamualaikum. Bulan Ramadhan Al-Mubarak akan menjelma tidak lama lagi. Sekarang ni kaum ibu sedang merancang apakah menu yang perlu dimasak untuk berbuka puasa kan? Tak boleh masak menu yg sama nanti suami dan anak2 rasa bos…

Menggunakan air fryer buat kali pertama

Assalamualaikum. Pada bulan lepas Abam Kie membeli sebuah air fryer kat Shopee. Fuh! Sekarang ni kalau boleh segala benda nak order on9 je. Bayar dan tunggu je la courier service hantar terus ke rumah. Mudah kan?  Setelah menin…

Makan Laksa Sarawak Selepas Dua Dekad

Assalamualaikum. Di Malaysia ini ada macam2 laksa mengikut negeri masing2. Dua jenis laksa yang abam kie selalu makan ialah laksa lemak Kelantan dan laksa Penang. Ada pernah sekali merasa laksa Johor dan Sarawak semasa mengajar d…

Resepi Nasi Air Kelantan Yang Lazat

Assalamualaikum. Antara makanan gerai yang popular di Kelantan ialah nasi air. Kalau di negeri lain ia dipanggil bubur nasi. Nasi air memang sedap jika dimakan lengkap dengan bumbunya dan perhiasan yang sepatutnya. Salah satu res…

10 Makanan Tempatan Yang Anda Mungkin Tidak Tahu

Makanan lazat ini tidak semestinya popular, tetapi merupakan sebahagian daripada budaya makanan Malaysia. Malaysia secara harfiah adalah periuk pelbagai budaya dan masakan. Apa sahaja hidangannya, sama ada dari masakan Melayu, Ci…

16 petua di dapur yang sangat rasional dengan tindak balas sains

RAMAI yang gemar berkongsi petua di dapur. Namun begitu, ada sesetengahnya yang tidak pasti kesahihannya. Bagaimanapun petua di bawah ini yang ‘disahkan’ rasionalisasi sains diharap dapat membantu tugas dan urusan di dapur. J…

Mengharap sinar menelan kabus

Sedapnya keropok lekor ni. Masa gi Terengganu baru2 ni Abe Kie cuba kerepok lekor di pelbagai tempat seperti di Seberang Takir, Kg Losong, Chendering, Dungun dan Sura. Tapi akhirnya keropok dari Seberang Takir juga yg laku keras!…

10 rahsia dan tips dalam masakan

Assalamualaikum. Pada hari ini Abam Kie ingin berkongsi 10 rahsia dan tips dalam masakan. Semoga ianya dapat membantu kaum ibu dalam memasak makanan yang lazat dan terbaik untuk suami dan anak-anak. In Shaa Allah tips dan petua i…

7 Menu Paling Popular Di Bazar Ramadhan

PALING meriah bila datangnya bulan puasa adalah disebabkan bazar Ramadhan. Hari-hari dapat singgah bazar selama sebulan. Banyak pilihan makanan, sampai ada yang sanggup pusing dua, tiga kali tapak bazar tu untuk tengok m…

7 Must Eat Dishes When You Are in Penang

Assalamualaikum kawan2 yang dihormati sekalian. Baru petang tadi PM kita umumkan bahawa Perintah Kawalan Keselamatan akan dilanjutkan sehingga 14 April depan! OMG! Kena berkurung di rumah lagi. Kalau dok di rumah ni mesti dah h…