Pada masa ekonomi yang sukar sekarang, semua orang mencari tawaran yang murah. Walaupun ia adalah idea yang bagus untuk membeli rak buku, buku dan peralatan pertukangan terpakai, ada beberapa perkara yang tidak boleh dibeli di kedai bundle atau barangan terpakai.

Membeli produk terpakai boleh menjadi penjimatan wang yang besar, apatah lagi kita merasa senang untuk memberikan item tersebut 'kehidupan kedua'. Tetapi itu bukan pilihan terbaik untuk semuanya. Berikut adalah 12 perkara yang, untuk kualiti, kebersihan dan alasan lain, anda mungkin harus mengelakkan membeli barang terpakai.

1. Televisyen


Sukar untuk menentukan seberapa baik TV dan peranti elektronik lain telah dijaga oleh pemiliknya sebelumnya. Sekiranya skrin TV LED anda rosak, kos untuk membaiki atau mengganti 'spare part' mungkin beratus ringgit juga. Kadang-kadang hampir sama dengan kos untuk membeli TV baru. Jadi ada baiknya anda beli yang baharu aje la.

2. Kasut


Kasut terpakai direka untuk kesesuaian kaki pemilik sebelumnya. Kasut yang tidak sesuai boleh menyebabkan kesakitan dan masalah kesihatan dari masa ke masa. Kasut larian, khususnya, mungkin telah kehilangan sebahagian besar kusyen penyerap pada saat pemilik pertama tidak menggunaannya lagi. Jadi, jangan beli kasut bundle ye, kwn2!

3. Pembersih hampagas 


Pembersih hampagas mungkin mahal, tetapi adakah anda benar-benar mahu membeli yang terpakai yang mungkin tidak berfungsi? Pembersih vakum dilanggar, ditarik tangga atas dan bawah, dan hakikat bahawa seseorang memilih untuk menyingkirkan pembersih hampagas mestilah ada sebabnya - kemungkinan besar, ada sesuatu yang tak kena dengannya. Tambahan pula, pembersih hampagas itu telah menyedut banyak habuk dan kotoran dari rumah orang lain. Sepatutnya anda tidak mahu membawa masuk kotoran itu ke dalam rumah anda!

4. Bekalan dan alatan haiwan peliharaan


Walaupun membeli mainan haiwan kesayangan atau mangkuk makanan mungkin selamat, anda pasti ingin menjauhkan diri daripada membeli makanan haiwan kesayangan atau barang terpakai. Mereka mungkin telah tamat tempoh sah dan dipenuhi serangga atau telurnya. Makanan terpakai kemungkinan kasar dan tidak sesuai. Anda juga harus berwaspada terhadap katil haiwan kesayangan. Ya, anda boleh mencucinya dengan baik sebelum anda membiarkan rakan berkaki empat anda menggunakannya. Adakah anda benar-benar mahu haiwan kesayangan anda tidur di atas sesuatu yang menjadi tempat tinggal bulu dan kotoran haiwan lain? 

5. Barang kemas


Anda mungkin fikir anda mendapat tawaran hebat dengan membeli barang kemas di jualan hebat atau kedai terpakai. Tetapi, melainkan jika anda mahir dalam mengenal pasti nilai barang kemas, anda sebenarnya telah ditipu. Kemungkinan besar, seseorang cuba menjual barang kemas dengan harga lebih tinggi daripada harga yang mereka beli. Seolah-olah itu tidak cukup alasan, beberapa jenis perhiasan boleh mengandungi sejumlah kecil bahan toksik atau alergen seperti nikel dan plumbum.

6. Minyak wangi dan alat solek


Mungkin mengejutkan anda, tetapi minyak wangi sebenarnya mempunyai tarikh luput. Untuk mengelakkan diri daripada menemui minyak wangi yang tidak sedap (dan mungkin juga berbahaya), sebaiknya beli aroma baru. Perkara yang sama berlaku untuk produk seperti losyen dan solek. Apa jua produk yang dikenakan di wajah anda, paling sesuai dibeli yang baharu, bukannya lebihan orang lain! 

7. Alatulis 


Sebilangan besar alatulis - pensil, pembaris, pemadam, fail dan sejenisnya - tidak begitu mahal dan anda mungkin tidak mendapat banyak diskaun jika dibeli di kedai terpakai. Dalam beberapa kes, membeli yang baru sebenarnya lebih murah - banyak kedai harga rendah seperti Kedai RM2 menjual barang dengan harga minimum RM2.20 dan anda boleh mendapatkan bekalan sekolah dengan harga lebih murah daripada yang dijual atau di kedai biasa.

(Buku teks, bagaimanapun, adalah situasi yang sama sekali berbeza - teruskan dan jimat banyak wang dengan membeli yang terpakai.) Sebaliknya, anda membuang wang anda jika membeli buku teks yang baharu.

8. Pembesar suara


Sekiranya anda membeli pembesar suara terpakai, kemungkinan ia tidak dapat mencapai kemampuan bunyi sepenuhnya, terutamanya jika pemilik sebelumnya gemar melantunkan muzik dengan jumlah penuh. Kerosakan peralatan audio seperti pembesar suara sukar untuk dikesan pada pandangan pertama, tetapi anda mungkin akan menyedarinya sebaik sahaja anda mula memainkan lagu anda.

9. Pelindung arus


Pelindung arus tidak semestinya mahal, dan jika anda membeli yang terpakai, anda berisiko untuk membeli alat pelindung yang rosak atau tidak berfungsi sama sekali.

10. Kereta sorong bayi 


Untuk kanak-kanak, standard keselamatan sentiasa berubah. Anda ingin mendapatkan kereta sorong baru untuk memastikan bahawa ia selamat untuk si kecil anda. Biasanya, kerosakan dan kerosakan pada kereta sorong mungkin tidak jelas, jadi anda mungkin akan membeli yang rosak tanpa menyedarinya. Perkara yang sama berlaku untuk barang keperluan bayi dan kanak-kanak lain, seperti katil bayi dan tempat duduk kereta.

11. Baju hujan dan but


Kebanyakan baju hujan menjadi kurang kalis air dari masa ke masa. Pasti anda memerlukan wang tambahan untuk mendapatkan jaket hujan atau but baharu yang kadar kalis airnya masih tinggi. Selain itu, pasti ada sebab seseorang menjual barang tersebut. Membeli jaket hujan dan but baharu amatlah berbaloi untuk jangka masa lama. 

12. Permaidani


Kecuali jika anda mahukan banyak renyukan, alergen dan tompokan yang mencurigakan memasuki rumah anda, beli permaidani baru. Tidak kira berapa banyak pembersih karpet yang anda guna, Abam Kie jamin, anda lebih baik membeli yang baharu.