Abam Kie telah menjadi peminat sukan badminton sejak remaja lagi dan menyaksikan peningkatan prestasi badminton negara pada masa lalu. Tapi sejak dua menjak ni, Abam Kie berasa sangat sedih tentang prestasi semasa pasukan badminton dan merasakan masa depan kelihatan suram.

Pada masa lalu, Malaysia dihormati sebagai negara badminton yang kuat di dunia. Abam Kie masih ingat bagaimana pasukan kita memenangi Piala Thomas pada tahun 1967 di Jakarta. Pasukan Indonesia sama-sama kuat dan penonton di Istora Senayan memang ganas dan diluar kawalan, tetapi pasukan kita berjaya mengalahkan pasukan Indonesia dengan empat perlawanan berbalas tiga sebelum pertandingan ditangguhkan kerana penonton tuan rumah bertindak memasuki gelanggang!

Tidak lama selepas itu, negara kita telah dianugerahkan Piala Thomas Persekutuan Badminton Dunia.

Kami pernah menggunakan perkhidmatan jurulatih tersohor seperti Park Joo Bong, Rexy Mainaky dan Morten Frost tetapi semuanya tidak lama. Malah bekas jurulatih tempatan seperti Tan Kim Her dan Jeremy Gan yang kini melatih pasukan India dan Jepun telah menghasilkan keputusan yang baik untuk pasukan tersebut!


Sejak kebelakangan ini, pemain2 kita tidak lagi bermain di peringkat akhir kejohanan antarabangsa dengan ketiadaan Datuk Lee Chong Wei.

Perkara ini sebetulnya tidak sesuai dengan program pembangunan kita kerana pemain muda kita tidak berkembang menjadi pemain kelas dunia.

Kita berharap BAM akan mengambil langkah untuk menangani standard yang semakin buruk dalam badminton sebelum terlambat memandangkan minat dalam badminton semakin berkurang di kalangan rakyat Malaysia.

Sementara itu, saya yakin semua rakyat Malaysia akan menghargai dan mengucapkan terima kasih kepada Datuk Lee atas sumbangannya dan mengucapkan semoga beliau cepat pulih daripada kanser hidung yang dihidapinya sekarang.

10 Comments

 1. Sukan badminton gemilang di zaman anak-anak Haji Sidek...kemudian kemunculan Datuk LCW..dan sekarang ianya semakin pudar dan merudum..moga akan ada pelapis yang mampu menyerlahkan sukan ini di mata dunia.

  ReplyDelete
 2. Setuju...
  BAM kena cepat bertindak...
  abg nieyl mmg minat badminton..
  sehingga skrg ni setiap malam dia akan pergi main badminton dkt dewan..

  ReplyDelete
 3. orang Malaysia jd jurulatih negara luar spt Jepun, pemain mereka menyerlah...hingga boleh menang Thomas Cup...mungkin BAM boleh offer depa balik M'sia...national service..

  ReplyDelete
 4. harus ada pelapis2 baru kena latih ..bila dah berumur hakikatnya tenanga memang berkurangan

  ReplyDelete
 5. haah kan. semoga skuad badminton kita boleh improve dan bertambah maju

  ReplyDelete
 6. Teringat lagi kali terakhir Malaysia menang Piala Thomas pada tahun 1992 kalau tak silap. Memang gembira habis rakyat Malaysia. Masa tuh zaman Rashid Sidek, Foo Kok Keong, Razif dan Jalani Sidek serta Cheah Soon Kit dan Soo Beng Kiang. Rasanya lepas zaman anak-anak Sidek berakhir, agak suram dunia badminton Malaysia sehinggalah kehadiran Dato LCW. Hopefully di masa hadapan, ada lagi generasi pemain muda yang dapat membawa kembali nama Malaysia di arena badminton dunia

  ReplyDelete
 7. lama dah x mengikuti perkembangan sukan badminton negara.

  ReplyDelete
 8. cik ash salah seorang peminat badmitin gak hahhaha.. semoga skuah badmiton semakin maju selepas ni

  ReplyDelete
 9. aida ikut gitu2 jer, abam kie.
  usually, keep updated bila dgr radio.
  and now wajib la tgk berita at 8 pm.
  agar keep updated pe pun hal negara.
  moga BAM tetap berjuang utk carik carik bakat baru ganti LCW.

  ReplyDelete
 10. betul tu abam, saya masa kecik2 dulu terer jugak main badminton gara2 pemain badminton negara kita ketika itu, anak2 pak sidek :D

  ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.