Assalamualaikum. Gurindam Jiwa Luka yang ditulis di dalam loghat Kelantan ini mengisahkan seorang insan yang mengimbau kenangan zaman dahulu dimana kehidupan dalam serba kekurangan tanpa teknologi dan kemudahan namun tetap gembira dan bahagia. Berbanding dengan zaman sekarang dimana generasi muda asyik melayan gajet tanpa mempedulikan orang tua di sekeliling mereka. Hayatilah gurindam ini. Semoga ianya memberikan kesan nostalgia kepada kita semua. Kalau tak faham maksud bait2 di bawah, boleh tanya Abam Kie. Orait?

Indahnya masa lalu,
Tanpa wassap tanpa muko buku,
X payoh mikir internet slow ataupun laju,
X dok raso serabut, x dok raso saru,
X sero puas, x sero jemu.

Orey kampung pulok pakat2 bersatu.
Kalu susoh, pakat2 bantu.
Hubungan memey erat sungguh zamey ritu ,
Serupo adik beradik walaupun pangkat 3 pupu.

Orey tuo duk titih keturunan siey maley,
Bowok anok kenal worih, beley2 gi jaley,
Kalu saloh jupo tengoh tepi jaley,
X dok lah caro nok baloh ko nok perey,
Mano tahu takut-takut sapey,
Kurey2 ado jugok tempat buleh menumpey,
Buleh sehari semaley.

Celik jah butir mato bangun pagi,
Turun rumoh, hungar gi,
X caro doh ko makey nasi,
X soh kato lah ko nok mandi,
Pasal saing2 ni duduk nati.
Kadey2 kito sendiri pun x sir gi.
Tapi saing ni mari turut mari cari,
Tengoh tidur pun gerok lagi.
Mugo x sir wi saing sero hati,
Gi jugok lah walau sebeloh kaki.

Dulu2 saing tino jatey,
Orey tuo pun x rajin larey,
Kadey2 mandi pun telanjey,
Tapi x dok raso pun nok pegey,
Badi2 bereney, badi2 nyeley,
Tapi x rajin jadi bendo sumbey,
Bezo sungguh nga budok sekarey,
Jangey lok, jangey lah tebey.

Bilo maley hanyo bertemankan pelito.
X dok air cond, kipas apo.
Sejuk x soh lah duk kato,
Pukul 10 limut likuk, x kabar apo .
Mugo maso tu udara memey berbezo.
Kadey2 royak budok loni, demo x cayo .
Kato kito sajo reko cerito.
Nok wat guano, biarlah ko dio.
Demo2 ni x dey nok raso.
Beley2 nulis baco bowoh pelito.
Ramai jugok hok telah berjayo,
Tahniah dari ambo untuk semuo.

Budok2 dulu nga loni jauh bezo.
Demo x main doh serupo kito mulo.
Main talipon, x kiro maso.
X caro pagi petey maley buto.
Dengan orey tuo pun wat  x caro,
Mugo saing samo2 dio.
Kecek nga kito pun x tengok doh butir mato.
X kato anok orey, anok sapo.
Tapi tidoklah melibatkan semuo.

Kadey2 terlintas jugok daley hati,
Indahnya hidup dulu banding loni.
Kalulah maso buleh diputar kembali .
Walaupun jerit, walau tangisi,
Kito keno jugok akui.
Maso dulu x akan kembali lagi.

Beley2 duk nengung sorey diri,
Lamunan ku tibo2 berhenti,
Pah mano lah saing dulu gi,
Puas jejok, puas cari,
Tapi raso sedih jugok daley hati,
Kabar x kabar, air mato ngalir di pipi.
Ruponyo ramai doh saing dijemput Ilahi.
Al Fatihah dariku untuk sahabat yg telah pergi .
Semoga roh mereka dicucuri dan dirahmati.

Kredit: Gary Farez(AOK)

14 Comments

  1. wah!!!terus menggamit memory!haha

    ReplyDelete
  2. Zaman dulu hidup mudah sikit. Sekarang keramaian orang hidup dalam keadaan yang amat rumit.
    Eratuku

    ReplyDelete
  3. Kenangan itu memori indah, simpan ia kekal dalam ingatan.

    ReplyDelete
  4. Betul banyak benda free ja masa dahulu, sekarang jawab lah sendiri..segalanya nak bayar..masuk tandas humm bagi lah duit dulu kan. Apapun inilah zaman perubahan..moden beginilah realitinya

    ReplyDelete
  5. aida faham, abam kie.
    boleh la, kena baca slowly tiap bait lirik tu :)
    ramai kawan org pantai timo hi hi hi...
    zaman dulu is yes. free. family time. bonding. everything manually termasuk la komunikasi.
    byk beza dgn hari ni.
    masa depan? ntah la. makin maju, mcm makin kurang best nyer ye.
    maybe utk kita la.
    utk anak2, agak nyer best la kot 24 jam dgn phone :)

    ReplyDelete
  6. Memang nostalgia sungguh zaman dulu lagi-lagi bab persahabatan lelaki dengan perempuan. Dulu kawan sepermainan sarie semuanya lelaki. Main perang-perang, menyorok kat jerat cina, naik basikal keliling kampung,main kaki tempang, bakar ulat beluncas, main kawin-kawin, tangkap ikan kat longkang, etc. Balik rumah dah maghrib siap kena sebat dengan getah paip. Takde pelik-pelik pun. Memang very innocent friendship.

    Zaman sekarang mak ayah termasuk sarie sendiri tak berani nak lepaskan sebab dunia sekarang kurang selamat dengan kes pedophile, penculikan, etc.

    Kalau ikut budak-budak nih suka je la diaorang main kat luar, tengok pokok semalu pun diaorang dah excited tetapi keadaan keselamatan tidak mengizinkan nak biar diaorang bebas berlari macam kita dulu-dulu.

    ReplyDelete
  7. Teringat weh zaman ni. Sekitar tahun 80an. Zaman tu air paip pun tak dop lagi. Pakat ramai-ramai mandi di perigi. kalau hari cuti sekoloh,kita mandi di tali air ( sungai ).

    Budak- budak perempuan bawa kain baju untuk dibasuh. Kita yang lelaki ni cuma bawa kasut sekolah dan stokin saja sebagai alasan untuk pergi ke sungai/ tali air tu. 10 minit basuh kasut, selebihnya mandi manda. Pergi ke sungai/ tali air pukul 8 pagi, balik rumah pukul 11 pagi. 3 jam basuh kasut sepasang.hihi

    ReplyDelete
  8. dua2 xaman seronok..kita yg beruntung dpt hidup di dua zaman, zmn retro dan zaman IT..

    ReplyDelete
  9. allahu. salam tkziah. tapi mek suka saat loni. dulu kalu ingat suka tu suka tapi teraso jugok ad kekangan compare dengan loni.

    ReplyDelete
  10. Jolo tu abe Kie, memang berbeza zaman dulu & zaman loni...

    ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.