Salam kepada rakan blogger. Abe Kie nak tanya sikit kepada blogger lelaki. Adakah kwn2 menyimpan janggut? KAJIAN terhadap janggut menyerlahkan satu lagi bukti saintifik tentang apa yang disunnahkan oleh Nabi kita sejak lebih seribu tahun dahulu. Dr Jamnul Azhar Mulkan, seorang doktor perubatan, pemilik rangkaian klinik juga seorang pendakwah, dalam satu ceramah mendedahkan hasil kajian yang sangat luar biasa mengenai khasiat janggut. Ia bukan tunggul gerigis, bukan penyeri atau penyerabut wajah tetapi jauh lebih hebat daripada itu. Menurutnya, kajian oleh saintis dari Massachusetts Institute of Technology, Amerika Syarikat yang berjudul The Amazing Fact of Human Body mendapati janggut lelaki mengandungi hormon testosteron yang amat diperlukan bagi kesuburan wanita. Ia mampu menstabilkan kitaran haid selain menggalakkan pertumbuhan telur wanita. SUBHANALLAH! Caranya bagaimana? Hanya melalui sentuhan. Jadi kepada sesiapa yang belum punya anak kerana ada masalah kesuburan, ataupun jarang anak dan mahu dirapatkan lagi, mintalah suami simpan janggut, dan belailah selalu janggut suamimu itu. Ini sekali gus jadi bukti apa yang disaran oleh Islam sejak zaman silam, boleh dibuktikan secara saintifik akan hikmah dan kelebihannya. Wallahualam. 

RASULULLAH SUKA TENGOK LELAKI BERJANGGUT WALAU SEHELAI. Pada zaman Rasulullah ada seorg lelaki yg berjanggut 2 helai dtg ke masjid dan masa mengambil wuduk, lelaki tersebut memandang Rasulullah.. Rasulullah pun senyum kpd lelaki itu.. lelaki itu hairan mungkin Rasulullah senyum kerana janggut lelaki itu hnya 2 helai di dagu.. 

Keesokan harinya sahabat lelaki tersebut datang ke masjid setelah mencukur janggutnya.. Apabila terserempak dengan Rasulullah s.a.w, lelaki itu melemparkan senyuman tetapi Rasulullah tidak memandang langsung kepada lelaki tersebut… Bertambah hairanlah beliau lalu diajukan pertanyaan kepada Baginda… “Wahai Rasulullah mengapa hari ini kamu tidak senyum kepadaku seperti sebelum ini? ” Lalu Baginda menjawab” Sebelum ini aku nampak malaikat berebut-rebut untuk menadah air wuduk yang jatuh dari janggutmu tetapi apabila kamu mencukur janggutmu tidak ada lagi malaikat yang menunggu di janggutmu wahai sahabat.." 

Oleh itu simpan la janggut ye kaum Adam.. it's Sunnah, right?? Abe Kie pun ada menyimpan goatee. Tapi x la menyimpan janggut panjang macam PU Mamu tu...

15 Comments

  1. Saya baca entri Abe Kie pada pagi Jumaat ini, al-hamdulillah, menambah ilmu pengetahuan saya :)

    ReplyDelete
  2. Subhanallah....ada maksud dan rahsia yang tersirat disebalik setiap sunnah yang perlu kita amalkan ..
    nice entri...

    ReplyDelete
  3. errr.. maza sudah simpan janggut.. tapi tidaklah panjang mana..

    moga-moga amalan sunnah ini mendapat rahmat Allah SWT..

    hehehe

    ReplyDelete
  4. perkongsian ilmu yg bermanfaat , alhamdulillah . baru saya tahu kelebihannya .

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah... ada simpan janggut walaupun taklah sepanjang mana... :)

    ReplyDelete
  6. T kasih atas perkongsian & peringatan ini.. membawa kebaikan buat kita semua.. Salam Jumaat Abe Kie.. :)

    ReplyDelete
  7. subhanallah, nice sharing abe kie :)

    ReplyDelete
  8. syukur alhamdulillah , walau janggut tak lebat..tp tetap ada di dagu yg sejemput nih... :0 thnks Abe Kie , kita ikut sunnah Rasullullah saw.

    ReplyDelete
  9. CN mmg suka encik suami simpan janggut..nmpk sweet jer..tp misai.agak merimaskan..hehe

    ReplyDelete
  10. Nah... nak kena simpan balik janggut... hari tu dah OK dah, tapi sebab potong rambut pendek, dengan janggut-janggut misai semua kena cukur... bukak-bukak mata dogiang semua hehehe.. :D

    ReplyDelete
  11. hihi, suruh husben mama simpan janggut pulak lepas ni

    ReplyDelete
  12. simpan misai je..janggut simpan sikit..

    ReplyDelete
  13. Jom simpan janggut, kehebatannya dibuktikan oleh sains juga...

    ReplyDelete
  14. hubby noe pun ada simpan janggut...tp x la panjang macam PU Mamu tu

    ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.