DALAM landskap pendidikan Malaysia yang semakin berkembang, trend yang membimbangkan telah muncul - peralihan tanggungjawab untuk pendidikan anak daripada ibu bapa kepada guru dan sekolah.

Ramai ibu bapa nampaknya mudah mengaitkan kelemahan pendidikan anak mereka kepada guru atau sistem sekolah, sering mengabaikan peranan penting mereka sendiri dalam perjalanan pembelajaran anak mereka.

Terdapat mitos yang berlaku bahawa menjadi guru mudah kerana mereka dibayar gaji yang tinggi, waktu bekerja yang singkat, dan persekitaran mereka bebas tekanan. Ini jauh dari realiti. Guru bukan sekadar pendidik; mereka juga memainkan pelbagai peranan termasuk sebagai kaunselor, mentor, dan ahli disiplin.

Kepercayaan bahawa guru mempunyai pekerjaan yang mudah mengekalkan kurangnya penghargaan terhadap peranan mereka yang sangat besar.

Pendidikan kanak-kanak adalah usaha kolaboratif yang memerlukan penglibatan aktif daripada ibu bapa dan guru.

Salah satu isu terbesar ialah kurangnya komunikasi dan persefahaman antara guru dan ibu bapa. Pemutusan hubungan ini memupuk salah faham dan apabila isu timbul, permainan menyalahkan bermula. Guru mungkin merasakan bahawa ibu bapa tidak menyokong, manakala ibu bapa mungkin merasakan bahawa guru tidak melakukan secukupnya.

Sesetengah ibu bapa malah memberitahu anak-anak mereka bahawa "gaji guru anda dibayar oleh bapa anda", yang menjejaskan kuasa dan penghormatan yang sepatutnya diberikan kepada guru. Ini adalah penyimpangan yang ketara daripada nilai tradisional Cina yang menekankan rasa hormat terhadap guru dan menghargai mereka. Pepatah "menghormati guru dan menghargai cara" nampaknya telah hilang dalam terjemahan dari masa ke masa.

Guru, selalunya tidak kelihatan, menanggung tekanan yang sangat besar. Tugas pentadbiran dan cabaran bilik darjah memberikan kesan emosi dan mental yang besar kepada mereka.

Ramai yang tidak menyedari bahawa selepas waktu persekolahan, guru masih mempunyai banyak tugas, seperti menggred tugasan, menyediakan bahan untuk pengajaran, menulis laporan dan membalas mesej ibu bapa.

Persekitaran yang tidak bersimpati ini telah menyebabkan ramai guru memilih untuk bersara awal atau mencari profesion alternatif. Profesion perguruan, yang dahulunya dihormati, kini menjadi kurang menarik kerana tekanan yang tidak henti-henti dan persekitaran yang tidak bersyukur.

Untuk sistem pendidikan yang lebih harmoni dan berkesan, jurang antara guru dan ibu bapa perlu dirapatkan. Perlu ada komunikasi terbuka, saling menghormati, dan pemahaman bahawa pendidikan anak adalah tanggungjawab bersama.

Ibu bapa mesti terlibat secara aktif dan menyokong manakala guru harus diberikan penghormatan dan penghargaan yang sewajarnya.

Hanya melalui kerjasama, rasa hormat dan persefahaman kita boleh memupuk sistem pendidikan yang benar-benar memenuhi perkembangan holistik anak-anak kita.

6 Comments

 1. MA dr kecik dah diajar utk hormatkan semua cikgu2..
  so bila turn anak2 pun.. MA memang MA tekan kan utk hormat semua cikgu2.. and selagi boleh MA akan libatkan diri & join prog2 yg sekolah anjurkan

  ReplyDelete
 2. Hormati guru, ilmu pun berkat.

  ReplyDelete
 3. Nak keberkatan ilmu jgn lupa utk berbakti dan hormati dari siapa ilmu itu dtg..

  ReplyDelete
 4. Bukan letakkan tanggungjawab mengajar anak 100% pada guru semata-mata.

  ReplyDelete
 5. betul, guru & ibubapa sepatutnya saling bekerjasama demi pendidikan anak bangsa..

  ReplyDelete
 6. Setujuuu sangaat 👍. Janganlah anggab guru di sekolah bertanggung jawab penuh terhadap anak2 didiknya. Saat si anak didik gagal, yg disalahkan pula guru. Padahal peran orang tua juga cukup besar buat pendidikan anak2 .

  ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.