Selama bertahun-tahun, saya tertanya-tanya mengapa kita mempunyai budaya penyelenggaraan yang lemah dalam hal bangunan dan kemudahan lama manakala kita berbangga dalam mengekalkan bangunan canggih kita.

Diktomi ini amat ketara apabila melibatkan sekolah rendah dan menengah di seluruh negara.

Beberapa tahun lalu, saya pernah menjadi pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sebuah sekolah di Jalan Cochrane, Kuala Lumpur.

Setiap kali terdapat keperluan mendesak untuk kerja pembaikan, Jabatan Pendidikan akan mengatakan ia tidak mempunyai dana dan akan meminta PIBG meminta derma daripada sektor swasta.

Bukan tanggungjawab PIBG untuk menyelenggara bangunan sekolah. Mereka berada di sana untuk membantu menyediakan persekitaran pengajaran dan pembelajaran yang baik untuk kanak-kanak dan guru, dan untuk menyerlahkan kepada pihak atasan apa yang kurang atau berada dalam keadaan buruk di sekolah.

Soalan penting ialah: "Adakah kita menggunakan keutamaan yang betul dalam hal belanjawan?"

Bukankah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk memastikan Jabatan Pendidikan mempunyai dana dan sumber yang mencukupi untuk membantu sekolah-sekolah dalam kesusahan?

Memandangkan kebanyakan bangunan sekolah kita sudah lama, ia mempunyai pelbagai masalah, termasuk bumbung bocor, pendawaian longgar, paip pecah, pagar perimeter usang, pendawaian elektrik rosak dan tandas tersumbat.

Sekolah juga memerlukan akses yang betul kepada air minuman, taman permainan yang selamat, makmal dengan instrumen dan peralatan yang diperlukan, dan komputer untuk belajar dan bereksperimen.

Sekolah lain perlu menggantikan meja dan kerusi yang rosak.

Terdapat banyak risiko kesihatan yang berkaitan dengan penyelenggaraan bangunan yang lemah. Untuk satu, ini boleh mengakibatkan pertumbuhan acuan dan cendawan, yang boleh menyebabkan masalah kesihatan utama, termasuk sakit kepala, kekejangan otot dan juga kemurungan.

Semua masalah ini memerlukan wang untuk diperbaiki, tetapi sekolah tidak mempunyai lebihan dana. Mengapakah pihak berkuasa mengharapkan PIBG untuk mendapatkan dana yang diperlukan?

Sebagai perbandingan, penghuni premis kerajaan lain, termasuk rumah mahkamah, bangunan perbandaran, perpustakaan awam, kuarters kakitangan, pertubuhan polis dan tentera, tidak perlu menanggung kos penyelenggaraan bangunan dan kemudahan.

Terdapat juga dana yang mencukupi untuk menghantar delegasi besar pegawai untuk lawatan sambil belajar ke luar negara tetapi tiada sumber untuk menyelenggara sekolah yang mendidik pemimpin masa depan negara.

Kenapa?

13 Comments

 1. Banyak kerenahnya, semoga mereka bekerja dengan lebih efisyen untuk kesejahteraan guru dan murid yang bakal menjadi tunjang negara kita.

  ReplyDelete
 2. Melpau pula PIBG yang kena cari dana untuk membaiki kemudahan sekolah.

  ReplyDelete
 3. tak masuk akal betul & tak patut minta pada PIBG. bila ogr kata berlaku korupsi, mesti 'diorang atas tu' marah kan?

  ReplyDelete
 4. Kalau tenguk sekolah2 daif di luar bandar pun sangat mengharukan

  ReplyDelete
 5. itulah hakikatnya kan.. sedih bila perkara penting mcm ni dilambat2kan

  ReplyDelete
 6. Rasanya kan setiap sekolah dapat peruntukan dari kementerian takkan dah habis. Itu patutnya digunakan untuk kemudahan di sekolah kan. Kadang sedih tengok tandas murid dah la daif kotor sangat kesian pada murid-murid.

  ReplyDelete
 7. peruntukan senggaraan sekolah ntah hilang kemana ya..bukan tanggungjawab PIBG urus semua tu

  ReplyDelete
 8. bak kata suami.. duit kerajaan dh salurkan yg terbengkalai bila kontraktor main duit.

  ReplyDelete
 9. begitu la boleh dikata mana-mana jabatan akan ada yang tidak telus dalam pengurusan kewangan

  ReplyDelete
 10. Hakikat dan realiti.. Lawatan ke luar negara ada peruntukkan.. Kemudahan sekolah masih di takuk lama..
  PIBG pula yang kena memainkan peranan membaiki prasarana sekolah.. sangat menyedihkan..

  ReplyDelete
 11. pengurusan peringkat tertentu msih lemah dalm mengendalikan kes begini

  ReplyDelete
 12. Saya kira hanya di Indonesia masalah seperti itu, ternyata di Malaysia pun sama ya 😅. Kalo di sini, paling sedih lihat sekolah2 di pedalaman, yg akses jalannya saja rusak, anak2 harus menyebrang lewat jembatan yg tak layak. Ntahlah apa kerja pemerintah daerah, semua2 menyalahkan pemerintah pusat . Padahal budget dah dikasih.

  ReplyDelete
 13. Terlalu byk kelemahan dlm sistem pendidikan kita pada masa ini yg perlu diteliti satu-persatu. Semoga Menteri baru nanti dpt membuat keputusan dgn bijak dlm menangani setiap isu, dan dlm menyusun strategi kementerian. Semoga beliau sentiasa mengutamakan kebajikan dan masa depan anak2 kita..
  Selamat mengundi esok.

  ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.