Kami generasi Penilaian Darjah 5

Darjah 6 isikan dgn aktiviti sukan dan sebagainya 

Tiada stress bila nak masuk sek menengah.


Kami generasi SRP

Tak lulus kau ulang la sampai berjanggut.

Baru tau erti penyesalan

Attendance pun ok sbb x dtg kau rugi, x dpt apa yg cikgu ajar, kau failed la exam nanti.


Kami generasi Form 1 yang ada sekolah vokasional

50% rakyat ada sijil kemahiran. 

Masa tu tak perlu ambil rakyat asing datang bekerja 

Masalah sosial pun kurang

Hidup pun aman.


Kami generasi yuran public exam kena bayar

Jadi motivasi belajar tu tinggi sbb berbayar kan? Bila free faham je lah.... 

Kami generasi mak pak x manjakan anak, cikgu rotan kau balik rumah mengadu, kena tambah rotan lagi. 

X berani la nak buat perangai huduh di sekolah.


Kami generasi guru-guru yang jiwa gurunya sangat-sangat besar dalam mendidik anak bangsa. 

Didikan seperti mendidik anak-anak sendiri. 


Kami generasi silibus pelajarannya secukupnya

We had "fun" learning them.


Kami generasi yang guna kad 001 

Dah tau dah target nak jadi apa.

Budak sekrg tanya apa cita2, diangkatnya bahu..

Di situ la bermulanya anak-anak tak ketahuan tujuan pi sekolah.. 


Kami generasi buah durian,

Bukan buah strawberry

Hampa generasi mana? 


Penilaian Darjah 5 1984

SRP 1988

SPM 1990

8 Comments

  1. UPSR 1993, PMR 1996, SPM 1998.

    ReplyDelete
  2. Klasik betul gambar. Saya UPSR tahun Malaysia jadi penganjur Sukan Komanwel ;)

    ReplyDelete
  3. UPSR (1990), PMR (1993) dan SPM (1995) - Ingat dulu masa SK, setiap tahun cikgu tanya cita-cita nak jadi apa? Mesti senarai kan 3. Dan setiap tahun akan berubah.

    ReplyDelete
  4. Sekarang terlalu bersaing dalam akademik.
    Saya dalam golongan UPSR darjah 6.

    ReplyDelete
  5. generasi penilaian darjah lima

    ReplyDelete
  6. Zaman dulu memang best. Sekolah best, balik sekolah, pi mengaji, pastu main sampai maghrib. Main police entri, zero point, layang-layang.
    Saya UPSR tahun 1990, PMR 1993, SPM 1995.

    ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.