Assalamualaikum.

KERJAYA guru kini semakin mencabar. Perubahan zaman dan kemajuan teknologi membawa cabaran baharu buat para guru yang sedia terbeban dengan pelbagai tugas di luar bilik darjah.

Kajian Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) pada 2005 mendapati sebanyak 69 peratus daripada keseluruhan kakitangan perguruan di Malaysia bekerja dalam keadaan tertekan.

Kementerian Pendidikan juga menjalankan kajian ke atas 48,258 responden guru pada 2018 dan mendapati 4.4 peratus daripada mereka mengalami tekanan tahap sederhana tinggi.

Sebagai komponen penting dalam pembentukan generasi masa hadapan yang berwibawa, hal ini perlu diberikan perhatian khusus. Untuk itu, RELEVAN menyenaraikan faktor-faktor yang menyebabkan peningkatan tekanan dalam kalangan guru yang perlu diberi perhatian oleh pihak berwajib.

1. Tugas-tugas pentadbiran

Mendidik itu sahaja sudah sedia membebankan, terutamanya dalam senario zaman yang mana para pelajar sudah lebih maju pada usia muda dan pengaruh teknologi yang semakin dominan dalam kehidupan. Bebanan ini ditambah lagi dengan tugasan pentadbiran seperti mengisi borang, mengutip yuran, mengemas kini kedatangan, menyediakan laporan prestasi serta menyediakan soalan ujian. Beban kerja guru terlalu berat.

2. Kurang penghargaan

Pihak pentadbir kurang menghargai kerja yang dilakukan para guru walaupun mereka telah bertungkus-lumus dan mengorbankan banyak masa untuk menyelesaikan amanah masing-masing. Ia menyebabkan guru tertekan dan kurang motivasi.

3. Perubahan budaya pendidikan

Pendidikan di zaman ini menuntut guru memberikan ilmu pengetahuan dan dalam masa sama memanusiakan pelajar dengan pengajaran bermesej. Ini menuntut guru menghabiskan masa bagi menyediakan alat bantu mengajar dan menghadiri kursus serta bengkel sepanjang minggu bagi membuat penyesuaian terhadap kaedah pengajaran yang baharu.

4. Tingkah laku pelajar

Tingkah laku pelajar yang pelbagai mendatangkan tekanan kepada guru sehingga mengganggu proses pengajaran dan pembelajaran dalam kelas. Masalah disiplin yang meningkat menyebabkan usaha mengawal kelas menjadi lebih sukar dan tumpuan terhadap bahan pengajaran berkurang.

5. Pencapaian pelajar

Guru menjadi semakin tertekan apabila prestasi kerja seseorang guru disandarkan kepada pencapaian pelajar dalam subjek-subjek yang diajar. Hal ini menimbulkan konflik pertentangan dalam diri guru apabila sikap dan tingkah laku pelajar yang sukar dikawal mempengaruhi pencapaian mereka, sekali gus memberi kesan kepada penilaian prestasi guru.

13 Comments

 1. Semoga urusan guru2 di Malaysia ni sentiasa dipermudahkan. Bertabah selalu ya.

  ReplyDelete
 2. nasib baik jadi guru ganti jer..klu tidak tertekan jgk la..hee

  ReplyDelete
 3. Semoga Allah mempermudahkan segala urusan Abam Kie dan para guru

  ReplyDelete
 4. Besar pengorbanan seorang guru. Semoga lebih ramai yang tahu menghargai.

  ReplyDelete
 5. kan...ammi pun rasa ramai cikgu tertekan especially cikgu yang terpaksa mengajar kelas-kelas dibelakang. Dengan murid2 yang tak boleh ditegur, besar kepala.

  semoga semua cikgu-cikgu diberikan kesihatan yang baik dan kesabaran yang tinggi

  ReplyDelete
 6. lagi-lagi zaman pandemik. bertambahlah tekanannya. selamat hari guru in advance Abam Kie

  ReplyDelete
 7. Kerjaya guru mencabar ketabahan n perlukan kesabaran tinggi

  ReplyDelete
 8. Untungnya guru2 sekarang sebab adanya kenaikan pangkat secara time-base, tak payah pegang jawatan . Perjawatan lain takde pun

  ReplyDelete
 9. rupanya menjadi guru amat mencabar dan getir....sepatutnya ibu bapa bagi sokongan dan dorongan kepada guru yang mengajar anak mereka...BTW selamat Hari Guru untuk abe Kie

  ReplyDelete
 10. kalau uncle cikgu... sah tertekan!

  ReplyDelete
 11. semangat untuk para guru dalam mendidik murid. Tahu betul perjuangan guru tidak mudah. Saat kecil cita citaku jadi guru tapi tak kesampaian...dan berjodoh pekerjaannnya di bidang lain ^^

  ReplyDelete
 12. Semoga urusan abang kie sebagai pendidik dipermudahkan.... Aamiin...

  ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.