Berita buruk bagi lelaki yang memiliki abs enam pek di luar sana, kerana tinjauan baru-baru ini mendapati bahawa lebih ramai wanita Malaysia berminat dengan lelaki yang memiliki sedikit lemak perut berbanding dengan lelaki yang berbadan atletik!

Penemuan itu terungkap dalam tinjauan yang dilakukan oleh JustDating terhadap 400 pengguna Malaysia. Just Dating (JD) adalah platform temu janji yang membantu pengguna mencari persahabatan, teman hidup dan hubungan lain yang bermakna dalam talian.

Dalam siaran akhbar yang disediakan untuk SAYS, terungkap bahawa tinjauan terbaru mereka mendapati 53% pengguna di Malaysia lebih suka lelaki dengan badan 'abah' atau 'ayah' - jenis badan lelaki yang paling baik digambarkan sebagai berperut boroi atau 'lembut bulat' dan biasanya dijumpai di kalangan lelaki 40an dan ke atas.

"Ia didapati bahawa lelaki berotot tidak lagi popular. 53% wanita mengatakan mereka lebih berminat dengan lelaki yang kelihatan seperti abah yang berperut bulat atau maju ke depan'," kata JD.

"Wanita Pulau Pinang adalah yang paling tidak tahan bila melihat lelaki dengan perut yang bulat atau gendut. Bukan hanya sosok ini yang paling seksi bagi mereka, tetapi tubuh seperti itu dapat dipeluk seperti 'teddy bear' ketika mereka merasa kesepian, sekaligus memberi mereka rasa aman dan nyaman!"

Tinjauan menunjukkan bahawa 70% wanita Pulau Pinang yang menyukai lelaki dengan gaya 'ayah' dan 'abah' adalah wanita muda berusia antara 18 dan 25 tahun!

Semakin tua responden wanita, semakin mereka suka kepada lelaki berotot.

Walau bagaimanapun, wanita di Lembah Klang mempunyai citarasa yang sedikit berbeza

Menurut tinjauan itu, wanita yang tinggal di Lembah Klang masih lebih suka lelaki berotot, dengan hanya 32% dari mereka dapat menerima lelaki dengan sosok yang gemuk atau berisi.

"Selebihnya mendapati lelaki dengan paha dan bisep yang kuat, serta punggung bulat, lebih memikat, terutama di kalangan wanita pejabat (OL) berusia antara 28 dan 35 tahun," katanya.

Bagi responden wanita di Johor, JD mengatakan kumpulan itu lebih suka lelaki kurus dengan rambut panjang seperti bintang KPop!

"Lelaki kurus, 'gaya liar' dan berambut panjang yang membawa diri dengan getaran artistik adalah yang paling popular di kalangan kumpulan itu," tambahnya.

"88% wanita menjadi terpesona dengan keunikan mereka."

Selain daripada bentuk badan, tinjauan juga mendapati bahawa separuh wanita suka memerhatikan buah halkum lelaki, terutama ketika mereka minum air.

Responden mengatakan bahawa melihat keistimewaan buah halkum bergerak ke atas dan ke bawah sangat menyenangkan bagi mereka.

Sumber: www.says.com 

20 Comments

 1. Ada macam-macam citarasa kan Cikgu AK. Perempuan kepada lelaki. Lelaki kepada perempuan. Semua ada sudut citarasa sendiri-sendiri.

  ReplyDelete
 2. haha.. ye ke. kalau masa bujang mmg mama tak pandang la yg boroi2 ni tapi bila dah bertahun2 kawen yg boroi tu la membahagiakan mama haha

  ReplyDelete
 3. Hahahha lucu la abam kie ni. Ok kte kategori suka lelaki berotot haha

  ReplyDelete
 4. lain negeri lain citarasa eh.jenuh juga camni hehehe

  ReplyDelete
 5. LELAKI HEBAT MEYEMBUNYIKAN KEHEBATANNYA

  ReplyDelete
 6. Boroi tanda hati senang dan berduit..

  ReplyDelete
 7. terus tak jadi nak buat six pack bila baca artikel ni...

  ReplyDelete
 8. haha aduhh ! macam-macam ye abe Kie nih

  ReplyDelete
 9. hahaha, macam2lah ... boroi tak boroi, yang utama hatinya baik.

  ReplyDelete
 10. hahaah..hadui..takpelah boroi pun..janji sayang

  ReplyDelete
 11. Hahahahha.. Part halkum tu lawak.. Tpi mmg ada sorg pelakon korea ni.. Dia telan ayaq lioq pun dah hensem.. Hahhahaah

  ReplyDelete
 12. Haha macam2 ek... mmmm entah la.. lain orang lain citarasanya ni abam kie... Apa yang Cik TK tahu, biasa orang kata lelaki boroi ni tanda dia bahagia. (Golongan abah2 la ni)

  ReplyDelete
 13. Bagi saya, yang penting bersih ��

  ReplyDelete
 14. Halah-halah kena komen juga yea... Suami sy perut boroi he he he automatik la sy sayang lebih he he he

  ReplyDelete
 15. Sebenarnya dulu rina suka laki boroi. Opps. Tpi sejak suami diet dan berotot n kurus ni, dh jatuh cinta dgn yg sado hihi

  ReplyDelete
 16. hahahahaha! lawak la article ni :)

  ReplyDelete
 17. Haha... Boroi tu seksi...senang dukung anak...

  ReplyDelete
 18. Tidak sangka ada kajian pasal ini.

  ReplyDelete
 19. aduh. mcm tak brape betul ni.
  aida suka yg biasa2 aje.
  tak la tgk sgt.
  tapi kan, sebab da kawin kan, so pe yg ada kat asben tu la yg best :) ha ha ha ha ha tak pernah belek plak lelaki lain.
  ni kira wanita bujang la kan :) ha ha ha ha...

  ReplyDelete
 20. haha lucu pulak bila baca survey ni :D

  ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.