Pada masa ekonomi yang sukar sekarang, semua orang mencari tawaran yang murah. Walaupun ia adalah idea yang bagus untuk membeli rak buku, buku dan peralatan pertukangan terpakai, ada beberapa perkara yang tidak boleh dibeli di kedai bundle atau barangan terpakai.

Membeli produk terpakai boleh menjadi penjimatan wang yang besar, apatah lagi kita merasa senang untuk memberikan item tersebut 'kehidupan kedua'. Tetapi itu bukan pilihan terbaik untuk semuanya. Berikut adalah 12 perkara yang, untuk kualiti, kebersihan dan alasan lain, anda mungkin harus mengelakkan membeli barang terpakai.

1. Televisyen


Sukar untuk menentukan seberapa baik TV dan peranti elektronik lain telah dijaga oleh pemiliknya sebelumnya. Sekiranya skrin TV LED anda rosak, kos untuk membaiki atau mengganti 'spare part' mungkin beratus ringgit juga. Kadang-kadang hampir sama dengan kos untuk membeli TV baru. Jadi ada baiknya anda beli yang baharu aje la.

2. Kasut


Kasut terpakai direka untuk kesesuaian kaki pemilik sebelumnya. Kasut yang tidak sesuai boleh menyebabkan kesakitan dan masalah kesihatan dari masa ke masa. Kasut larian, khususnya, mungkin telah kehilangan sebahagian besar kusyen penyerap pada saat pemilik pertama tidak menggunaannya lagi. Jadi, jangan beli kasut bundle ye, kwn2!

3. Pembersih hampagas 


Pembersih hampagas mungkin mahal, tetapi adakah anda benar-benar mahu membeli yang terpakai yang mungkin tidak berfungsi? Pembersih vakum dilanggar, ditarik tangga atas dan bawah, dan hakikat bahawa seseorang memilih untuk menyingkirkan pembersih hampagas mestilah ada sebabnya - kemungkinan besar, ada sesuatu yang tak kena dengannya. Tambahan pula, pembersih hampagas itu telah menyedut banyak habuk dan kotoran dari rumah orang lain. Sepatutnya anda tidak mahu membawa masuk kotoran itu ke dalam rumah anda!

4. Bekalan dan alatan haiwan peliharaan


Walaupun membeli mainan haiwan kesayangan atau mangkuk makanan mungkin selamat, anda pasti ingin menjauhkan diri daripada membeli makanan haiwan kesayangan atau barang terpakai. Mereka mungkin telah tamat tempoh sah dan dipenuhi serangga atau telurnya. Makanan terpakai kemungkinan kasar dan tidak sesuai. Anda juga harus berwaspada terhadap katil haiwan kesayangan. Ya, anda boleh mencucinya dengan baik sebelum anda membiarkan rakan berkaki empat anda menggunakannya. Adakah anda benar-benar mahu haiwan kesayangan anda tidur di atas sesuatu yang menjadi tempat tinggal bulu dan kotoran haiwan lain? 

5. Barang kemas


Anda mungkin fikir anda mendapat tawaran hebat dengan membeli barang kemas di jualan hebat atau kedai terpakai. Tetapi, melainkan jika anda mahir dalam mengenal pasti nilai barang kemas, anda sebenarnya telah ditipu. Kemungkinan besar, seseorang cuba menjual barang kemas dengan harga lebih tinggi daripada harga yang mereka beli. Seolah-olah itu tidak cukup alasan, beberapa jenis perhiasan boleh mengandungi sejumlah kecil bahan toksik atau alergen seperti nikel dan plumbum.

6. Minyak wangi dan alat solek


Mungkin mengejutkan anda, tetapi minyak wangi sebenarnya mempunyai tarikh luput. Untuk mengelakkan diri daripada menemui minyak wangi yang tidak sedap (dan mungkin juga berbahaya), sebaiknya beli aroma baru. Perkara yang sama berlaku untuk produk seperti losyen dan solek. Apa jua produk yang dikenakan di wajah anda, paling sesuai dibeli yang baharu, bukannya lebihan orang lain! 

7. Alatulis 


Sebilangan besar alatulis - pensil, pembaris, pemadam, fail dan sejenisnya - tidak begitu mahal dan anda mungkin tidak mendapat banyak diskaun jika dibeli di kedai terpakai. Dalam beberapa kes, membeli yang baru sebenarnya lebih murah - banyak kedai harga rendah seperti Kedai RM2 menjual barang dengan harga minimum RM2.20 dan anda boleh mendapatkan bekalan sekolah dengan harga lebih murah daripada yang dijual atau di kedai biasa.

(Buku teks, bagaimanapun, adalah situasi yang sama sekali berbeza - teruskan dan jimat banyak wang dengan membeli yang terpakai.) Sebaliknya, anda membuang wang anda jika membeli buku teks yang baharu.

8. Pembesar suara


Sekiranya anda membeli pembesar suara terpakai, kemungkinan ia tidak dapat mencapai kemampuan bunyi sepenuhnya, terutamanya jika pemilik sebelumnya gemar melantunkan muzik dengan jumlah penuh. Kerosakan peralatan audio seperti pembesar suara sukar untuk dikesan pada pandangan pertama, tetapi anda mungkin akan menyedarinya sebaik sahaja anda mula memainkan lagu anda.

9. Pelindung arus


Pelindung arus tidak semestinya mahal, dan jika anda membeli yang terpakai, anda berisiko untuk membeli alat pelindung yang rosak atau tidak berfungsi sama sekali.

10. Kereta sorong bayi 


Untuk kanak-kanak, standard keselamatan sentiasa berubah. Anda ingin mendapatkan kereta sorong baru untuk memastikan bahawa ia selamat untuk si kecil anda. Biasanya, kerosakan dan kerosakan pada kereta sorong mungkin tidak jelas, jadi anda mungkin akan membeli yang rosak tanpa menyedarinya. Perkara yang sama berlaku untuk barang keperluan bayi dan kanak-kanak lain, seperti katil bayi dan tempat duduk kereta.

11. Baju hujan dan but


Kebanyakan baju hujan menjadi kurang kalis air dari masa ke masa. Pasti anda memerlukan wang tambahan untuk mendapatkan jaket hujan atau but baharu yang kadar kalis airnya masih tinggi. Selain itu, pasti ada sebab seseorang menjual barang tersebut. Membeli jaket hujan dan but baharu amatlah berbaloi untuk jangka masa lama. 

12. Permaidani


Kecuali jika anda mahukan banyak renyukan, alergen dan tompokan yang mencurigakan memasuki rumah anda, beli permaidani baru. Tidak kira berapa banyak pembersih karpet yang anda guna, Abam Kie jamin, anda lebih baik membeli yang baharu.

18 Comments

  1. geram tengok kasut tu.. lawa!! hahahaha.. tp betullah brg terpakai ni tak semua kita boleh beli walaupun terasa murah... kena bijak dan ada ilmu dlm perkara ni

    ReplyDelete
  2. sy kalau beli brg terpakai ni lazimnya benda yg sy jarang guna. contoh mcm baju sejuk, kasut kalis air etc. brg yg selalu guna better beli yg baru kalu rosak x laa terkilan sgt sbb masih ada warranty

    ReplyDelete
  3. baby stroller dan gendong pernah beli second je...masa tu tak mampu nak beli yang baru

    ReplyDelete
  4. pernah beli winter coat di bundle..sangat ok, harga pun RM1.00 - RM5.00 je, berbaloi, sbb tk selalu pakai..

    ReplyDelete
  5. Kena pandai pilih barang yang masih okay. Mrs.A kurang gemar barang bundle dah pre-loved ni hiks!

    ReplyDelete
  6. Betul Tu.. takut jadi sampah je.. hendaknya kasut..

    ReplyDelete
  7. Kasut tu Mr Otomen Taro ada beli jugak yang bundle. Alhamdulillah so far sampai skrg ok dan selesa.. Yang lain-lain tu memang tak pernah lagi beli bundle..

    ReplyDelete
  8. Tak pernah lagi beli benda2 yang ada dalam list tu. Kalau barang second, saya suka survey2 jaket kat kedai bundle walaupun susah nak cari saiz saya.. nak beli baru macam mahal juga (T-T)

    ReplyDelete
  9. Betul tu, ada sesetengah benda baik beli baru je, saya pernah kena tipu masa beli tablet secondhand, pakai tak sampai beberapa jam, terus rosak. Hantar balik kedai, dia kata elektrik rumah kita pulak yang masalah. Adumak punya la taknak bertanggungjawab, ke situ dia putar. Rugi duit.

    ReplyDelete
  10. oh.. betul juga. Tidak semua barang secondhand itu berbaloi untuk dibeli.

    ReplyDelete
  11. Moga Aien pandai mencari dek kerana kekangan kewangan. Hehe

    ReplyDelete
  12. tq sharing abe kie..sgt berguna tips ni

    ReplyDelete
  13. Tak pernah lagi beli brg2 dalam list tu. Tq abam kie for sharing :)

    ReplyDelete
  14. bagus,..cuma bergantung pada poket pengguna , masing2 ada sebab tertentu untuk beli brangan terpakai

    ReplyDelete
  15. Terima kasih info ni, sangat bagus, penting dan pembeli semua perlu tahu juga mana yang boleh dibeli dan tak boleh beli barangan terpakai.

    ReplyDelete
  16. Saya selalu beli buku terpakai je.. hehehe

    ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.