Monday, 22 April 2019

Kenapa Seorang Lelaki Wajib Membeli Takaful?

Tahukah Harta Pusaka Suami Bukan Milik Isteri Sepenuhnya?

Akan Jadi Harta Pusaka atau Harta Puaka? 

SESUATU YANG AMAT BAGUS UNTUK DIPERTIMBANGKAN.

Contoh 1: Letak duit dalam bank RM100k.
Bila suami meninggal waris dapat RM100K.
Ada dividen, duit boleh keluarkan bila-bila. 
Bila mati, akan dibekukan. Ada caj cairan harta.
Wajib agih kepada semua waris faraid.

Contoh 2: Letak duit dalam ASB RM100k.
Bila meninggal waris dapat RM100K.
Ada dividen, duit boleh keluarkan bila-bila. 
Bila mati, akan dibekukan sementara jika bawah 10k sekira lebih akan diagih. 
Ada caj cairan harta.
Wajib agih kepada semua waris faraid.

Contoh 3: Letak unit trust RM100K.
Bila meninggal waris dapat RM100K.
Ada dividen, duit boleh keluarkan bila-bila. 
Bila mati, dibekukan. Ada caj cairan harta.
Wajib agih kepada semua waris faraid.

Contoh 4: Letak duit dalam AKAUN ALSI AIA RM100K*
Bila meninggal waris dapat RM1 JUTA bukan RM100K. LEBIH RM900K! DIJAMIN!
Ada return investment, duit boleh keluarkan bila-bila. 
Duit tak dibekukan selepas meninggal dunia.
Tiada caj cairan harta. Dalam sebulan, dapat cheque.
BOLEH PILIH SESIAPA JADI PENERIMA MUTLAK.
terutama ISTERI!! Hibah kepada isteri anda sekarang!

*Sekarang faham dah kenapa contoh simpanan yang keempat ini amat penting? Nak buat apa RM1JUTA? Nak bayar caj cairan harta yang lain-lain,  anak-anak nak sambung belajar, nak bayar hutang yang ditinggalkan, nak sedekah sebanyak yang boleh. You can do this even your time is over*

Think about this. Pelbagaikan akaun kita. Bagus ada empat-empat ni. Bahagikan setiap akaun. Diversification is the key.

Ingat,

Aset mudah cair itu betul-betul penting. Kalau tak, takde lah sampai hampir RM70 BILLION beku sekarang.

Boleh PM Fahmi di 60145146941 untuk detail dan nasihat professional 😊

16 comments:

  1. Sangat betul tu abam kie ckp tu

    ReplyDelete
  2. ya, penting sangat! sebab tu la husband saya jadi ejen takaful, sebab nak bagi pendedahan kepada orang kat luar sana betapa pentingnya takaful ni

    ReplyDelete
  3. Bagilah kat bini. besok lusa dia yang membesarkan anak-anak.

    ReplyDelete
  4. Nice sharing Abam Kie. Adakah akuan ALSI AIA tuh sejenis hibah?

    ReplyDelete
  5. wow, insurans simpanan memang bagus.

    ReplyDelete
  6. Terima kash Abam Kie. Ilmu baru bagi Naim

    ReplyDelete
  7. menarik tu abam.. kena fikirkan org yg akan ditinggalkan kan

    ReplyDelete
  8. Terima kasih Cikgu perkongsian.Boleh dipertimbangkan dan diusulkan kepada yang sewajarnya ni.

    ReplyDelete
  9. konsep hibah sangat penting...


    sebagai orang yang pernah terlibat dalam bidang ini ...

    ternyata hibah adalah pilihan terbaik untuk pewaris jika ada apa-apa berlaku kepada si pencari rezeki

    ReplyDelete