Something interesting to share with my loyal blog readers:

Kenapa orang gila di tepi tepi jalan tu minum air basi pon tak sakit perut? Kalau kita minum air paip pon perut dah start meragam.

Kenapa anak orang kurang kemampuan, hidung beringus sebulan pon relax je tak kena jangkitan kuman di paru-paru pon..anak anak orang berduit, selesema 3 hari nanti boleh jadi terus kena nebulizer maybe kena pneumonia.

Kenapa anak orang kurang mampu boleh pakai sabun apa saja tak kering kulit pon. Tapi anak2 orang ada duit ni kena pakai sabun khas organik atau PH rendah yang mahal or else nanti kering2 tahap excema.

Kenapa anak orang susah boleh minum susu brand biasa ja, tapi kalau anak org berada kena minum susu satu tin rm90 kalau tak tak nak minum atau alergik.

Kenapa orang susah tidoq takdak kipas pon sejuk ja..tp kalau orang kaya, tak dak aircond berpeluh peluh dan kena bukak kipas sekali baru boleh lena.

Eh! Banyak lagi la kalau nak difikirkan kan? Walaupun bukan semua tetapi kebanyakannya la..

Ini sebabnya..

“ Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya, ia mendapat pahala kebajikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya…    

(Al-Baqarah: 286)

So, to those yang berada di dalam situasi yang kita rasa sukar, yakinlah yang kita mampu mengatasinya dan kepada Allah jualah tempat bergantung. In Sha Allah.

17 Comments

  1. InsyaAllah.. semoga urusan kita dipermudahkan oleh Allah

    ReplyDelete
  2. Boleh buat renungan yg abe kie tulis, betol3.. apa yang Allah uji kita tu, kita dah mampu untuk tanggung...

    ReplyDelete
  3. good sharing. In sya Allah, cuba kuat untuk hadapi semua dugaanNya.
    Allah sebaik baik perancang.

    ReplyDelete
  4. Setuju dengan Abam Kie...semua mmg elok diatur allah, allah tak akan menguji hambanya andai tahu tidak mampu kan..

    ReplyDelete
  5. Good sharing. Sentiasa semat elok2 dalam kepala saya, 'kalau aku susah...ada yang lebih susah lagi'. Allahu

    ReplyDelete
  6. Setiap orang tak sama rezeki yang di tetapkan olehnya. Sihat itu jugak rezeki

    ReplyDelete
  7. Sangat terkesan.
    Sesungguhnya Allah maha adil lagi maha mengetahui.
    Kita sebagai hambaNYA wajib yakin dan percaya segala yang berlaku pasti ada hikmah disebaliknya.

    ReplyDelete
  8. InsyaAllah... Semoga segala urusan kita dimudahkanNya.

    ReplyDelete
  9. Betul dan setuju.Begitu cantik ketetapan Allah.Kemas susun aturnya.Molek percaturannya.Untuk hamba-hamba yang dikasihi..dengan bahagian masing-masing.

    ReplyDelete
  10. entri yg sangat baik. faham dgn maksudnya :)

    Aerill Hassan

    ReplyDelete
  11. tak berduit sangat tapi kulit sensitif jugak hmmm

    ReplyDelete
  12. semoga urusan kita semua di permudahkan oleh Allah :)

    done follow

    ReplyDelete
  13. terkadang sukar juga nak bersabar bila diuji...

    ReplyDelete
  14. Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya,Betul ayat ini tetapi kadang-kadang hati kita ni kan akan terlintas dan berkata kenapa Allah uji aku? Kenapa aku juga kena diuji sebegini kan?

    ReplyDelete
  15. setiap kali ada masalah, sy akan teringat firman ni... lps tu rs mcm dungu sgt... jwpn pd masalah tu sbnr nya dah ada cuma sy je yg xsedar2

    ReplyDelete
  16. Insyaallah setiap yg berlaku ada hikmahnya

    ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.