12 PERKARA DLM KEHIDUPAN SEHARIAN KITA YANG KITA TAHU TAPI KITA TAK PERNAH AMBIK TAU 

BUAT RENUNGAN DAN INGATAN KITA BERSAMA

1. Kita mengetahui, solat secara berjemaah itu adalah sunnah, mendapat lebih 27 darjat lebih berbanding solat bersendirian. Tetapi ruginya kita masih tidak mampu untuk berjemaah di masjid atau surau.

2. Kita mengetahui, bahawa ucapan "Subhaanallaahi wa bihamdihi" sebanyak 100 kali dalam sehari akan menghapuskan dosa-dosa kita, walaupun dosa kita sebanyak buih di lautan. Akan tetapi sayang, Berapa banyak hari kita yang berlalu tanpa kita mengucapkannya sedikitpun.

3. Kita mengetahui, bahawa pahala dua rakaat Dhuha setara dengan pahala 360 sedekah, akan tetapi sayang, hari berganti hari tanpa kita melakukan solat Dhuha.

4. Kita mengetahui, bahawa orang yang berpuasa sunnah kerana Allah satu hari saja, akan dijauhkan wajahnya dari api neraka sejauh 70 musim atau 70 tahun perjalanan. Tetapi sayang, kita tidak mahu menahan lapar.

5. Kita mengetahui, bahawa siapa yang menjenguk orang sakit akan diikuti oleh 70 ribu malaikat yang memintakan ampun untuknya. Tetapi sayang, kita belum juga menjenguk satu orang sakit pun minggu ini.

6. Kita mengetahui, bahawa siapa yang membantu membangun masjid kerana Allah walaupun hanya sebesar sarang burung, akan dibangunkan sebuah rumah di syurga. Tetapi sayang, kita tidak tergerak untuk membantu pembangunan masjid walaupun hanya dengan beberapa ringgit.

7. Kita mengetahui, bahawa siapa yang membantu ibu tunggal dan anak yatimnya, pahalanya seperti berjihad di jalan Allah, atau seperti orang yang berpuasa sepanjang hari tanpa berbuka, atau orang yang solat sepanjang malam tanpa tidur. Tetapi sayang, sampai saat ini kita tidak berniat membantu seorang pun anak yatim.

8. Kita mengetahui, bahawa orang yang membaca satu huruf dari Al-Qur'an, baginya sepuluh kebaikan dan satu kebaikan akan di lipatgandakan sepuluh kali. Tetapi sayang, kita tidak pernah meluangkan waktu membaca Al-Qur'an dalam jadual harian kita.

9. Kita mengetahui, bahawa haji yang mabrur, tidak ada pahala baginya kecuali syurga, dan akan diampuni dosa-dosanya sehingga kembali suci seperti saat dilahirkan oleh ibunya. Tetapi sayang, kita tidak bersemangat untuk melaksanakannya, padahal kita mampu melaksanakannya.

10. Kita mengetahui, bahawa orang mukmin yang paling mulia adalah yang yang paling banyak solat malam, dan bahawasanya Rasulullah SAW dan para sahabatnya tidak pernah meremehkan solat malam ditengah segala kesibukan dan jihad mereka. Tetapi sayang kita terlalu meremehkan solat malam.

11. Kita mengetahui, bahawa hari kiamat pasti terjadi, tanpa ada keraguan, dan pada hari itu Allah akan membangkitkan semua yang ada di dalam kubur. Tetapi sayang, kita tidak pernah mempersiapkan diri untuk hari itu.

12. Kita sering menyaksikan orang-orang yang meninggal mendahului kita. Tetapi sayang, kita selalu hanyut dengan senda gurau dan permainan dunia seakan kita mendapat jaminan hidup selamanya.

Abam Kie telah berkongsikan nasihat ini kepada orang yg abam kie cintai kerana Allah, maka kongsikanlah nasihat ini kepada orang2 yang kita cintai.

14 Comments

 1. Kita ni selalu kalah dengan nafsu sendiri. Semoga kita diberi kekuatan utk memperbaiki diri dan amalan kita insyaAllah.

  ReplyDelete
 2. Sikap ambil mudah dan pandang ringan itu membuatkan sering mengecilkan hal yang besar dan penting..lagi satu mungkin disebabkan masih tebal rasa mahu bertangguh-tangguh...jadi kita kena ubah..dan PC juga mesti berubah.

  ReplyDelete
 3. Mudah2an kita dapat memperbaiki diri kita sebelum menemui-Nya

  ReplyDelete
 4. Setuju. Moga lepas ni kita bersikap lebih ambil tahu.

  ReplyDelete
 5. kita cuma serba tau tp hanya segelintir shj yg mengamalkannya

  ReplyDelete
 6. terima kasih abam kie atas nasihat2 ini..

  ReplyDelete
 7. batul tu.....terima kasih atas peringatan....

  ReplyDelete
 8. ya memang best sangat...

  jika mengetahui tetapi tidak mengamal pasti amat rugi

  ReplyDelete
 9. Semoga kita mampu berubah ke arah yang lebih baik. In Shaa Allah, Aamiin

  ReplyDelete
 10. Perkongsian yg bagus ni abam kie.

  ReplyDelete
 11. Sangat setuju dengan perkongsian abam kie ini..

  ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.