Monday, 2 January 2017

Unfollow the hidden blogs


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pernah tak kawan2 menyemak senarai blog yang follow blog kawan2? Kalau kwn2 pernah semak, ada perasan tak bila kita 'scroll down' senarai berkenaan akan kelihatan 'hidden blog'? Apakah yang dimaksudkan dengan hidden blog ini? Ia merupakan blog yang sudah ditukar setting oleh pemiliknya sebagai 'private' atau peribadi dan tidak dikongsi dengan orang awam. Kalau dikongsi pun cuma dengan sahabat2 terdekat dan kaum keluarga sahaja. Lalu abam kie terfikir apa guna buat blog jika tak mahu dibaca oleh orang awam? Baiklah tulis personal diary sama ada secara atas talian atau konvensional.

Selain dari itu, abam kie rasa unhidden blog ini ialah blog2 yang sudah luput (pasif) atau bertukar URLnya. Contohnya dulu dia guna URL http://sayacintaawak.blogspot.my tapi sekarang dah tukar kepada http://sayabenciawak.blogspot.my.

Lantas apa perlu kita buat kepada hidden blog ini? Tak susah pun. Terus abam kie unfollow aje blog2 tu. Kalau masih difollow pun bukan buleh buka kan? Jika disimpan dalam senarai followers buat menyemakkan list aje. Setuju tak dengan cara abam kie ni? Lontarkan pandangan kawan2 di dalam kotak komen di bawah. Sekian. Terima kasih.

16 comments:

  1. haha..lawak la.dari sayacintaawak dah jadi sayabenciawak..hihi

    ReplyDelete
  2. Happybnew year Abe.. moga follower abe kie makin bertambah lg thn ni

    ReplyDelete
  3. Betul jugak. Kadang2 terpikir benda yg sama mcm abam kie tulis tue.

    ReplyDelete
  4. Bila baca entri ni PC baru tergerak nak semak la Cikgu..jap lagi nak semak..Terima kasih Cikgu..

    ReplyDelete
  5. kita unfollow jer kan..dah dia tak nak kita baca ..

    ReplyDelete
  6. kalau saya pun unfollow jugak abam :D

    ReplyDelete
  7. ha'ah laaa. bagus juga buat cenggitu. saya tak pernah check pula. rasa nak check la nanti. hehehe.

    saya tag abam kie kat sini http://www.sayidahnapisah.com/2017/01/giveaway-planner-2017-by-papernplanner.html

    ReplyDelete
  8. salam abam kie,saya pun sellau juga semak2 blog yg saya follow,mana yg hidden atau memang dah tak aktif sampai masuk 1 tahun ke atas,saya akan unfollow terus. huhu.. mana yang aktif saya kekalkan.

    ReplyDelete
  9. belom pernah lagi jumpa keadaan mcm ni...yang ada satu kes tu....URL org lain, skrg dah org lain plak yang muncul, nak unfollow pown xde button nye...

    ReplyDelete
  10. betul cakap abam kie tu. Kalau blog yang dah tak boleh nak bka tu, just unfollow je. saya pun nak semak juga senarai blog yang dah follow. hehe

    ReplyDelete
  11. Saya memang dah buat checklist dah, dan memang ada blog yang diprivatekan.. Terpaksalah remove dan tekan unfollow.. =)

    ReplyDelete
  12. pehh sekali bg contoh bertukar dari cinta ke benci awak..haha

    tapi betul jugak buat apa tulis blog klu nak private kan..wander la jugak

    festime singgah sini..salam kenal

    ReplyDelete
  13. betul jugak tu kan..tp kdg teringin sangat nak contact blogger yang pernah folo dulu.. dah la jarang update..sekali nk terjah..dah takde...

    ReplyDelete
  14. Ouh baru tahu,Maknanya kalau dia dh tukar url..kita je follow dia atau dua-ii memang tak follow??huhu

    ReplyDelete
  15. Ohh camtu ye.. lepas ni nk check lah... mana2 yg hidden tu kena diambil tindakan... huhu..
    thanks sharing...

    ReplyDelete
  16. Wah sy tak pernah check lagi ni, tapi kebanyakan following list saya mmg blog2 yg dh lama terbiar sepi dan terbengkalai,hahaha.

    ReplyDelete

Thanks for your comment and please come again.