Monday, 2 January 2017

Unfollow the hidden blogs


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pernah tak kawan2 menyemak senarai blog yang follow blog kawan2? Kalau kwn2 pernah semak, ada perasan tak bila kita 'scroll down' senarai berkenaan akan kelihatan 'hidden blog'? Apakah yang dimaksudkan dengan hidden blog ini? Ia merupakan blog yang sudah ditukar setting oleh pemiliknya sebagai 'private' atau peribadi dan tidak dikongsi dengan orang awam. Kalau dikongsi pun cuma dengan sahabat2 terdekat dan kaum keluarga sahaja. Lalu abam kie terfikir apa guna buat blog jika tak mahu dibaca oleh orang awam? Baiklah tulis personal diary sama ada secara atas talian atau konvensional.

Selain dari itu, abam kie rasa unhidden blog ini ialah blog2 yang sudah luput (pasif) atau bertukar URLnya. Contohnya dulu dia guna URL http://sayacintaawak.blogspot.my tapi sekarang dah tukar kepada http://sayabenciawak.blogspot.my.

Lantas apa perlu kita buat kepada hidden blog ini? Tak susah pun. Terus abam kie unfollow aje blog2 tu. Kalau masih difollow pun bukan buleh buka kan? Jika disimpan dalam senarai followers buat menyemakkan list aje. Setuju tak dengan cara abam kie ni? Lontarkan pandangan kawan2 di dalam kotak komen di bawah. Sekian. Terima kasih.

16 comments:

SalbiahM said...

haha..lawak la.dari sayacintaawak dah jadi sayabenciawak..hihi

Shaiful Zaidi said...

Happybnew year Abe.. moga follower abe kie makin bertambah lg thn ni

Ana Suhana said...

Betul jugak. Kadang2 terpikir benda yg sama mcm abam kie tulis tue.

PeRdU cINta said...

Bila baca entri ni PC baru tergerak nak semak la Cikgu..jap lagi nak semak..Terima kasih Cikgu..

Mrs Velentine said...

kita unfollow jer kan..dah dia tak nak kita baca ..

Ann Ishak said...

kalau saya pun unfollow jugak abam :D

sayidah napisah said...

ha'ah laaa. bagus juga buat cenggitu. saya tak pernah check pula. rasa nak check la nanti. hehehe.

saya tag abam kie kat sini http://www.sayidahnapisah.com/2017/01/giveaway-planner-2017-by-papernplanner.html

nana liena said...

salam abam kie,saya pun sellau juga semak2 blog yg saya follow,mana yg hidden atau memang dah tak aktif sampai masuk 1 tahun ke atas,saya akan unfollow terus. huhu.. mana yang aktif saya kekalkan.

HeNRieTTa JoSe said...

belom pernah lagi jumpa keadaan mcm ni...yang ada satu kes tu....URL org lain, skrg dah org lain plak yang muncul, nak unfollow pown xde button nye...

Nurhaziq Abdul Hafiz said...

betul cakap abam kie tu. Kalau blog yang dah tak boleh nak bka tu, just unfollow je. saya pun nak semak juga senarai blog yang dah follow. hehe

Shikin Razali said...

Saya memang dah buat checklist dah, dan memang ada blog yang diprivatekan.. Terpaksalah remove dan tekan unfollow.. =)

Husna Rahman said...

pehh sekali bg contoh bertukar dari cinta ke benci awak..haha

tapi betul jugak buat apa tulis blog klu nak private kan..wander la jugak

festime singgah sini..salam kenal

mizzura said...

betul jugak tu kan..tp kdg teringin sangat nak contact blogger yang pernah folo dulu.. dah la jarang update..sekali nk terjah..dah takde...

Malas letak said...

Ouh baru tahu,Maknanya kalau dia dh tukar url..kita je follow dia atau dua-ii memang tak follow??huhu

CikLa Shahril said...

Ohh camtu ye.. lepas ni nk check lah... mana2 yg hidden tu kena diambil tindakan... huhu..
thanks sharing...

Noor Maizan said...

Wah sy tak pernah check lagi ni, tapi kebanyakan following list saya mmg blog2 yg dh lama terbiar sepi dan terbengkalai,hahaha.