Wednesday, 18 January 2017

Masih perlukah telefon awam pada zaman ini?

telefon awam di Malaysia

Assalamualaikum. Masih perlukah telefon awam pada zaman ini? Bagi abam kie telefon awam masih perlu dipasang di tempat2 strategik bagi memudahkan org awam menghubungi keluarga dan sahabat terdekat semasa kecemasan. Paling penting di sekolah dan hospital. Dalam situasi abam kie dan anak2, mereka memerlukan telefon awam untuk menghubungi abam kie selepas tamat aktiviti di sekolah. Maklumlah kan, murid2 x dibenarkan membawa telefon bimbit ke sekolah. Jadi abam kie suruh meraka hafal no hp abam kie dan mummy mereka. 

Namun keadaan pondok telefon awam memang menyedihkan. Sudah banyak yg dijadikan mangsa vandalisme. Gagang putus, telefon pecah dan atap tercabut. Ada gak pondok telefon yg dibakar oleh mereka yg x bertanggungjawab. 

Namun begitu org ramai memang jarang menggunakan telefon awam lagi sebab masing2 ada hp sendiri. Nak telefon sesiapa pun mudah. Cuma tekan keypad hp je. No tel pun x perlu hafal macam dulu2. Kalau x ada kredit pi la topup. Kalau nak call guna telefon awam kena la hafal no hp bagai. Tak nak lah!

Akhir kata abam kie simpulkan penggunaan dan kepentingan telefon awam sudah berkurangan seiring dengan perubahan masa dan faktor persekitaran. Sekian. Terima kasih.

13 comments:

  1. tel awam telah dpinggirkan..huhu

    ReplyDelete
  2. Rasanya dah tak perlu. Sejak ada hp ni rasanya tak pernah lagi guna public phone :)

    ReplyDelete
  3. Tel awam ni perlu utk apa2 kecemasan..sepatutnta tel awam didirikan ditempat yg mudah diawasi utk elakan vandalism

    ReplyDelete
  4. perlu sangat.

    hari tu hp my dad rosak. dia ada urgent matter lepas tu nak call rumah untuk confirmation. berpusing cari public phone. yang ada pondok telefon, tapi gagang takde lah itu rosak lah ini rosak. sedih betul

    kita pun bila tak jumpa charger ke apa ke perlu jugak public phone ni

    btw area Jln Masjid India kot, ada few public phone yang dicat baru and boleh digunakan. Anak sulung bukan main excited, sebab tak pernah nampak area rumah.

    ReplyDelete
  5. dalam sekolah mungkin elok ada public phone. tapi kena pastika dijaga dengan baik. dekat luar rasanya agak sukar nak dijaga dan zaman sekarang majoriti semua ada telefon bimbit. :)

    ReplyDelete
  6. Perlu..tapi perlu penambahbaikkan sistem keselamatannya kerana sangat ramai yang tidak senang hati melihat telefon awam ini walaupun telefon awam ini tidak menganggu sesiapa pun..

    ReplyDelete
  7. Rasanya budak sekolah patut bawa hp ke sekolah. Dengan syarat hp Nokia 3210 sahaja. :-)

    ReplyDelete
  8. tak tahu nak cakap apa dengan orang malaysia. Saya pergi New Zealand dan Australia, banyak je telefon awam , cantik dan tak rosak. Saya pun pelik, padahal sekarang ini semua orang pakai Handphone tapi kena telefon public masih relevan..

    ReplyDelete
  9. rasanya telefon awam masih perlu kt malaysia ni..
    hi abam kie, saya jalan2 sini :)

    ReplyDelete
  10. dah lama tak nampak telefon awam...

    telefon awam kaler merah dh jadi trademark London..sekrg ni tak tau le, relevan lg ke idok..huhu..

    ReplyDelete
  11. itulah. dulu memang orang cari telefon awam. memang bawa syiling pergi mana-mana. sekarang ni, budak sekolah rendah pun dah pakai handphone kan. jadinya telefon awam terus terpinggir..ish..

    ReplyDelete
  12. waaa... rindu nya... btw ni blog saya http://mrparanoidwords.blogspot.my/

    ReplyDelete

Thanks for your comment and please come again.