Friday, 29 August 2014

Segmen I LOVE MALAYSIA bersama Cik POP

Friday, August 29, 2014 17

Assalamualaikum,

Sempena hari kemerdekaan ke 57 ini abah zuki nak join satu lagi segmen anjuran Cik Pop, blogger dari Sabah. Best je rasanya sebab peserta kena tampal bendera negeri masing2 di entri blog ini. Sambil join dpt gak tambah kenalan n follower. Sesiapa yg nak join boleh la klik bendera Jalur Gemilang kat atas tu, OK?

Buat pengetahuan Cik Pop dan blogger yg lain, Abah Zuki berasal dari Kelantan dan kini kembali ke tempat asal. Pada thn 1997 - 2001 pernah mengajar di Papar, Sabah, tau? Rindunya nak ke sana lagi utk berjumpa kwn2 lama n bekas2 pelajar abah yg kini sudah beranak-pinak.


I LOVE MALAYSIA AND I AM FROM KELANTAN

Jom la kita join segmen ini, OK? Klik bendera Malaysia kat atas tu, OK? Thanks.

Jom muatturun Dropbox

Friday, August 29, 2014 13
Assalamualaikum...

Dropbox dah popular dah sekarang. Semua orang mesti pernah dengar. Kalau tak pernah tau pasal Dropbox, sekarang ni tau lah.... hehe...

dropbox,daftar, jom, pakat, guna, sign in, register, mudah, dimana, sahaja, cloud, storage, awan, teknologi, best, menarik, info, maklumat
Dropbox ni tempat penyimpanan fail di awan (cloud storage) ataupun secara mudahnya nak kata penyimpnan fail secara online... Maksudnya, anda tak perlu ada pendrive, thumbdrive atau harddisk untuk simpan sesuatu fail sebab fail anda telah disimpan oleh dropbox...

Jadi, kita pun mudah untuk bukak fail, folder, gambar, video dan lain-lain dengan menggunakan apa sahaja device yang dah diinstall dengan dropbox walau dimana sahaja dengan syarat kena ada internet la. Contohnya, kita balik kampung, terlupa nak bawak laptop sedangkan dalam laptop ada fail penting yang kita nak bagi kat sepupu kita, jadi dengan mudahnya kita boleh access fail tersebut dengan menggunakan smartphone kita atau pinjam komputer kawan walaupun laptop kita nun jauh disana... Sebab.... itulah fungsi dropbox... Akses fail anda walau dimana sahaja anda berada... Selain daripada itu, kelebihan Dropbox ini ialah fungsi auto upload foto di dalam telefon pintar kita. Contohnya, bila kita snap gambar, maka gambar itu akan dimuatnaik ke akaun dropbox kita secara secara automatik apabila ada capaian internet. Jadi kita tak perlu susah2 upload satu demi satu. Mudah kan?


dropbox, mudah, cloud, storage, maklumat, software, update, easy, sharing

Nak daftar? Free je...Mula-mula kita akan dapat 2GB je, mungkin sikit je kan nilai tu. Tapi tak apa, nak tambah space boleh aje.. Ada beberapa cara dan salah satu caranya adalah dengan promote atau share kan dropbox dengan kawan-kawan... Jika seorang kawan kita install dropbox kat komputer dia menggunakan link yang kita bagi, kita akan dapat space percuma 500MB. Cuba kira kalau ada 10 orang kawan kita yang install kat komputer diorang, kita akan dapat space percuma 5GB... menarik kan?

Dengan mengikuti semua langkah untuk mendapat space tambahan percuma, kita akan dapat lebih kurang 20GB total space... Banyak kan? Macam-macam boleh simpan... Gambar, video, folder, movies, lagu ke, macam-macam lagi lah...

Antara kelebihan dropbox :

1. Boleh menyimpan file secara online dengan mudah
2. Boleh di akses dimana sahaja selagi ada kemudahan internet. 
3. Memudahkan anda berkongsi dokumen atau sebarang file dengan rakan-rakan
4. Tak perlu lagi menggunakan pendrive untuk dicucuk ke komputer 
5. Boleh digunakan di komputer dan telefon dengan hanya sign in account dropbox anda.
6. Boleh diemailkan atau dishare dokumen tersebut melalui facebook dan twitter.\
7. Mudah untuk backup fail
8. Kalau tak install dropboxkat komputer pun tak ape. Fail tetap boleh diakses melalui browser


dropbox, computer, laptop, burning, sharing, easy, mudah, cloud,storage, awan, perkongsian

Jadi apa tunggu lagi, jom daftar sekarang... Klik link ini : DROPBOX.. mudah aje...
Dah daftar, jangan lupa install dropbox di komputer anda... tengok di bawah, cara install dropbox :

1. Download dropbox
2. Selesai download, buka fail tersebut dan install.
3. Buka file dropbox yang telah dimasukkan dalam komputer korang. Drag mana-mana file yang korang nak masukkan kedalam folder dropbox tu. Secara automatik fail tersebut dimasukkan kedalam akaun dropbox anda.

Sekian sahaja perkongsian kali ini. Wassalam..

Sumber: hidupbiarbest.blogspot.com

Wednesday, 27 August 2014

Derita Pesakit Batu Karang

Wednesday, August 27, 2014 23


Assalamualaikum. Pada kali ini abah zuki ingin menceritakan pengalaman abah diserang sakit batu karang sejak 2007 lagi. Semoga kisah benar ini dapat membantu rakan2 yg mengalami masalah yang sama.

Pada satu hari abah merasa sakit yg teramat di bahagian belakang pinggang selepas memakan sate. Selain dari kesakitan melampau, abah juga meraya loya dan demam. Air kencing pula kotor dan kadang-kala keluar darah bersama air kencing. Abah cuba menelan ubat tahan sakit namun ia Cuma bertahan seketika cuma. Lalu abah pergi ke klinik pakar dan membuat ujian ultrasound. Memang ada ketulan kecil batu karang di dalam buah pinggang abah. Doktor memberikan ubat minum bagi mencuci buah pinggang dan melancarkan air kencing.

Selain daripada mengamalkan ubatan moden, abah juga cuba kaedah tradisional seperti meminum air barli. Kesakitan semakin terasa bila mahu kencing kerana batu tersekat di saluran kencing. Susah tul nak kencing. Hampir sejam jugak la abah meneran kencing. Tapi yg keluar sikit aje.

Setelah sekian lama, akhirnya batu karang itu keluar. Nak keluar tu bukannya main susah. Tapi bila sudah keluar lega rasanya.

Tiga tahun kemudian iaitu pada bulan Ramadan 2010, abah mengalami fenomena serangan batu karang sekali lagi. Abah mula demam, muntah-muntah dan sakit kepala. Selepas sahur termuntah pula. Habis segala isi perut…huhuhuhu…

Kemudian Abah pergi ke hospital. Dua suntikan kena untuk tahan sakit tapi tak hilang2 gak. Mujurlah pengetua sekolah abah mencadangkan abah pergi berjumpa dgn seorang bomoh di Pasir Mas dengan membawa 10 biji limau nipis. Pakcik bomoh itu mengasah limau nipis itu menggunakan tanduk rusa lalu terhasillah pati limau nipis sebanyak 1.5 liter. Dia menyuruh abah meminum pati limau nipis itu sehingga batu karang keluar. Syukur kepada Allah pada satu pagi beberapa ketul batu keluar bila abah kencing. Lega rasanya setelah berminggu sakit. Tok bomoh berkenaan memesan agar abah berpantang dari memakan pisang, jering, buah kerdas dan ulaman yang boleh mengetatkan saluran kencing. Dia juga mencadangkan abah agar menjauhi susu. Jadi abah hanya minum teh o dan kopi o.

Pada bulan Ramadan yang lalu abah sekali lagi terkena serangan batu karang kerana kekurangan air kerana berpuasa. Lalu abah meminum jus tembikai dan tembikai madu. Syukurlah serpihan batu karang keluar lagi. Dua kali tu abah kena pada bulan puasa lepas.

Sekarang abah mengamalkan cara hidup sihat untuk mengelakkan serangan batu karang berulang. Antara petua yang abah ingin kongsikan ialah:

1. Minum banyak air bersih ( air bertapis, RO, air mineral, air dirawat ) untuk membersihkan air kencing.
2. Elakkan minuman manis, terutama minuman karbonat.
3. Kekurangan vitamin B6 dan potassium menyebabkan pembentukan batu karang. Makanan seperti barli, kentang, keledek, berasaskan tepung gandum, bunga kubis dan pisang mengatasi masalah kekurangan ini.
4. Elakkan makanan kaya asid oksalik seperti tomato, bayam, lobak merah, daging, strawberi, koko, coklat dan teh.
5. Kurangkan pengambilan garam dan gula, termasuk ikan masin, jeruk dan coklat.
6. Banyak makan sayur-sayuran dan buah-buahan kaya serat.
7. Kurangkan sumber protein haiwan, sebaliknya gantikan dengan protein tumbuh-tumbuhan.
8. Kurangkan minum kopi dan teh.

Semoga perkongsian pengalaman abah diserang batu karang ini akan dapat membantu mereka yang mengalami masalah serupa.

Wassalam.


Monday, 25 August 2014

Jenaka Kuih Tradisional Kelantan

Monday, August 25, 2014 24

Beberapa makanan popular di kelantan tidak digalakkan untuk dimakan kerana dikenalpasti mengandungi beberapa unsur yg tidak baik....

Antaranya ialah.....

1.Lompat tikam - mengandungi unsur keganasan dan jenayah
2. Tahi itik- ada unsur kekotoran
3. Bekeng- boleh menggugat keharmonian masyarakat
3. Pulut lepo-bimbang kejadian buruk spt ragut dan kecurian sekiranya lalai / leka
4. Colek malas- tidak produktif dan boleh dibuang kerja
5. Nasi kapit/himpit- mengandungi unsur penganiyaan
6. Kuih lapis - unsur penindasan
7.Kuih Cek Mek Molek - Boleh bawa unsur ghairah ke arah berzina dan rogol
8.Kuih Seri Muka - Mengandungi unsur unsur pemakaian susuk
9. Nasi Tumpang - Menyebabkan kurang berdikari sbb lebih suka bergantung harap pd org lain.
10.Nasi dagang - ada unsur unsur MLM, forex, faedah, bunga dan bayaran ansuran

Walaupun begitu,semua makanan tersebut adalah halal dan boleh diambil mengikut citarasa dan keperluan anda.. Camner? Sedap ke makan kuih-muih Kelate yang kebanyakannya manis belaka. Lepas makan sila check kandungan gula dalam darah, ok? hehehhehe..

Friday, 22 August 2014

Hanya pengguna berdaftar boleh menulis komen

Friday, August 22, 2014 19


Sekian lama Abah Zuki membenarkan semua orang menulis komen di blog abah agar mudah bagi mereka untuk berkomunikasi dengan abah. Tapi malangnya kebaikan abah itu telah disalahgunakan. Dulu pelawat yang tiada akaun google dan wordpress boleh meninggalkan komen hanya dengan menulis nama dan URL blog mereka. Tapi kini tidak lagi kerana abah telah menukarkan tetapan komen itu kepada pengguna akaun berdaftar dan OpenID sahaja. Kenapa abah mengambil keputusan ini? Hah! Tengok print screen kat bawah tu!




Sekali abah tengok dalam spam box ada 7000 lebih komen spam dari robot dan ntah apa2 la. Geram tul! Ingatkan semua spam tu akan dikosongkan oleh blogger team apabila tiba masanya tetapi tidak! Terpaksalah abah delete satu demi satu. Letihnya! Sebenarnya abah dah set untuk menerima setiap komen kawan2 di peti emel Yahoo. Bila abah set kpd akaun google, wordpress dan OpenID maka komen anonymous tu dah x ada dan x akan sampai ke peti emel Yahoo. Syukur.



Selepas dibersihkan spam box di blogger sudah kosong. Yahoo! No more spam comment!

Wednesday, 20 August 2014

Donating books to my SPM candidates

Wednesday, August 20, 2014 9

I know that some of my pupils cannot afford to buy the revision books to prepare for their coming SPM starting from 3 November. So, I decided to donate some workbooks and exercise books to them last week. After all, those book were given to me by the salesmen who kept coming to school to give free copies to me and other teachers here. So why not I pass all those books to them? By doing this I will help my needy pupils to revise their lessons and attempt exercises in those books.

I must admit here that I have a soft spot for books. When I was studying at the University of Malaya, the bookshop there was my favourite place to idle my time while waiting for the next lectures. The books sold were inexpensive and I hope they are still cheap! Every visit to Pekan Buku UM would end up in my buying books, magazines or simply newspapers! 

I fervently hope that my pupils would fine all those books helpful. If they obtain good grades in English Language next year, I will be extremely pleased with their achievement! God willing!



Monday, 18 August 2014

Syarat-syarat untuk melakukan maksiat (Wajib baca!)

Monday, August 18, 2014 16

Assalamualaikum. Pada hari ini Abah Zuki ingin berkongsi satu artikel yang menarik dan memberikan keinsafan kepada diriku yang lemah dan hina ini di sisi Allah. Semoga kawan2 sudi membaca entri ini sehingga habis. Terima kasih.

Suatu hari ada seorang lelaki yang menemui Ibrahim bin Adham. Dia berkata, "Wahai Aba Ishak! Selama ini aku gemar bermaksiat. Tolong berikan aku nasihat." Setelah mendengar perkataan tersebut Ibrahim berkata, "Jika kamu mahu menerima lima syarat dan mampu melaksanakannya, maka boleh kamu melakukan maksiat." Lelaki itu dengan tidak sabar-sabar bertanya. "Apakah syarat-syarat itu, wahai Aba Ishak?"

Ibrahim bin Adham berkata, "Syarat pertama, jika kamu bermaksiat kepada Allah, jangan memakan rezekinya." Mendengar itu dia mengernyitkan kening seraya berkata, "Dari mana aku mahu makan? Bukankah semua yang ada di bumi ini rezeki Allah? "Ya!" tegas Ibrahim bin Adham. "Kalau kamu sudah memahaminya, masih mampukah memakan rezekinya, sedangkan kamu selalu berkeinginan melanggar larangan-Nya?"

"Yang kedua," kata Ibrahim, "kalau mahu bermaksiat, jangan tinggal di bumi-Nya! Syarat ini membuat lelaki itu terkejut setengah mati. Ibrahim kembali berkata kepadanya, "Wahai Abdullah, fikirkanlah, apakah kamu layak memakan rezeki-Nya dan tinggal di bumi-Nya, sedangkan kamu melanggar segala larangan-Nya?" "Ya! Anda benar." kata lelaki itu. 

Dia kemudian menanyakan syarat yang ketiga. Ibrahim menjawab, "Kalau kamu masih mahu bermaksiat, carilah tempat tersembunyi yang tidak dapat terlihat oleh-Nya!" Lelaki itu kembali terperanjat dan berkata, "Wahai Ibrahim, ini nasihat macam mana? Mana mungkin Allah tidak melihat kita?" "Ya, kalau memang yakin demikian, apakah kamu masih berkeinginan melakukan maksiat?" kata Ibrahim.

Lelaki itu mengangguk dan meminta syarat yang keempat. Ibrahim melanjutkan, "Kalau malaikat maut datang hendak mencabut rohmu, katakanlah kepadanya, 'Ketepikan kematianku dulu. Aku masih mahu bertaubat dan melakukan amal soleh'." Kemudian lelaki itu menggelengkan kepala dan segera tersedar, "Wahai Ibrahim, mana mungkin malaikat maut akan memenuhi permintaanku?" "Wahai Abdullah, kalau kamu sudah meyakini bahawa kamu tidak boleh menunda dan mengundurkan datangnya kematianmu, lalu bagaimana engkau boleh lari dari kemurkaan Allah?"

"Baiklah, apa syarat yang kelima?" Ibrahim pun menjawab, "Wahai Abdullah kalau malaikat Zabaniyah datang hendak mengiringmu ke api neraka di hari kiamat nanti, jangan engkau ikut bersamanya." Perkataan tersebut membuat lelaki itu insaf. Dia berkata, "Wahai Aba Ishak, sudah pasti malaikat itu tidak membiarkan aku menolak kehendaknya." Dia tidak tahan lagi mendengar perkataan Ibrahim. Air matanya bercucuran. "Mulai saat ini akut bertaubat kepada Allah." katanya sambil teresak-esak.

Sekian. Terima kasih.

Sunday, 17 August 2014

blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

Sunday, August 17, 2014 30

Assalamualaikum. Pada hari minggu ini Abah Zuki ingin menyertai segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah setelah menerima jemputan daripada beliau kelmarin. Semoga dengan menyertai segmen ini akan menambahkan kenalan dan pengikut blog Abah. Kalau nak join sama klik aje kat banner di atas tu. Lepas tu kita pakat BW dan follow blog para peserta lain. OK?


Friday, 15 August 2014

Power bank Yoobao untuk dijual

Friday, August 15, 2014 11

Assalamualaikum... Apa khabar kawan2 yg dihormati sekalian. Abah Zuki ada sebuah power bank yg ingin dijual. Abah beli benda ini 4 bulan lepas tapi jarang guna. Terasa lebih mudah palamkan charger ke plug aje untuk caj hp. Abah nak jual pada harga RM60 termasuk kos Poslaju. In Sha Allah benda ini akan selamat sampai ke tangan bakal pembeli. Kuasa power bank ini 13K mAh. Abah beli pada harga RM100.


Kepada kwn2 yg berminat utk membeli powerbank ini boleh je hubungi abah di talian 019-9563620 pada waktu Abah x tidur. Hehehehehe. Hanya pembeli yg serius sahaja akan dilayan. Terima kasih. Assalamualaikum.

NOTA KAKI: POWER BANK INI TELAH SELAMAT DIJUAL DENGAN HARGA RM50 KEPADA SEORANG PELAJAR KOLEJ DI PASIR MAS SEMALAM. SYUKUR ALHAMDULILLAH.

Wednesday, 13 August 2014

Si Kaya vs Si Miskin - Kisah Benar Penuh Ikhtibar

Wednesday, August 13, 2014 17

Dari kaunter juruwang kedai runcit kampung di Ketereh, Kelantan...

Alhamdulillah... baru setengah hari, rezeki berniaga agak ok hari ni. Dalam pada mencongak untung rugi semalam, teringat kisah si miskin, yang saya namakan si A dan si kaya, yang saya namakan si B. Semasa si A datang ke kedai semalam, pelanggan agak ramai masa tu. Kebetulan si B juga ada dikaunter bersama kawannya. Dengan suara yang agak perlahan, dia meminta barang-barang ingin dibelinya:


1. Beras nasional 1kg (beras paling murah yang saya jual)
2. Ikan bilis rm1.

3. Bawang rm1 (3 jenis bawang dicampur)
4. Ikan masin rm1.
5. Cili kering rm0.50.


Si B yang menguping sama mendengar kata-kata si A, tiba-tiba menegur si A, "Takkan banyak tu jer beli? Stok untuk berapa hari? Kalau saya, untuk sekali masak pun, tak cukup. Tuan kedai nak jual pun tak berbaloi". Disambut oleh gelak tawa rakannya. Si A tidak menjawab cuma tersenyum sahaja. Huhu..... saya tak kata apa, dia pulak yang lebih-lebih. Memang si A ni selalu datang dan saya dah biasa sangat dengan dia. Selagi ianya masih dalam kadar boleh ditimbang dan disukat, saya tetap jual dalam kadar yang diminta oleh pelanggan. Saya hanya mampu berkata dalam hati kepada si B, 'mind your own business'... huhu...

Saya bersyukur kerana berada di tempat ini, berpeluang untuk berkomunikasi secara langsung dengan masyarakat kg dan meneropong serta menelusuri hidup golongan yang tak berkemampuan ini. Pada saya, elok kiranya berbelanja mengikut kemampuan dan tidak berhutang. Mungkin si A, ingin mengelak dari berhutang jadi dia berbelanja mengikut wang yang ada dipoket. Bagi sesetengah orang, mereka lebih suka mengamalkan prinsip 'Biar papa, asal bergaya'... Namun kita lupa, dalam pada kita berharta, ada harta mereka di dalamnya yang kita lupa atau buat-buat lupa.

Cincin suasa emas berkarat,
Berlian delima dibelah tiga,
Kenapa dunia memilih darjat,
Si kaya dipuja, si miskin dihina.

Gemersik bunyi air mengalir,
Alunan indah membentuk nada,
Terusik jiwa rasa terusir,
Kala di tengah orang berada.

Sudah puas kutanam padi,
Nenas juga dipandang orang,
Sudah puas aku berbudi,
Emas juga dilihat orang.

Singgah ke pulau menggali ubi,
Kalau ke beting berdayung juga,
Sepuluh kali kita berbudi,
Kalau miskin terbuang juga.

Sembah salam ampun maaf,
-mizzeta, 170614, 1634-

Monday, 11 August 2014

KELEBIHAN-KELEBIHAN SOLAT BERJEMAAH DI MASJID

Monday, August 11, 2014 8

Assalamualaikum wbt...Pada hari Isnin yang hening ini abe kie ingin berkongsi satu tazkirah yang abe kie dapat dapat dari Group Whatsapp SMACH90. Sudi2kanlah membacanya wahai rakan2 abe kie yg dihormati sekalian.

Sabda Rasulullah s.a.w:
“Solat secara berjemaah adalah dua puluh tujuh kali lebih baik daripada solat secara bersendirian.”
(Bukhari, Muslim, Turmizi dll)

Huraian hadith:

          Orang Islam yang bijak tentulah akan berusaha untuk sembahyang berjemaah di masjid atau pun surau kerana sangat besar ganjaran dan kasih sayang Allah dalam hal ini. Orang yang sembahyang berseorangan di rumah hanya mendapat satu bahagian pahala sedangkan mereka yang pergi berjemaah mendapat 27 kali lebih banyak bahagian pahala tersebut.  

          Untuk memudahkan pemahaman, bolehlah kita buat satu contoh.

          Pada suatu hari, pemerintah telah membuat tawaran kepada sesiapa yang pergi solat berjemaah ke masjid atau surau akan dibayar RM 27 untuk satu waktu, dan sesiapa yang sembahyang di rumah pula hanya dibayar RM 1 sahaja untuk satu waktu. Manakah yang akan kita pilih?

          Bayangkan, seandainya kita solat berjemaah lima waktu sehari semalam maka kita akan memperolehi gaji sebanyak RM 135 untuk sehari sedangkan mereka yang sembahyang di rumah pula hanya mendapat gaji RM 5 sahaja untuk sehari. Mana yang akan kita pilih? Sembahyang di rumah ataupun pergi berjemaah?

         Kalaulah betul sebegini, sudah tentu ibu bapa akan memaksa dan memukul anak-anak mereka agar pergi solat berjemaah. Malangnya manusia lebih nampak besarnya duit berbanding pahala. Sebab itulah ibu bapa sekarang tidak berasa rugi sedikitpun kalau anak-anak mereka tidak pergi solat berjemaah. Tapi kalau dibayar RM 135 sehari, jangankan orang lelaki, orang perempuan pun akan berlumba-lumba ke masjid dan surau.
          Sudah semestinyalah kita sebagai orang-orang yang tahu akan hal ini, membuat pilihan yang bijak iaitu mencari gaji RM 135 sehari berbanding orang kurang bijak yang mencari hanya RM 5 sahaja untuk sehari.

Sabda Rasulullah s.a.w:
            “Apabila seseorang itu telah berwuduk dengan sempurna dan menuju ke masjid dengan niat semata-mata hendak solat, maka setiap langkahnya mendapat pahala dan menghapuskan satu dosa.”
(Bukhari)


          Alangkah besarnya kasih sayang dan ganjaran yang Tuhan sediakan untuk hamba-hamba-Nya yang pergi solat berjemaah! Setiap satu langkah kita ke masjid/ surau akan mendapat satu pahala dan menghapuskan satu dosa. Allah Maha Berkuasa untuk mengira langkah kita walaupun kita pergi dengan menaiki kenderaan. Kalau kita berjalan 200 langkah, maka dapatlah 200 pahala dan terhapus pula 200 dosa.

          Namun begitu, untuk mendapatkan semua ganjaran ini, maka hendaklah kita mengambil wuduk siap-siap di rumah. Kalau kita mati di pertengahan perjalanan pun, kita mati dalam keadaan berwuduk.

Dalam sebuah hadith yang terkenal, Rasulullah s.a.w bersabda:

            “Tujuh golongan yang akan mendapat naungan Allah pada hari yang tidak ada naungan kecuali naungan-Nya (iaitu pada Hari Akhirat). (Salah satunya ialah) seorang lelaki yang hatinya sentiasa terpaut pada masjid.”
                                                         (Bukhari & Muslim)

          
Kalau kita rajin ke masjid/ surau, sudah tentu kita akan termasuk ke dalam golongan mereka yang akan mendapat naungan Allah.

Akhirnya, dalam sebuah hadith lain, pesan baginda s.a.w lagi:
            
“Barangsiapa berjalan ke masjid pada waktu pagi dan petang, maka Allah akan menyediakan baginya di dalam syurga satu rumah jamuan setiap kali dia pergi ke masjid.”
                                                       (Bukhari, Muslim, Ahmad dll)

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA ENTRI ABE KIE KALI INI. 

Friday, 8 August 2014

SENARAI TERKINI PRODUK HALAL KELUARAN BUMIPUTERA ISLAM

Friday, August 08, 2014 18

Assalamualaikum. Sejak rejim Zionis laknatullah mengebom Semenanjung Gaza dan melakukan pembunuhan beramai-ramai ke atas rakyat Palestine maka umat Islam di seluruh Malaysia beria-ia mahu memboikot barangan keluaran Israel spt McDonald's dsb. Pada kesempatan ini abe kie menyenaraikan produk2 keluaran bumiputera Islam yang patut digunakan oleh kita umat Islam di Malaysia. Terima kasih kpd group Whatsapp SMACH90 yang sudi berkongsi senarai ini. 

1. Roti - Gardenia (Syed Mokhtar Al-Bukhary)
2. Minyak Masak -Tiara (FGV-FELDA)
- SAJI (FGV-FELDA)
- ALIF (Sime Darby)
- ADELA (FGV-FELDA)
3. Susu Pekat Manis - SAJI (FGV-FELDA)
- ALIF (Sime Darby)
4. Susu Cair - Saji (FGV-FELDA)
5. Mee Segera - SajiMee Saji (FGV-FELDA)
- ADABI
6. Beras - FAEZA
- Langsat Biru (JUARA SELERA –SG ACEH)
- Langsat Hijau (JUARA SELERA)
- Juara Selera
7. Garam – HALAGEL (garam bukit)
8. Kicap Masin/Manis - Kipas Udang
- Tamin
- ALIF (Sime Darby)
- Rohaya
- JALEN (Johor)
9. Sos Cili/Tomato/Tiram - ZUZA (Kedah)
- Rohaya
- ADABI
- Pelangi (FELDA)
10. Cuka Buatan - Mudim
- Rohaya
11. Tepung Gandum - FAEZA
12. Tepung Perasa/ Goreng - ADABI (tepun ayam)
- ADABI (tepung Cucur Ikan Bilis, jagung, udang)
13. Rempah Masak – ADABI, Brahim’s, FAEZA, AGROMAS, Imans
14. Kunyit – AGROMAS
15. Jagung Tin manis – ADABI
16. Pasta spaghetti – ADABI
17. Santan Paket – ALIF (Sime darby)
18. Taucu – JALEN, Tamin
19. Jus Pekat Buah2an – Tamin
20. Perasa Ros Sirap – Rohaya, Tamin
21. Mayonis -Mayo Saji (FELDA)
22. Marjerin - Pelangi Delima Oil(FELDA)
23. Sos Tomato Pelangi (FELDA)
24. Jem - Peanut SunBear (FELDA) - Jem Strawberry – AGROMAS
25. Kopi 3-in-1 - ADABI - Tongkat Ali Cordyceps (5-in-1) dan Kopi HANG TUAH ( 2-in-1)
26. Biskut Coklat - GOODKISS (Noraini's Cookies)
27. Frozen Daging Burger/ Nugget - RAMLY, NAFAS, AYAMAS
28. Sardin Agromas
29. Sardin Pertima
30. Bihun Sufi
31. Mi Kuning Sufi
32. Kuey Teow Sufi
33. Garam Sufi
34. Sos Lada Hitam Sufi
35. Sos Cili/Tomato Sufi
36. Kicap Masin/Manis Sufi
37. Tepung Goreng Sufi
38. Minyak Masak Sufi
39. Telur Cap Sufi
40. Ubat gigi Najwa
41. Ubat gigi Halagel
42. Tepung gandum Cap Bidara
43. Jus minuman Safina
44. Syampoo D'herbs
45. Bihun Kampung
46. Rempah- Imans
47. Rempah-Brahim's
48. Bihun- FAEZA
49. Jeruk Buah-buahan - jenama PAK ALI
50. Kedai Kasut Sukan - ALIKHSAN
51. Kuah Rojak/Garam Belacan - ZUZA, PAK ALI, FAMA
52. SYKT P3 SWEETENER- MINUMAN KOPI DAN COCOA DAN PEMANIS.
52. Minyak Burung Unta Bigbirds Lamborian
53. Zaitun toiletries
54. Ubat gigi - Mukmin

* Mencari yang Halal itu FARDHU
~ Juga pastikan ianya bukan buatan & keluaran dari negara Israel laknatullah ~
# Sebarkan dan kongsikan entri ini...

Wednesday, 6 August 2014

10 Simple Ways to Improve Your English

Wednesday, August 06, 2014 12

I’ve just thought up of some simple ways for anyone who is interested in improving their English. I myself am trying to improve in this language each day. There’s always so much to learn and it can be really fun! You just need to have the passion and enthusiasm to better yourself.

1. This is what most people would advise: read. Read anything and everything in English. You can read story books, newspapers, magazines, blogs, comics, English textbooks, instructions and ingredients on food packages, advertisements, etc. For story books, don’t force yourself to read something too difficult or something you know you won’t enjoy. Make reading fun! Read books that you ENJOY reading. I hate to read books that bore me too.

2. Watch English movies with subtitles. This would be my favourite way of learning English. Not only do I get to have a fun time watching the movie, I’d be learning new words at the same time and knowing how to pronounce them! Usually, you can get movies with English subtitles on DVDs.

3. Listen to English songs. Read the lyrics as you listen to the songs. Listen to your favourite songs and sing along to them.

4. Start a blog in English. This is one way for you to practice your writing. Blog on something that you love. If you are a fan of movies, start a blog and write about your favourite movies, your favourite characters, what you think could be improved in the movie, what new movies to expect next year, etc. Besides blogging, try joining online forums, engage in online chatting and more.

5. If you don’t want to maintain a blog, why not write to a pen pal? It’d be even more fun to have a pen pal from a different country! I used to write to other people from the US, Germany, Mexico, and even Yugoslavia. I remember feeling excited when I see letters with foreign stamps on it in my mailbox. If you don’t want to spend too much money on stamps, then get a local pen pal.

6. Write in your diary/journal in English. This is where you can write anything in it. But if you do write something you wouldn’t want others to read, make sure you hide it somewhere safe! Or try not to write anything offensive at all in case someone does find it. You can also write about neutral stuff like the places you went that day, what you ate, who you met, what you did, etc. 

7. Be best friends with a good English dictionary. You can use Oxford, Collins, Cambridge, etc. Buy a dictionary that you’re comfortable with and USE it at all times. Keep it next to you when you’re reading. I always put my favourite Oxford dictionary by my side when I’m reading. So when I stumble upon a word I don’t know, I don’t have to get up and look around for it. It’s right there by my side. Thus, I have no excuse for not looking the word up!

8. Speak the language whenever you can. Speak it with friends and family. You can also sing along to English songs! Try karaoke! Don’t be shy to try speaking the language. Don’t be afraid that others will tease you. In fact, they’ll admire you for your courage and confidence.

9. Learn a new word a day. Keep your own vocabulary notebook and write a new word and its meaning in it every day. Refer to it as often as possible so that the new words will stick in your head.

10. You can also learn new phrases, idioms or proverbs a day. A kick in the teeth, sit on the fence, make a clean sweep, a bird in the hand is worth two in the bush, a man’s home is his castle, etc. When you come across a saying that you like, write it down and its meaning in your notebook!

Actually, there are many more ways for you to improve your English. If you have extra money to spend, you can even sign up for English courses, English camps and so on. But why throw away your money when you can learn the language in cheaper ways?

Learn at your own pace. There’s no need to hurry when learning something especially a language. Make learning English fun. Don’t give up too soon or get discouraged. Don’t get stressed out when it becomes a little difficult. 

If you have your own wacky or unique way of learning the language, please share it with me and the other readers. The more, the merrier! Before I go, I’d like to wish you all the best in learning English.

Tuesday, 5 August 2014

Segmen Blogwalking Ogos oleh Karya Mahirah

Tuesday, August 05, 2014 50

Assalamualaikum,

Selepas raya ni tetiba pula ada 'mood' untuk abe kie bersegmen. Manalah tahu dpt tambah follower yg masih ciput tu. Sebetulnya kdg2 abe kie kecewa sbb bila join segmen x ramai yg sudi follow back. Dah la kita letih2 luangkan masa, tenaga dan wang ringgit utk blogwalk ke blog mrka. Alih2 ini balasan mrka kpd kita. Huhuhuhu.... Apa2pun sy berharap agar peserta segmen blogwalking Ogos anjuran Karya Mahirah ini mesra alam n sporting abis. All right? Cakap byk x guna. Jom kita join segmen ini dgn klik banner di atas tu. Thank you in advance..

Monday, 4 August 2014

Kita tanya Al-Quran jawab.....

Monday, August 04, 2014 8

Assalamualaikum. Abe Kie selalu menonton rancangan Ente Tanya Ana Jawab di Astro Oasis. Ia salah satu program agama yg abe kie minati. Sekarang abe kie nak berkongsi satu entri yg hampir sama dgn tajuk program itu. Sila baca ye?

✿ Kita bertanya : Kenapa aku diuji?
Al-Quran menjawab :
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja berkata, "Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji,"? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta."
Surah Al-Ankabut, ayat 2-3

✿ Kita bertanya : Kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?
Al-Quran menjawab : 
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui,"
Surah Al-Baqarah, ayat 216

✿ Kita bertanya : Kenapa ujian seberat ini?
Al-Quran menjawab :
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
Surah Al-Baqarah, ayat 286

✿ Kita bertanya : Kenapa rasa kecewa?
Al-Quran menjawab :
"Janganlah kamu bersifat lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman."
Surah Al-Imran, ayat 139

✿ Kita bertanya : Apa yang harus aku lakukan?
Al-Quran menjawab :
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara kebaikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh (di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah, supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan)."
Surah Ali-Imran, ayat 200

✿ Kita bertanya : Bagaimanakah harus aku menghadapinya?
Al-Quran menjawab :
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat, kecuali kepada orang-orang yang khusyuk."
Surah Al-Baqarah, ayat 45

✿ Kita bertanya : Kepada siapa aku berharap?
Al-Quran menjawab :
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripadaNya. Hanya kepadaNya aku bertawakal."
Surah At-Taubah, ayat 129

✿ Kita bertanya : Kenapa aku tidak dapat bertahan?
Al-Quran menjawab :
"...Dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tidak berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir."
Surah Yusuf, ayat 87

✿ Kita bertanya : Apa yang aku dapat daripada semua ini?
Al-Quran menjawab :
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri, harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka.."
Surah At-Taubah, ayat 111

Friday, 1 August 2014

The Greatest Man In History

Friday, August 01, 2014 6

The greatest man in history is MUHAMMAD (s.a.w), 

he had no servants, yet they called him Master. 
Had no degree, yet they called him Teacher. 
Had no medicines, yet they called him Healer. 
He won no military battles, yet he conquered the world. 
He committed no crime, yet they made him suffer. 
He was buried in Madinah, yet he lives today. 
I feel honored to love such a Leader who loves us. 

MUHAMMAD(s.a.w) said "If you deny me b4 men, I'll deny u b4 ALLAH in Al Jannah..." If u know you are grateful 4 what ALLAH has done, plz don't hesitate,,.

Do a Hajj before going to bed.
Very interesting. Takes only 2 mins to read.

★The Holy Prophet (SAWS) one day said to Hz.Ali (R.A.) : Ya Ali! Do these 5 things before going to bed at night:

◆ 1. Give 4000 Dinars in Sadaqa and then sleep
◆2. Read 1 complete Quran and then sleep
◆3. Pay the price for Janna'h and then sleep
◆4. Make two people happy with each other when they are upset and then sleep
◆5. Do 1 Hajj and then sleep.

★Hazrat Ali (R.A.) said, Ya Rasulallah! This looks impossible. How will I be able to do it? Then the Prophet (SAWS) replied:

◆4 times reading surah Fatiha is equivalent to 4,000 Dinars giving in Sadaqa.
◆3 times reading surah Ikhlas (Qul hu Allahu Ahad) equals to one complete Quran.
◆3 times reading any durood shareef (Shortest: Sallalaho Alaihi Wa Salam) is the price of jannat.
◆10 times Astagfirullah (or any istighfar) is equals to making two unhappy people happy with each other.
◆4 times third Kalima is equals to one Hajj.

★After this Ali (R.A.) said, Ya Rasulallah (SAWS)! Now I will do all these before going to bed.
★It takes less than 5 mins for all the above zikr and look at the virtues for it? Who would not want to have all these virtues to be in their book of good deeds.
★To remind oneself of it, the easiest way is to write down on a piece of paper all the above zikr to be done b4 going to sleep and stick that piece of paper just next to your bed.... and of course Allah is the one to remind.

It will be very nice of u if u could please share this to as many Muslims as possible because if anyone starts doing these Aamaal then there is no doubt that you will also be rewarded for it.
In sha ALLAH. Aameen.

  Suratul Faatiha protects one from the anger of Allah.
 Surah Yaseen protects one from the thirst of the Day of Judgment.
Suratul Waaqi'ah protects one from poverty and starvation.
Surah Mulk protects one from the punishment of the grave.
Suratul Kauthar protects one from the enmity of the enemy.
Suratul Kaafiroon protects one from kufr at the time of death.
Suratul Ikhlaas protects one from hypocrisy
Suratul Falaq protects one from calamities.
Suratul Naas protects one from evil thoughts.
Should someone become aware of the above from your message and read any of these surahs, you will also receive the sawaab for passing on the knowledge.

Advice

Do not share later. Share it now.
May Allah grant success to every one who reads it and shares it. Aammmeeeen.