Showing posts with the label TechnologyShow All
9 Nostalgic Things Malaysians Did When We Were Just Getting Connected

The early 2000s definitely felt like simpler times. No one really knew what a smartphone was and most people probably only had one giant computer sitting around under a cloth somewhere at home for everyone to use. But even then, …

Kenapa Masih Guna Sistem Pemfailan Konvensional?

1. Dulu gaji cikgu kecil. Tak ramai mampu beli komputer. 2. Jadi dokumen-dokumen perlu dicetak supaya cikgu-cikgu yang tiada komputer dapat akses kepada dokumen tersebut. 3. Pada masa sekarang, kebanyakan cikgu memiliki sekur…

Tanda-tanda phone sudah masuk dalam hati

Tanda-tanda phone sudah masuk dalam hati adalah: 1) Lepas solat terus cari phone. 2) Baca Quran pun dah tak ada keghairahan. 3) Bangun tidur terus capai phone. 4) Waktu Tahajjud dilengahkan kerana melayan phone lagi. 5) Nabi re…

Ciptaan yang paling hebat pada abad ini

Apa ciptaan yang paling Hebat, Dahsyat dan Luar Biasa di ABAD ini...??? ELEKTRIK...? PESAWAT...? KENDERAAN...? TELEVISYEN...? KOMPUTER...? SALAH BESAR, Ternyata BUKAN...! Ciptaan yang paling hebat di Abad ini adala…

TM Unifi Sudah Dipasang di Rumah Abam Kie

Abam Kie sudah melanggan perkhidmatan TM sejak 2003 lagi. Masa tu masih guna dial-up. Kalau nak sambung Internet akan keluarlah bunyi dial yang 'annoying' tu. Masih ingat lagikah?  Dalam tahun 2010 rasanya Streamyx baru…

7 alarming things a hacker can do when they have your email address

Once a hacker has access to your email, they can access a lot of your information. Here are some of the things they can do – and how to stay safe. Send emails from your address   This is probably the most obvious thing hackers ca…

Menggunakan router 4G dengan plan tanpa had UMobile

Assalamualaikum. Abe Kie ada guna Streamyx a.k.a Unifilite di rumah tapi servisnya kadang2 bermasalah. Boleh dikatakan setiap bulan ada saja kelajuan internet tu turun di bawah 1Mbps. Bila terjadi sebegini anak2 tak sedap duduk…

Cara Hantar Fail dan Foto Melalui Telegram

“Susah nak nak hantar video. File besar sangat, tak lepas!” Selalu jadi tak kat korang situasi macam ni? Biasanya bila nak send video dlm WhatsApp atau e-mel kan. Elok korang hantar kat Telegram. Meh Abam Kie share tips nak h…

Kelebihan dan Fungsi Telegram Yang Kita Perlu Tahu

Banyak rupanya fungsi #Telegram! Ramai pengguna masih tidak tahu banyak kelebihan dan fungsi terkini yang ditawarkan Telegram.  Antaranya adalah seperti : 1. Penggunaan Username Untuk pengetahun semua, Telegram menggunakan unik u…

Tempoh bertenang talian mudah alih di Malaysia

Asssalamualaikum. Bagi pengguna prabayar ini selalu kena peka tentang tarikh aktif talian hp masing-masing terutama sekali kepada yang jarang guna. Contoh mak ayah di kampung tu. Setiap bulan kita kena top up untuk mereka untuk m…

 Tips Penjimatan Data Internet

Segelintir besar pengguna telefon pintar mengadu kuota internetnya habis dalam fempoh yang sangat singkat. Sedangkan baru sahaja beberapa hari melanggan pakej data. Terdapat juga aduan walaupun penggunaan internet yang tidak kera…

Dubox Offers 1 TB Cloud Storage Lifetime For Free

Apart from the usual pandemic and lockdown blues, another issue we're facing except the data crunch and speeds is the issue of lack of space, irrespective of the internal storage of our phones, the data we are generatin…

Find the Large Attachments Eating Up Your Gmail Space With a Simple Search

Have you ever had to frantically delete photos from your phone’s camera roll to make room for new ones? Us too. If you run up against your storage limit in Gmail, you won’t be able to send or receive new messages—a problem that’s…

How to Clean Up the Gmail Sidebar

If you’ve been using Gmail for several years, the site’s sidebar can easily get cluttered with unused labels and old Hangouts Chats messages. Not to mention the new Google Meet section. Here’s how to clean up the Gmail sidebar o…